KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Uzroci neplodnosti kod muškarca

+6
Zoka83
Kronostas
BiKsi :)
Pakki
terka
HappyGirl
10 posters

Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 17/12/2007, 18:30

UZROCI NEPLODNOSTI KOD MUŠKARCA

Uzroci neplodnosti u muškarca su bolesti, infekcije ili urođeni poremećaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija u ejakulatu, nedovoljne pokretljivosti spermija ili neprohodnosti sjemevoda, ali je najčešće direktno ili indirektno povezana sa spermatogenezom. I dok je muška neplodnost prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom bračne neplodnosti tek u 20% slučajeva, danas je ovaj udio narastao na 40%. Novija istraživanja ukazuju da se prosječan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeća smanjio za gotovo 50%, a dodatno zabrinjava činjenica da je u ionako brojčano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija.

Varikokela:

Ovaj pojam označava proširenje venskog pleksusa (plexus pampiniformis) koji testis opskrbljuje krvlju. Učestalost varikokele u općoj populaciji iznosi 13%, a u neplodnih muškaraca 36%. Razlog proširenju ovog venskog pleksusa je mehaničke prirode, usljed nedostatka ili nepravilne funkcije zaliska spermatične vene na mjestu ulijevanja u bubrežnu venu. Zbog zadržavanja krvi u proširenim venama dolazi do porasta temperature u testisu, pri čemu se mogu oštetiti stanice iz kojih se razvijaju spermiji. U 90% muškaraca s varikokelom je smanjen motilitet spermija. Varikokela se liječi kirurški, a nakon operacije se često poboljšava kakvoća spermija.

Orhitis:

Upala testisa najčešće nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj do potpunog odsustva spermatozoida u sjemenoj tekućini ili pak usljed upale dolazi do neprohodnosti sjemenih kanalića.

Spolno prenosive bolesti:

Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: oštećenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemevoda. Otuda nužnost bakteriološkog pregleda urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije, te omogućilo adekvatno liječenje. Najčešći uzročnici su klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma.

Imunološki uzroci:

Autoimunost je uzrok neplodnosti u 2 - 13% neplodnih muškaraca. Autoantitijela mogu se naći i nakon virusne infekcije ili operacija u području testisa, a najčešće nastaju kao posljedica oštećenja krvno-testisne barijere. Moguće je da je to i glavni uzrok oligo- i azoospermije tzv. nepoznatnog uzroka (idiopatska oligo- i azoospermija).

Ostala oštećenja spolnih žlijezda:

Oštećenja testisa mogu nastupiti usljed zračenja (ionizirajuće i elektronsko), kao i toksičkog djelovanja raznih otrova i lijekova. Visoka temperatura na radnom mjestu, kontakt sa određenim kemikalijama kao što su organski rastvarači (toluen, benzen, ksilen), olovo, kadmij, živa i drugi teški metali, anestetički plinovi, pesticidi, herbicidi,
dioksin kao i pretjerano pijenje alkohola, pušenje i neuredan život mogu naštetiti plodnosti. Stoga je u nekim slučajevima dovoljna terapija promjena načina života.

Nepravilan razvitak spolnih organa: Nepravilno razvijeni testisi neće moći stvarati spermije niti obavljati svoju endokrinu funkciju.

Kriptorhizam:

Javlja se u oko 4% dječaka, dolazi do zaostajanja u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Neplodnost nastupa usljed oštećenja zametnog epitela povišenom temperaturom u trbušnoj šupljini. Liječenje je vrlo uspješno: hormonskim putem ili kirurški.

Testisi se krajem osmog meseca embrionalnog razvoja spuštaju u skrotum. Ukoliko ovaj proces nije dovršen do rođenja vec je testis zadržan u trbušnoj duplji ili u ingvinalnom kanalu radi se o kriptorhizmu, koji može biti jednostran ili obostran. Kod male dece, do druge godine života, ovaj poremećaj se leči hormonima ili hirurški. Smatra se da se spuštanje testisa mora izvrsiti do druge godine da bi se sačuvala njegova funkcija, pre svega funkcija spermatogeneze. I u kasnijem uzrastu ,ova intervencija ima opravdanja zbog sklonosi retiniranih testisa ka razvoju tumora. Preko tridesete godine , u slučaju jednostranog kriptorhizma bolje je izvaditi testis, jer se pretpostavlja da je njegova funkcija definitivno oštećena. Sta je uzrok oštećenosti testisa kod kriptorhizma nije u potpunosti rasvetljeno.Kao i kod varikocele , povišena temperatura kojoj je izložen testis se smatra jednim od mogućih razloga, ali postoji pretpostavka i da je primarno oštećenje testisa uzrok njegovog nespuštanja. Kod kriptorhizma,u zavisnosti od poremećenosti funkcije testisa često su povišene vrednosti FSH. Stepen hormonskog poremecaja je indikator oštećenosti testisa i moze se koristiti kao prognosticki faktor.

Hipogonadizam:

Genetski predodređena, urođena anomalija kod koje postoji slabija razvijenost (shodno tome i slabija funkcionalnost) testisa. Uglavnom su u pitanju kromosomske aberacije.„


Poslednji put izmenio HappyGirl dana 18/10/2010, 08:50, izmenio ukupno 3 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 21/12/2007, 11:22

UZROCI NEPLODNOSTI KOD MUSKARACA

Uzroci neplodnosti muškarca mogu biti bolesti, infekcije ili uroðeni poremeæaji koji dovode do smanjenja broja ili odsustva spermija u ejakulatu, nedovoljne pokretljivosti spermija ili neprohodnosti sjemevoda. Ipak, najèešæe je direktno ili indirektno povezana sa spermatogenezom. I dok je muška neplodnost prije nekih dvadesetak godina bila uzrokom braène neplodnosti tek u 20 posto sluèajeva, danas je ovaj udio narastao na 40 posto. Novija istraživanja ukazuju da se prosjeèan broj spermija u ejakulatu u proteklih pola stoljeæa smanjio za gotovo 50 posto a dodatno zabrinjava èinjenica da je u ionako brojèano oslabljenom ejakulatu sve više slabije ili nepokretnih kao i morfološki nenormalnih spermija.

Poremećaji spermatogeneze mogu nastati uslijed priroðenih genetskih abnormalnosti (Klinefertov sindrom, Downov sindrom), uslijed negenetskih poremeæaja razvoja testisa (kriptorhizam, atrofija testisa, aplazija mlaðih stanica spermatogeneze, sindrom Sertoli stanica) te kao posljedica varikokele, orhitisa, radijacije.

Kriptorhizam je anomalija nespuštanja testisa u skrotum. Javlja se u oko 4 posto djeèaka, dolazi do zaostajanja u spuštanju testisa iz trbušne šupljine u mošnje. Uzrok nastanka ove pojave može biti abnormalna graða testisa zbog èega se ne izluèuje dovoljna kolièina testosterona ili mehanièke prirode (uzak ingvinalni kanal, vezivne priraslice na putu suštanja testisa). Neplodnost nastupa uslijed ošteæenja zametnog epitela povišenom temperaturom u trbušnoj šupljini. Lijeèenje je vrlo uspješno: hormonskim putem ili kirurški.

Klineferterov sindrom je genetski poremecaj koji je posledica nedeljenja X hromozoma tokom razvoja embriona. Ovi pacijenti umesto 2 ( XY ) hromozoma imaju 3 polna hromozoma ( XXY ). Ova anomalija zaslužuje posebnu pažnju s obzirom na svoju učestalost; registuje se po jedan slucaj na svakih 500 novorođenih. Poremećaj se ne može dijagnostikovati pre puberteta. Kako su testisi izmenjeni, u pubertetu ne reaguju na hormonsku stimulaciju od strane hipofize i ne luče dovoljnu količinu testosterona. S obzirom na mehnizam povratne sprege, smanjeno lučenje testosterona uzrokuje povecano lučenje LH sto dovodi do stimulacije lucenja estrogena, zenskog polnog hormona. Povećana koncantracija estrogena je odgovorna za karakterističan izgled ovih pacijenata. Muškarci sa Klinefelterovim sindromom su obično visoki, izduzenih ekstremiteta, sa dlakavošću ženskog tipa i ginekomastijom ( uvecanjem mlecnih zlezda). Testisi su mali, volumena i ispod 2 ml i čvrste konzistencije. U spermogramu nema spermatozoida ili je prisutna oligospermija. Oligospermija ukazuje da se ne radi o čistom Klinefelterovom sindromu vec o mozaicizmu kada su prisutne i celije sa normalnom hromozomskom strukturom u testisu, koje i proizvode spermatozoide. Kod pacijenata sa odsustvom spermatozoida nema mogućnosti da se ostvri trudnoća . Kod pacijenata sa oligospremijom, na raspolaganju su neke od metoda asistirane reprodukcije ( IUI, IVF ).

Upala testisa ili orhitis najèešæe nastaje kao teška komplikacija zaušnjaka (mumps). Posljedice su teže ako se bolest preboli, a ne preleži, te ako se pojavi u starijoj životnoj dobi. Javlja se smanjeni broj ili potpuno odsustvo spermatozoida što je uzrokovano povišenom temperaturom testisa koja može zakoèiti spermatogenezu I na taj naèin izazvati ošteæenje spermatogonija (zametnih stanica)

Varikokela uzrokuje neplodnost muškarca poveæanjem temperature testisa. Prisutna je u 25-30 posto neplodnih muškaraca a èesto rezultira poveæanim brojem morfološkii abnormalnih oblika spermija I smanjenim brojem spermija u ejakulatu.

Torzija testisa takoðer je uzrok neplodnosti jer dolazi do prekida opticaja venske I arterijske krvi u testis. Uzrok su nagli pokreti ili fizièka trauma kao I nepotpuno spušteni testisi.

Malformacije ili opstrukcije u ekskretornim kanalima mogu nastati kao posljedica priroðenih abnormalnosti, upale ili kirurške operacije (vazektomija)

Spolna disfunkcija ukljuèuje koitalne èimbenike ili probleme s dovoðenjem sjemena u rodnicu ali i ejakulatorna disfunkcija uzrokuje neplodnost zbog anejakulacije ili ejakulacije izvan vagine. Anejakulacija nastaje kad muškarac ne izbacuje sjeme ili ne postiže orgazam a razlog je organskog ili psihièkog podrijetla.

Endokrinopatije povezane s neplodnošæu ukljuèuju hipopituitarizam, Kallmanov sindrom, nedostatak ili nepotpunu produkciju androgena. Posebnu pažnju treba posvetiti hipogonadizmu gdje se susreæemo s slabo razvijenim sekundarnim spolnim karakteristikama I eunuhoidnim skeletnim disproporcijama. Odreðivanje razine prolaktina pomaže pri dijagnosticiranju neplodnosti.

Spolno prenosive bolesti: Neke od spolno prenosivih bolesti mogu dovesti do sekundarne neplodnosti u muškarca: ošteæenja testisa ili pak izazvati neprohodnost sjemevoda. Otuda nužnost bakteriološkog pregleda urina, ejakulata i sekreta prostate kako bi se utvrdilo postojanje infekcije te omoguæilo adekvatno lijeèenje. Najèešæi uzroènici su: klamidija, gonokok, trichomonas, ureaplasma i mikoplazma.

Upala sjemenih mjehuriča je rijedak, no dobro poznat, uzrok neplodnosti kod muškaraca. Infekcija dovodi do pada volumena ejakulata i do redukcije u stvaranju biokemijskih tvari koje potjeèu iz epitela sjemenih mjehuriæa. Posljedica je znaèajno niža koncentracija fruktoze u ejakulatu što rezultira smanjenom pokretljivošæu spermija. Otkrivanje uzroka i odgovarajuæe lijeèenje dovodi do normalizacije stanja.

Imunološki uzroci: Autoimunost je uzrok neplodnosti u 2 – 13 posto neplodnih muškaraca. Autoantitijela mogu se naæi i nakon virusne infekcije ili operacija u podruèju testisa, a najèešæe nastaju kao posljedica ošteæenja krvno-testisne barijere. Moguæe je da je to i glavni uzrok oligo- i azoospermije tzv. nepoznatnog uzroka (idiopatska oligo- i azoospermija).

Uzimanje nekih lijekova ima utjecaj na plodnost muškarca. Anabolièki steroidi, cimetidin, spirolakton mogu utjecati na reproduktivni ciklus, dok sulfasalazin I nitrofurantoin mogu utjecati na pokretljivost spermija.

Uzimanje droga i alkohola u većim količinama takoðer je povezano s hormonalnim poremeæajem I smanjenim brojem spermija.

Obièno æe kod sumnje na mušku neplodnost lijeènik odrediti analizu sjemena (spermiogram).

Sudeæi prema American Academy of Urology ta je pretraga “najinformativniji test o muškoj plodnosti”. Premda nije u potpunosti konaèan, obzirom da “još postoje nejasnoæe oko toga što je potrebno za adekvatan i zdravi ejakulat…” I “…da karakteristike sjemena ne upuæuju apsolutno na funkcioniranje sperme.”

Veæina specijalista trebat æe dva do tri uzorka sjemena kako bi donijeli konaènu odluku o kvaliteti sjemena.

A nakon toga, ako se potvrdi neplodnost, postoji veliki broj razlièitih metoda lijeèenja, ukljuèujuæi i metode asistirajuæe reprodukcije…
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 11:35

Mobilni oštećuju spermatozoide?

Mobilni telefoni mogu da oštete spermatozoide, objavili su mađarski naučnici, dok su stručnjaci za sterilitet rezultate njihovih istraživanja odbacili kao neuvjerljive. Mađarski naučnici su otkrili da mobilni telefon, ako se nosi u džepu od pantalona ili oko struka, može da ošteti spermatozoide za gotovo 3 odsto. - Dugoročno korišćenje mobilnih telefona može da ima negativne posljedice na proizvodnju spermatozoida na muški sterilitet - naveo je dr Imre Feješ, profesor na odsjeku za ginekologiju i akušerstvo na Segedinskom univerzitetu, u rezimeu rezultata istraživanja,navodi agencija Rojters.
Preterano korišćenje mobilnog telefona povezano sa muškom sterilnošću

Uzroci neplodnosti kod muškarca Z061127_1_1
Prema skorašnjem izveštaju američkih naučnika, sperma muškaraca koji provode puno vremena koristeći mobilni telefon je oštećena, smanjuje se broj spermatozoida, slabijeg je kvaliteta i ima manje sposobnosti da pliva..

Na konferenciji Američkog društva za Reproduktivnu medicinu u Orleansu, tim naučnika je prezentovao svoja otkrića da je kod ispitanika koji intenzivno koriste mobilni telefon došlo do značajnih promena u svim značajnim merenjima kojima se određuje reproduktivni potencijal sperme, što se sa sigurnošću reflektuje ne smanjenu plodnost muške populacije koja postaje vidna širom sveta. Ljudi koriste mobilni telefon bez razmišljanja da bi takvo prekomerno korišćenje moglo imati i neke štetne posledice. Na prvi pogled korišćenje mobilnog telefona je postalo sastavni deo života kao npr. korišćenje četkice za zube, ali oni bi mogli da razorno deluju na plodnost. Ova tvrdnja će proći kroz dalje provere ali bi ovo trebalo imati na umu jer su mobilni telefoni i suviše postali sastavni deo naših života.

Studijom je obuhvaćeno 361 muškaraca koji su se lečili od neplodnosti. Pored ostalih analiza svi su pitani koliko dnevno koriste mobilni telefon. U zavisnosti od njihovih odgovora ispitanici su podeljeni u 4 grupe prema tome koliko vremena dnevno troše na komunikaciju putem mobilnog telefona. Tako su svrstani u grupe na one koji nisu koristili mobilni telefon, one koji ga koriste manje od dva sata dnevno, na one koji ga koriste između 2 i 4 sata i one koji ga koriste više od 4 sata dnevno.

Globalni rezultati su pokazali da što je više ispitanik koristio mobilni telefon sperma je bila više oštećena i to u pokretljivosti, vitalnosti i obliku spermatozoida. Kod grupe muškaraca koji su dnevno razgovarali mobilnim telefonoma više od 4 sata došlo je do pada kvaliteta sperme za 30%. Ovakav negativan uticaj na spermu nastaje usled oštećenja DNA i ćelija koje stvaraju testosteron.

Allan Pacey, predavač andrologije na šefildskom univerzitetu kaže da iako je ova studija veoma kvalitetno rađena treba da bude još dokaza jer ne vidi način na koji bi mobilni telefon koji se dugo koristi za razgovor mogao da utiče na oštećenje testisa. Moguće je da ljudi koji puno vremena troše razgovarajući preko mobilnog telefona provode puno vremena sedeći u kolima, pa njihov smanjen kvalitet sperme potiče od pregrevanja, ili su pod većim stresom, ili se goje jer vode manje pokretan način života i jedu brzu hranu, što takođe deluje na plodnost. Prema njemu potrebno je bolje objašnjenje kako je moguće da mobilni telefon tokom korišćenja može da utiče na tako udaljeni deo tela.


Poslednji put izmenio dana 23/12/2007, 22:31, izmenio ukupno 3 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 11:39

Opadanje plodnosti kod muškaraca

Plodnost muškaraca počinje da opada oko 40. godine života i brže se smanjuje kod onih koji puše, piju ili se drogiraju.
U nedavno sprovedenom istraživanju utvrđeno je kako samo dva posto Australijanaca misli da su godine važne za začeće.
No, životno doba i životni stil utiču na kvalitet sperme i na šanse za roditeljstvo, pokazala je studija.
En Klark iz Udruženja za plodnost kaže kako se plodnost muškaraca uobičajeno utvrđivala prema broju spermatozoida,
ali lekari su došli do zaključka da su veoma važni kvalitet i moguća oštećenja DNK sperme. Ako je 20 posto sperme „fragmentirano”, šanse za začeće su znatno manje.
S oštećenjem DNK povezane su životne navike, poput konzumacije alkohola, pušenja i prekomerne telesne težine.
Po rečima En Klark, promena životnog stila može povećati kvalitet sperme i šanse za začeće, ali najbolje bi bilo ne odlagati odluku o roditeljstvu.
„Najbolje bi bilo da parovi razmotre mogućnost začeća ranije, kada im je plodnost na optimalnom nivou”, rekla je Klarkova

Uzroci neplodnosti kod muškarca Bioslo10

Bioloski sat kuca i muskarcima

Brzo proticanje vremena oduvek je bio problem za zene, posebno kada je rec o odluci kada zatrudneti. Medjutim, zahvaljujuci novim tretmanima koji pospesuju plodnost, imati bebu i posle 45 ili 50 godina vise nije samo san.

Za muskarce situacija je izgledala drugacije - medicinski gledano, ne postoji ogranicenje koje bi im ogranicilo reproduktivnu sposobnost tako da mogu da postanu ocevi kad god zele.

Ali poslednjih godina niz istrazivanja je otkrilo da ipak postoji veza izmedju godina i opadanja reproduktivne sposobnosti kod muskaraca.
Faktori koji mogu da uticu na reprodukciju u poznim godinama, u vezi su sa promenama na prostati, kao i sa smanjenjem proizvodnje testosterona.
Ali ni ovo nije apsolutni faktor, jer postoje muskarci koji uspevaju da odrze produkciju hormona na prilicno stabilnom nivou, dok se kod drugih smanjuje bez nekog odredjenog razloga ili uzroka.

Istrazivanje koje su sproveli profesori Univerziteta Kolumbija u Sjedinjenim Americkim Drzavama, je pokazalo da ako je otac stariji od 35 godina, onda to treba uzeti u obzir kao odlucujuci faktor kada je rec o analizi mogucnosti razvoja raznih patoloskih oblika, medju kojima se nalazi i Daunov sindrom.
Strucnjaci tvrde da u vecini od 3.400 ispitanih slucajeva dece rodjene sa ovim zaostatkom, faktor godista oca je bio bitan, jer se u vise od 50 posto slucajeva radilo o ocevima starijim od 35 godina. Takodje je utvrdjeno da se rizik jos veci ako je i majka starija od 35 godina.

Ovi rezultati, objavljeni u publikaciji "Journal of Urology", pobijaju verovanje da muska sposobnost reprodukcije traje vecno.

Takodje, u obzir su uzeti i dugi faktori koji igraju znacajnu ulogu na zdravlje deteta, kao sto su razni hormonalni poremecaji, preterano pusenje i gojaznost, koji sa starenjem, kod muskaraca znatno uticu na reproduktivne sposobnosti.

Dokazano je da muskarci sa viskom kilograma proizvode manje testosterona. Preterano pusenje je drugi faktor. Cigarete, zagadjena sredina, alkohol, droge i neki lekovi uticu na proizvodnju spermatozoida u bilo kojoj dobi. Razlika je u tome sto osoba od 30 godina koja pusi ima manji nivo toksicnosti od osobe koja je odrzavala naviku pusenja vise od 70 godina.


Poslednji izmenio dana 6/1/2008, 12:47, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 11:45

EPIDEMIJA MUŠKE NEPLODNOSTI

Ugrožene profesije su pekari, radnici u toplanama i kraj visokih industrijskih peći, zaposleni u hemijskoj industriji i na benzinskim pumpama, moleri...

BEOGRAD - Broj muškaraca u Srbiji koji imaju problem s neplodnošću izjednačio se s brojem žena. Statistika beleži da je pre dvadesetak godina na 10 žena koje su se lečile od steriliteta samo jedan muškarac morao na lečenje da bi postao tata. Prof. dr Sava Mićić, direktor Urološke klinike u Beogradu, ističe da je reč o problemu sa kojim se suočavaju i razvijene zemlje i da je zagađenost životne sredine, posebno u velikim gradovima, jedan od glavnih uzroka.

- Kadmijum iz izduvnih gasova je toksičan za testise. Zatim, tu je hrana koja sve više sadrži antibiotike, hormone, teške metale. Neplodnost izazivaju i toplota i zračenje. Ugrožene profesije su pekari, radnici u toplanama i kraj visokih industrijskih peći, zaposleni u hemijskoj industriji i na benzinskim pumpama, moleri... - nabraja naš sagovornik i dodaje da su današnji veliki neprijatelji muške plodnosti stres i pušenje. Čest uzrok muške neplodnosti su anomalije polnih organa, koje se lako otklanjaju hirurškim putem.

Problem s neplodnošću ima svaki peti par u Srbiji, a u 40 odsto brakova u kojima nema dece neplodna su oba partnera. Dr Mićić opominje da je veoma važno što ranije rađati decu i da plodnost opada posle tridesete. Ali, najvećem broju supružnika moguće je vratiti plodnost. Za muškarce, tvrdi dr Mićić, sopstvena neplodnost više nije tabu tema, ali je najteže odvažiti se na prvi susret s lekarom.

- I muškarac, kao i žena, kad ne može da ima decu, duhovno pati. Muškarac će ovaj problem radije rešavati u privatnim klinikama jer mu je strašno važno poverenje u lekara. Najteži deo lečenja je, verovali ili ne, da se muškarac otvori i počne slobodno da priča. Žene su biološki jače, one hoće problem odmah da reše i sva ispitivanja urade što pre - kaže Mićić i napominje da su danas i lekovi efikasniji.

Spermatozoidi pate zbog bombardovanja

Dr Mićić kaže da su moguće posledice bombardovanja na mušku plodnost smanjena proizvodnja i oštećenje spermatozoida, ali tvrdi da se neće rađati "genetski lošija" deca, već će se "samo" rađati manje dece..
- Sreća ljudske vrste je što će između dobrog i lošeg zametka biologija uvek odabrati da se rodi onaj koji je bolji. Priroda je odličan filter - tvrdi on.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 24/12/2007, 20:17

Alkoholizam utječe na plodnost muškaraca

Muškarci koji pate od alkoholizma imaju lošiji seksualni život te manje izglede da će postati očevi, pokazuje novo istraživanje.

Indijski znanstvenici iz Kovai Medical Center and Hospital su otkrili da muškarci liječeni od alkoholizma imaju nižu razinu hormona testosterona te povećanu učestalost abnormalnosti spermija.

71% liječenih alkoholičara je patilo od erektilne disfunkcije, u odnosu na 7% ispitanika iz kontrolne skupine koji nisu konzumirali alkohol, pokazalo je istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Fertility & Sterility.

U istraživanju je sudjelovalo 66 ispitanika koji nisu pušili, a bili su liječeni od alkoholizma, te 30 nepušača koji nikad nisu okusili alkohol.

Drugo nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da očevu povećanu konzumaciju alkohola u razdoblju prije začeća prati 10 puta veći rizik za spontani pobačaj.

Znanstvenici dodaju kako je malo vjerojatno da konzumacija malih količina alkohola ima bilo kakav utjecaj na plodnost muškarca.

Dobivene rezultate istraživači objašnjavaju direktnim oštećenjima koja testisima nanosi velika količina konzumiranog alkohola.

Alkohol nakon konzumacije ulazi direktno u testise, kažu istraživači, gdje može smanjiti proizvodnju testosterona te naštetiti kvaliteti spermija.

Već su ranija istraživanja pokazala da konzumacija alkohola negativno utječe i na reproduktivno zdravlje žena.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 24/12/2007, 20:39

I budući očevi trebali bi se odreći pušenja
Uzroci neplodnosti kod muškarca Tru_sm10

Istraživanje provedeno u zapadnoj turskoj provinciji Bursi, stoji u najnovijem broju "Croatian Medical Journala", pokazalo je da je više od polovice budućih očeva pušilo iako su im partnerice bile u drugom stanju.
Rezultati istraživanja su pak pokazali da su trudnice izložene tzv. "pasivnom pušenju", odnosno dimu cigareta svojih muških partnera, češće rađale nedonoščad i djecu smanjene porođajne težine.
U istraživanju je sudjelovalo 499 trudnica, od kojih su 132 ili 26,5 posto pušile prije trudnoće. Broj pušačica smanjio se do kraja trudnoće na 49 ili 9,8 posto.
Dr. Dario Sambunjak ističe u rubrici koja se bavi novostima iz medicinske literature "Liječničkih Novina" da je istraživanje potvrdilo razmjerno visok stupanj svijesti o štetnosti pušenja za razvoj ploda budućih majki.
Budući očevi su, međutim, pokazali manju zabrinutost od budućih majki - čak 262 trudnice izvijestile su da su njihovi partneri nastavili pušiti kod kuće.
U žena čiji su partneri pušili zabilježen je povećan broj ozbiljnih komplikacija u trudnoći. U žena nepušačica, koje su tijekom trudnoće bile izložene "pasivnom pušenju", zabilježeno je stanje preeklampsije obilježeno povišenim krvnim tlakom i patološkom pojavom bjelančevina u mokraći.
Turski istraživači "pasivnog pušenja" došli su do sličnog zaključka kao i hrvatski istraživači - o štetnom utjecaju pušenja koji uključuje i "pasivno pušenje" treba razgovarati ne samo s budućim majkama nego i budućim očevima.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 6/1/2008, 14:50

Zagrejana sedišta kriva za manju plodnost

Uzroci neplodnosti kod muškarca Seatcu10
Zagrejana automobilska sedišta možda su više kriva za smanjenje plodnosti muškaraca nego dosad pretežno sumnjičene uske pantalone, upozorio je nemački urolog Herbert Šperling uoči nemačke Konferencije o muškim bolestima, kojoj će predsedavati.

Električno zagrejane presvlake za sedišta popularne u hladnijim zemljama mogle bi, po Šperlingu, da smanje rast spermatozoida. Osim toga, spori i nepravilno oblikovani spermatozoidi su takodje češći kod vozača koji provode više vremena na toplim sedištima, prenosi DPA.

Zagrejana sedišta podižu temperaturu testisa do 38 stepeni Celzijusa, što je tri stepena više nego što je normalno, ukazao je Šperling.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od terka 15/5/2008, 18:58

Pa izgleda da tesne farmerice nemaju bas mnogo negativan uticaj:

http://naturalfertilitycures.com/tight.html
terka
terka

Broj poruka : 271
Datum upisa : 06.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 15/5/2008, 20:36

Simpatično, pogotovo deo sa merenjem temperature Laughing Very Happy
Samo da bi se doneo zaključak ipak treba ozbiljnija studija i veći uzorak muškaraca. Ovo su deca, pitam se kako bi bilo da 30-ogodišnjaci i stariji nose tesne farmerke 2 meseca. Mm bi verovatno ostao bez testisa Laughing
Hvala terka usne
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Pakki 27/10/2010, 01:58

i ja sam nasla nesto o uzrocima neplodnosti kod muskarca pa mozete procitati

http://www.poliklinika-analiza.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=189:uzroci-neplodnosti-u-muskaraca&catid=12:strucni-tekstovi&Itemid=2
Pakki
Pakki

Broj poruka : 1436
Godina : 49
Datum upisa : 11.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od BiKsi :) 27/10/2010, 08:43

Bravo Paki!
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Kronostas 3/6/2011, 22:49

Konacno stekao sam hrabrost i operisem nespusteni testis,
Radio sam sve potrebne rezultate, i u utorak bi trebao da idem na operaciju, i pored cinjenice sto imam 34 godina, urolog mi je rekao da ce pokusati da ga spusti, ako ne uspije onda ce ga maci u potpunosti.
Apelujem kod svih muskaraca koji imaju isti problem koji imam i ja a koju nam je priroda podarila da ucine isto
Oni koju su ucinjeli slicno zamolio bi da mi kazu kroz sta cu proci, koliko traje operacija, sta da ocekujem,koliko traje oporavak ima li bolova, i konacno poslije koliko dana cu moci da vozim kola ili da idem na posao.
Hvala

Kronostas

Broj poruka : 11
Datum upisa : 04.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Zoka83 4/6/2011, 00:59

Kronostas, prvo ti moram reci da si doneo pravu odluku jer su nespusteni testisi jedan od glavnih razloga pojave tumora testisa. Uvek sam za varijantu "bolje spreciti nego leciti".
Kao sto mozes videti u potpisu, moj suprug je operisao tumor i prilikom te operacije mu je odstranjen jedan testis. U bolnici je bio dva dana, a oporavak je bio dosta brz - normalno je sedeo odmah po izlasku iz bolnice, isti dan su ga "naterali" da hoda jer je oporavak tako mnogo brzi. Par dana ga je bolela rana kada se smeje ili kaslje. Oziljak se sada bas malo vidi i nalazi se na preponi. Ne mogu tacno da se setim koliko je proslo od operacije do vadjenja konaca, ali je sve to stvarno odlicno podneo, s obzirom da je stvarno kukavica kada su u pitanju bolnice, igle i ostalo Very Happy
On je seo u auto vec nakon 3-4 dana od izlaska iz bolnice.
Sto se spremograma tice, bas ga je uradio pre neki dan, godinu dana od operacije i stanje je manje vise isto, s tim sto ima malo bolju morfologiju i broj, a pokretljivost je i dalje losa, svega oko 7%.
U sustini, ne operises se iz istog razloga kao moj muz ( hvala Bogu), ali rekla bih da je nacin operacije isti, tj. da ces imati rez na istom mestu, a samim tim ce i oporavak biti takav.
Srecno u utorak i javi nam se kako je proslo! Pozdrav.
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Kronostas 4/6/2011, 22:38

Zoka, havala ti na odgovoru i ohrabrenju, molim se boga da ce sa Vasim muzem sve biti vremenom dobro, i hvala bogu sto ima tebe da ga razumijes.....javljam ti poslije operacije

Kronostas

Broj poruka : 11
Datum upisa : 04.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Kronostas 10/6/2011, 19:06

Operisao, Nespusteni testis i Varikocelu,
Naime kao sto sam rekao, imam 34 godina i u ponedeljak sam otisan na operaciju nespustenog testisa, dr, tokom pregleda u zadnjem trenutku je konstatovao da imam i varikocelu iznad lijevog testisa, na taj nacin predlozio mi je, da istim poduhvatom operisem i itestis i varikocelu. Sto se testisa teci on mi je rekao ukoliko bude mogucnosti bice spustena ukoliko ne bice otklonjena. U Utorak operacija je pocela oko 13 casova i zavrsila se nesto oko 14 i 30, bila je totalna anastezija i ako je prethodno rekao da ce biti lokalna. Sve u svemu mislio sam da udisem kiseonik jer tako mi je kazala sestra kad ono padoh, jedino se sjecam onda sta je bilo poslije. Nije me zaboljela glava, posle operacije i odmah sam se osvjestio i poceo da komuniciram. Bolova nije bilo,, ni za vrijeme dok sam bio pod anestezijom ni poslije. Dr mi je kazao, da nijesu spustili testis jer nije bio razvijen, sto se ne cudim i da ne bi bilo sigurno da ce uspijeti da se vrati, takodje su operisali varikocelu. Poslije 2 dana su previjali ranu, tj u cetvrtak, kao i danas u petak kad sam izasao. Rekao mi je da idem kod njega u srijedu u ambulantu da mi skine konce, kao i u ponedeljak da zavija ukolik smatram potrebnim.
Sada ide druga faza, neznam sta me ocekuje, i sacekacu i prihvaticu sta god bude. Prva dva dana ima bolova narocito pri ustajanju i hodanju onda nema. Operaciju sam radio u KBC Podgorica. Dr. je bio veoma kulturan, i ljubazan sa mnom, ali osoblje ne daj boze, ostavili bi te da umres..

Kronostas

Broj poruka : 11
Datum upisa : 04.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od plava glava 25/2/2014, 14:52

Mene zanima koliki je uticaj ureaplazme i mikoplazme na spermogram?
Mi smo ih imali u velikom broju, a isti dan je mm radio spermogram čiji su rezultati bili loši: i broj i pokretljivost i morfološki oblici.
Pokušavamo već gotovo dvije godine. Prošli mjesec smo se izliječili od ovih napasti. On već pije vitamine i jede med sa sjemenkama, pa sad ne znam da li će biti pomaka. Vjerujte da me strah da ga pošaljem na kontrolni spermogram.

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Ema78 25/2/2014, 16:05

Draga , dobrodosla !!!

Prvo i osnovno, ako se radi spermokultura, to ima smisla raditi posle th odgovarajucim lekovima. Ali, ako zelite da prekontrolisete morfologiju, onda se ceka minimum 3 meseca, jer toliko traje spermatogeneza, tj proces stvaranja spermatozoida.

Ukoliko nema poboljsanja posle izecene infekcije, treba odraditi dodatna ispitivanja, koja najcesce prepisuje urolog. Mada, dosta nas na svoju ruku radi neke testove, ponekad ima smisla, ponekad ne.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od plava glava 25/2/2014, 22:13

Hvala, Ema zagrljaj 
Urađena mu je i spermokultura isti dan kad i spermogram, ona je sterilna jer i ne može pokazati prisustvo ovih bakterija, ali je u spermogramu pisalo da ima veliki broj bakterija. Bris na hlam., myko i ureaplazmu sam radila ja, a njemu je isto data terapija, zajedno smo je ispili, ispoštovali apstinencijske faze, radili i još radimo na imunitetu kako se one ne bi vratile. Kontrolni brisevi su nam sterilni:aa2: 
Znam da spermatogeneza traje 72 dana, ali ne znam da li konkretno koliko ureaplazma može uticati na same rezultate spermograma jer na netu ima vrlo malo podataka o tome.
On je odmah poslije th počeo s vitaminima i upravo ovih dana bi trebalo da kontroliše spermogram u sklopu kojeg smo planirali da odmah odradi i ASU. AKo ne bude pomaka, pravac kod urologa.
Hvala ti na odgovoru i dobrodošlici srce 

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Ema78 25/2/2014, 23:00

Trebalo bi da sledeca generacija spermatozoida bude bolja, ako je uzrok loseg spermograma infekcija. Posto mm ima ASA u zavidnom broju, nama je dr savetovao da pije cink, tako da je on uzimao biofarov, u sumecim tabletama. Izbacio sve gazirano, suhomesnato, poceo da vodi uredniji zivot...na dan iui spermogram nije bas bio sjajan, ali eto, uspelo je.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od plava glava 26/2/2014, 11:36

Baš mi je drago, čestitam radost Napokon da je nekome i inseminacija uspjela, pošto sam čula podijeljena iskustva.
Ako ti nije teško da mi kažeš koliko mu je loš spermogram bio?
Čisto zbog neke moje nade i mira da imamo šansu za oporavak...
Ja ne znam da li se teže popravlja broj ili pokretljivost...Kod mm je 20 miliona po ml i 25% prog.pokretnih, znači donja granica Sad I 30% morf.ispravnih

plava glava

Broj poruka : 15
Datum upisa : 25.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Ema78 26/2/2014, 16:40

Sto se tice inseminacije, ima ovde dosta devojaka kojima je uspea iz prvog ili drugog puta.

Ako je kod vas infekcija bila problem, to bi trebalo da se sanira za par meseci...
Da sad ne bih lupala glavu oko spermograma, poslacu nanadno brojke, secam se samo da je ASA imao i u krvi u u spermi, i to u znatnom procentu.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od pero 29/6/2014, 17:06

Da li neko ima iskustva sa operisanjem nespustenog testisa u Crnoj Gori? Ako da, kog doktora preporucujete?

pero

Broj poruka : 1
Datum upisa : 29.06.2014

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od KoMetaK 29/6/2014, 21:38

Pero, ne znam koliko imas godina i za kog pitas, ali mislim da ta operacija ne moze mnogo da promeni rezultat u nekim kasnijim godinama, jedino zbog estetike. Na zalost nisam iz CG, pa ne mogu da ti pomognem, ali javice se vec neko da ti preporuci dobrog urologa u CG.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 51
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od HappyGirl 25/9/2016, 09:27

Uzroci neplodnosti kod muškarca 28ls2u0

Zanimljiv pogled uticaja duvana na potenciju i plodnost :)

Uzroci neplodnosti kod muškarca 2jett7n
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Uzroci neplodnosti kod muškarca Empty Re: Uzroci neplodnosti kod muškarca

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu