KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

In Vitro Maturacija

+9
winni
Ema78
plavaptica
bak
Abacus
adriatika
nabla
nena beba
Anuska
13 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 12/5/2009, 17:01

Ispunjavam jos jedno obecanja, sledi:


In vitro maturacija oocita (IVM)Termin oznacava sazrevanje jajnih celija van tela zene tj. u laboratorijskoj kulturi.

Vec smo apsolvirali da oocite sazrevaju tako sto iz I mejoticke deobe u kojoj su zaustavljene jos pre naseg rodjenja, stignu do metafaze II mejoticke deobe, kada su spremne za oplodnju. (Za to su zasluzni gonadotropni hormoni, FSH i LH, koji su i osnovni sastojak najveceg broja lekova za stimulaciju u toku IVF tretmana).Zasto bi radili in vitro maturaciju oocita? - Razloga ima dosta, ali recimo da je prvi, koji je postakao naucnike da to pokusaju, potreba da se u “kontrolisanoj ovarijalnoj hiperstimulaciji” (koja se radi u svakom stimulisanom IVF-u a nekad i u ciklusu za inseminciju ili za prirodne radove), daju velike kolicine hormona koje mogu potencijalno dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod zene koja ih dobija. Znaci, cilj je da se to izbegne.Ovom metodom, jajne celije bi se aspiriralr nezrele, tek u stadijumu antralnih ili cak preantralnih folikula, i sve bi se dalje zavrsavalo u epruveti, bez potrebe da zena bude izlozena potencijalno opasnoj hormonskoj terapiji. Nema bockanja, nema stimovanja ciklusa i gubljenja vremena na to, nema davanja velike kolicine para na skupe lekove...Zene sa sklonoscu da razviju sindrom hiperstimulacije bi mozda najvise profitirale sa ovom metodom, ali tu nije kraj indikacijama i prednostima in vitro maturacije. Navescemo taksativno sve indikacije:

  • Zene sa PCOS (policisticni ovarijalni sindrom) – zato sto relativno cesto razviju sindrom hiperstimulacije na terapiju, imaju veliki broj antralnih folikula i rizik od multiplih trudnoca je veci (sto se moze kontrolisati brojem vracenih embriona kad je IVF u pitanju, ali ako se samo stimulise ovulacija lekovima, to se ne moze uvek kontrolisati)
  • Zene koje reaguju burno na stimulaciju gonadotropinima (nezavisno od toga da li imaju PCOS) – IVM kod ovih zena moze biti alternativa otkazivanju ciklusa; znaci, umesto da se otkaze IVF u tom ciklusu zbog pocetnog sindroma hiperstimulacije, mogu se aspirirati nezrele oocite. U ovom slucaju se betaHCG (stoperica) daje vec kad folikuli dostignu 12-14 mm (Iako se kod standardnog tretmana sindroma hiperstimulacije odlaze davanje HCG injekcije).
  • “Poor respondersi” tj. zene koje slabo reaguju na stimulaciju – a to smo mi u ovom pdf-u . O tome pisemo posebno, detaljnije, u sledecem postu, kao i o sledecoj indikaciji:
  • Donacija jajnih celija
  • Ocuvanje fertilnosti - je jasna indikacija o kojoj se ne mora mnogo raspravljati. Najcesce se radi kod zena sa kancerom koje, buduci da vecina antitumorskih lekova unistava jejne celije, zele da ocuvaju fertilnost za period kada zavrse terapiju i prezive kancer. Upotreba hormona za stimulaciju, da bi se dobile zrele oocite, kod njih moze biti rizicna ( i zbog samog tumora i zbog vremenskog odlaganja koje stimulaija zahteva). Zamrzavanje zrelih jajnih celija(vitrifikacija) svakako ima uspesniji procenat njihovog prezivljavanja nego standardna metoda. Osim toga., nakon IVM oocita one se mogu i odmah oploditi, ako zena ima partnera, a zatim se zamrznuti embrioni (koji lakse prezivljavaju zamrzavanje od samih jajnih celija).
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 12/5/2009, 17:05

Mala digresija - Kad se pominje stetno dejstvo velikih doza hormona za stimulaciju, svi se slazu da je sindrom hiperstimulacije najozbiljniji problem jer, u najgorem slucaju, mada vrlo retko, moze biti i fatalan… No

Ako ima neke utehe, mi sa povisenim FSH i losim odgovorom na stimulaciju, mozemo prakticno da zaboravimo na taj rizik. Medjutim, mnogi pominju dugotrajni rizik od javljanja nekih vrsta tumora, najcesce dojke (jer je to tkivo zavisno od dejstva hormona), kod zena koje su bile na IVF tretmanima. Vredno je pomenuti ovde da u vecini studijam koje su to istrazivale, nije nadjen znacajno veci rizik za tumore kod zena koje su dobijale stimulaciju u odnosu na opstu populaciju zena. Nadam se da su pravu, I da je ovih skoro 30 godina od prvog IVF-a, i 2 miliona zivorodjenih beba iz IVF-a, dovoljno da se takav zakljucak donese…Da se vratimo na to kako IVM moze pomoci zenama sa smanjenom rezervom.

Poznato je da zene sa smanjenom rezervom zahtevaju velike doze gonadotropina u stimulaciji i da se IVF ciklusi cesce otkazuju, zbog manjeg broja ili velicine folikula. Mnogi protokoli su pokusani, ali izgleda da nijedan ne deluje kod svih zena sa losim odgovorom, stoga je nalazenje pravog protokola za stimulaciju i dalje veliki izazov za one koji se bave ovom problematikom. Kod ovih zena, izgleda da bi aspiracija nezrelih oocita mogla da da bolje rezultate Very Happy.

U studiji koju su izveli Child i sar. 8 zena koje su ranije imale los odgovor na stimualciju gonadotropinima, podvrgnuto je aspiraciji oocita bez prethodne ovarijalne stimulacije. 36 h pre aspiracije su primile beta HCG injekciju. Dobijeno je u proseku 2,3 nezrele oocite (po zeni) i 1,7 u proseku je sazrelo in vitro. Sest od osam zena je stiglo do embrio transfera, 1- 3 embriona (u proseku 1,7) i jedna se sledstveno porodila. Uzorak je mali, svakako, pa i broj ostvarenih trudnoca, ali vazno je naglasiti da je broj dobijenih zrelih oocita i embriona bio prakticno isti kao i u prethodnim stimulisanim ciklusima. Znaci, zene bar ovaj put nisu bile izlozene torturi dobijanja hormonskih injekcija (I ustedjeno je dosta para). U drugoj studiji, isto je 8, ali mladih zena koje su pokazale slab odgovor na stimulaciju ranije, podvrgnuto aspiraciji nezrelih oocita, i 3 su ostale trudne i porodile se!

Inace, beta HCG se ipak daje iz razloga sto se povecava sansa aspiracije bar neke zrele oocite. IVM i ovde moze biti alternative otkazivanju ciklusa kod lose reakcije na stimulaciju zena koje su trenutno u toku IVF tretmana.

Znaci, IVM bi bila varijanta IVF-a iz prirodnog ciklusa, ali sa mogucnoscu dobijanja veceg broja oocita, a ne samo jedne, kao u obicnom prirodnom IVF-u…Donacija oocita - koje su tu prednosti IVM? Opet se sve svodi na velike doze hormona i neprijatnosti vezane za njihovo dobijanje, sto mnoge mlade zene odbija od donacije svojih oocita. U jednom upitniku sprovedenom na zenama koje su htele da doniraju oocite, nadjeno je da je cak 2/3 njih odustalo nakon sto im je predocen rizik od terapije i svih procedura (moguce hiperstimulacije i dr.)Sledi jos ponesto o tome kako izgleda sam ciklus za IVM, i kako to izgleda u laboratoriji…
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nena beba 12/5/2009, 22:38

Genijalna ideja! Mislim, metoda... da li to neko radi u Srbiji? ili okolini?
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 13/5/2009, 00:14

Nabla nam je negde na pocetku ove teme napisala da IVM rade u Jovanovoj, a moguce i u Visegradskoj. Na sajtu Specijalne bolnice za ginekologiju u Jovanovoj pise da rade, a sto se tice Visegradske mislim da je radjeno eksperimentalno i ne znam da li je sad uslo u praksu.
Pretrazivanjem sam nasla da i klinika Perinatal iz N. Sada navodno radi, ili je samo navedeno medju arteficijalnim metodama? Ima telefon, mozemo da proverimo Very Happy

A mozda se javi i neko sa vise iskustva...
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nena beba 13/5/2009, 08:44

a Ivanovici? da li neko zna ko ide vec kod njih...?
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nabla 13/5/2009, 10:53

Mislim da Ivanovici to ne rade.

Anuska, malo sam zbunjena jer opisujes da se nezrele AF dobijaju putem aspiracije. Riki je pricala sa Radoncicem i on joj je rekao da se to dobija putem, hmm, nesto slicno kao biopsijom. Naime, "skidaju" se sa jajnika i tom prilikom se malo "strpne" i deo jajnika.
Ona ce ti to bolje objasniti kako joj je rekao!

Da li je moguce da postoje dve metode?
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nena beba 13/5/2009, 10:55

e ako se "strpne" onda bas i ne zvuci tako sjajno... Sad
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 13/5/2009, 21:42

Skupljanje oocita za IVM moze biti razlicito. Ja sam uzela termin aspiracija, da bi se to uporedilo sa klasicnom aspiracijom folikula za IVF, sto moze i ne mora biti tacno.

Naime, oocite za IVM se mogu skupiti i klasicnom aspiracijom iglom kroz zadnji zid vagine, pod vodjstvom UZV. Medjutim, neophodno je upotrebiti vise uboda da bi se skupilo sto vise potencijalnih folikula - a posto su oni sada gusto pakovani (tj. nema velikog folikula sa supljinom od oko 20 mm - 2 cm! koji nije tesko pogoditi ali se cak ni tada ne garantuje da ce se aspiracijom usisati oocita, mada najcesce bude tako...) - dakle, posto su gusto pakovani, sitni folikuli sa mnostvom nabijenih granuloza celija, cesto bude krvi u aspiratu i igla se "zapusi" pa se mora izvlaciti i "propirati"... Medjutim, lumen igle je isti kao u klasicnom IVF-u. Posto je moguce ujedno aspirirati i dominantan folikul koji je u tom prirodnom ciklusu narastao ( ako ga zena ima) onda se prakticno koristi ista igla... Detalje cu jos proveriti i napisati tacan redosled IVF+IVM ciklusa.

Druga metoda bi bila jedna vrsta biopsije, sa sirom iglom kada se odjednom uzme malo vise tkiva u kojem se onda traze i izdvajaju folikuli, a treca bi bila resekcija dela (nekad je to "ljuscenje" sa povrsine jajnika, mozda je o tome dr R pricao?) ili uzimanje citavog jajnika. Ovo poslednje se radi kod zena koje IVM rade zbog ocuvanja fertilnosti pred hemoterapiju toksicnim lekovima ili ukoliko im se jajnik odstranjuje zbog tumora.

Naravno, veci broj folikula se dobije biopsijom tj. strpkanjem tkiva ili resekcijom dela jajnika, ali u jednom radu sam nasla da je kvalitet nadjenih oocita koje su in vitro sazrele bio najveci kad su one aspirirane. Pretpostavljam zbog toga sto se aspiracija obicno radi u toku pracenja prirodnog ciklusa, i davanja betaHCG, a ove druge metode mislim da mogu da se rade nevezano za dan ciklusa i hormonski status. Verujem da je aspiracija nestimulisanih folikula tehnicki zahtevnija procedura i da je potrebna veca strucnost, ali moram jos da iscitam o potencijalnim komplikacijama - na prvi pogled ih zaista niko ne navodi... Bar nista vise nego kod klasicnog IVF-a...

Tema je zaista vrlo zanimljiva! Very Happy Cim stignem, bacam se ponovo u knjige, da kompletiram pricu, a vi me podsetite pitanjima na nelogicnosti i intrigantne delove lol!
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 20/5/2009, 13:51

Kako izgleda jedan IVF+IVM ciklus?Ciklus pocinje primenom progesterone kod zena koje imaju retke menstruacije ili nemaju menstruacije. Zene koje imaju regularne cikluse ne dobijaju nikakvu pripremu.

Na dan 2-4 regularnog menstrualnog ciklusa (ili krvarenja koje nastaje posle prekida terapije progesteronom) radi se bazicni ultrazvuk da bi se iskljucilo postojanje cisti na jajnicima. Tada se obicno proceni i broj antralnih folikula, koji ukazuju na broj mogucih nezrelih oocita koje ce se aspirirati. Uzv se ponavlja od 7-9 dana da bi se procenilo vreme za kolekciju oocita. Kod zena koje nemaju spontane ili imaju retke menstruacije, to se moze odgoditi do trece nedelje, dok ce se kod zena sa normalnim menstrualnim ciklusima izdvojiti dominantni folikul. Kada dominantni folikul dostigne 14 mm ili vise, primenjuje se beta HCG injekcija, i kolekcija oocita vrsi 36-38 h od injekcije.

Kolekcija oocita se vrsi u opstoj anesteziji, koja moze biti poput one u klasicnoj aspiraciji za IVF, ili jaca (zene koje imaju teze dostupne jajnike ili su ranije imale bolove pri aspiraciji uprkos klasicnoj intravenskoj anesteziji mogu dobiti i spinalnu anesteziju jer je procedura ipak bolnija od klasicne aspiracije).

Aspiracija se obicno radi iglom manjeg kalibra (tzv. 19 gauge) nego kod klasicnog IVF-a a i radi se pod manjim aspiracionim pritiskom. Kao sto smo vec pisali, igla se lako zapusi jer nezreli, mali folikuli ne sadrze dovoljno tecnosti u sebi, te je potrebno obicno napraviti vise uboda. Jednim ubodom se najcesce uzme nekoliko folikula, nakon cega je neophodno izvuci iglu i proprati je hepariniziranim rastvorom. Kolekcija oocita, logicno, na ovaj nacin u proseku duze traje nego klasicna aspiracija. Dobra uzv vizualizacija je od sustinske vaznosti jer su folikuli mali (neki manji i od 4 mm) i tesko je pogoditi ih; cak i kad se pogode i aspiriraju ne uspe uvek da se dobije i oocita u njima koja ce moci da se kultivise.

Nakon sto se aspiriraju, i smeste u hepariniziran rastvor, folikuli se pregledaju pod stereomikroskopom. Procenjuje se orijentaciono zrelost nadjenih oocita u njima, a zatim se jos jednom preostali aspirat filtrira da se ne bi propustila neka oocita. Nezrele jajne celije se smestaju u medijum na 37 C, sa dodatim faktorima rasta i hormonima koji pospesuju sazrevanje (FSH, LH – koji zapravo simuliraju prirodno dejstvo ovih hormona u telu, jer oni deluju preko granuloza celija koje su i dalje prisutne oko nezrele oocite u kulturi). Nakon 24 - 48 h boravka u kulturi, oocite se ponovo pregledaju i kontrolise zrelost a zatim se uradi denudacija (odstrane se granuloza celije koje okruzuju ocoitu). One oocite koje su dostigle zrelost podvrgavaju se ICSI tj. oplodjenju ubrizgavanjem spermatozoida, a one koje jos nisu zrele, ostavljau se i naredna 24 h u kulturi, do nove provere. doktorIstovremeno sa sazrevanjem oocita, vrsi se i priprema endometrijuma kod zene i daje se “podrska” lutealnoj fazi. Nakon aspiracije daje se estradiol valerat u dozi koja zavisi od debljine endometrijuma. Ako je endometrijum na dan kolekcije oocita tanji od 6 mm daje se 12 mg dnevno (pola vaginalno, pola oralno tj. 3 x 2 mg na oba nacina), ako je 6-8 mm daje se ukupno 8-10 mg, a ako je deblji od 8 mm daje se 3 x2 mg estradiola dnevno, oralno.

Na dan kad je postignuta zrelost i uradjen ICSI, pocinje se sa podrskom lutealnoj fazi tj. primenom progesterona. Preferira se intramuskularna primena, 50 mg dnevno.

Embrio transfer se izvodi shodno sazrevanju i oplodjenju oocita. S obzirom da sve oocite ne moraju sazreti u isto vreme i biti oplodjene istovremeno, moguce je da ce vraceni embrioni biti u razlicitom stupnju razvoja.
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 20/5/2009, 13:56

Ukratko:  • IVM je postala alternativna metoda za zene sa PCO/PCOS. Broj antralnih folikula je nabolji pokazatelj koliko ce se nezrelih oocita dobiti. Generalno, procenat implantacija i klinicki zabelezenih trudnoca je od 10-15% i 30-35%. (U jednoj studiji na zenama sa PCO/PCOS konvencionalni IVF je imao procenat uspesnosti 38% a IVM 26%, znaci, svakako je nizi, ali je i rizik znacajno nizi…)
  • Pored PCO/PCOS, IVM izgleda da postaje obecavajuca metoda za zene koje zele da ocuvaju fertilitet i zene koje su kandidati za donaciju oocita. Zene sa losim odgovorom na stimulaciju (“poor responders”) takodje mogu biti kandidati za IVM, s obzirom da ne moraju da primaju velike doze gonadotropina na koje svejedno slabo reaguju.
  • Najvaznija prednost IVM-a je da se minimizuje ili potpuno izbegava upotreba gonadotropina, i time smanjuje rizik od hiperstimulacijue, redukuju se troskovi IVF-a i pojednostavljuje procedura.
  • Iako je ranije kolekcija oocita radjena pre nego sto dominantan folikul dostigne 10 mm (jer se mislilo da on dovodi do atrezije ostalih antralnih folikula, sto je pokazano kao netacno; on inhibise njihov rast ali oocita ostaje unutar njih razvojno sposobna) danas se dozvoljava rast dominatnog folikula i daje se betaHCG jer on povoljno utice i na male folikuile
  • Iako je IVM nova metoda, preliminarni podaci o deci rodjenoj nakon ove metode ne ukazuju na bilo kakav rizik - procenti dece rodjene sa kongenitalnim anomalijama (a mislim da nema vise od 400-500 dece rodjene sa IVM do sada, sto jeste mali uzorak…) su slicni kao kod konvencionalnih arteficijalnih metoda (sto je nesto visi procenat nego u opstoj populaciji dece rodjene prirodnim putem).


Generalno, zvuci lepo i prakticno, ali neki moj utisak je da mi ovde jos nismo spremni za tako nesto - to je cak i u svetu nova metoda... pitam se ko to i kako ovde radi... zbunjen
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od adriatika 20/5/2009, 15:22

Anuska potpuno si u pravu za ovo poslednje. Rolling Eyes
adriatika
adriatika

Broj poruka : 4040
Godina : 53
Datum upisa : 08.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nabla 20/5/2009, 22:59

Anuska ::Generalno, zvuci lepo i prakticno, ali neki moj utisak je da mi ovde jos nismo spremni za tako nesto - to je cak i u svetu nova metoda... pitam se ko to i kako ovde radi... zbunjen

Razumem dilemu! Ali...
Ja ne bih na prvu loptu sudila da li smo spremni ili ne! Zakonski definitvno ne, ali ne mora nuzno da znaci i u prakticnom smislu.
Kad kazem "zakonski", tu mislim i na onaj deo odgovornosti pred zakonom, zastita pacijenta i sl. Znaci, da neko ne nudi olako tu metodu, a da mu pri tome nije sasvim jasno sta i kako treba da se radi.
Citajuci ove nase i stranjske forume, cini mi se da, prema brizi o paru u toku IVF-a, ipak malo prednjacimo. Ima tu i nepotrebnih analiza, ali generalno, u predpripremi nema mane.
Adriatika se sigurno seca, a mozda i ti Anuska, price Lunalejn sa SC-a. Njoj je u Belgiji radjen IVF na hidrosalpinx, i tad je imala biohemijsku trudnocu. Nisu joj ni briseve nikad trazili!

Dalje, jeste da nije direktno vezano za ovu pricu, ali npr. Vujovica je uvrstena medju 10 najboljih svetskih endokrinologa za podrucje menopauze.
Na sirem podrucju Evrope, ona i dr Savic su jedini koji su experti za promenu pola.

To sto zivimo u Srbiji, ne mora uvek nuzno da znaci i da smo na zacelju "kolone". Jedini problem, koji ja vidim, jeste Zakon- njegovo nepostojanje ili rupe u Zakonu ili njegova nedovoljna definisanost! A to sve omugucava i malverzacijei i javasluk.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od nabla 31/5/2009, 12:09

taurunum:
U stvari isli smo 2004. na in vitro maturato kod Radulovica, medjutim nije uspelo. U tom postupku se vade nezrele j.c. pa se stimulisu van tela zene. Odlucili se na ovu soluciju iz razloga sto u mojoj anamnezi i otac i majka dobili rak.Mama operisana pre sest godina, i hvala Bogu sve OK, a tata...
http://www.kolevka.org/forum/viewtopic.php?t=401&start=0

Pokusacu da pronadjem gde sam procitala da Visegradska isto radi IVM i da su od 4 pokusaja dva bila uspesna.

Anuska, ako budes imala prilike pitaj tvoju docu za IVM, da li se radi i kakvo je njeno misljenje o toj metodi generalno i ovde u nasim uslovima.
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Anuska 31/5/2009, 21:42

Zanimljivo, sad sam procitala na sajtu Republickog zavoda, zanimajuci se za VTO o trosku osiguranja, da se IVM pominje kao redovna metoda koja se radi kod nas:

"Републичка стручна комисија за вантелесну оплодњу и за асистирану репродукцију, утврдила је три методе вантелесног оплођења као и цене за сваку методу појединачно и то:
1. Класични метод вантелесног оплођења IVF – 271.384 динара
2. Метод вантелесног оплођења – In vitro матурација јајне ћелије – 285.676 динара

3. Метод вантелесног оплођења – ICSI – микрофертилизација – 287.174 динара"
Mozda za vas nije nista novo, ali ja nisam znala da je to uvrsteno u redovne VTO metode, kao sto je, recimo, ICSI.
Sto se tice nasih doktora, i mogucnosti, daleko od toga da ih potcenjujem. Mislim da se ovde rade fantasticne stvari u odnosu na uslove koje imamo. I doktori su prilicno otvoreni za nove tehnike... Lekovi se nalaze, svi od reda, ne znam kako, ali se nalaze Shocked
Ali o brizi za pacijenta, na zalost, u drzavnim ustanovama ne mogu reci vrlo pohvalne stvari... sve se zavrsava na misice i sa cuvenom vezom, cekanja su ogromna a psiholoska trpljenja (s obe strane) neverovatna.
Ja sam sad malo pristrasna jer sam u poziciji "spala sa konja na magarca"; dosla iz zemlje gde me je dr iz Fertility centra licno zvao na telefon da se dogovorimo za datum pregleda (a preglede nam je isto nam pokrivalo osiguranje) dok sam ovde u situaciji da se raspravljam sa nevaspitanim sestrama po pola sata (jer su i one izgubile strpljenje zbog mase nevaspitanih pacijenata, i tako u krug...) da bih dosla do doktorke koju cekam u proseku 2-4 h. A rec je o tako pipavim i osetljivim stvarima... gde stres unistva polovinu dobrog sto ti medicina pomogne...
Pokusacu da pitam moju dr sta kaze za IVM i da li su radili, ali cisto sumnjam da cu uspeti No jer je kod nje sve "brzometno" ali pitacu bar njenog kolegu saradnika kojeg poznajem licno Razz
Anuska
Anuska

Broj poruka : 1015
Location : Beograd
Datum upisa : 27.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty In Vitro Maturacija neoplodjenih jajnih ćelija

Počalji od Abacus 4/2/2013, 09:12

Nigde ne nadjoh ovu temu pa reko da postavim. Naime, zanima me da li se radi igde maturacija neoplodjenih jajnih ćelija u Srbiji? Šta je to i gde se radi i da li se uopšte radi.

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od bak 4/2/2013, 10:20

http://www.pobjeda.me/2012/07/02/bolnica-codra-vece-sanse-za-zeljeno-potomstvo/ npr

Evo ovde, post-dva od vrha http://www.doktor.rs/forum/ginekologija/donacija-jajnih-celija-povisen-fsh-smanjenja-rezerva-jaja-t15006-2415.html

http://klinikaperinatal.com/onama/zdravlje/vantelesna-oplodnja/pogledajte-jos/12-04-04/In_vitro_fertilizacija_IVF.aspx
Ovde u tekstu navode da rade i dozrevanje jc na taj nacin

Takodje imas ovde https://kutak.forumotion.com/t621-kvalitet-embriona
pisano na tu temu, procunjaj malo po temi, ima jako puno podataka.

Ne znam da li ima neko licno iskustvo, ovde.

U svakom slucaju dobro nam dosla, ne bi bilo lose da nam kazes po nesto o sebi i postupcima, cisto kao "Dobar dan" Very Happy
bak
bak

Broj poruka : 6802
Godina : 48
Location : Zemun
Datum upisa : 25.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Abacus 4/2/2013, 12:18

Sve ovo pregledah, a nigde ne mogu da nadjem da neko radi in vitro maturaciju neoplodjene jajne ćelije koja je dobijena iz stimulisanog ciklusa.

Naime da li se može ostaviti neoplodjena jajna ćelija da maturira dva dana npr, a potom da se obavi ICSI metod ?

Nigde to nisam čula, niti mogu bilo kakve informacije da nadjem, o ovom slučaju.

Bolje Vas našla i predstaviću se, naravno.

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od bak 4/2/2013, 13:49

Pa bas imas na linku perinatala da se to radi, procitaj tekst ima 15 redova Wink
Pise, citiram

Aspiracija nezrelih jajnih celija iz folikula velicine 10-12 mm specificno u PCOS pacijentkinja je najnoviji vid IVF metode. Ovaj vid fertilizacije je označen kao in vitro maturacija (IVM) i podrazumeva izdvajanje jajnih ćelija iz jajnika i njihovo dozrevanje van tela žene bez prethodne hormonske stimulacije. Uspešnost ove metode je samo 8.5-10%, za razliku od hormonski stimulisanog ciklusa gde se uspešnost kreće od čak 40 do 50%.

Usvakom od linkova imas po nesto o tome, potrazi pazljivije Wink
bak
bak

Broj poruka : 6802
Godina : 48
Location : Zemun
Datum upisa : 25.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Nismo se razumele

Počalji od Abacus 4/2/2013, 14:19

bak ::Pa bas imas na linku perinatala da se to radi, procitaj tekst ima 15 redova Wink
Pise, citiram

Aspiracija nezrelih jajnih celija iz folikula velicine 10-12 mm specificno u PCOS pacijentkinja je najnoviji vid IVF metode. Ovaj vid fertilizacije je označen kao in vitro maturacija (IVM) i podrazumeva izdvajanje jajnih ćelija iz jajnika i njihovo dozrevanje van tela žene bez prethodne hormonske stimulacije. Uspešnost ove metode je samo 8.5-10%, za razliku od hormonski stimulisanog ciklusa gde se uspešnost kreće od čak 40 do 50%.

Usvakom od linkova imas po nesto o tome, potrazi pazljivije Wink

Naravno, to nije sporno, ali tu stoji bez prethodne hormonske stimulacije. Ali mene zanima da li se radi invitro maturacija jajne ćelije ako je bilo hormonske stimulacije i ako pacijentkinja nema PCOS ?

Zato kažem da taj slučaj nigde ne mogu da nadjem.

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od bak 4/2/2013, 14:33

Aha Embarassed
Ja bih, da mi treba info, popisala sve klinike, a kod nas ih ima 5-6, i nije neki broj, i nazvala i pitala. Ako postoji mogucnost da dobijes info preko telefona, mada mislim da nisu bas voljni da ih tako daju.
Srecno u svakom slucaju
bak
bak

Broj poruka : 6802
Godina : 48
Location : Zemun
Datum upisa : 25.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od plavaptica 4/2/2013, 14:36

Abacus, mislim da na sajtu Rzzo, stoji detaljno obavestenje o postupku preko Fonda i da je bas navedeno da se rade tri vrste klasican IVF, ICSI i In Vitro maturacija, ( mozes da proveris), sa cenama pored svakog. Ako se stvarno radi u tim postupcima preko Fonda, onda je logicno da se ista radi i kada odes privatno, samo se o svemu treba dogovoriti sa dr.
plavaptica
plavaptica

Broj poruka : 1463
Godina : 49
Datum upisa : 07.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Abacus 4/2/2013, 15:25

plavaptica ::Abacus, mislim da na sajtu Rzzo, stoji detaljno obavestenje o postupku preko Fonda i da je bas navedeno da se rade tri vrste klasican IVF, ICSI i In Vitro maturacija, ( mozes da proveris), sa cenama pored svakog. Ako se stvarno radi u tim postupcima preko Fonda, onda je logicno da se ista radi i kada odes privatno, samo se o svemu treba dogovoriti sa dr.

Nije to ništa sporno,vezano za RZZO, kao što je na prethodnim postovima rečeno, IVM se radi namerno sa nezrelim jajnim ćelijama i bez hormonske stimulacije. Medjutim kakav je to metod, kada se radi IVM iz stimulisanog ciklusa i bez policističnih jajnika? To nigde ne mogu da nadjem.

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Abacus 4/2/2013, 15:28

bak ::Aha Embarassed
Ja bih, da mi treba info, popisala sve klinike, a kod nas ih ima 5-6, i nije neki broj, i nazvala i pitala. Ako postoji mogucnost da dobijes info preko telefona, mada mislim da nisu bas voljni da ih tako daju.
Srecno u svakom slucaju

Hvala Bak na savetu. Uradila sam to i dve klinike koje sam kontaktirala to ne rade. Tako da ni to nije pomoglo. Zato pitam da li je neko imao iskustva sa tim?

Lično mislim da se to nigde u Srbiji ne radi, a ako grešim, volela bi da imam neki stručni tekst o tome.

Unapred hvala, ako to uopšte postoji. Shocked Shocked Shocked

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Abacus 5/2/2013, 13:24

Znači li to da niko nije čuo za ovu varijantu i da ovaj postupak uopšte ne postoji?

Ako smo dobro razumeli, kada rade aspiraciju biolog pregleda materijal i konstatuje koliko ima jajnih ćelija i da li su zrele (odnosno da li se sa njima može obaviti postupak)?

Na bazi toga, odmah na aspiraciji znate koliko ima zrelih jajnih ćelija? Da li se na jć koje su dobijene u postupku aspiracije (izveštaj lekara embriologa) radi ICSI? ICSI se potom radi u roku od 3 do 5 sati nakon aspiracije? Da li grešim?


Poslednji izmenio Abacus dana 5/2/2013, 13:48, izmenjeno ukupno 1 puta

Abacus

Broj poruka : 32
Datum upisa : 03.02.2013

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Ema78 5/2/2013, 13:38

Abacus, ako nisi kontaktirala BisIntermedicus, vidi sa njima. Na mene je odlican utisak ostavila dr Sultana Manojlovic, ona radi kod njih kao bilog, koliko ja znam...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

In Vitro Maturacija Empty Re: In Vitro Maturacija

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu