KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

+34
alisa
mimi85
zvoncica36
Tangerine
Ema78
pepa prase
Tinushka
emilie
lilly13
bokica
bobica83
plavaptica
cufta
Struzzo
noja
MARA
Pakki
cici
penelope
misica
tuli
zoxa
maus
BiKsi :)
nesalela
Botox
Mirjana
Tinche
dr mali pariz
buby
nena beba
Orline
Milijana
lena
38 posters

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 4/5/2012, 16:59

Drage moje, kako ste naucile decu da piske i kake u nosu? Koliko su tada bili stari vasi decaci i devojcice? Kako je sve teklo?

Kakve nose imate? Vidim da se prodaje sve i svasta... a valjda funkcionise po istom principu! Very Happy

Hajte da vas cujem!


Poslednji izmenio lena dana 4/5/2012, 20:48, izmenjeno ukupno 1 puta
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 4/5/2012, 17:01

"Koliko školaraca znate koji trčkaraju okolo u pelenama? Nijednog. Opustite se!

Evo korisnih saveta za roditelje koji se pripremaju za tu "bitku".Opustite se!
To je poslednje što ste očekivali da će vam neko reći. Ali, razmislite malo zašto tako očajnički pokušavate da priviknete dete na nošu. Zato što se vaši roditelji zaklinju kako ste se vi "rešili" pelena već sa deset meseci? Zato što mali Petar iz ulice već dugo kaki u nošu, pa zbog toga osećate svojevrstan pritisak? Ili zato što ste pročitali u nekoj "popularnoj" knjizi o vaspitanju da bi vaše dete već sada trebalo da pokazuje neke znake u tom smislu?
Sedite i opustite se. Duboko udahnite i razmislite. Koliko školaraca znate koji trčkaraju okolo u pelenama? Nijednog. To znači da će i vaše dete u jednom trenutku odlučiti (koliko god se činilo nemogućim) da je noša bolje mesto za obavljanje nužde od pelena. Dakle, vaš roditeljski posao je da čekate da se to neizbežno dogodi. Baš kao i puzanje, hodanje, skakanje, pričanje, i sve ostalo što je vaše dete postiglo ili će postići u životu. To se dešava kada ono oseti da je spremno, a ne vi! Počnite da se privikavate na to.Podsetite se nekih osnovnih činjenica.

Telo svake osobe je drugačije, a to je slučaj i sa malom decom. Kao što bilo koja ljudska jedinka nije sposobna da artikulisano govori - pre nego što je telo spremno za to, isto je i sa kontrolisanjem otpadnih materija iz organizma.U svakoj fazi odrastanja kroz koju prolazi vaše dete, telo je programirano za određene reakcije (npr. potrebna je odgovarajuća snaga mišića za neke aktivnosti). Isto je i sa privikavanjem na nošu. Kada dete bude spremno, biće u stanju da kontroliše vršenje male i velike nužde. Do tada, mišići u karličnom delu nisu sposobni da izvrše taj zadatak. Recimo to još jednom: "NISU SPOSOBNI!". Zato, nemojte da navaljujete.

Kada je dečja muskulatura, tj. mišići - spremna za nošu? Odgovor je jednostavan: kada telo deteta to odluči (sasvim je individualno)!
I u tome je sva mudrost. Nema magičnih postupaka, nema savršenog vremena, nema pravila. Jedino je važno da dete bude spremno za to.

Nakon što je ovo utvrđeno, bilo bi dobro da znate koji su uobičajeni postupci koje bi trebalo da primenjujete od najranijeg mališanovog uzrasta kako bi mu olakšali odvikavanje od pelena.1. Ne sakrivajte sadržaj pelene od deteta.
Jeste grozno! Ali ako dete ne vidi koliko je "bljak" ono što izlazi iz njega, kako će moći da shvati da to ne želi na svojoj koži? Naravno, ne treba da prljavu pelenu detetu gurate pod nos. Stavite je na vidno mesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada da dozvolite da dete dugo na sebi ima punu pelenu.
Svejedno da li se samo upiškilo ili i ukakilo. Ako navikne da "funkcioniše" sa mokrom pelenom, teže će da razvije odbojnost prema tom sadržaju na svojoj koži. Treba ga od najranijeg uzrasta privikavati da to nije poželjno, odnosno naučiti da se bolje oseća u suvim pelenama.

3. Popričajte sa mališanom šta je to u pelenama.
Veoma je važno da dete razlikuje pelenu u koju se upiškilo, od one u koju se ukakilo. Konačno, u jednom trenutku će morati da napravi razliku. U prvom slučaju recite: "Gle, izgleda da imamo mokru pelenu", i ostavite je na mestu gde dete može da je vidi. Isti postupak ponovite i sa pelenom u koju se ukakilo. Važna napomena: dobro razmislite koje ćete nazive da koristite za različito isprljane pelene, a koje nazive za obavljanje male i velike nužde. Vaše dete će kasnije da koristi te nazive u javnosti!

4. Ne pravite misteriju od kupatila.
Kada koristite kupatilo, objasnite detetu zašto tamo idete i šta radite.


5. Uključite dete u "posao" oko pelena.
Kada završite sa presvlačenjem, dajte mališanu pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da vam "pomogne" da je bacite. Nakon toga zajedno operite ruke."
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 4/5/2012, 17:04

"Moja sestra je imala problema s odvikavanjem curice od pelena pa su joj u Suvagu preporučili knjigu "Odvikavanje od pelena - Brazeltonov pristup". Nedavno sam ju ja dobila na čitanje i baš mi se sviđa, lijepo se poklapa sa mojim gledanjem na život.

Inače, taj tip vodi cijeli jedan odjel za odvikavanje od pelena na Dječjoj klinici Boston i viđa gomilu svakakvih komplikacija koje nastaju iz preranog odvikavanja djece od pelena, od psiholoških do fizičkih. Prerano je sve što je za pojedino dijete prerano, ne ono što preranim ili prekasnim smatraju vaši prijatelji, kolege, rodbina, tete iz vrtića ili netko drugi...

Preporučujem svima knjigu, a ja ću vam ukratko prepisati 7 znakova da je dijete spremno (svi moraju biti postignuti, ne jedan ili dva i tad je dijete spremno):

1. Beba više nema potrebu da se stalno kreće ili stoji na nogama - u stanju je mirno sjediti neko vrijeme i zaokupiti se nečim drugim - najranije oko 18 mjeseci, često i kasnije
2. Beba je ovladala receptivnim jezikom - razumije što joj govorite, mada možda ne priča, može slijediti uputu s dva koraka tipa "Odi tamo i donesi to i to:"
3. Beba može reći "NE" - jer ne želimo da to beba radi da nas usreći, nego da usreći sama sebe, a ako je potrebno i da brani svoju tjelesnu autonomiju.
4. Počinje stavljati stvari na svoje mjesto - zna da određene svari idu na određeno mjesto i kako se tamo "stvore"
5. Počinje vas oponašati - ne samo da plješće kad vi plješćete, nego kad se curica počne ponašati kao mama, igra se kuhanja ili sl, isto za dječake, mada oni više vole oponašati tatu. Oni u toj dobi žele ići na wc kao mama i tata i mogu se jako razočarati ako im to ne uspjeva, pogotovo ako i roditelji pri tom nisu oduševljeni kad nađu mokru posteljinu.
6. Dijete počinje obavljati nuždu u predvidljivo vrijeme - beba ostaje suha 1-2 sata u komadu. Krajem druge godine beba ostaje suha tijekom poslijepodnevnog spavanja. Nakon drijemanja nije teško "uhvatiti" bebinu "pi-pi" ako je požurimo odvesti na kahlicu. Pražnjenje crijeva se može predvidjeti u predvidljivo doba dana - često tijekom ili nakon jela. Ovi novi obrasci predstavljaju pravu kušnju za roditelje koji na osnovi njih često zaključuju da je došlo vrijeme za odvikavanje od pelene, iako zapravo nije. (ovo je sve citat)
7. Dijete postaje svjesno svoga tijela - daje do znanja da je smočilo pelene, čak i gunđa dok osjeća kretanje u crijevima (to nije isto što i stenjanje od napora). Imenuje svoja postignuća, zna da li je kakalo ili piškilo.


I još, iz iste knjige, čak ako vam se čini da su svi gore navedeni uvjeti ispunjeni još treba obratiti pažnju na...

Znakovi koji govore da dijete nije spremno

1. Stoji iznad kahlice i piški na pod
2. Ne dopušta da mu se skinu pelene, vrišti i opire se svaki put kada roditelji to pokušaju
3. Samo skida pelenu i onda se pokaka na pod
4. Hoda uokolo šrokim hodom, a onda sjeda s kašastom stolicom u peleni. Ne pokazuje nelagodu nego čak izgleda blaženo.
5. Skriva se u kutu ili ormaru ili sl i onda se otamo mogu čuti zvukovi stenjanja dok izbacuje stolicu.
6. Govori "Ne, ne, ne!" ako roditelj ustvrdi da je došlo vrijeme za kakanje.
7. Negoduje na razne načine svaki put kad mu se predloži kahlica ili wc.


Eto!

I koliko god bilo olakšanje kad se riješimo pelena jednom za svagda, ne valja forsirati, kao ni sa drugim stvarima. Pa nitko vam neće reći da dobro činite ako forsirate normalno dijete koje za to nije spremno da hoda, jer mu time ne pomažete, ista stvar je i ovdje."
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 4/5/2012, 17:06

Iz knjige Odvikavanje od pelena- Brazeltonov pristup, citat (str 51, poglavlje Mokrenje u krevet - noćna enureza)

...Da bi dijete moglo tijekom cijele noći zadržati mokraću, prethodno mora ovladati cijelim nizom novih sposobnosti, uključujući ove:
- Djetetov mjehur i sfinkteri (mišići koji zatvaraju mjehur), te preostali dio urinarnog trakta, trebaju sazrijeti, jednako kao i hormoni koji utječu na izlučivanje urina.
- I ciklusi spavanja moraju biti formirani kako bi osjećaj punog mjehura mogao probuditi dijete iz dubokog sna...

...Kada se treba zabrinuti? Prema podacima u Vodiču u zdravlje i razvoj vašeg djeteta (Ostvarenje, 2005) Dječje klinike Boston, od 12 do 20 % petogodišnjaka i 8 % šestogodišnjaka ne može još noću ostati suho. U slučaju šestogodišnjeg djeteta o problemu svakako treba obavijestiti liječnika. On će ustanoviti je li mokrenje uzrokovano medicinskim razlozima ili većim stresom. Svakako potražite pomoć već kod najranijih znakova jer je na kocki djetetovo samopoštovanje. Kad dijete počne reducirati svoje svakodnevne aktivnosti, odbija poći spavati prijateljima ili se vidljivo srami vlažnih plahti u krevetu, svakako je vrijeme da se potraži pomoć...

Kako pomoći djetetu da prevlada mokrenje u krevet

1. Madrac pokrijte plastičnim pokrovom
2. Pripremite se za noćne nezgode tako da ujutro možete sve s lakoćom promijeniti
3. Dozvolite mu da spava na ručniku koji može ukloniti u slučaju da ga pomokri
4. Ostavite mu odjeću u koju se može presvući u slučaju potrebe
5. Ostavite u sobi plastičnu posudu da u nju može odložiti mokre plahte, ručnike i pidžame
6. Predložite kupnju posebne noćne kahlice koju možete obojati fluorescentnom bojom. Neka stoji kraj njegova kreveta "za noćnu uporabu"
7. Naviknite ga da isprazni mjehur uvijek prije polaska na spavanje. Za to mu može poslužiti i noćna kahlica.
8. Koristite noćno svijetlo.
9. Predložite mu buđenje još jednom prije nego što sami pođete na spavanje, i vidite hoće li pristati. (Neki se pedijatri protive tome. No, ako je takav prijedlog izraz potpore, a ne kažnjavanja, mislim da takva noćna buđenja mogu pidonijeti kasnijem smanjenju nezgoda.)
10. Kada ga probudite, pazite da ustane i ode iz kreveta samostalno, te da budno koristi kahlicu. Pazite da dijete dobije dovoljno sna.
11. ako neki od navedenih koraka ne uspije, vratite dijete u pelene ili u pojačane gaćice. Možda će ga biti sram što se vratilo u pelene. No postoji opasnost da se navikne na vlažan krevet. Zato vraćanje pelenama pomaže da se ponovno navikne na jutarnju suhoću. To će pomoći da se alarmira kada primijeti da je počelo mokriti. I dobra odmorenost tome pomaže.
12. Ograničite večernje uzimanje tekućine, ali nemojte oko toga praviti scene. Svakako pazite da dijete navečer izbjegava gazirana pića s kofeinom jer ona potiču uriniranje.


ŠTO SE NE SMIJE ČINITI KADA DIJETE MOKRI U KREVET

1. Nikada ni s kime ne razgovarajte o djetetovom problemu mokrenja u krevet bez njegova dopuštenja. Pitajte ga: "Hoćeš li ti reći doktoru ili da ja to učinim?".
2. Nikada ne govorite o djetetovom problemu u javnosti. No nemojte od toga praviti veliku tajnu. Braća smiju znati. U obitelji se o tom problemu treba raspravljati kao o nečemu sporednome, ne treba od toga praviti veliku temu.
3. Nikada ne kažnjavajte dijete zato što mokri u krevet. Mokrenje u krevet je već samo po sebi kazna. Nijedno dijete ne voli mokriti u krevet. Djeca koja se prave da im nije stalo, najčešće su ona koja najviše pate, ili im je najteže suočiti se s problemom. Kažnjavanjem apsolutno ništa nećete postići. No ohrabrivanjem hoćete.
4. Nikada nemojte posramljivati ili ponižavati dijete koje se pomokrilo u krevet. Naravno da zbog toga imate više posla, ali ponižavanjem nimalo nećete ubrzati proces.
5. Bez obzira koliko ste ganuti zbog jedne suhe noći, prepustite djetetu zasluge za to postignuće. Vaše uzbuđenje i pohvale mogu se brzo vratiti kao bumerang i uzrokovati još veći pritisak kod djeteta. Dijete zaključuje to da ako vas uspjeh toliko uzbuđuje i veseli, onda vas i neuspjeh u istoj mjeri oneraspoložuje i rastužuje. Tiho kimanje glavom u znak odobravanja bit će posve dovoljno. Prepustite djetetu posao i dopustite mu da nauči preuzeti zasluge za vlastita postignuća.
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 4/5/2012, 17:10

Dobili smo na poklon jednu nosu koja nije jos za njega, visoka, nema dobru ravnotezu dete, mali je...

Ide leto i toplije vreme i ja se spremam da mu svakako skinem pampers da seta "kao od majke rodjen"... bice po dvoristu svasta, pretpostavljam. Moja dilema je samo kako dete staviti da sedi kad je Andrija stalno u pokretu, tamo-vamo, levo-desno, sedi samo kada jede a i tada jedva ceka da se oslobodi stolice za hranjenje. Nije ljubitelj ni auto-sedista... Zimus smo mu dali tu nosu koju imamo a on ju je odmah rasklopio (iz dva dela je), vukao, prevrnuo, itd. Sve je sa njom radio samo sto na nju nije seo ni sekund!!!
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Milijana 4/5/2012, 19:22

U jbt Leno kolika nauka oko nose... pa meni se cini da lakse polozih onih 47 ispita nego ovo Shocked

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Orline 4/5/2012, 19:31

Leno, bravo za temu Very Happy
Mnoge ovakve stvari i iskustva ostanu negde na dnevnicima.
Svaka ti čast Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 275568
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 52
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od nena beba 4/5/2012, 20:55

orline ::Leno, bravo za temu Very Happy
Mnoge ovakve stvari i iskustva ostanu negde na dnevnicima.
Svaka ti čast Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 275568
e bas tako!
ja sad treba da udjemo u ovu pricu...
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od buby 4/5/2012, 23:17

ajd ja da upisem..zimus kad su bili minusi spajali su grupe jaslene sa starijim..tamo verovatno traze nosu pa je tako dunja jednom trazila...ja je skinem i zaista kaki...naravno da sam joj sto puta rekla bravo!!!! pokazala joj...rekla fuj..i cim je ustala upiskila se...al nema veze.i jos dva puta je trazila...e sad..bila zima,nisam forsirala..i sad kad hoce da kaki sakrije se..i kaze uvek duda kaka...al vec bude kasno,evo bas veceras vidim krije se i kaze kak ja je stavim..sedela 20min i opet kakila,a dam joj da pise...donesem nesto samo da bi sedela..meni je veci problem da savladamo da piski u nosu...mislim da cemo sad na leto uspeti da se oslobodimo pelena bar preko dana...sve u svemu jako mi je bitno da je ona shvatila taj "proces"...ajd taman i druge majkice da se upisu
buby
buby

Broj poruka : 4093
Godina : 45
Datum upisa : 19.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Milijana 4/5/2012, 23:30

Evo i ja opet. Ja sam Lenku pocela da stavljam na nosu u oktobru, znaci imala je nekih 9 meseci i ona je vrlo brzo shvatila da se tu piski i kaki i ako nece to da radi, odmah bi ustala, ili bi skocila cim obavi posao. Znaci nije sedela dzabe, skontala je cemu to sluzi. Ipak, ona je tada bila mnogo mala i nije bilo sansi da sama trazi. Onda je bila ona zima, nama nije bilo neko vreme bas tako toplo u stanu, a i ja sam imala one napade bubrega i neko vreme je nisam stavljala, tako da je ona "zaaboravila" nosu. Ipak, kad je sve to proslo, krenula sam opet da je stavljam i opet je za par dana ukapirala i sada nekad piski, nekad ne. Cak, pokusava da se napne kad joj ja kazem: Ajde piski. Kaka je malo teza, sad vidim da i Buby pise isto, i Lenka se krije i ne znam zasto to redi, ali pre nego kaki, krene da se okrece i da trazi mesto, tako da uspem da joj uhvatim po nekad.
I citam sad ove znakove da je dete spremno i vidim da moje jeste, al ne deluje mi da ce skoro Rolling Eyes

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 13:28

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 2mxhjl1

Mi smo juce bili u shoppingu i kupili nosu. Izgleda da ja sebi ispunjavam zelje pa svasta uzimam... Nekako su mi sve male... Andriji trenutno sluzi da je zagleda i ponekad sutne. Divno.

Imala sam skoro "dobrocudnu" raspravu sa mojom mamom. Nekako ispada da je kod nje (sa nama decom) sve bilo idealno! (Pa me mnogo nervira Shocked !) Tvrdi da sam ja sa 9 meseci pocela da koristim nosu, tad sam i prohodala setajuci se uz ogradicu kreveca (nisu me uzimali cesto u ruke, sudbina deteta br. 2 po redu). Nisam joj trazila sama jer nisam umela da govorim, nego mi je ona nudila nosu prakticno uvek u isto vreme u toku dana i to je bilo to... skinula mi je pelene. I taman je ja optuzim za friziranje i ulepsavanje porodicne istorije, kad... pronadjem svoju sliku: mala cica u krevecu stoji a ispod kreveca - nosa. Datum na poledjini fotke lupio pecatom cika fotograf - tacno mojih 9 meseci. Nosa sigurno nije bila ukras. A brata je naucila mamina prijateljica (komsinica) kad je imao 13 meseci ("naucio za 24h").

I sad se pitam - da li se meni samo cini ili zaista danasnji klinci kasnije (od ranijih generacija) uce da koriste nosu? Da li je problem pampers? Ili je ovo neki novi trend - da nas ubedjuju da je cool da piske i kake u pampers sto duze? Nisam nacisto...

Nemam nameru da forsiram dete.. ali valjda je lepse bez te plastike i vestackih materijala medju nogama, da ne pominjem troskove nas roditelja.....
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od dr mali pariz 7/5/2012, 13:52

Milijana ::U jbt Leno kolika nauka oko nose... pa meni se cini da lakse polozih onih 47 ispita nego ovo Shocked
Ajoj, hahahahha Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938koliko me Mili nasmeja!
Msm...sad mi smešno, ali verujem da će i za mene to biti nauka čitava Rolling Eyes
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 16:34

"tinche": Mi smo poceli da Batu odvikavamo od pelena, sto ne ide bas najbolje jer samo ja imam vremena da se bakcem sa time. MM je lakse da mu stavi pelenu (uvek ima nesto da radi oko kola, motora, kuce, mame)...mada ni bata ne pokazuje neki napredak...u stvari njemu je to kao neka igra...mama ga juri sa briskom po kuci!!! hahahah! Neke majkice mi kazu da sam mozda poranila...ja rekoh da probam. Bicu uporna jos koji dan pa ako ne pokaze ni mali napredak napravicu pauzu pa pokusati opet za koji mesec, mozda kada budem na odmoru.[/quote]
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 16:37

[quote="dr mali pariz"]
Milijana ::U jbt Leno kolika nauka oko nose... pa meni se cini da lakse polozih onih 47 ispita nego ovo Shocked
Ajoj, hahahahha Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938!
Msm...sad mi smešno.
..Ajoj, hahaha, a kad pocnes da kupujes pampers za komata 2....... Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 805311 (pazi, i rimuje se!) Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 805311 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Very Happy
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od dr mali pariz 7/5/2012, 16:45

lena ::


Ajoj, hahaha, a kad pocnes da kupujes pampers za komata 2....... Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 805311 (pazi, i rimuje se!) Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 805311 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Very Happy
Pa to svakako nikako neće biti smešno, jer će biti atače na budžet Wink
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Tinche 7/5/2012, 16:50

Da da, vidim da smo svi u istom sosu! Upravo se bata probudio, capila sam ga i skinula suvu pelenu, stavila ga na nosu...mislim da je piskio...mirni smo neko vreme, taman da ruca pa opet. Napolju kisa pa cemo iz dosade da se jurimo po kuci: bata u gacaronima a ja u jednoj ruci nosa a u drugoj brisko.
Pa sta pre "navatam".
I mi spunjavamo sve uslove...videcemo! Strpljenje je majka...ali mi "majke" manjka kada dodjem iz nocne...

:*
Tinche
Tinche

Broj poruka : 6399
Godina : 45
Location : bgd
Datum upisa : 08.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 16:50

E, daaaa... znas sta, Mala, ti njih dvoje odmah stavljaj na nosu!!! Ma, nema tu sale... Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938

A sad stvarno... nije nauka, svakako, ali koliko vidim ne ide vecini brzo... zato sam zahvalna na svim postovima. Utehe radi, ako nista drugo! Very Happy

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 338438
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 16:52

lol!
tinche ::Da da, vidim da smo svi u istom sosu! ...... Napolju kisa pa cemo iz dosade da se jurimo po kuci: bata u gacaronima a ja u jednoj ruci nosa a u drugoj brisko.
Pa sta pre "navatam".
I mi spunjavamo sve uslove...videcemo! Strpljenje je majka...ali mi "majke" manjka kada dodjem iz nocne...

:*

Joooj, Tinche, Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 612963 !!!
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Tinche 7/5/2012, 16:55

ALE ALEEEEEE!!!!
Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 545628_3865426755136_1262526044_33726205_928788970_n
Tinche
Tinche

Broj poruka : 6399
Godina : 45
Location : bgd
Datum upisa : 08.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od dr mali pariz 7/5/2012, 16:59

lol! šta si sipala čorbu u tu nošu, leba ti? lol!
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od lena 7/5/2012, 17:05

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! 404938 id'te u persun, smejem se ko blesava!
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Mirjana 7/5/2012, 18:31

Ha ha ha, isporuka obavljena igra likeit
Pitah mamu za savet.
Kaže da je najbolje početi pre no što prohodaju, jer ne mogu ustati sa noše samovoljno. Staviš bebu onda kada obično piški/kaki i ne mrdaš je s noše dok to ne obavi. I ne treba kriti sadržaj od njih. Takođe bi bolje bilo nošu držati u WC-u. Možete u isto vreme sedeti (gluma naravno), mama na šolji, a beba na noši. I baš je dobro da mama glumi da piški ili kaki kako bi kroz primer pokazala detetu šta treba da radi.
E sad', za tako nešto definitivno treba imati vremena.
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 48
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Tinche 7/5/2012, 18:36

Mirka...za jedno godinu dana od sada ces shvatiti koliko je to daleko od realnosti! Mislim...ako bebu (tad je jos uvek beba) drzis dovoljno dugo na nosi ona ce sigurno nesvesno uraditi nesto...ali je to po meni vise mucenje...bolje da to vreme provede u puzenju i igranju.
Sa skoro dve godine je mnogo lakse nauciti dete na svrhu nose. Sada ce i razumeti sta to mama i tata rade na solji...sem sto sede Wink
Tinche
Tinche

Broj poruka : 6399
Godina : 45
Location : bgd
Datum upisa : 08.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Mirjana 7/5/2012, 18:46

Tinche, ovo nije jedina vaspitna metoda (uh što mi ovo čudno zvuči) moje mame koja podseća na mučenje. Zato sam ja njoj odavno rekla da s mojim detetom neće ostajati sama ni na sekund. lol! Mislim da je ona nas ovako navikla, pa da li smo bili svesni ili ne, nije je mnogo zanimalo. Ta sigurno nije odustala dok nije razvila taj refleks - vidiš nošu, obaviš nuždu.
U svakom slučaju, ja je uvek pitam za savet, pa onda dobro razmislim o tome da li bih ja to tako ili ne. cvet
Cmokić za baticu usne
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 48
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od buby 7/5/2012, 19:38

dr mali pariz ::lol! šta si sipala čorbu u tu nošu, leba ti? lol!
znaci placem  b  b  b  b  b  b  b
buby
buby

Broj poruka : 4093
Godina : 45
Datum upisa : 19.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!! Empty Re: Odvikavanje od pelena... zivela NOSA!!!

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 9 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu