Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1-br.2
+66
ZeljkaMV
sanja 73
MaloMorgen
PalcicaBg
sunny.tp
Margom
masato
lela1984
Blanka
Ema78
AriesGirl
tiramisu
Tebi
karakaca
JednaSova
Sofija Veks
pavlovic_miljana
jjjJelenajjj
Alextiph
ivanicasale
aleksandra b
ChillyVilly
ganedina
leptirko82
Niny
hocukusurnecuzvaku
Mika
Strumfeta78
ivi
midori
OKacica
Orline
InNaturaVeritas
Arya
Lyanna
Vuchica
Ambra
SoJa
Januar
anasrce
snedra
KoMetaK
JecaPereca
LaFolie
cicsa80
flyki
dunjas
bak
sareni leptir
d77
laKole
missile
noja
zvoncica36
saska1
Erata
dr mali pariz
lelas
tetreb
ciklama
Crvic
labradorka
djole42
Ninche
neca73
jeca74
70 posters
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 1 od 25
Strana 1 od 25 • 1, 2, 3 ... 13 ... 25
Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1-br.2
pa nisam sigurna..da li su ana (antinuklearna antitela) i nk ( natural killer) jedno te isto?
jeca74- Broj poruka : 9
Datum upisa : 27.04.2013
Re: Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1-br.2
aktivirane NK celije (natural killer, prirodne ubojice). Trenutno te imunološke markere mogu adekvatno i precizno meriti tek nekoliko visoko specijaliziranih laboratorija za reproduktivnu imunologiju u SAD-u, iz krvnih uzoraka pacijenata.
da ne zbunjujem zene na forumu. nk nisu antitela.
da ne zbunjujem zene na forumu. nk nisu antitela.
jeca74- Broj poruka : 9
Datum upisa : 27.04.2013
natural killer su celije koje ucestvuju u imunolskom odgovoru, znaci nije isto sto i ana
neca73- Broj poruka : 1452
Godina : 51
Datum upisa : 23.11.2012
Po savetu naše Djole, došla sam do dr Dragane Marković na KC Niš, dr je predivna, objasnila mi je da ću primati niskomolekularni heparin od 0.4 na 24h, napisala mi šta da proveravam ako dodje do trudnoće, i rekla da mogu uzimati folnak i više od dve dnevno, i ok je što pijem aspirin i bevipleks. Eto, ako ne možete doći do dr Miljića ili dr Elezovića, toplo vam je preporučujem, zaista sve fino sasluša i fino objasni. Ja nisam imala uput, pa sam platila pregled, analize sam već sve imala uradjene, te sam ih doktorci servirala. Pregled je koštao čitavih 286 dinara. Pritom sam imala prednost jer sam platila pregled, al ga nisam iskoristila, da me svi oni ljudi koji su tamo čekali ne bi rastrgli! Dr mi je rekla da sam trebala ući odmah, no eto, meni bilo bitno da završim taj dan sve, pa mi nije problem što sam čekala tri sata. A i bila sam toliko iscrpljena od puta i nespavanja, da nisam imala snage da ulazim u vatru! A znate kako je po bolnicama kad preko 15 ljudi čeka ispred ordinacije! Ono što je jako bitno je da imate uradjene nalaze sve koje bi dr tražila, da ne morate tamo to da radite, dugo se čeka da analize budu gotove, i onda prodangubite mnogo više vremena. Ovako proverite kad dr dežura u ambulanti, i odete tada pravo kod nje, ako plaćate ovu smešnu cifru para.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
BIksi, a sto toliko folnaka?
Ninche- Broj poruka : 1085
Godina : 52
Datum upisa : 11.11.2012
Da se nadomesti vitamin b koji fali.
Pilence moje ,drago mi je da ti je dr. legla i cvrsto verujem da ceš proveravati one stavke što ti je napisala
djole42- Broj poruka : 6359
Godina : 53
Datum upisa : 15.01.2010
Hvala dušo moja draga!
Stigli rezultati iz Konzilijuma:
-faktor V i protrombin II- nisu nadjene mutacije
- nadjen 4g/5g genotip koji dovodi do povecane ekspresije PAI gena
Dakle,dali je ova mutacija mogla da bude uzrok spontanog i sta se eventualno daje od terapije?
Stecene tr. radim u petak.
-faktor V i protrombin II- nisu nadjene mutacije
- nadjen 4g/5g genotip koji dovodi do povecane ekspresije PAI gena
Dakle,dali je ova mutacija mogla da bude uzrok spontanog i sta se eventualno daje od terapije?
Stecene tr. radim u petak.
labradorka- Broj poruka : 354
Datum upisa : 30.10.2011
Labradorka, ja imam PAI 4g/5g, kao i MTHFR heterozigotnu mutaciju i receno mi je da to nije mogao da bude uzrok spontanog.
Devojke, da prepričam današnje iskustvo sa VMA za one koje planiraju da se analiziraju. Kada sam zvala VMA da zakazem, rekli su mi da zakazivanje nije potrebno, treba doći ujutru do pola deset bez doručka i da se u njihovom Institutu za mikrobiologiju koji je na petom spratu rade testovi na urođene trombofilije i lupus antikoagulans, a da se PCR FV Leiden i MTHFR rade na šestom spratu i da zbog toga moram da imam dva uputa. Došla sam sa dva uputa od ginekologa iz doma zdravlja. Prvo sam otisla na šesti sprat, uzeše mi uput i poslaše me u centralnu labaratoriju na petom spratu gde su mi izvadili krv u dve epruvete koje sam onda vratila na šesti sprat i predala im na šalteru. Rekoše mi da će rezultati biti za dve nedelje i da MTHFR košta 4.900 dinara i da se plaća po preuzimanju rezultata.
Onda sam ponovo otišla na peti sprat na šalter za civile u Instititu za mikrobiologiju, predala drugi uput (urođene trombofilije: PT, APTT, fibrinogen, ATIII, PC PS, lupus) poslaše me u labaratoriju, izvadiše krv i rekoše da će i ti rezultati biti za dve nedelje. Ne rade antikardiolipinska antitela a za anti beta 2 glikoproteinska nisam sigurna šta mi na kraju rekoše.
Možda je moguća bolja organizacija, bez dva bockanja, ali ja sam ovako prošla. Sve sam završila za sat vremena.
Onda sam ponovo otišla na peti sprat na šalter za civile u Instititu za mikrobiologiju, predala drugi uput (urođene trombofilije: PT, APTT, fibrinogen, ATIII, PC PS, lupus) poslaše me u labaratoriju, izvadiše krv i rekoše da će i ti rezultati biti za dve nedelje. Ne rade antikardiolipinska antitela a za anti beta 2 glikoproteinska nisam sigurna šta mi na kraju rekoše.
Možda je moguća bolja organizacija, bez dva bockanja, ali ja sam ovako prošla. Sve sam završila za sat vremena.
Crvic- Broj poruka : 267
Datum upisa : 26.06.2012
Biksi,vidim da si i ti heterozigot na pai-1,jel to jedina mutacija koju imas?a vidim i da ti je prepisan heparin pa me zanima jel to terapija za pai ili nesto drugo?
negde pise treba terapija a negde da ne pa mi nije najjasnije.
Pozz!!
negde pise treba terapija a negde da ne pa mi nije najjasnije.
Pozz!!
Labradorka, da, imam samo 4g5g mutaciju na pai, ostali su mi uredni. Dr mi je prepisala heparin zbog te mutacije. Pijem i aspirin i bevipleks i folnu kiselinu, to je sve zbog te mutacije.
Hvala Biksi!!
Drzim fige za trudnocu ovog puta i to dooobru!!!
Drzim fige za trudnocu ovog puta i to dooobru!!!
CRVIĆ,
ono što si radila na 5 spratu nije mikrobiološka, nego biohemijska laboratorija. Drugo, za sat vremena završiti sve - jel to pohvala ili.... Ja mislim da je to odlično, a ako bi brže, može u privatnom labu za dobre pare.
Dalje, to sa 2 bockanja, ja sam radila isto što i ti (u principu) i nisu bila 2 bockanja, nego su obe epruvete uzeli na biohemiji sa jednom iglom, pa sam onda odnela epruvetu na 6 sprat.
Uput - ja sam išla na 1, a na biohemiji su mi interno napravili 2 od tog jednog.
Dakle, moja iskustva su ok, čak i jedan gaf sam im oprostila.
Elem, odem ja po rezultate, kad nema D-dimera! Ja se vratim, reklamiram, počnu da me ubeđuju da oni nisu pogrešili i da ga nije bilo na uputu. Ja ZNAM da ga je bilo, ali uput otišao na naplatu. I šta ćemo? Ja ne odustajem, i onda mi lepo uzeše krv, poverovaše na reč, i napraviše i D-dimer za 25min. Za mene je i ovo pohvalno, ljudski je grešiti, a ova greška je ispravljena gotovo bezbolno.
CRVIĆ, jedan savet. Kad zoveš da vidiš jesu li ti stigli rezultati, može da se desi da na šalteru kažu da nisu gotovi, a po tvojoj računici treba da jesu. Onda lepo zovneš lab, a ne šalter, i tu dobiješ pravu info. Jer često se desi da su rezultati gotovi, ali su u kompjuteru, nisu odštampani.
ono što si radila na 5 spratu nije mikrobiološka, nego biohemijska laboratorija. Drugo, za sat vremena završiti sve - jel to pohvala ili.... Ja mislim da je to odlično, a ako bi brže, može u privatnom labu za dobre pare.
Dalje, to sa 2 bockanja, ja sam radila isto što i ti (u principu) i nisu bila 2 bockanja, nego su obe epruvete uzeli na biohemiji sa jednom iglom, pa sam onda odnela epruvetu na 6 sprat.
Uput - ja sam išla na 1, a na biohemiji su mi interno napravili 2 od tog jednog.
Dakle, moja iskustva su ok, čak i jedan gaf sam im oprostila.
Elem, odem ja po rezultate, kad nema D-dimera! Ja se vratim, reklamiram, počnu da me ubeđuju da oni nisu pogrešili i da ga nije bilo na uputu. Ja ZNAM da ga je bilo, ali uput otišao na naplatu. I šta ćemo? Ja ne odustajem, i onda mi lepo uzeše krv, poverovaše na reč, i napraviše i D-dimer za 25min. Za mene je i ovo pohvalno, ljudski je grešiti, a ova greška je ispravljena gotovo bezbolno.
CRVIĆ, jedan savet. Kad zoveš da vidiš jesu li ti stigli rezultati, može da se desi da na šalteru kažu da nisu gotovi, a po tvojoj računici treba da jesu. Onda lepo zovneš lab, a ne šalter, i tu dobiješ pravu info. Jer često se desi da su rezultati gotovi, ali su u kompjuteru, nisu odštampani.
missile- Broj poruka : 8014
Godina : 54
Datum upisa : 24.10.2011
Miss, hvala na savetu i ispravci za lab ! Naravno da mi je završiti sve za sat vremena sjajno, u Konzilijumu ujutru čekam oko pola sata. I svaka im čast za D dimer, stvarno fer.
Crvic- Broj poruka : 267
Datum upisa : 26.06.2012
Evo jednog dela mojih nalaza, pa ako neko zna neka mi protumači šta znači ovaj povišeni LAC.
ja ove lupuse nisam radila, ali cini mi se po rezultatu da to ukazuje na stecenu trombofiliju...
Meni je inace Protein S nizak, a to je posljedica mutacije Faktor V Leiden koji je urodjena trombofilija - jesi li to ispitala?
Meni je inace Protein S nizak, a to je posljedica mutacije Faktor V Leiden koji je urodjena trombofilija - jesi li to ispitala?
Ninche- Broj poruka : 1085
Godina : 52
Datum upisa : 11.11.2012
Ne, nisu mi to dali da radim, ali izgleda da ću uskoro i to da odrađujem, pošto je i meni nizak S.
Miss, čini mi se da je Racili imala ovaj problem. Mislim da će ti dati aspirin da piješ sigurno, a i fraksi. Ono što mene buni je što ti je LA od 1 super. Super što je super :), nego sam mislila da je vezan za ovo što ti je povišeno, sad me ubij, ionako mi je sve ovo kao špansko selo.
Evo ti jedan dobar tekstić.
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0354-3447/2005/0354-34470501051J.pdf
Evo ti jedan dobar tekstić.
http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0354-3447/2005/0354-34470501051J.pdf
Hvala, ime! Ja samo brinem da ne završim kod hematologa, mnogo mi je bilo teško kad sam na KC videla sve one tužne ljude koji čekaju. Ili bar da Miljića ili Elezovića nafatam privatno. Ma jel ovo za hematologa?
Evo šta sam ja izguglala, možda nekom bude trebalo, pu pu, ne daj Bože da nekom treba:
Lupus antikoagulans (LAC) je antitelo koje pripada grupi antifosfolipidnih antitela. U toj grupi se jos nalaze i antikardiolipinska antitela i antitela protiv beta2-glikoproteina I.
Povisena vrednost ovih antitela ukazuje na postojanje autoimunskog poremecaja, bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom.
Kriterijumi za ovu bolest su: arterijske i venske tromboze (zgrusavanje krvi u krvnim sudovima), trombocitopenija (snizen broj trombocita) i ponavljani pobacaji (najcesce u II i III trimestru trudnoce).
Uz odgovarajuce lecenje, (koriste se lekovi protiv zgrusavanja krvi) moguce je izneti trudnocu do kraja i roditi zivo i zdravo dete.
Evo šta sam ja izguglala, možda nekom bude trebalo, pu pu, ne daj Bože da nekom treba:
Lupus antikoagulans (LAC) je antitelo koje pripada grupi antifosfolipidnih antitela. U toj grupi se jos nalaze i antikardiolipinska antitela i antitela protiv beta2-glikoproteina I.
Povisena vrednost ovih antitela ukazuje na postojanje autoimunskog poremecaja, bolesti koja se naziva antifosfolipidni sindrom.
Kriterijumi za ovu bolest su: arterijske i venske tromboze (zgrusavanje krvi u krvnim sudovima), trombocitopenija (snizen broj trombocita) i ponavljani pobacaji (najcesce u II i III trimestru trudnoce).
Uz odgovarajuce lecenje, (koriste se lekovi protiv zgrusavanja krvi) moguce je izneti trudnocu do kraja i roditi zivo i zdravo dete.
Poslednji put izmenio missile dana 9/5/2013, 12:44, izmenio ukupno 2 puta
Cekaj Miss, nisu te do sad nikad uputili da radis urodjene trombofilije?
To obavezno treba da uradis.
To obavezno treba da uradis.
Ne, Neco, ovo je prvi put da odrađujem ovakve egzotične detalje. Sad kad naprave novi spisak šta treba, odmah ću da tražim da stave SVE što može još da zatreba, da ubrzam, jer ovako jedno po jedno dočekaću menopauzu.
Zene drage,uzese mi danas 8 epruveta krvi!!! Ispade za svaku analizu po jedna,mal me kap nije udarila kad sam videla koliko ih je tehnicar pripremio!Ziva nisam,ceo dan kunjam
Labradorka, evo ja kao padobranac, meni je posle takvog krvoprolica bila fenomenalna krvna slika, one osnovne analize. Neverovatno, ali istinito, a ja mislila da cu iskrvariti. Ma, sta je to za nas...samo da rezeltati budu ok.
ciklama- Broj poruka : 1143
Datum upisa : 24.06.2009
Strana 1 od 25 • 1, 2, 3 ... 13 ... 25
Similar topics
» Ponavljani spontani pobacaji
» Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1 -br.1
» IMUNOLOGIJA - 'TEST LEVEL 2' (tzv. 'Chicago' test)
» Kafa i pobacaj
» Spontani pobacaj - podelimo iskustva
» Imunologija- sterilitet i subklinicki pobacaj- Level 1 -br.1
» IMUNOLOGIJA - 'TEST LEVEL 2' (tzv. 'Chicago' test)
» Kafa i pobacaj
» Spontani pobacaj - podelimo iskustva
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 1 od 25
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu