Raspored vakcinacije
+19
ivka
maki79
zoxa
Ema78
ZarPtica
Tinche
nena beba
bokica
noja
Mirjana
plavaptica
Milijana
bobica83
cici
tuli
dr mali pariz
agata
Orline
Hitron-Luka
23 posters
KUTAK :: BEBE :: Lekovi, vakcine
Strana 2 od 4
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Raspored vakcinacije
Bokice, i ja prvi put čujem.....
I Nikita revakcinisan u 17-tom mesecu i ništa više. Nikakva oralna dopuna
I Nikita revakcinisan u 17-tom mesecu i ništa više. Nikakva oralna dopuna
tuli- Broj poruka : 3308
Datum upisa : 24.11.2008
Hvala vam na odgovorima. Pozvacu bas i halo bebu ali mislim da mu necu davati dodatnu vakcinu.
bokica- Broj poruka : 1566
Godina : 43
Datum upisa : 22.03.2009
Name je dr rekla da nema revakcinacije pentaksima nego samo one tri sto je dobio.
Za MMR moze da se da do 5 godine. neki cak savetuju sto kasnije, kad dete proprica cisto i prohoda nikako ranije.
Neke moje drugarice uopste nece svojoj deci da daju tu vakcinu. Pa me interesuje, jel istina da to traze za vrtic i skolu kasnije?
Za MMR moze da se da do 5 godine. neki cak savetuju sto kasnije, kad dete proprica cisto i prohoda nikako ranije.
Neke moje drugarice uopste nece svojoj deci da daju tu vakcinu. Pa me interesuje, jel istina da to traze za vrtic i skolu kasnije?
cici- Broj poruka : 2588
Godina : 48
Datum upisa : 17.02.2010
Ovo sam pronasla na netu: postoji zamena za mmr i zove se PRIORIX moze se kupiti u bolje snabdevenim apotekama kosta oko1800 din i nema nikakve posledice i reakcije posle vakcinisanja. Ali morate dati u nekoj privatnoj ordinaciji i oni stave svoj pecat a u domu zdravlja to bez problema prihvate i registruju.
jel neko dava ovu vakcinu? Mene nesto hvata frkao oko nje. velika galama se digla. Kome verovati? Naravno da nema garancije, ja ne mogu jos da prelomim samam sa sobom, da posle vakcine to moze da bostane bolesno dete, nikad to sebi nibih oprostila. mozda negativno razmislajm ali me je strah.mozda vise od bolesti nego od posledica ne primanja iste
jel neko dava ovu vakcinu? Mene nesto hvata frkao oko nje. velika galama se digla. Kome verovati? Naravno da nema garancije, ja ne mogu jos da prelomim samam sa sobom, da posle vakcine to moze da bostane bolesno dete, nikad to sebi nibih oprostila. mozda negativno razmislajm ali me je strah.mozda vise od bolesti nego od posledica ne primanja iste
Ja te, Cici, nista ne razumem. Kakve posledice? Pa svi smo primili taj MMR. Moja Lenka je primila sa 12 meseci i 15 dana, jeste hodala , al nije pricala, niti mi je bilo ko to spominjao. Sve ovo sad prvi put cujem.
Milijana- Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009
Milijana, kazu da MMR vakcina moze da ostavi nus poseldicu, meningiti,autizam i trista nekih cuda kod deteta. naravno da je %mali, ali se desava. Nisam strucna i ne znam koliko su ovo glasine a koliko istina ili farmaceucka mafija. Hvala Bogu, te je sve dobro proslo. I kako rece jedna mama, "a sta ako je moje dete to jedno u hiljadu?"
Cici,
Priorix je isto ziva vakcina, znaci efekti se isti ocekuju. Mi smo pitali nasu doktorku pedijatra i ona je rekla da razlike nema, da je nepotrebno da kupujemo, pa je Ana primila onu redovnu iz DZ.
Nije imala nikakve reakcije, kao sto sam i pisala, ali je sada kada je primala Pentaxim revakcinu sa 17 meseci imala povisenu temperaturu iako su sve tri doze primovakcine prosle bez ikakvih reakcija. Temperatura je trajala kratko, u 24h je spala i doktorka nam je rekla da moze tako da se javi reakcija iako je u primovakcini nije bilo.
Priorix je isto ziva vakcina, znaci efekti se isti ocekuju. Mi smo pitali nasu doktorku pedijatra i ona je rekla da razlike nema, da je nepotrebno da kupujemo, pa je Ana primila onu redovnu iz DZ.
Nije imala nikakve reakcije, kao sto sam i pisala, ali je sada kada je primala Pentaxim revakcinu sa 17 meseci imala povisenu temperaturu iako su sve tri doze primovakcine prosle bez ikakvih reakcija. Temperatura je trajala kratko, u 24h je spala i doktorka nam je rekla da moze tako da se javi reakcija iako je u primovakcini nije bilo.
agata- Broj poruka : 301
Godina : 53
Datum upisa : 17.02.2011
Agata, hvala. A jel se zna u cemu je razlika? ili opet farmaceucka mafija?
Mi za mmr cekamo do druge god.
Prvo cemo onu revakcinaciju u 18 m.
konsultovali smo se nasim privatnim
dr koji nekad bio nacelnik decije bolnice
sta ste vi uradili cici ?
Prvo cemo onu revakcinaciju u 18 m.
konsultovali smo se nasim privatnim
dr koji nekad bio nacelnik decije bolnice
sta ste vi uradili cici ?
noja- Broj poruka : 6242
Godina : 46
Datum upisa : 24.02.2011
I mi cekamo revakcinaciju petaksima krajem marta tj sa 17mes.
Mora da se bude 100% zdrav tako da cemo sacekati prolece sigurno. Stalno smo nesto slinavi a i licno odugovlacim
Mora da se bude 100% zdrav tako da cemo sacekati prolece sigurno. Stalno smo nesto slinavi a i licno odugovlacim
Naleteh na listu obavezne vakcinacije sa Republickog fonda za zdravstveno osiguranje, evo linka:
http://www.rfzo.rs/download/vakcine.html
http://www.rfzo.rs/download/vakcine.html
ZarPtica- Broj poruka : 484
Datum upisa : 30.08.2011
mi smo u sredu dobili pentaksim-revakcnu. Imao je bas reakciju na ovo , mada nas je na to upozorila dr. Imao je temo 38 i otecenu i crvenu rucicu. uz kenkavitis 100%. Srecom pa trajalo jedan dan i noc. Eto pregurasmo i to, jso mmr.
Pitanje, da li je neko uspeo da refundira pare za pentaksim?
Pitanje, da li je neko uspeo da refundira pare za pentaksim?
Cici mi jos ni tu revakcinaciju nismo
A mmr jeste li ???
Ja sve odlozila do nekad ...
Pitala nas je vec gde smo kad s uzimala ppotvrdi za vrtic ja kazem bili na putu
A mmr jeste li ???
Ja sve odlozila do nekad ...
Pitala nas je vec gde smo kad s uzimala ppotvrdi za vrtic ja kazem bili na putu
Noja, izvini mnogo kasnim sa odgovorem( problemi na sve strane). nisam mu jos dala MMR- jednostavno se bojim. Mada nisam protiv toga, nega samo odlazem.
E sad, upisali smo ga u jaslice, tu cu verovatno imati problema
E sad, upisali smo ga u jaslice, tu cu verovatno imati problema
Kod nas je na red dosla dilema koju vakcinu primiti, onu obicnu, drzavnu, ili pentaxim... nisam pametna... Sa jedne strane, a sta fali nama koji smo primali te drzavne vakcine, dok je pentaxim relativno nov? Sa druge strane, da li Torlak stvarno dobro radi te vakcine...I jedba i druga opcija imaju i za i protiv, a ja nikako da odlucim sta da radim.
Doduse, cula sam informaciju da su u Americi poceli da smanjuju upotrebu polivalentnih vakcina, kao i zivih vakcina, tako da zaista ne znam sta da mislim...
Sto se tice vakcina protiv boginja i zauski, mislim da je to cista glupost,jer to nisu ne znam kako opasne bolesti,i deca vrlo lako preleze ako se zaraze...
Inace, moje drugarice su svojoj eci uglavnom davale drzavne vakcine, i niko nije imao nezeljene reakcije.
Doduse, cula sam informaciju da su u Americi poceli da smanjuju upotrebu polivalentnih vakcina, kao i zivih vakcina, tako da zaista ne znam sta da mislim...
Sto se tice vakcina protiv boginja i zauski, mislim da je to cista glupost,jer to nisu ne znam kako opasne bolesti,i deca vrlo lako preleze ako se zaraze...
Inace, moje drugarice su svojoj eci uglavnom davale drzavne vakcine, i niko nije imao nezeljene reakcije.
Ema78- Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012
Ema ja imam par drugarica koja svojoj deci ni onu K-a u porodilistu nisu dala da priee ni jedni od tih otrova ni bsxz nists deca ziva zdrava hvala bogu
N
Mi smo pentaxine izrokali sad sa godiu i pp jos revakcinacija
Te zive vakcine uf mmr nam sledi ... hhmmhfd no comment
Ja sve odlazem a opet ima dosta roditelja koji nerazmisljaju jos i o tome
Al to nisu male stvari mada tako izgledaju jer se masovnovakcinise
N
Mi smo pentaxine izrokali sad sa godiu i pp jos revakcinacija
Te zive vakcine uf mmr nam sledi ... hhmmhfd no comment
Ja sve odlazem a opet ima dosta roditelja koji nerazmisljaju jos i o tome
Al to nisu male stvari mada tako izgledaju jer se masovnovakcinise
Mi ćemo MMR najverovatnije,kako smo se dogovarali sa dr iz DZ, primiti u septembru, sa 14 meseci.
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Datum upisa : 29.01.2010
Drage moje, danas smo primili vakcinu... au...
Odlucila sam se da ipak Petru dam drzavnu, pri cemu je dr podelila vakcinu, danas jedan ubod, a sutra bi trebalo drugi. Posle sat vremena od vakcinisanja, krenuo je takav plac, neutesan, iritantan i do zla boga bolan... Petar je plakao satima, nije bilo sanse da ga smirim, eno ga i sada u krevetcu, ne moze da se uspava nikako, ni sam ni sa mnom, ni n grudima, nikako...ali barem prica sam sa svoji lutkicama...
Posle konsultacija sa pedijatrima, od sutrasnje vakcinacije nema nista, a svaka sledeca ce biti pod nadzorom... i umesto klasicnih vakcina, pentaxim na koji ce opet verovatno da reaguje, samo blaze.
I odlucila sam da ga vakcinisem samo protiv potencijalno opasnih bolesti, a za MMR i slicne nema sanse...
Poluluda sam, jer ceo dan nije oka sklopio, a da ne pricam o tome sto mi je ceo dan na rukama neutesan... uzas...
Da li je neko imao slicna iskustva?
Odlucila sam se da ipak Petru dam drzavnu, pri cemu je dr podelila vakcinu, danas jedan ubod, a sutra bi trebalo drugi. Posle sat vremena od vakcinisanja, krenuo je takav plac, neutesan, iritantan i do zla boga bolan... Petar je plakao satima, nije bilo sanse da ga smirim, eno ga i sada u krevetcu, ne moze da se uspava nikako, ni sam ni sa mnom, ni n grudima, nikako...ali barem prica sam sa svoji lutkicama...
Posle konsultacija sa pedijatrima, od sutrasnje vakcinacije nema nista, a svaka sledeca ce biti pod nadzorom... i umesto klasicnih vakcina, pentaxim na koji ce opet verovatno da reaguje, samo blaze.
I odlucila sam da ga vakcinisem samo protiv potencijalno opasnih bolesti, a za MMR i slicne nema sanse...
Poluluda sam, jer ceo dan nije oka sklopio, a da ne pricam o tome sto mi je ceo dan na rukama neutesan... uzas...
Da li je neko imao slicna iskustva?
Ema, je l to njemu prva,osim one na rođenju?
sem plača-je l imao još nešto tipa temp. ili osipa?
Ne znam,moji su pentaxim primali,jer sama činjenica da ih dva puta bodu-a.nekad nema jedne,nekad druge vakcine-kod nas u Dz, nisam se ni sek.dvoumila za pentaxim.
A za ostatak vakcina...nisam baš toliko hrabra da ne dajem.
sem plača-je l imao još nešto tipa temp. ili osipa?
Ne znam,moji su pentaxim primali,jer sama činjenica da ih dva puta bodu-a.nekad nema jedne,nekad druge vakcine-kod nas u Dz, nisam se ni sek.dvoumila za pentaxim.
A za ostatak vakcina...nisam baš toliko hrabra da ne dajem.
Ema, takve reakcije su jako ceste kod drzavnih vakcina...Pentaxim je zakon iz vise razloga...jedan od takodje bitnih je koliko puta bockaju.
Moj ti je savet pentaxim sl put i mirna si. veruj mi.
Svaka imunizacija je potencijalni rizik...ali...mnogo redje deca reaguju na mmr recimo nego sto oboljevaju od istih.
Moj ti je savet pentaxim sl put i mirna si. veruj mi.
Svaka imunizacija je potencijalni rizik...ali...mnogo redje deca reaguju na mmr recimo nego sto oboljevaju od istih.
Tinche- Broj poruka : 6399
Godina : 45
Datum upisa : 08.08.2009
Ovako, sto se tice odluke o ne davanju pentaxima, jako sam se dvoumila. KOnsultovala sam vise lekara, drugarica i svi su vise bili za drzvanu varijantu. Zasto? Zato sto je proverena vakcina, dugo je kod nas rade, i postoji kontrola. To sto dete bodu dva put, meni nije strasno, Petar je recimo odlicno podnosio vadjenje krvi vise puta u toku dana... I ono sto je meni najbitnije, drzavna vakcina, iako polivalentna, ipak se daje razdvojeno.
Za pentaxim nisam sigurna koja je kontrola, ne verujem nasim uvoznicima iz opravdanih razloga koe ovde ne bih iznosila, a posto mi mama zivi i radi u Americi, od nje sam par puta cula pricu kako se tamo izbegavaju vakcine tipa pentaxima. Ona inace tamo radi u skoli, tako da je to proverena informacija.
Inace, Petar cak nije primio ni celu drzavnu vakcinu, dr je razdvojila, juce je primio jednu i popio polio, a da nije bilo reakcije, danas bi ga drugi put bocnuli. Nije imao ni temperaturu, niti crvenilo oko mesta uboda, samo je plakao satima. Bas sam se bila uplasila, pa sam zvala pedijtra koja mi je objasnila da je to najblaza sistemska reakcija na per komponentu vakcine, da je cesta i da bi imao reakciju verovatno i na pentaxim. Inace, zove se perzistentan plac i javlja se kod osetljivije dece. Kada bude sledece nedelje primio trecu komponentu vakcine dogovoricemo se za dalje, ali sada je neko pravilo da se kod ovakvih slucajeva sledece vakcine ipak daju u obliku pentaxima.
Sto se tice vakcinacije, ja sam za vakcinacij protiv opasnih bolesti, tipa polio, tbc i sl. Ali, bombardovati nezreo imuni sistem vakcinama protiv gripa, hepatita b, malih boginja, e to smatram gluposcu. KOje su sanse da se dete zarazi hepatitom, kada se jasno zna koji je put prenosenja? Zasto ga ne vakcinisati kada malo odraste...cemu vakcina protiv rubele i morbila kada su to najobicnije decije bolesti koje smo manje vise svi prelezali? Ajde za zauske, ali bre morbili... Na zapadu je aktuelna vakcina protiv plucnih bolesti, bar sam tako cula...Ok mi je za decu koja su na neki nacin izlozena povecanom riziku, ali vakcinisati zdravu i pravu decu, koja cak i kada se razbole od tih bolesti, to preleze lako, nije mi jasno...
Meni se cak ne dopada sada kombinovanje vakcina koje su nam preporucili, jer nema dovoljno podataka niti istrazivanja na tu temu, pentaxim je relativno nova vakcina, pa cemo videti.
Izvinte ako sam malo konfuzna, poluluda sam od juce...
A dete mi spava sinoc od ponoci, budi se mucen samo da bi jeo...to ne propusta...
Za pentaxim nisam sigurna koja je kontrola, ne verujem nasim uvoznicima iz opravdanih razloga koe ovde ne bih iznosila, a posto mi mama zivi i radi u Americi, od nje sam par puta cula pricu kako se tamo izbegavaju vakcine tipa pentaxima. Ona inace tamo radi u skoli, tako da je to proverena informacija.
Inace, Petar cak nije primio ni celu drzavnu vakcinu, dr je razdvojila, juce je primio jednu i popio polio, a da nije bilo reakcije, danas bi ga drugi put bocnuli. Nije imao ni temperaturu, niti crvenilo oko mesta uboda, samo je plakao satima. Bas sam se bila uplasila, pa sam zvala pedijtra koja mi je objasnila da je to najblaza sistemska reakcija na per komponentu vakcine, da je cesta i da bi imao reakciju verovatno i na pentaxim. Inace, zove se perzistentan plac i javlja se kod osetljivije dece. Kada bude sledece nedelje primio trecu komponentu vakcine dogovoricemo se za dalje, ali sada je neko pravilo da se kod ovakvih slucajeva sledece vakcine ipak daju u obliku pentaxima.
Sto se tice vakcinacije, ja sam za vakcinacij protiv opasnih bolesti, tipa polio, tbc i sl. Ali, bombardovati nezreo imuni sistem vakcinama protiv gripa, hepatita b, malih boginja, e to smatram gluposcu. KOje su sanse da se dete zarazi hepatitom, kada se jasno zna koji je put prenosenja? Zasto ga ne vakcinisati kada malo odraste...cemu vakcina protiv rubele i morbila kada su to najobicnije decije bolesti koje smo manje vise svi prelezali? Ajde za zauske, ali bre morbili... Na zapadu je aktuelna vakcina protiv plucnih bolesti, bar sam tako cula...Ok mi je za decu koja su na neki nacin izlozena povecanom riziku, ali vakcinisati zdravu i pravu decu, koja cak i kada se razbole od tih bolesti, to preleze lako, nije mi jasno...
Meni se cak ne dopada sada kombinovanje vakcina koje su nam preporucili, jer nema dovoljno podataka niti istrazivanja na tu temu, pentaxim je relativno nova vakcina, pa cemo videti.
A dete mi spava sinoc od ponoci, budi se mucen samo da bi jeo...to ne propusta...
Pazi, ne radi mi mama u kanadi,Americi...ma ne radi nigde, u penziji je. Ali uz konsultaciju dečijih lekara, svog osećaja... ne treba mi ništa više.
i deca različito reaguju...moji, Bogu hvala, doad sve o.k. Nek se samo tako i nastavi, ne bih da me gricka crvić.
i deca različito reaguju...moji, Bogu hvala, doad sve o.k. Nek se samo tako i nastavi, ne bih da me gricka crvić.
Ema78 ::Ovako, sto se tice odluke o ne davanju pentaxima, jako sam se dvoumila. KOnsultovala sam vise lekara, drugarica i svi su vise bili za drzvanu varijantu. Zasto? Zato sto je proverena vakcina, dugo je kod nas rade, i postoji kontrola. To sto dete bodu dva put, meni nije strasno, Petar je recimo odlicno podnosio vadjenje krvi vise puta u toku dana... I ono sto je meni najbitnije, drzavna vakcina, iako polivalentna, ipak se daje razdvojeno.
kladim se da na pentaxim ne bi imao takvu reakciju...glavu dajem... plus ako je ovo najblaza...kakve li su onda ostale???
Nazalost, nikad ne znas kada ce ti dete biti u kontaktu sa virusom hepatita...kod kuce nece...ali u vrticu sutra? Ili vec za nekoliko meseci na igralistu...i grupi dece koja obozavaju da se grebu, grizu, otimaju...da ne pricam, ne daj Boze, da morate u bolnicu zbog necega...kilica pa na dalje. Itetako ima sanse da se zarazi...
Da dodam da znas i sama da se dosta tih bolesti prelezi uz visoke temp...sto za decake i nije dobro
za hepatit se apsolutno sazem da treba da primi, samo smatram da je suvise rano daju. mi jos uvek ne poznajemo dobro imuni sistem, cinjenica je da se veliki broj autoimunih bolesti, alegija i kancera pojavio u eri savremene medicine i terapije. ne kazem da je uzrok svega toga vakcinacija, ali ipak mislim da trba biti veoma obazriv. ono sto dete mora da primi, mora, tu nema dileme, ali ono sto ne mora, cemu bombardovanje imunog sistema?
sa druge strane, mm je posle obavezne vakcinacije u vojsci, koje god da su vakcine bile u pitanju, osam meseci lezao na vma...
sa druge strane, mm je posle obavezne vakcinacije u vojsci, koje god da su vakcine bile u pitanju, osam meseci lezao na vma...
Odgovorila sam ti bas zato sto jesi pitala koje su sanse da se dete zarazi hepatitom.
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
KUTAK :: BEBE :: Lekovi, vakcine
Strana 2 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu