OGTT test i implantacija (nevezano za PCOS)-br.2
+84
NikolaMaja
Sirijus
micam
Makija
Elenaa
BabyBear
alisa
Sappho
Hobbes
Zmajuška
dzafta
Lena i Mila
mamadabudem
PalcicaBg
mimi85
Blanka
Mimi12
Tebi
saska1
Jerapetra
dusica78
marina_82
sunny.tp
maki79
Dexa21
Anka9
TrebamNaDijetu
Tavita
Jeja86
tatjanica
tandara
Padobranka
snowwhite
Amna84
AriesGirl
micaubica83
nina :)
daki_mm
libra35
luckystar74
mikica023
Vecka
lela1984
boni m
ahosame
annci
KoMetaK
karakaca
malena 92
hocukusurnecuzvaku
ganedina
Strumfeta78
makac71
ivanicasale
dr house
tetreb
tiramisu
Ambra
Anchi
Niny
SoJa
Bubica28
leptirko82
lelas
anasrce
Tinche
Ema78
snedra
laKole
ancika75
djole42
sareni leptir
Erata
cicsa80
tanjica
JocY
noja
Mika
ragaco
d77
Vuchica
OKacica
nena beba
neca73
88 posters
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 4 od 34
Strana 4 od 34 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 19 ... 34
Re: OGTT test i implantacija (nevezano za PCOS)-br.2
Bubice ,nisi napisala rezultate,ali da znas da su meni rezultati kod ir isto blago poviseni i da sam ih nosila kod dva endokrinologa i nisam dobila terapiju,vec preporuku vise kretanja manje UH.ja sam ukapirala da se gleda i uz nalaz ,odnosno da li su jajnici policisticni,da li su ciklusi na vreme i isto se gleda i odnos Lh I FSH kao i AMH pre postavljanja dijagnoze.Tako da ja prodjoh bez terapije.
Da te ne zbunjujem ,zelim ti svaku srecu,mislim da vec cinis mnogo sto vodis racuna o ishrani i sto pijes terapiju.Naravno,kazem nemam iskustva koliko dugo se pije,javice se vec neka zena.a ti nam se vrati iz Praga trudna,navijam!
Da te ne zbunjujem ,zelim ti svaku srecu,mislim da vec cinis mnogo sto vodis racuna o ishrani i sto pijes terapiju.Naravno,kazem nemam iskustva koliko dugo se pije,javice se vec neka zena.a ti nam se vrati iz Praga trudna,navijam!
lelas- Broj poruka : 1644
Datum upisa : 18.11.2012
Lela38,rezultati nisu u ovom momentu kod mene.Mada doktorica nije bila zadovoljna kako su mi odradili nalaz,a sa druge strane nije precizirala na koliko minuta da mi mjere glukozu i insulin. Samo mi je dva puta mjeren nivo nakon spijanja glukoze. U svakom slucaju rekla je da je blago povisen.
Moja dijagnoza je POF.Sto znaci da mi je i FSH i LH visok.
Ne znam zasto mi je dala terapiju?Pretpostavljam da je razlog nekoliko neuspjelih vto i jedan rani spontani.
Na osnovu citanja vasih postova,vidim da je minimalni period uzimanja terapije prije postupka minimum mjesec dana da bi se IR koliko toliko stabilizovao.
Da li postoji neko da je poceo ovako kasno sa terapijom kao ja, a da mu je ipak postupak uspio?
Moja dijagnoza je POF.Sto znaci da mi je i FSH i LH visok.
Ne znam zasto mi je dala terapiju?Pretpostavljam da je razlog nekoliko neuspjelih vto i jedan rani spontani.
Na osnovu citanja vasih postova,vidim da je minimalni period uzimanja terapije prije postupka minimum mjesec dana da bi se IR koliko toliko stabilizovao.
Da li postoji neko da je poceo ovako kasno sa terapijom kao ja, a da mu je ipak postupak uspio?
Bubica28- Broj poruka : 30
Datum upisa : 29.05.2012
Bubice, OGTT se radi tako sto se pre pijenja glukoze izvadi krv, a zatim popije glukoza 75 ili 100 gr. Posle toga se meri vrednost insulina i glukoze na po pola sata. Varijacije na temu postoje, ali koliko ja ztnam, najbitniji je insulin i glikemija u 30 om minutu...
Metformin se inace koristi kod hormonalnih disbalansa, ali prava indikacija je PCOS , potvrdjen ultrazvucno i laboratorijski.
Nemam iskustva sa VTO postupcima, ali, moguce je da neko sa IR ima normalnu trudnocu...moja IR nije ni najmanje blaga, ja insulina skoro i da nemam, ali imala samsasvim normalnu trudnocu...mislim da IR nije odlucujuci faktor...
Srecno, i opusti se, mozganje oko IR moze samo da te unervozi.
Metformin se inace koristi kod hormonalnih disbalansa, ali prava indikacija je PCOS , potvrdjen ultrazvucno i laboratorijski.
Nemam iskustva sa VTO postupcima, ali, moguce je da neko sa IR ima normalnu trudnocu...moja IR nije ni najmanje blaga, ja insulina skoro i da nemam, ali imala samsasvim normalnu trudnocu...mislim da IR nije odlucujuci faktor...
Srecno, i opusti se, mozganje oko IR moze samo da te unervozi.
Ema78- Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012
Meni je endokrinolog trazila samo 2 merenja, pre i 2 sata nakom uzimanja 75 gr glukoze. Tako cu i uraditi, bez dodatnog mozganja. Sto rece Ema-varijacije na temu.
leptirko82- Broj poruka : 2897
Godina : 42
Datum upisa : 30.04.2013
Ema78 baš si me utješila. Nova sam u ovoj priči i ne razumijem se baš najbolje u OGTT i kako sve to funkcioniše i utiče na trudnoću. Doktorka me baš uplašila i rekla da je najvjerovatnije razlog neuspjelih VTO i ranog spontanog, obzirom da mi je sve drugo u redu povišen IR.
Kao što sam u prethodnom postu napisala, nije bila zadovoljna brojem vađenja i valjda načinom na koji su mi ovi u labaratoriji to uradili, a sa druge strane uopšte nije precizirala šta treba i kako.
Meni su prije pijenja glukoze na samom startu izvadili krv. Nakon pola sata sam popila glukozu od 75 g opterećenja i rekli su mi da dođem za sat vremena i opet vadim krv i još jedan put nakon drugog sata izvadili krv i to je bilo to. Rekli su mi da svima na taj način vade ako doktor u izvještaju ne traži drugačije.
Kao što sam u prethodnom postu napisala, nije bila zadovoljna brojem vađenja i valjda načinom na koji su mi ovi u labaratoriji to uradili, a sa druge strane uopšte nije precizirala šta treba i kako.
Meni su prije pijenja glukoze na samom startu izvadili krv. Nakon pola sata sam popila glukozu od 75 g opterećenja i rekli su mi da dođem za sat vremena i opet vadim krv i još jedan put nakon drugog sata izvadili krv i to je bilo to. Rekli su mi da svima na taj način vade ako doktor u izvještaju ne traži drugačije.
Bubice, menjaj endokrinologa.
Prvo, i lekar opste prakse sada zna da se metformin daje kod hormonskih disbalansa. I to odmah...
Drugo, taj test se sada rutinski radi,tako da i laboratorije znaju kako da postupaju u lucajevima " neodredjenih" lekara.
Trece, metformin se pije do 12. nedelje trudnoce, da se ne iznenadis...Postoje i neka druga misljenja, da se umesto metformina daje insulin, ali to je vec pitanje za dobrog endokrinologa.
Ukoliko si iz Beograda, moja preporuka za endokrinologa su dr Vujovic i dr Sumarac. Ja za njih znam, sto ne znaci da nema jos dobrih.
Od laboratorija preporucujem KOnzilijum, ali opet, ima i drugih koji lepo rade.
Ja opet planiram trudnocu, i cim se za to stvore uslovi krecem sa metforminom.
Srecno, draga....
Prvo, i lekar opste prakse sada zna da se metformin daje kod hormonskih disbalansa. I to odmah...
Drugo, taj test se sada rutinski radi,tako da i laboratorije znaju kako da postupaju u lucajevima " neodredjenih" lekara.
Trece, metformin se pije do 12. nedelje trudnoce, da se ne iznenadis...Postoje i neka druga misljenja, da se umesto metformina daje insulin, ali to je vec pitanje za dobrog endokrinologa.
Ukoliko si iz Beograda, moja preporuka za endokrinologa su dr Vujovic i dr Sumarac. Ja za njih znam, sto ne znaci da nema jos dobrih.
Od laboratorija preporucujem KOnzilijum, ali opet, ima i drugih koji lepo rade.
Ja opet planiram trudnocu, i cim se za to stvore uslovi krecem sa metforminom.
Srecno, draga....
Ema78,ja sam iz Crne Gore.Zbog moje primarne dijagnoze (POF) i problema sa sterilitetom vec godinama idem kod dr Vujovic i sve ovo sa OGTT je u dogovoru sa njom.
Pa kako ti onda nije odredila OGTT? Meni je sa vrata trazila OGTT...i na papiru napisala sve, do u detalj? I to posebno izvestaj, a posebno za laboratoriju. Svasta...
Nista.Nikada mi nije trazila OGTT.U izvjestaju mi nista nije napisala.Samo da izvadim OGTT.Da li je mislila da je to meni u redu,pa mi je dala reda radi da to izvadim ili je bila u guzvi. Pojma nemam. Samo mi je trazila s vremena na vrijeme na izvadim FSH,LH i par drugih hormona...Nikada OGTT,dok ja nisam insistirala sta jos bih migla da provjerim,obzirom na neuspjehe sa VTO i rani spontani.
Bubice, kao da pricamo o dve razlicite dr... meni je odmah trazila da uradim sve hormone ( nisam ni znala da ih ima toliko ), ogtt sa insulinemijama, izvestaj od ginekologa...takodje, trazilami je i progesteron da pratim tri meseca... kada sam sve to sakupila, promenila mi je th i rekla da joj se javim uskoro, kada budem bila trudna... tako je i bilo. Kao sto vec rekoh, dobila sam izvestaj, na papiru napisano sta sve reba od hormona i analiza...
Trebalo je i uz grudi i stitne zlezde da odradim, ali nisam jer su rezultati bili ok...
Al, da ne idemo of topic...
Sad sta je tu je, nemoj da se pitas sta bi bilo kada bi bilo. Pod terapijom si, pokusaj da se ne nerviras, mada znam da je to skoro pa nemoguce. Misli na to kada e sledeci postupak biti uspesan.
Trebalo je i uz grudi i stitne zlezde da odradim, ali nisam jer su rezultati bili ok...
Al, da ne idemo of topic...
Sad sta je tu je, nemoj da se pitas sta bi bilo kada bi bilo. Pod terapijom si, pokusaj da se ne nerviras, mada znam da je to skoro pa nemoguce. Misli na to kada e sledeci postupak biti uspesan.
Ema78, prije nego što sam prvi put bila kod doktorice Vujović, ja sam već mnogo pretraga uradila pod nadzorom ginekologa Ljubića. Sve moguće i nemoguće sam izvadila osim tog prokletog OGTT i nakon svega toga mi je uspostavljena dijagnoza. Zašto je svima njima promakao taj OGTT pojma nema. Kada sam došla kod doktorice Vujović, došla sam sa hrpom već urađenih analiza i već postavljenom dijagnozom i ona me samo pratila. Naravno, da sam radila UZ kod nje kao i te neke osnovne hormone iz par navrata, ali nekako je i njoj promakao taj OGTT do skoro.
Doktorica Vujović je odličan stručnjak i sve pohvale za nju, ali valjda kako je malo doktora njenog kalibra i samim tim i velika gužva kod nje, zadnja dva puta nisam baš najzadovoljnija prijemom i njenim posvećivanjem meni. Nego da ne idem isto of topic...
Na kraju se ispostavilo da OGTT nije dobar i da je moga uticati na te moje ishode. To mi je stvorilo nervoze i staraha u ovom narednom postupku, ali si me ti utješila. Da loš rezultat, uz ovu terapiju (iako sam kasno počela) ne znači uvijek negativan ishod!
Doktorica Vujović je odličan stručnjak i sve pohvale za nju, ali valjda kako je malo doktora njenog kalibra i samim tim i velika gužva kod nje, zadnja dva puta nisam baš najzadovoljnija prijemom i njenim posvećivanjem meni. Nego da ne idem isto of topic...
Na kraju se ispostavilo da OGTT nije dobar i da je moga uticati na te moje ishode. To mi je stvorilo nervoze i staraha u ovom narednom postupku, ali si me ti utješila. Da loš rezultat, uz ovu terapiju (iako sam kasno počela) ne znači uvijek negativan ishod!
dali neko ima mail od Dr Sumarac i dali odgovara na mailove svojih pacijenata,danima zovem,nemogu je dobiti pa bi da pustim mail..
tanjica- Broj poruka : 313
Datum upisa : 22.03.2010
Ja nemam email, a ne znam da li ga ona koristi u komunikaciji sa pacijentima. Neko reče da je bila u inostranstvu, ili sam pobrkala. Probaj na kliničkom centru, ovo je direktan broj njene lekarske sobe 011 3639 766.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
hvala Biksi....
tanjica- Broj poruka : 313
Datum upisa : 22.03.2010
Uradila danas OGTT, insulin i C-peptid. Rezultat OGTT je sledeći:
0` 5.1 (<6.1)
60` 5.4 (7.8-11.1)
120` 4.0 (<7.7)
Rezultati za Insulin i C-peptid biće tek za neki dan, upisaću ih tada. Znam da bez insulina ništa ne znači, mada na osnovu ovih rez, mislim da će biti
0` 5.1 (<6.1)
60` 5.4 (7.8-11.1)
120` 4.0 (<7.7)
Rezultati za Insulin i C-peptid biće tek za neki dan, upisaću ih tada. Znam da bez insulina ništa ne znači, mada na osnovu ovih rez, mislim da će biti
SoJa- Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013
Sojka,u pravu si,dok ne stignu nalazi insulina i C peptida,da ne prognoziramo,a glukoza ti je fina!To sto je nakon sat vremena secer takav znaci da ti insulin dobro vrsi posao.
Ajd kad stigne i ostalo,upisi.
Ajd kad stigne i ostalo,upisi.
ragaco- Broj poruka : 1821
Datum upisa : 28.08.2011
Soja, glukoza sasvim ok, cekamo sad insulin i c peptid. Nadam se da ce i ot biti ok.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Datum upisa : 09.05.2010
Još nisu stigli rezultati za insulin i c-peptid, ubi me ovo
Nego, pomislih da bi možda bilo korisno da pribeležim pojave, na koje nisam mnogo obraćala pažnju, dok ne uradih ovaj test. Elem, od petka sam izbegavala slatkiše, a juče za doručak džem od šljiva... Sat-dva posle doručka izađem do grada da platim neke račune i u povratku počeše simptomi, hladan znoj, mučnina i drhtavica, jedva sam se dovukla do stana. Nisam napisala, ali to mi se desilo i posle OGTT, dakle posle trećeg merenja (120.min.), kad sam krenula kući. Dešavalo mi se i bezbroj puta ranije, ali nisam obraćala pažnju na to šta sam pre toga jela, tj. mislila sam ga je od gladi.
Možda još neka ima, ili je imala ovakve simptome...
Nego, pomislih da bi možda bilo korisno da pribeležim pojave, na koje nisam mnogo obraćala pažnju, dok ne uradih ovaj test. Elem, od petka sam izbegavala slatkiše, a juče za doručak džem od šljiva... Sat-dva posle doručka izađem do grada da platim neke račune i u povratku počeše simptomi, hladan znoj, mučnina i drhtavica, jedva sam se dovukla do stana. Nisam napisala, ali to mi se desilo i posle OGTT, dakle posle trećeg merenja (120.min.), kad sam krenula kući. Dešavalo mi se i bezbroj puta ranije, ali nisam obraćala pažnju na to šta sam pre toga jela, tj. mislila sam ga je od gladi.
Možda još neka ima, ili je imala ovakve simptome...
Soja i ja sam imala takve simptome posle Ogtt testa!
Evo mojih rez, isto mi je glukoza ok ali insulin nije pozz
Insulin ref vr 43.3-194.86 pmol/L
0 min 31
30 min 472
60 min 595
90 min 554
120 min 235
Glukoza
0 min 3.4
30 min 5.8
60 min 6.2
90 min 5.8
120 min 4.0
Evo mojih rez, isto mi je glukoza ok ali insulin nije pozz
Insulin ref vr 43.3-194.86 pmol/L
0 min 31
30 min 472
60 min 595
90 min 554
120 min 235
Glukoza
0 min 3.4
30 min 5.8
60 min 6.2
90 min 5.8
120 min 4.0
anasrce- Broj poruka : 444
Datum upisa : 15.07.2013
anasrce , ja mislim da i meni insulin nije o.k. Zato me nervira što nikako da stigne rez.
Sojcice devojcice, meni je isto bilo tako lose. Kad jedes, pada ti secer, a insulin raste.
Cim dobijes rezultat, znaces na cemu si, a dotle, ja te puno
Cim dobijes rezultat, znaces na cemu si, a dotle, ja te puno
leptirko82- Broj poruka : 2897
Godina : 42
Datum upisa : 30.04.2013
Nista ne brini pices Glukofaz kao i dosta nas ovde, i sve ce biti bolje
anasrce- Broj poruka : 444
Datum upisa : 15.07.2013
Leptire, Ana ,
Sojka,ne brini,terapija ce sve srediti. Nene ke hvatala drhtavica da sam prosipala vodu iz case,pa crnilo pred ocima,vrtoglavice... Bice sve dobro,samo jos malo izdrzi!
cicsa80- Broj poruka : 2716
Datum upisa : 23.01.2011
Stigli, konačno, rezultati! Insulin , baš kao što sam i mislila. Evo ga u kpmpletu:
glukoza
0` 5.1 (<6.1)
60` 5.4 (7.8-11.1)
120` 4.0 (<7.7)
insulin
0` 8.6
60` 59.8 ( ref. vr. 2.6-24.9)
120` 21.7
C-peptid 2.16 (0.9-7.1)
glukoza
0` 5.1 (<6.1)
60` 5.4 (7.8-11.1)
120` 4.0 (<7.7)
insulin
0` 8.6
60` 59.8 ( ref. vr. 2.6-24.9)
120` 21.7
C-peptid 2.16 (0.9-7.1)
Strana 4 od 34 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 19 ... 34
Similar topics
» Postkoitalni test ili Postcoital test - PCT
» OGTT test i implantacija (nevezano za PCOS)-br.1
» Dabl test, tripl test, markeri hromozomopatija....
» IMUNOLOGIJA - 'TEST LEVEL 2' (tzv. 'Chicago' test)
» OGTT test i implantacija (nevezano za PCOS)-br.1
» Dabl test, tripl test, markeri hromozomopatija....
» IMUNOLOGIJA - 'TEST LEVEL 2' (tzv. 'Chicago' test)
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 4 od 34
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu