KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Imena

+78
Blanka
Sofija Veks
hocukusurnecuzvaku
Stenli
fmala
Tangerine
KoMetaK
leptirko82
Marie
Erata
Vecka
lenjivica
lilya
nena beba
fight&faith
JocY
JAmajka
nina :)
dr mali pariz
rada78
hany
ciklama
Marija86
krol
zoxa
dra00
bulevarka
M.
kasia
Gramatika
Niny
nesalela
Ema78
Shizika
Andjelcici
Mirjana
lilly13
Djordjee
missile
racili
medolino
Orline
lena
heart84
darija79
Divina
cufta
Nefertari
Botox
Sami
anak
dragana76ns
BiKsi :)
brinbili
MARA
Milijana
Struzzo
Jelena*
maki82
Simona
Tinche
catherine290505
buby
Gala
era
caci
zabica
Kata
vakic
zalosna_sova
jul
nadalina
TetaSneki
adriatika
rsrce
maus
Jelence
Hitron-Luka
82 posters

Strana 8 od 13 Prethodni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Sledeći

Ići dole

Imena - Page 8 Empty Re: Imena

Počalji od kasia 2/12/2012, 00:19

E sad kad Cufta spomenu dede, i moji su imali (jedan jos uvek) predivna imena - Milan i Miroslav, danas cini mi se slabo zastupljena a jednostavna i lepa. Babe Milica i Ljubica, i Ljubica je takodje jako retko danas, a nezno, lepo i potpuno u duhu naroda.
kasia
kasia

Broj poruka : 1408
Godina : 43
Datum upisa : 05.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od cufta 2/12/2012, 06:01

Hany love
cufta
cufta

Broj poruka : 5392
Godina : 56
Datum upisa : 20.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Simona 2/12/2012, 07:30

Meni je zanimljivo da su nekad postojala i internacionalna imena, da li su bila u modi zbog osvajača koji su tuda prolazili ili je postojao neki drugi razlog ali daleko od toga da su i nekad sva imena bila srpska (i to pričam o selima). Tako se moja baba zvala Dafina a prababa Katarina.
Simona
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 55
Datum upisa : 14.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od hany 2/12/2012, 09:10

ljubav
cufta ::Hany love
hany
hany

Broj poruka : 2048
Datum upisa : 14.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od hany 2/12/2012, 09:11

zaljubljena sam u to ime a i sve lucije koje sam videla su preslatke :) vasa slicica to i potvrdjuje Wink
hany
hany

Broj poruka : 2048
Datum upisa : 14.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Struzzo 3/12/2012, 20:02

Simona ::Meni je zanimljivo da su nekad postojala i internacionalna imena, da li su bila u modi zbog osvajača koji su tuda prolazili ili je postojao neki drugi razlog ali daleko od toga da su i nekad sva imena bila srpska (i to pričam o selima). Tako se moja baba zvala Dafina a prababa Katarina.

Da, uvek je bilo internacionalnih imena, kao i neobičnih imena...mislim da to sa imenima i srbovanjem je kao sa jelima...srpska jela, hm...baš srpska...retka su. I ja volim imena koja mogu da pređu granice i da vas ne gledaju sa čuđenjem i lome jezik...

Moja baba po ocu se zvala Lenka (i to mi je ime lepše nego Lena) a mamina mama se zvala Rajna...uvek sam se tom imenu čudila, a sad, pogotovo otkako je nema, baš mi je lepo.

Struzzo
Struzzo

Broj poruka : 7041
Godina : 48
Datum upisa : 27.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od cufta 3/12/2012, 20:57

Struzzo ::

Da, uvek je bilo internacionalnih imena, kao i neobičnih imena...mislim da to sa imenima i srbovanjem je kao sa jelima...srpska jela, hm...baš srpska...retka su. I ja volim imena koja mogu da pređu granice i da vas ne gledaju sa čuđenjem i lome jezik...

Moja baba po ocu se zvala Lenka (i to mi je ime lepše nego Lena) a mamina mama se zvala Rajna...uvek sam se tom imenu čudila, a sad, pogotovo otkako je nema, baš mi je lepo.

Potpuno se slazem sa tobom!
cufta
cufta

Broj poruka : 5392
Godina : 56
Datum upisa : 20.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od rada78 3/12/2012, 21:31

Ovo je Ime za našeg sina, nismo se dvoiumili puno. Znamo da će se tako zvati još od 4-tog meseca TR.

Ognjen je muško ime slovenskog porekla. Značenje imena dolazi od imenice oganj.
Stari Sloveni su verovali da reč ima magično dejstvo, a pa se pridev „ognjen“ u značenju „plamen, vatren“ davao kao zaštitno ime u funkciji očuvanja života deteta. Nadevanjem ovakvog imena se verovalo da vatra i munja, opasne prirodne sile, ne mogu naškoditi detetu koje je i samo „oganj“.[1]
Ženski oblici ovog imena su Ognjena i Ognjenka. Postoji i muški oblik Ognjan.

Simbolično i sa terminom porođaja Very Happy
rada78
rada78

Broj poruka : 1030
Datum upisa : 04.05.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Botox 3/12/2012, 21:46

sto bi vas neko gledao cudno zbog imena preko? pa nek lome jezik malo :) ne vidim da recimo nesto fali novaku djokovicu, il da je falilo nikoli tesli il milutinu milankovicu....

meni se recimo ne svidja ta sadasnja moda davanja imena koja nisu s ovih prostora, msm , ne znam, ali nekako svi narodi cuvaju svoj jezik, svoja imena, obicaje i ne vidim tu nista lose.... eno neke nase komsije cak i svoje zlocince slave :s :-[
jedino mi sve sto je srpsko odbacujemo.... mislim da treba da naucimo da vise cenimo ono sto je nase....
inace bas volim stara slovenska imena, kad smo kod ognjena, zenska varijanta mi je takodje lepa :)
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 38
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Simona 3/12/2012, 21:57

Struzzo ::
Simona ::Meni je zanimljivo da su nekad postojala i internacionalna imena, da li su bila u modi zbog osvajača koji su tuda prolazili ili je postojao neki drugi razlog ali daleko od toga da su i nekad sva imena bila srpska (i to pričam o selima). Tako se moja baba zvala Dafina a prababa Katarina.

I moja kuma se zove Rajna, slažem se da je lepo ime.
Simona
Simona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Struzzo 3/12/2012, 23:16

Bojana86 ::sto bi vas neko gledao cudno zbog imena preko? pa nek lome jezik malo :) ne vidim da recimo nesto fali novaku djokovicu, il da je falilo nikoli tesli il milutinu milankovicu....

meni se recimo ne svidja ta sadasnja moda davanja imena koja nisu s ovih prostora, msm , ne znam, ali nekako svi narodi cuvaju svoj jezik, svoja imena, obicaje i ne vidim tu nista lose.... eno neke nase komsije cak i svoje zlocince slave :s :-[
jedino mi sve sto je srpsko odbacujemo.... mislim da treba da naucimo da vise cenimo ono sto je nase....
inace bas volim stara slovenska imena, kad smo kod ognjena, zenska varijanta mi je takodje lepa :)

Moj sin ima ime koje je itekako sa ovog prostora. I staro je i ima značenje. Neko bi rekao srpsko, ali nije mada ga mi svojatamo.
I ja ne volim pomodno davanje imena koja su npr. kratka zato što je to moda ili zvuče fensi a ne slažu se uz prezime.
Ali volim biblijska, legendarna, antička i internacionalna imena...i mi, kao evropski, stari i hrišćanski narod se u to itekako uklapamo...dosta imena za koja mi tvrdimo da su tipična, tradicionalno srpska zapravo nisu, već su slovenska, praslovenska, balkanska, evropska...tj. internacionalna. I meni je to OK jer se ne osećam samo stanovnikom ove zemlje.
Struzzo
Struzzo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od dr mali pariz 4/12/2012, 20:44

Na mom frizideru,ispod gornjeg dela na kom su zakačeni magneti svih evropskih i nekih svetskih gradova,stoji ‘‘prica od magneta‘‘,a nju čine 5 magneta.
gornji je panorama praških mostova,ispod njega magnet sa mojim imenom,pd njim poklon od Happy,na kom je znak supermena,a piše- Super mama,a sa strana magneta na kom je moje ime,stoje dva,poklon od Sofke,još dok sam bila u bolnici, Jedno je magnet sa objašnjenjem nastanka imena Ivona: Potiče iz grčkog IOAN,IOANNES,
izvorno iz starohebrejskog YOHANAN, u značenju ‘‘u milosti Božijoj‘‘
drugi,sa imenom Dušan - izvodi poreklood osnove istog korena,koji je u imenicama Duh i Duša. Sinonim je dobrote i lepote. U prošlosti je iztažavalo rod.želju da dete dugo živi.
Eto,jesam li vas pošteno udavila Very Happy
inače,dečak je nasledio ime,a da mi mama nije Milica,devojčica bi nosila to ime,no ovako,moj izbor je bio Ivona.
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od nina :) 4/12/2012, 21:20

kad si dusanu dala nasledno ime sto onda i ivoni nisi dala milica da bude po tvojoj mami.ja sam veliki protivnik imena baba i deda koji su zivi da im se tako zovu deca i unucad jer negde znam gde ima njih po 3 u kuci isto ime i kad zovnu jednog svi se jave

Broj poruka : 5182
Godina : 49
Datum upisa : 06.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od dr mali pariz 5/12/2012, 02:11

Nina,upravo iz tog razloga. moja majka je živa,ali njegov otac nije.
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od missile 5/12/2012, 09:11

dr mali pariz ::
... Jedno je magnet sa objašnjenjem nastanka imena Ivona: Potiče iz grčkog IOAN,IOANNES,
izvorno iz starohebrejskog YOHANAN, u značenju ‘‘u milosti Božijoj‘‘

Prelepo!
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Milijana 5/12/2012, 10:13

Kod nas su sada sve devojcice Ive, Mine i Lene i ne razumem tu modu, kao da daju nadimke, a ne imena. Isto ne razumem imena koje nose psi, a onda daju i deci Shocked Nekako mi se cini da svako vreme nosi neku modu u davanju imena, mi smo tako imali 7 jelena u odeljenju, a moja sestra, 6 godina ranije 4 Ane i 5 Marija. Osecam da ce kod Lenke svaka druga biti Lena Shocked

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marija86 5/12/2012, 10:26

:) Seka Aleksic dala psu ime Lola ..eto ispade nase ime -ime za psa Very Happy
Ne znam ja zivim u okolini u kojoj su i Loli dali nadimak Lolica i sl...ali Lolica sa dugim O... uzasno...
Htela sam Andjela odmah bi bila Andja a meni se to ne dopada..
Marija86
Marija86

Broj poruka : 1794
Datum upisa : 23.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Simona 5/12/2012, 13:56

Ja ne volim nasledjena imena a dete mi se zove nasledjeno po nekome i to živa osoba i to vezano za biološku porodicu. Ali šta da se radi kad je kod usvajanja to tako... Mada mu je jedan od nadimaka kao ime mog bivšeg, to mi je omiljeno ime ali ga ne bih nikad dala da on ne zasujeti kad čuje... Ali eto kad već nismo davali ime našem detetu ispalo je ono što bih ja želela a ne bih dala, čudni su putevi sudbine. Wink No pošto mužu ne smeta sve češće mi se omakne da dete zovem i tako, imao je i taj nadimak kod hranitelja pa ga Vilenjak voli a meni ima posebnu vibraciju Very Happy

Inače sestri sam ja dala ime Katarina a moja baba je razglasila svud po familiji da sam ja to dala po pomenutoj prababi koja mi u trenutku davanja imena nije bila ni na kraj pameti... ali baba je proglasila da će me familija tako više voleti pa svi rodjaci i danas veruju da je sestra dobila ime po prababi... Rolling Eyes

Inače Mina je meni omiljeno ime, muž i ja smo planirali to ime za našu ćerku... Nisam uopšte znala da je tako popularno dok ne pročitah Milijanin post. Ivona je isto divno ime.
Simona
Simona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Struzzo 5/12/2012, 13:58

Marija86 :::) Seka Aleksic dala psu ime Lola ..eto ispade nase ime -ime za psa Very Happy
Ne znam ja zivim u okolini u kojoj su i Loli dali nadimak Lolica i sl...ali Lolica sa dugim O... uzasno...
Htela sam Andjela odmah bi bila Andja a meni se to ne dopada..

Moja sestra je bila opterećena pri davanju imena mogućim nadimcima...smatram da je to besmisleno pošto je nemoguće kontrolisati pogotovo kad dete krene u školu...i pogotovo ako je muško. Zvaće ga društvo onako kako ono hoće, još ako bi se ti ljutio, insistirao da te drugačije zovu tek onda će te zvati kako su namerili i to ne mora uopšte imati veze sa imenom već po prezimenu ili po nekoj anegdoti, šali ili prosto njihovom ćefu.

Ja se slažem sa Milijanom. Ne volim imena koja su zapravo nadimci. Ali od svih tih nadimkastih imena Lola mi je najlepše...i podseća me na Španiju...i nju volim. Very Happy
Struzzo
Struzzo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marija86 5/12/2012, 14:09

Ja se zovem Marija a zovu me Mara,Marica i jos sto nekih bzv.nadimaka...zovi me onako kako se zovem..a Lola meni nije ime kao nadimak posto ne znam od kog imena bi bilo skraceno...inace je kod nas neki obicaj da deca ili kako god imaju nadimke i da se zovu skraceno..znam koliko ja nisam volela da me zovu skraceno pa eto nisam htela da mom detetu neko " pogrdi" ime Very Happy
Marija86
Marija86

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Struzzo 5/12/2012, 14:12

Simona ::Ja ne volim nasledjena imena a dete mi se zove nasledjeno po nekome i to živa osoba

Jeste bezveze da dete dobije ime po živoj osobi ali nije tako sa svakim nasleđivanjem imena...neko itekako ima smisla i razloga kao što je u slučaju naše Paris. yes

Ivona je baš lepo ime, divnog značenja...da, grčko, izvorno starohebrejsko (kao mnoga, mnoga imena btw) i videh ga u crkvenom kalendaru među srpskim imenima...to je ono o čemu sam pisala u prethodnom postu.
Struzzo
Struzzo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marija86 5/12/2012, 14:14

I da mi inace imamo problem da vezujemo ljude sa imenima..Ivona je lepo ime ali tako se zvala prva zena mog muza pa bas i nije zgodno Very Happy
Marija86
Marija86

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Simona 5/12/2012, 14:18

Marija,
Lola je skraćeno npr od imena Lovorka... e sad to ime je retko kod nas ali ja sam imala drugaricu u detinjstvu koja se tako zvala i svi smo je zvali Lola. Inače meni je isto lepo ime Marija a skraćenice nisu... Ali zaista je jedno vreme bilo jako popularno. Mi smo na faksu u grupi imali šest Marija i svi smo se zbunjivali o kojoj pričamo Laughing

lol! to za prvu suprugu nije baš zgodno... Meni se omiljena lutka iz detinjstva zvala Ivona pa su mi asocijacije na to ime pozitivne...

Simona
Simona

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Marija86 5/12/2012, 14:20

Simona ::Marija,
Lola je skraćeno npr od imena Lovorka... e sad to ime je retko kod nas ali ja sam imala drugaricu u detinjstvu koja se tako zvala i svi smo je zvali Lola. Inače meni je isto lepo ime Marija a skraćenice nisu... Ali zaista je jedno vreme bilo jako popularno. Mi smo na faksu u grupi imali šest Marija i svi smo se zbunjivali o kojoj pričamo Laughing

lol! to za prvu suprugu nije baš zgodno... Meni se omiljena lutka iz detinjstva zvala Ivona pa su mi asocijacije na to ime pozitivne...

Ne,ne Simona nije bas zgodno Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Lovorka Shocked Shocked Shocked Shocked Prvi put cujem za to ime king Very Happy
Marija86
Marija86

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Struzzo 5/12/2012, 14:20

Marija86 ::Ja se zovem Marija a zovu me Mara,Marica i jos sto nekih bzv.nadimaka...zovi me onako kako se zovem..a Lola meni nije ime kao nadimak posto ne znam od kog imena bi bilo skraceno...inace je kod nas neki obicaj da deca ili kako god imaju nadimke i da se zovu skraceno..znam koliko ja nisam volela da me zovu skraceno pa eto nisam htela da mom detetu neko " pogrdi" ime Very Happy

Lola je špansko ime, nadimak ili skraćeno od Dolores što znači žalost...imaš na linku koji je ostavila Simona na 3-4. strani ove teme. Very Happy
Eto, u ljudskoj prirodi je da umanjuju, uvećaju, tepaju, daju nadimke, da "pogrde" što bi ti rekla pa i Lola dobi (i)ca...

Poslednji izmenio Struzzo dana 5/12/2012, 14:25, izmenjeno ukupno 1 puta
Struzzo
Struzzo

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 8 od 13 Prethodni  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 11, 12, 13  Sledeći