KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zasto oci kod beba krmeljaju?

Ići dole

Zasto oci kod beba krmeljaju? Empty Zasto oci kod beba krmeljaju?

Počalji od Hitron-Luka 19/1/2008, 12:39Zasto oci kod beba krmeljaju? 2008_01_18_okomalo
Jedan od čestih problema beba u prvom mesecu života je infekcija oka koja po pravilu ide sa „krmeljanjem! Hajde da ovu, ponekad, neprijatnu situaciju razjasnimo. ”

Zašto okce kod bebe suzi?


Ubedljivo najčešći razlog „vlažnog” okca kod bebe je neprohodan suzni kanal. To je kanalčić koji spaja unutrašji ugao oka i nos. On polazi iz oka, a završava se u sluznici nosa, što je veoma važno za razumevanje problema. Njegov zadatak je, dakle, da odvodi suze iz oka u nosić.
Naime, može se desiti da je sam suzni kanal sužen ili zapušen, pa suze ne mogu da „isteku” iz oka ka nosiću. Sa druge strane, suzni kanal može biti prohodan, ali nosić može biti zapušen, pa suze ne mogu da stignu u nos. Bilo kako bilo, rezultat je isti – suze ne mogu da „oteknu” u nosić, pa okce suzi, a ponekad suze teku „unazad” ka spoljnjem uglu oka.

A zašto se stvaraju „krmelji”?


Žuti sekret (u vidu „krmelja”) je pouzdan znak bakterijske infekcije! Ona nastaje zbog starog pravila „gde je zastoj u organizmu, tu nastaje infekcija”. Suze ne peru okce, bakterije ne „ističu” sa suzama, zato se nakupljaju u oku i nastaje infekcija vežnjače (conjunctivitis), a neretko i ivice kapka. Zato je oko krmeljavo i „otečeno”, što zna da izgleda prilično zastrašujuće.

Kako pomoći bebi?


Prvo, oko se mora očistiti! To se radi tro-procentnom bornom kiselinom koja se posebno sprema za „očnu” upotrebu (Acidi boric pro oculi) koja se može kupiti u većim apotekama. Ne može se koristiti borna kiselina za kožu! Potrebna je i sterilna gaza koju treba natopiti bornom kiselinom, pa nežno, od spoljašnjeg ugla oka „obrisati” okce ka unutra. Ako treba, postupak ponoviti sve dok se oko potpuno ne „izbistri”.
Potom, u čisto oko treba ukapati jednu do dve kapi „očne” borne kiseline – to je najbolje uraditi tako što se glavica postavi tako da dete gleda u plafon, pa se kapljica pažljivo „ukapa” u unutrašnji ugao oka. Beba može privremeno da žmuri, ali opet „plasirajte” kap na pomenuto mesto i sačekajte da se okce otvori, pa će kap naći svoj put u oko.
Ovu proceduru ponavljate tri do pet puta dnevno, najmanje pet dana.
Obavezno ukapajte bornu kiselinu i u zdravo oko, jer se infekcija lako prenosi iz obolelog okca.
Neophodno je nosić dobro „servisirati”, jer bez dobre prohodnosti nosa „džaba truda” oko okca.

Kada treba potražiti pomoć oftalmologa?


Ako se i pored opisanih „procedura” i konsultacija sa pedijatrom infekcija ne smiruje treba potražiti pomoć oftalmologa koji će „pojačati” terapiju odgovarajućim antibiotskim kapima ili mastima (sada je „u modi” uljani rastvor umesto masti).
Kada se problem uporno ponavlja i pored perioda čistog okca i upornih „terapija pritiskom” na unutrašnji ugao oka (ka nosiću). Tada je kanal, verovatno, potpuno zapušen i treba ga „sondirati”, ali to indikuje isključivo oftalmolog. To nije „bauk” procedura, a izlečenje je takoreći stoprocentno! Kao što vidimo ima leka za „krmeljavo okce”. Većina beba se lepo izbori sa problemom, uz manju ili veću pomoć roditelja i lekara.

Zašto su suze važne za oko?


Suze se stvaraju u maloj suznoj žlezdi koja se nalazi u spoljnjem uglu oka. One odatle „oblivaju” okce i putuju ka unutrašnjem očnom uglu. Oko se bukvalno kupa u suzama, pa se i „mikroprljavština” tako iz oka „ispira”. Suze sadrže jedan enzim koji može da naškodi bakterijama, ali je ipak važniji „ispirajući” efekat suza.

A kamilica i vatica?


Zaboravite i kamilicu i vaticu! Vatica je nesterilna - to nije dobro za bebu, a kamilica može sadržati „mikromrvice” koje se ne vide, ali mogu dodatno zapušiti suzni kanal!

Šta da se radi ako se infekcija ponavlja?


Nažalost to se često dešava.
To znači da je kanal i dalje neprohodan i da se mora potražiti pomoć lekara. Tada će pedijatar pokazati roditeljima jedan jednostavan manevar – pritisak na unutrašnji ugao oka (ka nosu) koji kod većine dece „produva” suzni kanal, i sve se lepo završi. Iskusne babice, takođe, znaju za ovu „foru”, tako da mogu pomoći bebama. (roditelj portal)
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 48
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu