KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

+46
Ivanaa
bulevarka
melany
M.
AndreaBg
bak
dragana.jovicin
*Maki*
dunjas
kica
nebuloza
Monaco
tica
ananana
kristinak
naca
Deni
Annie
lilly13
vašar
BiancaP
djole42
JocY
Lahorcica
Shizika
Filippa
bokica
etnaetna
Bibica
Tinche
nabla
nena beba
suzeto
crvenkapica4
aksa67
Orline
Mala debela
Mirjana
TetaSneki
adriatika
rsrce
maus
Hitron-Luka
megica-pegica67
Jelence
HappyGirl
50 posters

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 16/12/2007, 21:40

ENDOMETRIOZA

Endometrioza je oboljenje koje karakteriše pojava i usađivanje delova sluzokože materice (endometrijum) izvan svog mesta, odnosno izvan materične šupljine. Bolest je vezana za generativnu dob žene, i ono nastaje i opstaje dok traje funkcija jajnika, ne javlja se pre puberteta, a novi slučajevi ne nastaju nakon menopauze. Žarišta endometrioze reaguju na hormone jajnika, na njoj se odigravaju ciklične promene kao i na sluzokoži materice.
Deli se na unutrašnju i spoljašnju.
Unutrašnja endometrioza materice (endometriosis interna uteri) nastaje iz bazalnog sloja sluzokože materice koji urasta u mišićni deo zida. Urastanje može biti difuzno ili u vidu čvorića.
Simptomi su: sekundarno bolne menstruacije, pojačano ili produženo menstrualno krvarenje, povećanje materice. Najčešće se operišu takve pacijentkinje pod dijagnozom miomatozne materice, a tek na patohistološkom nalazu se uoči da se radi o unutrašnjoj endometriozi. Nalazi se u 25-40% žena kod kojih je izvađena
materica.
Unutrašnja endometrioza jajovoda nastaje urastanjem bazalnog sloja endometrijuma u intersticijalni deo muskulature jajovoda što dovodi do čvornovatog zadebljanja u spoju materice i jajovoda (endometriosis isthmica nodosa). Jajovodi su delimično ili sasvim neprolazni, što dovodi do steriliteta ili vanmaterične trudnoće.

Spoljašnja endometrioza obuhvata sva endometriotična žarišta izvan materice i intersticijalnog dela tuba. Deli se na intraperitonealnu i ekstraperitonealnu.

Intraperitonealna Ekstraperitonealna


  • Jajnik Grlić materice i vagina
  • Površina materice i jajovoda Vulva
  • Materične veze Epiziotomija
  • Peritoneum male karlice Ožiljci nakon operacije
  • Tanko i debelo crevo Pupak , preponska hernija
  • Mokraćni organi Udaljena žarišta (pluća)
Najčešća je ovarijalna endometrioza.
Može se javiti kao površni implantat, koji često prsne i dovodi do daljeg širenja bolesti, krvarenja, fibrozne reakcije okolnih tkiva i stvaranja priraslica. Nekada se razvija u dubinu jajnika kada dolazi do postepenog nakupljanja krvi i stvaranja cista ispunjenih tečnošću čokoladnog ili katran izgleda koje se nazivaju čokoladne ili teer
ciste. One takođe mogu prsnuti, a izliveni sadržaj slepljuje okolne organe tako da se kod uznapredovale endometrioze stvaraju konglomerat tumori.

Učestalost

Učestalost ovog oboljenja u opštoj populaciji je teško odrediti, jer se sigurna dijagnoza može postaviti jedino vizualizacijom male karlice (laparoskopija
i/ili laparotomija). Nalazi se kod 1,8% žena podvrgnutih laparoskopskoj sterilizaciji, u 10-15% žena hospitalizovanih zbog pelvičnih operacija, 6,4% svih ginekoloških operacija, u 5,6-7,9% ukupno hospitalizovanih žena zbog ginekoloških oboljenja bez trudnoće. Najčešće se endometrioza nalazi kod žena sa problemom infertiliteta- 25-35% laparoskopiranih u sklopu ispitivanja uzroka steriliteta.

Patogeneza

Endometriozu je prvi opisao Von Rokitansky 1860 godine. Sve do danas ne postoji potpuna saglasnost o načinu nastanka bolesti. Robert Meyer, vodeći ginekološki patolog početkom prošlog veka dao je teoriju celomske metaplazije, koja objašnjava razvoj bolesti kao proces kontinuirane diferencijacije tkiva celomske opne putem metaplazije. Ova teorija ima mnogo nedostatak ali ima pristalica i danas. Druga teorija je transplantaciona, a putevi širenja su: retrogradna menstruacija, limfni i krvni sudovi, jatrogeni. Danas je od većine ginekologa prihvaćeno da je najčešći način nastanka endometrioze zapravo retrogradna menstruacija. Menstrualni iscedak se sastoji od krvi i funkcionalnog sloja endometrijuma.
Najveći deo tog sadržaja ide put cerviksa u vaginu i spoljašnju sredinu. Manji deo preko jajovoda dospeva u trbušnu šupljinu gde može doći do usađivanja (implantacije) delova endometrijuma na okolnim tkivima i organima.

Simptomi

1. Bol vezan za menstrualni ciklus
2. Bol pri odnosu (dyspareunia)
3. Bolnost pri defekaciji kod žarišta na crevima.
4. Bol u maloj karlici (pelvialgia)
5. Hematurija i dizurija kod endometrioze mokraćnih organa.
6. Neplodnost (30-40% pacijentkinja sa endometriozom, dva puta više nego u opštoj populaciji).
Postoje različite klasifikacije endometrioze, najčešće se koristi revidirana klasifikacija Američkog udruženja za fertilitet koja deli ovu bolest na 4 stadijuma, bazirano na akumulaciji bodova u zavisnosti od veličine žarišta, njihovog prodiranja u dubinu tkiva i postojanja priraslica.
Glavni simptomi endometrioze su: bol, adneksalni tumor i infertilitet.


Poslednji izmenio HappyGirl dana 23/11/2009, 21:35, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 16/12/2007, 21:49

ENDOMETRIOZA I NEPLODNOST

Mehanizam kojim endometrioza remeti fertilitet nije uvek poznat. Uzrok neplodnosti kod žena sa teškom endometriozom je lako razumljiv. One imaju masivne priraslice, oštećen odnos tuba-ovarijum, razaranje tubarnog i ovarijalnog tkiva te su ovulacija i
fertilizacija mehanički sprečeni. Kod minimalne i blage endometrioze mehanizam je nepoznat. Neki kliničari smatraju da je koincidentna i igra beznačajnu ulogu, a drugi smatraju da i ona može biti uzrok neplodnosti žene. Navode se sledeći mehanizmi kojim endometrioza može uticati na fertilitet:

1. Peritonealna tečnost-pacijentkinje sa endometriozom imaju povećanu količinu slobodne tečnosti u dnu male karlice, u njoj su povišene koncentracije prostaglandina i makrofaga. Peritonealna tečnost neplodnih žena sa endometriozom je toksična za
interakciju sperma-jajašce, kao i za razvoj embriona. Povišena koncentracija prostaglandina u peritonealnoj tečnosti i reproduktivnom traktu žene potiče od endometrijuma u materici, ali i endometriotičnih žarišta izvan nje, kao i od povećanog broja makrofaga. Manja žarišta (minimalna endometrioza) imaju veću sposobnost stvaranja prostaglandina nego teži stadijumi.Prostaglandini mogu biti odgovorni za bol pri menstruaciji, mogu povećati motilitet jajovoda i materice i na taj način remetiti
transpost jajne ćelije i ovuma kao i njegovu implantaciju. Preko svog luteolitičkog efekta mogu biti odgovorni za poremećaj mehanizma ovulacije, nedovoljnu funkciju žutog tela i druge endokrine poremećaje.

2. Poremećaj funkcije jajnika- mnoga ispitivanja ukazuju da je endometrioza udružena sa poremećajima ovarijalne funkcije. Navode se anovulacija, nedovoljna funkcija žutog tela, abnormalan i dvostruki LH pik, i LUFS (sindrom luteinizitanog folikula koji nije prsnuo, jajašce je ostalo inkapsulirano).

3. Povećane vrednosti prolaktina u krvi- endometrijum u lutealnoj fazi ciklusa stvara prolaktin. Smatra se da endometriotična žarišta takođe mogu stvarati prolaktin.

4. Povećana incidenca spontanih abortusa-neadekvatna
lutealna faza, povišeni prostaglandini kao i imunološka disfunkcija
mogu izazvati poremećaj funkcije jajnika, uterusa i tuba u procesu
fertilizacije.

5. Zadnjih 20 godina se ispituje odnos endometrioze sa promenama imunog sistema. 1980 godine je postavljena hipoteza da endometrijum usađen na peritonealnoj površini može izazvati autoimuni odgovor koji bi se manifestovao na uterinom endometrijumu, peritonealnoj tečnosti ili serumu pacijentkinja, odnosno da postoji
alteracija humoralnog imuniteta kod endometrioze. Ustanovljen je pad T ćelijskog porast B ćelijskog reaktiviteta. Pronađena su IgA i IgG autoantitela protiv endometrijuma i antigena jajnika. Povećana je aktivnost pelvičnih makrofaga i porast
aktivnosti perifernih monocita. Povišen je CA-125. Neki autori smatraju da poremećaj imuniteta na lokalnom nivou prethodi oboljenju i omogućava implantaciju endometrijuma na nekom drugom mestu, dok je stvaranje autoantitela sekundarno.

Lečenje

Izbor načina lečenja endometrioze zavisi od više faktora kao što su starost pacijentkinje, proširenost i lokalizacija oboljenja, postojanje i opseg priraslica, da li postoji problem neplodnosti. Lečenje može biti hirurško, medikamentozno i kombinovano. Definitivna terapija endometrioze je kastracija, obično hirurška, vađenje materice i adneksa. Tako radikalan pristup je neprimenljiv kod mladih, posebno neplodnih žena ili kod onih koje nisu završile reprodukciju.

Cilj terapije je:

a.
konzerviranje reproduktivnih organa
b. smanjenje ili potpuno uklanjanje simptoma
c. regresija endometriotičnih žarišta
d. uspostavljanje fertiliteta

Medikamentozna terapija je zasnovana na činjenici da hormoni jajnika igraju ulogu u rastu i funkcionisanju endometriotičnih implanta. Oni sadrže receptore za estrogen, Progesteron i androgene. Mali procenat, oko 5%, ne sadrži značajnu koncentraciju
ovih receptora i takvi slučajevi su rezistentni na hormonalnu terapiju.
Osnovna strategija terapije je izazvati acikličnu nisko estrogenu sredinu. To dovodi do atrofije endometriotičnog tkiva, smanjuje mogućnost minijaturnog krvarenja iz njega, prevenira transplantaciju endometrijuma putem retrogradne menstruacije.
Pseudograviditet- progestagena terapija- izaziva izostanak ovulacije, izostanak menstruacije, decidualne promene na žarištu, endometrioze koja vodi ka nekrozi i absorpciji.
Počinje se sa 10 mg/24h, do maksimalno 40-50 mg/24h. Terapija je kontinuirana, bez prekida i traje 4-6 meseci. Nuzpojave su muka, mastodinija, probojno krvarenje, retencija tečnosti. Moguće je davanje depo preparata medroksi-Progesteron acetata u uljanoj formi u dozi 100 ili 200 mg na 60 odnosno 90 dana (Depo Provera). Nuzpojave su povećanje telesne mase, nervoza, probojno krvarenje, sporo popravljanje regularnosti menstrualnog ciklusa nakon prestanka lečenja. Probojno krvarenje može biti rezultat ekstremne atrofije endometrijuma u materici a ne nedovoljne doze, pa je češće davanje u kraćim intervalima kontraproduktivno. U tretmanu takvih probojnih krvarenja je potrebno dodavati estrogene. Depo Provera ima nepovoljan uticaj na lipoproteine, posebno HDL-2 subfrakciju holesterola što se mora uzeti u obzir u izboru žena za lečenje ovim lekom. Najbolji kandidati su žene sa povratnom endometriozom nakon operacije.

Danazol se primenjuje u lečenju endometrioze oko 25 godina. On se smatra zlatnim standardom za terapiju endometrioze. Deluje na mnoge enzimske sisteme, vezuje se za estrogen, Progesteron i androgen receptore. Izaziva acikličnu nisko estrogenu
sredinu više direktnim dejstvom na jajnik nego preko hipofize, takođe se direktno vezuje na receptore endometriotičnog implanta. Smatra se da jedino Danazol ima uticaja na imunološki aspekt endometrioze. Nuzpojave su posledica androgenog i anaboličnog efekta ovog leka, kao što su: promena glASA, prolazan gubitak kose, porast telesne mase, akne, seboreja, retencija tečnosti, edemi. Daje se u dozi 600-800mg/24h, u trajanju 6 meseci.
Gn-Rh agonisti se najčešće primenjuju u poslednjoj deceniji. Primenjuju se parenteralno ili u vidu nazalnog spreja u dozi od 800 g/24h. Postoji u depo formi sa inicijalnom dozom od 7,5 mg a potom 3,5mg na 30 dana (Leuprolid acetat, Dekapeptil, Zoladex). Redukuje nivo estrogena na menopauzalni nivo. Nuzpojave su izazvane niskim estrogenima, to su vazomotorne smetnje, suvoća vagine, osteoporoza. Postavlja se pitanje da li je tako duboka supresija estrogena neophodna u terapiji endometrioze. Treba pronaći zlatni standard, koji je to nivo estradiola koji je potreban da bi došlo do regresije žarišta endometrioze a da ne izazove osteoporozu.
Hirurško lečenje se primenjuje kod masivnih priraslica, cista jajnika, konglomerat tumora. Vrlo često se nakon njega sprovodi i medikamentozna terapija
(kombinovano lečenje).
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 20/12/2007, 16:00

Problem endometrioze sam na zalost osetila na sopstvenom organizmu i zato ovom prolikom apelujem na zene kod kojih se sumnja na endometriozu da ne gube vreme kao ja,vec odmah pristupe resavanju problema.ZASTO?
Iz vise razloga.Kao sto ste procitale predhodni tekst nam govori dosta o tome i pravo stanje stvari,ali ovu podmuklu bolest ili pojavu nije lako dijagnostikovati.
Te tako da je kod mene neko jos davne 1998.godine posumnjao na osnovu mojih simptoma na endometriozu ja bih vec verovatno imala dete u prvom razredu OS.
Imala sam sve simptome koji su u tekstu iznad navedeni,a to su:

-bol pri odnosu
-bol pri defekaciji
-iznenadne bolove u predelu karlice u toku meseca
-nesnosno bolne cikluse
-produzeno krvarenje tokom ciklusa
-osecaj kao da mi je pao imunitet stalno
-ne mogucnost zaceca

Na UZ se nista nije dijagnostikovalo,sve je kao bilo u naboljem redu,a i rezultati hormona su govorili"normalno"stanje organizma.
Stavila sam normalno pod navodnike jer ocigledno s obzirom na mladost, niko nije posumnjao na tako nesto ili nismo imali dovoljno dobre strucnjake koji bi to mogli predpostaviti,sto se u mom kasnijem istrazivanju i saznanju ispostavilo da odredjeni hormoni moraju biti i srazmeri da bi se pravile kvalitetne jajne celije,ili da bi uopste imala ovulaciju i dolazilo do spontanog pucanja jajnih celija.
Ocigledno da nije bilo sazrelo vreme za moju trudnocu, jer toliko propusta bas nije uobicajeno.

U glavnom ja sam bezala od HSG-a glavom bez obzira,a i ubedjivana od strane dr-a da mozda nema ni potrebe.
Onda smo trazili alternativne nacine za resenje naseg misterioznog problema steriliteta.
U mdjuvremenu su se i suprugovi rezultati pokvarili i pomislili smo kako je to u stvari uzrok naseg problema.
Zene koje imaju ove simptome koje sam navela ili neke od simptoma,ne znaci da sve obavezno imaju endometriozu,ali valja proveriti.
U glavnom ja 2003.godine ostajem trudna prirodnim odnosima uz pomoc nekih injekcija medju kojima je bilo i pregnila za pucanje jajnih celija.
Do trudnoce dolazi,ali u jajovodu na zalost i meni na operaciji otklanjaju jajovod.
Spekulisalo se kako je do toga doslo zbog sporih spermatozoida,ali sad iz ove perspektive moje misljenje je da je do toga doslo jer sam imala priraslice od endometrioze na jajovodima.
Hirirg koji me operisao je rekao da nije bilo priraslica nigde unutar male karlice,ali...

E sad tri meseca posle otklanjanja jajovoda meni ustanove na toj strani na jajniku endometriozu na UZ.
Da li je ona nastala posle operacije i otklanjanja jajovoda ili je po simptomima i od ranije bila tu ne znam,ali ono sto znam je ako ne mozete da zatrudnite,a kod supruga je uglavnom sve u redu a imate neke od ovih simptoma,molim Vas ne oklevajte vec pravac na dijagnosticku laporoskopiju.Ustedecete sebi zivce,vreme,zdravlje cete poboljsati i znacetye na cemu ste.Ne plasite se to nije strasana intervencija,a visestruko je korisna.
Posle toga sam isla na punktiranje i vaginalno i preko stomaka,ali nista ta nesrecnica se opet vracala.
Cak sam sa sve njom na levom jajniku radila VTO i proizvela 16 kvalitetnih jajnih celija,ali dva pokusaja oplodnje nisu uspela jer mi je dr. radio oplodnju bez da am prvo otklonila endometriozu.E sad to je moje misljenje zasto nije uspelo,a mozda ne mora da znaci,ali iskustvo mi govori da je to to.
Da bih ove godine u februaru isla na laparaskopiju i otkolonjena mi je endometrioza i sa jajnika,i gde god je bilo,a hvala Bogu i na moju srecu nije mnogo unutar male karlice.Ali ta koja je bila na janiku je bila toliko spekla kao smola da je operacija trajala sat i po,jer je doktorka njjacim usisivacem isisavala to cudo,a napravila i remont unutra.Hvala joj na tome.
Ustanovljeno je da imam prohodan levi jajovod i sve ostalo u redu.
Odmah nakon operacije dan-dva sam pocela sa primanjem injekcija Zoladexa jednom mesecno i uz to sam uzimala livial tabletice,koje su mi pomogle da lakse prebrodim taj period menopauze.Jos jedno slaganje sa tekstom iznad je da treba svesti estrogen na minimum i odmoriti jajnik i matericu i onda pokusati sa oplodnjom,bilo prirodnim putem bilo VTO.
Pet meseci sam primala te injekcije i onda otisla na VTO i slava i hvala Gospodu evo me u sestom mesecu trudnoce,a ostala sam trudna sa embrionima koji su bili zamrznutu pa odledjeni za oplodnju.

Kao zakljucak akoi mate ili ste imal endometriozu, moram vam reci da sam misljenja da treba redukovati ishranu,baviti se fizickim aktivnostima svakodnevno,piti dosta vode i radovati se zivotu,ali i obratiti se pravim lekarima strucnjacima i verovati da ce stvari biti bolje,a sto se tice estrogena treba ga svesti na minimum.Mislim da problem nije ne resiv!!!

Srecno i da da Bog da sto pre resite svoj problem i zatrudnite i postanete majke.
Veliki pozdrav i svako dobro
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 20/12/2007, 16:36

Vaginalna primjena niskih doza danazola je siguran i učinkovit način liječenja bolnih simptoma povezanih s dubokom infiltrirajućom endometriozom, rezultat je ispitivanja objavljenog u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility.


Vaginalna primjena danazola učinkoviti je način liječenja i "u odsustvu značajnih neželjenih učinaka, može se preporučiti kao alternativni postupak ponavljanim kirurškim zahvatima," navode italijanski znanstvenici sa Sveučilišta u Sieni.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Prospektivno ispitivanje je obuhvaćalo 21 pacijenticu, prosječne dobi 32.6 godina kod kojih je dijagnoza duboke endometrioze postavljena tijekom laparoskopskog kirurškog zahvata. Sve pacijentice su se žalile na ponavljane bolove snažnog intenziteteta pri menstrualnom krvarenju, pri spolnim odnosima, ali i na ponavljane zdjelične bolove. Kod pet ispitanica je također pražnjenje crijeva bilo praćeno bolovima.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Pacijentice su same primjenjivale 200 mg/dan danazalo intravaginalno, tijekom 12 mjeseci. U procjeni intenziteta simptoma je korištena vizuelna skala boli, i to prije, te svaka tri mjeseca tijekom liječenja. Prije i 12 mjeseci od početka liječenja su načinjeni transvaginalni i transrektalni ultrazvučni pregled u okviru praćenja neželjenih učinaka.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Prije, nakon 6 i nakon 12 mjeseci u serumu ispitanica su određivane koncentracije kolesterola, triglicerida, jetrenih enzima AST i ALT, glukoze, proteina S, proteina C, antitrombina III i homocisteina.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Tri mjeseca od početka liječenja zabilježen je statistički značajn pad u pojavnosti bolova (zdjelični bolovi, dismenoreja, dispareunija), a isti trend se bilježi i nakon 12 mjeseci terapije.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Intravaginalno liječenje danazlom je dovelo do poboljašanja bolne defekacije kod pet pacijentica koje su se žalile na ovaj problem. Ultrazvučni pregled otkrio je statistički značajno smanjenje volumena rektovaginalnih plakova nakon 6 mjeseci, s bazalnih vrijednosti od 3.1 ml do 1.9 ml nakon 6 mjeseci, a ovo poboljšanje je perzistiralo i na pregledu nakon 12 mjeseci.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Intravaginalna primjena danazola nije utjecala statistički značajno na metaboličke ili parametre trombofilije. Niti jedna od pacijentica nije prekinula liječenje prije planiranog roka. Kod četiri pacijentice se tijekom prvog mjeseca liječenja javljala vaginalna iritacija.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic "Naše ispitivanje je pokazalo da vaginalna primjena danazola ne utječe na menstrualni ciklus i ima vrlo malo neželjenih učinaka," navode italijanski znanstvenici.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic "Ovo je vjerojatno rezultat zanemarive sistemske apsorpcije što vodi niskoj koncentraciji u serumu koja se ne može otkriti testovima, kako je ranije pokazano," pretpostavljaju autori. "Niske doze danazola ne utječu na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnik, i ne mijenja debljinu endometrija kako to čine estrogeni i progesteron."
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 20/12/2007, 16:39

Mala randomizirana studija egipatskih znanstvenika ukazuje da bi pčelinji propolis mogao biti učinkovit u liječenju neplodnosti udružene s minimalnom i blagom endometriozom.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Bee
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Propolis se dobiva iz biljnih smola koje skupljaju pčele. Istraživanja egipatskih znanstvenika sa Sveučilišta u Kairu (The Ain Shams University, Cairo) ukazuju kako je propolis tvar s "mnogobrojnim farmakološkim učincima" koja uključuju osim inhibicije C aromataze i vaskularnih endotelnih čimbenika rasta, i snažni protuupalni učinak. Studija egipatskih kolega predstavljena je na 59. godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za reprodukcijsku medicinu (ASRM 2003 Annual Meeting) u San Antoniju, USA.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Ispitivanje je obuhvaćalo 40 pacijentica s laparoskopski potvrđenom dijagnozom endometrioze, a koje su tijekom najmanje dvije prethodne godine liječene od neplodnosti. Pacijentice su slučajno raspoređene u dvije skupine. Ispitanice iz prve skupine su uzimale 500 mg pčelinjeg propolisa dva puta dnevno, dok je druga skupina pacijentica uzimala placebo. Pacijentice su praćene tijekom devet mjeseci.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic U skupini pacijentica koje su uzimale pčelinji propolis, 12 ispitanica je ostvarilo trudnoću (60%) tijekom perioda praćenja, dok su u placebo skupini trudnoću ostvarile 4 ispitanice (20%). "Pacijentice su terapiju izvrsno podnosile, osjećale su se zadovoljne, te neželjeni učinci nisu registrirani," navode autori u sažetku svog ispitivanja.
Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Buletic Znanstvenici zaključuju da je "pčelinji propolis učinkovita mogućnost u liječenju neplodnosti kod žena s minimalnom ili blagom endometriozom." Izvrsni rezultati ove pilotske studije upućuju na opravdanost multicentričnog prospektivnog ispitivanja učinka pčelinjeg propolisa.
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 7/1/2008, 22:51

Zdravo Jelenče, samo da te pozdravim, HappyGirl me uputila tebi. Samo da se malo uhodam pa ću ti se ponovo javiti. Puno te pozdravljam. MEGI
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 7/1/2008, 23:55

Naravno Megi dobro dosla i pisemo se.
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 9/1/2008, 15:19

Zdravo Jelenče, prvo da ti kažem da sam presrećna što si uspela, kako se radujem, nadam se da ću i ja osetiti jednu malu bebicu u svom stomaku, bilo bi lepo ove godine. Ukratko, mučim se već 6-7 godina (toliko pokušavamo), tu su: ambulanta, bolnica i na kraju privatnik.Odavno sam se žalila na bolove tipične za endometriozu, niko me nije slušao (što se lekara tiče) i to je tako ostalo, a godine su prolazile. Endometrioza mi je otkrivena tek prošle godine i to mi je otkrio-privatno dr Radulović u Jovanovoj, pre njega sam od pregleda sve što je trebalo uradila u bolnici Narodni front i laparaskopiju kod Arsićke i oni ništa nisu ni videli, a ni naslutili. Prohodnost mi je dobra, materica zdrava i sve ostalo kako su mi rekli po izlasku iz bolnice. Onda sam posle bolnice kod Arsićke pratila folikule 4 meseca i ništa. Poludela sam i rešim da odem privatno kod lekara i odlučim se za Radulovića po preporuci. Čim je uzeo rezultat HSG odmah je naslutio da nešto ne valja,uradila sam laparaskopiju i naravno videlo se odma da imam endometriozu. Operisala sam se kod njega-krajem 2007., primala sam 6 meseci Diferelin. Od avgusta mi se uspostavio ciklus, dao nam je rok do maja ove godine (otprilike) da pokušamo prirodno (kod muža je sve u redu i kod mene je sve drugo ok). Evo ništa se ne dešava, jedan mesec sam pratila folikule-ovulaciju, pokušaću i sledeći mesec tako. Ne znam šta se dešava, možda nervoza, stres na poslu, malo dižem i teško, a to sigurno nije dobro kada su mi plodni dani,i ako se nešto nakači isto tako može i da ode, tako je doktorka rekla mojoj drugarici (takođe je pratila folikule jedan mesec i uspela je iz prve, sada mora da miruje i da leži), kao moraš da vodiš računa, ništa teško tada u tom periodu. Ne znam više šta da radim, inače se bavim sportom, trčim po Košutnjaku i to me spašava izbacujem estrogen, pijem propolis, uzimam mleč, folan, vitamine, izbegavam mlečne proizvode, meso. Imaš li za Megi neki savet. Gazim 40 god.,izgled mi je kao u devojčice, ali šta mi to vredi kada je bitno ovo unutra. Nisam izgubila snagu i borbu, samo sam postala nekako nestrpljiva, dugo čekam, a i lekari su mi ukrali godine. Idemo dalje. Izvini ako sam bila malo duža, to je ukratko o meni, puno, puno, puno te pozdravljam i mazi stomaćić i za mene.
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 9/1/2008, 15:43

Draga Megi,
hvala ti sto se radujes mojoj sreci i iskreno se nadam da ces uspeti u ovoj godini i ti da osetis svoju bebicu u stomaku.
Znam ja kako izgleda kada ti lekari ukradu godine,ali tvoje je da ides napred i boris se svim snagama za ono sto zelis.
Sve super radis,trcanje,ishrana,propolis i ostalo,samo gledaj malo da poradis na pravom opustanju,naravno ako je ikako moguce.
Super si i lekara izabrala Radulovic je odlican za te operacije i zna sta radi.Naravno sacekaj jos malo i imaj ciljane odnose,mozda u nekoj drzavnoj i jednu-dve insimenacije do VTO,a to je kako rece do maja.
Sve ovo sto ti predlazem je ono kako bih ja uradila kao neko ko je bio u tom problemu,a ne kao strucno lice jer to nisam.
Tvoje godine mogu da koce situaciju,ali ako ti je organizam zdrav i imas jajne celije ne znam da li igraju veliku ulogu.Postoje zene od 25.god kod kojih je stanje gore nego kod zena preko tridesete,tako da mi samo nije jasno zasto Vas Radulovic odmah nije stavio na VTO zbog tvojih godina da ne gubite vreme inace sve drugo je OK.
Na forumu doktor imas temu o endometriozi gde je meni dr.Obgyn napisala da se kod zena valjda preko 35.godina posle operacije odmah radi VTO da se ne gubi biolosko vreme zene,a ne ostavlja se mogucnost prirodnog zaceca.
Jos sta bih ja uvela da sam na tvom mestu Megi je ako mozes da nabavis tablete agnus castus i pijes ih ovih meseci dok pokusavate prirodno jer one dobro uticu na to da se endo ne vrati,a i na zacece.
U svakom slucaju SA SRECOM i puno uspeha u borbi i verujem da ces-cete uspeti,jer upornost i pravedna borba se uvek isplate.
Megi ako se setim jos necega ja cu ti napisati,i volela bih da ostanes i druzis se sa nama jer su to sve zenice sa slicnim problemima i iskustvima i moze se mnogo toga nauciti i dobiti podrska kada je tesko.
Svako dobro i brzu trudnocu zelim
Caos za sada
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Hitron-Luka 9/1/2008, 20:19

Megi Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste 9
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 48
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 9/1/2008, 21:18

Megi curo Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Hismil10 idemo napred do pobede. usne
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 08:38

osmeh srce Hvala ti draga Jelenče na podršci, to mi puno znači i lepo je kada to možeš da podeliš sa nekim, a to ste vi moje nove drugarice. Hvala ti na savetima :aa1: . I dalje ću nastaviti sa ciljanim odnosima, a što se tiče inseminacije pitala sam tu moju vezu u Frontu koji mi prati folikule-ovulaciju da li da radim inseminacija kaže da nije za to jer mi slabi jajnike stimulacijom, nego kao da sačekamo još malo pa onda VTO. Dr Radulović nije hteo da mi radi odma VTO, zato što je mišljenja da bi mogla prirodno da ostanem trudna jer kako mi je rekao uklonio je ono što nam je smetalo, a sve drugo je OK i prohodnost. Eto bavim se celog života sportom i to me je spasilo inače ta endometrioza je mogla biti veća, i dr mi je rekao da sam imala sreću. Uzeću agnus castus drugarica mi radi u apoteci pa ću je pitati da mi nabavi. Sada u nedelju bi trebala da dobijem, a imali smo ciljani odnos, eh kada bi se obradovali, mada čisto sumnjam, da bi uspela moraću i nervozu, nerviranje da svedem na minimum i manje da dižem teško (početak godine mi je težak na poslu, a i sajmovi su nam krenuli, pa sam baš napeta). :aa12: Tvojoj sreći se baš od srca, srca, srca radujem, ja te puno, puno pozdravljam. Javiću kako napredujem i naravno da ćemo se družiti. radost Ćao
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 08:48

ZDRAVO HappyGirl kako si mi, love evo ja sam se snašla, dobro si me uputila. Happy kako ja da stavim sličicu sa strane, ti i Jelenče imate sliku sa leve strane, a ja ništa, nekako mi je golo bez slike. srca1 Megi te puno pozdravlja, kao što si i sama rekla napred do pobede. ljubav Puno poljubaca za Happy i Jelenče tj. svima šaljem poljubac.
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 08:54

love Zdravo Hitron-Luka, hvala vam na dobrodošlici, divni ste. Eto, opet ste bolji od mene, nalazite bolje sličice od mene početnice, kako je lepo ovo Welcome i Happy Holidays kod Happy, iznenadiću i ja vas sa nekom, samo dok se uhodam. Puno pozdrava igra , čujemo se.....
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 10/1/2008, 09:53

megi67 ::.. nekako mi je golo bez slike. srca1

Megi, dobro ti jutro i lep dan Very Happy
Te sličice sa leve strane se zovu avatari a ove dole se zovu tikeri. Sada žurim, ali kada se večeras vratim kući, obećavam da ću ti napisati kako se postavljaju i gde da ih nađeš. Red je da te obučemo. cvet igra
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 11:38

Ulepšala si mi dan i nasmejala si me, a jutros mi je nešto bilo loše, možda zbog ovog ludog vremena. ljubav I tebi sladak dan želim. sunny
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 11:49

Jelenče opet ja,
raspitala sam se za agnus castus kaže mi drugarica iz apoteke da je to homeopatski lek, gde da ga nabavim da idem kod nekog homeopate, kako si ga ti nabavlila.

Puno poljubaca od mene.
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Jelence 10/1/2008, 13:08

Ne znam da li je homeopatski ili ne,ali meni je dever doneo iz Nemacke,moguce je da ga je ovde teze nabaviti.Raspitaj se jos malo pa ako ne uradis nista onda cemo nesto zajednickim snagama Wink pokusati.
Pozdrav
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 14:53

sreca Nekako si mi ulepšala dan, a jutros mi je bilo tako loše, možda i zbog ove promene vremena. Jedva ćčekam da napraviš obuku samnom. Puno poljubaca od MEGI. ljubav
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 10/1/2008, 14:56

Hvala Jelenče pokušaću još malo da se raspitam, divna si. srce
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od maus 10/1/2008, 19:45

Draga Megi,veliki pozdrav i od mene. Procitala sam tvoje postove i nadam se da ces upeti postati mama i bez VTO.Iz sveg srca navijam za tebe i da vrlo brzo mazis stomacic kao nasa trudnica Jelence. trudnica :aa12:
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 11/1/2008, 09:57

Hvala ti draga MAUS i ja se nadam da mi neće trebati VTO. Evo upravo sam na drugim diskusijama pročitala da je devojka prirodno ostala trudna posle operacije endometrioze (pokušavali 3-4 meseca). Presrećna sam što su uspeli, ohrabrili su me u ovoj borbi, dali mi stimulans. Lepo je družiti se sa svima vama.

Puno te pozdravljam MAUS :aa12: hvala na dobrodošlici.
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 10:22

Megi curo idemo polako na oblačenje, dosta si nam ovde šetala gole guze Wink Very Happy

Sličice sa naše leve strane se zovu avatari a ove ispod naših tekstova tikeri. Prvo što treba da uradiš je da u pretraživaču googla ubaciš reči free avatars ili samo avatars i izbaciće ti mnogo sajtova na kojima možeš izabrati avatare. Izaberi nekoliko tih sajtova i počni lepo da gledaš avatare. Kada ti se neki svidi samo klikneš na desnim klikom svoga miša na taj avatar i pokazaće ti se jedan pravougapnik na kome će pisati svašta a ti klikni tamo gde piše save image as i sačuvaj na tvom kompu. Kada si sačuvala na tvom kompu avatar koji si izabrala dođeš na kutak u uloguješ se. Kad si se ulogovala gore na liniji gde piše forum i gde se loguješ piše nekoliko stvari a između ostalog i profile. Klikni na profile i pojaviće ti se informacije o registrovanju i profilu a iznad naranšaste crte piše i informacije , opcije, potpis avatar...Klikni na to gde piše avatar i pojaviće ti se mesto gde treba avatar da staviš.Pisaće ti Upload avatara sa vaše mašine i pored toga browse.Klikni na browse i nađi gde si na compu snimila avatar , pronađeš ga klikneš na njega i na open i on će da ti stavi podatke na kutak e onda klikneš pošalji i to je to . Vratiš se na forum i tvoj avatar je tamo. A možeš da nađeš avatar i na kutku jer ih ima na istom tom mestu gde piše upload avatar sa vaše mašine piše na kraju i Izaberite avatar iz galerije i klikneš na galeriju pojaviće ti se avatari po kategorijama izabereš kategoriju avatar i klikneš u krug ispod slike da si ga izabrala , spustiš se skroz dole do kraja te strane i klikneš na izaberi avatar i onda na pošalji i to je to. Nadam se da sam bila jasna ako nisam slobodno pitaj. Planiram da ovo sve lepo ispišem i prikažem sa slikama ali trenutno nemam vremena .Nadam se da ću to uraditi uskoro. Za tikere ću ti objasniti malo kasnije mada je skoro sve isto.

Ajd živa mi bila i lepo se obukla Very Happy
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 10:50

Megi idi ovde pronašla sam nešto na netu o agnus c. pa pogledaj https://kutak.forumotion.com/zenski-sterilitet-f4/vitex-agnus-castus-t180.htm#1118.

Postavila sam ga na kutku isto na ženskom sterilitetu pod nazivom Agnus castus vitex usne
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od megica-pegica67 11/1/2008, 11:02

Evo me Happy uspela sam, šta kažeš, jesam li položila ispit, brzo učim.

Voli te MEGI, osmeh srce hvala, hvala, hvala, čujemo se. Na poslu sam, evo idem da nastavim sa radom. Ćaoooooooooooooooooo srca1
megica-pegica67
megica-pegica67

Broj poruka : 1686
Godina : 56
Location : Beograd
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste Empty Re: Endometrioza i endometrioticne (cokoladne) ciste

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics
» Ciste

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu