KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

+44
noja
sunny.tp
Amna84
lenjivica
luckystar74
logona
bezdan
karakaca
nebuloza
fight&faith
Erata
anak
laKole
missile
JocY
neca73
bubili2
Shizika
jaca*caca
bokica
San
Sofka
maki79
vašar
Anuska
andro-gen
cici
dacca
djole42
lena
dr mali pariz
Bitter Sweet
maša
Virna
kristina33
tanja68
aha
nena beba
Orline
taka*
Struzzo
bebana
sanja 1973
nabla
48 posters

Strana 1 od 11 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Sledeći

Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 22/3/2009, 04:09

.
ZNACENJE POVISENOG FSH


  • Veća starost žene i pored normalnog nivoa FSH predstavlja limitirajući faktor za ostvarivanje trudnoce. Originalne studije ukazuju na manji procenat ostvarene trudnoće kod žena nakon 40-te godine bez obzira na nivo FSH (no, kada čitate ovo imajte u vidu da je to samo manji procenat ne i da je procenat 0)
  • Visok FSH predstavlja limitirajući faktor i kod mladih žena. Procenat ostvarenih trudnoća opada kod žena čiji je FSH preko 20.
  • Granične vrednosti za FSH zavise od metode koju konkretna laboratorija koristi
Interpretacija fsh u kontekstu IVF stimulacije

Nivo FSH 3. dana ciklusa
Interpretacija za DPC Immulite assay - 2007
Manje od 10

Odlican nivo. Ocekuje se dobar odgovor na stimulaciju jajnika
10 - 12

Dobar (nije los). Odgovor na stimulaciju moze biti izmedju sasvim normalnog i nesto smanjenog (u ovoj grupi zena odgovor jajnika dosta varira). Sve u svemu, u ovoj grupi je nesto niza stopa porodjaja.
12- 15

Smanjena rezerva jajnih celija. Obicno, zene u ovoj grupi imaju smanjen odgovor na stimulaciju i u nekim slucajevima smanjen kvalitet jajnih celija i embriona. Smanjena stopa porodjaja.
15 - 20

Generalno, rec je o grupi zena kod kojih postoji znacajno smanjen odgovor jajnika na stimulaciju. Takodje, kod ovih zena je veci problem s kvalitetom jajnih celija i embriona. Niska stopa porodjaja. Kod ove grupe zena, za ulazak u program stimulacije, broj antralnih folikula je vazan kriterijum.
preko 20

Vecina klinika ne radi stimulaciju kod ove grupe zena. Ocekuje se da nece biti reakcije na stimulaciju ili ce ona biti veoma losa. U svakom slucaju, odluka za (ne)ulazak u stimulaciju bi trebalo biti strogo individualizovana. Takodje, i u ovoj grupi zena, vazan kriterijum za odluku- da li krenuti sa stimulacijom ili ne, predstavlja broj antralnih folikula.


Nesto konzervativnije tumacenje visine fsh (ili je rec o drugoj vrsti analizatora) nudi sledece rangove:
- manje od 6= odlicno
- od 6 do 9= dobro
- od 9-10= osrednje
- 10-13= smanjena rezerva
- vise od 13= tesko za stimulaciju


  • Predviđanje ovarijalne rezerve rezerve je mnogo lakše nego predviđanje trudnoće. Nivo bazalnog FSH pre ukazuje na stanja vezana za ovarijalnu funkciju kao što je prekid stimulacije, broj folikula i dobijenih jajnih ćelija tokom stimulacije nego što ima moć da predvidi da li će uopšte doći do trudnoće.
  • Veća starost žene i visok FSH utiču i na procenat uspešno iznešenih trudnoća ali na različite načine. Naime, FSH je bolji prediktor broja jajnih ćelija čiji rast može biti indukovan primenom gonadotropina a samim time i stepena prekidanja postupka stimulacije. Godine, s druge strane, su bolji prediktor procenta implantacije embriona i spontanih pobačaja. Dakle, ishod trudnoće zavisi i od kvaliteta (godine žene) i od kvantiteta jajnih ćelija (FSH).
  • Mlade žene (ispod 40-te) sa umereno povišenim nivoom FSH imaće nekoliko jajnih ćelija na stimulaciji i biće pod rizikom prekida postupka, ali onog momenta kada se dobiju jajne ćelije, imaju jednake šanse da ostvare trudnoću kao i ostale žene.


Poslednji izmenio nabla dana 27/3/2009, 14:34, izmenjeno ukupno 1 puta
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 22/3/2009, 05:03

MARKERI OVARIJALNE REZERVE
1. Veći odnos između FSH i LH (fsh veci za vise od 2,5 x od lh), čak i sa normalnim nivoom FSH, jeste znak smanjene ovarijalne rezerve. Tačnije, izgleda da ovaj odnos generalno predstavlja klinički koristan indeks. Naime, LH značajno povišen u odnosu na FSH ukazuje na PCO, dok u obrnutom slučaju ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu. Možda je interesantno napomenuti da će neke osobe s PCO vremenom (čitaj: starenjem) regulisati ciklus kako se smanjuju rezerve jajnih ćelija i kako se povećava nivo njihovog FSH, odnosno smanjuje nivo inhibina B.
2. Povišeni nivo estradiola (E2) trećeg dana ciklusa povezan je i sa problemima rezerve i sa uvećanom rezervom (a la PCO). One sa smanjenom rezervom imaju visok nivo E2 zbog ubrzane folikulogeneze, dok one sa PCO imaju povećan E2 zbog puno antralnih folikula jer svaka od njih luči po malo E2. Uočeno je da je povećan prekid postupka stimulacije povezan i sa malim nivoom E2 (<20 pg/ml) i sa povišenim nivoom E2 (>80 pg/ml). S obzirom da visok nivo E2 u folikularnoj fazi (>80 pg/ml) može na veštački način da obuzda FSH (izvrši supresiju) pa da se, na rezultatima, FSH pokaže u granicama referentinh vrednosti, ova dva hormona uvek treba proučavati u kombinaciji. Slikovito, FSH i E2 su kao na klackalici- sto je jedan visi to je drugi nizi.
Neke novije preporuke ili prosto konzervativniji pristup tumacenju odnosa fsh-E2 ukazuju da E2 ne bi trebalo da bude veci od 50 pg/ml jer se smatra da sve sto je preko te vrednosti utice na spustanje FSH.

3. Inhibin B! To je hormon kojeg proizvode uglavnom granuloza ćelije iz folikula koje rastu. Smatra se da pruža neposredniji uvid u ovarijalnu aktivnost nego ostali serumski testovi. Nivo ovog hormona se smanjuje s godinama, i u negativnoj korelaciji je s FSH (dok FSH raste, inhibin B opada). Nizak nivo inhibina B trećeg dana ciklusa može da ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu i obično je povezan sa poremećajem ovulacije, smanjenim uspehom IVF-a, manjim procentom ostvarenih trudnoća i povećanim rizikom od spontanih pobačaja. Normalnim rezultatom, u stranim laboratorijama, se smatra sve što je iznad 45 pg/ml. Takođe, uočeno je da smanjenje nivoa inhibina B tokom folikularne faze može nastupiti i pre nego što se uoči povećanje nivoa FSH!!!
Medjutim "praksa" po forumima ukazuje da bi Inhibin B u nekim slucajevima pre mogao da ima veze s kvalitetom jc u doticnom ciklusu. Primer: Kajka sa Rode, fsh=7,8; E2=31,7; inhibin B= 17,6 (cak je u nekim ciklusima bio i 6.8), AMH=6,9. Njen AMH govori o policisticnim jajnicima i inhbin B je rezultat losije kvalitete folikula (inace imala je nekoliko spontanih pobacaja; epilog: vec je mama Very Happy )

Zašto neki stručnjaci baš ne vole inhibin B kao prediktivnu meru u IVF postupku? Pokazalo se da na nivo ovog hormona utiče količina masti u organizmu žene što ukazuje na to da folikule pretilih žena ne proizvode onoliko inhibina B koliko folikule onih koje su mršavije.

4. Anti-Mullerian hormon (AMH) proizvode granuloza ćelije regrutovanih folikula. AMH je identifikovan kao regulator regrutacije koji u stvari sprečava da se ne isprazne sve primordijalne folikule odjednom iz „rezervoara”. Kao i kod inhibina B, uočeno je i da nivo ovog hormona opada s godinama. Za sada, AMH je jedini pokazatelj ovarijalne rezerve čije vrednosti mogu biti procenjivane bilo kog dana ciklusa s tim što granične vrednosti (treshold) za obe faze ciklusa (i folikularnu i lutealnu) trebaju biti standardizovane.

AMH preko 0,4 se smatra dobrim prognostickim znakom za uspeh IVF-a

Raspon AMH i njegovo znacenje izrazeno u razlicitim jedinicama

AMH izrazen u ng/ml:

<0.3 = nisko (insuficijencija ovarijuma)
0.3-0.7 = granicno
0.7-3.5 = normalno
3.5-5.0 = granicno (za PCOS)

>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)
AMH izrazen u pmol/L:
0.0-2.2 = vrlo nisko
2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
15.7-28.6 = zadovoljavajuce
28.6-48.5 = optimalno

Konverzija jedinica za AMH: ng/ml x 7.14 = pmol/L

AMH je stabilniji i, ako oscilira, oscilira skoro minimalno. Bitno je samo da se prati da ne opada rapidno. U mnogim tekstovima se može pronaći info da je on stabilan i da vrednost ne zavisi od dana ciklusa. Međutim, iskustva ipak govore da kod nekih žena sa smanjenom rezervom AMH pred kraj ciklusa može biti u rangu granicnih vrednosti a da 3. dana ciklusa pokaze znatniji pad i upadne u onaj „low range”. Stoga je najmerodavnije analizirati ga kad se vadi i fsh.

Inhibin B se pokazuje kao hormon sa većim oscilacijama (zavisi od kolicine antralnih folikula) i vise govori o doticnom ciklusu nego o celokupnoj rezervi (za razliku od AMH-a)- zato i velike varijacije od ciklusa do ciklusa. Tek ova tri hormona zajedno (inhibin,amh i fsh), još bolje ako se u to ukljuci i UZ 2-3. dana ciklusa (da se prebroje antralne folikule) daju jasniju sliku gde se nalazimo na kontinuumu rezerve.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 22/3/2009, 05:06

Ostali markeri....
5. Broj antralnih folikula (AF) i volumen jajnika su takođe dobri prediktori ovar. rezerve. Najbolji način procene AF jeste vizualizacijom preko transvaginalnog UZV. AF su mali, mirujući (uspavani) folikuli koji se mogu videti na početku ciklusa (u toku folikularne faze- podaci obično govore o trećem danu ciklusa, mada verovatno može i koji dan kasnije (proveriti s ginekologom!)). Obično se AF nazivaju folikule promera od 2-8 mm (ne postoji konsenzus oko toga, neki kažu 2-5mm a neki 2-10mm). Neslaganja postoje i oko graničnog broja (treshold) AF gde bi se sve što je ispod tog broja smatralo smanjenom ovarijalnom rezervom. Brojanje AF zavisi od subjektivnih faktora, odn. od onog koji vrši procenu. To znači da će nekoliko (obučenih) stručnjaka na UZV izbrojati različiti broj AF (neki će, recimo, izbrojati 6, a drugi, npr. 4 ili 8). No, uglavnom se smatra da je <=4 AF loš prognostički znak za ishod eventualne stimulacije jer se očekuje da će odgovor na stimulaciju biti veoma loš (ako uopšte i bude kakvog odgovora), te se predviđa prekid postupka. Dobar broj AF se smatra između 15-25, dok preko 26 se smatra znakom PCOS i postoji veći rizik od hiperstimulacije nego što se to dešava sa „prosečnim” brojem AF.
Koja je veza između broja AF i volumena jajnika? Istraživanja pokazuju da što je veći volumen to je i veći broj AF. Većina autora se slaže da jajnici s volumenom ispod 3 ml imaju znatno manje folikula. Inace, volumen jajnika se izracunava na sledeci nacin (0.526 x duzina x visina x sirina).

U raznim studijama ispostavilo se da su i broj AF i volumen jajnika bolji indikatori nego uobičajeni endokrini markeri (to je mišljenje i stručnjaka sa Advanced Fertility Center of Chicago- www.advancedfertility.com ).

Ovako izgleda policistican jajnik (oivcen plavim)- dimenzija 37 x 19,5 mm. AF su oznaceni crvenim tackicama (u ovoj ravni se vidi 16 AF, dok ceo taj jajnik kad se pogleda u sve tri ravni ima 35 AF). Inace, ova zena ima neregularne cikluse i slovi kao "high" responder.
Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve 14v04nn
Sledeca slika prikazuje jajnik normalnih dimenzija (30 x 17,8 mm) i normalnog broja AF. U ravni koja je prikazana vidi se 9 AF. Ova zena ima regularan ciklus i normalan odgovor na stimulaciji.
Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve 2mrzade

Na donje dve slike prikazani su jajnici smanjenih dimenzija (levi jajnik 8,9 x 13,6 mm, a desni jajnik 20 x 14 mm) i sa malim brojem AF (ukupno 3). Ova zena ima regularan ciklus i normalan! fsh 3. dc Pokusaj stimulacije nije urodio plodom bez obzira na normalan fsh

a) levi jajnik-vidi se jedan AF....................................... b) desni jajnik- 2 AF
Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve 98sqo2 Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve 14wvd6f


Na osnovu iskustva Advanced Fertility Center of Chicago:
Ukupan broj AF
Ocekivani odgovor na stimulaciju i sanse za uspeh
Manje 4
Ekstremno mali broj, veoma los ili nikakav odgovor jajnika na stimulaciju. Retki slucajevi trudnoce.
4-7
Nizak broj i moguc je los odgovor na stimulaciju. U ovom slucaju obicno su potrebne visoke doze fsh da bi se na adekvatan nacin stimulisao jajnik. I kod ovog broja AF je veliki procenat prekida stimulacije. Manji procenat trudnoca. Smanjena stopa uspeha je izrazenija kod devojaka preko 35 god.
8-10
Smanjen broj AF. I kod ovog broja AF postoji mogucnost prekida stimulacije zbog loseg odgovora jajnika. Nesto manje sanse za trudnocu u odnosu na prosek.
11-14
Normalanl (ali osrednji) broj AF, odgovor na stimulaciju moze biti nesto losiji, ali je uglavnom dobar.
15-26
Normalan (dobar) broj AF. S ovakvim brojem AF ocekuje se odlican odgovor na stimulaciju. Obicno su potrebne male doze fsh za stimulaciju. Postoji izvestan rizik za hiperstimulaciju. Ova grupa zena ima najvecu stopu trudnoce.
Preko 26
Veliki broj AF. Veliki rizik za hiperstimulaciju. Burna reakcija na niske doze fsh. Nesto manji procenat trudnoca u odnosu na prethodnu grupu zbog moguceg problema s kvalitetom jc.

Primer: xmetatronx (SC, Doktor), 27 godina, prvi fsh koji je vadila 22.6, lh=16.8, E2=41.7
Ovakva konstelacija hormona upucuje na menopauzu.

Međutim u sledećem ciklusu bez ikakve terapije- fsh=5.6, E2=60, Inhibin B=33.85 i AMH=0.863, a pre vadjenja hormona su tvrdili da ima policisticne jajnike (ovo bi upucivalo na to da su videli dosta antralnih folikula).
Ako bi razmatrali samo fsh i E2 mogli bi reći da je takvo variranje hormona normalna karakteristika perimenopauze. Ali vrednosti AMH pobijaju teoriju o smanjenoj rezervi, a argument koji ide tome u prilog jeste i dobar broj antralnih folikula. Njen AMH je u rangu normalnih vrednosti.
U tom ciklusu je ostala trudna i nadam se da se već i porodila :)


6. Prerana luteinizacija i kratka folikularna faza takođe mogu biti znak smanjene ovar. rezerve

7. Kod žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom povećan je rizik od spontanih pobačaja
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 23/3/2009, 13:06

VOLUMEN JAJNIKA
Posto se u svakom ciklusu izlucuje vise antralnih folikula, od kojih se u prirodnom ciklusu izdvoji samo jedan (eventualno 2), dok ostale foikule propadnu, velicina jajnika se vremenom smanjuje.
Velicina/ Volumen jajnika u grubo moze dati predstavu o “reproduktivnoj starosti” zene.

Npr., devojka od 35 godina sa malim jajnicima moze reproduktivno biti stara kao devojka od 40 godina. S druge strane, devojka od 40 godina sa velikim jajnicima moze reproduktivno izgledati kao devojka od 35.

Grafikon je preuzet iz casopisa Human Reproduction.
Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Wgx0eo
Svaka linija predstavlja uzrastne grupe
A=25 godina
B=30 godina
C=35 godina
D=40 godina
E=45 godina


Primer: NN devojka ima 35 godina (linija C). Prosecan volumen za njenu dob je 6 ml (visina x duzina x sirina x 0.526). Medjutim, ako je volumen njenih jajnika 5 ml, tada njena reproduktivna dob vise odgovara dobi od 40 god.
Ili, ukoliko je vol. jajnika 11 ml tada je reproduktivno (u smislu broja AF i folikula koje moze dobiti na stimulaciji) bliza devojkama od 30 god.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 26/3/2009, 02:24

.
Ova izjava trebala je biti na vrhu strane, ali sad je, post festum, nemoguce editovati
No,
visoki FSH ne daje najbolje prognoze za buducnost - ali sadasnjost uvek imate!
Dodirko /Forum Roda/ sri kol 06, 2008 10:24 pm
.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od sanja 1973 6/4/2009, 16:55

Draga Nabla,kako mogu znati koliki mi je volumen jajnika , kad mi uvek mere ovako:
na poslednjem nalazu pise ovarijumi jasno ograniceni od okolnih tkiva,normalne gradje i ehogenosti.
Tako mi uvek pise dr.Ljubic
Milica je napisala pre toga ovako Desni je promera 30x20 sa retkim antralnim folikulima. Za levi nista.
sanja 1973
sanja 1973

Broj poruka : 62
Godina : 50
Datum upisa : 11.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 6/4/2009, 18:43

Sanja, vec sama vrednost visine i duzine daje dobru orijentaciju za volumen.
I kod mene su slicne vrednosti, nekad i manje.
Ja obicno trazim da mi se kaze volumen jajnika- doduse kod obicnog ginekologa. Poslednji put kad mi je mereno (pre vise od godinu dana) oba jajnika su bila po 7 ml. Po tome bi trebalo da ja imam OK rezervu.
E sad, kaze se da je volumen jajnika u pozitivnoj korelaciji s brojem antralnih folikula....ima logike. Ali, mene zbunjuje to sto mi je obican ginekolog znala da izbroji svega 6 antralnih folikula (na levom po 2 ili 3, a na desnom po 3 ili 4). A docovi koji se bave sterilitetom su izjavljivali da mi je "ocuvan" antralni pool. Nikad nisu brojali, nego onako "odokativno".
Takodje, zbunjuje jos jedan podatak- Arkana sa Rode je takodje imala ocuvan volumen jajnika iako su oni bili "siromasni" i pri fsh vecim od 30. No, bitno je da je ona zatrudnela i da sad lepo gura trudnocu Very Happy
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od sanja 1973 7/4/2009, 10:01

love Draga Nabla,volela bi da das ocenu za moju situaciju. Dakle ,koliko je lose ili dobro u stvari protumaci mi molim te ova gore napisani nalaz. Stvarno ne umem sama.
Hvala od srca.
sanja 1973
sanja 1973

Broj poruka : 62
Godina : 50
Datum upisa : 11.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 7/4/2009, 19:42

sanja 1973 :: volela bi da das ocenu za moju situaciju.

hihihihihihihi  b , sedi 5!  b Jel' to?  b

Ovako, tesko je davati bilo kakvu ocenu iz forumaske i laicke perspektive... Wink

Ali, mogu da ti navedem moje podatke pa da probas da se uporedis!

Prvi put (decembar 2006) volumen je meren 6dc (dva ciklusa pre toga fsh=15):
-levi jajnik= 33x29 (x19)mm= 10 ml
-desni jajnik= 25x20 (x18)mm=~5 ml

Drugi put (august 2007), 3dc fsh=7.35, UZ radjen 4dc:
- levi jajnik= 31x22 (x20)mm= 7,34 ml
- desni jajnik= 40x20 (x18)mm= 7,43

Vujovicka na osnovu hormona kaze da sam u I fazi smanjenja ovarijalne rezerve.
Ljubic kaze da ne panicim jer imam folikula.
Radoncic, isto!
PedjaDj kaze "vasi hormoni mi nisu u skladu s onim sto vidim na UZ"
Goca kaze "ocuvan antralni pool"
Moja doca- obican ginekolog, kad je brojala, max broj antralnih folikula koje je izbrojala jeste 11, a min jeste 6

E sad, ovaj broj AF nije sjajan. I pitanje je kako docovi koji se bave sterilitetom definisu "ocuvan antralni pool", a verovatno su i uvezbaniji u uocavanju AF.
Mozda su kod mene antralni pool tumacili na osnovu velicine jajnika (jer nikad nisu brojali).
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od bebana 23/6/2009, 11:30

evo mog iskustva moj fsh je bio 11,02 i doktorka je rekla da to znači da je smanjena rezerva jajnih ćelija i odmah sam bila uključena u besplatan program vantelesne oplodnje u novom sadu.primila sam jako puno inekcija najviše od svih devojaka koje su bile sa mnom u programu.mesec dana sam primala inekcije i svega je bilo tri folikula i da napomenem da imam 33 godine.doktorka je rekla da za moje godine bi trebala da imam najmanje deset folikula. e sad imala sam i jednu cistu uz sve to.kada je urađena aspiracija bilo je samo dve jajne ćelije i od dve uspeo je samo jedan embrion.imala sam ubedljivo najmanje embriona od svih ostalih sa kojima sam bila u sobi.i eto nije uspelo mada ima tu još raznih faktora.
moram još da napomenem da nisam pila kontraceptivne tablete pre vantelesne ni dan dok su sve ostale po dva meseca pile. i još nešto aspiraciju su mi uradili 24-og dana ciklusa a embrio transver 27-og dana ciklusa pa možda i tu leži zec! 33-eg dana sam dobila.da li još neko ima ovakva iskustva da li se još nekom desilo da urade embrio transver 27-og dana i samo neznam kako to može da uspe!i dali neko zna kad treba da se uradi embrio transver kog dana otprilike da bi uspelo.a sada mi je fsh 7,38 ali sam pila dva meseca peruvian macu i evo rezultata.pomaže!

bebana

Broj poruka : 14
Datum upisa : 21.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od Struzzo 23/6/2009, 12:14

Zdravo Bebana!
I ja imam 33 godine i moj najvisi FSH je 11(poslednje merenje posle 2 VTO radjeno skoro) i imam po 3 folikula, 3 jc posle gomile ampula.To se zove poor responder i nema razloga da se poredis sa drugim zenama, jer svaka reaguje drugacije na stimulaciju.Uostalom, nismo sve iste! Wink
A sto se tice tog 24. dana kad ti je radjena aspiracija, jesi li primila inekcije Dipherelina ili Suprefakta?Pominjes da si dugo primala inekcije.Nemoguce da si "mesec dana" bila na stimulaciji?! D. ili Supr. mogu da pomere menstrualni ciklus i fakticki "ciklus" ti se broji od prvog dana stimulacije.A mozda si imala spororastuce folikule, pa ti je zato malo "pomerena" aspiracija.
U svakom slucaju, nije neobicno jer na vantelesnoj je normalno da se stvara "vestacki" ciklus, a ne da se prati tvoja prirodna ovulacija.
Pozdrav! ff
Struzzo
Struzzo

Broj poruka : 7041
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 27.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od bebana 23/6/2009, 13:25

zdravo struzzo,hvala ti na informacijama drago mi je što sam našla još nekog sličnog sa mojim nalazima!
a sad što se tiče tog veštačkog ciklusa kod mene nije bilo niti se ciklus nešto pomerio ja sam dobila menstruaciju pre vantelesne i posle najredovnije kada inače dobijam ništa se nije pomerilo ni dana,a da se pomerilo ja se nebi brinula i to bi svakako znala.primala sam diphereline 30-et dana a menopur i gonal 6 dana dakle svim ostalim danima samo diphereline.
lekari su dobro znali kad sam dobila menstruaciju iako sam pre te menstruacije već primala 8 dana diphereline i ništa se nije pomerilo očigledno onda nije uticalo namene.doktorka je samo rekla da moj organizam reaguje jako sporo,a da su uspeli veštački da pomere menstruaciju to bi možda i uspelo ovako i posle 30 inekcija ja sam dobila najprirodnije kada je i trebalo.nemam pojma u čemu je fazon!
sada se stvarno brinem za sledeći put ako su te inekcije trebale da pomere menstruaciju a nisu ni malo kako to može da uspe.a gonal i menopur sam počela da primam 17-og dana ciklusa.da su je uspeli pomeriti ja nebi još dobila.doktorka je rekla samo " nismo još očekivali vašu menstruaciju ".dobila sam 33 dan kad inače dobijam.međutim sad si me podstakla na razmišljanje jer mesruacija posle te mi je jako kasnila nije mi se nikad desilo da kasni toliko i dobijem 43-ći dan,a poslevantelesne sam dobila najnormalnije a to je naredna menstruacija možda je to zakasnela od inekcija pa kad je trebalo nije reagovalo nego sa zakašnjenjem u narednom ciklusu.nemam pojma šta se tu odigralo.vratili su mi 27-mi dan a ja sam dobila 33 dan.

bebana

Broj poruka : 14
Datum upisa : 21.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 23/6/2009, 21:22

Bebana, vecina nas na ovom pdf ima isti problem kao i ti! Pogledaj na "Prebrojavanju" ili na temi "Vrednosti amh-a" ili na temi "IVF protokoli za poor respondere"

Nemoj mnogo da se opterecujes malim brojem folikula, bitno je da je ta jc kvalitetna, da je embrion kvalitetan i eto trudnoce!
Evo za kratko vreme smo dobili tri trudnice koje su poor responderke/fsh-ovke (masa, riki i kristina).

ljubav

ps. proveri da li sam te dobro "uglavila" na Prebrojavanju!
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od taka* 27/7/2009, 19:57

cao ja sam taka moj fsh varira neznam zasto prepadaju me doktori problem je kod supruga radili smo jednu vto dvije vrhunske jajne celije i nista fsh mi je sada maj 18 jun 22 jul 43 a e2 sada 22 nerviramo se stalno pricaju nam neke nebulozne price kada smo radili vto fsh je bio 8.3 a e2 55 imam 38 god i sada pokusavamo po novo da radimo vto ali kazu da mi nevaljaju hormoni nista i da je pitanjeoce li biti sta kao da mi je meno pauza a ja redovno imam molim vas pomagaj te unaprijed zahvalna

taka*

Broj poruka : 4
Datum upisa : 23.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od Orline 27/7/2009, 20:02

Tako, povisen FSH u principu nije dobar. Na ovim stranama ces naci vise o tome, a i javice ti se devojke sa povisenim FSH godinama koje imaju redovnu M ali i one koje su ostale trudne sa takvim rezultatima.
Kada ti je bila poslednja stimulacija za IVF, pre koliko vremena, i jesi li tada prvi put vadila taj FSH oko 8?
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 52
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 08:38

Eh, evo mene opet, ali sa ne bas dobrim vestima. Cini mi se.

radila sam hormone 3dc i nesto mi se ne svidjaju. Igleda jc nece biti dobra ovaj ciklus. predprosli ciklus sam pila mikroginon, da li je moguce da je ovo posledica toga?

Nabla, Anuska, devojke... sta mislite?

FSH 9 IJ/L
LH 8.8 IJ/L
PROLAKTIN 363 mIJ/L (do 650)
PROGESTERON 1.8 nmol/L
ESTRADIOL 125 pmol/L

nazalost nisu mi napisane referentne vrednosti, ali izgleda da je FSH visok, cak visi nego sto je analiza pokazala zbog visokog estradiola, koji ako se ne varam onda maskira jos visi FSH? valjda se dobrosecam lekcija :)

i ovaj LH je nesto previsok za 3 dc. odnos fsh i lh je priblizno 1, sto je katastrofa. samo se nadam da je ovo privremenog karaktera...
progesteron....?

prethodni ciklus mi je trajao duze nego obicno 30 dana (inace je 26), ali prethodna dva su bila skracena na 24 i 22 pa pretpostavljam da se ovaj produzio da se uspostavi ravnoteza...
mislila sam da radimo nesto ovaj mesec , ali izgleda da je bolje da sacekamo sledeci. sta mislite?
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od aha 21/8/2009, 09:00

koliko mene sluzi secanje, odnos fsh i lh bi trebao da bude 1:1 (neka me neko ispravi ako gresim)- a to je kod tebe tako.., fsh ti nije los... ja sam radila uspesnu stimulaciju kad je on bio 10,8.... progesteron radjen treceg dana ciklusa ne znam cemu sluzi... u estradiol se ne razumem Sad
prolaktin je ok-vidis i sama

pa i nisam ti nesto pomogla Rolling Eyes
aha
aha

Broj poruka : 39
Godina : 50
Datum upisa : 16.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 09:07

:)

a zar nije LH previsok za taj dan ciklusa? i estradiol?

evo sta nadjoh:

Naglašavanje važnosti odnosa luteinizirajućeg hormona (LH) i folikulopoticajnog hormona (FSH) varira među liječnicima. Većina žena pred menopauzu ima odnos blizu 1:1.
Kod PCOS-a razina LH može biti povećana u odnosu na FSH, nekad i
znatno. U svakom slučaju, gdje je LH veći može sugerirati na PCOS i
daljnja ispitivanja trebaju se provesti. Neki liječnici tvrde da omjer
LH:FSH veći od 2:1 ili 3:1 upućuje na PCOS.

OPET SAM U PANICI!
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 10:07

nesto primetih. JEDINICE! mozda je estradiol i dobar jer ako se preracuna u pg/ml za sta imam referentne vrednosti , ispada 34. sad imam dilemu da li ovi na imd pisu u svojim jedinicama (pmol/l) ili su im samo stari formulari a pisu u uobicajenim pg/ml? dr mi je na odmoru pa ne mogu da pitam...


Poslednji izmenio nena3beba dana 21/8/2009, 10:10, izmenjeno ukupno 1 puta
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 21/8/2009, 13:00

nena3beba:
nesto primetih. JEDINICE! mozda je estradiol i dobar

Pametnice lol!

E2 je super. A pusti to internet pisanje da odnos fsh i lh ako je 1 upucuje na menopauzu. Glupost! Very Happy

Lh bi stvarno mogao biti malo nizi. Ne znam objasnjenje, ali onako laicki razmisljam....on kad stigne do 20 (kod nekih) pocinje da puca folikul. Pa sad, opet laicki, ovulacija bi mogla da bude brza. Ali onda me buni sto je E2 normalan, jer ako ranije krece sazrevanje folikula to se vidi i preko E2 koji je veci na pocetku ciklusa. Mozda tome u prilog govori to sto nekad imas kraci ciklus.
Imaj na umu da je ove debeeeeeeeeelo hipotezeranje teskog laika.

Nema nam Anuske da raspetlja ovaj nalaz!

Sueper za tablicu konvertovanja! Very Happy

ps. prebacicu ovo na temu o Markerima
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 13:05

ok. prebaci. nisam znala gde je najbolej da je stavim.

ako dobro kapiram, mislis da to sto je lh veci, za ovaj konkretno ciklus znaci da ce ovulacija biti ranije? moguce... posle ciklus aod 30 dana, moze doci jedna od 24... pa je ovulacija na 10 tom -11 tom danu....
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 13:06

u ponedeljak 9dc cu na folikulometriju pa cemo videti koliki je folikul... samo sto mi to nista ne govori o kvalitetu jajne celije...

valjda ce anuska uskoro naci net :)
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nabla 21/8/2009, 13:26

Pazi, visok Lh moze biti deo ove nase price oko smanjenja rezerve, ali se moze pojaviti i kod drugi devojaka koje nemaju taj problem. Ali ti ne treba da se brines upravo zbog dobrog amh-a.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 13:44

ha ha ha sad se moj amh jos vodi i kao dobar!

ja bih mu pre dala ocenu 2 (dovoljan).

videh da generalno 1:1 odnos fsh i lh znaci blisku menopauzu tj smanjenu rezervu, ali se pitam da li i lh moze privremeno tj u 1 ciklusu da se pogorsa pa da se vrati? i cega to moze biti posledica...
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od nena beba 21/8/2009, 13:52

e nabla ja sad izvoljevam... kako naidjem na nesto novo-iznova...
ali volela bih da onu nasu tabelu dopunimo i sa vrednostima lh 3dc.
dal maximalnim, ili iz istog ciklusa kad je max fsh...
sta mislite?
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve Empty Re: Povisen fsh i markeri ovarijalne rezerve

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 11 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu