Kortizol
+25
Sanjci87
missile
SoJa
tuli
Kamilica
ciklama
JocY
MAAKKI
7-patuljaka
bebko
Republica
cicsa80
Cupava
Orline
noja
anna
lolipop
KoMetaK
bak
catherine290505
laKole
Mirjana
nabla
dr mali pariz
djole42
29 posters
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 3 od 5
Strana 3 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Kortizol
Djolesku, pa sta je tvojima, umesto da te podrze, oni ocekuju da ih tesis! Zbog cega? Nista nije potvrdjeno, a i da se (nedaj Boze!) potvrdi, samo je dobro sto je na vreme otkriven uzrok, da mozes da ga resavas.
Jaka si ti, ne slusaj nikog osim te dr a mi smo tu da te grlimo, cmacemo, volimo, podrzimo i pomognemo ako bilo sta treba.
Jaka si ti, ne slusaj nikog osim te dr a mi smo tu da te grlimo, cmacemo, volimo, podrzimo i pomognemo ako bilo sta treba.
KoMetaK- Broj poruka : 7138
Godina : 51
Datum upisa : 09.01.2010
Djole nedaj se drags,jos neki savet potrazi, I ja Mislim da je jos jedna Dr
Greska u nizu..cim nema ni velicina ni nista, samo te se
ekiraju
Greska u nizu..cim nema ni velicina ni nista, samo te se
ekiraju
noja- Broj poruka : 6242
Godina : 46
Datum upisa : 24.02.2011
Čitam i razmišljam...baš bih volela scenarijo kao kod Cici...svašta nešto oni njoj iskopaše,ćute i zgledaju se...te ovo,te ono...niko mu ime ne govori,i hop- cura trudna , nešto ne znam da ima tegoba u trudnoći,hvala Bogu.E., i ja bih volela da malo skreneš misli,i tako "skrenuta" ostaneš trudna,a onda laganeze... situacija sa roditeljima...hm...zašto li te razumem...
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Datum upisa : 29.01.2010
dr mali pariz ::Čitam i razmišljam...baš bih volela scenarijo kao kod Cici...svašta nešto oni njoj iskopaše,ćute i zgledaju se...te ovo,te ono...niko mu ime ne govori,i hop- cura trudna , nešto ne znam da ima tegoba u trudnoći,hvala Bogu.E., i ja bih volela da malo skreneš misli,i tako "skrenuta" ostaneš trudna,a onda laganeze... situacija sa roditeljima...hm...zašto li te razumem...
Zeno draga ,da li znaš da sam do malope čitala Cici ....oktobar prošle godine.....
Meta ,Noja
djole42- Broj poruka : 6359
Godina : 53
Datum upisa : 15.01.2010
znam. Ti si moja!djole39 ::dr mali pariz ::Čitam i razmišljam...baš bih volela scenarijo kao kod Cici...svašta nešto oni njoj iskopaše,ćute i zgledaju se...te ovo,te ono...niko mu ime ne govori,i hop- cura trudna , nešto ne znam da ima tegoba u trudnoći,hvala Bogu.E., i ja bih volela da malo skreneš misli,i tako "skrenuta" ostaneš trudna,a onda laganeze... situacija sa roditeljima...hm...zašto li te razumem...
Zeno draga ,da li znaš da sam do malope čitala Cici ....oktobar prošle godine.....
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Datum upisa : 29.01.2010
orline ::Mila naša
Kutak te volee, najviše.
Tebi ne treba sažaljenje bre, a još manje samosažaljenje tebi bliskih ljudi jer je njima teško što si ti bolesna
To me straaašno nervira, jer imam i ja u svojoj okolini, mama naročito. Ne smeš ti nikoga da tešiš. Niti će tebe neko da teši. Problem je iskrsnuo, valja ga rešavati. Postojao bi i da ga nisi otkrila, samo bi ti pravio još veće probleme. Treba ti podrška i razumevanje, da lakše prevazidješ trenutnu situaciju. Sad sam tek povezala tvoje simptome od ranije i visok kortizol, ne zameri, retko sam ovde. Ako postoji hormonski aktivan tumor, onda je verovatno samo za kortizol, i uopšte ne razmišljaj ni u jednom momentu da nije benigni. Zaslužuješ posvećenost lekara, a ta tvoja dr je OK, izgleda.
Djole, ne sumnjam da si borac, samo mi je žao što se sve naslagalo jednoj osobi. Mnogo je brate i za pet
Ljubim te
Potpisujem
JocY- Broj poruka : 2090
Godina : 48
Datum upisa : 20.01.2010
Djolece, ja samo prihvatam da je greska. Grlim te i da sto pre stigne tumacenje. Tebi od njihovih gresaka i skace kortizol.
ciklama- Broj poruka : 1143
Datum upisa : 24.06.2009
dr mali pariz ::E., i ja bih volela da malo skreneš misli,i tako "skrenuta" ostaneš trudna,a onda laganeze... situacija sa roditeljima...hm...zašto li te razumem...
cicsa80- Broj poruka : 2716
Godina : 44
Datum upisa : 23.01.2011
Dole, sta ja pametno da dodam ne znam, samo da te jakooooo
bak- Broj poruka : 6802
Godina : 48
Datum upisa : 25.01.2010
Đole, nedaj se, nedaj, čitam ovo već koji dan, i zaista nemam reči, osim da ti poželim sve najbolje. Biće sve u redu!!!
I meni su jednom rekli da imam tumor hipofize (PRL-2553 ref 100-496), ali su se zeznuli.
I kod tebe je tako, znam.
I meni su jednom rekli da imam tumor hipofize (PRL-2553 ref 100-496), ali su se zeznuli.
I kod tebe je tako, znam.
Kamilica- Broj poruka : 2615
Datum upisa : 05.07.2011
Djolesku moj, sad čitam.......šta reći, osim da verujem da je greška. Šta će bre tebi, takvoj ženi da bude
Držim fige najjače
Đole ja te voleeeeM
Držim fige najjače
Đole ja te voleeeeM
tuli- Broj poruka : 3308
Datum upisa : 24.11.2008
Ljubim vas sve do jedne !
Da ovo ne bi postao Djoletov kortizol dnevnik ,pišem rezultate i mišljenje dr .a o svemu ostalom ćemo u Klubu
TU ćemo rešavati kad vidimo koliki je (pisala u Klubu ) a i ovde napomenuh da mi je čudno što nisu naveli dimenzije ....treba da uradim još i VMA(vanilmandelična kiselina iz 24h urina ) ...pa vidimo ....
Rezultati kortizola iz bolnice su relativno dobri ,nešto iznad granice (700 i 400) tako da ću i to ponavljati još par puta uz polne hormone 2.dc da bi se video uticaj.
Deksametazonski test je pokazao izvesnu supresiju ,što je dobro kaze dr a zašto i kako ...nisam imala nešto snage za propitivanje ....sledeći put .
Da ovo ne bi postao Djoletov kortizol dnevnik ,pišem rezultate i mišljenje dr .a o svemu ostalom ćemo u Klubu
TU ćemo rešavati kad vidimo koliki je (pisala u Klubu ) a i ovde napomenuh da mi je čudno što nisu naveli dimenzije ....treba da uradim još i VMA(vanilmandelična kiselina iz 24h urina ) ...pa vidimo ....
Rezultati kortizola iz bolnice su relativno dobri ,nešto iznad granice (700 i 400) tako da ću i to ponavljati još par puta uz polne hormone 2.dc da bi se video uticaj.
Deksametazonski test je pokazao izvesnu supresiju ,što je dobro kaze dr a zašto i kako ...nisam imala nešto snage za propitivanje ....sledeći put .
djole42- Broj poruka : 6359
Godina : 53
Datum upisa : 15.01.2010
Nena beba je stavila na temu biohem. analize, ja samo da prenesem ovde, da bi bilo na jednom mestu.
KORTIZOL
Najveći
dio hormona u krvi (90%) cirkulira vezan za transkortin (CBG,
engl. cortisol-binding globuline), oko 7% je vezano na
albumin, a preostali dio je slobodan i biološki aktivan. Među
najvažnijim metaboličkim učincima kortizola je stimulacija odlaganja
glikogena u jetri, održavanje glukoneogeneze, djelovanje na metabolizam
koštanog tkiva, hematopoezu, mišićnu aktivnost te u funkciji imunološkog
sustava. Lučenje kortizola je promjenjivo tijekom dana, tipični
cirkadijalni ritam pokazuje najviše koncentracije rano ujutro,
a najniže oko ponoći. Kao pojedinačni biokemijski pokazatelj,
jutarnja vrijednost kortizola u serumu može služiti u prvoj procjeni
funkcije kore nadbubrežnih žlijezda. Naravno, ne smije se zanemariti
činjenica da koncentracija kortizola u krvi ne ovisi samo o intenzitetu
sinteze, već i uvjetima koji mogu promijeniti koncentraciju CBG,
razdiobu hormona u cirkulaciji te brzinu metaboličkog i bubrežnog
klirensa. Određivanje koncentracije kortizola u specifičnim funkcionalnim
testovima daje ipak potpuniji odgovor o mehanizmima djelovanja
unutar zajednice hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežnih žlijezda.
To su npr. diurnalni ritam, supresivni test deksametazonom, test
stimulacije s ACTH, test hipoglikemije inducirane inzulinom, test
stimulacije metopironom.
Poremećaji u sintezi kortizola:
• Patološki hipokortizolizam: primarna insuficijencija (autoimune
bolesti, tuberkuloza bubrega, adrenoleukodistrofija, AIDS), sekundarna
adrenalna insuficijencija (smanjena sinteza ACTH)
• Patološki hiperkortizolizam: Cushingov sindrom,
tumori nadbubrežne žlijezde, ostale bolesti (anorexia nervosa,
akutne i kronične sistemske bolesti, adipozitet, povećane koncentracije
estrogenih hormona u krvi)
• Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH) i adrenogenitalni
sindrom (nemogućnost sinteze kortizola zbog potpunog ili djelomičnog
manjka enzima 21-hidroksilaze)
KORTIZOL
Najveći
dio hormona u krvi (90%) cirkulira vezan za transkortin (CBG,
engl. cortisol-binding globuline), oko 7% je vezano na
albumin, a preostali dio je slobodan i biološki aktivan. Među
najvažnijim metaboličkim učincima kortizola je stimulacija odlaganja
glikogena u jetri, održavanje glukoneogeneze, djelovanje na metabolizam
koštanog tkiva, hematopoezu, mišićnu aktivnost te u funkciji imunološkog
sustava. Lučenje kortizola je promjenjivo tijekom dana, tipični
cirkadijalni ritam pokazuje najviše koncentracije rano ujutro,
a najniže oko ponoći. Kao pojedinačni biokemijski pokazatelj,
jutarnja vrijednost kortizola u serumu može služiti u prvoj procjeni
funkcije kore nadbubrežnih žlijezda. Naravno, ne smije se zanemariti
činjenica da koncentracija kortizola u krvi ne ovisi samo o intenzitetu
sinteze, već i uvjetima koji mogu promijeniti koncentraciju CBG,
razdiobu hormona u cirkulaciji te brzinu metaboličkog i bubrežnog
klirensa. Određivanje koncentracije kortizola u specifičnim funkcionalnim
testovima daje ipak potpuniji odgovor o mehanizmima djelovanja
unutar zajednice hipotalamus-hipofiza-kora nadbubrežnih žlijezda.
To su npr. diurnalni ritam, supresivni test deksametazonom, test
stimulacije s ACTH, test hipoglikemije inducirane inzulinom, test
stimulacije metopironom.
Poremećaji u sintezi kortizola:
• Patološki hipokortizolizam: primarna insuficijencija (autoimune
bolesti, tuberkuloza bubrega, adrenoleukodistrofija, AIDS), sekundarna
adrenalna insuficijencija (smanjena sinteza ACTH)
• Patološki hiperkortizolizam: Cushingov sindrom,
tumori nadbubrežne žlijezde, ostale bolesti (anorexia nervosa,
akutne i kronične sistemske bolesti, adipozitet, povećane koncentracije
estrogenih hormona u krvi)
• Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH) i adrenogenitalni
sindrom (nemogućnost sinteze kortizola zbog potpunog ili djelomičnog
manjka enzima 21-hidroksilaze)
Kortizol | |
8 sati: 17 sati: 24-satna mokraća: | 138 - 800 (nmol/L) 80 - 488 (nmol/L) 72,5 - 372 (nmol/24h) |
Uzorak: | serum, plazma, mokraća |
Analitička metoda: | serum/plazma: ECLIA 24-satna mokraća: RIA |
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Datum upisa : 09.05.2010
Evo mojih rezultata
Jutarnji 819.8 (ref. vr. 171-536)
Popodnevni 436.1 (ref. vr. 64-327)
Djole, hvala ti od srca što si mi preporučila da proverim i kortizol, sad su mi neke stvari jasnije. Sve vreme sam bila ubeđena da je stres najveći problem kod nas, a živeli smo jako stresno, sad sam se i uverila u to.
Kako sam ukapirala iz svega ovoga što sam pročitala, hiperinsulinemija takođe može da bude posledica povišenog kortizola.
Djole, ti si prošla pakao, ali bitno je da si sad o.k. Divna, hrabra ženo
Kad budem posetila endokrinologa, pisaću dalje korake.
Jutarnji 819.8 (ref. vr. 171-536)
Popodnevni 436.1 (ref. vr. 64-327)
Djole, hvala ti od srca što si mi preporučila da proverim i kortizol, sad su mi neke stvari jasnije. Sve vreme sam bila ubeđena da je stres najveći problem kod nas, a živeli smo jako stresno, sad sam se i uverila u to.
Boldirala sam rečenicu u kojoj pronalazim svoj problem. Meni su hormoni o.k. Mislim na FSH, LH, Prolaktin, E2, PG, Testosteron. TSH mi je ispod 2... Nemam PCOS, ali imam problem kod stimulisanih ciklusa, gde ili ne mogu dugo da se "probude" jajnici, ili krene fino stimulacija, a onda uspore jajnici. Dr. Nebojša, koji je najbolje upućen u moju istoriju, ne može da veruje da sa takvim hormonima ja tako loše reagujem na terapiju. A imala sam 4 različite šeme...nabla ::
Hmmm, ovo je logicno. Zao mi je sto tad kad sam ozbiljno ronila po literaturi nisam i kortizol imala pred ocima. Ono sto ja znam iz svog posla jeste da se kortizol vezuje za glukokortikoidne receptore u mozgu, a po ovome sto si citirala izgleda da i jajnici imaju iste takve receptore ili su receptori za polne hormone prijemcivi i za kortizol. Ovo moze da objasni recimo situaciju poor repondera sa normalnim fsh i E2 (pada mi Struzzo na pamet). A cinjenica da dugotrajno izlaganje povisenom kortizolu unistava neke mozdane celije mozda moze da se poveze sa brzim propadanjem jajnih celija. Ali onda ostaje pitanje, zasto neke budu poor reponderi, a neke ulaze u POF!?
Kako sam ukapirala iz svega ovoga što sam pročitala, hiperinsulinemija takođe može da bude posledica povišenog kortizola.
Djole, ti si prošla pakao, ali bitno je da si sad o.k. Divna, hrabra ženo
Kad budem posetila endokrinologa, pisaću dalje korake.
SoJa- Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013
Posetila sam endokrinologa, pa da ne ostanem dužna, napisaću par reči o tome, mada ništa bitno i korisno... Dakle, kako nemam kliničku sliku za problem sa nadbubregom, prof. S. Antić smatra da nema potrebe za nekim daljim ispitivanjima, a kako u KC u Nišu nemaju reagense trenutno, ne bi me dodatno opterećivao (ovo poslednje je moj zaključak). Sve u svemu, nema ništa što bi ponudio kao rešenje.
Sa dr. Nebojšom smo došli do zaključka da bi nešto za smirenje moglo da pomogne, čisto da smanjimo stres, pa ću krenuti za početak sa Valerijanom (alkoholna tinktura- pošto alkohol pojačava dejstvo, smatram da mi je ta varijanta bolja od čajeva ili tableta). Koristila sam je i ranije, ali sad ću ići na veću dozu, 3x30 kapi, a za dve nedelje ponoviću analizu jutarnjeg kortizola.
Bila bih zahvalna curama, koje imaju iskustva sa ovim problemom, da mi pruže neku info o tome.
Ovde posebno mislim na LaKole, draga, ako svraćaš na Kutak i ako imaš vremena, šibni mi makar pp...
Sa dr. Nebojšom smo došli do zaključka da bi nešto za smirenje moglo da pomogne, čisto da smanjimo stres, pa ću krenuti za početak sa Valerijanom (alkoholna tinktura- pošto alkohol pojačava dejstvo, smatram da mi je ta varijanta bolja od čajeva ili tableta). Koristila sam je i ranije, ali sad ću ići na veću dozu, 3x30 kapi, a za dve nedelje ponoviću analizu jutarnjeg kortizola.
Bila bih zahvalna curama, koje imaju iskustva sa ovim problemom, da mi pruže neku info o tome.
Ovde posebno mislim na LaKole, draga, ako svraćaš na Kutak i ako imaš vremena, šibni mi makar pp...
Draga, tek sad vidim da si imala povecan kortizol i sta ti je dr preporucio. Ja sam pisala vise puta kako KOpitovicka i Crnogorka preporucuju bromazepam od 1.5 u postupku, a ja sam uzimala persen (tabletice na biljnoj bazi). Ja sam proveravala u nekom trenutku kortizol, cini mi se da je bio normalan, ali nisam radila taj profil 2puta. Mada, ja sam do sada odlicno reagovala na stimulaciju. Mozes da uzmes i persen da probas, biljni je 100% koliko se secam, a ni od bromazepama ti nece nista faliti u nekom kratkom roku. Probaj prvo sa ovim, pa ces videti kako stoje stvari, ako ne, uzmi persen, pa tek na kraju bromazepamcic.
KoMetaK- Broj poruka : 7138
Datum upisa : 09.01.2010
Proveriću kortizol, pa ako ne bude u normali, u postupku ću preći na Bromazepem.
Meta, ako bude bilo potrebe, reći ćeš mi kako njih dve preporučuju, kad krenuti sa lekićem i koliko dugo u postupku. Stim što ću u narednom ciklusu ići na čist prirodnjak
Meta, ako bude bilo potrebe, reći ćeš mi kako njih dve preporučuju, kad krenuti sa lekićem i koliko dugo u postupku. Stim što ću u narednom ciklusu ići na čist prirodnjak
Moj Kortizol, posle dve nedelje korišćenja Valerijane (3x30 kapi) 24.5 ug/dl (ref. vr. 6.2-19.4), što bi prevedeno u nmol/L iznosilo 675.95, a to je, opet iznad gornje referentne vrednosti, ali je "pao" sa 819.8.
Totalno sam zbunjena, jer sam skontala da Kortizol "jede" Progesteron, zato što se Progesteron sintetiše u kori nadbubrežne žlezde pri stvaranju Kortizola, a moj Pg od pre par dana (22. dc) 28,5 ng/ml (1.7-27). Ništa meni ovde nije jasno, pa ako neka cura zna i može, neka mi napiše svoje mišljenje.
I da li da nastavim sa Valerijanom, a da u postupku krenem sa Bromazepamom?
P.S. Zvala sam endokrinologa, idalje tvrdi da je posledica stresa, a ne problem sa nadbubregom. Pošto nema reagenasa za proveru (info od istog endokrinologa), ostaje mi samo UZ abdomena, tj. nadbubrežnih žlezdi.
Totalno sam zbunjena, jer sam skontala da Kortizol "jede" Progesteron, zato što se Progesteron sintetiše u kori nadbubrežne žlezde pri stvaranju Kortizola, a moj Pg od pre par dana (22. dc) 28,5 ng/ml (1.7-27). Ništa meni ovde nije jasno, pa ako neka cura zna i može, neka mi napiše svoje mišljenje.
I da li da nastavim sa Valerijanom, a da u postupku krenem sa Bromazepamom?
P.S. Zvala sam endokrinologa, idalje tvrdi da je posledica stresa, a ne problem sa nadbubregom. Pošto nema reagenasa za proveru (info od istog endokrinologa), ostaje mi samo UZ abdomena, tj. nadbubrežnih žlezdi.
Soja, valerijana je delovala, a na biljnoj je bazi. Ja bih nastavila, a mozda da ipak prosetas do dr?
Meto, ja sam jednom popila pola tabletice Librium, i samu sam sebe zaprepastila kako sam nekako emotivno umrtvljena. Tad sam se naplasila od svih tableta za smirenje, pa sam uzimala caj od maticnjaka. Meni je delovao, mada jako blago.
Meto, ja sam jednom popila pola tabletice Librium, i samu sam sebe zaprepastila kako sam nekako emotivno umrtvljena. Tad sam se naplasila od svih tableta za smirenje, pa sam uzimala caj od maticnjaka. Meni je delovao, mada jako blago.
missile- Broj poruka : 8014
Godina : 54
Datum upisa : 24.10.2011
Ja jos nisam proveravala Kortizol a imam problem sa tsh koji je iznad referndnih vrednosti..
Uradicu vec sutra da vidimo koliki je,pa cu ako bude potrebe i profil..Da li je nekom stavrno pravio problem kod ostajanja u drugom stanju??
Uradicu vec sutra da vidimo koliki je,pa cu ako bude potrebe i profil..Da li je nekom stavrno pravio problem kod ostajanja u drugom stanju??
Sanjci87- Broj poruka : 112
Godina : 37
Datum upisa : 08.12.2014
micam ::Zene jeste li gledale tv ordinaciju Vujovicka tu rece da zene koje se spremaju za VTO treba da spavaju pre22h jer taj period sna 2 sata pre ponoci je jako bitan za pripremu bar 3 meseca pre postupka.Na pitanje voditeljke 8 sati sna je bitno ona kaze ne to vec ova 2 sata su jako vazna.
Kakvo je vase misljenje o tom?
mamadabudem ::Ma važi, 8 sati... i treba da imaju platu 2000 evra da se izbegne stres. Malo Vujovićka preteruje.
mamadabudem ::Drugo, većina žena nije umorna nego smorena zbog situacije u kojoj se nalazi,a to je druga priča.
micam ::Po njoj nije vazno da se spava 8h vec je bitno da se legne 2 sata pre ponoci jer to je bitan deo noci koji povecava uspeh
sirijus ::Spominjala je da je to vezano za kotizol čini mi se i da utiče na stres.
mamadabudem ::Ma znam kako ona razmišlja i šta priča, njen sam pacijent. Ja sam neko ko leže celog života oko 22h uveče, leti malo produžim, a zimi umem da legnem i u 21h....pa evo dopisujemo se na temi steriliteta na Kutku...Mnogo stvari utiče na ovo što se dešava nama, umor/odmor je samo karika u lancu.
mimi85 ::Potpisujem MDB! Takodje lezem sa kokoskama ceo svoj zivot....
Nessi ::Evo ja sam slucaj koga bi dr Vujovic verovatno istukla Very Happy
Ne pamtim kad sam poslednji put legla pre ponoci. Obicno legnem oko 1 i spavam najvise sedam sati, prosto mi ne treba vise, prirodno se budim. Znam i bez toga da mi neko kaze, da to ne valja ali potrudicu se da se nateram da lezem ranije Very Happy
A ako cemo bukvalno da shvatimo njene reci, onda da spavamo od 22 do ponoci, pa u zivot jer nije bitan san od 8 sati Laughing
mamadabudem ::Ne bi te istukla, ona fina i kulturna pa bi ti finim tonom rekla da gresis. :) :) :)
Nessi ::lol! Ne poznajem je ali ti verujem na rec :)
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Datum upisa : 09.05.2010
Meni je isto tu pricu pricala i ona i Stefanovicka (akupunkturolog), ali ja zaista ne znam kako da obrnem svoj bioritam, kad pola zivota vec lezem u 2-3h ujutru i budim se oko 11, 12h. Cak i kad radim pre podne, a to je samo 2x nedeljno, nema sansi da legnem pre 1, pola 2... I to nije sad kao treba da legnem sat vremena ranije, nego 5h! Pa to kapiram da bih samo mogla ako promenim time zone-u i odem u Ameriku da zivim. Nema tog melatonina koji mi moze pomoci. Probala ja tako kao u 11 da legnem, a ono oci kao u sove i onda se vrtim anyway do 2-3h ujutru u krevetu kao mentol dok ne zaspim...🙈😏
Principessa- Broj poruka : 1104
Datum upisa : 23.10.2015
Da li Kortizol utice na zacece,to nikada nisam proveravala.
Borbica- Broj poruka : 164
Datum upisa : 25.05.2018
Ej Borbice,postoje podeljenja mišljena endokrinologa o uticaju kortizola na sam čin začeća. To je tzv "hormon stresa" i njegov nivo se povećava usled dugotrajne izloženosti stresu. Sam uticaj stresa na uspešnost et-a nam je svima poznat. Sve je to povezano!! Ja sam pre ulaska u postupak imala povišen nivo kortizola, ali meren samo u jutarnjim časovima. Moja endokrinolog je taj podatak zanemarila i rekla mi da se smirim. Kada je slušam sve zvuči tako lako!
Možeš da uradiš samo jutarnji kortizol, pa ako bude povišen, onda se upoređuje jutarnji i poslepodnevni.
Možeš da uradiš samo jutarnji kortizol, pa ako bude povišen, onda se upoređuje jutarnji i poslepodnevni.
Zensko pero- Broj poruka : 491
Godina : 43
Datum upisa : 13.09.2017
Bas ti hvala zensko pero,ja to nisam davala nikada do sada.Procitala sam da i helio.bakterija utice na zacece,i to nisam radila.Pokusavam da pronadjem sta jos moze da mi bude problem,jer sve sto sam dosad davala je ok.Osim trombofilije koju imam urodjenu,i blagu insulinsku rezistenciju.
Borbica- Broj poruka : 164
Datum upisa : 25.05.2018
Strana 3 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 3 od 5
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu