Progesteron
+50
mamadabudem
SoJa
SladZana
leptirko82
cicifu
Sofija Veks
lelas
tiramisu
milica.kosanovic.77
winni
laKole
makimaki
Niny
anak
Erata
OKacica
Ema78
M.
mijaki
daxi011
Mali Princ
sanjka79
tetreb
LaFolie
maza1972
Mika
Nataša
Cecana
NatasaM
kristina33
malaplava
BiKsi :)
MAAKKI
cipiripi
Botox
Bitter Sweet
cici
anna
JocY
dr mali pariz
vašar
Marija86
Zoka83
maca
Republica
Orline
manela
Anuska
nabla
nena beba
54 posters
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 9 od 9
Strana 9 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Progesteron
Prondajoj sada jedan chart, na engleskom, vrednosti nivoa progesterona tokom mesecnog ciklusa, kao i u trudnoci, tokom razlicitih trimestra:
Progesterone Level Chart
Progesterone during menstrual cycle:
Day 1-14 >1 to 1.5ng/ml
Day 15-28 2-28 ng/ml
Progesterone during pregnancy:
First Trimester 9-47 ng/ml
Second Trimester 17-147 ng/ml
Third Trimester 55-200 ng/ml
Progesterone Level Chart
Progesterone during menstrual cycle:
Day 1-14 >1 to 1.5ng/ml
Day 15-28 2-28 ng/ml
Progesterone during pregnancy:
First Trimester 9-47 ng/ml
Second Trimester 17-147 ng/ml
Third Trimester 55-200 ng/ml
Sofija Veks- Broj poruka : 2743
Datum upisa : 05.11.2012
Hvala Sofija. Ja uradih juce progesteron i rezultat je 48.70 (ref. vrednosti za lutealnu fazu su od 19.00-76.00). trebalo bi da je ovog ciklusa bila lepa ovulacija.
Ja sam samo isuvise glupa da sracunam svoj 21.dan ciklusa. Elem, dobila poslednju menstruaciju 9.februara. Dobijam uvek na 30-31 dan. Da li je juce tj. (02.03.) bio moj 21. dan?
Ja sam samo isuvise glupa da sracunam svoj 21.dan ciklusa. Elem, dobila poslednju menstruaciju 9.februara. Dobijam uvek na 30-31 dan. Da li je juce tj. (02.03.) bio moj 21. dan?
cicifu- Broj poruka : 25
Datum upisa : 21.11.2013
Bio ti je juce 22.dan, posto 9.februar racunas kao 1.dc.
leptirko82- Broj poruka : 2897
Godina : 42
Datum upisa : 30.04.2013
Hvala Leptirko (Negde sam isto citala da li racunas taj dan ili ne. Ako si npr dobila menstruaiciju pre 12h, onda se ne racuna-ako si dobila posle 12h, onda se racuna).
Tako su me jos vise zbunili.
Jesam li ja sad nacisto pogresila sto uradeh progesteron? I je l on ok onda?
Mozda I nisam posto ja dobiljam na 30-3. Dan a ne kao sve ostale normalne zene.
cicifu- Broj poruka : 25
Datum upisa : 21.11.2013
Jeste, ima tu neka fora u zavisnosti od vremena kad si dobila. Ja tako nisam morala da racunam, jer nije bilo potrebe. Uvek dobijem ujutro, za cudno cudo neko.
Dobar ti je progesteron. Bilo je ovulacije.
Dobar ti je progesteron. Bilo je ovulacije.
leptirko82- Broj poruka : 2897
Godina : 42
Datum upisa : 30.04.2013
21. dan je ustvari 7. dan posle ovulacije koja se desila 14.tog dana ciklusa, kad bi progesteron trebao da je vec porastao dosta.
J ana primjer nisam do prije mjesec dana nikada imala redovne cikluse, ja sam ovulaciju utvrdjivala trakicama i temperaturom, a onda 7. dan od ovulacije radila progesteron.
Cicicfu mislim da nisi pogrijesila jer ne znas tacno kadje bila O.
J ana primjer nisam do prije mjesec dana nikada imala redovne cikluse, ja sam ovulaciju utvrdjivala trakicama i temperaturom, a onda 7. dan od ovulacije radila progesteron.
Cicicfu mislim da nisi pogrijesila jer ne znas tacno kadje bila O.
SladZana- Broj poruka : 2915
Godina : 40
Datum upisa : 23.10.2012
Ja sam rešila da proverim Progesteron u ovom ciklusu, pa mi je 22. dc 28.5ng/ml. To je malo iznad gornje granice, jel tako? Jel to znači da sam imala dobru ovulaciju (za divno čudo) ili...? Inače, T mi je tog dana bila 37.5, a danas (25dc) T je 37.2.
SoJa- Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013
Hvala na odgovoru, SlaDzo Ja sam, naravno, morala dalje da "kopam", jer sam danas pokupila rezultat iz laba sa ref. vr. koje za ovu fazu ciklusa iznose 1.7-27, pa sam naišla na sledeći tekst:
Povišen progesteron
јануар 19, 2011
Progesteron je hormon koji ima važnu ulogu u zdravlju žene. Progesteron se povećano oslobadja posle ovulacije u takozvanoj luteinskoj fazi menstrualnog ciklusa. Visok nivo progesterona u toj fazi (što je normalno) stimuliše sekretornu aktivnost endometrijuma materice i njegovu vaskularizaciju. Dakle u ovoj fazi progesteron priprema matericu da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju.
Visok nivo progesterona povratno negativno utiče na mozak (HIPOFIZU) i smanjuje oslobadjanje hormona FSH i LH koji treba da smanje produkciju estrogena i progesterona da bi, ukoliko nije došlo do oplodnje jajne ćelije, počeo normalan menstrualni ciklus.
Progesteron kao hormon ima sledeće efekte:
Održava sekretornu aktivnost materice u drugoj fazi menstrualnog ciklusa
Utiče na rast i razvoj dojki
Negativni povratni efekat na mozak (FSH i LH)
Za vreme trudnoće smanjuje mogućnost neželjenih kontrakcija
Visok nivo progesterona – Uzroci
Dva glavna uzroka visokog progesterona su ovulacija i trudnoća, tokom kojih su nivoi progesterona prirodno povišeni. U perimenopauzi, kada dolazi do smanjenja nivoa ženskih polnih hormona, može doći do značajnih fluktuacija u nivoima progesterona.
Pored toga, postoje određena stanja koja mogu uticati na povišen nivo progesterona:
Rak materice – U nekim oblicima raka materice nivo progesterona je veći od normalnog.
Oboljenja nadbubrežnih žlezda (adrenalna hiperplazija) – Nenormalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda može ugroziti prirodnu produkciju polnih hormona i dovesti do dominacije progesterona.
Lutealne ciste na jajnicima – Kada tokom ovulacije dolazi do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije, žuto telo (izmenjeni folikul) počinje sa stvara velike količine estrogena i progesterona u pripremi za potencijalnu trudnoću. U nekim slučajevima može doći do začepljenja otvora na folikulu čime se nagomilava tečnost i od žutog tela nastaje cista. Ovakve ciste obično nestaju same od sebe tokom nekoliko nedelja, ali mogu stvoriti određene komplikacije. Klomifen citrat koji se koristi za izazivanje ovulacije može povećati rizik nastajanja lutealnih cisti.
Simptomi povišenog progesterona
Promene raspoloženja
Osetljivost grudi
Nemiran san
Naduvenost
Vaginalna suvoća
Manjak seksualne želje
Terapija
Postoji nekoliko opcija u tretmanu narušenog nivoa progesterona, bilo da se radi o povišenom progesteronu ili slučaju gde je nizak nivo progesterona. One uključuju izmene životnog stila, prirodna sredstva za regulisanje nivoa hormona i hormonsku terapiju.
Naš savet je da se krene prvo od prirodnih alternativa jer su bezazlenije i ne predstavljaju dodatni rizik za opšte zdravlje. Prvi korak podrazumeva neophodne izmene u životnom stilu: Eliminaciju emocionalnog stresa, zdravu ishranu za hormonsku ravnotežu i uzimanje prirodnih sredstava za regulisanje hormona.
Sad sam se zabrinula što mi je povišen
Povišen progesteron
јануар 19, 2011
Progesteron je hormon koji ima važnu ulogu u zdravlju žene. Progesteron se povećano oslobadja posle ovulacije u takozvanoj luteinskoj fazi menstrualnog ciklusa. Visok nivo progesterona u toj fazi (što je normalno) stimuliše sekretornu aktivnost endometrijuma materice i njegovu vaskularizaciju. Dakle u ovoj fazi progesteron priprema matericu da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju.
Visok nivo progesterona povratno negativno utiče na mozak (HIPOFIZU) i smanjuje oslobadjanje hormona FSH i LH koji treba da smanje produkciju estrogena i progesterona da bi, ukoliko nije došlo do oplodnje jajne ćelije, počeo normalan menstrualni ciklus.
Progesteron kao hormon ima sledeće efekte:
Održava sekretornu aktivnost materice u drugoj fazi menstrualnog ciklusa
Utiče na rast i razvoj dojki
Negativni povratni efekat na mozak (FSH i LH)
Za vreme trudnoće smanjuje mogućnost neželjenih kontrakcija
Visok nivo progesterona – Uzroci
Dva glavna uzroka visokog progesterona su ovulacija i trudnoća, tokom kojih su nivoi progesterona prirodno povišeni. U perimenopauzi, kada dolazi do smanjenja nivoa ženskih polnih hormona, može doći do značajnih fluktuacija u nivoima progesterona.
Pored toga, postoje određena stanja koja mogu uticati na povišen nivo progesterona:
Rak materice – U nekim oblicima raka materice nivo progesterona je veći od normalnog.
Oboljenja nadbubrežnih žlezda (adrenalna hiperplazija) – Nenormalno funkcionisanje nadbubrežnih žlezda može ugroziti prirodnu produkciju polnih hormona i dovesti do dominacije progesterona.
Lutealne ciste na jajnicima – Kada tokom ovulacije dolazi do pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije, žuto telo (izmenjeni folikul) počinje sa stvara velike količine estrogena i progesterona u pripremi za potencijalnu trudnoću. U nekim slučajevima može doći do začepljenja otvora na folikulu čime se nagomilava tečnost i od žutog tela nastaje cista. Ovakve ciste obično nestaju same od sebe tokom nekoliko nedelja, ali mogu stvoriti određene komplikacije. Klomifen citrat koji se koristi za izazivanje ovulacije može povećati rizik nastajanja lutealnih cisti.
Simptomi povišenog progesterona
Promene raspoloženja
Osetljivost grudi
Nemiran san
Naduvenost
Vaginalna suvoća
Manjak seksualne želje
Terapija
Postoji nekoliko opcija u tretmanu narušenog nivoa progesterona, bilo da se radi o povišenom progesteronu ili slučaju gde je nizak nivo progesterona. One uključuju izmene životnog stila, prirodna sredstva za regulisanje nivoa hormona i hormonsku terapiju.
Naš savet je da se krene prvo od prirodnih alternativa jer su bezazlenije i ne predstavljaju dodatni rizik za opšte zdravlje. Prvi korak podrazumeva neophodne izmene u životnom stilu: Eliminaciju emocionalnog stresa, zdravu ishranu za hormonsku ravnotežu i uzimanje prirodnih sredstava za regulisanje hormona.
Sad sam se zabrinula što mi je povišen
Sojice mislim da ti nije puno uvecan prog, i da je prije ovulacija nego nesto od navedenog. Ako se plasis svakako vidi sa dr. A postoji li mogucnost trudnoce?
SladZana- Broj poruka : 2915
Datum upisa : 23.10.2012
Pre poslednje VTO u Martu smo radili PAPA, i bio ok, pa verujem da, što se toga tiče, ne treba da brinem, a i u pravu si, bile bi valjda mnogo veće vrednosti. Brine me zbog mog povišenog Kortizola, a što se trudnoće tiče, nju prvu isključujem kao mogućnost, jer je nemoguće
Radila sam danas progesteron 20dc i iznosi 0,64nmol/l
Baš bzvz...s obzirom da mije danas 20dc i da meca samo što nije, da li je moguće da mi je već pao progesteron jer treba da dobijem?
Pre tri dana sam imala neki braonkasti iscedak samo par sati i prestao je, to mora da je bio nalgi pad progesterona. Ali od čega?
Baš bzvz...s obzirom da mije danas 20dc i da meca samo što nije, da li je moguće da mi je već pao progesteron jer treba da dobijem?
Pre tri dana sam imala neki braonkasti iscedak samo par sati i prestao je, to mora da je bio nalgi pad progesterona. Ali od čega?
mamadabudem- Broj poruka : 2253
Datum upisa : 12.02.2014
Mamadabudeš, možda je prosto takav ciklus, preuranjena ovulacija bila.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
Možda Proveriću i naredni ciklus progesteron. Ma posle prve vto su mi hormoninačsto poludeli, a ako bude sve ok treba da radim vto u januaru ....Videćemo šta će biti!
mamadabudem- Broj poruka : 2253
Datum upisa : 12.02.2014
http://www.med4you.at/laborbefunde/lbef3/lbef_progesteron.htm
Ja sam morala ovo i ovde da kopiram, jeste na nemačkom jeziku ali može se prevesti nekako.
Ono što je mene zanimalo jesu merne jedinice i ovde sam našla da je
nmol/l = 3.18 x µg/l
odnosno
µg/l = ng/ml
eo ja to nisam znala, pa možda još nekome bude od koristi...
Ja sam morala ovo i ovde da kopiram, jeste na nemačkom jeziku ali može se prevesti nekako.
Ono što je mene zanimalo jesu merne jedinice i ovde sam našla da je
nmol/l = 3.18 x µg/l
odnosno
µg/l = ng/ml
eo ja to nisam znala, pa možda još nekome bude od koristi...
pegaz- Broj poruka : 694
Datum upisa : 27.12.2011
Drage moje htela bih da pitam u vezi progesterona. Prosli mesec 21 ili 22 dana menstrualnog ciklusa imala sam povisenu temp.otisla na pregled i naravno cista zutog tela. Znaci ovulacija je bila. A onda ovaj mesec to jest danas opet temperatura i to 22 dana od pocetka menstruacije. Nije valjda da opet imam tu cistu? A da negde u ciklusu osetila sam jak bol i probadanju u jajniku mislim da je ta cista otisla. Sta mislite da li opet imam cistu i da sam opet imala ovulaciju? Ili to nije to
srculence 84- Broj poruka : 1175
Datum upisa : 09.05.2014
Srculence to niko ne moze da zna,samo ultrazvuk.Jel si uopste radila pg 21og dana ciklusa?
PalcicaBg- Broj poruka : 4146
Datum upisa : 24.02.2013
Ne, nisam. Tek sledeceg meseca cu odraditi
Sta god da je ne brinem. Samo eto zanima me jel samo ta dva dana imam temp.u mesecu i sutra nista. Sta god neka je jo zna zasto to tako mora
Srculence pa povisena t moze da bude znak ovulacije ... i to probadanje moze da znaci da ti je pukla cista... kao sto ti je Palcica rekla bez uz niko ne moze da ti da odgovor na tvoje pitanje... moras da uradis uz i da izvadis progesteron
alisa- Broj poruka : 1753
Godina : 46
Datum upisa : 01.06.2010
Hvala vam. Sta god je moze da bude ok. Znam al ja sam se malo pritajila i puno radim tako da kada bude vreme resicemo. Hvala vam drage moje i samo napred
Strana 9 od 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 9 od 9
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu