KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

IUI dnevnici

+89
minaaa
noja
saska1
Anavi
blubej
menora72
ivi
djole42
bak
maus
bebko
zeljazeljena
ahosame
megica-pegica67
SannI-AlL
cicsa80
Smoki
dina
anak
lolipop
Vuchica
Revka
Gramatika
OKacica
laKole
Jelica
tetreb
dziga
fmala
Simona
heart84
dra00
dragmilk
medolino
MAAKKI
cekalica
M.
Ema78
InNaturaVeritas
mumka
lilly13
korpica
maki79
tuli
BiKsi :)
lilya
SSanja
jagodica bobica 79
grudva
makica1984
dragana76ns
*Maki*
Orline
marija13
Mali Princ
uplasena
mida
fili
Niny
JocY
buby
anna
Mika
Mirjana
agata
ananana
adriatika
Malina
Milijana
KoMetaK
Cupava
dr mali pariz
*AIDA*
maza1972
Nefertari
Bokicalepotica
gagax81
vašar
daco
dacca
MILICA77
Tinche
little monster
catherine290505
Zoka83
Masha UK
Anuska
nena beba
bokica
93 posters

Strana 14 od 40 Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40  Sledeći

Ići dole

IUI dnevnici - Page 14 Empty Re: IUI dnevnici

Počalji od Ema78 18/7/2012, 21:00

Revka, dobrodosla !
IUI je potpuno neskodljiva metoda, najslicnija prirodnom zacecu i ako je dobro indikovana i odradjena, uspesnost je izmedju 10 i 20 %. Najcesce se radi uz stimulaciju klomifenom, a uslov je da jajovodi budu prohodni, da nema infekcija, da je spermogram dobar. Preporucuje se da se odradi tri puta, u dobro kontrolisanim ciklusima, pre nego sto se predje na VTO.
Danas je bas jedna kutanjka odradila prvi iui, cekamo utiske.
Ja se spremam za avgust ili septembar, u zavisnosti od ciklusa, tj da li cu uspeti da izdrzim na moru bez ciklusa, da mi lekar bude pri ruci kada krenem sa stimulacijama. Radim privatno i cena je 300 e, mislim da je to bez folikulometrija.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Revka 18/7/2012, 21:31

Ema78 hvala ti puno, oh bas je mala uspesnost Crying or Very sad ako budem imala jos pitanja javljam se.. hvala ti do neba drzim ti palceve od srca da uspes u svojoj zamisli .. puno pozdrava cvet

Revka

Broj poruka : 7
Datum upisa : 18.07.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 18/7/2012, 22:02

Gledaj na to ovako- da ti neko kaze da mozes da osvojis premiju u nagradnoj igri i da su sanse 20 %, da li bi mislila da su sanse male ili velike ?
as
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makica1984 19/7/2012, 16:51

Evo i mene ponovo.
Juce odradjena IUI u Ivanovicu,cena same insiminacije je 40 000din,jeste dosta,ali vredi pokusati da se kasnije ne bi kajali.Metoda je potpuno neskodljiva i jos ako se radi iz prirodnog ciklusa tj.bez stimulacija,jos bolje po tebe.Nista ne boli,ne osetis ama bas nista,traje manje od 5 minuta i onda jos 10min lezis u tom polozaju nakon cega ustajes i ides kuci kao da nista nije ni bilo.
Evo da odgovorim i ovde:ja sam od 3.-eg od 7.og dana ciklusa pila FEMOZOL(letrozol) 2,5mg 2x1 tabletu,nakon toga dve injekcije GONALA f 75 j/ml (koje same sebi dajes u stomak ili ruku ispod koze) 9.og i 11.og d.c. i na kraju kad ti doca pogleda folikule i odradis E2 i LH i on zakljuci da je to u redu,dao mi je jednu injekciju OVITRELLE 250 mcgr/0,5ml (horiogonadotropin alfa-hcg) 13.og dana ciklusa i nakon te injekcije posle 35h radi se IUI.
E sad ja se ne nadam bas nekom uspehu jer,iako sam dobro odreagovala na stimulaciju,spermogram mog muza je tog dana ponovo bio los 3 miliona tako da sa tim brojem i ne vredi pokusavati ovako vec ici na VTO,ali eto probali smo pa kako bude.
I jos nesto,meni u Ivanovicu nista od papira nisu trazili valjda zato jer ih je moj dr s VMA zvao i zakazao IUI pa oni racunaju da je tako ok,mada je to po meni malo neprofesionalno Rolling Eyes
Ja nakon ovog krecem kod endokrinologa na svoju ruku posto vidim da niko ne planira tamo da me salje,a ja sam sigurna da imam IR zbog policisticnih jajnika,a i ovo salce oko stomaka nikako da skinem Very Happy
makica1984
makica1984

Broj poruka : 116
Godina : 40
Datum upisa : 09.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKacica 19/7/2012, 17:00

Mackice, pretpostavljam da su ti ove lekove za stimulaciju odredili kod Ivanovica? Na osnovu cega su odredili bas ovo?

Hvala ti puno na postu, mislim da ce nam svima koristiti.

Drzim ti pesnice da IUI uspe vv vv vv
OKacica
OKacica

Broj poruka : 1352
Datum upisa : 13.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makica1984 19/7/2012, 19:25

Hvala ti,Okacice!!!
Ne,ne ja kao sto rekoh lecim se na VMA kod dr Nenadica i on mi je dao ovu terapiju,ali posto se IUI ne radi na VMA uputio me je kod Ivanovica,zasto bas tamo to ne znam zbunjen .Oni su mi samo odradili IUI,a za ostalo ponovo idem na VMA.Ne znam zasto bas ovo,cula sam da je ovaj LEtrozol preskup izmedju 10000 i 15000 din ako sam dobro informisana,ja sam svu terapiju dobila na recept i konzilijarno misljenje.Ja imam i policisticne jajnike i izostaju mi ovulacije pa mozda bas zbog toga,a imam i neki miom,a letrozol snizava nivo estrogena i koristi se kod tumora,pa mozda i zato,stvarno nemam pojma,ali da je uboo terapiju jeste,jer ja sam s njom imala 2 dobra folikula...
makica1984
makica1984

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od laKole 19/7/2012, 21:10

ja sam radila iui u spontanom, nestimulisanom ciklusu. vrlo jednostavno: 11 dc otišla na kontrolu zbog ciste koja mi je produžila prethodni ciklus, tad izmjeren pravilan folikul od 15mm a cista nestala, zatim 13 dc folikul od 18mm, stop injekcija primljena 14 dc i 40 sati kasnije urađena inseminacija. dilema je jedino bila da li ivf ili iui - nalaz spermograma nije toliko loš (broj i morfologija normalni, jedino je pokretljivost malo manja) pa se dr ipak odlučila za iui.
laKole
laKole

Broj poruka : 1553
Datum upisa : 16.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 05:44

I mi smo bili u dilemi da li IUI ili odmah ICSI.
Posto ja imam ok rezultate, sem IR, a ni spermogram mm nije tragican, sem ASA, predlozeno nam je da probamo prvo IUI, jer ASA u slucaju mm ne uticu na aglutinaciju. A i IUI je skoro bezazlen u odnosu na stimulacije kod ICSI.
Iskreno, ne znam sta da mislim... Na stranim sajtovima pise da se u slucaju ASA odmah radi ICSI ,jer postoji mogucnost da ASA onemogucavaju prodor spermatozoida u jc.
A nasi zahtevaju tri IUI pre VTO ukoliko su jajovodi prohodni i spermogram iople dobar, sa ili bez ASA. E sad budi pametan...U svakom slucaju, ja sam odlucila da ipak odradimo sve tri IUI, prvu privatno, pa ako ne uspe, onda u NF, da ne bacam pare. I sve to do Nove godine, pa ako ne budemo imali srece, onda prravac ICSI.

Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vuchica 20/7/2012, 09:37

Ema, drzim fige za IUI, da uspe odmah!

Da ukratko ispricam svoje iskustvo sa inseminacijama.

Prethodno odradjene sve osnovne analize, brisevi, ASA, hormoni, dijagnosticka laparoskopija - jajovododi prohodni... Spermogram - jedni problem je losa morfologija, sve ostalo u granicama normale

1. IUI - prirodni ciklus, pregnil - stoperica, plus pregnil peti dan posle inseminacije - No
2. IUI sledeci mesec, stimulacija klomifenom, bilo par komada folikula, pregnil - stoperica, plus pregnil peti dan posle inseminacije - No
pauza 2-3 meseca
3. IUI - stimulacija femarom, slabiji odziv jajnika 2-3 folikula, pregnil - stoperica, posle inseminacije Crinone-gel 15 dana - No
4. IUI - prirodni ciklus, pregnil - stoperica, utrogestan 15 dana - No

..i dalje pokusavamo prirodnim putem Wink, i cekamo VTO na jesen u Frontu..

Vuchica
Vuchica

Broj poruka : 3208
Godina : 48
Datum upisa : 09.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 09:51

Vuchice, mnogo mi je zao sto nije uspelo.
Meni jedino u citavoj prici nije jasno sto su ti davali femaru? KOliko znam femara se koristi za neke druge stvari i ne preoprucuje se za stimulaciju ovulacije? Cudno?
Ja cu najverovatnije koristiti klomifen, ali bez stop injekcije, kaze dr bolji rezultati kada folikuli sami puknu... Pa, videcemo... Nije avgust tako daleko !!!
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vuchica 20/7/2012, 10:05

Oni se time obezbedjuju da folikuli ne puknu sami, šta li. Ja mislim da je meni u 3-ćem pokušaju neki folikul pukao veče pred inseminaciju (20h nakon štoperice), jer me je bas žigao jajnik, a nismo smeli da se bacimo na prirodno, zbog perioda apstinencije, a ko zna, mozda smo i trebali, pa neka doca sutradan 'ispere' to spermića sto je ostalo  b
Inače sam svaki put odležala na stolu pola sata nakon ubrizgavanja semena, jednom sam čak i srušila sto, pokušavajući da sama siđem kad je proslo tih pola sata. v Puka je sreća bila da se sto nije srušio na ultrazvuk, mogla sam bas da napravim sr.nje....  b
Vuchica
Vuchica

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lolipop 20/7/2012, 13:45

Ema78 ::I mi smo bili u dilemi da li IUI ili odmah ICSI.
Posto ja imam ok rezultate, sem IR, a ni spermogram mm nije tragican, sem ASA, predlozeno nam je da probamo prvo IUI, jer ASA u slucaju mm ne uticu na aglutinaciju. A i IUI je skoro bezazlen u odnosu na stimulacije kod ICSI.
Iskreno, ne znam sta da mislim... Na stranim sajtovima pise da se u slucaju ASA odmah radi ICSI ,jer postoji mogucnost da ASA onemogucavaju prodor spermatozoida u jc.
A nasi zahtevaju tri IUI pre VTO ukoliko su jajovodi prohodni i spermogram iople dobar, sa ili bez ASA. E sad budi pametan...U svakom slucaju, ja sam odlucila da ipak odradimo sve tri IUI, prvu privatno, pa ako ne uspe, onda u NF, da ne bacam pare. I sve to do Nove godine, pa ako ne budemo imali srece, onda prravac ICSI.

Izvini Ema, nisam stigla prije pročitati o tvom problemu, ali sad pročitah ovaj tvoj post, pa me zaintrigira, jer mi nije jasno, ili si ti te strane sajtove pogrešno protumačila, ili ti je to neko pogrešno rekao. Kakav je smisao ići na IUI, ukoliko si u startu osuđen na ICSI metod? S moje tačke gledišta (mada nisam doktor, ali sam dugo izučavala muški sterilitet) onda nema smisla. Koliko sam razumila vi oboje imate ASA? Jel tako? Jesi li ti radila post-koidalni test, ili samo iz krvi? Izvini ako si prije pisala, a ja nisam pročitala. Bitan je uticaj ASA na spermiogram tm, a ti reče da on nije toliko strašan. Prema tome, ukoliko imate uslove za IUI , ne vidim razlog zašto nebi išli na klasični IVF, ukoliko nedao Bog IUI ne uspije? A ja navijam da uspije. Nije ICSI metod nikom drag, da je PICSI pa hajde to je već druga priča, ali se kod nas nigdje ne radi. IVF je mnogo manje invazivan metod, i smatra se( prema Britanskim studijama, njih sam čitala) da su embrioni mnogo jači od embriona nastalih ICSI metodom. Prema istim studijama kod ICSI metoda, samo 1/3 embriona preživi sam transfer, a kod klasičnog IVF-a procenat je veći.
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 46
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od makica1984 20/7/2012, 17:42

Ema78 ::Vuchice, mnogo mi je zao sto nije uspelo.
Meni jedino u citavoj prici nije jasno sto su ti davali femaru? KOliko znam femara se koristi za neke druge stvari i ne preoprucuje se za stimulaciju ovulacije? Cudno?
Ja cu najverovatnije koristiti klomifen, ali bez stop injekcije, kaze dr bolji rezultati kada folikuli sami puknu... Pa, videcemo... Nije avgust tako daleko !!!
Ema,zasto mislis da nije u redu sto su joj davali femaru za stimulaciju,pa i ja sam stimulisana Femarom i kod mene je dala bas dobre rezultate.Koliko sam ja citala ona je slicna klomifenu s tim sto ne stanjuje endometrijum kao sto je slucaj kod klomifena?Za sta se to koristi femara osim ako ne mislis na rak dojke,jer ja za drugo nisam obavestena Crying or Very sad
makica1984
makica1984

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 18:31

U nasem slucaju je IUI indikovana zbog toga sto ASA koje mm ima ( 100% u krvi i 60% u spermi, radjeno na Torlaku) po nalazima urologa ne uticu na aglutinaciju, tj imamo dovoljan broj plivaca za IUI. Moji nalazi su u redu, sem blagog oblika IR ( glikemija ok, insulina nema dovoljno), i stav je da se sa takvim nalazima pre VTO rade inseminacije.
Inace, ja sam se pitala isto sto i ti, lekari ovde mi nisu dali bas zadovoljavajuci odgovor,sem ovog sto sam napisala. Ja imam osnovna medicinska znanja, jer sam stomatolog, tako da nista nisam pogresno razumela, i samo se cudim,tj pitam...Ali, dzaba meni sve sto ja znam kada je protokol takav kakav jeste.
Sad cu malo napraviti digresiju,ali nadam se da mi administratori nece zameriti...
Postoji nekoliko vrsta ASA, i mogu razlicito da deluju, neka smanjuju pokretljivost, a neka onemogucavaju probijanje zone pelucide jc. Posto to ne moze da se dokaze, onda se preporucuje ICSI ili PICSI...To je stav inostranih klinika. KLasican IVF takodje nema smisla. Sve ovo sam procitala na zvanicnim mediciskim sajtovima, tako da pretpostavljam da je to trenutno zvanican stav u inostranstvu.
Ukoliko imas jos neke informacije, posalji mi, znacice...
Posto ja imam IR, IUI ce biti pod klomifenom, bez stop injekcije, jer dr ima bolja iskustva kada folikuli sami popucaju. U svakom slucaju,b icete u toku.
ljubav

Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 18:38

E nisam videla ovo za femaru...
Upravo to, femara je lek koji se daje za terapiju raka dojke zena u postmenopauzi, i samo joj je sporedan efekat stimulacija ovulacije.Ona nije lek izbora. Cini mi se da je preporuka SZO da se femara ne koristi u slucajevima u kojima nije striktno indikovana. Negde sam naletela na tu preporuku, ne mogu da se setim gde. Postoji nesto sto se zove terapija prvog izbora, i samo u slucajevima kada lek prvog izbora ne da zelejene rezultate, razmatraju se ostale mogucnosti.
Ali, nasi lekari nisu skloni kriticnom razmisljanju, sto sam osetila na svojoj kozi, i vrlo cesto ne razmisljaju o nezeljenim efektima koji mogu da se jave.
Tebi nece biti nista od jedne kutije, ali zna se za sta je femara a za sta klomifen.
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vuchica 20/7/2012, 18:46

evo i mene... ja sam u trenutku kad mi je data Femara imala sasvim poverenja u lekara, naravno citala sam na netu sta je to, ali, reko', nece mi nista faliti od tih par komada pilulica...
u sustini, proslo je kako je proslo, a bolji odgovor jajnika mi je bio na klomifen...
Verujem da je svaka zena prica za sebe, a nadam se da cemo sve, koliko nas god ovde ima, STO PRE ostavriti svoju zelju za potomstvom d
Vuchica
Vuchica

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lolipop 20/7/2012, 18:59

Ema78 :: u redu, sem blagog oblika IR ( glikemija ok, insulina nema dovoljno), i stav je da se sa takvim nalazima pre VTO rade inseminacije.

Mislim da si malo obrnula, vjerovatno imaš malo više insulina da bi glukoza bila na normalnoj granici? Jer što manje insulina održava glukozu dobrom, to ti je bolji rezultat. I sama sam imala blagi IR (glukoza uredna, povećan inzulin), i pod terapijom sam sioforom i danas, i mnogo sam zadovoljna njim. Sredio mi je cikluse, skoro svaki je bio ovulatoran, čak sam i na FET išla iz prirodnog ciklusa, bez ikakve dodatne terapije, hvala Bogu uspješno. Išla sam i na dvije IUI, doduše poodavno,obadvije stimulisana klomifenom, jednu sa pregnylom, drugu bez, i naravno bez rezultata,iako je baš tada rezultat spermiograma bio normo nakon korištenja proxeeda.
Razumijem ja tebe u potpunosti što se tiče izbora između IUI i ICSI metoda ono što si pisala, nego ne vidim logiku, ako si već osuđena na ICSI metod, što da te muče sa IUI? Osim te procedure. Ali mislim da naša Tanja83 nije išla na IUI nikako,koliko se sjećam, nego na VTO, i to mislim na IVF, i rodila nam dva sunny sunny
lolipop
lolipop

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 19:26

Loli, ja zaista imam nizak insulin, a normalnu glukozu. Poslala sam ti pp sa objasnjenjem, da ne davim temu.
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 19:27

Ako nekog jos interesuje, poslacu pp.
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 20/7/2012, 19:41

E da, da ja imam ASA, opcija bi zaista bila ili IUI ili IVF, ali posto ih ja nemam, a mm ima, opcija je ICSI. U tome je caka, kod zena koje imaju ASA IUI je indikovana jer se ona nalaze u sluzi cerviksa, pa se posttupkom IUI zaobilazi ta barijera. Kada muskarac ima ASA, ona mogu da uticu na sve aspekte zaceca, i ukoliko zaista onemogucavaju prodor u jc, IUI nema smisla. A posto to ne mozemo da dokazemo, idemo na IUI. Pretpostvaka je da se se postupkom SWIM UP izdvojiti najbolji spermatozoidi, ocistiti od ASA i da se se njihovim ubrizgavanjem direktno u matericu omoguciti vise energije za prodor jc.
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od anak 20/7/2012, 22:10

Želim vam svu sreću u postupku i da se završi kako želite yes
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 21/7/2012, 10:51

ljubav
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lolipop 21/7/2012, 22:37

Ema78 :: E da, da ja imam ASA, opcija bi zaista bila ili IUI ili IVF, ali posto ih ja nemam, a mm ima, opcija je ICSI. U tome je caka, kod zena koje imaju ASA IUI je indikovana jer se ona nalaze u sluzi cerviksa, pa se posttupkom IUI zaobilazi ta barijera. Kada muskarac ima ASA, ona mogu da uticu na sve aspekte zaceca, i ukoliko zaista onemogucavaju prodor u jc, IUI nema smisla. A posto to ne mozemo da dokazemo, idemo na IUI. Pretpostvaka je da se se postupkom SWIM UP izdvojiti najbolji spermatozoidi, ocistiti od ASA i da se se njihovim ubrizgavanjem direktno u matericu omoguciti vise energije za prodor jc.

Tu sam da se uključim koliko god mogu da pomognem bilo kojoj djevojci sa Kutka, pa naravno i tebi ako mogu. Znam o čemu mi pišeš, znam i šta je post-koidalni test, jer sam ga radila. Znam i kako ide kad muški imaju ASA, i kod Tanje83 mužić je imao 70% a ona 40%. Oni su išli direktno na VTO, doduše sami su se finansirali, pa su tako i sami birali. Razumijem i ja tvoje, i njihovo razmišljanje da će se Swim Up metodom iliti po narodnjački "centrifugiranjem" (usput rečeno i to smo radili) izdvojiti najbolji, nego ne razumijem kako doce misle da će ih na taj način imati dovoljno za IUI, a u slučaju da odeš na VTO neće ih imati dovoljnih za klasični IVF, nego baš za ICSI? Onda na taj način idu kao hajd da probamo pa ako upali, upali, i dobro je. Doduše čim ideš o državnom trošku, oni će pokušati prvo sve jeftinije varijante. Ja ti samo kažem da ti ukoliko možeš praviš i pored njih i njihovih cjenjenih mišljenja, svoje vlastite planove, izguraš polako sa svim ostalim analizama, i polagano kreneš u laganu akciju.
A što se tiče niskog inzulina, e to te stvarno nisam razumila, jer sam bila ubjeđena da kad je inzulin nizak, odnosno kad ga gušterača nije u mogućnosti proizvoditi, onda više nema šta glukozu držati pod kontrolom, i već tada nastaje dijabetes. Nego si ti onda dobro prošla, na vrijeme to otkrila pa ti glukoza nije skakala nego ostajala u normali. Mada terapijom će se sve polako srediti. Samo polako i sretno!
lolipop
lolipop

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 22/7/2012, 11:05

Loli, u ovom slucaju nije bitan broj plivaca ,da li IVF ili IUI, vec je poenta da plivaci ne mogu da probiju JC koliko god da ih ima, pa se zato radi ICSI. Logika mog dr mi je ok, jer mi ne mozemo da se cvrsto uhvatimo bas ni za sta, pa cak ni za ta ASA.Spermogram je manje vise dobrar, da ja nisam insistirala, ne bismo ni znali... nema aglutinacije, samo je manji broj morfoloski dobrih, ali se taj broj polako povecava, barem nam se tako cini...Plus, ja ih nemam. Kad sve saberemo, razlog za IUI je sto zapravo i dalje ne znamo sta je uzrok striliteta, jer iako mm ima ASA, ona ne uticu na aglutinaciju. Zato i nije pod terapijm, vec samo uzima vitamine i cink, da se spermatogeneza poboljsa, tj da imamo sto veci broj morfoloski normalnih. Pokusavam da budem optimista, da verujem da ce ce uspeti, da je dr u pravu. Ali, negde u dubini duse, mislim da nece bas ici tako lako...
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 22/7/2012, 16:17

He he..
Ovaj dnevnik sam otvorila pre dva meseca, i bila sam ubedjena da cu uspeti makar jednu IUI da odradim...A nisam se makla sa pocetka...Kako vreme zna da bude relativan pojam...
Ema78
Ema78

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 14 od 40 Prethodni  1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics