Izolovani nedostatak gonadotropina- primarna amenoreja
3 posters
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Izolovani nedostatak gonadotropina- primarna amenoreja
da li ima neko ko ima isti ili slican problem? ja vjestacki unosim hormone vec godinama (cyclo progynova) i imam redovne cikluse ali sada hocu bebu i vise nisam sigurna kako i da li je mogu dobiti !!! tek trebam da idem na kliniku ivanovic da vidim kakve su mi sanse! Help....
lolita- Broj poruka : 9
Datum upisa : 02.06.2010
Re: Izolovani nedostatak gonadotropina- primarna amenoreja
Lolita dobro dosla!
Da li je tvoja dgn hipogonadotropni hipogonadizam?
Da li je tvoja dgn hipogonadotropni hipogonadizam?
nabla- Broj poruka : 2658
Datum upisa : 17.03.2009
dg. Hypogonadismus secundaria
izolovani nedostatak gonadotropina
normalan kariotip 46XX, nije kallmanov sindrom (ovaj moj sindrom vjerovatno jos ime nije dobio
izolovani nedostatak gonadotropina
normalan kariotip 46XX, nije kallmanov sindrom (ovaj moj sindrom vjerovatno jos ime nije dobio
da li si ti dobila spontano prvu menstruaciju ili od pocetka koristis cikloproginovu? Pitam jer me buni ovo "secundaria"
dobila sam tek kad sam pocela piti cikloproginovu do tada nikad,a i sad da je prestanem piti ne bih dobijala
Ok, jasno mi je!
Tvoju dgn ima forumasica Vakic, ali nje nema dugo na forumu.
Takodje, naletala sam na cure s tom dgn i na hrvatskom forumu Roda. Uglavnom, jacom stimulacijom moze da se dobije pristojan broj jajnih celija. Posto sam za Vakic trazila info o mogucnostima zatrudnjivanja kod te dgn, nasla sam i na forumske i na strucne textove koji kazu da nije nemoguce zatudneti. Jednostavno, ides na IVF kao i ostale zene koje imaju neki drugi problem i to je to.
javi obavezno sta su Ivanovici rekli!
...i drzimo ti fige!
Tvoju dgn ima forumasica Vakic, ali nje nema dugo na forumu.
Takodje, naletala sam na cure s tom dgn i na hrvatskom forumu Roda. Uglavnom, jacom stimulacijom moze da se dobije pristojan broj jajnih celija. Posto sam za Vakic trazila info o mogucnostima zatrudnjivanja kod te dgn, nasla sam i na forumske i na strucne textove koji kazu da nije nemoguce zatudneti. Jednostavno, ides na IVF kao i ostale zene koje imaju neki drugi problem i to je to.
javi obavezno sta su Ivanovici rekli!
...i drzimo ti fige!
Lolita, i moja dgn je ista. I ja pijem cikloproginovu da odrzavam ciklus.Imala sam dva vto postupka bas kod Ivanovica,nazalost neuspesna,a sa velikim brojem inekcija s obzirom da smo i posle toga dobijali mali broj folikula,a sami tim i jc. doktorka mi je preporucila donaciju,kao jedinu mogucu opciju,jer bi mi jos jedna tura stimulacije samo skodila,a nista ne bi uradila. Mi smo je poslusali,jer ako je to nacin da dobijemo bebu...prihvatam.
Ovim ne zelim da te plasim sve zavisi od tvog hormonskog statusa, svaki slucaj je za sebe jedinstven niko nema identicne rezultate.
Zelim ti puno srece, nadam se da se mi razlikujemo i da ce ti uspeti iz prve
Ovim ne zelim da te plasim sve zavisi od tvog hormonskog statusa, svaki slucaj je za sebe jedinstven niko nema identicne rezultate.
Zelim ti puno srece, nadam se da se mi razlikujemo i da ce ti uspeti iz prve
maka71- Broj poruka : 379
Godina : 53
Datum upisa : 22.04.2010
Mako, ja mislila ti fsh-ovka
Kolike su ti vrednosti fsh, lh i E2?
Vakic je poslednji put isla na dugi protokol (ako me secanje ne vara) i dobila je 11 jc, od toga joj vratili 3 blaste.
Doduse, devojke sa Rode su prijavljivale mnogo manje dobijenih jc, uglavnom oko 3-4 i naravno u svom potpisu poneke imaju, hmm, poprilican broj pokusaja
Kolike su ti vrednosti fsh, lh i E2?
Vakic je poslednji put isla na dugi protokol (ako me secanje ne vara) i dobila je 11 jc, od toga joj vratili 3 blaste.
Doduse, devojke sa Rode su prijavljivale mnogo manje dobijenih jc, uglavnom oko 3-4 i naravno u svom potpisu poneke imaju, hmm, poprilican broj pokusaja
Nabla moj fsh i lh su isti. manji od 0.1 a ostalo je sve u granicama normale.to jako zbunjuje i endokrinologe a i ginekologe kazu jedan u milion .pa gde bas ja.
Sta reci, osim da smo very special , doduse mi fsh-ovke malo manje, mada sam u pocetku mislila da sam izuzetak
Znaci, i kod hipogonadotropnog hipogonadizma postoje razlicite varijacije na temu - mislim na visinu fsh i lh?
Koliko si ti dobijala jc na stimulaciji? I koliko ampula si primala?
Secam se da je Vakic ciklus regulisala sa cak 2 kutije cikloproginove mesecno.
E da, vama je prakticno simptomska dgn "primarna amenoreja", zar ne?
Znaci, i kod hipogonadotropnog hipogonadizma postoje razlicite varijacije na temu - mislim na visinu fsh i lh?
Koliko si ti dobijala jc na stimulaciji? I koliko ampula si primala?
Secam se da je Vakic ciklus regulisala sa cak 2 kutije cikloproginove mesecno.
E da, vama je prakticno simptomska dgn "primarna amenoreja", zar ne?
Da ,primarna ameenoreja, nikad nije stigla bez tabletica.To je u pocetku bilo super jer nikad nemas problem na moru,u pocetku sam mislila dobro kad mi bude trebalo dodacemo hormoncice koji fale i resen problem,ali nije sve crno-belo.Ja sam primila oko 100 ampula merionala,po postupku, i dobijala 4-6dobrih folikula,ali samo dve jc. o kvalitetu nevredi ni pricati jer je to veliki znak pitanja.U svakom slucaju s obzirom i da mi je AMH kod prve bio 0.06 a kod druge vec 0.04 razlika 5 meseci ,Goca ne zeli vise da me kljuka hormonima nizakakve pare i predlaze donaciju u Pragu.Ja sam to prihvatila kao opciju i eto cekam pa da krenem u konacnu bitku
Sad izvini ja bas oduzila poz.
bas hevi tretman
vi se sustinski onda ni ne razlikujete od fsh-ovki...mislim po antralnom poolu.
uh,
Drzim ti fige!
vi se sustinski onda ni ne razlikujete od fsh-ovki...mislim po antralnom poolu.
uh,
Drzim ti fige!
Hvala nabala,
znas ...citajuci o raznim problemima ovde na forumu .sve je isto s...nje,drugo pakovanje nas put do cilja je prilicno dzombast
znas ...citajuci o raznim problemima ovde na forumu .sve je isto s...nje,drugo pakovanje nas put do cilja je prilicno dzombast
Lolita, evo ti deo iskustva od nase Vakic. Inace Vakic nam je iz Makedonije. Posto je vec dugo, dugo nema, ne znam dokle je dogurala. Ovaj post je pisan 2008. god.
vakic ::Evo imoja prica
ko devojcica sve cure su dobijale mecu ali kod mene nema nikakve simptome
Aj kao rano je ima vremena Ali nazalost nije tako znaci moj prblem je poceo jos od mladih dana
Aj kao kod lekara pa kod Endokrinologa aj jos je mlada mozda ce se situacija smeniti Nazalost situacija se nemenja Posle toga slede bezbroj ispitivanja bezbroj uzimanja krvi bezbroj snimanja Hipofize
PA sam isto tako isla i kod ginekologe ali bas je bio veliki stres i jos tad su mi konstatovali PRIMARNA AMINOREA hipogonadizam.
Jos tad sam plakala danima nedeljama mesecima ali nazalost jedino resenje mi je bilo da uzimam cikloproginova da izazovem krvarenje
Isto tako sam bil nonstop relacija Endokrinolog -ginekolog i jos tada jedan od ginekologa su mi rekli ako zelim da se udam pa zelim decu obrati se nama.
Bilo je nekakvo ispitivanje sa jednu ampuli Relefakt koja se je trebala nabaviti iz inostranstva ja sam je normalno nabavila i tad mi receno porodicu mozes osnovati ali uz pomoc ampula ali nije strasno ovo ispitivanje je bilo kod endokrinologa a sledeci put ginekoog mi je prepisao isto takavo ispitivanje ali ovaj put ampulu sam samo mogla dobiti ako lezim u bolnici.
E tad sam lezala jedan dan u bolnicu na svaka 15 minuta su mi uzimali krv i posle trece uzimanje su mi dali inekciju pa su posle toga produzili jos jedno 5 puta ali na pola sata. I to je bilo normalno a odeljenju steriliteta u drzavnu kliniku
E tad je bilo puno zenica koji sam ih ja tad i uvek kad se setim zanima me dali su uspele da dobiju bebu od svih tih zena jedna je bila bas sa moj problem. Ja sam je tada bas sve ispitala kako je da se zivi sa tim kako je muz prihvatio a ona je bila toliko ladnokrvna i smirena, ulila mi je ogromnu nadu i kao njihovo objasnjenje - "primas nekoliko inekcija", nisu ni toliko skupi negde oko 10 evra je tad kostala jedna, "i ti tako na taj nacin dogjes do bebe". Ali tek sad vidim da nije tako jednostavno.
Morala sam da unosim progsteron i estrogen preko cikloproginova ali organizam se je zasitio pa su mi dali mikroginon pa posle trisekvens on je bio na prirodnoj bazi pa tako nije delovao na mene pa zatim Logest i on je slabo delovao imala sam samo jedan dan krvarenje
I tako sam presla na mikroginon i sve do daljnejega jedan mesec sam ga uzimala jedan pauzirala.
Sa muzem sam bila skoro osam godina u vezu, ja sam mu odmah rekla za moj problem. Ma ne znam nesto mi je govorilo da mora i on odmah saznati i tako je i bilo.
Posle je usledio brak i ja sam pocela da idem opet po lekare i isto tako u drzavnu kliniku kod moju staru doktoricu jer ona je bila glavna za sterilitet koja me je poslala na inseminaciji sa 29 gonala. Ne znam ljudi da li je bila normalna, sad se cudim pa ona sa onoliku terapiju mi je mogla uratiti Vto
PRica sledi posto sam trenutno na poslu i guzva
vakic ::prica se nastavlja
Da mi je sve lepo objasnila da ce da radi inseminaciju a sa tu terapiju mozemo slobodno VTO nikad se ne bi slozila. Svako neznanje kosta.
Nije mi uspela IUI. Doktorka je jednostavno ostala bez reci zato sto posle toga meca mi uopste nije dosla. A celi dvadeset dana sam lezala u drzavnoj klinici a mogla sam kuci.
Posle toga mi je rekla mora HSG, ali mi je sedimentacija uvek visoka i nisam mogla cele dve godine da je doteram dok pijem cikloproginova uvek mi je visoka. A kad prokrvarim mi je bila normalna tada nijedan doktor nije bio slobodan da mi to uradi jer moram da sacekam dan dva.
Posle izvesnog vremena sam resila idem u privatnu kliniku Malabogorodica -Sestina
Doktorka je samo za par dana uradila HSG bez nikakvih problema
I ja sam resila da idemo na IVF posto i kod muza rezultat je katastrofa.
Stimulacija je trajala 20 dana: 61 gonala i 39 menopura i dve ampule cetrotide!
Za vreme terapije, E2 je bio jako nizak. Doktorka je htela da se odkaze, ali sa pojacanu terapiju uspela je da ga pokaci.
A muz mi je isto tako dva meseca preko svakog drugog dana primao po jednu ampulu gonal - negde oko 30 ampula.
Na kraju su izvadili 6 jajce kelije od koji tri su odma oplogjene. Za vracanje je ostala samo jedna i na zalost nije uspela da se dalje razvija kod mame u stomaku
Sve ovo je bilo prosle godine u junu
Za vreme stimulcije majka mi je umrla sa 54 godina. Situacija je bila ili da idem dalje ili da prekinem sa postupak
Ali sam ja ipak odlucila da idem dalje a mozda i nisam trebala
Pravila sam pauzu do januara ove godine kad sam se odlucila za drugo VTO
E ovoga puta je bilo sa fostimonom 60 ampula i merionalom 39 ampula.
I zamislite na sredini terapije rekli su da ima neko izjednacenje cena. Sve sto je bilo u apotekama se je prodalo a sledeca tura pocetkom februara - katastrofa!
Posto u Skoplju su ove ampule drzale samo tri apoteke mi smo blizu bolnice uzeli poslednje i nema vise, kad u drugu ima jos - pa natrag ja ih kupim sve ali meni vise nije trebalo
PA smo jedva uspeli da ih vratimo sa minus 20 %
Na aspiraciji su izvagjeni 11 jaje celije od koji 4 su bile super i si se delile
NA tansferu su vraceni tri posle pet dana ali nazlost nije uspelo
Nisam ustajala dorucak rucak i vecera u krevet ali nije bilo sugjeno da postanem i ovog puta mama posto je terapija bila bas velika ja sam malo vise kila dobila i moram na dijetu.
Inace skoro dve godine sam na cikloproginova i to po dve kutijice jedna ujutro druga uvece
E sad se spremam za setembar valjda cu imativise vise srece
a i mislim da smenim doktoricu aj kao mozda mi ona maler nije mi srecne ruke a inace kao profesionalac je super nemam reci nisto joj ne promakne niz ruke
E sad idem u istu kliniku ali kod drugog doku a koga videcemo
Ona je isto bila doktor sestre od moga muza-puza i ona sad ima jednu preslatku bebu od godinu i po
E sad to je moja prica izvinite malo je preduga ali sam sve ispricala
izvinite zbog pravopisnih gresaka
ma da , identicna situacija mojoj.ja sam vec 8 god na cikloproginovi i to tako funkcionise savrseno nisu mi menjali lek. samo ja poslednjih godina nisam radila nivoe hormona jer to nekeko moja doktorka smatrala da ne treba kao sve je ok.ja sam jos uvek nova u celoj ovoj prici tako da sam zbunjena i mnogo toga mi je nepoznanca,treba uskoro konkretno da uradim neke analize i da mi kazu kako je i sta je.plasim se odgovora.
doktorka mi spominje i mogucnost IUI a ja vise ne znam sta da mislim plasim se da ne ulijem sebi laznu nadu.
razmisljam da uradim MR glave jer mi osim RTG snimka glave nije nista drugo radjeno (tad nista drugo i nije bilo) ovo razmisljam na svoju ruku da uradim
doktorka mi spominje i mogucnost IUI a ja vise ne znam sta da mislim plasim se da ne ulijem sebi laznu nadu.
razmisljam da uradim MR glave jer mi osim RTG snimka glave nije nista drugo radjeno (tad nista drugo i nije bilo) ovo razmisljam na svoju ruku da uradim
Lolita, nema potrebe unapred da prezivljavas "stratiste". Evo i malo pozitive!
Rec je o curi sa hrvatskog foruma Roda
Ovaj post je ona pisala 2005. godine, nakon toga je postala mama troje dece (to je ono sto sam zacrvenila, a nalazi se u njenom potpisu). Za Jana i Katju znam da su iz IVF-a, ali sam se iznenadila kad sam videla i trece dete u potpisu. Nisam vise mnogo aktivna na Rodi, pa nisam registrovala kako se dogodila ova druga trudnoca- da li je prirodno ili potpomognuto.
Rec je o curi sa hrvatskog foruma Roda
02.05.2005. 23:30 bibi.. JA 29 hipogonadotropna amenoreja, MM 33 asthenozoospermija
U braku smo 6 godina, a ja se vec 11 godina lijecim od primarnog steriliteta i na terapiji sam triseqensom. Muzu dijagnosticirana asthenozoospermija (brojcek je dobar 36 mil, al su spori kak puži )
1. Stimulirani ciklus PERGONAL + Metrodin dobili 3 folikula i poslali nas na kucnu radinost = 0
nakon toga ustanovljeni problemi kod MM
2. Stimulacija GONAL F + MENOPUR = 8 folikula, 3 oplodjene, 2 vracene (8-stanicni i 6-stanicni) = 0
3. Stimulacija ista kao i drugi pokusaj = 6 folikula, 3 opođene, 3 vracene(8-stanicni, 8-stanicni, 6-stanicni) = 0..JAN I KATJA 01.02.2006. IVF bebe
+UNA 01.02.2006. (RIP)
Ovaj post je ona pisala 2005. godine, nakon toga je postala mama troje dece (to je ono sto sam zacrvenila, a nalazi se u njenom potpisu). Za Jana i Katju znam da su iz IVF-a, ali sam se iznenadila kad sam videla i trece dete u potpisu. Nisam vise mnogo aktivna na Rodi, pa nisam registrovala kako se dogodila ova druga trudnoca- da li je prirodno ili potpomognuto.
sad kad sam pogledala datum za Uunu, vise nisam sigurna o cemu je rec. ne znam sta joj znaci skracenica RIP
Evo ti jos jedna, s istog foruma
svjetlic
- evo i ja sam jedna od onih kojima je dijagonsticirana primarna amenoreja.
nakon godina na cycloproginovi i dabrostonima da bi uopće imala M
kad sam se već pomirila s činjenicom koju su mi doktori još kao 18-godišnjakinji saopćili da nikad neću imati dijete, ostala sam trudna
i danas imam predivnog dječaka od 3,5 g
čuda postoje, ne odustaj od cilja!
ovo trece verovatno nije prezivelo,jer to znaci RIP (rest in peace) razmisljanja mi idu od totalno negativnog nekad do pozitivnog(koji se dosta redje javlja) neizvesnost me ubija moram sto pre sve to da napravim
da, moguce, nije mi palo napamet!lolita ::ovo trece verovatno nije prezivelo,jer to znaci RIP (rest in peace)
Slazem se da je neizvesnost uvek najgora. Ko sto rece Maki, sve smo u slicnoj prici - ja nemam vasu dgn., ali slicno reagujmo na terapiju. Ja sam sebi borbu olaksala na taj nacin sto sam otvorena ka opciji donacije jc. Dokle guram, guram sa svojim jc, kad vise ne bude imalo smisla sa svojim, pokusacu jednog dana s doniranim jc. Veruj mi, kad sam sebi dala izlaznu strategiju, mnogo mi je lakse da se borim sa sopstvenom dgn.
Ako zelis strucno misljenje, javi se na ovaj forum- http://www.zdravljeizivot.com/hrv/index.php?k=forum&s=forum
Tu odgovara zagrebacki doca - dr Radoncic. Odlican je, bavi se IVF-om, upoznala sam ga i licno.
Pitaj ga kakva su njegova iskustva kod hipogonadotropnog hipogonadizma!
btw, koliko imas godina?
lolita ::uskoro 27
pilence , pa to je onda sasvim druga prica!
Ma slusaj, nema ocajavanja- mladost je na tvojoj strani- a to znaci mlade, kvalitetne jajne celije!
Ti se od drugih "normalnih" cura istog godista razlikujes samo po kolicini jc i mogucnosti njihovog spontanog izdvajanja. Onog momenta kad dobijes jc, tvoja sansa da ostanes u drugom stanju je jednaka sansi koju ima svaka druga devojka sa normalnim antralnim poolom.
nadam se, nije mi sve ovo bilo jos u planu ali kad saznas da sa necim imas problem cini ti se da samo to u zivotu zelis i to odmah
Znam!
Ali korak po korak, hladne glave!
ja sam vec dugo virtuelno aktivna, i svasta sam procitala. Da mi je bila ova mirnoca i svest tada, mozda bih vec ostala trudna. Zato, ako ne verujes u svoje telo, ajd, poveruj meni.
Imas sanse, samo moras biti fokusirana i hladnokrvna sto je vise moguce.
Ali korak po korak, hladne glave!
ja sam vec dugo virtuelno aktivna, i svasta sam procitala. Da mi je bila ova mirnoca i svest tada, mozda bih vec ostala trudna. Zato, ako ne verujes u svoje telo, ajd, poveruj meni.
Imas sanse, samo moras biti fokusirana i hladnokrvna sto je vise moguce.
Lolita, ne zameri sto cu ovde prekopirati tvoje pitanje Radoncicu i njegov odgovor. Nadam se da razumes moju dobru nameru zbog nekih drugih devojaka koje imaju slican problem kao i ti!
dr. sc Erden Radončić:
Nadam se da te je odgovor Radoncica umirio!
Kad ides kod Ivanovica?
Imam 27 godina,sa 16 god , usled potpunog izostanka menstruacije ,nekim detaljnim analizama mi je otkriveno da imam izolovani nedostatak gonadotropina,primarna amenoreja (receno je da nije Kallmanov sindrom ) . Normalan kariotip 46XX.Od tada pa naredne dve godine sam bila na terapiji tabletama Progynova da bih posle toga presla na Cyclo-progynovu i od tada to pijem i imam redovan ciklus svakih 28 dana. Sada sam dosla do faze da zelim decu i objasnjeno mi je da to mogu postici samo vestackom oplodnjom ,da imam zdrave i normalno razvijene jajnike i matericu ali da su ti jajnici u fazi spavanja tj.nemam ovulaciju. Interesuje me koliko je moj problem velik i da li je uopste rešiv?
dr. sc Erden Radončić:
Re: dg. Hypogonadismus secundaria
Sekundarni hipogonadizam (po suvremenoj nomenklaturi: hipogonadotrpni hipogonadizam) odlikuje se niskim FSH i LH hormonima (obično prilično <3IU za svaki od njih), te posljedičnom amenorejom odnosno izostankom ovulacije i rasta folikula.
Kalmanov sindrom (anosmija) je udruženi nedostatak osjećaja za miris (osoba ne razlikuje niti osjeća različite mirise), i posljedica je nedostatka razvoja živčanih vlakana koja istodobno i kontroliraju oslobadjanje FSH i LH iz hipofize. Kako se ne radi o tome kod Vas, vjerojatno je u pitanju jedno od slijedećih:
- pituitarni mikroadenom, sa ili bez povišenim prolaktinom, koji se katkada nadje na samom početku hipofize te svojom nazočnošću pritišće držak hipofize i tako ometa prije opisana živčana vlakna koja kontroliraju FSH i LH
- ako je to u redu (dijagnosticira se najbolje magnetnom rezonancom), preostaje:
- centralni tip amenoreje, koji ide uz poremećaje prehrane (anoreksija, bulimija...itd, odnosno s padom masnog tkiva ispod minimlnih 18-20% potrebnih za normalan ciklus) ili ako je i to u redu - ostaje skupina nepoznatih uzroka centralne amenoreje. Zajednička odlika svih stanja je izostanak pulsne sekrecije GnRH
Kako god bilo, dvije su opcije koje Vam stoje na raspolaganju:
- indukcija ovulacije preparatima koji sadrže FSH i LH (recimo, Menopur, Merional ili slično); važno je u ovim situacijama izabrati baš te preparate, jer nadomještaju i FSH i LH. Naravno, izvantjelesna oplodnja je samo varijanta ovog pristupa; kod nje se daju visoke doze, izaziva veći broj porasta folikula i kasnije vrate 2-3 zametka; medjutim, odličan i manje invazivan pristup je davanje malih doza (75IU/dan), praćenje ciklusa dok folikul ne sazrije, te ići na tajmirani snošaj. Nema razloga da sami ne zanesete prirodnim snošajem - uvjet je da su jajovodu prohodni, a spermiogram normozoospermia. Ovako je i prvi put otkrivena te shvaćena važnost FSH i LH odnosno preparata koji se i danas koriste za indukciju bilo monofolikularne, bilo multiple oogeneze.
- Pulsna stimulacija s GnRH; nepovoljno je što to treba biti mahom u hospitalinim uvjetima jer se to najlakše obavlja putem stalne infuzijske pumpe koja svakih 60-90min dodaje bolus GnRH i time postupnoo potiče normalan rad jajnika;
Ne znam gdje ste i u kojoj sredini živite, ali vjerujem da je bar jedna od spomenutih opcija lako dostupna; predpostavljam i da je učinjena kompletna obrada, kako bi se isključili i drugi, naizgled nevezani poremećaji a koji mogu imati stanoviti utjecaj na reprodukciju.
Nadam se da te je odgovor Radoncica umirio!
Kad ides kod Ivanovica?
Strana 1 od 2 • 1, 2
KUTAK :: STERILITET :: Ženski sterilitet
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu