KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dojenje

+26
dragmilk
veki1
bundevica
buby
KoMetaK
LaFolie
dragana76ns
SladZana
hocukusurnecuzvaku
fmala
Marie
zoxa
Ema78
natalija
lilly13
mijaki
key
Mirjana
Nefertari
Botox
jagodica
noja
MARA
Orline
Jelence
Hitron-Luka
30 posters

Strana 2 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Nefertari 30/6/2012, 12:57

Jagodice skroz normalno veruj mi neces se kolebati. Moj sin ima 2.5god a mladji 6 mes, starije dete obavezno prisustvuje dojenju neznam dal je preskocio svega 2-3 puta, nesto mi objasnjava pokazuje na batu kako sisa, znaci skroz normalna situacija a i to je super sto ce starije dete nauciti da dojke postoje da bi beba sisala a ne za nesto drugo Laughing
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 40
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od jagodica 30/6/2012, 20:39

Još mi je rano za ta razmišljanja, ali eto, svašta prolazi kroz glavu. Kod nas će biti razlika 4 god. videćemo kako će to biti. Hvala, Nef!
jagodica
jagodica

Broj poruka : 247
Datum upisa : 04.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Nefertari 30/6/2012, 23:49

Prekopiracu tekstove sa jedne odlicne grupe na fb o dojenju autor tekstova je tereza Kis Miljkovic, nadam se da ce pomoci


Zabrinutost oko količine mleka

Ukoliko majke počinju avanturu zvanu dojenje sa određenim predrasudama o načinu dojenja, preciznije o tome koliko često treba dojiti bebu i koliko podoji moraju da traju, jako lako se nađu u problemu zvanom „ Imam li dovoljno mleka?“. Bebine navike u sisanju su različite tako da ritam koji je jednoj bebi odgovarajući može da bude potpuno neodgovarajući za drugu. Količina mleka koju majka stvara zavisi od učestalosti podoja i efikasnosti kojom beba sisa.
Ukoliko beba kvalitetno sisa to sisanje će izazvati reakciju u maminom telu tj hipofiza će početi da ispušta dva hormona, oksitocin i prolaktin. Prolaktin je hormon koji utiče na stvaranje mleka. Što beba češće i efikasnije sisa više prolaktina se ispušta u organizam i dojke više mleka stvaraju. Ukoliko beba ima potrebu za većom količinom mleka od one koju dobija moraće ili češće da sisa ili efikasnije da bi stimulisala stvaranje veće količine mleka. Drugi hormon, oksitocin, utiče na kontrakcije u samim dojkama tako sto gura mleko iz mlečnih ćelija, kroz mlečne kanale, bradavicu do bebinih usta. Ovaj proces se obično naziva Let down refleks ili refleks ispuštanja mleka.
Proizvodnja mleka je usko povezana sa pravilom ponude i potražnje. U početku mamino telo nezna koliko mleka je potrebno bebi ali čestim podojima – bar 8-12 podoja u 24 sata – telo će dobiti poruku koliko to mleka stvarno treba njenoj bebi. Počeće da stvara onoliko mleka koliko je bebi potrebno. Česti ali kraći podoji (bar 20-30 minuta za male bebice) stvaraju i održavaju zalihu mleka mnogo efikasnije nego ređi ali duži podoji.
Ukoliko je majka zabrinuta za količinu mleka koju nudi svojoj bebi najbolje je da obrati pažnju na bebine mokre pelene. U toku prvih par dana po rođenju, dok još uvek dobija samo kolostrum, beba će upiškiti svega jednu do dve pelene. Od trenutka kada mami nadođe mleko beba bi trebalo da ima 6-8 mokrih pamučnih pelena ili 5-6 pelena za jednokratnu upotrebu dnevno (24 sata).
Ukoliko majka nemože da proceni kako izgleda „mokra pelena“ onda je najbolje da uzme pelenu i da u nju sipa 3-4 supene kašike vode. Na ovaj način je najlakše videti kako izgleda pelena u koju je beba piškila jednom.
Posle navršene seste nedelje broj mokrih pelena može da se smanji na 5-6 mokrih platnenih pelena ili 4-5 pelena za jednokratnu upotrebu ali će se njihova težina tj količina urina koju beba ispiški povećati. Do ovoga dolazi zato što bebina bešika raste i sposobna je da zadrži nešto veću količinu urina u sebi pre nego što ga beba izbaci. U bilo kom uzrastu urin bi trebao da bude svetle boje i blagog mirisa.
...
U prvih nekoliko dana po rođenju bebina stolica (kaka) je tamne boje i zove se mekonijum. Ovo je stolica koja se skupljala u bebinom telu još dok je bila u maminom stomaku. Kolostrum je prirodni laksativ i on pomaže bebi da lakše izbaci mekonijum. U toku prvih 24-48 sati od nadolaska mleka u maminim dojkama bebine stolice će promeniti boju i sastav. Kada se konačno izbaci sav mekonijum bebina stolica će biti bez oblika, gustine recimo kao kašica od graška a boja će joj biti žuta – žuto zlatna – ili delimično zelena. Poneka stolica zelene boje je takođe normalna pojava. Miris bi trebao da je blag i da nije neprijatan.
Stolica postaje učestalija kako se bebi vraća izgubljena kilaža posle porođaja i kako počinje da napreduje. Većina beba ce imati 2-5 stolica za 24 časa. Mnoge bebe zadržavaju ovaj ritam sve dok su isklučivo dojene. Ukoliko je stolica mala tek da umaže pelenu onda će ih biti više u toku dana. Kada je stolica obimna onda je dovoljna i jedna stolica u nekoliko dana. (ovo je uobicajna pojava kod beba starijih od šest nedelja) Ukoliko je broj stolica odnosno njihova količina manja od već opisane potrebno je da se obrati pažnja na broj podoja, broj mokrih pelena u toku 24 sata i napredovanje bebe. Moguće je da neka beba varira od uobičajnog ritma pražnjenja creva ali je takođe obavezno da se obrati pažnja na to da li beba dobija dovoljan broj podoja, da li sisa efikasno i da li dobija dovoljnu količinu zadnjeg kaloričnog mleka, koje je bogato kalorijama.
Mnoge bebe zadržavaju ovakav ritam praznjenja creva sve dok su isključivo dojene. Sporiji ritam pražnjenja creva može da bude sasvim normalan od starijih isključivo dojenjih beba. Neke od njih imaju stolicu svega jednom u sedam dana bez znakova konstipacije (zatvora) (kao što su suva i tvrda stolica).
...
Neke majke primećuju da im količina mleka u dojkama varira u toku dana. Uglavnom su im dojke punije u prepodnevnim satima a manje pune u poslepodnevnim i večernjim satima. U ovakvim slučajevima češci podoji u popodnevnim i večernjim satima će stimulisati stvaranje veće količine mleka koja je bebi potrebna.
Lažni alarm
Neke majke misle da imaju problem sa količinom mleka iako je količina mleka koju daju bebi sasvim dovoljna. Uglavnom uočavaju simptome ponašanja koje je nesto drugo prouzrokovalo ili ih brine ponačanje bebe koje je ustvari potpuno normalno za dojene bebe. Ukoliko vaša beba ima dovoljno mokrih pelena, dovoljno kaki i napreduje u težini, onda ništa od dole navedenog ne bi trebalo da vas brine:
Beba često sisa. Mnogo beba ima jako veliku potrebu da sisa kao i da često budu u maminoj blizini. Česti podoji zadovoljavaju ove potrebe iako beba nema potrebu za većom količinom mleka.
Beba izgleda gladna sat vremena nakon podoja. Ljudsko mleko se mnogo brže absorbuje iz digestivnog trakta. Ono je takvog sastava da stvara mnogo manje opterećenje na bebin sistem za varenje od adaptiranog mleka tako da biva brže svareno. To je razlog zašto se bebe koje se doje hrane češće od beba koje se hrane adaptiranim mlekom.
Beba iznenada povećava frekvenciju i/ili duzinu podoja. Bebe koje su bile pospane kao novorođenčad obicno se „probude“ oko druge - treće nedelje starosti i počinju česce da traze podoje. Bebe takođe imaju i skokove u razvoju (oko druge nedelje, šeste nedelje i trećeg meseca, a i kasnije). U toku ovih skokova sve bebe traže češće podoje da bi stimulisale veću proizvodnju mleka.
Beba iznenada skraćuje trajanje podoja, mozda na 5-10 minuta za jednu dojku. Postoji mogućnost da je beba u stanju da izvuče dovoljnu količinu mleka jer je postala jača i iskusnija.
Beba je nervozna. Većina beba ima svoje trenutke u toku dana kada su nervoznije i razdražljive. Ovo se uglavnom dešava u isto vreme svakog dana. Ima beba koje su razdražljive svo vreme. Razdražljivost moze biti pruzrokovana raznim stvarima a ne samo glađu iako se često ne primecuju. Mnoge majke nažalost pomisle da beba ne dobija dovoljno mleka. ...
Mamine dojke „cure“ malo ili nimalo. Curenje dojki nije znak da li majka prizvodi dovoljno mleka. Majke čije dojke cure u toku podoja primećuju da curenje mleka između podoja više ne predstavlja problem kada se uspostavi ponuda i potražnja.
Grudi su odjednom postale mekše. Ovo se dešava zato što se u toku prvih nedelja stabilizuje ponuda i potražnja. Dojke prestaju da budu prepunjene kao u prvoj nedelji – dve.
Majka nikada ne oseća let down (refleks ispuštanja mleka) ili taj refleks nije više jak kao nekada. Vremenom ovo se može desiti. Neke majke ne osećaju ispuštanje mleka ali one mogu da nauče da prepoznaju efikasno sisanje tako što će pratiti ritam sisanja njihove bebe. Na početku podoja ritam je jak i brz da bi zatim prešao u lagani ritam, par puta beba sisa pa proguta, napravi pauzu pa ponovo par puta povuče, proguta, pa pauza i tako u krug do kraja podoja.
Beba je merena pre i posle podoja i rečeno joj je da beba nije dovoljno sisala. Merenje posisanog mleka pre i posle podoja se pokazalo neefikasnim. Može se uzeti u obzir jedino ako se radi duže vreme. Čak i tada ovaj metod nje pouzdan. Bebe imaju svoj ritam kada i koliko će sisati. ...
Beba prihvata flašicu posle podoja. Većina beba će rado „piti“ iz flašice i kada im je stomak pun jer sve bebe vole da sisaju. Ovo nemora da znači da je beba gladna.
Majka može da izmuze samo malo mleka. Izmlazanje mleka je veština koja se vremenom i praksom uči. Količina mleka koju majka izmuze nije pokazatelj stvarnog stanja (količine) u dojkama.

Ako ste i dalje zabrinuta mama pogledajte poglavlje 10. „Napredovanje u tezini“ (uskoro)


Kada beba počne da jede čvrstu hranu?
Majčino mleko je preporučeno kao osnovna hrana za bebu u toku prve godine života. Pošto se čvrsta hrana (dohrana) daje kao dodatak obroku, majke bi trebalo sve do prvog rođjendana prvo da nude dojku pa tek onda da dodaju čvrstu hranu. Postepeno se povećava količina čvrste hrane.
...
Nudeći bebi prvo podoj majka može da bude sigurna da beba dobija dovoljno mleka koje je potrebno bebi za rast. Kada beba (dete) napuni godinu dana vreme je da se prvo daje čvrsta hrana, a podoj se ostavlja za posle obroka ukoliko beba želi da sisa. (Više informacija o uvođenju vrste hrane u delu 5. „Uvođenje čvrte hrane“. (uskoro)
...
Noćni podoji
Bebe rastu jako brzo i zbog toga imaju potrebu da sisaju i noću. Jednako dojke mogu da se prepune ukoliko se ne prazne 5, 6 ili više sati bez prestanka u toku noći. Ukoliko se dojke prepune postoji mogućnost da dođe do mastitisa. Isto tako beba može imatu teškoće da prihvati dojku koja je prepunjena.
Mnoge bebe se bude noću da sisaju čak i kada prerastu naziv beba i postanu dete. Razlozi za noćno buđenje mogu da budu: glad, rast zubica, nemir zbog nove faze u rastu bebe i usamljenost. Pored ovih razloga uvek može da se desi još nesto. Beba koja je do skoro spavala maltene celu noć takođe može da počne da se budi noću zbog zubica ili iz nekog drugog razloga.
Čak i veća beba može da ogladni u toku noći. Dešava se da deca starosti oko 10 meseci počnu da se bude tražeći dojku.
Postoji mnogo alternativnih rešenja koja mogu da olakšaju noćno dojenje. Bebin krevetić može da se stavi uz mamin krevet. Dušek ili vreća za spavanje može da se stavi na pod pored roditeljskog kreveta. Moze da se stavi krevet ili dušek u bebinu sobu na kom se mama ispruži noću da podoji bebu pa sa njom nastavi spavanje do jutra ili je ostavi na tom krevetu a ona se vrati u svoju sobu... Moguće je i staviti jednostavo dete u krevet sa roditeljima da se podoji i nastaviti spavanje zajedno, deo noci ili čak celu noc. Majka treba jednostavno da se potrudi da udovolji svojim i bebinim potrebama jer bebe tako brzo odrastu.

Tereza Miljković
savetnica za dojenje
urednik sajta Super beba
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 40
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Nefertari 30/6/2012, 23:51

skokovi u razvoju by Tihana Red
skokovi se javljaju sa 3 dana (kad naiđe mlijeko), 6 dana, 3tj, 6tj, 3mj, 6mj. obilježava ih bebino češće nacicavanje i po danu i po noći (iako ponekad po noći normalno spavaju). češće može značiti svakih sat, sat i pol, ali bome i non stop. radi se o principu ponude i potražnje, što dijete više cica, više se mlijeka proizvodi. budući da je beba cendravija nego inače, okolina, a onda i same majke, pretpostave da "nemaju dosta mlijeka" pa uvale bocu adaptiranog. time pokvare ciklus povećane potražnje a shodno tome i povećanje same ponude, i velika većina majki vrlo skoro nakon skoka završi s dojenjem i prisiljena je davati bocu. kako povećati proizvodnju na drugi način osim cicanja? rukom ili izdajalicom se NAKON podoja izdajati na prazno, znači dok više ništa ne izlazi iz cice, barem 5-10min svaku cicu. na taj način mozak dobiva signal da ipak treba proizvesti još mlijeka. i da nebi majke mislile da je sva ta muka oko skokova bezveze, slijedi lijepa vijest. nakon svakog skoka beba vas nakon par dana nagradi sa nekom novom vještinom- smješkom, posjedanjem, prvim slogovima...
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 40
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Nefertari 30/6/2012, 23:54

Prvi dani kod kuce

Potpuno je normalno da svaka beba u prvim danima svog života želi da sisa često i da su podoji dugački. Kada se dojenje vremenski ne ograničava u toku prvih dana i nedelja posle porođaja većina majki iz svog iskustva priča o tome kako su njihove bebe sisale čak po sat vremena da bi zatim jednako toliko spavale, pa ponovo iz početka dojenje pa spavanje. Taj ritam se zadržavao sve dok se ne bi uspostavila laktacija. Druga situacija koja je jednako zastupljena je da beba često sisa sa kratkim pauzama između podoja. Takodje u toku prvih dana beba moze da bude nezainteresovana za sisanje ili veoma pospana. U ovom slučaju potrebno je da se mama potrudi da zainteresuje bebu da sisa.

Kolostrum, mleko žute ili zlatne boje je mleko koje beba dobija u prvim danima svog života. Ono u sebi ima visoku koncentraciju hranljivih sastojaka kao i imunoglobulina koji štite bebu od raznih infekcija i bolesti. Kolostrum je neka vrsta prve "vakcine" koju beba dobije. Iako se količina kolostruma može meriti kapima odnosno kasičicom ono je jako bitno. Posto se radi o maloj količini potrebno je bebu stimulisati da sisa da bi sve lepo izvukla i na taj način stimulisala vaše grudi na proizvodnju veće količine mleka koje su svakim danom sve potrebnije. Osim sto bebu na ovaj način hrante vi joj dajete i veliki doprinos po pitanju njenog zdravlja.

Ukoliko su beba i mama pronašle za sebe dobar položaj za dojenje i ako je beba lepo zahvatila dojku ustima, česti i vremenski neograničeni podoji neće dovesti do stvaranja ragada. Rezultat svega toga će biti značajan i za mamu i za bebu.

Zašto je pravilan položaj usta ana maminim grudima od velikog značaja?
Pravlan položaj je presudan za ostvarvanje sledećih rezultata:

Beba će dobiti sav kolostrum koji joj je potreban. Iako kolostruma ima malo on je bogat u hranljivim i zaštitnim materijama. Bebe dobijaju veliki deo imunteta in utero ali veliki deo imuniteta dobijaju naravno kroz mamin kolostrum.
Sprečava pojavu PPD (post porođajne depresije) kod mame. Kada je dojenje ‘’slobodno’’ bez vremenskih ograničenja ili uobročavanja velike su šanse da i mama bude manje podložna PPD.
Stimiuliše kontrakcije materice i sprečava opasnost od jačeg krvarenja. Bebino dojenje odmah na samom porođajnom stolu stimuliše lakše izbacivanje placente. Mama će slabije krvariti jer bebino sisanje stimuliše kontrakcije materice.
Štiti bebu od pojave novorođenačke žutice. Istraživanja kod beba koje su dojene od samog porođaja su potvrdila da se kod onih koje su dojene često nivo bilirubina u krvi bio znatno niži. Bebe koje su dojene bar 8 puta u toku dana su imale 3mg/dl niži nivo bilirubina od onih koje su bile dojene ređe. Razlog za ovakvu reakciju bebinog organizma je i taj što kolostrum ima laksativno dejstvo i zbog toga česćim stolicama beba izbacuje višak bilirubina, koji je odgovoran za pojavu žutice, pre nego sto ga telo resorbuje.

Beba stiče praksu u sisanju pre nego što mamine grudi budu pune mleka. Pružanje mogućnosti bebi da sisa prvih sati i dana posle porođaja, beba uči kako da efikasno sisa pre nego što mami nadođe mleko u grudima što se obično dešava trećeg-četvrtog dana po porođaju. Ovo je izuzetno važno majkama koje imaju ravne ili uvučene bradavice.

Neke bebe su pospane i nezainteresovane za dojenje u prvim danima, pogotovo ako su male ili ukoliko su majke za vreme kontrakcija ili za vreme samog porođaja primala lekove. Radi maminog i bebinog boljeg napretka potrebno je stimlisati i bebu i mamu na često dojenje.

U toku prvih dva do tri dana dok beba sisa samo kolostrum imace samo jednu do dve mokre pelene. Od trenutka kada mami nadođe mleko broj mokrih pelena bi trebao da bude 6-8 pamučnih pelena, ili 5-6 jednokratnih i 2-5 ukakanih.

U prvim danima bebina kaka izgleda kao crna lepljiva masa koja se zove mekonijum. To je bebina stolica koja se sakupljala u njenim crevima jos dok je bila u maminom stomaku. Kolostrum je prirodan laksativ i jako je važan u procesu bebinog izbacivanja prve stolice. U toku prvih 24-48 sati od trenutka kada mami nadođe mleko i stolica ce se promeniti kako u boji tako i u izgledu.

Normalno je za očekivati da ce beba u toku prvih dana po rođenju izgubiti do 10% od svoje porođajne težine. Jednim delom to je i zbog stolice koju će izbaciti ali i zbog već pomenute manje količine mleka (kolostruma). Bebe koje su često dojene u prvim danima brzo povrate svoju težinu. Poželjno je da beba dostigne svoju porođajnu težinu u toku naredne tri nedelje mada većina beba to postigne i pre, posle 10-tak dana.

Davanje adaptiranog mleka (ili druge tečnosti) u prvim danima po bebinom rođenju je potpuno nepotrebno i može samo napraviti štetu jer će beba biti manje zainteresovana za dojenje pa moze doći do većeg gubitka težine. Beba kojoj se daje voda će unositi u stomak tečnost ali ne i kalorije koje su joj potrebne za rast i razvoj.

Takođe korišćenje flašice moze da prouzrokuje zbunjenost između cucle i bradavice jer je nacin sisanja drugaciji, za sisanje je potrebno manje snage i sve to moze da prouzrokuje nepotrebne probleme. Novorođence lako moze da se zbuni jer se položaj jezika, vilice i usta razlikuje kod sisanja dojke ili pijenja mleka iz flašice kao i pri korišćenju cucle varalice.

...

Greške koje se najčešće javljaju još u porodilištu ali i pri dolasku kući:

Davanje dodataka (voda, čajevi, adaptirano mleko...) ishrani takođe prouzrokuje prepunjenost dojki jer skraćuju vreme koje bi beba provela sisajući. Cesti podoji pomažu mami i da ne dođe do prepunjenosti.

Davanje dodataka direktno utiče na količinu mleka koju mama stvara. Stvaranje mleka je direktno vezano sa brojem podoja, njihovim trajanjem tj dužinom podoja kao i efikasnošću kojom beba sisa. Davanje bilo koje dopune sisanju može samo da šteti količini mleka koja se stvara kod majke. Veći razmak između podoja, slabije sisanje moze jedino da utiče na to da se količina mleka u maminim dojkama smanji.

Glukoza, obična voda, čaj ili adaptirano mleko su nepotrebni iako se jako često nude bebama iz raznoraznih razloga.

Kada se posebno preporučuje dojenje u prvim satima i danima:

- Da bi se otkrila šupljina na jednjaku ( T-E fistula, tracheoesophageal fistula), preciznije šupljina koja se nalazi izmedju dušnika i jednjaka. Mogucnost postojanja ove anomalije se ponekad koristi kao razlog za ne nuđenje prvog podoja ili njegovo odlaganje. Potrebno je znati da je kolostrum, prvo mamino mleko, fiziološkog karaktera i da nemoze da prouzrokuje iritaciju kao što to moze da izazove glukoza. Ova anomalija se moze naci u 1 od 4000 slucajeva.

- Radi sprečavanja dobijanja žutice ili ubrzavanja njenog prolaska. Radi opovrgavanja ovog ubeđenja sprovedena su istrazivanja i merenja nivoa bilirubina kod novorodjencadi kojoj je davano adaptirano mleko. Rezultat istrazivanja je pokazao da adaptirano mleko ne smanjuje nivo bilirubina već da možda i produžava trajanje žutice. O tome ce biti više reči u delu „Žutica“.

- Kao prevencija dehidratacije kod pospanih i nezainteresovanih beba. Najbolji stimulans i pristup bebi koja je pospana ili nezainteresovana je upravo dojenje.

- Prevencija i postupci u slucaju hipoglikemije. Hipoglikemija ili nizak nivo šecera u krvi se moze javiti kod bebe koja je prošla kroz dugačak, težak porođaj, toksikemiju, mamin dijabetes, ili ukoliko je majka dobijala glukozu u toku porodjaja. U nekim bolnicama se bebama koje prelaze određenu telesnu težinu na rodjenju rutinski daje glukoza da bi se sprecila pojava hipoglikemije. Ipak ukoliko laboratoriski testovi krvi nisu pokazali nizak nivo šećera u bebinoj krvi onda davanje glukoze nije potrebno. Ako je ipak potrebno davati onda bi bilo najbolje da se koristi neka od alternativnih metoda davanja glukoze, a ne flasicom. Hipoglikemija kod bebe se definiše ukoliko je nivo glukoze za bebu rođenu u terminu niži od 30 mg/dl, a kod prevremeno rođenih beba nizi od 20 mg/dl.

Prema istraživanju (Smallpiece 1964) bebe koje imaju rizik od hipoglikemije najveću korist imaju od dojenja. Konstantni kontakt između majke i bebe, neograničavanje dužine trajanja podoja i najmanje 10-12 podoja u prvih 24 sata daju bebi dovoljno tečnosti i kalorija za pravilan razvoj bebe.

...

VAŽNO!!!

Majke čije su bebe hranjene u porodilištu adaptiranim mlekom, dobijaju prećutnu (i netačnu) informaciju da njihovo mleko nije dovoljno dobro za bebu. Zbog toga majke izlaze iz porodilišta sa ubeđenjem da je njiovoj bebi potrebno davati vodu ili formulu (adaptirano mleko), a ova činjenica dovodi do kraja dojenja. Uzrok prestanka dojenja, a i većine problema vezanih za dojenje je zbunjenost bebe promenom načina sisanja kao i slabom stimulacijom dojki.


T. Miljković

Savetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.com
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 40
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Mirjana 14/7/2012, 15:39

Evo dok moj Cvrle sisa, da vam ispričam kako sam ja prošla.
Mleko, tj. kolostrum mi je krenuo treći dan posle porođaja. Tek po koja kap.
Već sutradan su mi grudi bile vrele i tvrde.
Sestre su se smenjivale i svaka davala različit savet.
Prva mi je jako stiskala čitavu dojku, a ja sam plakala. Rekla mi je da tako moram i sama, i to da najviše stiskam tamo gde ajviše boli i da mesim grudi kao da mesim tvrdu pogaču. Sutra dan mi se neka druga izvikala jer su mi grudi bile crvene od masaže. S vrata je rekla da ja ne smem da masiram, jer neću još nekoliko dana imati mleka Shocked Kad je videla da ga imam, objasnila mi je da se grudi ne smeju grubo masirati Rolling Eyes Dakle potpuno suprotno od one juče!!!
I tako su se svakodnevno ređale, svaka sa svojim načinom tretiranja grudi.
Jednog dana, kada nam je jedna od sestara objašnjavala da grudi masiramo tako kao da pišemo šestice, moja cimerka kaže:" Očekujem da sledeća s vrata počne da viče i kaže "Ne šestica! Devetka!"" lol!
A noću smo se budile na 3h da bi se izmuzale. U tome nam je pomagala električna muzilica Medela, koja je super i izmazanje njome manje boli nego ručnom pumpicom.
Kad sam prestala da grubo masiram, pojavio mi se crveni krug oko bradavice koji je bio vreo i jako boleo. Onda su mi opet savetovali masažu, pumpicu, listove kupusa iz frižidera i naravno antibiotik!
Rekli su mi i da ako prva tri dana ne dozvoliš da se zapuše kanali, posle nećeš imati problema sa grudima i dojenjem.
Zaista, mleka imam dovoljno, a izmazam ga svaki treći dan možda. Baš kad osetim da me negde bolucka. Koristim ručnu Avent koja je super. Grudi su mi meke i bez čvorića.
Ragade sam naravno imala.
Desna bradavica mi se uvlačila i beba nije mogla da doji bez silikonske bradavice. Sada je već oblikovao, pa ne koristimo pomagala.
Lanolin krema koju mi je poslala naša Milijana, je jaaako dobra. Mazala sam je između podoja i zaista je brzo delovala. Još uvek je mažem onda kada mi bebac raskrvari jednu od bradavica. Toliko
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 47
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Botox 1/12/2012, 10:10

evo i mi da se javimo:)
imamo 6 nedelja i 1 dan i od pocetka samo sisamo, bez ikakvih problema rekla bih....
prvih sedam dana nije bio kraj mene, pa sam se rucno izmuzala, pa i pumpicom i nosila mu to mlekce da jede, kad smo dosli kuci, sam je sisao :)
nisam imala nikakvu bolnu prepunjenost, problema u pocetku sa grudima, a ni sad, ragade, ma nista....
on samo sisa, i to na zahtev, znaci kad god hoce, ne dajem mu ni vodu ni cajeve.... nije dobio nijednom mleko na flasicu, a nismo ni kupovali flasice, imamo jednu koja je dosla sa pumpicom, adaptirano nismo ni kupovali
...prezivesmo kod kuce za sada dva skoka u razvoju :) jeste napornije, al se isplati :)
eto.... drago mi je sto je sve onako kako sam zelela da bude i kako sam citala da treba.... uglavnom sad jos vise smatram da svaka zena ovo moze, samo se treba potruditi, ne paniciti, ne uci u zacarani krug dal-imam-mleka i uzivati u dojenju jer je to vreme samo vase, vas i vase bebe....
i da, kaze moj dragi da smo mnogo lepi oboje dok sikimo :) i kako mu je srce puno sto ga hranim.... eto malo iz muskog ugla :)
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 37
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od mijaki 7/1/2013, 12:03

mi iskljucivo sikimo od nekog sedmog dana zivota, bolnici smo poceli, kod kuce bili na kombinaciji sikenje - dohrana 3 dana i onda presli iskljucivo na sikenje...
mleka valjda ima, visak ne izmuzavam, dete lepo napreduje (za 18 dana vise od 800 gr), vreme podoja se skratilo sa 40 na 20minuta (nekada malko duze, nekada malko krace), ja pijem onaj caj za dojenje i litre i litre druge tecnosti, i nadam se da ce mlekca i dalje biti....
grudi su u pocetku jezivo bolele, posebno bradavice, sada je bolje. Recept: luftiranje grudi (msm sike na izvolte), mazanje lanolinom, stavljanje kompresa sa lanolinom, prskanje tecnim kiseonikom i susenje, mazanje Solkoserila (on se obavezno ispira sapunom)...
mozda nekome pomogne...
ljubim vas

mijaki

Broj poruka : 2537
Location : Beograd
Datum upisa : 25.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od lilly13 25/1/2013, 13:03

Mi isto od početka sisamo, s tim da sam ja nekih mjesec dana nakon podoja još izmuzala mlijeko (ne znam zašto, neko je rekao da treba) - nije bilo viška mlijeka. Iz bolnice smo izašli sa ragadama na obe bradavice, i to se riješilo lanolinskom kremom za par dana, međutim od tog izmuzanja pumpicom nakon podoja su mi pukle obe bradavice na mjestu spoja sa aureolom - užas. Kad je to popucalo ja sam pokušala da se izmuzam ručno ali mi nije išlo, pa su to radili moja sestra preko dana i mm naveče, a meni je uspjelo tek pred kraj prvog mjeseca. Jedva se saniralo. Uz sve to još smo morali mazati i nystatin zbog sora, ja sam zbog neke infekcije dobila jako visoku temperaturu - opšti haos.
Međutim sve smo to izgurali u tih prvih 40 dana i sad normalno sikimo. Grudi budu jako tvrde samo ujutro jer ona sad prespava 7 sati u komadu, pa ja ispustim malo mlijeka prije podoja, a ostatak dana jedemo na +-3 sata

Ono što se dešava zadnjih dana je pomalo čudno pa ne znam da li je to skok u razvoju ili nešto drugo. Znalo se dešavati da je mislim da uopšte nema dovoljno mlijeka, grudi mekane, beba izvuče sve do zadnje kapi. Međutim zadnja dva- tri dana mi se čini da sisa duže vremenski ali ja imam osjećaj da sisa manje količinski jer uvijek ostane mlijeka, nikako ne može da isprazni jednu dojku do kraja. Da li se ovo nekome dešavalo?
lilly13
lilly13

Broj poruka : 1504
Godina : 41
Location : Banja Luka
Datum upisa : 29.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Botox 25/1/2013, 13:18

lili dojke se nikada ne isprazne totalno, cak i kad se nama tako cini i kad stisnemo ne izadje ni kap, uvek ima mleka jer se ono stavara i u toku samog sisanja, znaci stalno...
u pocetku obicno budu tvrde ali se kod vecine posle nekog vre,ena uspostavi ponuda i potraznja i grudi ne budu vise tako tvrde....
sve se mi tripujemo, pocnem od sebe, jer niedna od nas ne moze znati kolko tacno je beba posikila pa se povremeno tripujemo
ali mislim da nemamo razloga :)
i kolicina mleka se vremenom povecava jer se i bebine potrebe povecavaju, kao i apetit bebin, nekada ce beka vise sikiti nekad manje, uglavnom, sikice koliko joj je potrebno :)
msm, to je neko moje misljenje
mi smo sad u skoku, pa se 'borimo' :)
siki stalno, aj preko dana sam i ok, al nocu me sastavi umor, pa mi teze pada, al znam da ce i to proci, ne traju vecno Wink
i primecujem da je 'navukao' sebi vise mleka tim stalnim sisanjem....
ocekujem za dan, dva da se vrati svom ritmu :)
Botox
Botox

Broj poruka : 4342
Godina : 37
Location : Novi Sad
Datum upisa : 10.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Orline 27/1/2013, 00:14

Lilly, dešavalo se meni. Kad se stabilizuje potrebna količina prema bebi. Čak mi je znalo da curi iz jedne dok sisa drugu, a meni izgleda mekše, kao da nije puna.

Bravo za uspostavljen ritam, ženo! Svaka čast.
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 51
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Orline 27/1/2013, 00:15

Da li se vama dešavalo da vam se mleko smanji u toku ciklusa, znam da ima vas koje ste imale M dok ste dojile? Meni par dana manje mleka, i juče stigne M. Danas bolja situacija.
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 51
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od lilly13 29/1/2013, 23:11

Orline ::Bravo za uspostavljen ritam, ženo! Svaka čast.

Kod uspostavljanja ritma smo imali više sreće nego pameti, ali još ga mijenjamo. Pisala sam tamo na https://kutak.forumotion.com/t497-kako-spava-vasa-beba

A što se tiče ciklusa i dojenja, i tu temu sam posjetila https://kutak.forumotion.com/t1612-menstruacija-posle-porooaja pa mi cure rekoše da nije imalo mnogo uticaja na dojenje. Nadam se da vam se stanje popravilo pa vam flašice neće ni trebati. Uvijek se sjetim onog tvog ''boriću se do zadnjeg mliječnog kanala''
lilly13
lilly13

Broj poruka : 1504
Godina : 41
Location : Banja Luka
Datum upisa : 29.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od natalija 3/2/2013, 00:23

Orli, meni se svaki put smanji dva tri dana pred ciklus i tada je ona non stop na dojci, nekad joj dam i na šoljicu (neće flašice), ali čim krene ciklus opet smo na starom
natalija
natalija

Broj poruka : 702
Datum upisa : 18.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Ema78 25/7/2013, 11:34

Drage mame, treba mi savet...
Od pre nedelju dana Petar trazi da siki na svakih sat do sat i po,i to u popodnevnim satima. Mislila sam da je neki skok u razvoju, ili da su problem mozda grcevi, ali on je gladan i svaki put bas bas izvlaci iz dojke. To ne bi bio problem , da ja ne postajem iscrpljena i umorna... Nocu se budi na tri do cetiri sata, pre podne spava, a od dva popodne , pa dok uvece ne zaspi, vise mi je na grudima nego bilo gde drugde. Inace je vesela i zadovojna beba, lepo napreduje, ali me ubija to cesto hranjene u popodnevnim i vecernjim satima.
Da li se vama nesto slicno desavalo, i sta bi sa onim ritmom od dva i po do tri sata?
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od zoxa 25/7/2013, 12:12

Ema meni to lici na skok u razvoju. Pokusati izdrzati, znam da je naporno ali proci ce.
Mi samo sikimo, prvih 3 dana Bjankinog zivota sam joj izmlazala mlijeko i nosila, jer je bila na intenzivnoj njezi, u medjuvremenu su je dohranjivali iz banke mlijeka, na spric. Od kad smo kod kuce samo siki. Od bolnice se nisam uopste izmlazala, samo sto posiki... Izgleda mi da mlijeka imam dovoljno jer fino napreduje.
Imala je i ona momente da mi se ne skida sa grudi i da se ljuti jer joj nije dosta, pa tako u nedogled...za dan dva se sve smiri, ja sam odlucila dojiti.
Sa Ninom nisam izdrzala, ponekad sam joj davala flasicu adaptiranog i skoro svaki dan se izmlazala pa joj davala...uvijek smo imali problem sa dojenjem i sa punih 6 mjeseci smo zavrsili sa sikom.
Dojenje je lakse za mamu a o zdravijoj strani necu ni da pisem. Jeste da smo stalno u paketu, ali to tako brzo prodje pa uzivam maksimalno u svojoj bebuljici dok mogu.
zoxa
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 47
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Ema78 25/7/2013, 12:22

zoxa, hvala... ja bih da dojim sto duze,makar do sest meseci, formulu cu dati samo ako bas bude moralo. mada, sinoc sam bas bila u iskusenju da mu dam flasicu, toliko sam bila isrpljena jer je od sest sati sisao na po 45 min...trudicu se da izdrzim do sredine avgusta, tada nam je 2.vakcinacija pa cu videti sa pedijatrom...ako lepo napreduje, onda mi nista nije problem...

i da, za one koje koriste nan dohranu- kompanija nestle koristi gmo proizvode pa nije iskljuceno da ih ima i u hrani za bebe.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Marie 26/7/2013, 08:50

Ema mislim da je skok u razvoju, kod nas je to slicno izgledalo, samo sto je bilo po ceo dan i tako dan - dva i ja bih svaki put posle toga primetila da imam vise mleka. Onda bi se ponovo vratila u stari ritam (ona je sikila tad na 3 sata). Do nekih 6 meseci je imala cini mi se 3 skoka u razvoju... Samo izdrzi, ja joj do dana danasnjeg nisam nijednom dala adaptirano mleko, ne znam ni kako se sprema. Uvek je lepo napredovala. Sad siki samo uvece i vidim da smo na kraju puta, nekako mi zao... Tako da izdrzi, znam da je naporno, ali vredi! Ljubac veliki za smekera Petra! ljubav
Marie
Marie

Broj poruka : 149
Godina : 40
Location : Beograd
Datum upisa : 04.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od BiKsi :) 26/7/2013, 21:44

Joj setih se moje zaove, njen malac sa sise nije silazio, čini mi se, 24 sata s početka!lol! 
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Ema78 27/7/2013, 13:44

Mi smo jutros od sest do jedanaest doruckovali 4 puta... i sada decko spava puna tri sata...plus, jedna flasica je u frizideru, da ako slucajno krenemo u skitnju, ja njega lepo nahranim iz flasice, sa svih 120 ml, mozda ce da nas pusti dva sata bez pauze za klopu...tada sam sigurna da je pojeo sve kako treba... a da mi se ne odvikne od flasice, da mogu da ga ostavim ako krenem negde bez njega...mada, smara me koriscenje pumpice...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Ema78 2/8/2013, 13:13

Moje jesno dete je pocelo da sisa bukvalno na sat... osim kada spava, sto je pauza od recimo dva sata... u meni grama snage vise nema... pozovem ja halo bebu da vidim sta radim, kazem im da ima skoro 5kg, a zena mi kaze da on odlicno napreduje i da ne brinem sto tako cesto sisa, to je normalno... joj...eto... vec skoro dve nedelje sisa na svakih sat do sat i po, ja nemam vremena ni za sta, jer siki do 20 min...sto znaci da izmedju dva podojaimam oko 40 min ...

Ai, samo nek je on meni ziv i zdrav, sve ostalo nije bitno...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Ema78 31/8/2013, 13:40

Drage mame, evo mog jos jednog mog zapazanja/iskustva...

Posle epizode sa konstantnim dojenjem Petra,tj u toku nje, dosta sam istrazivala po netu, trazila savete i sl... posto mi je prva beba, samopouzdanje mi je prilicno bilo klimavo, pogotovu sto su iskusne mame oko mene govorile da mi mleko nije dovoljno dobro, da nemam dovoljno mleka , da  ne znam kako da ga dojim i sl... i da je resenje da mu dam adaptirano mleko. Moja mama i svekrva su me ponekad izludjivale svojim komentarima... Sa jedne strane, kao zdravstveni radnik, apsolutno sam znala da majcino mleko nema zamenu i da ne moze da bude lose, a sa druge, kao mama koja gleda svoje dete koje se ne skida sa dojke i koje trazi jos, jos i jos, bila sam u totalnom bedaku... sta raditi?

Elem, poslusala sam svoju intuiciju, i pratila svoje dete...i citala vase savete...

Prvo, uopste se nisam trudila da ga uobrocim, jednostavno sam ga dojila na zahtev. Cesto sam ga "hvatala" da je gladan, ali da jos nije poceo da place, niti da trazi dojku, pa sam ga u tim trenucima odmah stavljala na grudi. Nisam prekidala podoje, jednostavno sam ga pustala da sam odluci kada mu je dosta, naravno ne dajuci mu da sisa iz zadovoljstva.

Drugo,prestala sam da perem grudi pre i posle svakog podoja, a i kada se tusiram, nista ne nanosim na delove koji dolaze u kontakt sa bebom( grudi  i ruke, cele, narocito predep oko lakatnog pregiba). NIkakvi deciji sapuni, blagi sapuni i sl, samo voda...Naravno, istusiram se dva do tri puta dnevno.

Do skoro sam koristila silikonske bradavice, ali sam uvek imala utisak da nesto nedostaje. Naravno, Petar je lepo sisao i preko njih, napredovao je po kilogram mesecno, ali nesto mi je tu falilo. I onda, jednom mi se desilo da sam g stavila na grudi, a da nisam uspela da namestim silikonku, a on je samo ćapio bradavicu i poceo da vuce svom snagom. Od tada, ne koristimo vise silikonke, mada me malo boli jedna bradavica, i to ona koja i nije bas omiljena...verujem da ce i to proci vremenom.Ali je osecaj fenomenalan...

Sve u svemu, odlucila sam da naspavimo sa ekskluzivnim dojenjem, za koji mnogi smatraju da je glupost, ali ja zaista mislim da niceg boljeg od toga nema, pa da vidimo dokle cemo dogurati. Iako me mama i svekrva ubedjuju da detetu treba da dajem cajeve i vodu, meni ne pada napamet...iskreno se nadam da cemo uspeti da izguramo do sest meseci samo na mleku, a posle  vec po protokolu uvodjenja cvrste hrane.

Koliko vidim i SZO preporucuje isto.

Inace, hvala drage moje za savete oko skoka u razvoju, da nije bilo vas, nikada ne bih znala sta je to i mozda bih Petru uvela dohranu.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Marie 1/9/2013, 02:20

Bravo Ema! Ja sam se kod mnogih komentara okoline samo iskljucila i sad mi je drago da je tako :DSto se tice caja i vode, moje dete je pocelo da pije vodu kad je pocelo da jede cvrstu hranu, nista joj nije do tad falilo samo sa mojim mlekom. Ja sam zbog velikih vrucina pokusala da joj dam vodu u vise navrata, na kasicicu, ali jednostavno nije htela, znaci apsolutno je dovoljno bilo mleko.
Marie
Marie

Broj poruka : 149
Godina : 40
Location : Beograd
Datum upisa : 04.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od BiKsi :) 22/12/2013, 17:21

U slučaju da vam se pojave čvorići, stari narodski recept možete primeniti. Ja probala, i delovalo. Uzeti list svežeg kupusa, odseći koren, kao kad se mota sarma, tako spremiti lisku. Preprati domaću mast u devet voda. Oklagijom preći po listu kupusa nekoliko puta, namazati na list u tankom sloju tu mast, i staviti na sike, sa strana do pazuha. Ja preko stavljam ubruse ili toalet papir, pa brus, čisto da se previše ne umastim.

Pročitah celu temu, baš ima dobrih saveta, nadam se da ću uspeti da sačuvvam mleko dok mi bebanić ne stigne sa neonatologiije.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od fmala 22/12/2013, 19:54

Ja sam samo kupus stavljala i stari sistem pre i posle svakog dojenja: tople obloge pre, hladne posle. Na bradavice sam mazala pantenol mast i, cini mi se, AD kapi. Nisam imala nikakve cvorice, pa ne znam to za mast i sl, a kupus jesam stavljala, al ako znam sto, bog me ubio Very Happy Verovatno da mi se ne upale grudi, posto sam bas imala problem..
fmala
fmala

Broj poruka : 1989
Datum upisa : 25.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje - Page 2 Empty Re: Dojenje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu