Auto sjedalica

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

Auto sjedalica

Počalji od zoxa taj 18/9/2009, 23:30

Nama je doslo vrijeme da izaberemo novu auto sjedalicu!
Stara je 0-13 kg i Nina je vec prerasta.
Trazim, sta kako, koju, koji proizvodjac ali sto vise citam, sve mi je manje jasno.
Naletim na as koje su za djecu od 9-36 kg ima li ko iskustva sa njima?
Navodno imaju kratak rok trajanja i nisu prosle najbolje na testovima
Ili ipak kupiti as od 9-18 kg?
Nina sad ima 11,5 kg

Posle duge pretrage, moj izbor je pao ( skoro, jos razmisljam i sakupljam informacije) na Maxi-Cosi Priori, ovdje mozete pogledati kako izgleda.
Ok je prosla na testovima, firma maxi-cosi je ozbiljna i poznata, izgleda normalno a cijene je za nas prihvatljiva. Jedino sto nema isofix
Ima li neko iskusta sa ovom as?
zoxa
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od MARA taj 19/9/2009, 08:45

Zoxa i mi uporno tragamo za as.
Kod nas nema neki veliki izbor,gledali smo u Skoplju graco-va as i ona su ok prosla su ocenu sto znaci po novom zakonu koji ce najverovatnije od ng da stupi na snagu da svako sediste mora biti homogenizovano.Cena je 300€ sa popustom 250€ i ok je.E sad ne znam od koliko do koliko kg su samo su nam rekli od 6m do 4 god.
Moj svekar je gledao u Nemackoj i kaze da tamo prave svi auto centri za svoj auto a cenu nam nije rekao,kad saznam reci cu ti.
Nama treba za reno clio i on je rekao da ce da pita dali nam mogu napraviti.
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 31
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od MARA taj 19/9/2009, 09:01

E ovo zaboravih da te pitam,koja je cena ovog maxi-cosi sedista?
lepo je
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 31
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Hitron-Luka taj 19/9/2009, 09:47


Bébé Confort autost. Iséos IsoFix Oxygen Black
Zokxa ja imam ovu bebeconfort,malo je skuplja ali je fenomenalna...
moze da se podesi skoro u lezeci polozaj ,sa strana ova krila takodje se mogu zatezati i otpustati...i da stolica je kod mene do 18kg
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 43
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od zoxa taj 19/9/2009, 14:42

Maro, cijena Maxi-Cosi Priori sps je 180 eur.
Graco je ovdje 250 eur, nisu lose, fino izgledaju. To je as za 9-18 kg.
Hitron, ova vasa izgleda super ali kao sto si i sama napisala, skuplja je, ovdje kosta 415 eur.
zoxa
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od zoxa taj 4/10/2009, 22:36

Mismo danas kupili sjedalicu Priori Maxi-Cosi, super je, fino smo je uglavili u auto. Nina izgleda zadovoljno u njoj
zoxa
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od NINA1 taj 4/10/2009, 22:50

slikaj da je vidimo kakvo je sediste zoxa
NINA1
NINA1

Broj poruka : 707
Godina : 43
Location : ZABALJ
Datum upisa : 11.02.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od MARA taj 5/10/2009, 07:23

Zoxa slikaj ga molim te da vidimo kakvo je,posto sutra planiramo i mi da kupimo.
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 31
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od zoxa taj 5/10/2009, 12:54

Hocu slikacu ga, nego evo link dok ja ne slikam, mi smo uzeli sivo crno sjediste. MM, auto i sjediste nisu kod kuce, na poslu su!
http://www.maxi-cosi.cz/priori.php
zoxa
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od želja taj 20/11/2009, 20:57

pažnja pri kupovini!!!

Dečja auto-sedišta loša za Evropu – dobra za Srbiju


Modeli „kiko proksima” i „kiko neptun” na testu Auto moto saveza Nemačke dobila loše ocene, zbog nedovoljne bezbednosti


Dečija autosedišta „kiko proksima” i „kiko neptun” koja se prodaju i u Srbiji na ovogodišnjem testu nemačkog Auto moto Saveza (ADAC) dobila su loše ocene. Prvi model „proksima” je na skali od jedan do pet dobio dvojku, a „neptun” jedinicu. Najveće zamerke ugledne nemačke institucije kojoj se veruje odnose se na sigurnost ovih sedalica. Ubrzo je i švajcarski TCS potvrdio rezultate kolega iz Nemačke, upozorivši kupce da „kiko neptun” uopšte nije bezbedan, jer je sigurnost izražena u procentima – ravna nuli.
„Kiko” sedišta u Srbiju uvozi Deko internešenel, kompanija koja na svom zvaničnom sajtu (prodavnice „Encimenci”) upravo fotelju za kola „proksima” reklamira kao najtraženiji artikal po ceni od 16.137 dinara. Ovaj model, inače, na nemačkom tržištu, navodi ADAC, košta 99 evra. Drugi tip sedišta tamo košta 119 evra, a kod nas 12.900 dinara.
Prema podacima do kojih je došao „Potrošač” na naše tržište poslednjih meseci ubrzano se uvoze dečija autosedišta, jer će po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja ovaj vid zaštite dece uzrasta do 12 godina biti obavezan. Kakvog su kvaliteta ovi proizvodi, diskutabilno je, jer sve ukazuje na to da će na tržištu Srbije završiti mnogi modeli koje EU odbacuje.
Zakonska regulativa koja definiše ovu oblast u državama Evropske unije, ali i u zemljama kandidatima je direktiva koja je usvojena od strane Ujedinjenih nacija i nosi oznaku ECE R44/04 (04 – se odnosi na najnoviju verziju). Direktiva definiše kakva se sedišta mogu prodavati u trgovinama. Pre svega, autosedišta su podeljena po grupama na osnovu telesnog razvoja deteta, definiše se koje sve elemente moraju da sadrže, a detaljno je propisan i način testiranja autosedišta sa aspekta bezbednosti.
Jasno je, takođe, predočeno kako se ona označavaju, a potrebno je da proizvođač istakne precizno uputstvo za upotrebu, odnosno kako se postavljaju. Ova direktiva donosi i dokument kojim se potvrđuje da je dečje autosedište prošlo odgovarajuće testove, sa podacima ko je uradio te analize.
Kada bi se ova direktiva dosledno primenila u Srbiji više od 90 procenata autosedišta za decu ne bi zadovoljilo kriterijume kao što su način obeležavanja i upotrebe (moraju da budu na srpskom jeziku) koji su presudni za bezbednost.
Većina ovih proizvoda, međutim, kod nas nemaju uputstva na srpskom jeziku, a i ona koja ih imaju su vrlo loše prevedena i svode se na dve-tri strane nečitkog teksta.
Ivana Albunović – Jelica Antelj
-----------------------------------------------------------
Bebac: Rezultati poražavajući
Bezbednost deteta na prvom mestu

Proverili smo navode „Potrošača” i ustanovili da je ADAC zaista loše ocenio ova dva modela, kaže Vladimir Ješić, sa roditeljskog portala „Bebac”.

On objašnjava da su rezultati o poznavanju ove oblasti i među prodavcima i među roditeljima poražavajući.
– U radnji jednog renomiranog uvoznika oznake 03 ili 04 na autosedištu za decu trgovci tumače kao ocenu bezbednosti iako ovi brojevi označavaju standard po kojem je proizvedeno – kaže Ješić.
Komentari na internet forumima su još drastičniji. Roditelji jedni drugima često daju uputstva kako da montiraju sedišta u automobilima koji nemaju pojaseve.
Tako je jedan predložio da se sedište pričvrsti kanapom. Mnogi čak misle da je dete u vozilu najsigurnije upravo u njihovim rukama, što apsolutno nije tačno.
„Bebac” u saradnji sa Ministarstvom za infrastrukturu završava izradu pravilnika o bezbednosnim sedištima koji će definisati način njihovog uvoza i plasiranje na tržište Srbije. Pravilnik je u skladu sa direktivom ECE R44/04 i prilagođen je srpskim zakonima i uslovima, a kako saznajemo, za koji dan će biti objavljen na sajtu ovog portala.
Pravilnik predviđa da će svaki uvoznik morati da ima odgovarajuću dokumentaciju koja potvrđuje da je autosedište odobreno od strane adekvatne institucije, verifikovane u EU čime će biti sprečena prodaja sumnjivog porekla i bez ikakve garancije bezbednosti.
-------------------------------------------------------
Isključiti vazdušni jastuk
Pre dva meseca u Bosni i Hercegovini, u Travniku, desio se tragičan slučaj gde je dete poginulo jer je sedište bilo postavljeno na mesto suvozača, a nije bio isključen vazdušni jastuk. Jastuk se samoaktivirao i usmrtio mališana. Oznaka koja mora biti vidljiva na autosedištu, čak i kada je dete u njemu, jasno upozorava da se mora isključiti vazdušni jastuk na suvozačevom mestu ukoliko je tu postavljeno dečje autosedište.
--------------------------------------------------
Crna statistika
Svakog dana u Srbiji prosečno se desi 185 saobraćajnih nesreća u kojima tri osobe poginu i povredi se šezdesetoro ljudi.
Prema podacima Srpskog komiteta za bezbednost, razlozi koji najčešće doprinose smrtnom stradanju su neprilagođena brzina, nevezivanje pojaseva, vožnja pod dejstvom alkohola, i nenošenje kacige.
------------------------------------------------
Pravilna montaža
Pravilno postavljena autosedišta za decu smanjuju rizik smrtnog stradanja odojčadi u saobraćajnim nesrećama za 71 odsto, a male dece za procenata. Ona takođe smanjuju potrebu za bolničkim lečenjem deteta u sudaru za 67 odsto, pokazuju istraživanja u SAD.
----------------------------------------------
Zakon
Prvi put u Srbiji zakonski se propisuje upotreba autosedišta za decu, kao obavezan pribor za prevoz dece do 12 godina.
Prema članu 31. Zakona o bezbednosti saobraćaja u motornom vozilu na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina. Dete do tri godine prevozi se u bezbednosnom sedištu, odnosno korpi, osim u vozilima javnog prevoza.
Dete do tri godine, može se prevoziti na prednjem sedištu, samo ukoliko se prevozi u bezbednosnom sedištu – korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen vazdušni jastuk.
Bliže propise o načinu prevoženja dece i uslovima koje mora da ispunjava bezbednosno sedište – korpa donosi ministar nadležan za poslove saobraćaja. Predviđene kazne za nepoštovanje popisa su od 15.000 do 30.000 dinara

[objavljeno: 20/11/2009]
želja
želja

Broj poruka : 832
Godina : 37
Location : Beograd
Datum upisa : 06.02.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od MARA taj 31/12/2009, 22:25

Evo i naseg auto sedista marke bellelli-leonardo (italijansko) grupa 0+/1 od 0-18kg
Mislim da je dobro Viktor izgleda zadovoljno u njemu pre neki dan prespavao put od Vranja do Skoplja i nazad-znaci da je dobro .
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 31
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Milijana taj 28/6/2011, 11:13

E devojke, sada smo mi došli na red Laughing
Dilema je sledeća:
Mi imamo ono sedište Chicco kao korpa, što ide na kolica i to je grupa 0+ od 0-13kg u kome se Lenka vozi od rođenja. Ipak to sedište nije posebno udobno, nema one dodatne jastuke i ona se u njemu sva iskrivi, plus, ne deluje mi kao bezbedno. Pošto 31.07. idemo na more, ja bi kupila novo sedište. E sad, da li da kupim ono 0-18 kg ili ono od 9-36kg. Ona će tada imati 7 meseci, a sada ima oko 7 kg. Pitanje je, šta bi moglo da joj fali u sedištu 9-36kg?
Maro, kako ste zadovoljni ovim vašim? Vidim da ima i sada da se kupi. I ovo Zoxino ima da se nađe, a ja sam videla i neko Chicco koje mi se prvo svidelo : http://www.justclick.rs/catalog/product_info.php?cPath=27&products_id=2870
Može da dođe u obzir i neko drugo, ako ga imate i zadovoljne ste njime yes

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Mrvica taj 11/2/2012, 12:43

Toliko sedista ima sad razlicitih da ja ne mogu da se snadjem. Ja sad gledam koje da uzmem za prvu godinu pa da ujedno u njemu iznesemo bebu iz porodilista. Glupo mi je da kupujem nosiljku u koju cu ga staviti dva puta pa ponovo sediste.Mrvica
Mrvica

Broj poruka : 3108
Godina : 38
Datum upisa : 04.12.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od bobica83 taj 21/2/2012, 15:28

Za par dana moramo da kupimo sediste za auto. koja su vasa iskusta i sta preporucujete? hvala!!
bobica83
bobica83

Broj poruka : 2139
Godina : 35
Location : zemun
Datum upisa : 15.01.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od agata taj 21/2/2012, 16:57

Bobice,

i mi smo u fazi trazenja sedista. To bas smatram poduhvatom, na trzistu ima raznih sedista, prosto gungula. Nemacki auto-moto savez (ADAC) testira sedista i rezultati od 2007.godine mogu da se vide u tabelama, idi na njihov sajt. Tu su sedista i sa isofixom i bez. Mi cemo izabrati nesto sto je tamo dobro ocenjeno, a naravno moze da se nadje kod nas, za 9 do 18kg. Generalno su Remerova sedista najbezbednija, a ostalim proizvodjacima su neki modeli ocenjeni bolje, neki gore.
Sve u svemu razlicite su filozofije ljudi koje pitamo za savet, od onih da smo se mi kao mali vozili bez ikakvih sedista, pa sta je bitno kakve su mu sitne karakteristike, do onih da nije sediste bitno nego kola kakva imas, da li su ona bezbedna.
I ja bih volela da se aktivira ova tema, pa da napravimo dobar izbor.

Pozdrav!agata

Broj poruka : 301
Godina : 47
Location : Beograd
Datum upisa : 17.02.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Mrvica taj 22/3/2012, 22:20

U utorak su mi u Aksi rekli da Cam-ova auto sedista nemaju tu neku oznaku, i s njima ne mozes preko grane.
Mrvica
Mrvica

Broj poruka : 3108
Godina : 38
Datum upisa : 04.12.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Milijana taj 23/3/2012, 22:59

Mrvo, ja imam Camovo auto sediste i ima tu oznaku. Inace, sada vecina sedista ima tu oznaku (sada ne mogu da se setim kako ide, ali sam znala kada sam trazila po radnjama) i stvarno su nijanse u pitanju. Moja kuma je kupila Nania autosediste koje spada u jeftinija i super je.

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Nefertari taj 24/3/2012, 16:57

ja imam maxicosi 0-9kg i stavljam ga i na kolica, sledece vece koje imam je cam do 18kg i to sediste je nekako omalelo Sergeju viri mu glava bas puno a i noge tako da treba da kupim neko vece do 36kg samo neznam jos uvek koje. Mozda vidim sa rodjacima koji su u inostranstvu da mi kupe tamo jer je jeftinije.
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 35
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Mrvica taj 24/3/2012, 23:29

Onda mi nisu dobro rekli Mad
Sad je gotovo, kupili smo Hauck kolica u paketu sa sedistem, ali bar da znam za ono vece.
Mrvica
Mrvica

Broj poruka : 3108
Godina : 38
Datum upisa : 04.12.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Shizika taj 24/3/2012, 23:38

Samo da ubacim ovo shto se savjetuje u Britaniji mada me ne bi chudilo da neki zakljuche kako je to pogodno samo za vozila koja voze lijevom stranom ulice.
SJEDALICA KOJA GLEDA UNATRAG
Chak se savjetuje da klinci u njima budu sve do 4 godine jer je sigurnije.
Shizika
Shizika

Broj poruka : 5399
Godina : 49
Datum upisa : 14.03.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Mali Princ taj 8/5/2012, 00:57

Ova sedita su stvarno pravo mucenje...
kakva su vam iskustva? Cini mi se da su ona od 0-18kg malo komotnija? Raspon u cenama je stvarno veliki. Sada treba obratiti paznju i na taj atest i tako...
Dajte savete, pomazite Very Happy
Mali Princ
Mali Princ

Broj poruka : 1962
Godina : 44
Location : Bgd
Datum upisa : 10.03.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Nefertari taj 8/5/2012, 10:29

Prvo as imam maxi cosi 0-9kg jaje oblik bas je za bebu od rodjenja, drugo je cam 9-18kg ono ima mogucnost da se malo zavali kad beba/dete zaspi, sad treba da kupimo vece do 36kg i ta sedista nemaju mogucnost da se zavale tako da moram da obratim paznju sta kupujem
Nefertari
Nefertari

Broj poruka : 3133
Godina : 35
Location : Istocna Srbija
Datum upisa : 04.08.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od lena taj 8/5/2012, 11:00

"NOVI Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju stupa na snagu danas - 4. maja - i donosi nekoliko bitnih promena.

Najvažnija promena odnosi se na dečja sedišta. Ona moraju biti u skladu sa standardom ECE R 44/03 ili ECE R 44/04. Ona sedišta koja nemaju tu homologaciju nisu za upotrebu - kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović."

(Da se podsetimo koji standard je u pitanju!)


Poslednji put izmenio lena dana 11/5/2012, 12:11, izmenio ukupno 2 puta
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od lena taj 8/5/2012, 11:03

...ajmo jos malo:

"Koordinator Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović je naveo da novi pravilnik, koji stupa na snagu 4. maja, propisuje
da dečja sedišta moraju biti pravilno postavljenja u vozilima i homologovana, odnosno atestirana, što će biti označeno žigom. "Dečja sedišta moraju biti homologovana - ispitana i atestirana na odredjene kriterijume. Ranije smo imali problem sa sedištima koja dolaze iz istočnih zemalja i od nekih manjih proizvodjača, jer jedan deo tih sedišta nije zadovoljavao standarde", rekao je Božović agenciji Beta.
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od lena taj 8/5/2012, 11:05

Nisam procitala ranije ovo za zig... a upravo bila u "Aksi" i gledala autosedista. Gde treba da se nalazi taj zig? Zna li ko?
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 18.02.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Auto sjedalica

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu