KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

UZ-pregled

+18
OKI-DOKI
Ema78
daca32
veki1
BABY SWEET <3
adrijanaPA
Botox
liki
amra
JacaKg
Orline
nena86
catherine290505
BiKsi :)
Shizika
Lily
HappyGirl
Hitron-Luka
22 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

UZ-pregled Empty UZ-pregled

Počalji od Hitron-Luka 20/12/2007, 22:11

Šta lekar gleda tokom UZ pregleda?
Tokom ultrazvučnog pregleda gledaju se svi delovi bebe – od glave do pete. Lekar proverava da li beba ima sve što treba da ima i da li se vidi nešto što odstupa od normalnog. Proverava se da li je bebina lobanja u redu, kako izgleda mozak, kako lice, ima li rascepa usana, kako izgleda srce, koliko beba ima prstića, kako izgledaju noge, kako se pupčanik uliva u prednji trbušni zid, kako izgleda kičma…

Šta se meri tokom ultrazvučnog pregleda?
Na UZ pregledu lekar pomoću aparata meri pojedine delove tela bebe, da bi se videlo kolika je i kako napreduje. Da biste imali bolji uvid u to šta gledamo i šta je to što merimo dok gledamo Vašu bebu, napravili smo pregled skraćenica koje koristimo tokom pregleda. Svaka skraćenica predstavlja deo bebe koji merimo da bismo imali uvida u to kolika je beba, kako raste i napreduje i da li se uklapa u neke standarde mera. Uvek treba da imate na umu da su standardi mera samo okvirni i da je svaka beba drugačija - zbog različite genetske osnove ali i zbog uslova u kojima raste.

Mere lobanje

BPD
– razmak između dve temene kosti (biparijetalni dijametar)
OFD – razmak između potiljka i čela (okcipitofrontalni dijametar)
HC – obim glavice

Mere mozga

Va
– širina prednjeg roga bočne moždane komore
Vp – širina zadnjeg roga bočne moždane komore
Hem – širina hemisfere (polovine mozga)
TCD – širina malog mozga (transcerebelarni dijametar)
CM – širina dela iza malog mozga (cisterna magna)

Mere vrata

NN
– debljina vrata (nuhalni nabor)

Mere lica

IOD
– razmak izmedju očnih duplji (interorbitalni dijametar)
NK – dužina nosne kosti

Mere tela

AC
– obim struka (abdominalna cirkumferencija)
FL – dužina bedrene kosti (femura)
HL – dužina nadlaktice (humerusa)
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 48
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 14:17

Smešak iz materice

UZ-pregled 4dultr10

4D ultrazvuk, koji projektuje 3D slike u realnom vremenu, pokazuje da bebe počinju pomerati prstiće već u 15., zevaju u 18., a smeškaju se, trepću i plaču u 26. nedelji trudnoće.
Profesor Start Campbell, koji proučava izraze lica nerođenih beba pomoću revolucionarnog 4D ultrazvuka od 2001. godine, kaže kako se pre smatralo da se bebe nauče smejati tek nakon rođenja imitirajući majke.

To može objasniti bebinu mirnoću nakon izlaska iz materice i relativno traumatičnih prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. To je reakcija na novu, nepoznatu okolinu, jer se bebe obično ne smeju dok ne navrše 6 nedelja života.

Pomoću dvodimenzionalnog ultrazvuka možete videti treptaje oka, ali tek se uz pomoć 4D tehnologije jasno vidi da beba zaista podiže kapke, što se događa u vrlo tamnom okruženju, tako da se sigurno radi o refleksu.

"U materici bebe dišu iako nema vazduha i trepću iako nema svetla, tako da to mora da su njene pripreme za rođenje."

''Smeškanje, s druge strane, ne može biti priprema za rođenje, ali može biti refleks. Što se krije iza osmeha ne mogu reći'', kaže prof. Campbell, ali dodaje da misli kako je reč o nekoj vrsti pokazatelja zadovoljstva u nestresnom okruženju.

Profesor Campbell kaže da 4D ultrazvuk, koji se sada koristi u samo nekoliko britanskih privatnih klinika, olakšava detekciju abnormalnosti i dijagnoziranje srčanih defekata. Takođe može poslužiti i kao značajni istraživački alat u razumevanju genetičkih problema kao što je Downov sindrom.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 14:26

Što sve otkriva ultrazvuk u trudnoći

Poslednja preporuka Europskog udruženja za perinatalnu medicinu podrazumeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći
Kao dijagnostička tehnika, ultrazvuk (UZV) je u svakodnevnoj upotrebi već oko 25 godina, a njegova neškodljivost odavno je dokazana. Kvaliteta UZV uređaja i dijagnostičke mogućnosti znakovito su poboljšani, naročito u posljednjih desetak godina. U skladu sa tim, menjali su se i kriterijumi o broju i načinu UZV pregleda koje treba učiniti kao neizostavni i obvezni deo medicinskog nadzora tokom trudnoće.

UZ-pregled 05022510

Današnje generacije UZV uređaja tehnički objedinjuju nekoliko načina pregleda. Pregledi u trudnoći mogu se obavljati transvaginalnom sondom i "preko trbuha" transabdominalnom sondom. Obe tehnike pružaju osnovnu mogućnost crno-bijelog prikaza "uživo". Bolji uređaji pružaju i mogućnost primene tehnike obojenog doplera (ultrazvuka "u boji"), kojim se prvenstveno pregledavaju krvne žile i protok krvi. Poslednju reč tehnike predstavlja trodimenzionalni ultrazvuk, koji još nije sastavni deo standardne UZV opreme.
Preporuke o obveznom broju pregleda u trudnoći nisu iste u svim zemaljama i zapravo najviše ovise o standardu sveukupne zdravstvene skrbi u pojednim sredinama. U Srbiji je još uvek "na snazi" preporuka o najmanje dva UZV pregleda tokom trudnoće, s napomenom da se ne broje u devet preporučenih ginekološkoh kontrola tokom trudnoće. To znači da bi svaka trudnica morala obaviti osam do devet poseta trudničkoj ambulanti - otprilike svake četiri nedelje, a poslednjih mesec dana svakih nedelju do dva. Uz to mora obaviti i barem dva UZV pregleda: prvi svakako između 18. i 20. nedelje trudnoće (najkasnije do petog meseca trudnoće), a drugi između 30. i 34. nedelje (tokom osmog meseca). Nažalost, ovi kriterijumi su u većini zapadno-europskih zemalja zastareli.
Poslednja preporuka Europskog udruženja za perinatalnu medicinu (EAPM) podrazumeva najmanje tri UZV pregleda u trudnoći:

• Prvi pregled krajem prvog tromesečja (između 10. i 14. nedelje od poslednje menstruacije) i to transvaginalnom sondom, jer je kvaliteta prikaza i mogućnost prepoznavanja anatomskih detalja fetusa značajno bolji u odnosu na transabdominalni pregled.
• Drugi pregled u razdoblju između 18. i 22. nedelje, transabdominalnom sodom (preko trbuha).
• Treći pregled između 30. i 34. nedelje trudnoće, također transabdominalno.
Memotehnički je raspored najlakše upamtiti kao preglede sa 10 - 20 - 30 nedelja. Temeljna pitanja koja ćemo razjasniti su zašto je to važno i zašto baš tada?

Prvi ultrazvučni pregled (10.-14. nedelje)

Temeljni sadržaj pregleda u ovoj dobi trudnoće podrazumeva utvrditi radi li se o normalnoj trudnoći u materici, je li plod živ i kolika je tačna dob trudnoće te pregled osnovnih anatomskih detalja ploda i tkiva posteljice.
Najpre pogledamo vide li se otkucaji srca i miče li se plod. Potom sledi UZV biometrija - metoda merenja određenih anatomskih struktura, uspupoređivanja dobijenih rezultata sa standardnim vrednostima za određenu dob trudnoće i procene odgovara li fetus svojom veličinom trajanju trudnoće ili ne. Na prvom pregledu meri se udaljenost od temena do trtice, što je osnovna mera za projenu starosti ploda. U žena s neredovitim menstruacijama i nepravilnim, zakasnelim ovulacijama, starost trudnoće može biti i nekoliko nedelua manja u odnosu na vreme od izostanka menstruacije. Točnost UZV merenja u oceni starosti trudnoće upravo je i najtačnija tokom prvog tromesečja. Zašto? Zato jer su greške pri merenju kao i prirodna raznolikost u veličini plodova najmanje.

UZ-pregled Ultras10

Sledi osnovna anatomija - pregled glavice, trupa, udova, neuralne cevi (kralježnice), pupkovine i posteljičnog tkiva. U skladu sa modernim saznanjima iz područja UZV dijagnostike, trebalo bi ciljano pregledati pojedine organe s namerom pravovremenog otkrivanja nakaznosti i prirođenih bolesti (najčešće kromosomskih poremećaja). Na prvom pregledu posebnu pažnju treba posvetiti na tzv. nuhalno prosvetljenje - manja količina tekućine koja normalno može biti nakupljena ispod kože u stražnjem delu vrata i leđa (nuhalna regija). Iako se pouzdano zna da je povećana količina takve tekućine označava češću pojava u fetusa s Downovim sindromom (trisomija 21 ili mongoloidizam), može postojati i kod potpuno zdravih fetusa. Na tome se zasniva metoda pravodobnog UZV prepoznavanja onih trudnoća kod kojih postoji povećan rizik za rađanje deteta s kromosomskim bolestima. A zašto to baš treba tražiti između 10. i 14. nedelje trudnoće? Navedena promena najčešće prirodno nestaje tokom daljnjeg napredovanja trudnoće pa ako je nismo zapazili i izmerili u razdoblju između 10. i 14. nedelje, može nam promaknuti podatak o mogućem postojanju kromosomske bolesti, koja je nažalost neizječiva i može biti razlog za pravodobni prekid trudnoće. Važno je znati da se UZV pregledom ne postavlja sigurna dijagnoza takvih bolesti, već samo sumnja za njihovo postojanje. S istim ciljem može se proveriti je li normalno izlazište pupkovine na prednjoj strain trbuha i je li normalno vidljiva osnova nosnih kostiju. Ako svi navedeni anatomski detalji nisu normalni, možda će trebati učiniti dijagnostičke testove (npr. analiza placentnih resica ili plodove vode), koji će sigurno potvrditi je li dete kromosomski zdravo ili ne.
Na kraju, najlakše i najtačnije prepoznaje se višeplodna trudnoća i određuje radi li se o jedno ili dvojajčanim blizancima. To je bitno radi predviđanja mogućih kasnijih komplikacija koje su učestalije kod jednojajčanih višeplodnih trudnoća.

Drugi ultrazvučni pregled (18.- 22. nedelja)

UZ-pregled Ultras11
Glavni zadatak tokom ovog pregleda je detaljna analiza anatomske građe fetusa, odnosno isključenje mogućnosti postojanja prirođenih malformacija ili nakaznosti. Uz to će se svakako ponovno učiniti i fetalna biometrija, dakle merenje točno određenih delova tela. Obavezno treba izmeriti promer glavice, opseg trbuha i dužinu bedrene kosti, na temelju čega potvrđujemo starost trudnoće i normalan rast deteta.
Vratimo se glavnom zadatku, a to je pregled anatomskih pojedinosti. U američkoj i engleskoj stručnoj literaturi pregled u ovoj dobi trudnoće naziva se "anomaly-scan", što jasno znači da je to pregled kojim bi morali prepoznati anatomske anomalije, počevši od najtežih i nespojivih sa životom do zaključno manjih tzv. kozmetskih defekata (prekobrojni prstići ili rascep usnice). Pregled se obavlja trbušnom sondom. Prvo se učini već navedena biometrija, a zatim sledi "pregled od glave do pete". Počinje se s pregledom glave, mozga i lica, a nastavlja pregledom kralježnice, srca, prsišta i ošita. Potom sjedi pregled trbušne šupljine, a posebna pažnja obraća se na trbušnu stjenku, želudac, cjevo, bubrege i mokraćni mehur. Nešto je teži zadatak pregled ruku i nogu, jer su neprestano u pokretu, ali svejedno valja pregledati sve kosti ruku, nogu, šake i stopala. Na kraju treba pogledati i pol, pupkovinu, krvne žile u pupkovini, posteljicu te oceniti količinu plodove vode.
Ponovo valja napomenuti potrebu ciljanog traženja mogućih belega kromosomskih bolesti tj. probira za rizik kromosomskih bolesti. Čak ako i ne postoje teške nakaznosti, pojedina lakša odstupanja od ultra zvuk preglednormalne anatomije biti će dovoljno jasni belezi da je dete možda kromosomski bolesno. Koji su to belezi? Evo primera: rascep usnice, lakša srčana greška, proširen središnji deo bubrega, pupčana kila, kraća bedrena kost, deformacija prstiju ili pak samo povećana količina plodove vode. To su sve poremećaji koji uopće ne moraju značiti i bitan poremećaj funkcije navedenih organa, ali zajedno predstavljaju opravdanu sumnju za postojanje teže bolesti. U takvim slučajevima će se jedino analizom detetovih čelija iz plodove vode (amniocenteza) ili analizom krvi iz pupkovine (kordocenteza) pouzdano postaviti dijagnoza bolesti.
Zbog svega navedenog, neobično je važno da ovaj drugi UZV pregled bude učinjen oko 20. nedelje trudnoće, jer imamo još dovoljno vremena za postavljanje sigurne dijagnoze. Osim toga, ostaje i dovoljno vremena za izvođenje medicinski odobrenog prekida trudnoće (pobačaja) u onim slučajevima gde postoje nakaznosti nespojive s normalnim razvojem i preživljavanjem ili ako se radi o neizlječivim kromosomskim bolestima popraćenim mentalnom retardacijom, hroničnim bolestima i ranim smrtnim ishodom. Svaki ovakav slučaj pojedinačno ocenjuje tim stručnjaka, a roditeljima se detaljno izlaže prognoza bolesti. Konačnu odluku o mogućem prekidu trudnoće uvek moraju dogovorno potvrditi i sami roditelji. Ovakav pobačaj dozvoljen je samo do 24. nedelje trudnoće, koji je vremenska granica pobačaja i prevremenog porođaja, tako da nakon 24. nedelje više ne možemo govoriti o medicinskom razlogu za pobačaj. Ponovo valja naglasiti da je upravo to temeljni razlog zbog kojeg drugi UZV pregled i pripadajuća dijagnostika moraju biti učinjeni baš između 18. i 22. nedelje, a ne kasnije.

Treći ultrazvučni pregled (30.- 34. nedelja)

Bližimo se kraju i verovatno je sve u redu. U prva dva pregleda sa sigurnošću smo potvrdili starost trudnoće i isključili postojanje malformacija i kromosomskih bolesti. Jedino nam preostaje da proverimo normalan rast deteta. Ali, zašto uopšte sumnjamo na moguća odstupanja u rastu? Odgovor leži u prirodnoj činjenici da prema kraju trudnoće posteljica postupno "stari" pa u poslednje četiri nedelje (iza 36. nedelje) njena funkcija postepeno slabi. Ponekad ovakvo otkazivanje u normalnom radu posteljice može nastupiti i dosta ranije pa posledično nastaje zastoj u rastu deteta zbog slabe posteljične funkcije. Takav oblik zastoja u rastu najčešće nastaje u razdoblju između 30. i 34. nedelje trudnoće, a dodatno je povezan i sa smanjenim dotokom kiseonika pa predstavlja visokorizično stanje za oštećenje i smrt deteta. Ako se otkriju, ovakvi poremećaji iziskuju bolnički nadzor, učestalije kontrolne preglede, a možda i prevremeni porođaj. U ovim će slučajevima pregledi UZV u boji (obojeni dopler) biti važan pokazatelj normalne detetove cirkulacije i zadovoljavajućeg dotoka kiseonika. Ponavljanim pregledima i dodatnim merenjima procenjuje se kada je vreme za dovršavanje takve trudnoće, kako bi se izbegle teže i dugoročnije posledice po zdravlje novorođenčeta. Srećom, ako se takvi simptomi ukažu tek kasnije, iza 34. nedelje trudnoće, bez velikog rizika ćemo prevremeno dovršiti takvu trudnoću, jer je dete već dovoljno zrelo za porođaj i samostalno preživljavanje izvan metrice.
Ne zaboravimo da je treći UZV pregled možda i posjednji pregled pre porođaja pa stoga valja potvrditi i mesto posteljice, položaj deteta ili međusobni odnos blizanaca (stav glavom, stav zatkom, poprečni položaj i slično).
Na kraju ipak odahnimo, jer ovdje navedene medicinske probleme susrećemo u svega 15% trudnoća. Iako ostalih 85% prolazi normalno i bez komplikacija, ipak zaslužuju da budu nadzirane na najbolji mogući način. Sretno!
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Lily 29/7/2009, 09:45

lepo Very Happy
Lily
Lily

Broj poruka : 706
Datum upisa : 22.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Shizika 7/10/2010, 23:23

HappyGirl ::

Profesor Campbell kaže da 4D ultrazvuk, koji se sada koristi u samo nekoliko britanskih privatnih klinika, olakšava detekciju abnormalnosti i dijagnoziranje srčanih defekata. Takođe može poslužiti i kao značajni istraživački alat u razumevanju genetičkih problema kao što je Downov sindrom.
Ja sam bas jucer bila da me pregleda profesor Campbell. Kasnio je vise od sat vremena, zbog zakrcenih ulica. Moram priznati da mi nije bilo udobno toliko dugo na stolici u cekaonici. Snimak je pokazao sve odlicno: beba, placenta i grlic. Danas sam nakon nesto manje od 24 sata od tog abdominalnog UZ imala lagano krvarenje. Krv je svjeza, crvena, samo nekako nije u kapljicama vec je pomijesana sa iscjetkom, kao kad obrisete nos a puknute vam kapilare pa bude sve prosarano krvlju, ali obilnije. Izvinjavam se na detaljnom opisu ali moram. Da li je jos netko imao ovakvo iskustvo? Ja se ipak brinem o ceme se radi jer pregled nije bio ni bolan ni vaginalni. Crying or Very sad
Shizika
Shizika

Broj poruka : 5408
Godina : 54
Datum upisa : 14.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od BiKsi :) 8/10/2010, 08:51

Šizi, kakva je situacija, mislim na tebe! Da nisu slučajno hemoroidi (možda zvuči glupavo, ali tako se jednom i moja sestra od tetke prepala, trudnica je, pa se ispostavilo da su hemoroidi). Da ti nisu ovo sada dani kad bi inače dobila mecu, zna ponekad u toku nekog meseca krv trudnicama da se javi u periodima kad bi inače dobijale da nisu trudne! Možda neki kapilarčić pukao. Samo se nemoj nervirati, verovatno je nešto bzvz. Ljubim
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od catherine290505 8/10/2010, 08:56

Shizi, sumnjam da je nesto, obzirom na dobar UZ nalaz, ja sam imala krvarenje ali u 6. nedelji, pa da ti ipak konsultujes dr ?
Sve najbolje! cvet
catherine290505
catherine290505

Broj poruka : 5953
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 02.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Shizika 8/10/2010, 15:38

Hvala vam djevojke na brzim odgovorima. Definitivno nisam pomijesala sa hemeroidima, oni krvare svjezu i rijetku krv. Citala sam da i vene u vagini mogu da nateknu u trudnoci ali i taj problem da imam opet bi bila bas cista krv. Imala sam i to lagano krvarenje u ranoj trudnoci i to dvaput, ovo sad je bilo malo obilnije, bas kao sto se i iscjedak povecao kolicinski.
Nadam se da se ipak radi o kapilarama, mozda na cerviksu. Vrag zna kako se to osteti pri pregledu. Rolling Eyes Cudno mi i zato sto nije radio netko sa malim iskustvom.
Danas mi manje curi i pocelo je da blijedi u boji, valjda ce sasvin prestati. Strah me da me opet pregledaju, mozda bi i vaginalno pa napravili vise stete nego koristi. Cini mi se da svako malo osjecam bebu kako se migolji pa me to umiruje. Very Happy
Shizika
Shizika

Broj poruka : 5408
Godina : 54
Datum upisa : 14.03.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od BiKsi :) 8/10/2010, 20:53

Imaš li mogućnost da ih nazoveš telefonom ako ne bi da ideš do njih, čisto da se skroz smiriš pravom info. U svakom slučaju, bitno da se smanjuje. Poz
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 1/11/2010, 12:55

Cao svima. Da li se moze videti trudnoca na UZ u 4 nedelji? Na pocetku sam trudnoce i ginekolog mi je zakazao odmah UZ. Idem u cetvrtak. Bojim se da ne kaze kako nista ne vidi pa da se uspanicim......

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od catherine290505 1/11/2010, 14:59

Jel radjena Beta HCG iz krvi?
catherine290505
catherine290505

Broj poruka : 5953
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 02.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 1/11/2010, 15:12

Rezultati krvi u OK. Ne znam da li je radjena beta HCG. Krv sam vadila po uputu ginekologa, rekla mi je da je sve ok: gvozdje, holesterol, glukoza, sedimentacija i ostalo, cini mi se da nije pominjala betu. Rezultat je ostao u kartonu, tako da ne mogu sama da ga pogledam. Dobila sam uput za UZ, i da proverim krvnu grupu.

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od catherine290505 1/11/2010, 15:18

Beta HCG je pokazatelj da li postoji trudnoca, zato sam pitala, jesi radila test pa znas da si trudna ili?? Meni se na UZ u petoj nedelji video pravilan gestacijski mesak- tj. plod .
catherine290505
catherine290505

Broj poruka : 5953
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 02.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Orline 1/11/2010, 16:04

Neno, možda je glupo pitanje, ali kako računaš nedelje?
Ako računaš od poslednje menstruacije, kao ginekolozi, onda je rano da se vidi jer je četvrta nedelja malo pre očekivane menstruacije, ali ako si ti računala od ovulacije, onda je to šest nedelja i može da se vidi dobrim ultra zvukom.
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 52
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 1/11/2010, 16:17

Malo ce da bude glup odgovor, ali od poslednje menstruacije sam samo jednom imala nezasticeni odnos tako da racunam od tada. Embarassed

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Orline 5/11/2010, 19:15

Šta bi, neno, ima li novosti sa pregleda?
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 52
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 6/11/2010, 13:36

Otkazali su mi za sledeci cetvrtak, doktorka ide na neki seminar. Bas sam se smorila. Ko ce da ceka jos 5 dana. UZ-pregled 501904

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 16/11/2010, 17:57

utisci sa Uz od 11.11. Doktorka mi je izracunala da sam u 7 nedelji, ali beba ima 22mm sto odgovara 8 nedelja i 6 dana. Srce kuca, pokrece se, vide se tackice gde ce biti ruke i noge. Vec je krupna.
E sad, dobila sam uput za dabl test, i otisla da zakazem. Zakazalu su mi za 16.12, a sestra na salteru mi je izracunala da cu tad biti 13 nedelja i 6 dana. Trazila mi je nalaz sa uz, na kome pise da sam VII/VIII nedelja i rekla da joj nije jasno. Sreca ponela sam slicicu sa uz i tamo je pisalo 8 nedelja i 6 dana. Pre toliko sam imala menstruaciju tako da sigurno nisam toliko trudna. Da li da se brinem sto mi je dabl zakazan za zadnji dan kada moze da se uradi?

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od JacaKg 30/11/2010, 22:08

Drage moje, imam jedno pitanje i ako IKO zna nesto o tome, molim vas da mi odgovorite. Moja sestra je danas bila na 4D UZ i doktor joj je rekao da beba ima cistu horoidnog plexusa. Rekao je da ne treba da brine, ali da mora da se prati da li se uvecava . Takav nemir se usadio u nas obe, ne mogu vam opisati. Ako znate nesto, pisite, plizz molitva
JacaKg
JacaKg

Broj poruka : 37
Datum upisa : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od nena86 1/12/2010, 10:38

JacaKg ::Drage moje, imam jedno pitanje i ako IKO zna nesto o tome, molim vas da mi odgovorite. Moja sestra je danas bila na 4D UZ i doktor joj je rekao da beba ima cistu horoidnog plexusa. Rekao je da ne treba da brine, ali da mora da se prati da li se uvecava . Takav nemir se usadio u nas obe, ne mogu vam opisati. Ako znate nesto, pisite, plizz UZ-pregled 38642


Nazalost nisam bila u ovakvoj situaciji i nadam se da necu. Ne mogu ti zato reci da imam neka licna iskustva ali sam nasla jedan forum koji ti mozda moze pomoce. http://www.ringeraja.rs/forum/m_326638/mpage_1/tm.htm#326882

nena86

Broj poruka : 10
Datum upisa : 22.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od JacaKg 1/12/2010, 16:52

Hvala, neno!! Niko ne pominje bas ovu cistu. Ako bilo ko nesto zna...
JacaKg
JacaKg

Broj poruka : 37
Datum upisa : 24.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od amra 11/1/2011, 12:07

cao svima,
imam jedno pitanje i molim da mi pomognete ...
bila sam juce na prvom ultrazvuku i doktor mi je potvrdio trudnocu... kaze da je sve uredu, ali meni nije jasno, on kaze da sam po mengi u 6 nedelji a po onome sto vidi u 4 nedelji mada je velicina 12.5mm a ja gdje god sam procitala na netu ispada 7 sedmica po ovoj velicini, nije cuo otkucaje srca pa mi je rekao da dodjem za 15 dana opet sad sam skroz zbunjena....

amra

Broj poruka : 8
Datum upisa : 29.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od liki 12/1/2011, 10:06

draga amra nemoj da panicis verovatno je jos mala trudnoca pa zbog toga nema otkucaji,npr.ja sam prosle nedelje bila na UZ i bila 4 nedelja trudna video se samo gest. mesak otkucaji srca jos nema rano je tako mi je i dr. rekla
liki
liki

Broj poruka : 321
Datum upisa : 02.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Botox 12/4/2011, 01:23

znaci mogla bih i ja krajem ove nedelje otici na taj UZ?
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 37
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od adrijanaPA 25/4/2011, 15:51

Ja treba ovih dana da idem kod doktora,da li ce odmah da mi radi UZ,jer sam pre 4 dana radila test i pokazao se pozotovnim???
adrijanaPA
adrijanaPA

Broj poruka : 28
Godina : 34
Location : Pancevo
Datum upisa : 21.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

UZ-pregled Empty Re: UZ-pregled

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu