KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

4 posters

Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od HappyGirl 14/1/2009, 21:59

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima
Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima 96975a0wqrekc1


Ljudi su fascinirani pojavom blizanaca. Čini se vrlo misterioznim da jedna trudnoća može rezultirati rođenjem više od jednog djeteta. Posljednih su godina blizanačke trudnoće u porastu, a jedan od glavnih razloga toga porasta je sve raširenije korištenje lijekova za plodnost.

Kako nastaju?

Blizanci se mogu pojaviti na dva načina. U jednoj trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se kasnije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica raste u pojedinačni fetus što rezultira jednojajčanim blizancima. U ostale dvije trećine slučajeva kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašca koja oplođuju dva različita spermija i tako nastanu neidentični blizanci.

Neidentični blizanci (dvojajčani ili dizigotni) nisu ništa drugačiji od bilo koje druge braće ili sestara. Ti su blizanci začeti u isto vrijeme ili odmah jedno za drugim unutar jednog menstrualnog ciklusa, tako da teoretski neidentični blizanci mogu imati i različite očeve. Neidentični blizanci dijele, u prosjeku, samo pola svojih gena, tako da mogu biti jako slični jedni drugima ili pak sasvim različiti.

Ne postoji isključivi razlog zašto dolazi do ovakvog tipa blizanačke trudnoće, ali postoji nekoliko faktora koji se s tim povezuju:


Rasna pripadnost – blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo rijetki među Japancima

Obiteljska povijest s majčine strane – očev doprinos je manje vjerojatan

Dob – žene u kasnim tridesetima puno češće imaju blizance

Ako već imate djecu – vjerojatnost se povećava s brojem djece koju već imate


Identični blizanci (jednojajčani ili monozigotni) se pojavljuju kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podijeli tijekom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku "sliku". U posljednje je vrijeme primijećeno kako se identični blizanci rađaju nakon što je majka primala lijekove koji potiču ovulaciju – taj tretman daje veću vjerojatnost da će se vanjski sloj jajašca podijeliti.

Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podjele tijekom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu dijeliti dijelove tijela ili organe. Sijamski blizanci pojavljuju se izuzetno rijetko, jednom u 200 tisuća rođenja i najčešće se pojavljuju u Indiji i Africi. Točan uzrok nastanka ovakih blizanaca nije poznat, ali se pretpostavlja da do razdvajanja zigote dolazi tek nakon 13 dana od začeća.

Hoće li biti identični?

Možda ćete morati čekati do rođenja ili čak da vaši blizanci navrše jednu godinu da biste otkrili jesu li jednojajčani. Najjednostavniji pokazatelj jesu li identični je i najočitiji – ako su različitoga spola sigurno nisu jednojajčani. Ako saznate da nosite blizance prije 12 tjedna (kasniji nalaz je nepouzdan), zamolite ginekologa da provjeri posteljicu. Jedna placenta upućuje isključivo na jednojajčane blizance. Dvije posteljice su nepouzdane – mogu biti i jednojajčani i dvojajčani.

Nakon rođenja djece, odgovor može dati posteljica. Ako je jedna posteljica, djeca su identični blizanci, ali dvije povezane ili odvojene posteljice opet mogu znači i jedno i drugo. Nakon rođenja može se uzeti krv iz pupkovina i analizirati se krvna grupa, enzimi ili najpouzadnije DNA. Međutim, te pretrage nisu dostupne svugdje i morali biste ih plaćati.

Napokon, kada vaši blizanci istog spola budu odrastali prilično siguran pokazatelji bit će boja kose i očiju, oblik ušiju i vrijeme kada im izbijaju zubi.

Blizanačka trudnoća

Prvi znakovi da nosite dva djeteta (ili više) može biti oštrina trudničke mučnine i brzina kojom se povećava vaš trbuh. Prvi pouzdani znak je ultrazvuk, obično moguć krajem drugog mjeseca.

Tijelo će vam se mijenjati kao i svim ostalim trudnicama, ali možete očekivati da će vam neke trudničke neugodnosti biti izraženije i da ćete imati veće potrebe zbog dvije bebe koje se razvijaju. Nema potrebe jesti za troje, čak ni za dvoje, ali morate paziti na zdravu prehranu s 50 do 100 posto više proteina, kalcija, željeza, folne kiseline i vitamina B12.

Bez obzira kakav je intenzitet vaših aktivnosti, odmor je vrlo bitan. Lagano vježbanje poput plivanja ili šetnji može biti vrlo korisno. Pušenje smanjuje dotok kisika do djece i povećava i onako vrlo visok rizik od preranog poroda i niske porođajne težine.

Posljednja tri mjeseca blizanačke trudnoće su posebno zamorna pa bi bilo dobro prestati raditi oko 29. tjedna. Obzirom da blizanačke trudnoće prosječno traju oko 37 tjedana, bilo bi dobro da ranije upišete trudničke tečajeve, kako bi ih uspjeli i završiti.

Komplikacije kod blizanačke trudnoće

Mnogi uobičajeni trudnički problemi pojave se ranije u puno jačem obliku. Mučnine mogu biti puno izraženije zbog povišene koncentracije hormona. Žgaravica, probavne smetnje i potreba za učestalim mokrenjem postaju puno izraženiji proporcionalno rastu maternice koja pritišće ostale organe. Bol u leđima je uobičajena zbog dodatne težine kombinirane s opuštajućim efektima ligamenata trudničkih hormona. Također je vjerojatnije da će se pojaviti problemi sa spavanjem, popucane kapilare i proširene vene.

Moguće su i mnogo ozbiljnije komplikacije u trudnoći. Pobačaj je češći, prema nekim istraživanjima, a i vaginalno krvarenje, djelomično i zato što obje placente leže nisko u maternici.

Sada je poznato da u nekim slučajevima jedan od blizanaca umre u maternici u ranim tjednima trudnoće, ostavljajući iza sebe jednog zdravog "borca". Ultrazvuk između četvrtog i šestog tjedna pokazuje dvije amnijske vrećice, ali od 12 tjedna jedna od vrećica se apsorbira nazad u tijelo.

Do približno 28 tjedna, blizanački razvoj je obično normalan. Ali nakon toga neke bebe ne rastu dovoljno brzo koliko bi trebale. Unutarmaternična razvojna retardacija obično se vrlo pažljivo prati pomoću ultrazvuka.

Kod nekih blizanačkih trudnoća, previše plodne vode može majci život učiniti prilično neugodnim. Razina plodne vode može se smanjiti pomoću amniocenteze, ali to bi moglo izazvati prerani porođaj ili obavezno mirovanje.

Visoki krvni tlak u trudnoći i preeklamsija također su češći u blizanačkim trudnoćama, i mogu značiti da će se bebe morati poroditi ranije.

Prerani porođaj najčešći je rizik blizanačke trudnoće, vjerojatno uzrokovan prevelikim rastezanjem maternice. Četiri od deset blizanačkih trudnoća (češće s identičnim blizancima) završe porođajem prije 37. tjedna.

Porođaj blizanaca

Ako nosite blizance, vrlo je vjerojatno da ćete imati raniji porođaj, i to prosječno oko 37. tjedna. Blizanci su osjetljiviji nakon rođenja, uglavnom zbog preranog rođenja i težine – prosječno 2,5 kg, što je za cijeli kilogram manje od prosječne porođajne težine jedne muške bebe. U prilog tome ide i podatak da čak 40 posto djece iz blizanačkih trudnoća zahtijeva i posebnu njegu nakon rođenja.

Uglavnom, porođaj neće biti duplo dulji ili teži –u stvari, manja veličina bebica čak ga i olakšava. Kada se porođajni kanal jednom rastegne, drugo dijete rodi se vrlo brzo nakon prvog.

Ako su obje bebice okrenute glavom prema dolje, moguć je normalan vaginalni porod, pa čak i kada je drugi blizanac u stavu zatkom, postoji mogućnost da se okrene i rodi glavicom prema dolje. Međutim, ako je prvi blizanac u stavu zatkom, vrlo vjerojatno će biti potreban porođaj carskim rezom. Zapravo, više od polovine blizanaca rođeno je carskim rezom i neke klinike uvijek prakticiraju porođaj blizanaca u operacionoj sali.

Hranjenje blizanaca

Što god odlučili o hranjenju blizanaca, pripremite se na izdvajanje puno vremena! Donijeti odluku hoćete li ih dojiti ili hraniti formulom nije baš jednostavno i vrlo je važno da ne osjećate nikakav pritisak. U prvim danima, možda ćete morati kombinirati dojenje s formulom, kao što ćete možda morati i stvarati zalihe vašeg, izdojenog mlijeka.

Dojenje
Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima 048900720cd1


Da, možete dojiti blizance – ako su bebe u mogućnosti jesti uvijek koliko žele proizvest ćete dovoljno mlijeka za obje. Osim toga što je vaše mlijeko zdravije i jeftinije, možete naučiti i hraniti ih istovremeno pa ćete uspjeti uštedjeti i na vremenu. Kako god bilo, dojenje blizanaca vrlo je zahtjevan posao i možda će proći tjedni prije nego naučite izvesti to kako treba. U početku ćete možda imati problema s bolnim bradavicama, boli u križima i premorenošću. Također ćete trebati i jesti malo više – oko 450 do 600 kalorija po djetetu dnevno.

Stavljanje djece na dojku u prvih sat vremena nakon rođenja može pomoći u privikavanju na dojenje, ali to nije i presudan faktor. Podrška medicinskog osoblja ili nekoga s iskustvom može vam biti od velike pomoći.

Kada jednom dođete kući, trebat će vam rutina, jer bi vam se inače dani mogli pretvoriti u jedan, produženi obrok. U početku, majkama je lakše hraniti svaku bebu posebno, ali istovremeno hranjenje može vam itekako uštedjeti vrijeme. Neke majke čuvaju određenu dojku za određenu bebu ili svaki novi obrok nude drugu dojku. Stariji blizanci često sami odluče koja im je dojka draža.

Hranjenje na bočicu

Vjerojatno najveći argument za hranjenje na bočicu je taj da vam uvijek netko drugi može pomoći. Također možete točno znati koliko je dijete pojelo. Možete hraniti dvije bebe istovremeno, ali to baš i nije najlakši posao, pa ćete s vremenom to vjerojatno ipak činiti odvojeno. Da bi barem malo uštedjeli na vremenu, pripremite formulu u bočice za sljedeća 24 sata i čuvajte je u frižideru.

Piše:
net.hr
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Re: Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od nena beba 9/10/2010, 15:02

vrrrlo korisno za pracenje gramaze...

http://www.twinstuff.com/twinweights.htm
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Re: Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od Djordjee 13/8/2012, 22:20

Mene moja majka tera, da ozenim bliznakinju da nam rodi blizanci. Meni ne pada napamet. A, ja reko na majku ne radja bliznakinja blizanci, nego cerka bliznakinje radja blizance. Ja si ocu zensko dete, necu blizanci.

Djordjee

Broj poruka : 35
Datum upisa : 13.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Re: Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od LaFolie 13/8/2012, 23:02

Mudro zboris Djole Laughing
LaFolie
LaFolie

Broj poruka : 3412
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Re: Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od Djordjee 13/8/2012, 23:59

PA znam najbolje, necu si blizanci nemoj me neko na to prisiljava da imam. Ocu zensko dete, ocu cerku.

Djordjee

Broj poruka : 35
Datum upisa : 13.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima Empty Re: Osnovne stvari koje trebate znati o blizancima

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu