KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hormonski status

+125
aurora
Mimi12
Lola021
enap
Jerapetra
Sirijus
nsdjanka
Arwen
Nataly17
Bobaue
tatjanica
alisa
mimi85
branka86
mikica023
Bundevicav
zsuki75
millena
OKI-DOKI
Blanka
libra35
Zmajuška
luckystar74
makisa12345
Vanja80
PalcicaBg
Amna84
petra82
Foxes
Ancica 87
micaubica83
Sanjci87
Ica1171
lela1984
sunny.tp
Vuchica
Vecka
OKacica
Ticka89
ganedina
sandy23
Cala Domingos
JocY
Pilce
mamadabudem
Tebi
Petkana
boni m
bulevar79
logona
bezdan
winni
riki
anaialeksa
hocukusurnecuzvaku
SaraLara
tiramisu
masato
LAJTOP
Strumfeta78
Anchi
cicifu
cuteforensic
ivanicasale
SoJa
era
KoMetaK
lelas
sareni leptir
Niny
Afrodita
fight&faith
Crvic
petraxx
anasrce
leptirko82
zvoncica36
alrada
VioletaR
lorelajlorelaj
missile
ivka
saska1
Star77
djole42
libertte
Pahuljica
Januar
nena beba
arhitetkica
neca73
lenjivica
tetreb
MAAKKI
bibi.libi
jecicili
M.
daca32
zmajcica
bulevarka
red
ninica2
dragana76ns
bak
Erata
laKole
Bjanka
noja
Lelče
d77
Ema78
anak
lilya
Mrvica78
Kamilica
Orline
makica1984
korpica
hany
dr mali pariz
ciklama
racili
BiKsi :)
Zoka83
daco
129 posters

Strana 27 od 40 Prethodni  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40  Sledeći

Ići dole

Hormonski status - Page 27 Empty Re: Hormonski status

Počalji od saska1 29/3/2015, 21:52

Nalaz amh 1,161 nadala sam se i manjem,prošle god.bio 1,69.
saska1
saska1

Broj poruka : 2530
Datum upisa : 04.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 29/3/2015, 23:18

Fino je to Sale!

Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 4/4/2015, 18:42

Hormonski status - Page 27 F2v7vd
Hormonski status - Page 27 F010jr

OKI-DOKI

Broj poruka : 38
Datum upisa : 31.03.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lela1984 4/4/2015, 18:45

Oki-doki,imas pp.

lela1984

Broj poruka : 3646
Datum upisa : 01.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 4/4/2015, 18:58

Video sam, hvala... Šta mislite o hormonima?

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lela1984 4/4/2015, 19:15

Hormoni su ok.

lela1984

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ganedina 4/4/2015, 19:23

Nisu ti OK hormoni . Imas inverziju FSH I LH,sto govori da imas policisticne jajnike, a u prilog tome je I dosta uvecana vrednost testosterona . Ti najverovatnije imas I IR tj., insulinsku rezistencija pa su ti zato reproduktivni hormone takvi kakvi jesu . Ne valja ti ni vitamin D, jako je smanjen I moras piti vigantol kapi . Sa ovakvim rezultatima pravac kod endokrinologa . Izvini ako sam bila gruba .
Sve najbolje .
ganedina
ganedina

Broj poruka : 1049
Datum upisa : 17.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od mamadabudem 4/4/2015, 19:37

Ganedina, OKi-DOKI je muškarac :) Dobri su mu hormoni...
mamadabudem
mamadabudem

Broj poruka : 2253
Datum upisa : 12.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od KoMetaK 4/4/2015, 20:13

Oki-doki, nije ti dobar FSH, tj. nizak je i postoji inverzija sa LH, lepo je rekla Ganedina. Samo, sto nisi zensko, pa to ne utice na proizvodnju jajnih celija, nego kod tebe na proizvodnju spermatozoida. Nadji dobrog urologa, uz terapiju za podizanje FSH mozes da dodjes do seprmica. Naravno, pored ostale terapije koja ti treba za bakterije ili sta sam vec usput videla da imas. Moj prijatelj je imao slican rezultat kao ti, uz menopur je dobio spermice. Moj muz ima oligoastenoteratozoospermiju, gr III i jako visok TSH, sto ukazuje ad se njemu sam organizam borio da stvori spermice i dao maximum, znaci ne pomaze terapija. Tvoj slucaj je laksi, jer mozes da podizanjem FSH dodjes do spemica.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 51
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 4/4/2015, 22:55

Hvala Vam svima puno! Divni ste i puno nam znači to što ima ko da "odreaguje". Ideja za vitamin D je takođe sjajna (da nisam dobio savet da i to uradim, sigurno ne bih, jer doktor nije tražio....)

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 4/4/2015, 23:21

Oki-doki, evo da se slozim sa devojkama. Vitamin D je jako bitan, sigurno si vec citao po netu da utice na spermice, te ga obavezno uzimaj, dr ce ti reci koju dozu. Tri meseca je potrebno, najcesce, da se on sredi. Sto vise na sunce, takodje. Pored vitamina d, mozes slobodno uzimati i vitamin E, vitamin C, kao i selen i cink. Mada ce ti urolog to sigurno preporuciti.

KoMetaK ti je rekla za odnos fsh i lh, ja se slazem s njom. Kao sto takav odnos kod zena stvara jedan problem, kod muskaraca stvara drugi. Fsh ne bi trebao biti nizi od lh. Uz pravu terapiju od strane dobrog urologa, popravices spermogram, sigurno. Testosteron je ok, sto je super. Dakle samo se terapijom moraju malo pogurati spermici, da ne budu lenji. Sigurna sam da ces nam se za tri cetiri meseca, nakon prave terapije, javiti sa mnogo mnogo mnogo boljim rezultatima.

Jos jedan savet. Za ta tri meseca, supruga neka odradi briseve, hormone drugog ili treceg dana ciklusa, takodje, ultrazvuk jajnika, da se vidi da li ima redovne ovulacije. Jednostavno, neke osnovne stvari, kako ne biste kasnije gubili vreme na to.

Cekamo te sa dobrim rezultatima!

Sve najbolje!

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 4/4/2015, 23:23

Ne rekoh, al mnogo volim kad nas neko novi na forumu poslusa! Pa pronadje problem vrlo brzo, ne tumara sto godina u mraku, od lekara do lekara! Very Happy

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od KoMetaK 5/4/2015, 01:31

Da, zaboravih da ti kazem za vit. D, ali su cure vec sve rekle, moras da ga pijes. Takodje, kao sto rece Ganedina, mozda da uradis OGTT, jer je vrlo verovatno da imas insulinsku rezistenciju sa ovom inverzijom, pa uz metformine mozda mozes da popravis celokupnu situaciju. E, sad, ne znam mozda si i gojazan, ako jesi, pogotovu u predelu stomaka, moze da bude. Mozda imas problem i sa glukozom, tj. neki tip dijabeta,n ista nisi rekao, ali svakako, mislim da bi i to trebao da uradis. Svakako, dobar endokrinolog, reproduktvivni, bi ti trebao. Ne znam da li prof. Sumarac radi i sa muskarcima, ali nije zgoreg da se raspitas.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 51
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 5/4/2015, 18:22

Hvala Vam puno devojke. Šećer mi je idealan kao i svi parametri u krvnoj slici. Radio sam krvnu sliku pre 20-tak dana zbog zaposlenja... Imam idealnu krvnu sliku! Nisam gojazan, naprotiv! Very Happy

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 5/4/2015, 18:26

Vitamin D mi je loš jer jedan zatvorenik ide više napolje od mene. Ujutru odem na posao kolima. Tamo sedim 8h. Onda se vratim kući i ne izlazim do sledećeg radnog dana. Naravno, osim ako 1-2 puta nedeljno ne odemo negde u goste. Kupovine se obavljaju na putu od posla do kuće ili netom...

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 5/4/2015, 23:53

Oki-doki, cim se prolepša vreme, makar u kupovinu idi pešice, izadji na pola sata na sunce!

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 6/4/2015, 00:24

BiKsi :) ::Oki-doki, cim se prolepša vreme, makar u kupovinu idi pešice, izadji na pola sata na sunce!

Nema jeda! Samo, carica si majke mi Very Happy Da nisam uzimao nalaz za vitamin D TEŠKO bi ilekar skapirao šta mi je jer ljudi obično od sunca dobiju koliko im treba. Jako su retki oni koji imaju do ove mere niske vrednosti... skoro da ga i nemam Sad

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od mamadabudem 6/4/2015, 08:32

Oki, sve se to nadoknadi, nemoj da brineš. Počni sa vigantol kapima, u početku uzimaj jednom nedeljno 30 kapi, to je najjača doza. Tako piješ 2-3 meseca pa proveriš opet vitamin D. U svakom slučaju proveri to sa lekarom. I kad se prolepša vreme izađeš na kafu za vreme pauze i sediš na suncu 20ak minuta. To je dovoljno. yes Srećno sunny sunny sunny
mamadabudem
mamadabudem

Broj poruka : 2253
Datum upisa : 12.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 6/4/2015, 14:27

Oki-doki, jeda nipošto! Više ni sunny nije što je nekad bilo! lol! Dosta ljudi ima problem sa manjkom vitamina d.

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 7/4/2015, 12:05

Narode, ne znam više za koju je ovo temu na forumu ali:

Hormonski status - Page 27 1e1mdk

Hormonski status - Page 27 El1tao

Ostalo je još da se vidi Hlamidija, ali se nešto duže čeka rezultat. Očekujem da bude gotovo posle praznika.

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 7/4/2015, 14:19

Nisam baš spretan u snalaženju na forumu, teško mi i privatnu poruku provaliti.... Jedva sam našao način Very Happy

Evo sada svih rezultata koje imam zajedno sa onim mučnim spermogramom:

Hormonski status - Page 27 260bzgg

Hormonski status - Page 27 2h7dzih

Urinokultura: NEGATIVAN

Uretra:

Hormonski status - Page 27 1e1mdk

Hormonski status - Page 27 El1tao

Čeka se nalaz još samo za HLAMIDIJU (Verujem da će biti negativan, ali videćemo kad stignu rezultati za 10-tak dana)

Hormonski status - Page 27 F2v7vd
Hormonski status - Page 27 F010jr

Konzistencija: GUSTA
Bistrina: ZAMUĆENA
Boja: SVETLO ŽUTA

Sluz: -  (+)  ++  +++  Ostalo (gljivice): 0

Ph: 7,2
Količina u ml: 2,0
Broj spermatozoida u L: 0,4 x 10 na 9/L
Broj spermatozoida u ejakulatu: 0,8 x 10 na 9/L
Živih spermatozoida: 100% (gusta kap), od toga:
Bez progresije ("C"): 100%
Normalnih oblika: 0%
Patoloških oblika 100%
Defekt glave: 100%

Ostali organizmi:
Leukociti: 3,0 x 10 na 9/L
Eritrociti: /
Nezreli oblici: 3,0 x 10 na 9/L
Degener. epit. ćelije: +
Ćelijski detritus +

SPERMA: Oligoasthenoteratozoospermia gr. III

Pregled urologa nije pokazao "spoljne nedostatke" (nemam varikocelu, testisi su normalne veličine i oblika, NISU BOLNI na dodir. Nemam nikakve tegobe. Imam prilično čestu volju za odnosom i nemam problema sa erekcijom, niti sa mokrenjem.

Izvini na malo dužoj poruci, ali želeo sam da imaš sve na jednom mestu. Prognoze su nezahvalne jer svako je slučaj za sebe. Kako sada stoje stvari, uočena su dva problema:

1. Izuzetan nedostatak vitamina D, koji kada ga ima u organizmu "mutira" u neki oblik hormona pa je bitan i za kvakitet sperme;
2. Konverzija FSH i LH, što može dovesti do smanjene proizvodnje spermatozoida.

Koliko sam ukapirao iz iskustava koje iznosite i jedan i drugi problem su rešivi, i sigurno može doći do poboljšanja spermograma koji je takav kakav je. Uzimanjem vitamina D, mogao bih stvari popraviti u pogledu kvaliteta, a uzimanjem vitamina C, folne kiseline, uz neki preparat (med, semenke....), dostići i neki kvantitet (koliki, ostaje da se vidi). Procene, koje sam našao na raznim mestima po netu idu od nekih 5-8 mil u ejakulatu. Ono što mi jeste ostalo nejasno, jeste uloga spoljne sredine na lučenje hormona. Znam da hormoni utiču na naše ponašanje, izgled, telo... Ali nisam siguran da li faktori sredine mogu uticati na lučenje hormona? I drugo, Vitamin D utiče izrazito na imunitet, pa ne znam da li imunitet može uticati na lučenje hormona? Npr. sa jačim imunitetom, rešavanjem nesanice, dolazi se do "mirnog stanja" - može li to onda (teorijski) uticati na odnos između FSH i LH na neki posredan način. Čitao sam o svemu tome jakooo puno i ovde na forumu i na drugim mestima, ali pošto se od skoro bavim sa tim problemima, stvari mi nisu baš najjasnije.

Naravno: Obrazovan sam čovek, za sve se moram konsultovati sa lekarom (i hoću), ali samo pitam jer je neko predznanje potrebno kad se ode kod lekara. U slučaju potrebe, ako inicijalna dijagnoza i terapija ne budu dale očekivani rezultat, verovatno i neka hormonska terapija dolazi u obzir, samo ne bih žurio sa takvim zaključkom. Međutim, ima jedna čudna stvar: Nemam bakterija u urinu niti u spermokulturi, niti u uretri (osim što još za hlamidiju nisam siguram, čekam rezultat), a u spermogramu stoji Leukociti: 3,0 x 10 na 9/L U sedimentu urina postoji 5 leukocita u vidnom polju što je NORMALNO (ali u gornjoj granici). Na koju foru su leukociti dospeli u spermu i pokazali se na spermogramu, a nema bakterije u urinu i uretri? Ništa mi nije jasno? Da li je moguća upala uretre koja nije izazvana bakterijom? Nešto sam samo načuo o tome ali ne baš dovoljno....

Izvini na ovom "romanu" ali voleo bih da prokomentarišeš koliko možeš... HVALA TI PUNO!

Poruku sam kopirao jer je poslata na par PP (zato je obraćanje lično). Ali evo i javno svega na jednom mestu pa neka i drugi ljudi čitaju, možda nekome bude od koristi. Pišite svoja mišljenja i iskustva ovde...

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lela1984 7/4/2015, 15:07

Oki-doki,imas pp.

lela1984

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 7/4/2015, 15:24

Evo i ovo sam pronašao:

"Uretritis non specifica (nespecifični, negonokokni uretritis) je upala mokraćne cijevi (uretre) koja nije izazvana bakterijom Neisseria gonorrhoea, koja izaziva specifični gonokokni uretritis. S obzirom da infekcija najčešće nastaje prilikom spolnog odnosa, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je NSU uvrstila u spolno prenosive bolesti. Prema statističkim podacima medicinskih ustanova specijaliziranih za spolne bolesti, svake godine od nespecifičnog uretritisa oboli 1 na 500 osoba, a 80% su muškarci.
Uzroci nespecifičnog uretritisa

Nespecifični negonokokni uretritis ima više uzroka: mikroorganizmi, mehanička iritacija (tijesna odjeća), konzumacija prezačinjene hrane te alergijska reakcija.

Najčešći uzročnik, u 45% slučajeva, je Chlamydia trachomatis.

Od ostalih uzročnika treba spomenuti Mycoplasmu genitalium (10 do 25%), Trichomonas vaginalis (1 do 20%) te Ureaplasmu urealyticum (5 do 10%). Vrlo rijetko nespecifičnu upalu mogu izazvati adenovirusi (2 do 4%), Herpes simplex virusi (2 do 3%), Candida spp., Haemophilus spp., Neisseria meningitidis i E. Coli".

U čak 50% pacijenata uzrok ostaje nepoznat. Smatra se da su uzrok nepronalasku uzročnika različiti neinfektivni čimbenici:
traumatski (npr. kateterizacija)
razni iritansi (sapuni, dezodorani, spermicidne kreme, lokalno primijenjeni afrodizijaci)
suženja mokraćne cijevi
mokraćni kamenci, kristalići, pijesak
strana tijela

Prijenos nespecifičnog uretritisa

Najćešće se javlja u mlađih muškaraca u dobi između 15 i 25 godina. Budući da se bakterije, koje su najčešći uzročnici NSU, nalaze usnoj šupljini, vagini, penisu ili rektumu, najčešći i najvažniji put prijenosa je nezaštićeni spolni odnos- vaginalni/oralni/analni.

Sukladno ostalim spolno prenosivim bolestima, najviši rizik imaju promiskuitetne osobe koje učestalo mijenjaju spolne partnere i ne koriste zaštitu (prezervativ).

Treba napomenuti da to nije jedini načina akviriranja ove infekcije, jer uzrok mogu biti: mehanička iritacija, traume, kamenci i strana tijela.
Simptomi nespecifičnog uretritisa

Inkubacija (period od infekcije do pojave prvih simptoma) je različita i ovisi o vrsti uzročnika, no najčešće iznosi od 7 do 35 dana. Najveći broj inficiranih muškaraca je asimptomatski, što je zabrinjavajuće zbog neznanja o postojanju infekcije i prenošenja infekcije spolnim partnericama/partnerima. Kod manjeg broja muškaraca javljaju se blagi simptomi koje možemo podijeliti u dvije skupine:

lokalni simptomi – simptomi/znakovi u području genitalija:
disurija (bolno, učestalo mokrenje)
eritem i edem ( crvenilo i oteklina) sluznice mokraćne cijevi
oskudan iscjedak (najčešće bistar, rijetko sluzavo-gnojan ili praćen sukrvicom) – najčešće ujutro u obliku jedne kapljice
orchalgia (osjećaj težine u području genitalija)

sistemni simptomi – simptomi/znakovi na razini cijelog organizma
konjuktivitis (upala sluznice oka)
tonzilofaringitis (upala krajnika i ždrijela)
artritis (upala zglobova)

Komplikacije nespecifičnog uretritisa

Komplikacije navedenih infekcija u muškaraca nisu tako česte kao u žena. Najčešće su uzrokovane klamidijskom infekcijom koja, u slučaju neliječenja/neadekvatne terapije, može uzrokovati:

epididimitis (upala pasjemenika) – neuobičajeno mjesto infekcije, predstavlja svega oko 2% svih genitalnih klamidijskih infekcija u muškaraca. Javlja se bol testisa i skrotuma, povišena temperatura te jednostrani ili obostrani otok. Klinički znakovi uključuju osjetljivost i povećanje epididimisa.
Reiterov sindrom (reaktivni artritis ili klamidijski artritis) – postinfektivni autoimuni poremećaj koji se razvije u 1 do 3% muškaraca s nespecifičnim uretritisom. Klasični simptomi se sastoje od konjunktivitisa, uretritisa, artritisa i dermatitisa. Simptomi se javljaju 3 do 6 tjedana nakon urogenitalne infekcije, a većina slučajeva se povuče unutar 2 do 6 mjeseci. U nekih bolesnika bolest se javlja ponovno.
neplodnost

Dijagnoza nespecifičnog uretritisa

U dijagnostici je vrlo bitno isključiti Neisseriu gonorrhoeae kao uzročnika gonokoknog uretritisa. Zbog velikog broja uzročnika osnovni postupci u dijagnostici NSU su:

urinokultura (pretraga kojom se identificiraju i testiraju uzročnici infekcija mokraćnog sustava i njihova osjetljivost na antibiotike)
bris uretre i kultura stanica
mikroskopski pregled uretralnog sekreta bojanog po Gramu
molekularna dijagnostika – PCR

Ukoliko navedeni dijagnostički postupci ne daju pozitivne nalaze, izostaje i konačna dijagnoza, pa katkad valja odgoditi terapiju i ponoviti testiranje za tjedan dana.
Liječenje nespecifičnog uretritisa

Liječenje ovisi o uzroku. U slučaju bakterijskih uzročnika, terapija su antibiotici:

Chlamydia trachomatis - makrolidi (azitromicin), tetraciklini (doksiciklin)
Mycoplasma genitalium – makrolidi, tetraciklini
Trichomonas vaginalis – metronidazol, rjeđe klindamicin, ampicilin i cefalosporini

Kod virusnih upala liječenje je simptomatsko (mirovanje, oblozi, higijena, apstinencija), dok se za gljivice primjenjuju antimikotici lokalno (nistatin, klotrimazol, mikonazol) ili sistemski (flukonazol, itrakonazol)".

E sad čuo sam da je Candida spp veliki zajeb Sad Nisam se na to ni testirao... kao ni na Haemophilus spp., Neisseria meningitidis i E. Coli... Mali su procenti, ponašam se seksualno korektno, nemam nikakvu sumnju u pogledu toga! Unazad 8 godina, jedina partnerka mi je supruga (a mogu garantovati i da sam ja njen jedini partner). Pre supruge jesam imao odnose (nisu bili rizični, i ne tako česti - nisam nikad bio don žuan!)...

Izvinjavam se na copy-paste, nisam umeo da ubacim link.... Šta mislite o svemu?

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od OKI-DOKI 7/4/2015, 15:46

Od svih simptoma kod mene bi došao u obzir tonzilofaringitis (upala krajnika i ždrijela), mada nemam bolne krajnike, samo hronični kašalj (suv kašalj) ujutru i uveče, zapušen nos koji mogu da izduvam ujutru i uveče, dosta sekreta koji u jutarnjim satima ume da izazove nagon za povraćanje, naročito posle jutarnje kafe na prazan stomak. Ovo se obično ne završi povraćanjem, ali ume da bude blizu. Nemam bol u zglobovima ekstremiteta, ali imam skoro hronični bol u ramenima (često levo rame) i ponekad u vratu. Menjao sam jastuk, zapušen nos i kašalj tretirao kao "prehladu" ali to prilično dugo traje. Kad uzmem u obzir i nedostatak vitamina D, ne znam šta da mislim... A to traje već oko pola godine, pa se smiri, pa onda opet i tako redom. Kada god bi otišao kod lekara opšte prakse, dobio bih odgovor "nije ti ništa, malo je crveno grlo". Prepiše mi strepsils, kaže da pijem čajeve i to je to. Sa mokrenjem nemam problema, ali kada "ozebem" umem često da mokrim (ako sam na hladnom duže vreme)....

OKI-DOKI

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od millena 7/4/2015, 16:15

oki-doki,nisam se bas udubila u citanje,ali ako sam te dobro razumela
E sad čuo sam da je Candida spp veliki zajeb Sad Nisam se na to ni testirao... kao ni na Haemophilus spp., Neisseria meningitidis i E. Coli ::
,mislim da si to kontrolisao u uretri,ako mislis na to,jer ti pise bakteriolosko-mikoloski nalaz u redu,kultura gljivica isto...osim ako si mislio negde drugde(pluca,nos)...mi stalno kontrolisemo sve to...
millena
millena

Broj poruka : 209
Datum upisa : 18.06.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 27 od 40 Prethodni  1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics