KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

+9
noja
annci
AriesGirl
marija123
sandy23
Sofija Veks
laKole
zvoncica36
KoMetaK
13 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od KoMetaK 24/10/2013, 15:30

Prena test i Harmony test predstavljaju testove koji su relativno novi i zamenjuju amnicintezu u prenatalnoj dijagnostici. Spadaju u neinvaziven metode, jer se rade iz krvi majke. Pouzdanost im je 99.8%.
Za njih sam cula od dr Novakov iz Novog Sada i znam da se u ex YU rade u Beogradu, Zagrebu i Mariboru neki od ova 2.

U Zagrebu se radi prena test u Poliklinici za ginekologiju i porodnistvo dr.sc. Jasenka Grujic Koracin: http://www.ginekologija-grujic.hr/ponude/PrenaTest-28230 br tel. 00385/1/4667642
U Mariboru se radi u klinici kod dr Janeza Bernika, Smetanova 49, Maribor, tel: 00386/59226609
Za Srbiju nemam nikakvo ime, jer je dr pretpostavljala da cu raditi u Hrvatskoj ili Sloveniji, a mislim da mi je pominjala Konzilijum da radi.

Svakako, obe metode su skupe, rade se privatno i kostaju u Mariboru oko 600 evra, u Hrvatskoj oko 800, a u Srbiji cak 1000 evrica!

PrenaTest je nova, neinvazivna metoda za otkrivanje najčešćih kromosomalnih abnormalnosti (Trisomija 21,18,13)

Prena test se temelji na molekularnoj genetičkoj metodi kojom se mogu otkriti fetalni fragementi DNK prisutni u majčinoj krvi.
Evo linka i objasnjenja na engleskom: http://lifecodexx.com/lifecodexxprenatest-en.html


Harmony test je takodje neinvazivni test koji se radi iz krvi majke a koji otkriva abnormalnosti (trizomije 21, 18 i 13) i radi se pocev od 10. nedelje trudnoce pa nadalje.
Nemam vremena za prevodjenje, pa vam stavljam linkove gde mozete procitati na engleskom o testu: http://www.ariosadx.com/

https://www.labcorp.com/wps/portal/!ut/p/c1/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3h_U2cv30B_IwN_f3MDA88APyM_byN_Q3cfA30_j_zcVP2CbEdFAPxk0ls!/dl2/d1/L0lDU0lKSWdrbUEhIS9JRFJBQUlpQ2dBek15cXchL1lCSkoxTkExTkk1MC01RncvN19PNUNKTVFPMjBPTzcwMElQTjJOSzJPMUdENS9JX19fXzE!/?WCM_PORTLET=PC_7_O5CJMQO20OO700IPN2NK2O1GD5_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/IntGeneticsLib/integratedgenetics/resources/pdfs/brochures/harmony-md-brochure
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 50
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od zvoncica36 24/10/2013, 16:03

Mislim da u Bg rade u Konzilijumu.Test nije za žene koje su radile sa doniranom jć,a ako se odluče na isti teba to da napomenu da je donacija u pitanju.Možda i nisam u pravu.

zvoncica36

Broj poruka : 2090
Datum upisa : 23.02.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od KoMetaK 24/10/2013, 16:46

U pravu si Zvoncice, rade ga u Konzilijumu, rade Harmony test. I meni se cini da je dr pominjala njih, ali kad je rekla 1000 evra, ja nisam bila zainteresovana. Evo i kopija sa njihovog sajta: http://www.konzilijum.rs/node/164

Šta je NIPT?

Neinvazivni prenatalni test (NIPT) je analiza fetalne DNK izolovane iz krvi majke koja se vrši u cilju sigurne i pouzdane dijagnostike najčešćih aneuploidija (hromozoma 21, 18, 13, X ili Y) kod fetusa. Za određivanje se koristi Harmony test, a sam test se izvodi u laboratoriji ARIOSA, US sertifikovanoj genetskoj laboratoriji.

Koje hromozomske aberacije se mogu dijagnostifikovati NIPT-om?

Trizomija 21 (Daunov sindrom)

Daunov sindrom je posledica viška kopije hromozoma 21, i ujedno je najčešći uzrok mentalne retardacije. Osobe sa Daunovim sindromom imaju IQ oko 50. Neka deca sa Daunovim sindromom poseduju urođene defekte srca i ostalih organa koji zahtevaju hiruršku intervenciju ili lečenje, kao i druge zdravstvene probleme kao što su gubitak sluha i vida, i u kasnijim godinama demenciju.

Trizomija 18 (Edvardsov sindrom)

Edvardsov sindrom je posledica viška kopije hromozoma 18. Većina beba sa trizomijom 18 ima nekoliko ozbiljnih defekata mozga, srca i ostalih organa. Zaostajanje u rastu fetusa je često, i mnoge trudnoće se završe pobačajem. ili mrtvorođenjem. Od beba koje se rode žive, većina umire pre prve godine života, dok bebe koje prežive imaju tešku mentalnu retardaciju, kao i probleme sa rastom i razvojem.

Trizomija 13 (Patau sindrom)

Trisomija 13 je posledica viška kopije hromozoma 13.Većina beba sa trizomijom 13 ima nekoliko ozbiljnih defekata mozga, srca i ostalih organa. Mnoge trudnoće se završe pobačajem ili mrtvorođenjem. Od beba koje se rode žive, većina umire u prvim mesecima života.

45, X (Tarnerov sindrom)

Tarnerov sindrom, ili monozomija X, je posledica nedostatka kopije X hromozoma, i utiče samo na žensku populaciju. Devojčice saTarnerovim sinromom su niže od proseka, dok neke poseduju defekte srca ili bubrega, problem sa sluhom i manje probleme sa učenjem. Ovim devojčicama je potreban hormon rasta u ranom detinjstvu, a često i tretman polnim hormonima u periodu puberteta. Kod odraslih je sterilitet česta pojava.

47, XXX (Tripl X sindrom)

Sindrom je posledica viška kopije X hromozoma i javlja se samo kod ženske dece. Ova deca imaju probleme sa učenjem, mogu biti viša od proseka, a neke od devojčica pate od emotivnih problema koji mogu zahtevati lečenje.

47, XXY (Klinefelterov sindrom)

Klinefelterov sindrom je posledica viška kopije X hromozoma i odnosi se samo na mušku decu. Dečaci sa ovim sindromom imaju probleme sa zaostajanjem u govoru i sličnim problemima koji utiču na sposobnost učenja. Pravilo je da su ova deca uglavnom viša od proseka. Muškarci sa ovim sinrdomom su često sterilni, i često im je neophodan tretman hormonima na početku puberteta.

47, XYY

Ovo je posledica viška kopije Y hromozoma i odnosi se samo na mušku populaciju. Ova anomalija je povezana sa većom šansom za prisutnost problema sa učenjem, kao i sa odloženim razvojem govora i jezičkih sposobnosti.

Princip metode:

DNK koja je izolovana iz krvi majke sadrži i fetalnu DNK, koja se sekvencira sekvenatorom najnovije generacije. Dobijeni podaci se analiziraju da bi se utvrdio broj kopija hromozoma 21, 18, 13, X i Y u fetalnoj DNK, i time se ujedno identifikuju potencijalne aneuploidije bilo kog od ovih hromozoma.

Indikacije za test:

Iako se NIPT može raditi bez specifičnih indikacija, test je najprikladinji kod trudnoća sa visokim rizikom za pojavu fetalnih aneuploidija kao što su:

-Starost trudnice (preko 40 godina).

-Problemi u predhodnim trudnoćama ili pojava aneuplodijia kod bliskih srodnika.

-Patološki ili sumnjiv nalaz na UZ pregledu.

-Patološki rezultati biohemijskih skrininga u prvom ili drugom trimestru („Double”, „Triple” ili „Quadriple” testa).

U ovim slučajevima NIPT predstavlja pouzdanu alternativu za analizu hromozoma iz uzoraka uzetih amniocentezom ili biopsijom horiona (CVS).

Ograničenja NIPT-a:

Ovom neinvazivnom metodomdetektuju se samoaneuploidije hromozoma 21, 18, 13, X i Y. Aneuploidije ostalih hromozoma, različite anomalije hromozoma u koje spada I mozaicizam hromozoma 21, 18, 13, X i Y, molekularne anomalije ili urođene anomalije uključujći defekte neuralne tube, ne mogu se detektovati NIPT-om.

Pouzdanost rezultata:

Testom su obuhvaćene samo anomalije vezane za aneuploidiju hromozoma 21, 18, 13, X i Y. Aneuploidije ostalih hromozoma, ostalih hromozomskih anomalija uključujući mozaicizam navedenih hromozoma molekularne anomalije ili kongenitalne anomalije uključujući defekt neuralne tube nemogu se detektovati ovim testom. Rezultati mogu biti nepouzdani kada je u pitanju blizanačka trudnoća, u slučajevima gubitka jednog ploda u multiplim trudnoćama i u asistiranim trudnoćama kod kojih je jajna ćelija uzeta od donora ili kada je u pitanju surogat majka.

Osetljivost testa:

1. >99% za isključivanje trizomije 21

2. 98% za isključivanje trizomije 18

3. 80% za isključivanje trizomije 13

4. 95% za isključivanje monozomije XOsetljivost testa za isključivanje Klinefelter-ovog sindroma, tripl X i X Y Y sindroma je za sada nepoznataSpecifičnost testa je >99% za trizomiju 21 i 18 dok je za trizomiju 13 nepoznata zbog male učestalosti ovog poremećaja i nedovoljnog broja podataka za statističku obradu.Da li se može desiti da test ne uspe?

U ograničenom broju trudnoća (3%) ne može se dobiti dovoljno fetalne DNK iz majčine krvi, a samim tim se i NIPT ne može uraditi. Ovo nema nikakve implikacije za rizik od fetalnih aneuploidija ili ostalih fetalnih anomalija. Kod ovakvih trudnoća NIPT se može ponoviti na novom uzorku majčine krvi bez dodatnih troškova za pacijentkinju.

Tumačenje rezultata NIPT-a:

Najbolje je da rezultate NIPT testa tumači lekar koji je uputio pacijentkinju i koji će preporučitI sledeće korake ukoliko je to potrebno.

Pacijentkinja već tada može dobiti informaciju o polu deteta.

Šta raditi nakon testa:

1. U slučaju urednog nalaza: Nema potrebe za preduzimanjem nekih mera izuzev ukoliko se pregledom ultrazvukom ne otkriju anomalije fetusa koje nisu uzrokovane pomenutim aneuploidijama pa je shodno tome neophodno dalje ispitivanje fetusa.

2. U slučaju neuspeha testa: Kao što je renije navedeno, u ograničenom broju trudnoća (3%) se ne može dobiti dovoljno fetalne DNK iz majčine krvi, a samim tim se i NIPT ne može uraditi. Sam test nema nikakve implikacije na fetalne aneuploidije ili ostale fetalne anomalije jer uzimanje uzorka ne nosi nikakav rizik ni po trudnicu ni po plod.

Kod ovakvih trudnoća NIPT se može ponoviti na novom uzorku majčine krvi bez dodatnih troškova za pacijenta.

3. U slučaju loših rezultata testa:U slučaju loših rezultata koji pokazuju promenjen broj (aneuploidiju) bilo kog od 5 testiranih hromozoma (21, 18, 13, X i Y), lekar/genetičar konsultant je dužan da pacijentu objasni posledice ovih aberacija.

Nakon toga pacijenti sami odlučuju da li će se trudnica podvrgnuti amniocentezi ili biopsiji horiona (CVS), i tako, još jednom metodom, potvrditi rezultate NIPTa.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 50
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od laKole 23/11/2013, 14:05

kometa, ako sam ja razumjela dobro, svi ti krvni testovi za otkrivanje najčešćih hromozomskih nepravilnosti su vrlo slični, labovi koji ih rade su ih samo nazvali drugačije.
evo link za nifty test (analiza se radi u nekom labu u hong kongu)
http://www.niftytest.si/hr/
laKole
laKole

Broj poruka : 1553
Datum upisa : 16.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od KoMetaK 26/2/2014, 10:59

Genezis je poceo da radi NIPT i NIFTY test, prenosim sa njihovog sajta: http://www.genesisivfns.com/neinvazivni-prenatalni-test-nipt-ili-nifty-u-specijalnoj-ginekoloskoj-bolnici-genesis/


Neinvazivni prenatalni test NIPT ili NIFTY u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis.
By dusan321 on фебруар 21, 2014

Poštovani parovi i prijatelji, drage trudnice, sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da od danas u našoj bolnica možete uraditi neinvazivni prenatalni test NIPT ili NIFTY za otkrivanje hromozomskih trizomija u trudnoći.

Za sve informacije pozovite 021 549 777 ili 021 549 444.NIFTY ili NIPT Test
Neinvazivan prenatalni test za otkrivanje hromozomskih trizomija u trudnoći

S neinvazivnim NIFTY testom bez bilo kakvog rizika sa vise od 99% tačnošću možemo potvrditi odsustvo ili prisustvo trizomije kod ploda.

• Jednostavno
• Sigurno
• Pouzdano

Prenatalni test NIFTY je neinvazivan test, namenjen odkrivanju mogućih trizomija
kod ploda posle 10. nedelje trudnoće. Zasniva se na uzimanju venske krvi i daljoj
analizi plodove DNK iz krvi majke. Test je za plod, kao i za trudnicu, potpuno siguran.

Više o neinvazivnom testu NIFTY
Neinvanzivan test NIFTY temelji nazadnjim naučnim dostignućima, da se u krvi trudnice nalazi određen deo slobodne DNK ploda. Analiza se izvodi upotrebom najnovije DNK tehnologije sekvenciranja, gde eventualno povišena vrednost plodove DNK za odredjen hromozom znači prisutnost trizomije. Sigurnost i izuzetna preciznost ove tehnologije potvrdjena je u više kliničkih studija.

Kome je neinvazivni test NIFTY namenjen?
Neinvazivni NIFTY test može napraviti svaka trudnica od 10. nedelje trudnoće dalje.
O mogućnosti upotrebe testa najbolje se obratiti svom ginekologu. Test je trenutno dostupan samo za jednoplodnu trudnoću.Ovim testom nije moguće utvrditi postojanje genskih mutacija,
hromozomskog mozaicizma i strukturnih hromozomskih grešaka.

Kako uraditi neinvazivan test NIFTY?
Vaš ginekolog če vam dati osnovne informacije o testu. Pre testa potrebno je otići na savetovanje, tokom kog će vas vaš doktor upoznati sa svim pojedinostima testa i detaljno
vam pojasniti tok analize. Nakon savetovanja sledi jednostavno uzimanje venske krvi. Rezultati testa su poznati u roku od 14 do 21 dan. Rezultate testa će Vam pojasni doktor.

Zašto napraviti neinvazivni test NIFTY?
Otkrivanje hromozomskih grešaka tokom trudnoće se uglavnom obavlja preko kombinacije skrining i dijagnostičkih testova. Od skrining testova trenutno
se koriste kombinovani hormonski test i dupli tzv. dabl test sa ultrazvukom. Ako je posle obavljenog testiranja rizik uvećan, vaš doktor će vam preporučiti
invazivni diagnostički test (amniocentezu ili biopsiju horionskih resica) na osnovi kog će potvrditi ili isključiti prisutnost hromozomske trizomije. Slaba
strana postojećih skrining testova je ta, da je na dodatne invazivne testove upućen veliki broj trudnica, kod kojih se kasnije utvrdi da ne nose plod sa
Daunovim sindromom.

Šta će rezultati testa reći meni i mom doktoru?
S neinvazivnim testom NIFTY s više od 99-procentnom sigurnošću možemo potvrditi prisustvo ili odsustvo trizomije hromozoma 21, 18, 13 i polnih hromozoma.
Rezultat testa ‘nizak rizik’ znači da trudnica najverovatnije nosi zdrav plod. U slučaju da je rezultat testa ‘visoki rizik’ znači, da je verovatnoća prisustva trizomije veća.
Trudnici se u tom slučaju savetuje, da obavi dodatni potvrdni test (amniocenteza ili CVS).

Šta je trizomija?
Kod normalne trudnoće i zdravog razvoja ploda, imamo u svakoj ćeliji tela 23 para
ili 46 hromozoma. U slućaju trizomije dolazi do greške u odvajanju hromozoma i zato
je odredjen hromozom namesto u dve, prisutan u tri kopije. U tom slučaju se u svakoj
telesnoj ćeliji nalazi 47 hromozoma.

Trizomija 21 – Daunov sindrom
Daunov sindrom je posledica dodatne kopije 21. hromozoma i najčešća je hromozomska trizomija. Osobe sa Daunovim sindromom običmo imaju smetnje u mentalnom razvoju. Imaju tipične crte lica, često imaju i srčana oboljenja, respiratorne, imunske, hormonske i
enzimske smetnje. Daunov sintrom se prosečno javlja 1 na 740 rođenja.

Trizomija 18 – Edvardsov sindrom
Edvardsov sindrom nastaje kao posledica dodatne kopije 18. hromozoma, gde često dolazi do problema tokom trudnoće, posledično i do spontanog pobačaja.
Osobe sa Edvardsovim sindromom često imaju srčana oboljenja i druge zdravstvene poteškoće, koje skraćuju život. Edvardsov sindrom prosečno se javlja 1 na svakih
5000 rođenja.

Trizomija 13 – Patauov sindrom
Patauov sindrom posledica je dodatne kopije 13.hromosoma, kod koga, slično kao i kod Edvardsovog sindroma, često dolazi do teškoća tokom trudnoće i posledično do spontanog pobačaja. Kod osoba sa Patauovim sindromom su česta teža srčana obolenja i razne druge teškoće, zato većina novorođenčadi umre u prvoj godini života. Prosečno se Patauov
sindrom javlja 1 na 16000 rođenja.

Sam test se izvodi u referentnim laboratorijama najvećih genomskih centara u svetu.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 50
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Sofija Veks 23/5/2014, 21:03

Evo i da ovde prenesem info u vezi ovog testiranja.

Danas zakazah NIFTY, iliti NIPT test. Radicu ga u MediGroup. On se radi nakon 1--te nedelje pa nadalje, sve do 24-te, ja cu tada biti u 14-oj...

Proces je sledeci, ako ce nekome da bude od koristi: posaljes im mejl adresu, pa ti oni posalju predracun. Uplata se vrsi direktno ustanovi koja radi analizu testa, i nalazi se u Ljubljani. Placa se devizno dakle, 690 evra.

U MediGroup-u rade testiranje samo ponedeljkom ili utorkom ujutru. Meni su zakazali za ponedeljak u 7 ujutru, a posto do tada nece leci novac na racun, trebacu sa sobom da ponesem potvrdu o uplati.

Ja vam savetujem da novac rebacite iz banke u kojoj vec imate otvoren devizni racun, jer je u suprotnom vece cimanje, sto je bio moj slucaj. Meni se Erste banka, ciji sam klijent zatvorila u 5 ova u blizini, pa sam otisla u Intesu koja radi do 7. Tamo sam morala prvo da odem kod savetnice, da mi otvori kod njih devizni racun, pa sam tek nakon toga na salteru mogla da uplatim novac. Proviziju su mi naplatili 1900 din, tako da sve zajedno izadje malo preko 700 evra...
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od sandy23 24/3/2015, 18:36

Da li znate da li je NIPT test pokriven privatnim zdravstvenim osiguranjem?

sandy23

Broj poruka : 39
Datum upisa : 26.07.2014

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Sofija Veks 25/3/2015, 12:09

Nazalost nije...
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od sandy23 25/3/2015, 13:14

Ja u stvari nisam dobro postavila pitanje. Da li je pokriveno privatnim zdravstvenim... ako iko zna..?

sandy23

Broj poruka : 39
Datum upisa : 26.07.2014

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Sofija Veks 25/3/2015, 13:19

E, to vec ne znam. Ja nisam pronasla da jeste, kada sam trazila za sebe...
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od marija123 29/6/2015, 20:07

Da prenesem i ja iskustvo na ovu temu. Danas smo radili NIPT test u Konzilijumu u Bg. Kosta 650 e u dinarskoj protivvrednosti. Mi smo sa popustom platili 72500. Placa se na licu mesta, ne mora avansno. Ovde se vadi krv, a ispitivanje u laboratotiji u Belgiji.
Inace, mi smo zvali i Genesis tamo je 86000.
Sad se nadamo da ce rezultati biti u redu!
marija123
marija123

Broj poruka : 299
Godina : 48
Datum upisa : 18.06.2014

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od AriesGirl 3/7/2015, 11:43

Evo i mog iskustva sa Prena testom koju radi Bio Save iz Nemacke, mozda ce znaciti nekome da procita.

Postoje 3 vrste testa: Basic (ispituje se samo trizomija 21) 590 EUR, Optimum (trizomija 21, 13 i 18) 690 EUR i Plus (trizomija 21, 13, 18 i polni hromozomi - Tarnerov, Tripl X, Klinefelterov i Jakobsov sindrom) 790 EUR. Trizomija 21 je Downov, trizomija 18 Edwardsov i trizomija 13 Patauov sindrom.

Svi testovi se rade iz krvi majke, uzorci se salju u Nemacku i na rezultate se ceka 10 radnih dana ili 5 radnih dana, ako je usluga express (to se dodatno placa).

Imaju i pakete u kojima nude prenatalni test plus cuvanje maticnih celija, ali se time nisam preterano zanimala, pa ne mogu o tome da pisem, jer ne znam.

Predstavnistva Bio Save-a se u Srbiji nalaze u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i mislim u Nisu. Krv se vadi u odredjenoj laboratoriji sa kojom saradjuju (bar je tako u NS-u) ili laboranti dolaze kod trudnice kuci, kako se vec dogovorite. Placa se tog dana nakon vadjenja krvi, kad vam mail-om posalju profakturu. Faktura i fiskalni racun stizu brzom postom na kucnu adresu dan kasnije. Iznos fakture je u dinarskoj protivvrednosti.

Ako nekog jos nesto zanima, rado cu odgovoriti.


AriesGirl
AriesGirl

Broj poruka : 1399
Datum upisa : 17.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od annci 6/7/2015, 15:49

Zene, a sta je sa doniraim jajnim celijama? Koliko DNK moje bebe se nalazi u mojoj krvi, s obzirom da nije moja jc u pitanju?
Ima li neko iskustva?
annci
annci

Broj poruka : 1805
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 14.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od noja 6/7/2015, 15:51

Annci to ti je najbolje da nazoves tamo gde ces vaditi i sve lepo prostudiraj , i ja sam za ovu opciju .
noja
noja

Broj poruka : 6242
Godina : 45
Location : tamo gde Dunav teče
Datum upisa : 24.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od AriesGirl 6/7/2015, 16:04

annci ::Zene, a sta je sa doniraim jajnim celijama? Koliko DNK moje bebe se nalazi u mojoj krvi, s obzirom da nije moja jc u pitanju?
Ima li neko iskustva?

Annci, ovo je broj Bio Save-a u BG-u (kontam da ces tamo raditi) 011 369 22 06. Nazovi ih i pitaj sve sto te zanima. Ja sam komunicirala sa njihovom kancelarijom u NS-u, jako su ljubazni i poslovni.
AriesGirl
AriesGirl

Broj poruka : 1399
Datum upisa : 17.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od AriesGirl 6/7/2015, 16:09

Prepisujem iz njihove brosure:

"Pitanje: Ja sam zatrudnela uz pomoc VTO. Da li mogu da uradim Prena test?
Odgovor: Da. Prena test se moze uraditi bez ogranicenja u pogledu lecenja neplodnosti, ukljucujuci i koriscenje donirane jajne celije."
AriesGirl
AriesGirl

Broj poruka : 1399
Datum upisa : 17.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od AriesGirl 6/7/2015, 16:25

Sad sam se setila jos jedne bitne stvari. Devojke koje su na heparinu ili aspirinu, moraju da obustave terapiju na vise od 24h, jer u suprotnom, ne mogu da izdvoje bebin DNK iz krvi majke (dolazi do mesanja, pa im to pravi problem). U slucaju da ste na terapiji, javice vam se njihov dr i dace vam semu kad i kako da "smaknete" injekcije, odnosno aspirin. Npr. ja Fragmin primam u 7,30. Sema mi je bila takva da dan pre vadjenja krvi primim Fragmin u 6,00, krv vadim u 8,30 sledeceg dana i odmah nakon vadjenja dam sebi injekciju i sledeci dan se vracam na svoje staro vreme u 7,30. Obavezno im napomenite ako imate nesto od te terapije.
AriesGirl
AriesGirl

Broj poruka : 1399
Datum upisa : 17.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od annci 6/7/2015, 17:36

Hvala puno, Aries. Pa svakako cu morati da zovem i zakazem vadjenje. Planiram sledece nedelje posle UZ da zakazem. Tada cu vec biti 9+4. Mozda cak zakazem i za onu drugu nedelju, kada cu biti 11+x. Kako stvari stoje, to ce biti PrenaTest.
Trenutno imaju neku akciju. Daju popust od 200 eura za PrenaTest, ako posle kod njih cuvas maticne celije. Mi ionako razmisljamo o maticnim celijama. Naravno, posto je donacija u pitanju, moram jos da se raspitam koliko je primenljivo za lecenje moje Mase (dete mog dragog iz prvog braka)...
annci
annci

Broj poruka : 1805
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 14.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od tiramisu 9/6/2016, 11:48

Devojke,koliko li kosta prenatal test kod blizanackih trudnoca. Duplo jel?
tiramisu
tiramisu

Broj poruka : 922
Godina : 44
Location : Beograd
Datum upisa : 01.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Sofija Veks 9/6/2016, 12:55

Tiramisu, ne secam se tacno, ali mislim da je ista cena. Ja sam platila oko700 evra, no mislim da je u medjuvremenu pojeftinilo i da je sada petsto i nesto evra...
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Mimi12 9/6/2016, 20:37

Prena test je 690, Tranquility 650 (+20-ak eura za placanje, posto se placa u inostranstvo). Ja mislim da nema razlike da li je za jedno ili dvoje dece, mada nisam pitala.
Prena test moze da se radi i samo jedan deo i onda je jeftiniji. Npr, ako se samo proverava Down onda je ja mislim 490...
Dialab je imao nesto malo povoljnije Nifty, ali sam kasno saznala. Moglo je i na rate preko nekih banaka. Ne secam se detalja, jer sam vec platila bila za Tranquility. Mozes da ih zoves, ako te zanima...

Mimi12

Broj poruka : 1758
Datum upisa : 21.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od tiramisu 29/8/2016, 13:55

I ja sam morala da se odlucim za neki od testova,dr.insistira.Pa eto da podelim sa vama. Odabrala sam Prena test 2, zelela sam 3 ali su me kasnije zvali iz laboratorije da kazu kako kod blizanaca nije moguce uraditi polne aneuplodije.Tako da ce nas ovo kostati 590e.
Kod jednojajcanih blizanaca ne rade ovaj test jer nije pouzdan.
Iz laba rekose da je tacnost 88% a za dabl 99,99%
Fraksiparin ili fragmin ne sme da se primi 26h pre uzimanja uzorka,ostali lekovi ne uticu.
Imaju njihovu patronazu tako da ne mora da se ide u lab.
tiramisu
tiramisu

Broj poruka : 922
Godina : 44
Location : Beograd
Datum upisa : 01.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od mimi85 29/8/2016, 17:46

Tiramisu ne svidja mi se samo deo recenice dr insistira... Jako me iritira kad neko insistira na necemu sto uopste nije jeftino, a naravno o trosku drzave nije ni moguce... nek ti decica budu ziva i zdrava a ti mirna osmeh srce
mimi85
mimi85

Broj poruka : 3352
Godina : 39
Datum upisa : 03.11.2015

https://mimainmiraculousadventure.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od tiramisu 29/8/2016, 18:58

Ne mimi,pogresno sam se izrazila. Od testova sam radila samo dabl koji nije relevantan za blizance. Amnio ne zelim da radim pa ga nisam ni zakazala na vreme. Reci dr.su bile ili amnio ili ovo,samo da mu donesem neki papir,pao bi mu kamen sa srca iako misli da ce test biti dobar. Nije im nasao manu ☺
Kako amnio kosta nesto sitno manje za blizance od prene. Odlucila sam se za prenu.
Hvala na zeljama ☺
tiramisu
tiramisu

Broj poruka : 922
Godina : 44
Location : Beograd
Datum upisa : 01.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od mimi85 29/8/2016, 19:27

Aha ok onda... Bice to sve super draga
mimi85
mimi85

Broj poruka : 3352
Godina : 39
Datum upisa : 03.11.2015

https://mimainmiraculousadventure.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio Empty Re: Prena i Harmony test-prenatalna dijagnostika umesto amnio

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu