Hormonski status
+125
aurora
Mimi12
Lola021
enap
Jerapetra
Sirijus
nsdjanka
Arwen
Nataly17
Bobaue
tatjanica
alisa
mimi85
branka86
mikica023
Bundevicav
zsuki75
millena
OKI-DOKI
Blanka
libra35
Zmajuška
luckystar74
makisa12345
Vanja80
PalcicaBg
Amna84
petra82
Foxes
Ancica 87
micaubica83
Sanjci87
Ica1171
lela1984
sunny.tp
Vuchica
Vecka
OKacica
Ticka89
ganedina
sandy23
Cala Domingos
JocY
Pilce
mamadabudem
Tebi
Petkana
boni m
bulevar79
logona
bezdan
winni
riki
anaialeksa
hocukusurnecuzvaku
SaraLara
tiramisu
masato
LAJTOP
Strumfeta78
Anchi
cicifu
cuteforensic
ivanicasale
SoJa
era
KoMetaK
lelas
sareni leptir
Niny
Afrodita
fight&faith
Crvic
petraxx
anasrce
leptirko82
zvoncica36
alrada
VioletaR
lorelajlorelaj
missile
ivka
saska1
Star77
djole42
libertte
Pahuljica
Januar
nena beba
arhitetkica
neca73
lenjivica
tetreb
MAAKKI
bibi.libi
jecicili
M.
daca32
zmajcica
bulevarka
red
ninica2
dragana76ns
bak
Erata
laKole
Bjanka
noja
Lelče
d77
Ema78
anak
lilya
Mrvica78
Kamilica
Orline
makica1984
korpica
hany
dr mali pariz
ciklama
racili
BiKsi :)
Zoka83
daco
129 posters
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 14 od 40
Strana 14 od 40 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40
Re: Hormonski status
ana imas pp da ne zatrpavamo temu
OKacica- Broj poruka : 1352
Datum upisa : 13.06.2012
Hvala!
Imam samo jos jedno pitanje.. Da li na povisen Tsh moze uticati to sto sam bila bas prehladjena kad sam radila hormone?
Imam samo jos jedno pitanje.. Da li na povisen Tsh moze uticati to sto sam bila bas prehladjena kad sam radila hormone?
anasrce- Broj poruka : 444
Datum upisa : 15.07.2013
Ana,dob rodošla!
Hormoni su ti dobri, kao i tsh.
Stvar je u tome da svaki atak hormonski-a primaćeš verovatno i supresiju-kontraceptivi ili suprefakt-kao i stimulacija gon. utiče na štitastu-povećava tsh-a to kasnije ometa sam postupak zatrudnjivanja.
Nadam se da sam bila jasna. Dakle-da nisi u postupku,taj tsh ne bi trebalo tretirati-ovako-treba.
U Bg većina,oa i ja ,isemo kod prof.Šumarac-ili na Klinički,ili u priv.klinici Žutić.
I da- prehlada veze nema sa hormonima štitne. Umesto celokupnih t3 i t4,mnooooogo bolju sliku o radu štitaste daju slobodni-Ft3 i Ft4.
Srećno!
Hormoni su ti dobri, kao i tsh.
Stvar je u tome da svaki atak hormonski-a primaćeš verovatno i supresiju-kontraceptivi ili suprefakt-kao i stimulacija gon. utiče na štitastu-povećava tsh-a to kasnije ometa sam postupak zatrudnjivanja.
Nadam se da sam bila jasna. Dakle-da nisi u postupku,taj tsh ne bi trebalo tretirati-ovako-treba.
U Bg većina,oa i ja ,isemo kod prof.Šumarac-ili na Klinički,ili u priv.klinici Žutić.
I da- prehlada veze nema sa hormonima štitne. Umesto celokupnih t3 i t4,mnooooogo bolju sliku o radu štitaste daju slobodni-Ft3 i Ft4.
Srećno!
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010
Mali paris hvala na dobrodoslici a jos vise hvala na objasnjenju, sve mi je jasno!
Oticicu kod dr Sumarac!
Oticicu kod dr Sumarac!
anasrce- Broj poruka : 444
Datum upisa : 15.07.2013
Leptirko, jesi li bila budna dva sata pre vadjena krvi, jer hoće prolaktin da skoči ako nisi. Ja bih od ginekologa tražila uput za dnevni profil prolaktina, al obavezno pre prvog vadjenja da budeš dva sata budna.
Ana, sa tim rezultatima ćeš proći komisiju, al za ostvarivanje trudnoće je MNOGO bitno da tsh bude ispod 2! Na komisiji to doktore na zanima, kao ni da li ćeš ti ostvariti trudnoću, njih samo zanima da ti rezultati budu u referentnim vrednostima.
Srećno cure.
Ana, sa tim rezultatima ćeš proći komisiju, al za ostvarivanje trudnoće je MNOGO bitno da tsh bude ispod 2! Na komisiji to doktore na zanima, kao ni da li ćeš ti ostvariti trudnoću, njih samo zanima da ti rezultati budu u referentnim vrednostima.
Srećno cure.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
Ćao devojke!Evo mene opet na ovoj temi.Prethodni put sam naposlala hormonski status koji je rađen drugog ciklusa nakon neuspešne vto i nešto od tih hormona sam ponovila sada u julu mesecu čisto da vidim kakvo je stanje i baš je drastična razlika.
Ovo je rađeno 29.04. (drugi dan ciklusa)
FSH 4,9 ref.vr.2-15 lU/l
LH 5,2 ref.vr. 1-10 lU/l
PROLAKTIN 86,8 ref.vr. 59-619 mlU/l
ESTRADIOL 69,5 ref.vr. 20-80 pg/ml
A ovo sad 23.07. isto drugi dan ciklusa
FSH 3.5 ref.vr.2-15 lU/l
LH 6.5 ref.vr. 1-10 lU/l
PROLAKTIN 184.5 ref.vr. 59-619 mlU/l
ESTRADIOL 9.8 ref.vr. 20-80 pg/ml
Kako vam se čini?
Ovo je rađeno 29.04. (drugi dan ciklusa)
FSH 4,9 ref.vr.2-15 lU/l
LH 5,2 ref.vr. 1-10 lU/l
PROLAKTIN 86,8 ref.vr. 59-619 mlU/l
ESTRADIOL 69,5 ref.vr. 20-80 pg/ml
A ovo sad 23.07. isto drugi dan ciklusa
FSH 3.5 ref.vr.2-15 lU/l
LH 6.5 ref.vr. 1-10 lU/l
PROLAKTIN 184.5 ref.vr. 59-619 mlU/l
ESTRADIOL 9.8 ref.vr. 20-80 pg/ml
Kako vam se čini?
alrada- Broj poruka : 12
Datum upisa : 22.04.2013
Alrada, LH ti je veci od FSH, kao sto su devojke vec pricale to je indikacija za PCOS, trebalo bi mozda da uradis OGTT cisto da proveris kakav ti je insulin, to jest da li mozda imas IR. Inace, sto se tice hormona oni su ti ok, jedino ovaj odnos treba dodatno poveriti.
Hm OGTT sam radila pred sam postupak i sve je bilo ok,ali ponoviću ga.Ne znam kako je estradiol tako nizak,na šta to ukazuje?
Nizak estradiol je pokazatelj da nije bilo ovulacije u proslom ciklusu.
Javice se i nasa Lakole, koja je strucnjak za tumacenje.
Javice se i nasa Lakole, koja je strucnjak za tumacenje.
leptirko82- Broj poruka : 2897
Godina : 42
Datum upisa : 30.04.2013
U prošlom ciklusu sam 22-og dc radila progesteron i on je 30,60 ref.vr. 13,9-90 nmol/L zar ovo ne ukazuje da je bilo ovulacije?Ništa mi nije jasno
alrada ::U prošlom ciklusu sam 22-og dc radila progesteron i on je 30,60 ref.vr. 13,9-90 nmol/L zar ovo ne ukazuje da je bilo ovulacije?Ništa mi nije jasno
Joj, draga, necu da te zbunjujem, to mi je poslednja namera!
Javice se vec Lakole, pa cemo videti.
Ma ok i ovako sam zbunjena
Čekamo je da se javi!
Lakole javi se!!!
Čekamo je da se javi!
Lakole javi se!!!
Kako si radipa oggt trocasovni sa insulinom ??
Lakoli dobro zna ona ce ti pojasniti
A tsh ??
Lakoli dobro zna ona ce ti pojasniti
A tsh ??
noja- Broj poruka : 6242
Godina : 46
Datum upisa : 24.02.2011
evo mene.
alrada, nizak estradiol - nije krenulo izdvajanje folikula koji će uvulirati i dati jajnu ćeliju.
opet prisutna inverzija, ja bih rekla da su to policistični jajnici. koliko ti traju ciklusi? kažeš da si radila ogtt test, koliko je bilo vađenja krvi? i jesu li ti radili paralelno i glukozu i inzulin? ako nije bilo tako, definitivno bi trebalo ponoviti.
postovulatorni progesteron od 30 nmol/l nije dovoljno visok, treba to biti malo više, barem 40. a takva vrijednost je u skladu sa mikro/policističnim jajnicima kod kojih izaostaju ili su slabe ovulacije.
alrada, nizak estradiol - nije krenulo izdvajanje folikula koji će uvulirati i dati jajnu ćeliju.
opet prisutna inverzija, ja bih rekla da su to policistični jajnici. koliko ti traju ciklusi? kažeš da si radila ogtt test, koliko je bilo vađenja krvi? i jesu li ti radili paralelno i glukozu i inzulin? ako nije bilo tako, definitivno bi trebalo ponoviti.
postovulatorni progesteron od 30 nmol/l nije dovoljno visok, treba to biti malo više, barem 40. a takva vrijednost je u skladu sa mikro/policističnim jajnicima kod kojih izaostaju ili su slabe ovulacije.
laKole- Broj poruka : 1553
Datum upisa : 16.02.2010
Lakole je u pravu, to izgleda na PCOS, moj estradiol je bio nizak, i postovulatorni progesteron je bio 29 na toj skali od 13-90, OGTT pokazao IR, uz pokazao policisticne jajnike...
Devojke, sve cu da vas poubijam...
Da bi se nesto proglasilo policisticnim jajnicima, nije dovoljan samo hormonalni nalaz! Potrebno je da postoji uz nalaz koji pokazuje prisustvo cista na jajnicima, uz odgovarajuci nalaz hormona! Takodje, trebalo bi da ciklusi budu neredovni ili da postoji nepravilnost u njima.
IR ne ukazuje na PCOS... Sve ostalo su PCOS like sindromi ...
Ali, ni sve ovo sto ja napisah nije bitno, jer se sva ta stanja lece na isti nacin- metformin, dijeta i vezbanje.
Evo ja imam IR, nemam PCOS...
Sada vas sve ljubim....
Da bi se nesto proglasilo policisticnim jajnicima, nije dovoljan samo hormonalni nalaz! Potrebno je da postoji uz nalaz koji pokazuje prisustvo cista na jajnicima, uz odgovarajuci nalaz hormona! Takodje, trebalo bi da ciklusi budu neredovni ili da postoji nepravilnost u njima.
IR ne ukazuje na PCOS... Sve ostalo su PCOS like sindromi ...
Ali, ni sve ovo sto ja napisah nije bitno, jer se sva ta stanja lece na isti nacin- metformin, dijeta i vezbanje.
Evo ja imam IR, nemam PCOS...
Sada vas sve ljubim....
Ema78- Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012
I da, potrebno je uraditi analizu slobodnog testosterona i AMH...
Slobodni testosteron pokazuje u kojoj meri insulin utce na rad jajnika, tj sto je veci, veci je problem sa insulinom( a nista drugo ne mora da ukazuje na to, sem OGTT sa insulinemijama), a AMH moze da pokaze kako jajnici rade,mada postoje i misljenja da je potpuno nebitan...
Slobodni testosteron pokazuje u kojoj meri insulin utce na rad jajnika, tj sto je veci, veci je problem sa insulinom( a nista drugo ne mora da ukazuje na to, sem OGTT sa insulinemijama), a AMH moze da pokaze kako jajnici rade,mada postoje i misljenja da je potpuno nebitan...
Ema78- Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012
ema, alrada je u ranijim postovima već spominjala da su joj na uzv pregledima govorili da joj jajnici izgledaju mikrocistični.
ukupni testosteron joj je ok, a mislim da nije radila slobodni.
i pitala sam je za cikluse i ogtt, ali se još nije javila da odgovori.
moja je greška jer nisam napomenula da postoje i te 'varijacije' pco sindroma kad su neki pokazatelji i simptomi drugačiji u odnosu na tipičnu sliku. jednostavnije je to sve svrstati u jednu grupu - pcos.
ukupni testosteron joj je ok, a mislim da nije radila slobodni.
i pitala sam je za cikluse i ogtt, ali se još nije javila da odgovori.
moja je greška jer nisam napomenula da postoje i te 'varijacije' pco sindroma kad su neki pokazatelji i simptomi drugačiji u odnosu na tipičnu sliku. jednostavnije je to sve svrstati u jednu grupu - pcos.
Zdravo svima:-) nova sam u svemu ovome i treba mi pomoć. Radila sam hormone 3.dan: Fsh 5,3 LH7 estradiol 59 testosteron1,6 progesteron2,6.
petraxx- Broj poruka : 1
Godina : 45
Datum upisa : 03.08.2013
Petraxx, kada je LH vece od FSH, to uksazuje na PCOS. Bilo bi dobro da dodas referentne vrednosti ostalih hormona.
baš kao što reče leptirko. ajde ti petraxx, dodaj ref vrijednosti hormona. i kakav ti je uzv nalaz jajnika?
treci dan ciklusa:
FSH 20
estradiol <20.
Mislite li da u ovom ciklusu ima smisla pokušavati bilo šta?
FSH 20
estradiol <20.
Mislite li da u ovom ciklusu ima smisla pokušavati bilo šta?
Crvic- Broj poruka : 267
Datum upisa : 26.06.2012
Crvić i meni je u junu bio sličan rezultat FSH i estradiola. Ti rezultati, kod nas koji imamo sličan problem, variraju iz meseca u mesec. Sledećeg meseca će možda rezultati biti super. Ja vadim te hormone skoro svaki mesec. Prosle godine u junu mi je FSH bio 17.5, posle 10, 12, 8, 14, 9, pa opet 20. To samo znaci nije svaki ciklus dobar, ali jos uvek postoje dobri ciklusi.
fight&faith- Broj poruka : 1852
Datum upisa : 17.11.2012
crvić, probaj da se puno ne nerviraš oko ovoga....
važnije od visine fsh ti je broj antralnih folikula na početku ciklusa. ako ih ima na svakom jajniku, ima i šanse da se pokrenu u rast nekom stimulacijom. ako ih nema, onda se čeka sljedeći ciklus da se vidi broj antralnih tada. ti svakako znaš da ćete ići sa nekom vrstom blage stimulacije ili baš udarnom sa konjskim dozama, bez obzira kakav bude fsh u tom ciklusu (odnosno, ako je i niži od ovoga, količina stimulacije neće se promijeniti).
meni moj dr više i ne traži vrijednost fsh na početku folikularne faze, već traži uzv pregled 2 dc pa odlučujemo onda o postupku. poslije fsh od 16 izmjerenog ne znam ni ja više kada, ja se ne stresiram vrijednostima hormona.
važnije od visine fsh ti je broj antralnih folikula na početku ciklusa. ako ih ima na svakom jajniku, ima i šanse da se pokrenu u rast nekom stimulacijom. ako ih nema, onda se čeka sljedeći ciklus da se vidi broj antralnih tada. ti svakako znaš da ćete ići sa nekom vrstom blage stimulacije ili baš udarnom sa konjskim dozama, bez obzira kakav bude fsh u tom ciklusu (odnosno, ako je i niži od ovoga, količina stimulacije neće se promijeniti).
meni moj dr više i ne traži vrijednost fsh na početku folikularne faze, već traži uzv pregled 2 dc pa odlučujemo onda o postupku. poslije fsh od 16 izmjerenog ne znam ni ja više kada, ja se ne stresiram vrijednostima hormona.
Strana 14 od 40 • 1 ... 8 ... 13, 14, 15 ... 27 ... 40
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 14 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu