Progesteron
+50
mamadabudem
SoJa
SladZana
leptirko82
cicifu
Sofija Veks
lelas
tiramisu
milica.kosanovic.77
winni
laKole
makimaki
Niny
anak
Erata
OKacica
Ema78
M.
mijaki
daxi011
Mali Princ
sanjka79
tetreb
LaFolie
maza1972
Mika
Nataša
Cecana
NatasaM
kristina33
malaplava
BiKsi :)
MAAKKI
cipiripi
Botox
Bitter Sweet
cici
anna
JocY
dr mali pariz
vašar
Marija86
Zoka83
maca
Republica
Orline
manela
Anuska
nabla
nena beba
54 posters
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 2 od 9
Strana 2 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Progesteron
Ciklus je trajao savrsenih 28 dana ali ovulacija je bila 18dc.Prosli mesec je trajao 25 dana sa ovulacijom 15dc .Znas da osecam da tu postoji problem i da je to ono sto treba popraviti.
manela- Broj poruka : 18
Godina : 49
Datum upisa : 15.03.2008
imam jedno pitanje za utrogestan: koju ste maksimalnu dozu ikad uzimale?
mojoj drugarici dr posle 2 dana blagog braonkastog na papiru kad se
obrise, prepisala na 8 sati po 2 i 2 vaginalno pred spavanje! to je ukupno 8! a prirodno zatrudnela, mlada, zdrava...
nesto mi je sumnjivo tolika doza....
mojoj drugarici dr posle 2 dana blagog braonkastog na papiru kad se
obrise, prepisala na 8 sati po 2 i 2 vaginalno pred spavanje! to je ukupno 8! a prirodno zatrudnela, mlada, zdrava...
nesto mi je sumnjivo tolika doza....
nena beba- Broj poruka : 4697
Datum upisa : 08.04.2009
Ciao ,devojke.Eto reshila sam i ja sutra imam zakazano kog Gishe da trazhim Utrogestan.Nakon 2 pobacaja i mojih 40 godina ja vishe moram da se pripomognem sa malo i lekova i extra hormonima.Videcu njegovu reakciju ali gledajuci poslednje analize u 5/6 nedelji trudnoce progesteron mi je bio 26.30 nmol/L.
Shta vi mislite.
Pozdrav.
Shta vi mislite.
Pozdrav.
Republica- Broj poruka : 2478
Godina : 55
Datum upisa : 01.07.2009
Manela (Andjela) strasno mi je žao zbog bebe! Jel se zna zasto?
Nemoj se opterecivati s fsh. Potpuno je nepouzdan!
Onaj progesteron od 30 i kusur....ako me secanje ne vara, cini mi se da docovi u Hrvatskoj takav progesteron tumace kao granicni. Mi ti bas nismo izverzirane za te merne jedinice, jer vecina nas progesteron radi u Konzilijumu gde se on izrazava u pg/l.
Jel ima pomaka sa vitexom?
Neno, i ja sam u prirodnim ciklusima uzimala slicnu dozu progesterona! (po nalogu Vujovicke). Ustvari, prepisivala mi je 3x2. Mozada je tvoja drugarica krivo docu skapirala jer onda ona vecernju dozu uzima duplo (2 oralno i 2 vaginalno)?
Republica, welcome back, nije te dugo bilo!
Jel se zna uzrok pobacajima? Da li su radili kariotip ploda?
Ovaj progesteron deluje nisko, cini mi se!
Srecno akcijanje!
Nemoj se opterecivati s fsh. Potpuno je nepouzdan!
Onaj progesteron od 30 i kusur....ako me secanje ne vara, cini mi se da docovi u Hrvatskoj takav progesteron tumace kao granicni. Mi ti bas nismo izverzirane za te merne jedinice, jer vecina nas progesteron radi u Konzilijumu gde se on izrazava u pg/l.
Jel ima pomaka sa vitexom?
Neno, i ja sam u prirodnim ciklusima uzimala slicnu dozu progesterona! (po nalogu Vujovicke). Ustvari, prepisivala mi je 3x2. Mozada je tvoja drugarica krivo docu skapirala jer onda ona vecernju dozu uzima duplo (2 oralno i 2 vaginalno)?
Republica, welcome back, nije te dugo bilo!
Jel se zna uzrok pobacajima? Da li su radili kariotip ploda?
Ovaj progesteron deluje nisko, cini mi se!
Srecno akcijanje!
nabla- Broj poruka : 2658
Datum upisa : 17.03.2009
nije nabla dobro je skapirala. to i japomislila pa insistirala da je zove i pita ponovo!
i ja sam svaki put 3x2 posle vto, ali 8 ukupno!!! to je bas mnogo! posebno sto je u vecernjim satima 4 komada blizu!
i ja sam svaki put 3x2 posle vto, ali 8 ukupno!!! to je bas mnogo! posebno sto je u vecernjim satima 4 komada blizu!
nena beba- Broj poruka : 4697
Datum upisa : 08.04.2009
Da, bas je mnogo...Nece da joj skodi, ali ne mislim da ima neki bolji efekat. Sem sto ce da spava vise
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
Hvala Nabla . Malo sam zatajila.Ne postizhem bash najbolje na dva foruma.Ne, uzrok nepoznat za pobacaje.U medjuvremenu se ispitujem za uzrok hronicne urtikarije.Cekam sad rezultate za antifosfolipidni sindrom.Lupus i reumaticni artritis negativno.UZ unutrashnjih organa odlican.Krvna slika isto kao i reproduktivni organi.Znacu sve rezultate uskoro pa cu videti da li taj AFL sindom mozda ne cini ove pobacaje.I ja mislim da je nizak progesteron bio zato cu sutra suociti gishu da imam progesteron kad krenemo uskoro u akciju.Za sada uzimam aspirin 81mg,folnu kiselinu ,Q10 i na anticandida dijeti sam.Da, dobila sam za kariotip ploda prvo jedan a kasnije josh dva nalaza.Prvi je bio Turner sindom za prvi pobacaj ali nakon nekoliko nedelja ponovljen i josh jednom gde iskljucuju i kazhu da nije bilo ikakvih genetickih malformacija.Totalno sam zbunjena ali izgleda da se to ovde cesto deshava.Za drugi pobacaj nije bilo vremena ni nacina sacuvati plod je je sve bilo tako munjevito.
Pozdravljam vas i javljacu se sad ceshce.Nadjoh i lozinku da se ulogujem.
Pozdravljam vas i javljacu se sad ceshce.Nadjoh i lozinku da se ulogujem.
Draga nabla, na obdukcionom listu je pisalo da je uzrok verovatno primarna plucna hipertenzija.Beba je bila teska skoro 4kg,ocena 10 ali je posle pola sata prestala da dise i reanimacija koja je trajala nekoliko sati nije pomogla.Kada smo zvali nacelnicu neonatologije da nam pojasni sta je uzrok smrti ona je rekla da se beba jednostavno nije snasla u spoljnom svetu bez obzira sto su pluca bila zrela.Kaze da se to retko desava narocito kad je beba zrela i bez ikakvih mana ali da se na zalost desava.Losa sreca,tako kazu.Sad idem dalje ali je 100 puta teze nego ranije.Izvinjavam se sto sam malo skrenula sa teme.
Sto se vitexa tice on mi za sad nije pomogao,dobila sam 8dpo sto je najranije do sad.I ja sam nasla podatak da je moj progesteron bio granicni ali doktorima je valjda i to ok kad je u referentnim vrednostima.Ovog meseca na folikulometriji nema dominantnog folikula tako da od sledeceg ciklusa pocinjem sa klomifenom.Ne znam kako on utice na progesteron ali pretpostavljam da bolja ovulacija podrazumeva i visi progesteron.
Sto se vitexa tice on mi za sad nije pomogao,dobila sam 8dpo sto je najranije do sad.I ja sam nasla podatak da je moj progesteron bio granicni ali doktorima je valjda i to ok kad je u referentnim vrednostima.Ovog meseca na folikulometriji nema dominantnog folikula tako da od sledeceg ciklusa pocinjem sa klomifenom.Ne znam kako on utice na progesteron ali pretpostavljam da bolja ovulacija podrazumeva i visi progesteron.
manela- Broj poruka : 18
Godina : 49
Datum upisa : 15.03.2008
Manela, iskreno mi je zao za gubitak bebe . Moja mama je izgubila kci a ja sestru u 6 mesecu starosti uzrok klepsijela.Gushenje.
Sad cu ti ispricati shta se meni desilo nakon 2 pobacaja.
Ja nakon UZ nedelju dana kasnije od 2 pobacaja na kontroli odem do marketa i cujem svoje ime.Okrenem se zhena mog bivsheg decka.Sva nasmejana i gura kolica sa sinom od 3 meseca.Ja malo zbunjena ,znam da imaju sina od 5 godina i cujemo se ali smo se u poslednje vreme redje vidjali.Ali mi nisu nishta rekli za razliku od prvog sina.Tu ona kako si ja gledam bebu i suze mi u ocima.Ona me uvati za ruku i kazhe ...ne treba nishta da mi kazhesh ,sve joj je jasno.Povuce me da sednemo i ona krene svoju pricu.U 38 nedelji trudnoce ona na kontrolu trudnoce izmedju prvog sina i ovog malishana koji ona je izgubila i tog treceg sina,zapravo srednjeg.Sve je bilo savrsheno ali na kontrolu pred porodjaj beba...bez znakova zhivota.Rodila je i na obdukciji Illeus(vezala se crevca).Doveli ga kuci okupali i kremacija nakon toga.Ja.... paraliza.Moje bebe su prestale sa razvojem u 8mim nedeljama.Ali ovo .... ali ona zatrudni nakon 6 meseci opet i voila josh jednog sina.Godinu dana je mladja od mene.
Prica je opet zavrshila srecnim ishodom i rodjenjem zdrave bebe.
Gubitak deteta je najveci moguci stres koji ja mogu da zamislim.
Zhelim ti cim pre da zatrudnish i shkolskom trudnocom da rodish zdravu bebu.
Grlim.
Sad cu ti ispricati shta se meni desilo nakon 2 pobacaja.
Ja nakon UZ nedelju dana kasnije od 2 pobacaja na kontroli odem do marketa i cujem svoje ime.Okrenem se zhena mog bivsheg decka.Sva nasmejana i gura kolica sa sinom od 3 meseca.Ja malo zbunjena ,znam da imaju sina od 5 godina i cujemo se ali smo se u poslednje vreme redje vidjali.Ali mi nisu nishta rekli za razliku od prvog sina.Tu ona kako si ja gledam bebu i suze mi u ocima.Ona me uvati za ruku i kazhe ...ne treba nishta da mi kazhesh ,sve joj je jasno.Povuce me da sednemo i ona krene svoju pricu.U 38 nedelji trudnoce ona na kontrolu trudnoce izmedju prvog sina i ovog malishana koji ona je izgubila i tog treceg sina,zapravo srednjeg.Sve je bilo savrsheno ali na kontrolu pred porodjaj beba...bez znakova zhivota.Rodila je i na obdukciji Illeus(vezala se crevca).Doveli ga kuci okupali i kremacija nakon toga.Ja.... paraliza.Moje bebe su prestale sa razvojem u 8mim nedeljama.Ali ovo .... ali ona zatrudni nakon 6 meseci opet i voila josh jednog sina.Godinu dana je mladja od mene.
Prica je opet zavrshila srecnim ishodom i rodjenjem zdrave bebe.
Gubitak deteta je najveci moguci stres koji ja mogu da zamislim.
Zhelim ti cim pre da zatrudnish i shkolskom trudnocom da rodish zdravu bebu.
Grlim.
Dobila sam od gishe progestron u utorak 100 vaginaleta od 100mg.Kazhe da koristim po 2 vaginalete dnevno.Poshto su mi ciklusi redovni onda od 21 dana ciklusa naravno nakon odnosa u plodnim danima ili kad ugledam dve crte od 28dc ili 30dc.Najbolje uvece i ujutru da stavim minimum 1 sat pre ustajanja.Ja sam trazhila vaginalete jer sam cula a i on je potvrdio(sad ne znam da li je to 100% tacno) da tablete oralne te vishe uspavljuju?Meni je ovo potrebno od narednog meseca,februara.Januar je josh mirovanje.
Pozdrav.
Pozdrav.
Manela, tesko je samo i zamisliti kroz sta si prosla!
Od sveg srca ti zelim skoru zdravu i skolsku trudnocu i porodjaj!
Budi strpljiva s vitexom- on ti je prirodni analog bromergona, trebalo bi da utice na spustanje prolaktina, a samim tim na dizanje progesterona. Daj mu par ciklusa vremena da proradi!
Republica, progesteron u stvari najvise ima smisla koristiti ukoliko I fazu ciklusa drzis pod kontrolom. Jer smatra se da nizi progesteron u II fazi vuce svoj koren iz I faze.
U tom smislu, I faza se kontrolise ili klomifenom sa ili bez bromergona i sa ili bez pregnila ili samo pregnil jer on dovodi do tajmiranog sazrevanja jc.
Znas da je LH odgovoran za pucanje folikule i sazrevanje jc. Nekad taj skok LH moze biti neadekvatan ili nedovoljno dug ili krene, pa stane, pa opet krene i to poremeti pravilno razmestanje hromozoma u jc. Zato, kad je progesteron nizi u II fazi, ovi nasi koji se usko bave sterilitetom, uvek vecu paznju obracaju na tu I fazu ciklusa.
Meni je endokrinolog prepisivala pregnil kad folikul naraste na 18 mm i onda tek progesteron i to vaginalno zbog bolje apsorpcije.
Efekat uspavljivanja je marginalan u ovoj nasoj prici. na mene recimo nije delovalo, a pila sam ga kad nisam bila u mogucnosti da ga aplikujem vaginalno (posto sam ja uzimala 3x2)
Od sveg srca ti zelim skoru zdravu i skolsku trudnocu i porodjaj!
Budi strpljiva s vitexom- on ti je prirodni analog bromergona, trebalo bi da utice na spustanje prolaktina, a samim tim na dizanje progesterona. Daj mu par ciklusa vremena da proradi!
Republica, progesteron u stvari najvise ima smisla koristiti ukoliko I fazu ciklusa drzis pod kontrolom. Jer smatra se da nizi progesteron u II fazi vuce svoj koren iz I faze.
U tom smislu, I faza se kontrolise ili klomifenom sa ili bez bromergona i sa ili bez pregnila ili samo pregnil jer on dovodi do tajmiranog sazrevanja jc.
Znas da je LH odgovoran za pucanje folikule i sazrevanje jc. Nekad taj skok LH moze biti neadekvatan ili nedovoljno dug ili krene, pa stane, pa opet krene i to poremeti pravilno razmestanje hromozoma u jc. Zato, kad je progesteron nizi u II fazi, ovi nasi koji se usko bave sterilitetom, uvek vecu paznju obracaju na tu I fazu ciklusa.
Meni je endokrinolog prepisivala pregnil kad folikul naraste na 18 mm i onda tek progesteron i to vaginalno zbog bolje apsorpcije.
Efekat uspavljivanja je marginalan u ovoj nasoj prici. na mene recimo nije delovalo, a pila sam ga kad nisam bila u mogucnosti da ga aplikujem vaginalno (posto sam ja uzimala 3x2)
Draga Nabla, sad ne znam shta da radim tj nisam se tako konsultovala sa gishom.Vidi nije nama problem da zatrudnimo vec da odrzhimo trudnocu. Poslednji rezultati su bili Fsh 6,2; Lh 4,2 i progesteron 21 dan 22,3 sve u nmol/L,Tsh 1,7;prolaktin 160,ug/L;estradiol 53 pmol/L.E sad ja da dodjem opet do gishe a da nisam trudna cekacu na sastanak najmanje 2-3 meseca.A nemam za to vremena jer idem za Beograd za nekih +/- 25 dana.Koliko mogu laicki da primetim ako je meni progesteron oko 22 nmol/L 21 dana(lutealne faze) a idu vrednosti od 10,62-81,28 ja sam tu u pocetku ali ne raste jer u 5/6 nedelji trudnoce mi je bio samo 23,60 nmol/L.
Ja zaista ne osecam fizicki da imam manjak progesterona ako je gledati i uporediti sa listom simptoma kad imash manjak progesterona.
Za sada sam kao shto rekoh na 81mg aspirin,folna kiselina ,Q10 i progesteron od 21 dc ili 28dc.
Ali ti mislish da bih trebala da krenem i sa pregnilom?
Kad se krece s njim,tj koji dan ciklusa?
Hvala ti ...Pozdrav
Ja zaista ne osecam fizicki da imam manjak progesterona ako je gledati i uporediti sa listom simptoma kad imash manjak progesterona.
Za sada sam kao shto rekoh na 81mg aspirin,folna kiselina ,Q10 i progesteron od 21 dc ili 28dc.
Ali ti mislish da bih trebala da krenem i sa pregnilom?
Kad se krece s njim,tj koji dan ciklusa?
Hvala ti ...Pozdrav
Vidi nije nama problem da zatrudnimo vec da odrzhimo trudnocu
Znam, ali problem spontanih pobacaj moze da bude upravo u I fazi ciklusa.
Malo sam sad razapeta sa akcijom na vise foruma, pa ne stizem da pronadjem sta je meni dr Radoncic odogovorio- elem, spontani moze nastati zbog nedovoljno kvalitetnog zametka, a nizak progesteron je samo propratni efekat. Pa iz tih razloga, ukoliko je I faza bila kilava, dodatak progesterona nece poboljsati stvar.
Ja sam u drugoj trudnoci uzimala dabroston nakon prirodne ovulacije pa je opet posle nedelju dana od ocekivane menstruacije usledio sponatni. Zato je rekao, a to je rekla i endokrinolog dr Vujovic, da se umesto popravljanja II faze radi na popravljanju I faze.
Istu tu pricu prica i prof. sa Med. faxa cije sam predavanje prenela na temi - Predavanja o hormonima od prof. Vojvodica ili tako nekako, na ovom istom pdf.
inace, nemam ni ja uvek simptome manjka progesterona, ali je on cesto granicni.
Moguce je da su ti simpotmi prisutni samo kod anovulatornih ciklusa.
Da bi koristila pregnil (ovitrell ili nesto sl.), trebalo bi da ides na folikulometrije- obicno se prima kad fol. naraste na 18 mm, a to ti je negde izmedju 11-14 dc. Kod mene ti je par dana gore-dole, nije uvek isto!
Repy, evo nadjoh odgovor Radoncica na moj post
Ja:
Dr:
Ja:
Poštovani dr Radončić,
Hvala Vam mnogo na prethodnom odgovoru i strpljenju da svakom date mišljenje i pored obaveza koje imate.
Spomenuli ste profil prolaktina: prolaktin sam radila u dva navrata. Prvi put sam prolaktin radila u toku drugog spontanog (samo jedno merenje). Bio je nešto iznad referentne vrednosti- 591(ref do 496). S obzirom da znam da je to i hormon stresa nisam obratila pažnju na njega jer sam sat vremena pre vađenja krvi imala vagusnu bol (čini mi se da ginekeolozi to tako zovu)- donji stomak egzalitran, bez kontrakcija, i nešto što meni nalikuje na hipoglikemijski šok (ubrzan puls, nizak pritisak, gornji i donji pritisak blizu jedan drugog, mučnina (ponekad s povraćanjem), hladan znoj i pad temperature, nesvestica i hiperventilacija). Ovakvi bolovi kod mene se javljaju u proseku jednom u godini-dve. Drugi put sam prolaktin radila par meseci nakon spontanog i to sa plasiranom braunilom u 8h, 11h, i 13h. Vrednosti su sledece: 258; 129; i 119 (ref do 530). Nikad nisam primetila da imam mleko na pritisak dojke i bradavice, jedino da me bradavice ponekad nesnosno peku u II fazi ciklusa.
Radila sam i jutarnji kortizol jer sam sumnjala da je on možda uzrok. No, bazalni nivo je normalan što ne garantuje da u stanjima stresa ne skoči i ostane dovoljnu dugo povišen da ostavi traga na organizam. Endokrinolog je preporučila lekove za smirenje dok se ne potvrdi trudnoća. No, ja sa tim još nisam počela. Možda je još jedan dokaz o poremećenoj homeostazi taj da ja ostajem trudna početkom jeseni, posle godisnjeg. Šta Vi mislite o tome?
Endokrinolog je postavila hipotezu da kod mene postoje blaga endometriotična žarišta koja imunološki odbaciju plod (izmenjena receptivnost endometrijuma- pretpostavljam na hormone). Rekla je da nema potrebe za LPSC, već je predložila konzervativan pristup- kontracepcija tri meseca, a onda vantelesna sa nekim posebnim protokolom (u to se još ne razumem, čini mi se da je rekla dugi protokol) obzirom na blago povišen FSH i po njenim rečima I stepen smanjenja ovarijalne rezerve. Koliko je ova hipoteza opravdana?
Možda je istorija bolnih menstruacija i tzv. vagusne boli, kao i ranih spontanih dovoljna za sumnju u tom pravcu. Otuda moja lična želja da to verifikujem LPSC. No nisam upoznata s nus pojavama ove procedure (možda je šteta veća nego korist). Značilo bi mi i Vaše iskustvo na tom polju.
Inače stanje uterusa i jajnika (folikula) pratim na 4D UZ. Jedino je konstatovan subserozni miom 11x11.
Moje sumnje su usmerene u defekt lutealne faze- obe trudnoće su se odigrale tokom kasne ovulacije (oko 20dc), a pri čemu mi je ciklus skoro uvek dolazio na 28 dana (ali prvo spoting 2 dana). Prošli mesec sam na svoju ruku uzimala vitex agnus castus (4x25mg) i vitamin B6 (2x20mg) i pratila nivo progesterona. Prvi put se desilo da je progesteron bio značajno viši i da je II faza bila školskih 14 dana. Šta Vi mislite o tome? I da li mislite da je potrebno da radim biopsiju materice.
Spomenuli ste mogućnost pozitivnog LAC i aCL at u toku trudnoće. Ukoliko se to potvrdi šta raditi u tom slučaju?
Posebno bih molila komentar na današnje rezultate hormona (2dc) FSH 13 (ref, do 12,5), LH 5,72 (ref. 2,4-12,6 mlU/ml); E2 27,7 (25-195 pg/ml)
Prethodna merenja za FSH bila su sledeca:
15 mlU/ml; 10 mlU/ml; 7 mlU/ml.
A vrednosti E2:
80pg/ml; 63pg/ml; 31 pg/ml
(redosled vrednosti fsh korespondiraju redosledu vrednosti E2)
Koliko sam blizu menopauze? I da li da se okusavam na vantelesnoj?
Od supplemenata uzimam Omegu 3, matičnu mleč, propolis, vit E 400, vit B6, B12, B9, vit. C, magnezijum, agnus castus, travke: vrkutku (virak) i marulju (macinu travu), Co-Q10, L-arginin (pročitah da je dobro za kvalitetu jajnih ćelija), AD vit sa ribljim uljem. U I fazi ciklusa koristim ulje noćurka (omega 6), a od prošlog ciklusa sam krenula sa andolom 100mg u II fazi (da li treba da ga pijem tokom celog ciklusa?).
Da li je potrebno da zakazujemo konsultacije/pregled kod Vas ili nas mozete primiti neovisno od nekog termina
Dr:
Što se tiče prolaktinemije i samog prolaktina, njegov je problem sadržan dijelom i u nemogućnosti pravog određivanja u krvi; kažem "pravog" jer, koliko god imamo metoda (različitih generacija testova), još uvijek nismo posve sigurni u nalaz, pa zato obično provjeravamo i njegovo biološko djelovanje (iscjedak iz dojki). Razlog tome, leži u činjenici da u krvi cirkulira više vrsta različitih duljina lanaca prolaktina, pa i razno-raznih dimera koje ne detektiraju svi testovi.
Ako je stanje kod Vas takvo, uvijek možete uzimati male doze bromokriptina (1/2 tablete na dan recimo), jer kada je prolaktin povišen, onda LH vršak za vrijeme ovulacije nije optimalan (ili kraće traje, ili je niži po vrijednostima), a to vodi drugim suptilnim problemima i manje vrijednim zametkom koji se ne uspije održati i uslijedi pobacaj.
U vezi s time - vrijedi i pravilo: što bolje kontrolirana I faza ciklusa, to bolja i II faza, odnosno, razina progesterona. To je logično, i zato katkada previdimo što sve može napraviti čak i mala količina bromergona (sa ili bez klomifena), a prije nego li idemo na skupa testiranja s kojima nerijetko nismo ništa pametniji.
Nadalje, kako je TRH (tireotropni hormon koji potiče stvaranje TSH) zajednički deliberator oba hormona, jako je važno da i TSH bude u granicama normale, što je po novijim podacima optimalno na oko 2-2,5IU (normala za mnoge laboratorije je do 4,5, pa i 5, ali je za reprodukciju bitno da je niži).
Pitanje o endometriozi i "imunološkom djelovanju" na plod prilično je istraživano, i makar ima nečeg u tome, ostaje glavni problem svih "imunoloških" pobačaja - ne možete ih nikako dokazati osim isključivanjem poznatih uzroka. A njih ima jako puno...
Po meni, endometiroza radi suptilnije probleme - nemogućnost zanošenja, pa sam i ja mišljenja da u biti LPSC i nije indicirana u tolikoj mjeri. No, ako (opet) ima neki razlog više od puke dijagnostike minimalne endometrioze - onda svakako valja učiniti. S tim u vezi, ista je priča i oko "specijalnog" protokola za endometirozu - naime to jest tzv. dugi protokol, kada se 1-2 ciklusa prije daje GnRH agonist (najčešće Zoladex, Decapeptyl ili Lupron), stvori umjetna menopauza a time nakratko provuku žarišta endometrioze. Nakon toga slijedi davanje FSH/LH preparata, i "na brzinu" porast folikula za koje vrijeme se smatra da se endometrioza ne može vratiti. Ništa novo, ta je strategija u upotrebi jako dugo, čak 20-tak godina. Ipak, tu valja postaviti pitanje: koja je indikacija - osim znatiželje što se zbiva u laboratoriju - za IVF? IVF neće dati bolje rezultate nego inače daje, dakle realnih 25-30%. Ukoliko nema mogućnosti za PGD (prenatalna dijagnostika na nivou blastomere, a kako bi se isključile citogenetski uzroci loših embrija a time i pobačaja), onda je možda bolje ići sa inseminacijama, s obzrom da ćete (najčešće) uzimati klomifen citrat, FSH i LH/HCG (Pregnyl, Ovittrel i sl) čime ćete "pokriti" jedan priličan broj suptilnih defekata na nivou koordinacije; dodamo li k tome Bromergon, makar i 1/2 tbl, onda je to pokriće još i šire.
Ono što bi mene brinulo najviše jest taj granični FSH. Bez obzira na AMH i inhibin B, jednostavan test za ovarijsku rezervu jest volumen i izgled jajnika; ukoliko su jajnici oko 5ccm ili veći, s brojnim antralnim (malim) folikulima, onda je najverojatnije rezerva još uvijek dobra.
Biopsiju endometrija danas se rijetko radi; ako već idete na tu varijantu, onda rađe napravite histeroskopiju, pa usput se može uzeti komadić tkiva za mikrobiologiju i histologiju. No, neadekvatna luteinska faza (zbogo toga se radi biopsija) danas se lako rješavana u većini slučajeva lijekovima, kako sam gore već opisao.
Ako uz Aspirin LAC i aCL budu pozitivni u ranoj trudnoći, onda se može uvesti i Heparin, preventivne doze i bez opasnosti. Danas se češće koriste male doze frakcioniranih heparina (Fragmin ili sl), 2500-5000IU/dan, obično jednom na dan. To ipak treba voditi perinatolog; u tom smislu, ukoliko je defekt reduktaze THFR, to je onda povezano i s paralelnim ciklusom B12/homocistein, što opet pokrivate s fragminom.
Suplemente možete uzimati kako god želite, sve što je na usta u redu je.- Ako ste već radili THFR, jeste li možda odredili i količinu B12 u krvi?
Kao što vidite, ima puno toga...ukoliko želite, možete doći kad god Vam je zgodno, iako mislim da u Vašoj sredini možete napraviti sve što je potrebno (pa čak i više od toga, ovdje još nemamo gdje raditi AMH i inhibin, primjerice, iako nije toliko neophodan), te povremno se savjetovati.
Nabla,ti si fenomenalna!Hvala ti neizmerno i pored obaveza koje imash nashla si vremena da mi iskopash pismo i tvoj podroban savet.Ja cu trazhiti telefonski razgovor sa gishom da ga pitam i da mi omoguci i posavetuje da li i kako da sredim i tu prvu fazu.I da mi prepishe shta je potrebno jer ja ovde ne mogu ni aspirin 81mg da kupim.Sve ide na recept.Kontrola...:0)
Ljubim te laFice...
Ljubim te laFice...
ma idi bre
NaFali ti mene, sad moram da crvenim
Ne znam jel sam to procitala ili sam umislila da si napisala da dolazis vamo? Ako da, ponesi sve nalaze sa sobom pa odi na konsultacije kod nekog iz ove nase branse.
Znas, klomifen ne bi trebalo da uzimas ako ne ides na folikulometrije- to mora da se drzi ultrazvucno pod kontrolom.
Isto tako, pregnil ti je injekcija
malo mi to sve cudno gore kod vas- kakav je to gisa?
NaFali ti mene, sad moram da crvenim
Ne znam jel sam to procitala ili sam umislila da si napisala da dolazis vamo? Ako da, ponesi sve nalaze sa sobom pa odi na konsultacije kod nekog iz ove nase branse.
Znas, klomifen ne bi trebalo da uzimas ako ne ides na folikulometrije- to mora da se drzi ultrazvucno pod kontrolom.
Isto tako, pregnil ti je injekcija
malo mi to sve cudno gore kod vas- kakav je to gisa?
Nabla,nnemoj da crvenish zaista si mi pomogla.U pravu si dolazim u februaru i sad prikupljam rezultate.Samo da znash koji je to proces ovde.Ne daju ,pa ja vrdam sa strane.Gisha je poznata faca ovde za neplodnost.I prebukiran.Za savete mogu da zovem i zakazhem telefonski satanak.Kad sam bila trudna zheleo je svaki mesec sastanak.Ali on generalno misli da mi nemamo neki veliki problem za sada.Ovde se smatra tek nakon treceg pobacaja ...problem.Mi oboje imamo zdravu decu , mozhemo da zaglavimo e sad kao godine su faktor kod nas.Da se zalomi sve zdravo i onaj mali glavati i moje jajce(Titovo Jajce..;0).Treba nam sve Marshal kvaliteta.
Zato sa i zakazala telefonski sastanak da mi objasni da li mi je poterbna i terapija u prvom ciklusu.
Ja kad dodjem u Beograd ne znam gde cu pre.Dodjem na 10 dana ili max 2 nedelje i luda kuca.Sad sam zubara zakazala.Generalku.Menjanje dosta plombi.Eto koliko verujem i zubarima ovde.Zeznuli mi 2 zuba.Tako ti mala moja, ovde ima uslova a nema experta.Dole ima experta a nema uslova.Imash konzervu nemash otvarac i obrnuto...;0)))
U Novembru sam vijala dermatologe zbog urtikarije.Nacicu i vremena za gishu ...samo i to moram da vijam kog? Moj divni Pilic nije medj' zhivima vishe....
Grlim.
Zato sa i zakazala telefonski sastanak da mi objasni da li mi je poterbna i terapija u prvom ciklusu.
Ja kad dodjem u Beograd ne znam gde cu pre.Dodjem na 10 dana ili max 2 nedelje i luda kuca.Sad sam zubara zakazala.Generalku.Menjanje dosta plombi.Eto koliko verujem i zubarima ovde.Zeznuli mi 2 zuba.Tako ti mala moja, ovde ima uslova a nema experta.Dole ima experta a nema uslova.Imash konzervu nemash otvarac i obrnuto...;0)))
U Novembru sam vijala dermatologe zbog urtikarije.Nacicu i vremena za gishu ...samo i to moram da vijam kog? Moj divni Pilic nije medj' zhivima vishe....
Grlim.
Da se zalomi sve zdravo i onaj mali glavati i moje jajce(Titovo Jajce..;0).Treba nam sve Marshal kvaliteta.
U pravu si! U stvari to je sva sustina, ali koja velikim delom zavisi od suptilnog hormonskog balansa.
Nacicu i vremena za gishu ...samo i to moram da vijam kog?
Eh, jel verujes da ne znam koga bih ti preporucila- ili su tesko dostizni (s obzirom na vreme koje planiras da provedes u Srbiji) ili su povrsni.
Mozda na pdf O klinikama da postavis pitanje pa da vidis kakve ces preporuke dobiti
Mozda za taj pocetak- PedjaDj sa Doktora. Do prosle godine je radio i privatno, sad ne znam kakva je situaicija. Nije tip koji je u zizi steriliteta, ali se tim bavi i ima znanja i nije tesko dostupan.
cure da vam se pridruzim na ovoj temi.Poslije 2 uzastopna spontana krenula sam na pretrage.TSH mi je povisen 5.78 .Progestern 20.dan ciklusa 0.472 ng/ml i skontam da je zantno smanjen...koje terapije se piju i mozete li mi dati objasnjenja eventualna oko ovih hormona...nadam se da sam konacno pronasla uzroke spontanih a sada samo treba da pronadjem dobre doktore uz pravilnu terapiju sto ovdje vjerujte nimalo nije lako
maca- Broj poruka : 10
Godina : 45
Datum upisa : 22.03.2010
pa doca ce ti prvo spustati TSH, a onda ce videti da li ti je potreban progesteron. U svakom slucaju ako treba nesto da se poprvalja to ce biti I faza ciklusa.
Kratko pitanjce... Da li je svejedno da se nivo progesterona u krvi meri 21dc ili 22dc. Meni je danas 21dc, ali sam nocas slabo spavala i jutros nisam imala snage da idem da vadim krv, pa bih otisla sutra. Da li je to ok?
Zoka83- Broj poruka : 2261
Godina : 41
Datum upisa : 29.10.2009
Jeste, posebno ako ti ciklusi traju 28-29 dana. Ako su 26 i manje, onda malo ranije treba izvaditi, sedam dana posle ovulacije.
I naglasi ako te pitaju da je 22.dan
I naglasi ako te pitaju da je 22.dan
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
Devojke molim pomoc..ja sam vadila progesteron 3dc i rezultat je 0.887 a vrednost je od 3-68
Marija86- Broj poruka : 1794
Godina : 38
Datum upisa : 23.09.2010
kod mene uvek sve naopako!!!
3.dc progesteron 1.17 , ref.vr.folik.faze je 0.25-0.54 .
kako vi ovo tumacite,cure?
na internetu sam samo na jednom mestu nasla recenicu o povisenom progesteronu koja otprilike kaze da se nije jos skroz spustio posle lut.faze.
a sta vi kazete???
3.dc progesteron 1.17 , ref.vr.folik.faze je 0.25-0.54 .
kako vi ovo tumacite,cure?
na internetu sam samo na jednom mestu nasla recenicu o povisenom progesteronu koja otprilike kaze da se nije jos skroz spustio posle lut.faze.
a sta vi kazete???
vašar- Broj poruka : 1680
Godina : 44
Datum upisa : 28.09.2010
ne znam šta bih na to dodala,sem da vidite na osnovu ref.vred.,ali kad si u VTO,mislim da to ne treba da vas brine jer se nadomešćuje dovoljno utrogestanom.
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010
Strana 2 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 2 od 9
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu