KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Platnene pelene

+32
Vecka
Marie
zvoncica36
sareni leptir
daca32
BiKsi :)
fmala
dizni
twinsi
Marija86
Akijeva
Tangerine
Gramatika
nina :)
ninica2
Ema78
lilly13
Dacaa
MARA
Milijana
veki1
Mirjana
Mali Princ
Botox
verpet
Sami
Jelence
tedi
era
Gala
Agata27
HappyGirl
36 posters

Strana 1 od 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Ići dole

Platnene pelene Empty Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 3/1/2009, 10:29

Cure, evo za vas čije bebe imaju problema sa ekcemima ili alergijama zbog plastificiranih pelena, a i za sve druge mame koje žele da ih njihova deca koriste, potrudila sam se da pronađem dosta linkova i tekstova kao i mesta gde možete poručiti iste. Svaka od vas ako nađe još neki link ili tekst slobodna je da ga postavi.

http://www.platnenepelene.net/
http://www.platnenepelene.net/index.php?option=com_content&task=view&id=10&Itemid=32
https://s165.photobucket.com/albums/u53/benkica/Platnene%20pelene%20i%20ulosci%20za%20zene%20/
http://www.platnene-pelene.com/?page_id=2
http://www.trudnoca.net/tekst.php?id=171&rubrika=Beba%20/%20Nakon%20trudno%C4%87e&podrubrika=Dijete
http://www.naturapelene.com/index.html
http://www.zena.hr/clanak/beba/platnene_pelene_prirodne_i_bolje/643.aspx
http://www.bebe-i-mi.com/djeca/38-djeca/382-platnene-pelene.html
http://www.flafi-platnene-pelene.com/index.php/moderne-platnene.html

Evo još par tekstova preuzetih sa drugih sajtova

Odrastanje" platnenih pelena

Većina roditelja danas, pripremajući se za rođenje svojeg djeteta, ali i na njegu nakon rođenja, na popis obveznih stvari odmah stavlja pelene. Naravno, jednokratne. A zašto i ne bi? Kad pomislimo na naše mame, koje su muku mučile s ispiranjem, iskuhavanjem u loncu (ili u stroju za rublje ako su imale tu sreću da ga kupe), sušenjem, glačanjem, preklapanjem i premotavanjem platnenih (današnjih tetra) pelena, jednokratne pelene čine nam se kao izvrstan kandidat za izum prošlog stoljeća.

Jednokratne pelene uzmemo u paketu s police u trgovini, lijepo zapakirane, kad zatreba izvučemo iz paketa, onu zaprljanu skinemo, zamotamo i bacimo u kantu za smeće (ili, još bolje, u kantu za čuvanje pelena koja ih hermetički zatvori tako da nema prilike da iz nje išta ometa nos), guzu obrišemo finim mirišljavim vlažnim maramicama, premažemo debelim slojem kreme protiv ojedina, čistu jednokratnu pelenu podmetnemo pod bebinu guzu, preklopimo pelenu preko prepona, jednostavnim potezom pričvrstimo stražnji dio za prednji i voilà, beba je spremna za novo piškenje i kakanje, a mi od svih onih grozota kroz koje su naše mame prolazile nismo vidjeli ni g!

Naravno, u doba kad većina nas ima svoju djecu, dovoljno smo odrasli i zreli da znamo kako ništa u životu ne dolazi besplatno. I kad govorimo o cijeni, znamo da to nije samo broj kuna koji isparava s našeg računa ili iz našeg novčanika, nego i cijena koju plaćamo u kvaliteti života, u zdravlju, u ostavštini našoj djeci.

Ovo je tekst za one koji su zabrinuti za stanje svog novčanika, za svoj okoliš ili (a možda i “i”) zdravlje svog djeteta, kao i za one koji misle da alternativa jednokratnim pelenama ne postoji, da bi odbacivanje ideje jednokratnih pelena bio razvojni korak unatrag ili da bi bilo koja alternativa u današnjem ritmu života bila suluda.

Alternativa, naravno, postoji. I ona nije suluda u današnjem ritmu života, nije razvojni korak unatrag, a i mnogostruko je bolja i za zdravlje naše bebe, i za naš novčanik, i za naš okoliš. Govorimo, naravno, o platnenim pelenama. Ali ne o pelenama nad kojima su se znojile i mučile naše mame. Današnje platnene pelene nije potrebno iskuhavati, peglati, preklapati. Istog su oblika kao i jednokratne i jednako jednostavno se koriste. Ponuda je u zapadnim zemljama velika i raznolika, broj roditelja koji su se uspjeli oteti propagandnoj mašineriji proizvođača jednokratnih pelena sve više raste, čak i ovdje, u Hrvatskoj.

Krenimo s činjenicama, a osnovna je da prosječno dijete tijekom svoje prve dvije i pol godine života potroši oko 7.000 jednokratnih pelena.

Za one koji su zabrinuti za stanje svog novčanika


Ako se uzme prosječna cijena od 1,75 kuna po peleni (cijena varira između 1,5 i 2 kune, ovisno o proizvođaču i veličini), trošak za roditelje tijekom te dvije i pol godine je oko 12.000 kuna, ili 400 kuna mjesečno.

Platnene pelene za dijete tijekom prve dvije godine života roditelj će platiti između 3.000 i 6.000 kuna, ovisno o vrsti i količini pelena, distributeru i sl., znači 125-250 kuna mjesečno. Potrebno je napomenuti da je za većinu kvalitetnih pelena (kojih se može naći i u donjem rangu cijena) ova investicija također investicija u drugo dijete jer gotovo uvijek “pokriju” barem dvoje djece te stoga kod drugog djeteta nabavka pelena uopće i ne ulazi u troškovnik. Uz trošak nabavke platnenih pelena ide i trošak za održavanje, a koji po računici mama koje u Hrvatskoj koriste platnene pelene iznosi oko 30 kuna mjesečno. Dakle, konačna računica za platnene pelene ispada 155 do 280 kuna mjesečno, više od upola manje nego trošak nabavke jednokratnih pelena.

Još bi se tu moglo uračunati i da većina korisnika platnenih pelena troši i puno manje novca na raznorazne kreme protiv ojedina jer bebe u platnenim pelenama u prosjeku puno manje pate od takvih problema, te na vlažne maramice, jer umjesto njih koriste obične pamučne krpice koje peru zajedno s pelenama.

Za one koji su zabrinuti za okoliš


Jednokratne pelene sastoje se od plastike i prerađene celuloze - famoznog upijača mokraće koji bebinu guzu održava “suhom”. Da bi se jedno prosječno dijete opskrbilo jednokratnim pelenama, nastradaju između ostalog i četiri i pol stabla.

Odbačene uprljane pelene na smetlištu stvaraju tonu otpada, treba im u prosjeku 500 godina da se razgrade. Znači, tek kada se pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra unuci tog djeteta rode, tih pelena više neće biti na smetlištu.

Tijekom razgradnje jednokratnih pelena u tlo otječe dioksin kojeg u peleni ima u znatnim količinama (dioksin je povezan s pojavom karcinoma) i mnoge druge kemikalije koje su štetne za naše zdravlje. A da i ne spominjemo mokraću i stolicu (koje bi se i prema uputama samih proizvođača trebale baciti u kanalizacijski sustav prije nego se pelena baci u smeće, a što rijetko, vrlo rijetko koji roditelj radi!) što povećava rizik širenja infekcija, jer se u njima, između ostalog, nalaze žive stanice bolesti iz cjepiva protiv kojih danas cijepimo našu djecu. A iz tog tla mi ćemo crpiti vodu i uzgajati povrće i voće, a naše krave, koze, ovce, koke i pilići past će travu s tog tla.

Danas roditelji mogu naići i na takozvane eko-pelene - verziju jednokratnih pelena, ali napravljenih od sastojaka koji, u optimalnim okolnostima (određene količine vlage, topline i prozračnosti), pospješuju razgradnju pelene i time skraćuju “rok trajanja” pelene na smetlištu. Međutim, ono što proizvođači tih istih pelena ne spominju u svojim reklamama jest činjenica da smetlište ne predstavlja ni približno “optimalne okolnosti” za razgradnju tih pelena te da se stoga neće razgraditi ni približno u roku koji se reklamira.

Mnogi koji propagiraju jednokratne pelene citiraju podatak da održavanje platnenih pelena ima negativan utjecaj na okoliš jer se za pranje troši struja i voda. Međutim, zaboravljaju spomenuti da se za samu proizvodnju jednokratnih pelena za jedno dijete potroši čak pet puta više električne energije nego za proizvodnju platnenih.

Istina je da se za proizvodnju jednokratnih pelena za jedno dijete potroši manje vode nego za proizvodnju i održavanje platnenih pelena, međutim, potrebno je uzeti u obzir da otpadna voda, koja je rezultat održavanja platnenih pelena, puno manje zagađuje naš okoliš jer otječe kroz kanalizacijski sustav te se ponovo iskorištava nakon što kroz taj sustav prođe. Za razliku od toga, otpadna voda iz proizvodnje jednokratnih pelena puna je kemikalija i nepročistiva, te je apsolutni zagađivač rezervi vode o kojima nam ovisi život. Također je dobro spomenuti da je količina otpadne vode nastala održavanjem platnenih pelena za jednu bebu u prosjeku ista količini vode koja se potroši ako još jedna odrasla osoba u kućanstvu koristi zahod.

Za one koji su zabrinuti za zdravlje svog djeteta

Istraživanja pokazuju da djeca koja koriste platnene pelene manje pate od ojedina nego ona koja koriste jednokratne. Popularan je mit, propagiran od strane proizvođača jednokratnih pelena, da su jednokratne pelene bolje za dječju guzu jer odvlače vlagu od kože te je tako guza “suha” pa time i “zaštićenija”. Međutim, i sami znamo da vlaga kao vlaga nije loša za našu kožu (toga se prisjetimo ljeti kad pustimo djecu da se satima brčkaju u plićaku ili bazenu i nikad ni ne pomislimo da će zbog toga dobiti ojedine). Ono što je loše je urin, odnosno njegovi sastojci koji iritiraju kožu. Kada se dijete popiški, pelena upije vlagu urina, međutim, iritanti uvijek ostanu na površini pelene, u dodiru s djetetovom kožom. S tim ćemo se zasigurno svi složiti jer nitko od nas neće uzeti mokru pelenu i staviti je sebi pod nos - svi znamo da je “prljava”. I to "zaprljanje" je ono što crveni guzu i dovodi do ojedina.

Ono što je vjerojatni razlog zdravije kože prepona kod djece koja koriste platnene pelene, jest činjenica da zbog slabije moći upijanja roditelji platnene pelene mijenjaju češće nego što mijenjaju jednokratne. Samim time, bebina koža je manje izložena iritantima i time zdravija. Učestalost ojedina kod djece u jednokratnim pelenama vjerojatno bi se smanjila kada bi roditelji češće mijenjali pelene, međutim, mnogi roditelji to ne čine djelomično i zbog mita da je “suha guza – zdrava guza” kao i zbog ogromnog troška koji bi često mijenjanje izazvalo.

Još jedan pozitivan aspekt platnenih pelena u zdravlju i razvoju naše djece je činjenica da djeca u platnenim pelenama u prosjeku puno ranije prestanu koristiti pelene. Djeca u platnenim pelenama općenito su ranije spremna za izlazak iz pelena jer su naučena osjetiti vlagu nakon obavljanja nužde te su u stanju povezati proces kroz koji prolaze. Nasuprot tome, djeci u jednokratnim pelenama zbog, uvijek istog, svojstva “suhe guze”, nije moguće povezati uzrok (mokrenje) s posljedicom (mokra guza) i proces odvikavanja od pelena općenito započinje kasnije.

Također, jednokratne pelene često sadrže parfeme i druge kemikalije koje mogu iritirati bebinu kožu. Određen broj beba alergičan je ili posebno osjetljiv na ove sastojke i prelazak na platnene pelene najčešće uklanja ovaj problem osjetljivosti.

Kao što se vidi iz priloženih ilustracija, današnje platnene pelene zamataju se oko bebe jednako jednostavno kao i jednokratne. Jedina razlika je ta što kod pelena koje nisu tzv. AIO (All-in-One: pelene na koje je izvana našiven “nepropusni” materijal), roditelj na pelenu mora navući nepropusne gaćice.

Učestali argument koji roditelji koriste protiv platnenih pelena je taj da održavanje platnenih pelena zahtijeva previše vremena u današnjem ubrzanom životu i da oduzima vrijeme koje bi trebalo biti posvećeno bebi. Međutim, ovaj argument zasnovan je na predrasudama. Istina je da održavanje platnenih pelena zahtijeva nešto više vremena nego briga o jednokratnim pelenama (ALI samo ako se u brizi o jednokratnima ne računa vrijeme potrošeno na kupovinu istih!), međutim, ta razlika je zaista minimalna. Roditelji u RODI koji za svoju djecu koriste platnene pelene, složili su se u sljedećoj podjeli potrošnje vremena na održavanje njihovih pelena: u prosjeku je potrebno 12 minuta dnevno.

Dakle, ako ste roditelj koji spada u jednu od gornjih “Za one koji...” i mislite da je manje od sat i pol utrošenog vremena tjedno za održavanje platnenih pelena prihvatljiva cijena za boljitak vašeg novčanika, okoliša i zdravlje vaše bebe, pridružite se sve većoj grupi roditelja koji su odabrali ovu mogućnost.

Napisale: mame iz Udruge RODA sa iskustvom u korištenju platnenih pelena
Objavljeno: 20. kolovoza 2004.
link sa originalnim tekstom http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=166&Tekst2ID=168&Show=1307
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 3/1/2009, 10:31

PLATNENE PELENE? O DA, SVAKAKO!
Savremeno Da savremenim platnenim pelenama i kriticko ? jednokratnim...

Da li ste se nekada zapitali kako se proizvode pelene za jednokratnu upotrebu? Ili, da li ste pogledali sta ima unutra? Ako je ostalo u vama nesto od one detinje radoznalosti, a verovatno jeste, onda ste sigurno zavirili u jednokratnu pelenu koju svakodnevno svom detetu stavljate na guzu.

Naravno da svi mi imamo potrebu da svoj zivot vodimo maksimalno kvalitetno koliko mozemo, a posebno je to vazno kada su nasa deca u pitanju. Koriscenje jednokratnih pelena je na neki nacin tekovina savremenog drustva, rezultat dugogodisnjeg truda industrije proizvoda za decu da, osim sto se takmice da proizvedu sto mekse i vise upijajuce pelene, ubede i roditelje kako je to najbolji izbor za njihovo dete. A da li je zaista tako?

Da pogledamo sta su argumenti i poruke koje nam upucuju: bebina guza dugo suva, maksimalno upijanje, maksimalna udobnost i pokretljivost i slicno. Koristimo ih, bacamo u kontejnere i ne razmisljamo mnogo o tome gde zavrsavaju...

I onda se pojavljuje alternativa koja zvuci dekadentno, ali deluje, zaista. To su savremene platnene pelene. I pojavljuje se naravno pitanje zasto platnene pelene? Zar cemo se vratiti u vreme nasih majki i baka?

Pa, odgovor je i da i ne. Da, zato sto cemo koristiti pelene koje se ne bacaju nego peru, suse i vracaju na bebinu guzu. Ne zato sto ovog puta to nisu pelene zbog kojih sanjamo belo nego pelene savremenog dizajna, koje se ne peglaju, imaju maksimalnu udobnost, odlican upijajuci efekat i, sto je najvaznije: zdrave su, njihova je upotreba jeftinija, ekoloske su.

Platnene pelene su danas ponovo trend u zapadnom svetu, izmedu ostalog i kao reakcija na agresivan marketing industrije koja proizvodi decju robu. Brojna narucena, komercijalna "istrazivanja" o blagotvornosti i kvalitetu jednokratnih pelena deluju vrlo ubedljivo, medutim, postoje i protiv-podaci. To su rezultati ispitivanja nezavisnih organizacija koje se bore za unapredenje kvaliteta zivota i zastitu zivotne sredine, ali i drugih relevantnih organizacija (na primer Greenpeace i slicni). Ovi podaci nam govore o tome da se u jednokratnim pelenama nalazi ogroman broj po zdravlje stetnih hemikalija (natrijumov poliakrilat, dioksin, TBT...). Dokazano je da prisutnost ovih visoko toksicnih supstanci u pelenama stetno deluje na imunitet, kancerogene su, mogu izazvati neuroloska ostecenja...

Istrazivanja namgovore da se procenat pelenskog osipa zapravo povecao od kako su jednokratne pelene u masovnoj upotrebi, a ne smanjio kako to proizvodaci jednokratnih pelena tvrde. Primer Istocne Nemacke nakon rusenja Berlinskog zida: povecanjem standarda povecala se i potrosnja jednokratnih pelena a za njom i broj dece sa pelenskim osipom. Podaci iz SAD: 1955. god – manje od 10% beba imalo je pelenski osip

1991. god – 78% beba je imalo pelenski osip. Verovatni razlozi za povecanje pelenskog osipa masovnim koristenjem jednokratnih pelena su: alergijske reakcije na hemikalije, nedostatak vazduha, visa temperatura, preretko menjanje pelena jer roditeljima izgledaju suvo. Istrazivanja u SAD sprovedena u poslednjih dvadesetak godina upozoravaju i na to da visoka temperatura unutar jednokratne pelene odnosno u testisima muske dece moze da uzrokuje neplodnost.

Jednokratne pelene danas se koriste i do kraja trece godine zivota deteta! Zamislite kako na kozu deteta deluje 24h neprekidne sintetike. Smatra se i da koriscenje jednokratnih pelena odlaze odvikavanje od pelena jer dete koje ne oseti vlagu u peleni nije svesno svojih fizioloskih funkcija.

Savremene platnene pelene se proizvode od prirodnih materijala, sa uloscima koji imaju visoku upijajucu moc. Koriste se pamuk, vuna; postoje stotine razlicitih varijanti a na brojnim internet stranicama mozete da vidite i kako to izgleda. Mozete da nadete i savete kako da ih sami sasijete.

Ove pelene nisu zahtevne kad je odrzavanje u pitanju, sto je najcesci argument protiv njih. Vredni ljudi su izracunali da za njihovo odrzavanje treba oko 12 minuta dnevno. Ove pelene se peru na 60C i nije ih potrebno peglati. Dobro je susiti ih prirodnim putem, a ne u masinama za susenje jer se habaju i losije upijaju a u vezi sa tim treba reci da im nije potreban ni omeksivac za rublje. Neke od ovih pelena se proizvode u takozvanoj "All in one" varijanti, odnosno imaju vec usiven nepropusni sloj pa je izmedu ostalog i zato neadekvatno pranje na 95C. Za ostale su dovoljne zastitne gacice. Za zastitu unutrasnjosti pelene od fleka koriste se jednostavni papirici kojih ima i na nasem trzistu i koji se zajedno sa sadrzajem samo izruce u WC skoljku a upotrebljena pelena odlaze u posudu za cuvanje do pranja.

Kada su finansije u pitanju, u Hrvatskoj, nama najblizoj drzavi koja ima podatke o ovoj temi i u kojoj postoji proizvodnja platnenih pelena, je izracunato da je upotreba platnenih pelena 3 do 4 puta jeftinija nego upotreba jednokratnih.

Na kraju, ekoloski razlozi za koriscenje platnenih pelena govore mnogo sami za sebe. Za razgradnju jedne jednokratne pelene potrebno je 500 godina. Za proizvodnju 5000 pelena koliko ih u proseku potrosi jedno dete, potrebno je poseci nekoliko stabala i potrositi 1600 l sirove nafte i 78000 l vode. odlaganje jednokratnih pelena je sve veci problem u svetu. Na primer u Hrvatskoj su jednokratne pelene na trecem mestu po zastupljenosti na smetlistima, odmah iza novina i plasticnih flasa.

Roditelji u Srbiji koje mi poznajemo i koji koriste platnene pelene uglavnom ih narucuju iz inostranstva ili ih sami siju jer se u Srbiji, nazalost, ne proizvode. Procedura porucivanja je prilicno jednostavna za one koji imaju pristup internetu ali sta sa onima koji nemaju kompjuter, nemaju pristup ovim informacijama? Nadamo se da ce ovaj tekst pokrenuti lanac i da ce se vise govoriti o ovome ali i o stvarima koje su u razvijenim zemljama sastavni deo svakodnevnog zivota.

Iskustvo nase male porodice

Za platnene pelene smo naravno saznali preko interneta...jos dok je mama bila trudna, imala puno vremena, krstarila internetom i proucavala sve trudnicke i bebece teme. Onda je usledilo ushicenje jer smo shvatili da je to sjajna stvar ali nazalost nama tesko dostupna. Odlucili smo da ih sami sasijemo odnosno okupirali babu i dedu da kroje, siju...a mi smo birali materijale. Flanel za lice a frotir za unutrasnje uloske jer bolje upija. Eksperimentisali smo sa razlicitim varijantama (na primer, da li da vezujemo pelenu cicak trakom ili da lici na svedsku pelenu pa da se vezuje, ili da stavimo drikere...).

Na kraju, mislim da smo napravili dvadesetak komada na vezivanje. I tu je nastala frka, jer je nas beban poceo aktivno da puzi pa mu je spadalo sve sto mu obucemo a kamoli platnena pelena. Onda smo opet usli u fazu istrazivanja i verovatno cemo uneti izmene u nas porodicni dizajn, ali definitivno smo shvatili da je to prava zaraza (bar za mamu): biranje boja, dezena...svaka pelena nam je razlicita. Ove pelene se malo cesce menjaju, ne koristi se zastitna krema a koza deteta izgleda neuporedivo zdravije ispod njih. Zasad ih jos uvek koristimo uglavnom kod kuce, kad idemo negde na duze onda stavljamo jednokratne, dok ne nademo "homemade" resenje za zastitne gacice, ali sad tokom leta ova pelena sa malo jacim uloskom moze komotno da izdrzi tri sata bez da "procuri"...

O reakcijama okoline i iscudavanju nasem "filozofiranju" bismo mogli citav novi clanak da napisemo...a, da li je filozofiranje ili ozbiljno razmisljanje o zdravlju i buducnosti nasih potomaka, istrazujte i zakljucite sami.

Tanja Lazor
Link sa originalnim tekstom http://www.roditelj.org/platnene%20pelene.html
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 3/1/2009, 10:41

Evo još nekih korisnih linkova

https://www.kamaris.hr/product_info.php?products_id=29
http://www.moh.hr/hr/ekologija/platnene-pelene-za-zastitu-okolisa1/
http://www.pahuljica.hr/index.php?main_page=page&id=18
http://www.njuskalo.hr/oglas262842
http://www.baby.hr/shop/index.php?cPath=87&osCsid=6e607f4596b5d5240d4
http://www.market.ba/oglas/120753
http://www.lutonjica.hr/article.php?artId=5
http://www.kupoprodaja.com/djeca_i_mladi/pelene.htm

Pelene izrađene od prirodnih materijala

U današnje vrijeme djeca prosječno nose pelene od rođenja do dobi od dvije i pol godine gotovo 24 sata dnevno. Tako su se danas, svojim novim dizajnom i funkcionalnošću, platnene pelene razvile u moderan način previjanja koji s jedne strane omogućuje najzdraviji izbor za bebe, a s druge strane pruža majkama jednostavno previjanje i održavanje pelena. Cijela priča o modernim platnenim pelenama započela je od samih majki koje su za potrebe svojih beba same šivale pelene. Neke od tih pelena toliko su usavršile da je njihov hobi zbog iznimnog interesa za pelenama koje su osmislile prerastao u ozbiljan, najčešće obiteljski posao.

Zašto su platnene pelene bolje od jednokratnih?

Platnene pelene su zdravije za bebe! Pelene od prirodnih vlakana omogućuju prirodne uvjete koži u području pelene te nesmetanu cirkulaciju zraka. Obzirom da ne sadrže nikakve kemijske tvari koje pospješuju upijanje, znatno se smanjuje učestalost pojave pelenskog osipa kao reakcije na te kemikalije.
Platnene pelene ekološki su prihvatljive! Korištenje platnenih pelena smanjuje broj upotrjebljenih jednokratnih pelena na odlagalištima otpada. Jednokratne pelene su za sada na trećem mjestu (iza ambalaže i papira) kao pojedinačni udio u sastavu komunalnog otpada te čine i do 50% ukupnog otpada u kućanstvu s jednom bebom. Pamučne pelene razgrađuju se šest mjeseci i ne utječu na ravnotežu u okolišu. Također, platnene pelene ne sadrže nikakve kemijske tvari koje se mogu otpustiti u okoliš odnosno podzemne vode.
Platnene pelene ekonomski su isplativije! Uspoređujući broj nabavljenih platnenih pelena i korištenih jednokratnih pelena nesumnjivo se upotrebom platnenih pelena utroši najmanje tri puta manje novca nego s jednokratnim.

Danas postoji puno vrsta platnenih pelena te svatko može izabrati one koje najbolje zadovoljavaju potrebe i roditelja i beba. Pelene od prirodnih materijala najčešće se izrađuju kao tzv. oblikovane pelene (fitted ili shaped) koje se zbog svog idealnog oblika jednostavnim kopčanjem namještaju na bebe. Uz njih, potrebno je koristiti i zaštitne gaćice kako ne bi promočile. Zaštitne gaćice izrađuju se od vodonepropusnih modernih materijala koji s jedne strane ne dozvoljavaju vlazi iz pelene da izađe van, dok s druge strane omogućuju nesmetani protok zraka i optimalno disanje kože u području pelene. U posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve se više majki odlučuje za korištenje platnenih pelena, ponajviše iz zdravstvenih razloga, ali i dostupnosti pelena u velikom rasponu boja, uzoraka i dizajna prilagođenih upravo našim najmanjima. Pelene vrhunske kvalitete uglednih američkih i britanskih proizvođača mogu se nabaviti nabaviti u novootvorenoj internet trgovini specijaliziranoj za platnene pelene na Internet adresi www.pahuljica.hr . Također, na stranicama trgovine mogu se dobiti korisne dodatne informacije o njihovom korištenju i svim prednostima njihovog korištenja.

Datum: 30.05.2008 I Autor: MoH/www.plivazdravlje.hr
Link za originalan tekst http://www.moh.hr/hr/nasa-djeca/pelene-izradene-od-prirodnih-materijala1/
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 3/1/2009, 10:48

Još malo linkova

http://tratincica.blogger.ba/arhiva/2008/09/02/1767424
http://www.luci.hr/o_pelenama.htm

Ozbiljna upozorenja farmaceuta i istraživača roditeljima

Pelene veoma opasne

U bebi pelenama za jednokratnu upotrebu nalazi se 50 raznih, manje-više štetnih hemikalija, od kojih su tri izuzetno toksične. Isušuju kožu, usporavaju zarastanje rana, izazivaju umor deteta... Neki sastojci deluju kao hormoni, mogu zazvati sterilitet kod dečaka

BEOGRAD - Poznato je da su jednokratne pelene veliki zagađivači životne sredine, jer se dugo razgrađuju, ali se malo govori o tome koliko one ugrožavaju zdravlje beba. Posle ozbiljnih analiza u mnogim zemljama, natrijum poliakrilat, koji upija tečnost, zabranjen je u proizvodnji higijenskih uložaka i tampona, ali ta materija i dalje čini značajan sastav bebi pelena. To, međutim, nije jedina opasna hemikalija koja dolazi u dodir sa dečjom kožom beba.

Proizvođači tog veoma korišćenog proizvoda su mnogo ojačali, pa im čak ni visokorazvijene zemlje, i pored upozoravajućih podataka, ne mogu stati na put, ali zato nastoje da raznim sredstvima stimulišu roditelje da upotrebljavaju platnene pelene.

Teške posledice

- U bebi pelenama se nalazi 50 raznih hemikalija, od kojih su tri izuzetno toksične. To su natrijum poliakrilat, jak apsorbens, koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel, a koji se može naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi. Kod nekih beba izaziva alergijske reakcije - kaže za Glas, naš poznati farmaceut Vukosava Stevanović, koja je ovog puta istraživala sastav pelena.

Ona navodi da materija od koje su napravljene pelene za jednokratnu upotrebu može da upije sto puta veću količinu tečnosti od svoje težine, ali na isti način upija tečnost i iz bebine kože i isušuje je, što usporava zarastanje rana i izaziva umor kod deteta. Aktiviran određenom bakterijom može da prouzrokuje sindrom toksičnog šoka, o čemu je u NJujork tajmsu još 1986. godine vođena javna debata. Teoretski, moguće je da beba proguta parče, a samo pet grama natrijum poliakrila je smrtonosno.
- Drugi sastojak, dioksin je visokotoksičan i označen kao uzročnik spontanih pobačaja i genetskih promena. Tribultitin, koji se pored pelena, koristi i u proizvodnji tekstila, takođe je otrovan, prodire kroz kožu i ima dejstvo slično hormonima. Šteti imunološkom i hormonskom sistemu i smatra se da zajedno sa povišenom temperaturom u jednokratnim pelenama kasnije može biti uzrok steriliteta kod dečaka - upozorava Stevanovićeva.

Savremene mame znaju koliko im znače moderna sredstva za higijenu i negu dece, a pelene su nezamenjivi „štediša“ vremena opterećenih roditelja.

Međutim, ako je verovati razvijenom svetu koji ima više iskustva i ozbiljnih istraživanja koja se doduše sporo probijaju do šire javnosti zbog agresivnih kampanja proizvođača, komfor odraslih je izgrađen na bezbednosti malih korisnika.

NAGRADA ZA PRANJE

Amerika, Kanada i većina zemalja EU prepoznale su problem i pokrenule projekte podsticanja proizvodnje i upotrebe pelena od prirodnih materijala.
Roditelji se stimulišu jednokratnim nagradama pri kupovini paketa pelena i poreskim olakšicama. Na primer, u Austriji ta nagrada iznosi 100 evra. Uvele su i poseban porez na jednokratne pelene i nove zakone u domenu zaštite okoline, reklamiranja i trgovanja.

Podaci iz SAD u kojima se revnosno beleže i upoređuju podaci ne ide u prilog tim modernim higijenskim sredstvima. Naime, u toj zemlji je 1955. godine - manje od 10 odsto beba imalo pelenski osip, a 1991. godina zabrinjavajućih 78 odsto, što se objašnjava smanjenim korišćenjem prirodnih materijala za povijanje beba.

Žrtve komfora roditelja
Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tečnosti, zbog čega dete mnogo duže nosi istu pelenu. Lekari upozoravaju da se „zahvaljujući“ kombinaciji hemikalija i urina razvijaju brojne bakterije. Osim toga, važno je i da su neka deca alergična na izbeljivače i hemikalije.

I pored toga što reklame tvrde suprotno, istraživanja govore da se procenat pelenskog osipa zapravo povećao od kako su jednokratne pelene u masovnoj upotrebi. A testiranje koje je 1994. godine, urađeno sa 700 beba dokazalo je da bebe previjane jednokratnim pelenama tri puta više obolevaju od pelenskog dermatitisa.
- Dilema koja se postavlja pred roditelje je - lični komfor ili zdravlje bebe. Podatak da je pamuk prirodni apsorbens i da njegova upotreba omogućava ventilaciju kože, nasuprot kombinaciji papira, raznih plastika i apsorbenasa je istovremeno i jak razlog za otklanjanje svih nedoumica - navodi Vukosava Stevanović. Ona naglašava da je najvažnije da mame budu pre svega dobro informisane iz čega sledi jedno od najvažnijih prava - prava na izbor i sopstvenu odluku.
Autor:
Snežana Čelić


Link sa originalnim tekstom http://www.glas-javnosti.rs/clanak/glas-javnosti-15-05-2008/pelene-veoma-opasne
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 3/1/2009, 11:08

Jednokratne pelene - praktične ali opasne

Zemlja nije za jednokratnu upotrebu, upozoravaju zaštitnici prirode koji se bore protiv korišćenja pelena za jednokratnu upotrebu, jednog od opasnih i veoma otpornih otpada. Međutim, toksične hemikalije koje ulaze u sastav tog široko korišćenog proizvoda, po tvrdnjama istraživača širom sveta, ostavljaju ozbiljne posledice i na najosetljiviji deo stanovništva planete - na bebe. Pedijatri ukazuju na brojne opasnosti kojima su izloženi mali korisnici jednokratnih pelena, a koje se kreću od isušivanja kože, pa sve do mogućeg steriliteta u budućnosti. U pelenama ima pedesetak supstanci, od koji su tri posebno opasne. je jak apsorbens, koji se u kontaktu sa vodom pretvara u gel, a može se naći u obliku mekanih komadića na bebinoj guzi. Drugi, i verovatno najopasniji, je dioksin. On je visokotoksičan i označen kao uzročnik spontanih pobačaja i genetskih promena. Tribultitin, koji se pored pelena koristi i u proizvodnji tekstila, dokazano je otrovan i ima dejstvo slično hormonima.

Moderno vreme nameće brzinu i komfor kao imperativ, pa sada sve mame, čak i u siromašnoj Srbiji, koriste taj nesumnjivo praktičan proizvod.

„Mame uglavnom znaju da je kada se govori o zdravlju i komforu deteta, prednost na strani platnenih pelena”, kaže za „Glas javnosti” Angelina Radulović iz udruženja „Roditelj”. Ona dodaje da savremeni roditelji koriste jednokratne iz praktičnih razloga, ali i da se „zahvaljujući” ogromnom novcu koji se „vrti” u prometu te vrste robe, informacije o štetnosti teško probijaju do šire javnosti.

„Platnene pelene, kakve su koristile naše mame i bake, malo su nepraktične. Ne mogu lepo da se pričvrste, brzo se natope... i slično. Naše udruženje je planiralo da organizuje proizvodnju šivenih platnenih pelena, koje izgledaju kao gaćice. Imaju čičak koji služi da pelene bude lepo pričvršćena, a mogu da se peru na visokoj temperaturi”, objašnjava Angelina.

„Međutim, taj projekat preko kojeg smo planirale da angažujemo naše nezaposlene mame, prema aktuelnim propisima, nije moguće realizovati. U svakom slučaju, važno je da roditelji budu što bolje informisani, kako bi mogli da odluče šta smatraju dobrim za svoje dete”, kaže ona.

Pri spaljivanju jednokratnih pelena proizvode se otrovni glasovi, dioksini, a pri njihovom raspadanju metan.

Borci za vraćanje starog načina previjanja i nege beba često se pozivaju na ilustrativno nemačko iskustvo. Naime, pre pada Berlinskog zida jednokratne pelene koje su se široko koristile u Zapadnoj Nemačkoj mamama sa druge strane zida su bile nedostižne.

Istovremeno, gljivične infekcije, poznate kao pelenski osip u bogatijoj zemlji imale su razmere epidemije, a sa druge strane su bile nepoznate. Kada su i siromašnijim roditeljima postale dostupne, pelenski osipi i ekcemi su se nezaustavljivo širili i teritorijom nekadašnje Istočne Nemačke. (Mondo)
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Agata27 2/3/2009, 21:58

Gde imaju kod nas da se kupe?
Agata27
Agata27

Broj poruka : 778
Godina : 53
Datum upisa : 28.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Gala 7/4/2009, 11:45

Niko ne zna?
Gala
Gala

Broj poruka : 2954
Location : Beograd
Datum upisa : 05.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 7/4/2009, 21:49

Joj imala sam ja jedan link ali da me ubijete nikako da ga nađem. Ali može se poručiti i iz Hrvatske, a može neko i odande da ih donese. Ako nađem postaviću.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od era 8/4/2009, 12:56

Koliko sam se ja raspitivala, a jesam, kod nas ih nema. Neki ih sami siju u privatnoj reziji, ali tu je fora sto nemas gde da kupis one uloske, koji se u drugim zemljama kupuju u svakoj apoteci. Mogu da se naruce preko rodinog sajta iz Hrvatske
era
era

Broj poruka : 722
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 26.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od tedi 14/4/2009, 17:21

Ero, ne znam na kakve uloske mislis. Oni sto se dodaju u pelene radi ekstra upijanja su isto od platna i siju se bez problema.

Ali postoje papirici koji se stavljaju preko da bi se lakse odstranila bebina kaka. E te papirice sam ja kupila u DM-u (u Zagrebu) pa pretpostavljam da mogu i u Beogradu da se nadju u DM-u....doduse nisam sigurna Rolling Eyes
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Jelence 14/4/2009, 17:49

Sila ih je neka zena sa Roditelja i mislim da su zene kupovale,ali svakoako je to u Hrvatskoj rasprostranjenije,a za uloske ne znam jer kad sam ja mislila da ih koristim nije bilo po velicinama nego samo valjda u tri kategorije,to mi se nije svidelo tako da sam odustala.
Bas bih volela da cujem neko iskustvo iz prve ruke,a i gde ima kod nas da se kupe osim po narudzbini.
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od tedi 14/4/2009, 18:08

Evo, ova zena je iz Zrenjanina i sije pamucne pelene...ne znam kakvog su kvaliteta...

http://pamucnepelene.blogspot.com/search/label/Pamu%C4%8Dne%20pelene
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od tedi 14/4/2009, 18:16

Da u Hrvatskoj je zaista veliki izbor...za moj ukus mozda cak i prevelik, pa ne mogu da se odlucim sta da kupim Laughing . Videcu da kupim od par ponudjaca po malo, da ih probam, pa koje se pokazu najbolje....

Nekako mi se cine najbolje ove Rodine i to od bambusa....mekaneeeeee, ih! Uzecu i onih sarenih nekoliko, jer ide lepo vreme, pa da imamo za slikanje u gacama Wink
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od HappyGirl 14/4/2009, 20:34

Jao tedi superiska queen si! Jedva čekam da ostanem trudna usne
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Sami 18/4/2009, 21:47

Kod nas takode ima kupit pamucni pelena ali bas neznam za kvalitetu o maramicama i ulozcima nista Embarassed
Nazalos nisam imala potrebu da ispitivam o tim stvarima,a za pelene pamucne znam sigurno da imaju yes
Beba kad se rodi babice traze da se donesu te dvije pelene i umota bebu zbog kukova yes E to ja toliko znam o pelenama ali se nadam da cu da saznam u skorije vreme vise i da cu imati priliku da radim sa njima yes
Sami
Sami

Broj poruka : 4068
Godina : 49
Location : Iz Bosne sam
Datum upisa : 20.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od verpet 24/12/2010, 17:03

Evo ima u Srbiji(salje pouzecem)u Valjevu(uvozne) da se kupe Moderne Platnene Pelene.Iste ovakve se prodaju u Americi i Kanadi i veoma su popularne.
Koristim ih na svojoj bebi,jednostavne su,lepe,udobne,super lako se peru zbog materijala,otporan je na fleke i brzo se suse.

http://moderneplatnene.webs.com/

verpet

Broj poruka : 1
Location : Kanada
Datum upisa : 24.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Botox 1/6/2011, 16:14

jao gledam na tom linku i sve su prelepe
jedva cekam i ja da zatrudnim i rodim jedno bebce, ja sam vec odlucila da ce dobiti samo ove platnene :)
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 38
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Mali Princ 28/2/2012, 19:24

http://pamucnepelene.blogspot.com/search/label/Pamu%C4%8Dne%20pelene


Ja sam nasla i ove u Srbiji, pravi zena iz Zrenjanina
Mali Princ
Mali Princ

Broj poruka : 1962
Godina : 49
Location : Bgd
Datum upisa : 10.03.2011

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Mirjana 11/5/2012, 13:30

Bojana86 ::zenske a sta vi mislite
nesto razmisljam da kada udjemo u cetvrti mesec
da pocnem polako da narucujem one moderne pamucne pelene
posto sam resila odavno da cemo njih koristiti
nego mislim da mi je ok da tako pocnem ranije da ih kupujem po malo, pa cu do termina valjda skupiti 20-ak komada
a ima da kazem i drugima, ako planiraju da nam nesto kupe nek to budu te pelene...

noja ::Bojance Very Happy
Dnevno nekad i po 10 promenis, jedino ako je bebina guza osetljiv onda se podrazymeva,
A najmanje ces imati vremena za pelenu sunny
Mi koristimo one pampers pamucne skuplje su od onih obicnih malo

Bojana86 ::ma jok nojice
ja sam resila iz vise razloga
i bas jedna zenica ih koristi za svoju bebu na jednom forumu, kaze sve super
pitala sam je, za ovo, cekam da mi odgovori
mene samo interesuje dal mogu vec poceti lagano, jer znam da je ona pocela tako, necu se ja predomisliti niti razmisljam uopste o drugim opcijama
pa bar 20 ja da kupim, a desetak ce sigurno dobiti od baba i deda
a i svima ostalima ima da kazem da ne kupuju nista sem njih ako misle nesto kupiti

noja ::Znam koje su one sto imaju neki bambus ulozak hm ?
Ja sam isto tako kao i ti samo najbolje, ali veruj mi vreme i non stop pranje,
Trebas misliti na milion drugih stvari, jer 10 dnevni, beba mora biti cista,
Videces ti pocni pa koliko izdrzis,
Mleko tvoje i tvoj mir ti je najbitnije

Bojana86 ::ne znam gde mi nestao post :)
uglavnom napisala sam da cemo videti kako nam ide, pa cemo u hodu vec prepoznati u kom pravcu mozemo ici :)
a cim ima i mama kojima je uspelo sa pamucnim pelenama, verujem da moze i nama
da to su one sa uloscima od bambusa
bas je jedna zena hvalila te uloske kako imaju dobru moc upijanja :)
Platnene pelene APlatnene pelene Imagescar1yiqy

lilly13 ::
jedna moja poznanica ih je koristila, nije baš bila oduševljena, svaki put ih moraš očistiti pa prati pa im treba dosta vremena da se osuše, još ako nemaš sušilicu a zima je. Tako da se ona svojih riješila i prešla na pampers. Ovo je njeno iskustvo, jedino ih je ona koristila koliko ja znam od meni poznatih ljudi. Ostali su koristili one stare pamučne pelene, pa nakon nekog vremena (mjesec, dva, tri, pola godine) prelazili na pampers.

Bojana86 ::
a negativnih iskustava naravno da ima
znam ja da se one moraju ocistiti, oprati, osusiti :)
ovde ima i lepih iskustava, i ne samo tu...
http://www.ana.rs/forum/index.php?topic=81484.165

Bokicalepotica ::


Boki ja prvi put cujem za te pelene.Bas me zanima nesto vise o njima.Skroz sam van svih desavanja.

Bojana86 ::imas ih ranih, sa uloscima koji su usiveni u njih, sa uloscima koje mozes da stavis u unutrasnji 'dzepic' ili da ga prikacis na pelenu
imas i one od nepropusnih materijala spolja (nije plastika!)
ove sto propustaju, imaju zastitne gacice
inace su svi materijali prirodni, lako se odrazavaju i peru (kakica lako sklizne sa pelenice, malo je properes i ubacis na pranje, ne moraju da se iskuvavaju i sl...)
sto vise slojeva u peleni, normalno, duze se susi...
i tako....
ma ja se frapirala kada sam procitala jos pre podatak koliko jednokratnih pelena jedna beba potrosi za taj period koriscenja , haos
to je veliki problem, jer su plastificirane, treba to i odlagati po raznim deponijama, one trunu decenijama....
a opet prirodni materijali su ipak prirodni
kada stavis ove pelenice nije potreban siroki povoj, i te unutrasnje dzepice mozes da stavis ko sto rekoh ulozak, a moze i tetra pelenu cak....
da, kazu deca se lakse odviknu od pelena, jer normalno osete kada su mokri, dok u pampers guza uvek suva, pa nemaju taj osecaj nelagodnosti
kod ovih pelena pamucnih nema ojeda na guzi, leti pogotovo , guza dise, ne upari se...
i tako....
jeste zahtevnije to odrzavanje, ali eto, dosta sam citala o njima, i iskustva drugih, i ocigledno je moguce uspeti
uostalom, sta su sve zene uspevale pre samo 20 godina, pa su svi preziveli....
ja mislim da cu se rado 'zrtvovati' za guzu moje bebe a i planete :)
naravno... ako nam ne bude islo, lako je poceti sa jednokratnim
i da, one su u proseku 10 evra i skuplje
treba ti sigurno 20-ak pelenica
neke zene su pisale da su i sa 15 sasvim dobro uspevale, ali nikada ne znas, pa za svaki slucaj bar 20 komada... lako je posle jos dokupiti
iz tog razloga bih pocela ranije, jer se one narucuju, siju, i tako... treba malo i cekati na njih....
a nije ni jeftino izdvojiti odma 200-300 evrica, bolje po malo....
ekonomicnije su na duze saze, znaci definitivno ce se isplatiti
plus, sto ostanu i za drugo dete....
(preporucuju svi vise one sa drikerima, jer cicak traka hoce vremenom da ode...)
i da, imas u vise velicina, a imas i One Size, znaci jedna pelena koju koristis i za novorodjence i dok god nosi pelenu...
valjda sam bar malo pomogla
imas dosta i na googl
ukucas moderne pamucne pelene
ili platnene pelene
videces, ima dosta s ovih prostora sajtova na kojima mozes naruciti
a sto da ne, neke zene su ih same sile....
ni to nije iskljuceno da necu mamu nagovoriti....

Bojana86 ::ovaj sajt upravo gledam
http://www.mybabysaurus.com/30-pocket-fitted-os-pelene
imaju bas lep izbor, i cini se povoljno zaista
videh na onom jednom forumu, devojka postavila slicice pelene, stigla joj posiljka, bas njihovih....
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 48
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Botox 11/5/2012, 13:31

bravo Miro, kraljice :) osmeh srce
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 38
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Botox 11/5/2012, 14:06

makababy ::boki nije ti losa ideja za ove pelene,samo nisam razumela da li normalno povijes bebu i preko to ili...?

Bojana86 ::ne, samo ta pelena i to je to, ne treba ti nista sem nje
ako je pelena od nepropusnog materijala (on ne propusta vodu ali propusta vazduh pa guza ise), onda samo ta pelenica i to je to, nista sem toga ti ne treba
a ako je pelenica od nepropusnog materijala, onda kupis i par zastitinih gacica, koje su isto od materijala koji propusta vazduh ali ne i tecnost.... i lepo izgledaju...
a svaka pelena, uglavnom ima 'dzep' za ulozak, koji moze biti i od bambusa, koji izuzetno dobro upija a antialergijski je i sto cuda, a priorad
i u taj dzep mozes da stavis i vise ulozaka, i tako....
nekada se ne mora ni menjati cela pelenica nego samo taj ulozak promenis, sve zavisi.... ima stvarno dosta vrsta tih pelena, eto ostavila sam link za ove http://www.mybabysaurus.com/21-platnene-pelene oni tu sve siju i prodaju i isporucuju i pelene, i zastitne gacice, i uloske, imaju cak i marame za nosenje beba i tako....
vredi pogledati, a takvih sajtova imas bas dosta, i nasih iz srbije, i iz hrvatske i iz bosne, lako se narucuju, stizu postom i tako...

Bojana86 ::mislim te pelene kod kojih mozes samo ulozak promeniti nemaju taj dzep cini mi se, nego se njima stavi ulozak odgore, to je neka druga vrsta platnene pelenice, kazem ti, ima ih sada mali milion vrsta, treba to sve lepo prostudirati...
ja mislim da cu krajem maja da narucim , i to tu jednu AIO, da vidim i osetim pod prstima....ona je nepropusna, i sadrzi sve, cak i dodatni jedan ulozak, za noc, kada je potrebno da pelena vise upija.... mnogo mi se svidja i to sto je one size, za bebu od rodjenja pa sve dok nosi pelene....

evo uspela sam i ja nadam se da prebacim postove, valjada sam skontala sada....
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 38
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od veki1 27/7/2012, 15:57

Evo i ja da se ukljucim u ovu temu, ja sam odlucila da pokusam sa platnenim pelenama (Bojana ti ces pre mene pa ako ne ide ocekujem da me posavetujes Very Happy )
Citala sam dosta, ima zena koje su za i protiv, ja ne vidim razlog zasto bi bilo tesko prati i susiti, nekad su morale i peglati sve te pelena, sad samo ubacis ulozak i dovidjenja.
Ovde su najpopularnije "bumgenius", ali su poprilicno skupe, ako se kupi paket od 30-40 pelena onda izadje malo jeftinije, ali inace poprilicno skupe kad pomislim gde je sve ostalo.
Na youtube ima dosta postavljenih klipova gde majke komentarisu razne vrste platnenih pelana i vecina njih savetuje da se nikad ne kupuje paket od 30-40 pelena odjedno, bolje je kupiti vise vrsta pa videti koja najbolje dogovara...
Kazu ako zelis da peres svaki drugi dan da treba da imamo bar 20-30 pelena za pocetak.
Ja cu za pocetak kupiti par nekih najjeftinijih i ovih malo skupljih pa uporediti i videti sta dalje.
veki1
veki1

Broj poruka : 256
Datum upisa : 24.05.2012

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Milijana 28/7/2012, 14:10

Ja sam se na pocetku prve trudnoce isto nosila mislju da kupim ove pelene, ali sada bas nisam sigurna da bih uspela sa njima, bar ne u pocetku. U prvih mesec dana, beba nenormalno kaki. ZNaci, meni se desavalo da po tri puta za redom menjam pampers detetu. To izgleda ovako: ja je presvucem i podignem i samo sto je podignem, ona se ukaki, opet jos jednom, pa jos jednom... ne znam stvarno kako bi u tom periodu sa tim pelenama..... trebalo bi mi bas mnogo. Kasnije, kad je beba veca, to je mozda i izvodljivo... Jedva cekam da cujem iz prve ruke kako to funkcionise.

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od veki1 7/8/2012, 17:40

Mirjana, da li ti koristis platnene pelene?
veki1
veki1

Broj poruka : 256
Datum upisa : 24.05.2012

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Botox 27/8/2012, 20:18

napravih spisak danas dezena koje cu da narucim ovih dana, cim legne plata
hocemo sada da kupimo 11 pelenica od coki loki, posto se ne ceka dugo, oko nedelju dana do desetak dana....
pa cemo lako onda kada se bebica rodi naruciti jos toliko i zastitne gacice
piosto svakako dok ne otpadne pupak koristicemo nesto tipa pampers da se pupak ne bi kvasio, za svaki slucaj, i jedno mesec dana siroki povoj od tetra pelena i tako....
i mnogo sam srecna <3
jedva cekam da nam stignu :)
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 38
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Platnene pelene Empty Re: Platnene pelene

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 7 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu