KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Spermogram i davanje uzorka

+25
Cecana
Ema78
Enigma034
acafaca
Eneni
nesalela
lolipop
bobica83
ANY
anak
tanjica
brinbili
Struzzo
pavle
Gala
dr mali pariz
bak
Zoka83
djole42
dejan
Dara
nelab
zalosna_sova
Cupava
HappyGirl
29 posters

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Spermogram i davanje uzorka

Počalji od HappyGirl 17/12/2007, 18:22

SPERMOGRAM - davanje uzorka

Nikad se dijagnoza ne donosi na osnovu jednog uzorka jer su moguće velike oscilacije
u vrednostima kod iste osobe, budući da su kvalitativne i kvantitativne osobine semene tečnosti vrlo osetljive na različite pojave: promene temperature skrotuma (npr, zbog čestog boravka u vrućoj kupki ili sauni, zbog nošenja uskog donjeg rublja ili pantalona, zbog povišene telesne temperature usled neke upale i sl.), učestalo pušenje, pijenje alkohola, uzimanje marihuane, nekih lekova, te hormonskih preparata i dr.

Postupak uzimanja uzorka:

Uzorak se obično uzima u laboratoriji, putem masturbacije i ejakulacije u sterilnu posudicu. Ne smeju se upotrebljavati obični kondomi jer sadrže lubrikante koji imaju spermicidno delovanje.

Apstinencija od ejakulacije pre uzimanja uzorka mora biti od 2 do 5 dana, budući da se u uzorku nakon apstinencije kraće od 2 dana, može naći manji broj spermatozoida, a nakon apstinencije duže od 5 dana, opada njihova pokretljivost. Bitno je uzeti ceo ejakulat jer prvi mlaz sadrži najveću koncentraciju spermatozoida.

Uzorak se može doneti u laboratoriju od kuće, ali je nužno da to bude u okviru jednog sata od ejakulacije. Takođe, potrebno je paziti na održavanje telesne temperature uzorka, što je najlakše učiniti tako što se transportuje u unutrašnjem džepu kaputa ili u džepu košulje.

Makroskopska analiza – kvalitativne osobine spermatozoida

Izgled

Normalni uzorak semene tečnosti varira od bele do sivkasto-bele boje.
Promene u boji obično ukazuju na neki zdravstveni problem. Kad je koncentracija
spermatozoida izrazito niska, semena tečnost može biti prozirna, a ako je
smećkaste, svetlo crvene ili ružičaste boje, to je znak da su u ejakulatu
prisutni eritrociti (hematospermija).

Likvefakcija

Likvefakcija je pojava kod koje se plazma iz semena, koja se odmah zgrušava zbog prisutnosti faktora zgrušavanja, ponovo pretvara u tečnost zbog uticaja enzima u ejakulatu koji potiču iz prostate. Likvefakcija obično nastupa nakon 10-30 minuta izloženosti sobnoj temperaturi. Ako do likvefakcije ne dolazi ni nakon jednog sata, ili je ona produžena ili nepotpuna, smanjena je plodnost jer spermatozoidi ostaju u ugrušku i to može biti znak disfunkcije prostate.

Viskozitet

Viskozitet se odnosi na gustoću, odnosno lepljivost i procenjuje se na potpuno likvificiranom uzorku. Prema WHO (World Health Organization) standardima, kod normalnog uzorka opaža se viseća nit dužine oko 1,5 cm najduže 20 sekundi. Povećana gustoća i hiperviskozitet smanjuju plodnost smanjivanjem pokretljivosti spermatozoida. Može biti povezana s disfunkcijom prostate zbog neke prikrivene hronične upale.

Volumen

Laboratorije se razlikuju međusobno prema kriterijima za normalan volumen ejakulata. Prema WHO standardima ta vrednost može iznositi od 1,5 do 10 ml, dok je najčešće između 2-6 ml i vrlo je promenjiva karakteristika. Ejakulat se sastoji od spermatozoida, sekreta spolnih žljezda i sekreta epididimisa.

Kod vrlo malog volumena smanjena je plodnost jer nema dovoljno tečnosti koja bi donela spermatozoide do cerviksa. Vrlo mali volumen može ukazivati na neke poremećaje u stvaranju tečnosti u spolnim žljezdama ili njenoj sekreciji. Takođe može biti znak neke fizičke prepreke u reproduktivnom sastavu. Pojavljuje se i u slučajevima parcijalne ili retrogradne ejakulacije.

Veliki volumen se u nekim slučajevima može povezivati s varikokelom ili jednostavno
predugom seksualnom apstinencijom.

pH faktor

Ejakulat je blago alkalna tečnost, s granicama pH od 7,2 do 8,0. Semena tečnost tako štiti spermatozoide od kisele okoline materice. Nije se pokazalo da ima neke značajne učinke na plodnost muškarca.

Mikroskopska analiza – kvantitativne osobine i citologija:

Pokretljivost:

Pokretljivost se odnosi na procenat aktivno pokretnih spermatozoida u ejakulatu. Prema proceni pokretljivosti, spermatozoidi se svrstavaju u sledeće kategorije, odnosno njihova se kinetika stepenuje prema sledećoj šemi (laboratorije se međusobno razlikuju prema preciznosti stepenovanja):

-nepokretni
-slabih pokreta ili pokretni u mestu
- sporo pokretni
- brzo pokretni (progresivni)

Barem 100 spermatozoida klasificira se po ovom sistemu, i uglavnom se procedura
ponavlja s još jednom kapljicom semena, iz istog uzorka.

Ostale ćelije (osim spermatozoida):

Ejakulat obično sadrži i druge ćelije osim spermatozoida. To su ćelije iz uretre, ćelije iz kojih nastaju spermatozoidi, te bela krvna zrnca (leukociti) i razni mikroorganizmi.

Neki od mikroorganizama su povezani s neplodnošću, dok drugi imaju vrlo mali ili
nikakav uticaj na plodnost.

Normalano učešće leukocita (belih krvnih zrnaca) u ejakulatu je <1 x 10 na 6. /ml. Ako je prisutan veći broj leukocita, potrebno je raditi daljnje mikrobiološke analize jer je to obično znak neke infekcije u polnim žljezdama u kojima se semena tečnost proizvodi. O infekciji se ne zaključuje samo na osnovu povišenog udela leukocita u ejakulatu.

Jedan od opasnijih mikroorganizama koji mogu biti prisutni u ejakulatu je bakterija
klamidija (Chlamydia trachomatis) koja može uzrokovati začepljenje semenovoda,
poremećaj sazrevanja spermatozoida i povećanje broja antitela na spermatozoide.
Obzirom da se klamidija ne može otkriti spermogramom, nužno je uraditi mikrobiološke analize semena i kulturu bakterija.

Aglutinacija

Aglutinacija označava pojavu kod koje se spermatozoidi slepljuju jedan uz drugog, odnosno usmeravaju se jedan prema drugom dotičući se repovima ili glavama, ili mešano, umesto da se kreću pravocrtno, što im onemogućuje dolazado jajne ćelije. Prijanjanje spermatozoida za ostale ćelije koje nisu spermatozoidi ne smatra se aglutinacijom. Prisutnost ove pojave može ukazivatina postojanje antitela na spermatozoide (imunološki faktor), ali ona nije dovoljan pokazatelj na osnovu kojeg se može zaključiti o tome, već treba uraditi test na spermalna antitela (ASA test). Takođe može ukazivati na bakterijsku infekciju, npr. Escherichiom coli, zbog čega je potrebno uraditi bakteriološku analizu semena (test SPERMOKULTURE).

Koncentracija

Pod pretpostavkom da spermatozoidi imaju dobru pokretljivost i sposobnost penetracije jajašca, čak i tako niska koncentracija spermatozoida od 5 do 10 miliona u ml semene tečnosti može dovesti do trudnoće.

Ukupni broj spermatozoida u ejakulatu odraz je spermatogeneze i povezan je u velikoj meri s dužinom polne apstinencije.

Kod 20-30 % muškaraca s jako malim brojem spermatozoida (ispod 10 mil./ml) ili bez
spermatozoida u ejakulatu postoje genetski uzroci problema. Rešenje problemadanas je u invitro oplodnji, i to pomoću ICSI metode.

Morfološke osobine

Procena morfoloških osobina spermatozoida vrlo je značajna u proceni plodnosti
muškarca.
Spermatozoidi normalnog izgleda imaju ovalnu glavu i rep koji je 7-15 puta duži od glave, jednostruk i ravnog, a ne spiralnog oblika. Nemaju nikakve anomalije repa, glave ili sredine, niti citoplazmatske kapljice na repu veće od 1/3 normalne veličine glave.

Spermatozoidi se, s obzirom na oblik, mogu svrstati prema sledećoj klasifikaciji:

normalni
spermatozoidi s anomalijama glave (oblik ili veličina, uključujući i prisutnost dvostruke glave)
spermatozoidi s anomalijama vrata i sredine (nepostojanje vrata, iskrivljenost, pretanak srednji deo itd.)
spermatozoida s anomalijama repa (dužina, oblik, dvostruki, spiralni, slomljeni rep)
nezreli spermatozoidi

Nije poznat razlog zašto svaki muškarac proizvodi određeni broj defektnih
spermatozoida (do 40 %), ali je poznato da veliki uticaj na povećanje procenta
spermatozoida abnormalnog oblika imaju neke toksične materije kao npr. olovo,
zatim pušenje, preterano zagrevanje skrotuma.

Postoji strožija metoda za određivanje morfoloških karakteristika spermatozoida,
uvedena od lekara iz Tygesberg Hospital, Južna Afrika (posebno zaslužan dr Kruger). Koristi se istom klasifikacijom, ali strožijim kriterijumima za određivanje nekog spermatozoida kao normalnog. Prema tim kriterijumima, više od 14 % normalnih oblika već se smatra normalnim nalazom (5-14 % - dobra prognoza za oplodnju; 0-4% - loša prognoza).

Fizičke aberacije spermatozoida mogu se dogoditi za vreme proizvodnje spermatozoida ili tokom skladištenja u epididimisu.

Praktična korisnost procene morfoloških osobina spermatozoida kao preduslova plodnosti muškarca, zavisi u velikoj meri od klasifikacijskog sastava koji laboratorija koristi, te od tehnike obrade ejakulata.

Vitalnost

Ako je procenat pokretljivih spermatozoida izuzetno nizak, potrebno je uraditi procenu vitalnosti spermatozoida.

Metoda bojanja eozinom omogućuje razlikovanje živih od mrtvih spermatozoida, bez
obzira na njihovu pokretljivost. Eozin ulazi u mrtve ćelije, dok žive ostaju neobojene. Na takav način procenjuje se najmanje 100 spermatozoida. Na taj se način mogu razdvojiti nepokretni, ali ipak živi spermatozoidi, od mrtvih.
Smanjena pokretljivost s visokim procentom vitalnih spermatozoida može ukazivati na metaboličke abnormalnosti spermatozoida koje proizlaze iz poremećaja funkcije testisa ili nekih činilaca koji deluju na smanjenje pokretljivosti, a nalaze se u plazmi semena.

Odstupanja od normalnih vrednosti

Najčešće korišćeni parametar kod analize semena je broj spermatozoida, odnosno koncentracija spermatozoida u semenu. Muškarci s koncentracijom spermatozoida <5 mil/ml smatraju se neplodnima, dok koncentracija od <20 mil. spermatozoida u ml semena obično ukazuje na umanjenu plodnost, odnosno verovatno je potrebno je duže razdoblje kako bi se ostvarila trudnoća.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je početkom ove godine nove referentne vrednosti spermograma. Najznačajnija promena odnosi se na povećanje donje granice koncentracije spermatozoida potrebnih za prirodno začeće sa 20 miliona/ml na 40 miliona/ml.

Naziv poremećaja:

Opis:

Asthenozoospermia - udeo pokretnih spermatozoida < 50%
Oligozoospermia - koncentracija spermatozoida < 20 mil/ml
Azoospermia - nepostojanje spermatozoida u ejakulatu
Teratozoospermia - < 15 % spermatozoida normalnog oblika
Necrozoospermia - nepostojanje živih spermatozoida u ejakulatu
Polyzoospermia - ekstremno visoka koncentracija spermatozoida
Hypospermia (parvisemia) - volumen spermatozoida <2 ml
Hyperspermia - volumen spermatozoida> 6 ml
Aspermia (asemia) - nepostojanje ejakulata
Pyospermia - prisutnost leukocita u ejakulatu (više od normalnog)
Hematospermia - prisutnost eritrocita u ejakulatu

U nekim laboratorijima primenjuje se i kompjuterska analiza ejakulata koja omogućuje
digitalnu sliku svakog spermatozoida posebno. Međutim, svaka pa i najmanja, promena u kompjuterskom programu može značajno promeniti rezultat, stoga se računari moraju neprestano proveravati.

U svakom slučaju, nalaz spermograma koji odstupa od normalnih vrednosti zahteva daljnje analize. Na prvom mestu među njima je pregled urologa koji utvrđuje eventualno postojanje varikokele, te upućuje na daljnje analize koje smatra potrebnim (hormonski profil, bakteriogram ejakulata (spermokultura), test na spermalna antitela (ASA) i mnoge druge). ”


Poslednji izmenio HappyGirl dana 18/10/2010, 08:50, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Cupava 22/4/2009, 20:16

Zna li neko kakav spermiogram je potreban da bi mogla da se radi inseminacija? Suprug je juce dobio rezultate i gori su nego poslednji put.
-Ukupno pokretnih - 30%, od toga:
-Aktivna progresija ("A") - nista..nula... :-(
-Slaba progresija ("B") - 20%
-Bez progresije ("C") - 10%
-Nepokretnih ("D") - 70%


-Normalnih oblika - 20%
-Patoloskih - 80%

Ne dolazi do likvefakcije.. Defekt glave 80%

Sperma: Oligoasthenoteratozoospermia gr. I

Niko nam od lekara nije dao savet sta dalje da radimo, niko predlozio terapiju.. Ja sam danas izvadila konce posle izvrsene laparoskopije i nalazim se u totalnom mraku...
Cupava
Cupava

Broj poruka : 1957
Godina : 50
Location : Novi Sad
Datum upisa : 14.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od zalosna_sova 23/4/2009, 10:48

Draga Cupava i mm je imao slabu pokretljivost pa je pio l arginin, vitamin c, vitamin e, cajeve. Popravio je sa 20% na 55 % pokretnih. Probajte ne moze da odmogne. Mm se brzo popravila pokretljivost vec za 3-4 meseca. ljubav
zalosna_sova
zalosna_sova

Broj poruka : 505
Godina : 48
Location : Novi Beograd - Blokovi
Datum upisa : 30.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Cupava 23/4/2009, 20:53

Moj je pio ologogal Se + A, C i E-vitamine jedno mesec dana, al' nista nije vredelo, nalaz spermiograma mu je jos gori. Pokusacemo ovo sto si napisala, hvala ti puno. :-*
Cupava
Cupava

Broj poruka : 1957
Godina : 50
Location : Novi Sad
Datum upisa : 14.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od nelab 2/7/2010, 12:45

Pozdrav svima.Ja sam radio dva spermograma i nije pronadjen niti jedan spermatozoid.Vrijednost testosterona je 7,87.Da li je to normalno?Takodje urolog mi je rekao da imam smanjene testise 30x15 mm pa me zanima da li su oni toliko smanjeni da ne mogu proizvoditi spermatozoide?

nelab

Broj poruka : 3
Datum upisa : 30.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Dara 15/10/2010, 15:58

Pozdrav svima.Ja sm dobila nalaz od muza da su svi brisevi i hormoni uredni, ali spermogram pokazuje da poslije dva sata ni jedan spermatozoid nije ziv. Danas su nam rekli da je moguce da se radi o nekoj ph simularnoj plazmi.Da li je iko cuo za to i o cemu se tu radi.... hvala

Dara

Broj poruka : 2
Datum upisa : 14.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dejan 20/10/2010, 17:01

treba mi pomoc:

nakon katastrofalnih rezultata spermograma,

broj spermatozoida 0
ukupan broj spematozoida 0
vitalnost 0%
leukociti 1-2
sediment nadjeno 1-2 spermatozoida u preparatu

zakljucak: OLIGOSPERMIA GRAVIS

.... sta ovo za mene znaci???

dejan

Broj poruka : 5
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od djole42 20/10/2010, 19:31

Dejane dobrodoso!

Za pocetak ti je potreban dobar urolog koji ce te pregledati i preporuciti jos niz dodatnih analiza a na osnovu toga i adekvatno lecenje u cilju popravljanja spermograma jer sa ovakvim nalazom, prirodnim putem zaceti bebu je nemoguce.


djole42
djole42

Broj poruka : 6359
Godina : 53
Location : Nis
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Zoka83 20/10/2010, 20:00

Dejane, mislim da bi bilo najbolje da se konsultujes sa dobrim endokrinologom, mislim da ce oni imati vise toga da kazu od urologa. Uputice te verovatno da radis neke dodatne analize kao sto su fsh, testosteron itd.
Slazem se sa Djoletom, nemoguce je za tebe da zacnes bebu prirodno i verovatno ce tako biti uvek. Ali tih 1-2 sto su nasli su sasvim dovoljni Very Happy A moguce je i, da nakon sto utvrde uzrok, i odrede adekvatnu terapiju da se taj broj dosta poveca.
Srecno!
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dejan 21/10/2010, 13:14

Hvala na brzom odgovoru. Ovako stoje stvari: u braku smo vec 7 meseci, nismo izricito pokusavali da napravimo bebu, ali smo imali redovne odnose i nije imalo rezultata. Ispitujući uzrok zbog kog nakon 4,5,6 meseci redovnih odnosa i dalje nema zaceca naisao na podatak da nespusteni testisi i te kako uticu na musku neplodnost, sto je za mene bilo porazavajuce saznanje. S obzirom na to da sam u 7. ili 8. godini operisao nespusteni levi testis, dok je desni testis bio mobilan, koji se kasnije sam pozicionirao, shvatio sam da je to najverovatnije uzrok zbog koga nema bebe i sada znam da je to uzrok loseg spermograma. Da li neko od vas poznaje prirodu tog problema i naravno da li zna za neka resenja.
Znam da će mi doktori najbolje reći, ali trenutno nisam raspoložen za doktore.
Raduje me činjenica da su našli i ta dva spermića, što može biti znak da postoji neka funkcija testisa i da nisu disfunkcionalni, te se nadam da bar mogu da proizvedem dovoljno za VTO.
Shodno tome, pored prethodnog pitanja o problemu nespustenih testisa, imam i nekoliko pitanja u vezi lečenja i eventualne VTO:
- Da li je moguće popraviti moj spermogram, s obzirom na problem koji imam, njegov uzrok i njegove posledice,
- Da li je OLIGOSPERMIA GRAVIS teži ili lakši vid steriliteta od AZOSPERMIJE?
- Da li je moguće sa ovim brojem spermića uraditi VTO
- Koliko košta VTO, gde, i da li postoje varijante (cuo sam da postoje) VTO o trošku države.

Imam jos mnogo pitanja, ali za pocetak i ovo je dovoljno da bi mogao da pratim.

dejan

Broj poruka : 5
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od bak 21/10/2010, 13:39

Dejane, dobrododsli!

Na prvo pitanje ne znam odgovor, naci ce se neko ko zna.

Ovo je "laksa dijagnoza" od azospermije, posto je azo potpuni nedostatak spermica, a oligospermija je smanjen broj. Ja bih, na tvom mestu, proverila, tj uradila jos neki spermogram, jedan nije dovoljan za konacnu dijagnozu.

Da, moguce je uraditi VTO sa tim brojem spermica, teoretski je dovoljan i jedan ali je potrebno sto je moguce vise popraviti spermogram, da bi i uspeh bio sto izvesniji

Postoji VTO o trosku fonda, tzv besplatan, imas temu ovde na forumu
https://kutak.forumotion.com/korak-po-korak-f30/vantelesna-oplodnja-o-trosku-osiguranja-rzzo-t426.htm pa procitaj, imas i na sjtu rzzzo

Imas i nekoliko tema o poboljsanju spermograma

https://kutak.forumotion.com/muski-sterilitet-f8/
pa procitaj, ima korisnih saveta, biljnih preparata isl.

Ali bi trebao da posetis urologa, ipak oni malo vise znaju od nas. Pozdrav
bak
bak

Broj poruka : 6802
Godina : 48
Location : Zemun
Datum upisa : 25.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od djole42 21/10/2010, 18:05

Dejane Bak ti je vec odgovorila a ja cu se samo nadovezati...

Besplatnu VTO sa trenutnim spermogramom tesko cete dobiti,MM je na komisiji imao 600.000 komada i nismo prosli,pokusajte da popravite spermogram pre odlaska na komisiju.
Na temi o klinikama imas i cene a ja cu ti reci da gruba matematika se vrti oko 4000 eura.
Proceslja malo i ovde ,naci ces dosta podataka
https://kutak.forumotion.com/klinike-doktori-apoteke-lekovi-f41/

djole42
djole42

Broj poruka : 6359
Godina : 53
Location : Nis
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Zoka83 21/10/2010, 19:13

Dejane, savetovala sam ti posetu endokrinologa jer znam za slucaj momka sa isto 1-2 spermica kome je otkriven veoma nizak fsh hormon. Nakon terapije gonalom, sada ima oko milion Very Happy Terapiju mora da prima jednom nedeljno sve dok uopste zeli decu. On i supruga sada imaju devojcicu.
Kao sto je bak rekla, da, teoretski je moguce uraditi VTO sa 2 spermatozoida, ali je pitanje kakvog su kvaliteta. Takodje, nije u redu prema tvojoj supruzi - sta ako ona npr proizvede 10 jajnih celija? Ili 25 kao ja? I oplode joj dve, a ostalo da se baci? Ne znam sta ti znaci "nisam raspolozen za lekare", ali razmisli dobro, jer tvoje stanje nije stanje koje se leci cajevima i vitaminima.

Moram te jos nesto zamoliti... Kad je mm dobio rak testisa, dosta sam istrazivala po netu i svuda sam kao glavni uzrok te bolesti nailazila na "nespustene testise". Naravno, ne mora nista da znaci, ali bi bilo dobro da se samopregledas bar jednom u 6 meseci, preventive radi. I ako primetis cvrstu, bezbolnu izraslinu, da se odmah javis lekaru. Nije mi namera da te plasim, ali kao osoba ciji je muz prosao kroz to, jednostavno sam ti morala reci. Ponekad bez lekara ne mozemo... Niko od nas nije raspolozen za vidjanje sa njima, ali sta je tu je...

Zelim vam oboma puno srece Wink
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dr mali pariz 22/10/2010, 16:34

Dejane,dobrodošao!
Al te Zokac oplete zbog rečenice-da ne želiš kod lekara lol!
Čuj,nismo ti mi ovde lekari,imamo ili nemamo iskustva,ili na osnovu tuđih savetujemo,ali niko bolje od lekara ti neće reći kako da se izboriš sa tim problemom.
Proveri hormone,iščitaj teme na Kutku,ima dosta toga,i u borbu! ff
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Zoka83 22/10/2010, 17:39

mali pariz :: Zokac oplete zbog rečenice-da ne želiš kod lekara lol!

Izvinjavam se, ali morala sam Embarassed Imam posla sa jednim muskim "primerkom" kod kuce. Da ga nisam naterala, verovatno bi mu tumor sada visio do poda... On cesto zna da kaze da sam mu spasila zivot. A ja bih vise volela da je malo odgovorniji, pre svega prema samom sebi, pa da ga ne moram podsecati kada da ide na kontrolu...
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dejan 22/10/2010, 20:41

oplete vala, al sta ces, kao sto rece i ona sama ima iskustva sa "primercima" nase vrste.
sve je ok i hvala na savetima, svakako ih primam kao dobronamerne.
radim samokontrolu, vec neko vreme i sve je ok, onoliko koliko ja mogu da primetim.
Druga stvar: kad sam rekao da nisam raspolozen za lekare, nisam mislio dugorocno, vec trenutno, dok jos traje proces pomirenja sa nekim cinjenicama.
Evo vec sad donosim odluku o odlasku kod endokrinologa.
Pa dalje, sta bude...

dejan

Broj poruka : 5
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Zoka83 22/10/2010, 21:25

Bravo Dejane, to cenim Wink
Znam da je potrebno vreme da se sa nekim stvarima pomiris. Svi smo mi kroz to prosli. U svakom slucaju, pokazalo se mnogo bezbolnije i delotvornije da se parovi obrate lekaru sto pre, jer ponekad resavanje problema ne ide bas onako brzo kako bismo zeleli...

I nemoj ni jednog momenta da sumnjas da bilo sta sto sam ja ili bilo koja druga Kutanjka rekle, nije dobronamerno Wink Naravno, i tebi i tvojoj supruzi zelimo puno srece u daljoj borbi. Spermogram i davanje uzorka 338438
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Gala 22/10/2010, 21:34

Dejane, dobrodosao!
Moj suprug je imao nalaz slican kao ti, samo njemu je uzrok drugi.
Broj spermatozoida mog supruga je varirao od nekoliko njih na preparatu do azoospermije da ih nekoliko puta nisu mogli naci cak ni u nativnom preparatu.
Lutali smo od urologa do urologa, ginekologa, endokrinologa, pa cak i onog poznatog travara Tesica.
Lutali smo sve dok nisam saznala da je za VTO kada je u pitanju problem teske muske neplodnosti(pogotovu ako se na nativnom preparatu nadju samo nekoliko spermica) jako bitan pre svega odlican biolog ,koji saradjuje sa dobrim ginekologom i urologom. A u slucaju povis FSH ukljucuje se i endokrinolog
Koliko ja znam kada su u pitanju nespusteni testisi(znaci podignuti su gore)i tu je problem unutrasnja toplota koja ubija spermatozoide zato ih nema ili ih ima ali u mnogo manjem broju.
Citam, nisi jos uvek spreman za doktore pa necu da te smaram, ali ako i kada budes spreman slobodno mi se javi ili ovde ili na pp pa ti mogu preporuciti biologa doktora koji su nama pomogli da uz pomoc VTO dobijemo devojcicu.

I da oligospermia gravis je laksa varijanta od azoospermije.
Sto se tice VTO o trosku drzave nas su odbili upravo zbog teskog oblika muske neplodnosti. Nismo prosli komisiju.
A sto se tice cene VTO, nas je sve sa lekovima kostalo 3000 eura.
Gala
Gala

Broj poruka : 2954
Location : Beograd
Datum upisa : 05.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dejan 23/10/2010, 11:20

trebace mi malo vremena dok adekvatno prihvatim cinjenicu, dok saberem i oduzmem utiske, fokusiram se na cilj, skupim snage i koncentracije i u napad...
jedno je sigurno, uradicu sve sto je do mene i u mojoj moci, pa i vise od toga.
prvo je donosenje odluke o odlasku kod endokrinologa.

hvala jos jednom na savetima i uputima kuda da se krecem, nadam se da ce biti dobrih rezultata.. pozdravljam vas za sada...

dejan

Broj poruka : 5
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od dejan 23/10/2010, 11:28

Gala, sve sam spremniji, moram da sednem i dobro razmislim sta me sve ceka i kao sto rekoh da se fokusiram na cilj, sakupim snage i krenem u resavanje.
svakako da mi treba tvoja pomoc i da ce mi biti od velike koristi, kako ne bih lutao i pravio promasaje u potezima.

Cena me je iskljucivo interesovala, kako bi planirao citav postupak, s obzirom da za danasnje uslove nije mala, ali je vrlo dostizna kada nesto zarko zelis...

Naravno da mi treba tvoja preporuka doktora i molim te, posalji mi ime dr-a, kontakt, i td.


dejan

Broj poruka : 5
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Gala 23/10/2010, 13:03

OK, Dejane samo reci kada hoces a ti dam odredjene smernice, i napisem moje iskustvo, ne bih bas sada da te gadjem informacijama ako jos nisi spreman da te ne zbuni jos vise.
Gala
Gala

Broj poruka : 2954
Location : Beograd
Datum upisa : 05.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od pavle 14/1/2011, 20:13

Pozdrav svima na forumu.
raduje me sto sam pronasao ovu temu jer imam problem koji se zove Azospermija!
procitao sam sve vase postove pa sam morao da napisem i svoj problem.
Godinu i po dana sam u braku a vec godinu dana znam da imam azospermiju.
radio sam spermogram cetiri puta do sada i nisu pronadjeni sperm. u ejakulatu.
Bio sam kod urologa koji me salje u Belgiju na punkciju, ali za to stvarno ne mogu da skupim novac.
81" sam godiste i necu se pomiriti sa tim. Mad
Citajuci postove procitao sam nesto u vezi temperature testisa i moram priznati da me to najvise zainteresovalo jer osecam kao visoku temp. da ne kazem "vrucinu" vec duze vreme.
Zanima me kako je Dejan dalje prosao i sta je radio jer i mene sve to ceka......

pavle

Broj poruka : 15
Location : Beeograd
Datum upisa : 14.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od HappyGirl 14/1/2011, 20:38

Pavle, dobrodošao! Prvo treba da znaš da ti za celu priču trebaju živci ali isto tako treba da znaš da možda i može nešto da se uradi.
Da li si radio hormone i ako jesi kakvi su? Da li si radio još neke pretrage i ako jesi koje i kakvi su bili rezultati? Da li si pio nešto od alternativnih varijanti ili neke od lekova ako jesi koje i kako?
Punkciju možeš raditi i u Beogradu i još nekim većim gradovima pa ako tako ništa ne nađu onda se ide na biopsiju i oni su verovatno mislili na micro tesu. Ovde imaš nešto o toj klinici u belgiji pa pročitaj https://kutak.forumotion.com/t631-uz-brussel-vub-iskustva a na ovom pdf imaš i fotke postupaka.
Testii su obično hladniji stepen, dva od ostalih delova tela. Pokušaj da promeniš loše navike ako ih imaš i potrudi s eda što više gologuz šetaš po kući Very Happy
Da li si rekao dr. o tvom osećaju visoke temperature...? Pretraži ovaj odf imaćeš zanimljivih saznanja
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Struzzo 14/1/2011, 20:53

HappyGirl ::
Testii su obično hladniji stepen, dva od ostalih delova tela. Pokušaj da promeniš loše navike ako ih imaš i potrudi se da što više gologuz šetaš po kući Very Happy

Izvinite Happy i Pavle, ovo su ozbiljne teme, ali mi ovo bilo mnogo simpatično... lol!
Da ovo čita moj muž, bio bi oduševljen, zato što mu ja neprestano prigovaram za tu njegovu "raspištoljenost"..vrlo često sebe podsećam na Šarlot iz "Seks i grad" kad pokušava "obući" gologuzog Harija... Very Happy
Šalu na stranu, gledala sam jednu emisiju gde objašnjavaju kako su ljudski mužjaci za razliku od ostalih sisara na neki način pobegli od prirode zbog toga što jedini pokrivaju svoje genitalije. Pregrevanje testisa šteti i uz brz, dinamičan život savremenog muškarca-tesan donji veš, tesna odeća, mnogo sedenja eto problema...
Inače, Pavle, mojoj dragoj prijateljici muž nije imao nijedan spermatozoid u ejakulatu. Radili su vantelesnu, on punkciju testisa (TESA), pronašli su 2-3 vitalna dobra spermića, od toga dobili 2 embriona i sad imaju preslatku ćerkicu. Very Happy
Struzzo
Struzzo

Broj poruka : 7041
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 27.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od pavle 15/1/2011, 17:04

Pozdrav jos jednom...
Da zivaca imam bar to i nade u ovakvim slucajevima mora da bude ako zelis decicu.
Sto se pregleda tice radio sam hormone , ultrazvuk testisa , magnetnu r. hipofize, ultrazvuk stitne zlezde i mikro-delecije y hromozoma.
Od svih ovih pregleda nije dobar hormon FSH 12.2 a granica je 11.1 i hormon inhibin B 6.99 a ne sme biti ispod 15.
Na ultra zvuku testisa mi je receno da je sve OK osim sto su za nijansu manji ali da to nema veze.
Sto se temperature testisa tice nisam to pominjao doktoru jer nisam mislio da je to vazno. Ali posto nameravam da se za desetak dana javim na jednu Beogradsku kliniku i da probam sa punkcijom odnecu sve nalaze do sada i ispricacu sve.
Hapygirl, bio sam na linku koji si postavila i procitao sve sto su pisali i nisam odusevljen iskustvima sa Belgijancima. a jos za Belgiju treba dosta novca.
A da, od lekova sam pio poznati Profertil za koji sam cuo da cini cuda ( zato i kosta 14.000din )ali nista. To je bilo pre 6meseci. Probao sam i alternativu (biljke,cajevi,melemi) ali Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad .

Ne gubim nadu f i idemo dalje.
Sledece nedelje radim ponovo hormone i sa svezijim analizama pravo na kliniku pa sta bude.....

hapygirl, raduje me informacija koju si napisala o tvom prijatelju i dala mi je jos vecu nadu sreca
HVALA....

pavle

Broj poruka : 15
Location : Beeograd
Datum upisa : 14.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Spermogram i davanje uzorka Empty Re: Spermogram i davanje uzorka

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu