KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Filmovi za decu

2 posters

Ići dole

Filmovi za decu Empty Filmovi za decu

Počalji od HappyGirl 13/12/2007, 17:20

Neka ovo bude mesto gde ćemo preporučivati filmove koje obavezno treba deci prezentovati.
Za početak neka to bude film:


PTICE SELICE
LES AILES DE LA NATURE

Serija filmova od:
Jacques Perrin
Stephane Durand
Jacques Cluzaud

Jedno od filmskih ostvarenja koje bi svakako trebalo da bude deo kućne filmske lektire za decu (i odrasle), jeste francuski TV film (serial) Ptice selice (Les ailes de la nature) nastao 2002.

Ova mini serija se sastoji od 3 dokumentarna filma o pticama u prirodi, napravljena sa dosta pažnje, veštine, ukusa. Film obiluje kadrovima izuzetne vizuelne lepote, snimljen savremenom tehnikom otvara nam pogled na do sada nedostupan svet. Svet posmatran očima ptica.

Le Printemps et l`Ete
Ptice severnog atlantika

L`Automne et l`Hiver
Jesen i zima

Les oiseaux de mer
Proleće i leto


 • Muziku komponovao i upravljao orkestrom
  Bruno Coulais
 • Montaža
  Jacqueline Fano
  Catherine Mauchain (u filmu „Ptice severnog atlantika“)
 • Režija
  Jacques Cluzaud

  Pratimo život prica kroz sva godišnja doba i u različitim životnim fazama: nalaženje partnera, udvaranje, briga o ptićima, migracija na drugi kraj zemlje... sve je to prikazano na jedan fascinanantan način, uz pesmu i govor ptica, lepo se uklapa muzika a posebno je impresivna u u scenama udvaranja (prelepi ženski glas i bugarski kvartet.

  Na filmu je radio veliki broj fotografa (desetak) što filmu daje veći kvalitet, dinamiku i raznolikost.

  Kada smo se pripremali za izradu radova za međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope“, na temu „rečnik prijateljstva“ koja sadrži 15 reči, između ostalih tu je bila i reč ptica. Razgovarali smo o pticama i na žalost, većina dece je znala samo da ptice lete i da imaju krila.

  Zato je ovaj dokumenarni film (i svi ostali filmovi ove vrste) značajan, jer znamo da deca lakše zapamte ono što vide; definitivno je zanimljivije da se uči vizuelnim putem (deca odmah izražavaju svoje impresije i postavljaju pitanja, a to je dobro jer postoji mogućnost prekidanja i razgovaranja o onome što se uči). Efikasnost vizuelnog učenja odnosno pamćenja potvrđuju mnogobrojna istraživanja.

  Posebno u današnje vreme gde multimedijalni sadržaji imaju primat u odnosu na klasične medije, vraćanje na stare metode učenja bio bi korak unazad.

  Ne samo što se stiču nova saznanja, već se shvata da se može lako poremetiti sklad koji postoji u prirodi, pa možemo da apelujemo i na savest dece da povedu računa o okolini, jer priroda mora da se očuva.

  Film mogu gledati deca svih uzrasta. Pristup deci i razgovor o temi bi naravno bio prilagođen njihovom uzrastu.

  Sa starijom decom (6-8 razred) se može pričati i o samoj filmskoj umetnosti, na primer, kako je snimljen film (tehnika snimanja) kako je sniman dok ptice lete, ili dok su ispod vode. Zatim, o samom žanru šta je dokumentarni film i objasniti im pojmove šta je kadar, scena... ko je režiser, montažer... šta je čija uloga i td

  Filmovi mogu služiti i za popularizaciju jezika. U ovom slučaju francuskog jezika.

  Ovakvi filmovi kod dece razvijaju osećaj za lepo (estetiku), za razliku od španskih serija koje su prepune šunda, kiča, neukusa i amaterizma, počev od glume, kamere, scenarija pa na dalje.

  Ovakav film ukoliko ga gleda zajedno cela porodica(što toplo preporučujem) bi sem divnog razvijanja zajedništva porodice mogao da ima i određeni cilj od strane roditelja, npr. približiti deci lepotu raznovrsnosti i raznolikosti u životinjskom svetu, uputitit ih kroz spontan razgovor o...

  NAPOMENA: Film možete kupiti za 99 dinara u Tempu. Odlična investicija likeit
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Filmovi za decu Empty Re: Filmovi za decu

Počalji od mumka 27/7/2011, 12:54

Maza i lunja Very Happy Very Happy
mumka
mumka

Broj poruka : 74
Godina : 48
Location : Podgorica
Datum upisa : 25.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu