KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

IVF - In Vitro Fertilization

+14
joja
bebko
nabla
dr mali pariz
Orline
sirius 00
nesalela
bebana
maus
maja76
TetaSneki
jasnans70
Jelence
HappyGirl
18 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od HappyGirl 24/12/2007, 20:48

IVF/ET (In vitro fertilization and embryo transfer)

IVF - In Vitro Fertilization Ivf10
je metoda oplodnje izvan tijela i prijenos zametaka u maternicu. Prvi korak u primjeni ove metode je indukcija folikulogeneze lijekovima. Događaji u induciranom menstruacijskom ciklusu prate se ultrazvučnim mjerenjem promjera predovulacijskih folikula i dnevnim određivanjem razine estradiola u serumu pacijentica. U žene se stimulacija prekida nakon što su barem dva folikula dostigla promjer veći od 15 mm, a razina estradiola u serumu porasla iznad 1,3 nmol/l. Toga se dana injicira humani korionski gonadotropin u ovulacijskoj dozi (10 000 IU). Trideset i šest sati nakon injekcije humanog korionskog gonadotropina aspirira se sadržaj predovulacijskih folikula pod kontrolom ultrazvuka.

Priprema jajnih stanica za postupke oplodnje uz medicinsku pomoć u laboratoriju započinje njenim izoliranjem iz folikulinske tekućine dobivene aspiracijom folikula neposredno prije ovulacije u spontanom ili stimuliranom ciklusu. Isprana jajna stanica s koje je djelomično uklonjen sloj granuloza stanica pohranjuje se u posudi s hranilištem u inkubator 3 do 5 sati prije primjene bilo koje od metoda oplodnje. Vrijeme ovisi o zrelosti jajne stanice i potrebno je za dovršenje njenog dozrijevanja. Inseminacija se vrši na način da se u hranilište doda oko 100 000 pokretnih spermija po jajnoj stanici. Ukoliko se izolira manji broj spermija, oni se koncentriraju i primjenjuje se metoda "micro-drop"; u kapljicu koncentriranih spermija prekrivenu mineralnim uljem stavljaju se jajne stanice. Za tu metodu IVF-a je dovoljno 10 000 pokretnih spermija. Osamnaest sati nakon inseminacije nalaz dva pronukleusa i polarnog tjelešca u jajnoj stanici je znak uspješne izvantjelesne oplodnje (slika 1). Oplodnja ovisi o zrelosti jajne stanice, kvaliteti sjemena, strukturi zone pellucide, genetskim osobinama gameta, te o životnoj dobi partnera. Stanična kultura zigota nastavlja se promjenom hranilišta, te praćenjem razvoja zametaka.

Zameci se čuvaju u hranjivom mediju, a 2 do 5 dana nakon aspiracije se mogu prenijeti u maternicu. To ovisi o dinamici razvoja zametaka koji se morfološki ocjenjuju na osnovi broja blastomera, stupnja fragmentacije i izgleda citoplazme. Ovisno o duljini kultiviranja zametaka prilagođuje se i hranilište. Prijenos zametaka vrši se uz pomoć za to predviđenog katetera, a prenosi se najviše do tri zametka.


Poslednji izmenio dana 4/1/2008, 15:37, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od HappyGirl 24/12/2007, 21:28

IVF korak po korak

IVF - In Vitro Fertilization 110

Fertility breakthrough
The first "test tube" baby delivered after in vitro fertilisation treatment - IVF – was Louise Brown, born in July 1978.
Scientists took 10 years to develop the process.
It works by recreating the natural event shown in this image - sperm clustering around a human egg – outside the body.

IVF - In Vitro Fertilization 210

Eggs 'growing'
An egg (orange), almost ready to be released by a woman's ovary.
During a healthy cycle, a woman will release one or perhaps two eggs which should slowly travel down, hopefully meeting sperm on the way so it can be fertilised.
When the woman or man has fertility problems, something is preventing this from happening - perhaps a blockage, or sperm that are unable to "swim" properly.

IVF - In Vitro Fertilization 310

Injections
In IVF, doctors want to "harvest" as many eggs as possible from a woman to improve the chances of having one or more embryos to put back.
To do this, many patients are given hormones to stimulate the ovaries to produce more eggs and have them ready for "collection" on a set day.
This means daily injections of hormones - which can have side-effects.

IVF - In Vitro Fertilization 410

Egg retrieval
At the end of a month of hormones, the eggs are ready to be "harvested".
Surgeons use a laparoscope - a probe - which is inserted through a tiny incision and used to remove the egg cells and the eggs within them.

IVF - In Vitro Fertilization 510

Frozen sperm
The other half of the equation - the sperm.
Would be fathers must either produce a fresh sample, or another source must be found.
This could be sperm frozen prior to the treatment which made the man infertile, or donor sperm from an unrelated man.
The frozen sperm, stored in liquid nitrogen, is very carefully thawed by technicians.

IVF - In Vitro Fertilization 610

Making the embryo
If the sperm and eggs are healthy, then it is simply a question of combining them in a laboratory dish.
However, if the sperm are not very "motile" - that is, not very active - they may not be able to swim up to the egg and fertilise it.
A technique called "ICSI" can be used - a single sperm is injected directly into the egg.

IVF - In Vitro Fertilization 710

Two-day embryo
This is the aim - a human embryo, approximately two days old.
This one has four cells, and doctors will hope at least a few have reached this stage at this point, as this is a sign that they are developing correctly.

IVF - In Vitro Fertilization 810

Embryo transfer
Doctors now choose one, two, or in exceptional circumstances, three of the "best" embryos.
These are injected back into the woman's reproductive system just above the womb, with the hope that one will drop down, implant, and begin to grow.
The transfer of large numbers of embryos is increasingly frowned upon, as it raises the risk of multiple births.

IVF - In Vitro Fertilization 910
Implanted foetus
Two weeks or so later, a pregnancy test can be taken.
If it is positive, an ultrasound examination may reveal this - a single "foetal sac" (circled), a sign that an embryo has implanted and is developing well.
Women pregnant through IVF do have a slightly higher risk of miscarriage before 12 weeks, but other than that, the pregnancy should proceed as normal.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od Jelence 24/12/2007, 22:24

Stopa trudnoća nakon ultrazvučno navođenog embrijskog transfera u okviru IVF je značajno viša u odnosu na obični embrijski transfer, objavljeno je u 24. broju znanstvenog časopisa Cochrane Database of Systematic Reviews.
IVF - In Vitro Fertilization UterusCavum

IVF - In Vitro Fertilization Buletic Ranija ispitivanja koja su uspoređivala ultrazvučno navođeni embrijski transfer i obični embrijski transfer dala su konfliktne rezultate, navode znanstvenici iz University of Auckland, New Zealand. Stoga su pristupili sistematskom pregledu objavljenih rezultata, te identificirali 13 randomiziranih, kontroliranih ispitivanja.
IVF - In Vitro Fertilization Buletic Stopa kliničkih trudnoća je bila gotovo 50% viša kod žena u IVF postupku, koje su slučajnim odabirom svrstane u skupinu za ultrazvučno navođenje embrijskog transfera, u odnosu na obični embrijski transfer, navode autori.
IVF - In Vitro Fertilization Buletic Nisu nađene razlike u dvije skupine embrijskog transfera glede pojavnosti višeplodnih trudnoća ili nastupanja ektopičnih trudnoća, ukazuju rezultati. Također nisu nađene razlike u pojavnosti spontanog pobačaja.
IVF - In Vitro Fertilization Buletic Poteškoće u embrijskom transferu nisu se razlikovale niti u jednoj od dvije skupine, a niti u jednoj studiji nisu nađeni podatci o fetalnim abnormalnostima.
IVF - In Vitro Fertilization Buletic "Točan mehanizam kako je ultrazvučno navođeni embrijski transfer povezan s većom stopom trudnoća ostaje nejasan," navode istraživači. "Najvažnije pretpostavke su potvrda pozicije katetera u materničnoj šupljini, jednostavniji transfer kod uredno pozicioniranog katetera, te mogućnost izbjegavanja dodira fundusa ili endometrija pri transferu."
IVF - In Vitro Fertilization Buletic Autori dodaju nužnost, "budućih istraživanja koja bi trebala izvijestiti o učestalosti urednih poroda ovisno o metodi embrijskog transfera kao mjeri uspješnosti ishoda IVF postupka, što je od velikog značenja za parove uključene u IVF postupak."

Licni stav:Poslednji ET tj.FET(frozen embrio transfer) mi je radjen ultrazvucnim navodjenjem i to veoma precizno za razliku od predhodna dva puta,gde je takodje bilo UZ navodjenje,ali nesto na juris bez temeljnog posmatranja materice i najboljeg mesta za postavljanje embriona.Pitajte da li se u klinici u kojoj radite VTO radi VTO pomocu UZ navodjenja jer je i to jako vazno kao i doktor koji to radi.
Srecno
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od jasnans70 11/11/2008, 12:17

Cao drustvance!
Ja sam brucos na ,,kutku" ali sam vec apsolvent sto se tice borbe sa sterilitetom.Trenutno sam u fazi da neznam dali vise i da pokusavam.Jednostavno se bojim ponovnog neuspeha. No !!!Iako verujem i dalje u cuda,umorila sam se od svega.Velika sreca me ocigledno zaobilazi u sirokom luku !!!


tuga Pozdrav za sve koji znaju kakav je ovo teret i tuga!!!

jasnans70

Broj poruka : 1
Datum upisa : 11.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od TetaSneki 11/11/2008, 13:31

Jasnans, sve mi ovde na kutku znamo koji je to teret i tuga, sad već većina zna i kakva je to sreća. Druži se sa nama ovde malo na ovim našim šarenim stranicama, pa posle donesi odluku Very Happy
Dobro došla c
I da, svi smo ponekad poklekli usne
TetaSneki
TetaSneki

Broj poruka : 1357
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 11.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od HappyGirl 11/11/2008, 17:56

Ej, ej,ej curo dobro nam došla Very Happy i veruj sve ovde ama baš sve imamo višegodišnja iskustva sa sterilitetom a vala neke i deceniska. Apsolutno te razumemo i vala svakoj od nas se milijardu puta sve smučilo ali nisu cure odustajale i evo imamo i mame i trudnice Very Happy Ono što je definitivno jasno je to da cure ovde lakše guraju do pobede, jer imamo jedna drugu. Zato prošaraj po kutku, gore u koracima pričamo o našim trenutnim zbivanjima, dole na jutru o svemu i svsčemu, imaš vto dnevnike i priče o našim borbama. Procunjaj malo i ajde sa nama zajedno do pobede. cveće napred scuro
JASNA SAMO NAPRED, UZ NAŠE NAVIJANJE I BOŽJU MILOST SREĆA TI I NEĆE BITI POTREBNA napred scuro cveće
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od maja76 11/11/2008, 21:58

Draga Jasna, uz kutak i ovo drustvo sve je lakse, mislim da je mnogima ovaj kutak doneo srecu. Ne odustaj, bez predaje, osmeh na lice i idemo dalje :aa1: :aa1: :aa1:
maja76
maja76

Broj poruka : 3181
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 03.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od maus 12/11/2008, 08:28

Jasna c
Dobro nam je poznat taj osecaj,svima nama.
Ovde smo da jedna drugoj pomognemo, ohrabrimo i damo snagu.
Zato ne odustaj-VELIKA SRECA JE TU! poljubac
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty in vitro fertilization

Počalji od bebana 22/6/2009, 19:05

da li neko zna gde je najuspešnija vantelesna u srbiji i šire .koja je klinika najbolja ili što se tiče lečenja steriliteta koji je lekar najbolji za to.

bebana

Broj poruka : 14
Datum upisa : 21.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od nesalela 6/12/2009, 19:44

Ovaj tekst sam našla na netu i ovde ću ga prebaciti pa ako nije za ovde molim Happy neka ga prebaci gde misli da treba da stoji..........

Novi metod veštačke oplodnje uspešniji i sigurniji Naučnici koji su usavršili ovu tehniku, sa dr Daganom Velsom sa Oksfordskog univerziteta na čelu, opisuju rezultate kao zapanjujuće.
Britanski naučnici su napravili dramatičan pomak na polju veštačke oplodnje i tako ulili nadu hiljadama žena da će dobiti zdravo potomstvo. Oni su, naime, usavršili tehniku poznatu pod nazivom komparativna genomska hibridizacija (CGH). Ona omogućava lekarima da izvade ćelije iz embriona starog svega nekoliko dana.
Te ćelije se analiziraju da bi se proverilo da li su genetski normalne i onda se biraju najkvalitetniji embrioni koji se ubacuju u matericu buduće majke. U istraživanju je učestvovalo 115 pacijentkinja iz Centra za reproduktivnu medicinu Kolorada, u SAD. Embrioni su ostajali u američkoj laboratoriji, ali su ćelije avionom transportovane u Oksford, gde su analizirane. Eksperiment je pokazao da se zahvaljujući ovoj vrsti skrininga udvostručuje procenat začeća, čak i za pacijentkinje koje se bliže četrdesetoj.
Naučnici koji su usavršili ovu tehniku, sa dr Daganom Velsom sa Oksfordskog univerziteta na čelu, opisuju rezultate kao zapanjujuće. Embrion je uspešno usađen (implantiran) u preko dve trećine slučajeva, a više od 80 odsto žena koje su začele rodile su živo i zdravo dete. To je trostruko veći procenat nego prilikom klasične veštačke oplodnje u Britaniji, gde između jedne četvrtine i jedne trećine žena donesu živu bebu na svet.
Za sada je preko 20 beba rođeno primenom ove tehnika, koja pre svega otkriva hromozomske nepravilnosti. Dr Vels je izjavio da se nada da će ovaj test početi redovno da se primenjuje kako na privatnim, tako i na državnim klinikama.
Suzan Sinan, saradnik Mreže neplodnosti UK, ističe: „Napredak u stopi uspešnih začeća uvek je značajan, naročito ako se završi rođenjem zdravog deteta.“
Međutim, prilikom primene klasičnog metoda veštačke oplodnje ne iznese se svaka trudnoća do kraja, bilo zato što se embrion ne usadi kako treba, bilo zato što kasnije dođe do pobačaja. Dr Vels naglašava da nova tehnika posebno ohrabruje starije žene, jer kod njih postoji prirodno veća mogućnost da proizvedu jajnu ćeliju s genetskim defektima, što može da onemogući implantaciju oplođene jajne ćelije ili izazove pobačaj. Ali za majke bilo kojih godina skrining praktično eliminiše rizik od genetskih poremećaja kao što je Daunov sindrom. Dr Vels kaže: „Možete da zamislite kakvom je pritisku izložena pacijentkinja podvrgnuta veštačkoj oplodnji kad se godinama trudi da ostane u drugom stanju samo da bi onda otkrila da nosi bebu s Daunovim sindromom.“ U njegovom eksperimentu, 66 odsto žena je zatrudnelo posle skrininga, što je dvostruko više od uobičajene stope od 28 odsto. Ti rezultati su posebno impresivni jer su mnoge žene hvatale poslednji voz kada je trudnoća u pitanju i u proseku su imale 39 godina i dve neuspele veštačke oplodnje iza sebe.

Tehnika komparativne genomske hibridizacije (CGH) za sada može da se primeni u samo nekoliko privatnih klinika u Velikoj Britaniji, gde još nije rođena nijedna „CGH beba“. Metod je skup i košta dodatnih 2.000 evra povrh uobičajene cene za veštačku oplodnju. U septembru prošle godine stručnjaci u Notingemu su ovim metodom proverili jajne ćelije (a ne embrion) žene koja je prethodno 13 puta bezuspešno pokušavala da začne. Ovoga puta donela je na svet zdravo novorođenče.

17. novembar 2009.
Kompletan tekst pročitajte na www.blic.rs
nesalela
nesalela

Broj poruka : 3879
Godina : 43
Location : Beograd
Datum upisa : 22.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od sirius 00 30/5/2010, 17:46

VELIKI POZDRAV SVIMA JA SAM NOVA I JOS SE NE SNALAZIM.UPRAVO SAM ZAVRSILA POSTUPAK IVF I CEKAM DA VIDIM REZULTATE.

sirius 00

Broj poruka : 3
Godina : 42
Location : Novi Sad
Datum upisa : 30.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od Orline 30/5/2010, 17:50

Dobrodosla, sirius IVF - In Vitro Fertilization Lol
Polako snaci ces se.
Drzimo palceve za veliku betu IVF - In Vitro Fertilization Icon_biggrin
Gde si radila?
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 51
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od dr mali pariz 30/5/2010, 18:33

Sirius00,naš najnoviji član!
Dobrodošla! IVF - In Vitro Fertilization 338438
svi smo nekad počinjali...već si obavila postupak,koji dr i koja klinika?
Kad radiš betu?
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 45
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od HappyGirl 31/5/2010, 11:28

Sirius dobordošla i čekamo rezultat sa tobom Very Happy
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Postupak IVF-a slikovito prikazan u flash-u...pozajmljeno...

Počalji od dr mali pariz 15/7/2010, 14:00

http://www.abc.net.au/science/lcs/ivf.htm
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 45
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od nabla 16/7/2010, 22:23

Mala, odlican ti link!!! IVF - In Vitro Fertilization Icon_biggrin
bas sve lepo objasnjava, korak po korak!
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od bebko 30/9/2010, 08:51

Evo malog doprinosa i od mene...Zanimljivo je pogledati...
bebko
bebko

Broj poruka : 3844
Godina : 48
Location : KiM
Datum upisa : 05.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od joja 14/10/2010, 13:57

drage moje portebna mi je pomoc jer sam totalno izgubljena i ne znam sta da radim h
treba da uradim sve moguce analize koje su potrebne za komisiju za IVF a pojma nemam ni kad ni gde se to radi
sta prvo uraditi od nalaza, koliko se vremena cekaju rezultati ??? doktorka kod koje planiram da radim IVF mi je rekla da ginekolog u domu zdravlja treba da mi pomogne da sve to prikupim i da ce me on uputiti sta, gde i kako treba, a umesto toga samo mi je ispisao upute i rekao SVE TI TU PISE. Pola toga ne mogu ni da procitam s obzirom na doktorski rukopis.
Prava je sramota ko sve danas radi kao lekar

Mad
joja
joja

Broj poruka : 28
Datum upisa : 26.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od dr mali pariz 14/10/2010, 17:37

Joja,pa pitaj svog lekara koji ti je pisao upute.Zašto te to uzbuđuje što kaže"piše tisve tu..."O.K.,nek piše,ali nj. obaveza je i da odgovori na tvoje pitanje.Da ne bismo skretale sa teme,ukucaj sajt RZZO,i sve lepo pročitaj šta treba da se ima,a u zavisnosti u kom gradu živiš,već će ti devojke reći gde se šta vadi...
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 45
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od BiKsi :) 14/10/2010, 17:40

Joja, evo šta su nama tražili u Leskovcu pre postupka:

- Ženski partner:
queen
1) FSH, LH, Progesteron, Prolaktin, Testosteron, E2 (2. ili 3. dana ciklusa)
2) TSH, FT4
3) Progesteron u serumu (između 20 i 22 dana ciklusa)
4) Toxoplasma gondi (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
5) Chlamydia trachomatis (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
6) CMV (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
7) Rubella virus IgG (samo ako nije vakcinisana)
8) Krvna grupa i Rh faktor
9) Markeri hepatitisa B i C
10) HIV1 i HIV2
11) VDRL
12) ultrazvuk uterusa između 10 i 14 dana ciklusa
13) Kolposkopski pregled sa brisom na Papanikolau
14) vaginalni bris
15) cervikalni bris ( i to na mikoplazmu, ureaplazmu i hlamidiju)
16) MAR test (iliti ASA test-antispermatozoidna antitela)- ovo se radi na Torlaku


- muški partner: king
1) Krvna grupa i Rh faktor
2) Markeri hepatitisa B i C
3) HIV1 i HIV2
4) VDRL
5) Chlamydia trachomatis (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
6) Spermogram
7) Bakteriološko ispitivanje ejakulata
8) MAR test
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od joja 14/10/2010, 22:42

hvala vam puno zene, sta bih ja bez vas osmeh srce
joja
joja

Broj poruka : 28
Datum upisa : 26.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od joja 14/10/2010, 23:16

s obzirom da sam iz Novog Sada da li mogu da radim IVF u Beogradu Jevremovoj o trosku drzave. Cula sam da je doktor Ljubic veoma dobar pa razmisljam da to uradim kod njega. Zna li neko nesto o tome ?
joja
joja

Broj poruka : 28
Datum upisa : 26.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od dr mali pariz 14/10/2010, 23:18

Joja,možeš.Sama biraš kliniku gde ćeš raditi postupak.
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 45
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od joja 15/10/2010, 11:44

hvala pariz, bas si me obradovala
a da li mogu da biram i lekara kod kog cu raditi ili mi oni dodele sami?
joja
joja

Broj poruka : 28
Datum upisa : 26.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od HappyGirl 15/10/2010, 12:17

Jojo imaš mesto na forumu gde možeš pitati sve vezano za ivf o trošku države.Takođe iima i pdf o klinikama pa tu možeš pisati o njima.
Hvala na razumevanju a molim stalne članice koje su upoznate sa svim tim da moderiraju i usmeravaju novajlije na ispravna mesta.
Jojo evo ti linkovi i slobodno tamo piši a i pročitaj i dobićeš sve potrebne informacije. Hvala!
https://kutak.forumotion.com/korak-po-korak-f30/
https://kutak.forumotion.com/klinike-doktori-apoteke-lekovi-f41/

HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

IVF - In Vitro Fertilization Empty Re: IVF - In Vitro Fertilization

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu