Suncanje i cudesni vitamin D
+14
noja
Amna84
OKacica
Ema78
Niny
BiKsi :)
hocukusurnecuzvaku
SoJa
patlidzan
Mirjana
Tinche
saska1
Pakki
terka
18 posters
KUTAK :: ZDRAVLJE :: Priroda i zdravlje
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Suncanje i cudesni vitamin D
Odlomak iz "Blic Zene":
"Glavni uzrok neplodnosti kod zena je sindrom policisticnih jajnika,koji doprinosi neredovnoj ovulaciji.Mnoge zene koje pate od ovog sindroma imaju manjak vitamina D.Iatrazivaci sa Jejla ustanovili su da se,ako zene s neredovnim menstruacijama uzimaju vitamin D,rizik od sindroma policisticnih jajnika i nenormalnih ovulacija smanjuje za cak 99,odnosno 93 %.Iako se mnoge zene plase sunca zbog raka koze,uz odgovarajucu zastitu,samo 20 min. suncanja dnevno ce organizmu da stvori dovoljne kolicine tog vitamina."
Evo sta na temu suncanja kaze cuveni americki ginekolog,Dr Christiane Northrup u svojoj knjizi "Women`s Bodies,Women`s Wisdom":
"Kada sam pokusavala da prvi put zatrudnim,moja bazalna temperatura se vrlo polako pela tokom ovulacije.Odlucila sam da setam bez naocara ili sociva 20 min. dnevno.Da bi bila efikasna,prirodna svetlost mora direktno da udara u oci.Ne treba direktno da gledamo u sunce,ali moramo biti napolju tokom dana.Posle jednog ciklusa,moja bazalna temperatura je naglo porasla tokom ovulacije.Ostala sam trudna posle 2 meseca(a prethodno sam pokusavala 5 meseci).Iako to nista ne dokazuje,to je primer kako jednostavna promena moze imati merljive posledice."
Najbolje da se tih 15-20 min.suncate bez zastitnih krema,naravno ne po najjacem suncu.Dovoljno je cak i samo suncati podlaktice.
Koliko imate vitamina D mozete proveriti laboratorijski.
"Glavni uzrok neplodnosti kod zena je sindrom policisticnih jajnika,koji doprinosi neredovnoj ovulaciji.Mnoge zene koje pate od ovog sindroma imaju manjak vitamina D.Iatrazivaci sa Jejla ustanovili su da se,ako zene s neredovnim menstruacijama uzimaju vitamin D,rizik od sindroma policisticnih jajnika i nenormalnih ovulacija smanjuje za cak 99,odnosno 93 %.Iako se mnoge zene plase sunca zbog raka koze,uz odgovarajucu zastitu,samo 20 min. suncanja dnevno ce organizmu da stvori dovoljne kolicine tog vitamina."
Evo sta na temu suncanja kaze cuveni americki ginekolog,Dr Christiane Northrup u svojoj knjizi "Women`s Bodies,Women`s Wisdom":
"Kada sam pokusavala da prvi put zatrudnim,moja bazalna temperatura se vrlo polako pela tokom ovulacije.Odlucila sam da setam bez naocara ili sociva 20 min. dnevno.Da bi bila efikasna,prirodna svetlost mora direktno da udara u oci.Ne treba direktno da gledamo u sunce,ali moramo biti napolju tokom dana.Posle jednog ciklusa,moja bazalna temperatura je naglo porasla tokom ovulacije.Ostala sam trudna posle 2 meseca(a prethodno sam pokusavala 5 meseci).Iako to nista ne dokazuje,to je primer kako jednostavna promena moze imati merljive posledice."
Najbolje da se tih 15-20 min.suncate bez zastitnih krema,naravno ne po najjacem suncu.Dovoljno je cak i samo suncati podlaktice.
Koliko imate vitamina D mozete proveriti laboratorijski.
terka- Broj poruka : 271
Datum upisa : 06.01.2008
Re: Suncanje i cudesni vitamin D
kod mene je vitamin D u 30 nedelji trudnoce bio ispod kriticne tacke ,skoro da ga nisam ni imala ,tako da moram da uzimam 1000 IU sljedecih 5 mjeseci
uspjela sam naci na internetu nesto o vitaminu D,pa mozete pogledati
https://www.facebook.com/topic.php?uid=68477348041&topic=9155
http://ljeto.net.hr/zdravlje/page/2010/08/13/0383006.html
uspjela sam naci na internetu nesto o vitaminu D,pa mozete pogledati
https://www.facebook.com/topic.php?uid=68477348041&topic=9155
http://ljeto.net.hr/zdravlje/page/2010/08/13/0383006.html
Pakki- Broj poruka : 1436
Godina : 49
Datum upisa : 11.11.2009
cure drage ako neko zna zamolila bih ga da mi odgovori
ovako pijem d3 kapi zadnja 2 mjeseca pošto sam imala manjak vitamina d .međutim prije par dana sam radila transfer embriona pa neznam dali sad smijem i dalje nastaviti piti mada sam pila sve do danas pa nešto čitam na netu kao nisu dobre u početku trudnoće pa sad neznam šta mi je činiti.
Ako neko zna bila bih vam zahvalna
ovako pijem d3 kapi zadnja 2 mjeseca pošto sam imala manjak vitamina d .međutim prije par dana sam radila transfer embriona pa neznam dali sad smijem i dalje nastaviti piti mada sam pila sve do danas pa nešto čitam na netu kao nisu dobre u početku trudnoće pa sad neznam šta mi je činiti.
Ako neko zna bila bih vam zahvalna
saska1- Broj poruka : 2530
Datum upisa : 04.10.2012
Cure ima li iko odgovor na ovo moje pitanjce
Sacekaj do pozitivne bete pa se onda konsultuj sa ginekologom sta dalje!
Tinche- Broj poruka : 6399
Godina : 45
Datum upisa : 08.08.2009
Tinche hvala ali sam zvala malo prije kaže dr Raković da nastavim piti kako sam i pila
Kod mene manjak vitamina D pila dkapi pliva 6 mjeseci i nikud se nije pomakao stalno negdje oko 50 sad mi rekli da promijenim proizvođača pa pijem u tabletama proizvođač Ivančič i sinovi.
Saska1, sad se sunčaj svakog dana po malo
Mirjana- Broj poruka : 10482
Godina : 48
Datum upisa : 30.05.2009
Miro ma uglavnom sam napolju nemam pojma kako se nije nimalo pomjerio nije mi jasno možda se negdje troši
http://nutricionista.nasezrno.co.rs/vitamin-d-odlican-suplement/
Evo malog podsetnika o vitaminu D
Evo malog podsetnika o vitaminu D
patlidzan- Broj poruka : 57
Godina : 44
Datum upisa : 18.10.2013
Hvala Patlidzan odličan tekst.
Danas mi je stigao rezultat za vit. D- 37 nmol/l (ref. vr. 75-250)
Koje je vreme potrebno da se popravi stanje uz suplement?
Koje je vreme potrebno da se popravi stanje uz suplement?
SoJa- Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013
Sojčice ja imam insuficijenciju vitamina D,endokrinolog mi je ukljucila Vigantol kapi 5 kapi dnevno uveče.Sada posle ET smanjila na 3 kapi dnevno,rekla je da će korigovati th kako se stanje bude menjalo, tj. kad javim betu i budem
Potrebna su neka 2-3 meseca da se dovede u red.Utiče na kvalitet jajnih ćelija.
Potrebna su neka 2-3 meseca da se dovede u red.Utiče na kvalitet jajnih ćelija.
hocukusurnecuzvaku- Broj poruka : 1595
Godina : 42
Datum upisa : 03.11.2012
Znam da utiče na kvalitet, zato mi je jako bitno, jer inače imam problem sa jć, ne dele se. Uzeću Vigantol, ali ne znam da li da na svoju ruku uzimam ili da mi endokrinolog odredi ter? Jel se uzima veća doza kod insuficijencije uopšte, ili zavisi kolika je?
Ti imaš insuficijenciju isto kao i ja,slobodno uzmi tu dozu
Hvala, Kusurko Posle kog vremena da ponovim analizu?
Posle 2 meseca uzimanja kapi
Posle 4 meseca korišćenja Vigantol kapi (5 uveče), vit D sa 37 skočio na 86
Da li da nastavim sa kapima i koliko, jel treba da smanjim?
Da li da nastavim sa kapima i koliko, jel treba da smanjim?
Sojce, smanji na sedam do deset u toku nedelje. Mislim da ce ti biti sasvim ok doza! Super za vit d.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
Ja više ne kontrolišem vitamin D, endokrinolog mi je rekla da nema potrebe, jer je on dobar za kvalitet jajnih ćelija, samo mi je smanjila na 3 kapi dnevno, zato što ima više sunčanih dana, pa će mi u septembru opet pojačati.
Ja sam mišljenja Sojčice da nastaviš sa po 3 kapi dnevno
Ja sam mišljenja Sojčice da nastaviš sa po 3 kapi dnevno
Hvala, cure
Bravo Soja I ja sam moj poravila sa Vigantol kapima. Sada ih više ne pijem, ali koristim svaki trenutak da budem na suncu.
Niny- Broj poruka : 3309
Godina : 46
Datum upisa : 16.02.2011
Radila juče vit D i sad mi je 72 a prošle godine u maju bio 81 znači smanjio se nemam pojma zašto a stalno ga pijem po 3 kapi moraću ga sad pojačat na 5 kapi.
Evo i mene u drustvu...
I kod mene manjak vitamina d, trenutna vrednost 55...radila sam neke provere oko stitne zlede, pa je sve ok, osim vitamina d. Ako je do suncanja, ja sunce izbegavam... ako je do hrane, vala jedem...Odmah sam uzela u apoteci kapsule d3 ( 400 iu), i od danas krecem sa suncanjem... dok ne zakazem kod endokrinologa...
I kod mene manjak vitamina d, trenutna vrednost 55...radila sam neke provere oko stitne zlede, pa je sve ok, osim vitamina d. Ako je do suncanja, ja sunce izbegavam... ako je do hrane, vala jedem...Odmah sam uzela u apoteci kapsule d3 ( 400 iu), i od danas krecem sa suncanjem... dok ne zakazem kod endokrinologa...
Ema78- Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012
Zdravo Ema, mozda ti je najbolji vigantol, ako mozes da se iskonsultujes sa nekim endokrinologom. Ja uzimam 35 kapi jednom nedeljno po savetu lekara...
OKacica- Broj poruka : 1352
Datum upisa : 13.06.2012
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
KUTAK :: ZDRAVLJE :: Priroda i zdravlje
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu