KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dojenje blizanaca

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Dojenje blizanaca

Počalji od HappyGirl taj 14/1/2009, 22:17

Dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca 018100717bp9


Često se postavlja pitanje kako dojiti blizance?! Evo nekoliko činjenica o dojenju blizanaca:

Majka može proizvesti dovoljno mleka

Proizvodnja mleka funkcioniše na principu potražnje. Čak i da dojite troje dece, telo bi moglo proizvesti dovoljno mleka i zadovoljiti potrebe svih bebica. Moraćete samo da unosite više kalorija i tečnosti nego majke koje doje samo jedno dete. Zdravi obroci biće vam potrebniji nego ikada.

Pomaže ako ih hranite u isto vreme


Većina stručnjaka preporučuje simultano hranjenje. U suprotnom, može vam se dogoditi da baš kad ste završili s jednim detetom, drugo traži svoj obrok. Ako imate blizance možete ih hraniti zajedno tako da ih stavite na leđa s licem okrenutim prema vama (deca su položena suprotno od vas – glavicu im pridržavate rukama, a nogice su položene iza vas) ili tako da su oba deteta obuhvaćena u naručju ( glavice su u pregibu vašeg lakta, a podlakticom pridržavate celu dužinu bebe) tako da im se tela ukrštaju.

Pokušajte svakom detetu nuditi obe dojke

Ako svakom detetu dajete obe dojke, nadoknadićete različite potrebe beba. Na primer, ako jedna beba voli da jede više od druge, menjanjem dojki kod svakog obroka održaćete jednake zalihe mleka u dojkama.

Dodatna pomoć je nužna

U nedeljama nakon porođaja blizanaca, bićete više nego iscrpljeni. Možda ćete se odlučiti na izmlazavanje mleka tako da vaš partner može noću da ih hrani. Dobra je ideja i angažovanje prijatelja i rodbine koji vam mogu pomoći u kućnim poslovima, kao što su kuvanje ili spremanje.

Izvor: www.net.hr
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13655
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od HappyGirl taj 14/1/2009, 22:26

Dojiti dvoje djece

Dojenje blizanaca 13fa8bj7


Prvi pokušaj......

Ne zaboravite da su dvoje djece dvije različite individue.
Počnite tako da dojite jedno po jedno. Na taj se način upoznajete s djetetom i lakše vam je vidjeti kako se svaki od njih ponaša na dojci. Ako vam je prvi put da dojite, znajte da je dojenje nešto što i majka i dijete zajedno uče. Ponekad je lako. Ponekad treba vremena i truda. Znači, dojite jedno po jedno da bi naučili kako se doji, kako osjetiti da je dijete ispravno uhvatilo dojku i kako se svako dijete ponaša kada traži i nađe dojku.

Pokušajte dojiti oboje odjednom kada počnete osjećati da je dojenje jednog po jednog profunkcioniralo. Dobro je ako to napravite već u rodilištu. U početku će vam možda trebati pomoć da bi oboje djece stavili na dojku i osoblje u rodilištu vam može pomoći i praktično i savjetom. Ne zaboravite da dojenje dvoje djece odjednom zahtjeva da ste u što uspravnijemu položaju kako bi oboje djece moglo pravilno uhvatiti dojku.

Kako udobno sjediti


Većina koristi jastuke da bi se udobno smjestilo. Što je najprikladnije ovisi o mnogim stvarima:
- koliko su djeca velika
- oblik vaših grudi
- da li ste nedavno rodili na carski rez
- gdje sjedite....
Jastuk za dojenje koji ima formu banane i napunjen je plastičnim ili spužvastim kuglicama paše mnogima.


Položaji pri dojenju


Najuobičajenije je da se djeca stave tako da su im glavice nasuprot vašim grudima, a nožice ispod pazuha (nogometna lopta). Neka su im usta pored vaše bradavice. Princip je «dijete k dojci» - ne dojka djetetu jer bi to moglo dovesti do neispravnoga primanja dojke sa svim posljedicama koje to može imati, a i djetetu tada lakše ispadne bradavica. «Bean bag» iza leđa (može se kombinirati s jastukom za dojenje ili više manjih jastuka) je isto dobra alternativa. «Bean bag» se formira po potrebi i daje dobru podršku leđima. Može se koristiti u krevetu, kauču ili ako sjedite na podu. Rebecca jastuk koji izgleda kao «bean bag» s rukama je također dobar. Ako želite dojiti tako da su djetetove nožice na vašem trbuhu ovaj jastuk daje dobru podršku leđima i rukama. Možete ga staviti i na koljena pa onda na njega staviti dijete (ako recimo sjedite u fotelji). Nekima paše najbolje korištenje više manjih jastuka koje stave ispod ruku ili nogu, po potrebi. Podložak za noge je isto dobar. Isprobavajte. Isprobajte sve sto imaju na raspolaganju u rodilištu.

Kako djeca rastu tako ćete vjerojatno mijenjati položaje dojenja. Naučit ćete se prilagoditi i mjestu dojenja. Po noći u krevetu, po danu u krevetu, kauču, na podu, kod prijatelja, vani… Možda će vam pasati da dojite ležeći. Možete dojiti napola ležeći uz pomoć jastuka (naročito Rebecca jastuka). Čak se i dvoje djece odjednom može dojiti ležeći, ali da li će vam to biti jednostavno ili komplicirano ovisi o tome kolika su djeca i kakav je oblik vaših dojki.

Dojenje blizanaca istovremeno

Ne mora se dojiti dvoje djece istovremeno, ali vam to štedi vrijeme koje je dragocjeno, naročito po noći. U kriznim situacijama, kada jednu bebu dojite a druga plače bit će vam sigurno jako drago da znadete dojiti oboje istovremeno, čak ako inače više volite dojiti jedno po jedno. Ako uspijete osjećat ćete se fantastično što ste u stanju zadovoljiti ih oboje istovremeno. Ako jedna beba sisa efektivnije (veća je, zdravija ili samo gladnija) onda je dobro početi podoj s tim djetetom jer će lakše postići let down. Tako se dijete koje siše manje efektivno ne mora puno mučiti da bi došlo do mlijeka. Dodatni plus za brata ili sestru! Ako vam se čini da dojenje u duetu funkcionira jedino po noći, kada su djeca umornija, onda je savršeno tada koristiti ovu metodu. Za većinu duet dojenje profunkcionira kada su djeca stara oko 2-3 mjeseca i kada je dojenje postalo navika. Neki prestanu dojiti u duetu jako brzo. Vi napravite onako kako vam se čini najbolje.

Jeftin i dobar jastuk za dojenje!

Uzmite debelu deku ili poplun i smotajte ga u dugu cijev. Svežite ga na četiri mjesta. Omotajte ga oko struka tako da su krajevi vama iza leđa i da ga držite na mjestu uz pomoć tijela. Istovremeno imate i dobru podršku za donji dio leđa. Dijete leži sigurno u krugu, a vama su ruke slobodne.

Slobodno dojenje?

Većina mama blizanaca ima veliku potrebu da isplanira svoje dane. Voditi računa o dvoje male djece uzima dosta vremena. Ako vam se čini da je jedna beba gladna, dojite onda oboje. Ili istovremeno ili jedno iza drugoga. Tako znate da imate par sati za nešto drugo. Mame blizanaca pokušavaju isplanirati jedan dio hranjenja, a drugi dio slobodno doje odnosno doje na zahtjev.

Noć

Ako se jedna beba probudi i želi jesti, nahranite i drugu. Zamislite kako će joj biti lijepo probuditi se uz vašu toplu dojku. Na ovaj način ćete dobiti ipak više sna u komadu. Pokušajte biti što tiši što možete. Ne pričajte s djecom. Neka vam gori samo neko slabo svjetlo. Mijenjajte pelene samo ako baš morate (jako su mokre ili pokakane).

Promijeniti dojku?

Dobro je da djeca zamijene dojku pri podoju. Svaka beba siše različito i žene imaju različit dotok u grudima. Ako promijenite dijete na dojci tako ćete ih najbolje stimulirati. Neki mijenjaju dijete i dojku svaki podoj (dijete A dobije dojku a, a dijete B dobije dojku b, sljedeći put dijete A dobije dojku b a dijete B dobije dojku a). Možete označiti strane tako da stavite maramicu ili sigurnosnu iglu u grudnjak (npr. tamo gdje ste zadnji put imali dijete A). Nekima je ovo stresno – tko je dobio koju stranu prošli put? Onda možete mijenjati dijete na dojci svaki drugi dan, recimo. Tako je lakše dojiti dijete prema njihovim osobnim potrebama. Npr. dijete A, koje je prošli put dojilo jako kratko i treba mu još mlijeka kratko nakon podoja. Tako će dijete A dobiti «svoju dojku» koju može podojiti do kraja i tako pojesti masno mlijeko koje dolazi na kraju. Naravno, uopće ni ne morate mijenjati strane, ako vam se tako čini najbolje. Neka djeca imaju svoju omiljenu dojku. Pustite da dijete sisa «svoju» dojku dok je samo ne ispusti.

Kako povećati produkciju mlijeka

Čini li vam se da su djeca nezadovoljna nakon podoja? Ili je možda samo jedno nezadovoljno? Dvoje djece, naravno, može imati sasvim različite potrebe. Jednome možda treba više nego drugome. Jedno možda siše efektivnije. Jedini način za povećanje produkcije mlijeka je češća stimulacija dojki. Ako jedno dijete izgleda zadovoljno i dobro napreduje na težini, ne morate ga češće dojiti. Dojite ono dijete kojemu više treba i to intenzivno. Naravno, dojke se dodatno stimuliraju ako se oboje djece doji intenzivno, ali ako vam se više sviđa intenzivno dojiti samo jedno onda napravite tako. (U slučaju da oboje ne trebaju hranu, naravno). Ako djeca spavaju nekoliko sati po noći, nemojte ih buditi već spavajte i vi.

Intenzivno dojenje 3-4 dana većina ne smatra posebnim problemom. Ako je potrebno intenzivno dojiti i po noći, pokušajte organizirati što više pomoći u tom periodu. Tata može raditi sve ostalo, vi «samo» dojite. Možda će vam goditi da su djeca s vama u krevetu ili pored kreveta tako da se ne morate ustajati. Po nekim studijama je otpuštanje prolaktina jače pri noćnim nego pri dnevnim podojima. To znači da je za produkciju mlijeka noćni podoj najbolja stimulacija. Pokušajte zato dojiti po noći, naročito ako morate povećati proizvodnju mlijeka. Umor i stres mogu biti jako negativni za proizvodnju. Odmorite se i smanjite očekivanja!

Blizina

Ako hranite dijete na bocu: ne zaboravite da svejedno djetetu možete pružiti blizinu i dodir kakav daje dojenje. Držite dijete kao pri podoju (jedno ili u duetu) i hranite bočicom.

Ako ne dojite oba djeteta


Dojenje je vrijedno pokušaja. Niti jedno adaptirano mlijeko se ne može mjeriti s majčinim. Malo majčinoga mlijeka je bolje nego nimalo. Dojiti kratko na početku je bolje nego uopće ne dojiti. Ako vam se čini da isključivo dojenje oba djeteta ne funkcionira, možete onda djelomično dojiti. Dojiti jedno dijete, a drugome davati adaptirano mlijeko, naizmjence pri svakome hranjenju ili svaki drugi dan, jedno je od rješenja. Kada dojite samo jedno dijete možete dati obje dojke pri svakome podoju. Pustite dijete da pojede jednu dojku, da bi dobilo masno mlijeko, a onda ponudite drugu dojku. Možete i dojiti oboje u jutro i na večer a u toku dana davati nadohranu.


- Načina je mnogo – radite ono sto najviše odgovara VAMA!!Većina ne uspijeva dojiti pa nakon podoja davati nadohranu pri svakome hranjenju i u dužemu vremenskome periodu. Ali uvijek se nađe netko kome je ovo najbolje rješenje. Ponekad se čini da mlijeka manjka samo na večer ili po noći. Najprije pokušajte povećati produkciju intenzivnim dojenjem nekoliko dana. Ako mislite da trebate davati adaptirano mlijeko jedno kratko vrijeme onda je dobro to raditi na žličicu ili čašu. Sisati dudu znači koristiti skroz drugačiju tehniku nego pri podoju. Može doći do «nipple confusion» i dijete može prestati dojiti. Ako je dojenje dobro profunkcioniralo, ovo najčešće nije problem. Mnogo žena uspije povećati produkciju i prestanu davati nadohranu nakon nekog vremena.

Prednosti dojenja blizanaca

Dojiti je jeftino, praktično, imunološki i nutricionistički savršeno i naravno, skroz provedivo. Mlijeko je uvijek dostupno, savršena je hrana, ispravne je temperature, ambalaža je higijenska i lijepa. Često podoj dvoje djece zahtjeva jednako vremena kao i pripremanje adaptiranoga mlijeka i pranje bočica. Za prerano rođenu djecu je naročito važno da se doje jer su nerazvijena i najbolje podnose majčino mlijeko. Prirodni koža-koža kontakt daje važni stimulans i sigurnost. Može vam se činiti da je vrijeme za koža-koža kontakt dok njegujete dvoje male djece ograničeno. Dojenje olakšava proces vezivanja (bonding) koji može biti teži za mamu blizanaca koja se treba zaljubiti u dvije osobe istovremeno.

Dojenje je dobro i za mamu

Krvarenja nakon poroda su jača kod mama koje su rodile blizance (zbog veće površine koju posteljica ili posteljice zauzimaju u zidu maternice) i maternica je tanja. Oxytocin koji se oslobađa pri podoju utječe na efektivnije i brže smanjivanje maternice. Prije vam se vrati stara figura bez da idete na dijetu. Vodite računa o sebi jer je to najbolji način da budete dobra mama svojoj djeci i održite produkciju mlijeka na pravome nivou. Pokušajte se odmoriti u toku dana. Važno je unositi i dovoljno tekućine. Pijte pri svakome podoju (prije podoja, u tijeku podoja i poslije podoja). Jedite kvalitetno. Lako je zaboraviti da i sami morate jesti. Neka vam voće, piće, keks budu blizu mjesta gdje najčešće sjedite i dojite. Jedite dok dojite. Imati dvoje male djece za mnoge znači i veći stres. Smanjite očekivanja, prihvatite da sve nije savršeno u početku, prihvatite pomoć.

Primjeri pomoći:

* Kupovina
* Kuhanje
* Pranje suđa
* Pospremanje
* Pranje odjeće
* Da netko izađe s djecom u šetnju tako da vi stignete jesti ili malo odspavati ili se samo opustiti
* Mijenjanje pelena, podrigivanje, tješenje, vaganje, nošenje djeteta. Ako vi to želite!

»Canada multiple birth association» kaže: "Pomoć smanjuje stres, ali samo dok mama smatra da to ne ugrožava njezinu ulogu majke i dok ona sam odlučuje kakvu pomoć želi i koliko dugo i dok pomoćnik ne poveća psihički rad ".

Dijete koje ne može ili nema snage sisati

Ako dijete nema snage sisati (iz nekog razloga, npr. prerano rođeno ili bolesno) onda se morate izdajati da bi mu mogli dati svoje mlijeko. U početku je cesto lakše izdajati se rukama. Izdajanje rukama daje dojkama stimulans sličan sisanju djeteta. Nekim se ženama ovo čini jednostavnije od pumpanja i postoje studije po kojima ručno izdajanje rezultira višim nivoom prolaktina. Nekima više paše koristiti pumpice.

Pumpajte/izdajajte najmanje jednako često kao i što bi dijete sisalo (svaka dva-tri sata). Mnogim ženama let down funkcionira bolje ako vide djecu dok se izdajaju. Postoje različiti tipovi pumpica za kupiti. Jednostavne su za ponijeti sa sobom tako da se možete izdajati gdje god se zateknete. Uvijek izdajajte iz obje dojke ako ne dojite.

Izdajati obje dojke istovremeno!

S električnom pumpicom ili ručnom s Y cijevi možete izdajati iz obje dojke istovremeno. To vam štedi na vremenu i tako lučite vise prolaktina, hormona koji kontrolira proizvodnju mlijeka. Možete i ručno izdajati obje dojke. Tada morate imati dosta široke posude za skupljanje mlijeka ispred sebe, tako da mlazovi mlijeka završe u posudi, ne okolo nje. Možete koristiti i dvije ručne pumpice istovremeno. Električne pumpice s kojima možete izdajati obje dojke istovremeno proizvodi npr. Medela.


Sretno vam s djecom!

Djeca su osobe za sebe! Različita djeca imaju različite potrebe. Pravedno ne znači uvijek jednako!!

Izvor: Udruga Roda, www.roda.hr
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13655
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 24/6/2012, 16:03

Happy, hvala, znaci mi ova teorija, o praxi cu vec pisati.... Very Happy

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 24/6/2012, 22:30

Ja svoje bebe, od kad smo stigli kuci, hranim na flasicu, do kraja 4.meseca 3 obroka moje mleko, 3 vestacko Hipp1, po savetu pedijatra. Nisu mogli da uhvate moje bradavice njihovim majusnim ustascima, posle su se navikli na flasicu i postali lenji za dojenje. Od pocetka petog uveli smo cvrsti obrok umesto jednog mlecnog. Izmlazam se dva puta dnevno, mada bi trebala cescce, ali nemam vremena. Jednu, pa drugu dojku.
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 24/6/2012, 22:32

Dragi, znaci u bolnici su davali Hipp, pa su to i savetovali, ili su u bolnici davali nesto dr.?
ja necu kupovati unapred tu hranu, verujem da cu je koristiti, ali i ja cu cekati savet pedijatra...

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 24/6/2012, 22:47

U bolnici su davali Aptamil, ali nama je pedijatar na prvoj kontroli posle bolnice, savetovao Hipp, jer su kao svi Hipovi proizvodi organskog porekla. E sad, posto ona nije jeftina, mi smo je kupovali u Madjarskoj jer je tamo duplo jeftinija. Jer kad krenes sa jednom vestackom, ako hoces da je promenis moze se desiti da dete nece da je jede. Mislim da je tako najbolje da sacekas sta ce pedijatar da ti preporuci. Mislim da bilo koje vestacko moze da posluži samo ako beba hoce da ga pije i da ga ne bljucka puno. Mi smo u bolnici bili od 11-22.01. 2012, a 29 smo bili na prvoj kontroli. Od izlaska do kontrole oni su pili samo moje mleko oko 70ml po obroku. Posle kontrole smo davali vestacko, ali samo po potrebi jer sam imala dovoljno mleka u toku dana, a ostalo bi i za sutra. Medjutim mi nismo znali da bebi trebas da sipas bar 10-20ml vise, ako primetis da beba sve posisa, tj. bolje da ostane nego da ona bude polusita. Do 06.02 oni nista nisu napredovali, mi u panici. Tad smo povecali moje mleko na 90Ml po obroku, pa 120 po obroku i tad smo vec cesce uvodili vestacko jer nisam mogla dnevno da izmuzem oko 700-800ml i da mi ostane za sutra ujutro, da ne moram da ustajem u 4-5h ujutro da bi se izmlazala


Poslednji put izmenio dragmilk dana 24/6/2012, 23:16, izmenio ukupno 3 puta
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od bobica83 taj 24/6/2012, 22:52

Citam vas pa da se malo umesam Very Happy definitivno vecina lekara ima dil sa nekom far.kucom tako da ce vam sigurno preporuciti to mleko! Tako da iskreno ne znam sta da kazem,mi smo koristili Aptamil i ok je prihvatio a sisao je do 5mes+dohrana! Kod nas na klinici koriste Bebilak jer je najjeftiniji! a sto se aptamila tice nama su rekli da je po sastavu najslicniji majcinom mleku tako dq smo to koristili iako nam je dr rekla nesto sasvim drugo (nestle nan)
bobica83
bobica83

Broj poruka : 2139
Godina : 37
Location : zemun
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 24/6/2012, 23:04

bobica83 ::Citam vas pa da se malo umesam Very Happy definitivno vecina lekara ima dil sa nekom far.kucom tako da ce vam sigurno preporuciti to mleko! Tako da iskreno ne znam sta da kazem,mi smo koristili Aptamil i ok je prihvatio a sisao je do 5mes+dohrana! Kod nas na klinici koriste Bebilak jer je najjeftiniji! a sto se aptamila tice nama su rekli da je po sastavu najslicniji majcinom mleku tako dq smo to koristili iako nam je dr rekla nesto sasvim drugo (nestle nan)

To o dilovima je def. istina. U Zr, je takva situacija da Apamila nema uvek i u dovoljnoj kolicini, pa smo mi pristali na Hipp jer njega je uvek bilo
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od Milijana taj 24/6/2012, 23:16

Ja nisam majka blizanaca, ali mi jedno nije jasno. U stvari, uvek sam se to pitala kad vidim one slike kako majka doji obe bebe istovremeno. Moja Milena ima skoro 4 meseca i samo sisa, ali tesko da moze da sisa, a da joj ja ne pridrzavam dojku, a da ne pricam da je to na pocetku bilo potpuno neizvodljivo. E kako majke blizanaca to uspevaju?
Eto Bobi, ja sam cula da je NAN najslicniji majcinom mleku Shocked Kod nas trenutno preporucuju Humanu, ali pre dve godine je to bio NAN, pre toga Bebelac.... tako da je za mene sve to stvar izbora roditelja.

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 24/6/2012, 23:45

Ja isto ne znam kako to ide. Ja sam pOvrh svega imala mnogo problema s ledjima jer sam vise od pola trudnoce morala da lezim. Jedva sam drzala jednu bebu i to sam morala da podmecem jastuke iza ledja da bih mogla da hranim bebe
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 25/6/2012, 12:14

Da, cure, slažem se sa vama kad je reč o dilu lekara sa farm. kućama, ali opet svaka od nas postupi kako joj lekar kaže, izuzev ako dete to ne prihvati,pa se proba i dr.
Nego, Dragi...kad su sisali, kako si znala da izvuku po 70 ml? Jesi li ih merila pre i posle podoja? A kad se izmuzeš, onda im daš u flašici-te znaš militražu...
Kad dojiš, dojiš li istrovremeno?
Pretpostavljam kad im daješ flašicu, daješ istovremeno?
Jesi li ih dojila u bolnici?

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 25/6/2012, 15:27

dr mali pariz ::Da, cure, slažem se sa vama kad je reč o dilu lekara sa farm. kućama, ali opet svaka od nas postupi kako joj lekar kaže, izuzev ako dete to ne prihvati,pa se proba i dr.
Nego, Dragi...kad su sisali, kako si znala da izvuku po 70 ml? Jesi li ih merila pre i posle podoja? A kad se izmuzeš, onda im daš u flašici-te znaš militražu...
Kad dojiš, dojiš li istrovremeno?
Pretpostavljam kad im daješ flašicu, daješ istovremeno?
Jesi li ih dojila u bolnici?

Slazem se s tobom, jer kad se porodis moras da izaberes nekog lekara i prelomis u glavi da ces da mu verujes, jer svaki lekar ima svoje vidjenje o zdravlju deteta. Ako udjes u to vrzino kolo ima da poludis.
Moja deca nisu uopste sisala, jer u pocetku nisu mogli da uhvate bradavicu, a posle su postali lenji da sisaju jer ih hranim na flasicu. Tako da ja znam koliko pojedu jer odredjenu kolicinu sipam u flasicu.
Kad sam se porodila, bebe su odmah odnete u inkubator u kome su bili dana konstantno 8 dana, i jos 2 dana po potrebi, da bi konacno izasli iz bolnice 11tog dana. U bolnici su ih hranile babice, Aptamilom i mojim izmazanim mlekom. Pre nego sto su ih donele da sisaju, babice su ih izmerile i posle podoja su ih ponovo izmerile, pa su videle koliko su pojele, bilo im je bitno da vide koliko su pojeli jer s bili ugrozeni usled prevremenog porodjaja. Doneli su ih jos jednom i to je bilo to, jer nisu mogli da sisaju. Kad sam izlazila pitala sam babicu koliko pojedu za obrok i toliko sam im davala do prve kontrole kada ih je dr ponovo izmerio, uporedio sa tezinom s kojom su izasli i savetovao nam novu kolicinu mleka.
Kad ih hranimo suprug i ja, onda ih hranimo, maltene, istovremeno. Kad sam ja sama, onda hranim jedno pa drugo. Hranim ih na 3 sata i ako spavaju budim jedno, zamenim pelenu i hranim. Kad zavrsim s jednom bebom, budim drugu i to je to. Bitno je da ti se ne desi da ti obe bebe placu jer su gladne a ti si sama, to je da poludis. U pocetku smo ih budili nocu da ih hranimo, ali vrlo brzo smo po savetu pedijatra odustali od toga. Zadnji obrok je u 23h, a prvi oko 7h. Oni spavaju u toku noci.
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 25/6/2012, 15:49

Dragi, hvala puno. Jos jedno pitanje, zar se pelene ne menjaju posle podoja-kad je moguce da se ukake?

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 25/6/2012, 16:33

Tako jeste prakticnije i jeftinije, ali nekako mi tako radimo zasad, ne diramo ih posle jela, pravo u krevet, osim ako se ukake, onda ih ponovo presvucemo. Moj suprug je tako hteo jer ima svoj argument da ni on ne bi hteo da ga neko cacka kad mu je pun stomak Very Happy


Poslednji izmenio dragmilk dana 25/6/2012, 16:41, izmenjeno ukupno 1 puta
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 25/6/2012, 16:39

Aha, thanks!

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dragmilk taj 25/6/2012, 16:49

dragmilk ::Tako jeste prakticnije i jeftinije, ali nekako mi tako radimo zasad, ne diramo ih posle jela, pravo u krevet, osim ako se ukake, onda ih ponovo presvucemo. Moj suprug je tako hteo jer ima svoj argument da ni on ne bi hteo da ga neko cacka kad mu je pun stomak Very Happy
Dodala sam jos nesto. Nema na cemu yes
dragmilk
dragmilk

Broj poruka : 1292
Godina : 45
Location : Bivsi praznik, bivse republike
Datum upisa : 31.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 25/6/2012, 16:50

Dojenje blizanaca 561840

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od medolino taj 31/7/2012, 16:57

Pari,kako se snalazis u dojenju,jel dojis u isto vreme bebice? Ili prvo jedna pa druga bebica? Bas bih volela da cujem tvoje iskustvo,pa kad virnes na kutak ako imas vremena napisi nam Very Happy
medolino
medolino

Broj poruka : 2604
Godina : 33
Datum upisa : 26.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od dr mali pariz taj 31/7/2012, 20:18

Medo, dok su jos mali, ispod 3 kg, prosto mi je nemoguce da ih dojim istovremeno-u ragbi pozi.Pokusala. Dojim jedno,pa drugo,pa prehrana.
Inace, videces...blizanci su 2 zasebna bica, i kako nemaju isti metabolizam, uzalud ih je kalupiti.Zato vremena nemam mnogo,mada se trudim da kad hranim jedno i drugo ponudim,ali nece bas svaki put.Oni se sami bude na neka 2 sata...tacbnije Dusan je prilicno uobrocen,dok ona voli da spava,pa je budimo.
Videces vec, vrlo brzo ces ih osetiti,i nece to biti problem. Wink

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Dojenje blizanaca 0913 Dojenje blizanaca 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 43
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od viktorija taj 31/7/2012, 22:16

Pari potpuno te razumem,moji su izasli iz bolnice i imali su 2700 i 2300 gr i bilo je nemoguce dojiti ih istovremeno...Pokusavala sam, Nikolica nije imao snage, bio je premali,a i morala sam da pratim kolko rucka pa sam se izmlazavala i tako ga hranila.
Jana je sikila i ponekad pila na flasicu ali samo moje mleko jer sam ga bas puno imala.
Bas kao i tebi, cura je vise spavala i kad sam pokusavala da je budim nije htela da rucka vec je plakala, tako da sam ja resila da se prilagodim njihovom ritmu a ne da ga ja namecem.
Vrlo brzo su se donekle uskladili i meni nije bilo strasno da ih ne hranim
bas u isto vreme.
Pili su moje mlekce 6 meseci a onda su im potrebe bile vece, uveli smo i aptamil i presli na cvrstu hranu pa se i melko drasticno smanjilo..Sada smo veliki i malo mi je zao sto dojenje nije trajalo duze ali sta je tu je...
ljubim sve duplice... Dojenje blizanaca 275568
viktorija
viktorija

Broj poruka : 1073
Location : Beograd
Datum upisa : 04.08.2010

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od medolino taj 1/8/2012, 10:57

Hvala Pari na odgovoru,ja bas razmisljam kako se mogu u isto vreme dojiti,meni je to nekako nezamislivo a opet s druge strane razmisljam ako se izmuza i daje na flasicu da ce se navici i posle kad malo ojacaju nece hteti da sisaju...Mislim tako je moja zaova,izmuzala se i davala na flasicu a kad ih stavi da ih doji oni su se vise igrali sa dojkom i zaspali na njoj nego sto su vukli...
Videcu,kad dodje vreme..
Ljubim vas ljubav
medolino
medolino

Broj poruka : 2604
Godina : 33
Datum upisa : 26.01.2011

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od Blanka taj 12/11/2016, 00:14

Moje iskustvo koje će sigurno značiti majkama blizanaca.
Dojila sam ih skoro puna 3 mjeseca uz dohranu po savjetu pedijatra i neonatologa u porodilistu. One su imale odlican reflex za siku i sikile bas super. Imali smo otprilike 4.5 obroka mlijeka tj dojenje ostalo hipp1. Ja sam se po citav dan izmlazala da pokrenem laktaciju jos vise. Uvijek bi prije AD mlijeka davala siku. E onda kad su se "navukle " na cuclu nastaje problem. Svakim danom su sve manje sikile pa se samim tim i laktacija smanjila. Dzaba pumpice kad nema kontakta izmedju sike i bebe, nema mlijeka. Svaki dan se izmlazam više puta da makar izvučem malkice mog mlijeka, pijem čajeve za dojilje, puno tečnosti, ali mlijeka nema . I dođe dan kad uopšte nisu htjele da sisaju. Samo drže bradavicu u ustima i ispljunu je. Ja ogorcena, nervozna, plačem...Užasno mi je bilo teško što nisi još dojile, iako su bogu hvala zdrave bebe i ništa im ne fali.
Mislim da sam napravila grešku što sam im uopšte davala dohranu, ali kao svaka prvorotka ,isprepadana, vjeruješ u sve što ti se kaže poslušah stručna lica. Kao i svakoj majci u početku mi je samo bilo bitno da nijesu gladne. Inače, svaka žena ima mlijeka. Majka priroda to sve uredi , zakon ponude i tražnje. Zato buduće mamice blizanaca pokušajte da dojite svoje bebe, nemojte odmah uvoditi adaptirano mlijeko ukoliko baš ne postoje neki razlozi za to kao što su : male težine na rođenju, lijenost bebe, uvučene bradavice itd. Što više beke na sike i neće biti problema sa dojenjem.
Srećno!!!
Blanka
Blanka

Broj poruka : 4300
Godina : 39
Datum upisa : 30.10.2014

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od Sofija Veks taj 12/11/2016, 18:00

Blanka, skroz te razumem. U vremenu kada farmaceutske kuce cine jedan od 5 najvecih lobija na planeti, nije ni cudo sto nam svi uvaljuju dohranu.
Ja sam se porodila u privatnom porodilistu koji su mi pre porodjaja obecali da ce mi dovoditi gladne bebe na podoj, medjutim to nije bio slucaj, uvek su bile site, meni je mleko toliko nadolazilo da umalo nisam dobila mastitis, one su me (sestre) izmlazale rucno i bacale moje mleko, a ja zbog dijastaze rektusa (pocepali mi se stomacni misici tokom poslednjeg trimestra jer stomak nije mogao toliko da se razvuce) nisam mogla da ustanem iz kreveta puna 5 dana. Mucenje. 5-og dana sam se skoro puzeci odgegala do sobe gde s bile sestre, i rekla da nemam nameru da odatle izadjem dok ne dodje glavna pedijatrica i saslusa me. Kada je dosla ja sam planula koliko sam nezadovljna sto mi dovode bebe na podoj site, a moje mleko bacaju, da cu da ih tuzim i tada su se odmah presekli, onda je pedijatrica pocela kako ce meni biti stresno da dojim dve bebe bla bla, i kako vecina majki i sa jednom bebom ne zele da doje, ja sam se breknula da je to moja, samo moja i nicija druga odluka, i da ja zelim da dojim. Ona je morala da se slozi, ali je svakako predlozila da arem imamo postepeno dohranu. I tu je nisam poslusala. Dojila sam punih 16 meseci obe, dojila bih ih i duze da nisam morala da se vratim na posao, a to da oni lobiraju dohranu majkama koje mogu imati prirodno mleko je nemam reci koliko sa osudu...!
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od tiramisu taj 12/11/2016, 22:10

Ti nisi dohranjivala bebe celo to vreme??!! Svaka cast,to i ja planiram ali svuda citam da je nemoguce.
tiramisu
tiramisu

Broj poruka : 922
Godina : 41
Location : Beograd
Datum upisa : 01.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od Sofija Veks taj 12/11/2016, 23:28

Moguce je 😊😀
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Location : Beograd
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Dojenje blizanaca Empty Re: Dojenje blizanaca

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu