KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tajni život spermatozoida

Ići dole

Tajni život spermatozoida Empty Tajni život spermatozoida

Počalji od HappyGirl 23/12/2007, 22:51

Tajni život spermatozoida

Tajni život spermatozoida Z051001_1_1
Sperma, seme ili ejakulat se sastoji od muških polnih celija (spermatozoida) i sekreta iz raznih žliezda (semenskih mehurica, prostate i bulbouretralnih žlezda). Svrha tog sekreta je ishrana spermatozoida i zaštita od kisele sredine koja se nalazi u vagini kao prepreka oplodnji.

Volumen i sadržaj ejakulata zavisi od dužine perioda izmedu ejakulacije. Prosecan volumen ejakulata se krece od 2.75ml ili od 2 do 6 ml, veci volumen je povezan sa dužim periodom apstinencije. Ejakulat u proseku sadrži oko 180 miliona spermatozoida ali ih može biti i preko 400 miliona. Oba, kvalitet i kvantitet sperme su važni za plodnost. Muškarac se smatra neplodnim ukoliko kolicina spermatozoida padne ispod 20 miliona/ml.

Potreban je samo jedan spermatozoid da oplodi jajnu celiju. Zašto onda mali broj spermatozoida cini muškarca neplodnim?

Fertilan muškarac izbacuje 2 do 5 ml. ejakulata. U svakom mililitru se nalazi oko 100 miliona spermatozoida. Ukoliko koncentracija padne ispod 20 miliona spermatozoida po ml sumlja se na neki problem sa fertilnošcu. 20 miliona se i dalje cini ogromnim brojem pa u cemu je problem?

Deo problema leži u tome da samo mali deo sperme koji dospeva u vaginu završava u uterusu. Od onih koji dospevaju do materice mali broj nalazi put do jajovoda a od njih mali broj nalazi put do jajne celije. Tako mali broj spermatozoida dospeva do jajne celije.

Drugi deo problema je da jajna celija spremna za oplodnju ne ceka prvi spermatozoid koji dospe do nje da je oplodi. Jajna celija je pokrivena tankim slojem koji služi kao blokada koja sprecava ulazak spermatozoida. Potreban je napad mnogih spermatozoida kako bi jedan mogao da prodre u jajnu celiju. Tako ako nemate puno takmicara niko nece ostati na finišu. Najverovatnije je ovo nacin prirodne selekcije koja omogucava najzdravijem spermatozoidu da prenese gene na sledece generacije.

Vreme koje je potrebno od koitusa da spermatozoid ude u Falopijevu tubu je 5 min. Sperma ostaje fertilna od28 - 48 casova do nedelju dana.

Koliko dugo sperma može da živi na otvorenom zavisi od uslova okoline, u proseku može da živi više od nekoliko sati a u telu žene više od sedam dana. Uništava je voda usled osmotskog šoka, takode sapun i sredstva za tuširanje.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu