KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Alkohol i trudnoća

2 posters

Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 20/12/2007, 17:28

ALKOHOL I TRUDNOĆA
Alkohol i trudnoća Alcohm10


NE PIJTE ALKOHOL TOKOM ILI NEPOSREDNO PRE TRUDNOĆE
, jer kada ste trudni, vaša beba raste unutar vas i sve što pojedete ili popijete na nju ima direktan uticaj preko krvnih žila i posteljice.

Nerođenom detetu alkohol smeta za normalnu opskrbu kisikom i hranom koji su potrebni za normalan razvoj stanica u mozgu i drugim organima. Naravno, postoji mogućnost da sve prođe u najboljem redu, ali zašto riskirati?

Tek osamdesetih godina prošlog stoljeća po prvi puta je objavljen znanstveni rad o specifičnom štetnom djelovanju alkohola u trudnoći i razvitku embrionalnog/fetalnog alkoholnog sindroma (Jones i Smith, 1973.) U međuvremenu je potvrđeno kako alkohol utječe različitim mehanizmima na embrionalni razvitak. S jedne strane radi se o staničnom toksinu koji izaziva smetnje rasta, dok s druge strane izaziva određene anomalije u razvitku. Alkohol danas vrijedi kao najčešći krivac za nastanak urođenih anomalije. Kako je njegovo djelovanje i neurotoksičkog karaktera, praktički je uvijek zahvaćen i središnji živčani sustav. Učestalost alkoholnih oštećenja je teško procijeniti, francuske statistike navode podatak 1:212 trudnoća. Tako je ovaj problem tri puta češći u usporedbi s javljanjem Downovog sindroma!

Unutar alkoholnih oštećenja razlikujemo punu sliku alkoholne embriopatije (FAS - fetalni alkoholni sindrom) s tjelesnim, duhovnim i duševnim znacima bolesti od lakših formi alkoholnih efekata. S alkoholnom embriopatijom moramo računati kod redovitog i nekontroliranog konzumiranja alkohola za vrijeme trudnoće. Značajna redukcija težine novorođenčeta je prisutna već kod unosa 30 i više grama alkohola/dan, a unos od 60 i više grama alkohola/dan praćen je češćom pojavom spontanih pobačaja. Dnevni unos više od 2.2 g/kg tjelesne težine alkohola u trudnoći (oko 150 g čistog alkohola/dan) vodi smetnjama u rastu, kao i oštećenjima u razvitku lubanje, lica, te duševnim smetnjama. Kod teških oblika alkoholizma u trudnoći, učestalost anomalija se nalazi u preko 50% trudnica.

Djeca s alkoholnom embriopatijom ostaju mala rastom, težina i opseg glavice su ispod donje granice krivulje za dob. Javljaju su snažni ispadi u razvitku motoričkih funkcija, duševna oštećenja kao i u pravilu tipičan izgled s uskim očnim prorezima, promjenama na usnama kao i anomalijama u području lica i mozga. Česte su anomalije u razvitku srca, skeleta, bubrega i očiju. Ove tipične promjene se mogu, gledano na težinu bolesti, javiti u nekoliko stupnjeva. Pretpostavlja se kako sekundarni čimbenici, kao što su prolazna hipoglikemija tijekom trudnoće, manjak vitamina (vitamini B-skupine, folna kiselina), manjak cinka, acetaldehid i metanol igraju značajnu ulogu u nastajanju i stupnju izraženosti pojedinačnih simptoma.

Nešto manje izražena oštećenja usljed zloporabe alkohola označena su pojmom alkoholni efekti. Uglavnom se ispoljavaju na središnjem živčanom sustavu, a iako se višestruko češće javljaju od alkoholne embriopatije - teže se dijagnosticiraju. S alkoholnim efektima se mora računati već kod redovite konzumacije umjerenih količina ili povremene konzumacije ekscesivnih količina alkohola u trudnoći. Kod zahvaćene djece su prije svega oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje oštećene djece je često hiperaktivno i hiperagresivno.


Poslednji put izmenio HappyGirl dana 16/11/2012, 21:56, izmenio ukupno 2 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 20/12/2007, 17:39

I najmanja količina alkohola u trudnoći može trajno naškoditi djetetu
Alkohol i trudnoća Dontdr10
OSLO - Trudnice bi se morale potpuno odreći alkohola jer bi i najmanja količina mogla ostaviti trajne posljedice na dijete, pokazalo je izviješće norveških znanstvenika.

Već vrlo mala količina alkohola povećava opasnost od pojave prirođenih malformacija, oštećenja vida, poremećaja rasta, moždanih lezija, poremećaja u ponašanju te kognitivnih poremećaja, naglašava se u izvješću koje se temelji na nekoliko studija. Dijete će te "teškoće osjećati cijeli život", istaknuo je Jens Guslund, dužnosnik ministarstva zdravstva, dodajući da je vrlo "uznemirujući podatak da brojne trudnice piju velike količine alkohola".

Ovi su zaključci proturječni dosadašnjima, prema kojima pola čaše vina na dan tijekom prva tri mjeseca trudnoće i čaša vina na dan nakon prva tri mjeseca ne može škoditi djetetu. Prema predsjednici skupine stručnjaka koja je osnovana prošle godine, jedna čaša vina na dan izaziva trenutačan zastoj disanja fetusa, što povećava opasnost od preranog poroda i psihomotornih smetnji. Veća količina alkohola još je opasnija, a moguće su čak i srčane smetnje.

Prema međunarodnim procjenama, u svijetu se na tisuću djece rodi dvoje s teškim zdravstvenim poremećajem uzrokovanim djelovanjem alkohola na fetus.


Alkohol tokom trudnoće

Ljudski mozak je jedinstven, jedan je od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Mozak je posebno osjetljiv na alkohol tijekom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće. S obzirom da štetnost ovisi o dnevnoj količini i vrsti uživanog alkohola poprilično je teško prosuditi o štetnosti alkohola. Djelujući na moždane centre, alkohol proizvodi ovisnost i ostavlja posljedice.

Alkohol utječe negativno na embrionalni razvoj, a danas ga se smatra i najčešćim krivcem za prenatalne anomalije. Kao stanični toksin djeluje na embrionalni razvoj i izaziva smetnje rasta ili određene anomalije u razvitku. Oštećenja uzrokovana konzumacijom alkohola u trudnoći mogu biti teža ili lakša. U težu formu spada puna slika alkoholne embriopatije s tjelesnim i psihičkim znacima bolesti, a nešto lakša forma su tzv. alkoholni efekti.

Alkoholna embriopatija često se javlja kod majki koje tijekom trudnoće redovito i nekontrolirano konzumiraju alkohol. Ovakvo ponašanje može negativno utjecati na razvoj mozga što može uzrokovati srednju, pa čak i težu mentalnu retardiranost djeteta. Djeca ostaju mala rastom, masa i obim glavice su ispod donje granice krivulje za dob, razvoj motoričkih funkcija nije adekvatan. Nadalje može doći do psihičkih oštećenja, problema sa centralnim živčanim sustavom, anomalija u području glave, odnosno lica, te, u kasnijoj dobi, do problema s ponašanjem i socijalnom prilagodbom, te kvocijenta inteligencije nižeg od prosjeka.
Alkoholni efekti očituju se manje izraženim oštećenjima koja se uglavnom ispoljavaju na centralnom živčanom sustavu, pa se zbog toga i teže dijagnosticiraju. Javlja se usred redovite konzumacije umjerenih količina ili povremene konzumacije prekomjernih količina alkohola u trudnoći. Kod djece su oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje je često hiperaktivno i hiperagresivno.

Ostali čimbenici rizika
Uz učestalo konzumiranje alkohola tijekom trudnoće, postoje i biološki čimbenici koji mogu utjecati na pojavu fetalnih alkoholnih efekata. U te čimbenike spadaju starosna dob majke, broj djece, ili induvidualne razlike organizma u samom metabolizmu alkohola. Tu su i genetičke razlike koje neke ljude čine "ranjivijim" na djelovanje alkohola.

Prevencija
Najsigurniji izbor za trudnice je apstinencija od alkohola tijekom trudnoće. Na pitanja kolika količina alkohola je dopuštena i kada njegovo konzumiranje ostavlja najveće posljedice na dijete, još ni sama istraživanja nisu dala konačne odgovore.
Ipak, činjenica je da ima djece čije su majke tijekom trudnoće konzumirale alkohol, bez da je to ostavilo ikakve posljedice na njihov rast i razvoj.


Poslednji put izmenio dana 20/12/2007, 18:36, izmenio ukupno 2 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 20/12/2007, 17:40

Rizik konzumiranja alkohola u trudnoći


Alkohol i trudnoća Preggy10
Istraživači sa San Diego State University su za potrebe studije proučili zdravlje 22 ispitanika u dobi od 8 do 18 godina.

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Alcoholism: Clinical & Experimental Research sugeriraju da prenatalna izloženost alkoholu može prouzročiti kognitivne i bihevioralne probleme, čak i ako nisu prisutne uobičajene facijalne karakteristike fetalnog alkoholnog sindroma

Utvrđeno je i da izloženost alkoholu prije rođenja dovodi do smanjenja aktivnosti dijelova korteksa povezanih s inhibicijama i ponašanjem.

Takve su promjene također povezane s povećanim izgledima za pojavu poremećaja pozornosti i hiperaktivnosti.

Fetalni alkohol sindrom (FAS)

FAS je skup psihičkih i fizičkih problema u ponašanju nastalih pri rođenju i uzrokovani alkoholom. Iako traju cijeli život, u potpunosti se mogu spriječiti!!
FAS je glavni poznati uzrok mentalne retardacije i drugih defekata. Prenatalna izloženost alkoholu ne mora uvijek završiti FAS-om, iako se ne zna koja je sigurna količina konzumiranog alkohola. Većina beba, koje su prenatalno bile izložene alkoholu, ne rađa se s karakterističnim fizičkim abnormalnostima lica, no ipak imaju mentalna i druga vrlo važna oštećenja, kao ARND (neurorazvojni poremećaj uzrokovan alkoholom) i ARBD (defekti pri rođenju uzrokovani alkoholom).
FAS, ARND i ARBD uzrokuju više smrtnosti novorođenčadi svake godine nego Downow sindrom, cistična fibroza, spina bifida i SIDS (sindrom iznenadne smrti novorođenčeta) zajedno!
Najveća šteta koja može biti nanijeta nerođenom djetetu kao direktan rezultat konzumiranja alkohola tijekom trudnoće, manifestira se pod nazivom FAS. Prema američkom Odjelu za mentalno zdravlje, alkohol i zlouporabu droga iz Missourija - može doći do sljedećih problema:

- zakašnjeli razvoj ili intelektualno oštećenje
- smanjen rast prije ili poslije rođenja
- mala glava i oči
- tanka gornja usna
- spljoštene jagodične kosti na licu
- uske, male oči
- rupe između dvije strane srca, šumovi na srcu
- smanjena pokretljivost zglobova
- problemi s hranjenjem, spavanjem
- problemi sa sluhom i vidom
- deformacija rebara
- zakrivljena kralješnica i dislokacija kukova
- genitalne malformacije... te brojne druge

Osim fizičkih poteškoća dijete može imati poteškoća u školi, s koncentracijom i učenjem, kao i sa slaganjem s drugom djecom i kontroliranjem ponašanja.
Nema sigurne količine alkohola tijekom trudnoće, te čak i male količine mogu izazvati teške komplikacije kod nerođenog djeteta. Tijekom dojenja male količine alkohola ulaze u mlijeko te na taj način i u dijete. Jedno istraživanje pokazalo je da su djeca majki, koje su tijekom dojenja pile jedno ili više pića dnevno, bila nešto sporija u sticanju motoričkih sposobnosti (puzanje i hodanje). Velike količine alkohola mogu također utjecati na količinu mlijeka koje majka ima.


Alkohol u krvotoku trudnice i ploda

Alkohol, koji trudnica unese u svoj organizam, preko organa za varenje dospeva u njen krvotok. Krv kruži organizmom i dospeva do opne koja razdvaja krvotok majke od krvotoka ploda. I šta mislite, šta se tu dešava? Da li se «rampa» diže ili spušta pred naletom alkohola? Nažalost, «rampa» se diže!
Alkohol posteljica ne može da zadrži, već ga lako i brzo propušta u krvotok ploda. Dospevši kroz posteljicu u njene krvne sudove i u pupčanu vrpcu, alkohol se brzo prenosi u sve organe i sva tkiva ploda. Nežna tkiva ploda koja se tek stvaraju i razvijaju, zbog prisustva povećane količine alkohola, nemaju povoljne uslove za svoj razvoj, te dolazi do njihovog oštećenja. To je i jedan od razloga što u žena, koje za vreme trudnoće uzimaju redovno veće količine alkoholnih pića dolazi češće, no inače, do prekida trudnoće, odnosno pobačaja ili prevremenog porođaja. U prvom slučaju plod ugine još u materici ili strada odmah po izbacivanju iz materice.
Prevremeno rođeno i za život nedovoljno osposobljeno novorođenče, koje je usled štetnog dejstva alkohola postalo posebno osetljivo, zahteva veliku pažnju i negu, a takođe i naročite uslove za odgoj. Zbog nesposobnosti za samostalan život, takva novorođenčad se odmah posle rođenja stavljaju u «inkubator». Tu su im obezbeđeni najbolji uslovi za život. A lekari ne mogu roditeljima da garantuju srećan ishod, jer ni oni ne znaju unapred da li će beba biti dovoljno jaka da prebrodi sve komplikacije koje mogu da se jave, i da dostigne telesnu težinu i dužinu normalnog novorođenčeta, da bi ga otpustili iz bolnice kući. A roditelji dotle strahuju, menjaju raspoloženje, nadaju se, padaju u očaj, trče u bolnicu, zivkaju telefonom. Žive u neizvesnosti, dok im lekari ne kažu: «Možete bebu odneti kući, sposobno je za život.» Ne treba napominjati da veliki broj prevremeno rođenih novorođenčadi umire.


Poslednji put izmenio dana 20/12/2007, 19:19, izmenio ukupno 4 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 20/12/2007, 18:55

Konzumiranje alkohola u trudnoći utječe na fetus
Alkohol i trudnoća Catego10

Prema studiji objavljenoj u časopisu Alcoholism: Clinical and Experimental Research, djeca majki koje su pile alkohol tijekom trudnoće imaju niži IQ. Jedno alkoholno piće na dan (oko 4 dl piva ili 1,3 ml vina) tijekom prva tri mjeseca trudnoće smanjuje IQ za 2 boda kod djece u dobi od 10 godina.
U drugoj, neovisnoj studiji, koja je objavljena u istom časopisu, rezultati su pokazali da su mlađe žene sklonije tome da ostanu neplanirano u drugom stanju s obzirom da imaju veću fertilnost, ali i da su sklonije konzumiranju alkohola od starijih žena. S obzirom da je u SAD-u 45% trudnoća neplanirano i da prođe minimalno jedan mjesec prije nego žene saznaju da su trudne, teško je smanjiti konzumaciju alkohola u tom početnom, za embrio osjetljivom, stadiju trudnoće.
Stručnjaci poručuju da je važno planirati trudnoću, te preporučuju korištenje kontracepcijskih sredstava, posebno kod mladih žena koje preferiraju svakodnevnu konzumaciju alkoholnih pića.

Konzumiranje alkohola u trudnoći šteti vidu deteta

Deca žena koje su za vreme trudnoće redovno konzumirale alkohol mogu već u dobi od 6 meseci imati slabiji vid.
Već su ranija istraživanja pokazala da prenatalna izloženost alkoholu dovodi do poteškoća u fizičkom i mentalnom razvoju djeteta.
Zbog toga što nije poznato koje količine alkohola su potrebne da povećaju rizik za razvoj fetusa, trudnicama i ženama koje bi mogle zatrudnjeti se savjetuje da izbjegavaju konzumaciju alkohola.
Novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Journal of Pediatrics su proveli američki znanstvenici iz Children's Hospital u Bostonu.
Pokazalo se da je količina alkohola koju je konzumirala 131 ispitanica bila proporcionalno povezana s pojavom slabijeg vida kod njihovih beba.
Djeca žena koje su u trudnoći konzumirale alkohol su imala u prosjeku 3 puta veći rizik da će imati slabiji vid.
Istraživači dobivene rezultate objašnjavaju oštećenjima koje alkohol nanosi mrežnici oka te dijelovima mozga povezanih s vidom.

Konzumacija alkohola povećava rizik za pobačaj

Majke i očevi koji konzumiraju alkohol u vremenskom razdoblju oko trenutka začeća povećavaju rizik za spontani pobačaj.

Danski znanstvenici sa sveučilišta u Aarhusu su pratili 430 parova u dobi od 20 do 35 godina koji su pokušavali dobiti prvo dijete.
Utvrđeno je da žene koje su u vrijeme začeća konzumirale 10 ili više jedinica alkohola tjedno imaju 3 puta veće izglede da će imati spontani pobačaj.
Partnerice muškaraca koji su konzumirali 10 ili više jedinica alkohola tjedno su imale 5 puta veći rizik za spontani pobačaj.
Ranija istraživanja su već ukazala na povezanost konzumacije alkohola i pojave različitih kromosomskih poremećaja u spermijima.
Stručnjaci upozoravaju i kako se koncentracija alkohola u sjemenoj tekućini relativno bzo nakon konzumacije izjednačava s koncentracijom u krvi.

Poslednji put izmenio dana 20/12/2007, 19:47, izmenio ukupno 2 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 20/12/2007, 19:27

KONZUMACIJA ALKOHOLA U TRUDNOĆI MOŽE IZAZVATI RAK KOD DECE
Alkohol i trudnoća Snn14110

Žene koje u trudnoći konzumiraju alkohol možda za svoje kćeri povećavaju rizik da će jednog dana oboljeti od raka dojke, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika sa sveučilišta Georgetown provedeno na životinjama.
Već je poznato da djeca majki koje su u trudnoći pile alkohol pate od nedostataka u razvoju.
Istraživači kažu da alkohol utječe na povećavanje razine estrogena, što povećava rizik da stanice kasnije postanu maligne.
Istraživanje je potaknuto prijašnjim studijama koje su pokazale da prehrana majki u trudnoći može povećati razinu estrogena, pa tako i rizik od pojave raka kod djece.


Trudnice bi morale potpuno izbjegavati alkohol

I najmanja količina alkohola konzumiranog u trudnoći bi mogla ostaviti trajne posljedice na dijete, izvijestili su norveški znanstvenici.
Već vrlo mala količina alkohola povećava opasnost od pojave prirođenih malformacija, oštećenja vida, poremećaja rasta, moždanih lezija, poremećaja u ponašanju te kognitivnih poremećaja, naglašava se u izvješću koje se temelji na nekoliko studija.

Dijete će te "teškoće osjećati cijeli život", istaknuo je Jens Guslund, dužnosnik ministarstva zdravstva, dodajući da je vrlo "uznemirujući podatak da brojne trudnice piju velike količine alkohola".

Ovi su zaključci proturječni dosadašnjima prema kojima pola čaše vina na dan tijekom prva 3 mjeseca trudnoće i čaša vina na dan nakon prva 3 mjeseca ne može škoditi djetetu.

Prema predsjednici skupine stručnjaka koja je osnovana prošle godine Ann Mari Brubakk, jedna čaša vina na dan izaziva trenutačan zastoj disanja fetusa što povećava opasnost od preranog poroda i psihomotornih smetnji.

Veća količina alkohola još je opasnija, a moguće su čak i srčane smetnje.

Prema međunarodnim procjenama, u svijetu se na 1000 djece rodi dvoje s teškim zdravstvenim poremećajem uzrokovanim djelovanjem alkohola na Osim informativnih kampanja, norveško izvješće preporučuje intenzivno praćenje trudnica sklonih alkoholu, a predlaže čak i zadržavanje u specijaliziranim centrima onih koje ne mogu riješiti svoje probleme s alkoholom


HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 15:04

ŽENE I ALKOHOL
Alkohol i trudnoća Alkohol_steti_u_trudnoci
Alkoholizam kod žena je socijalno – medicinski problem u narastanju. Odnos broja žena alkoholičarki prema muškarcima alkoholičarima, od nekadašnjih 1:8 došao je na 1:4, a u većim gradovima čak i više. S obziromspecifičnosti ženskog alkoholizma ustanove za lečenje alkoholičara razvile su posebne programe za njihovo lečenje i rehabilitaciju.
Prva specifičnost alkoholizma kod žena tiče se veće osetljivosti žendskog organizma na toksično dejstvo alkohola, što je potvrđeno i kluničkim istraživanjima. Njihova tolerancija na alkohol je niža nego kod muškaraca, naročito zbog mesečnih hormonalnih promena. Takođe, one i fizički brže propadaju. Pre dolazi do ciroze jetre(kod žena se ovo javlja ako dnevno unose 2-4 čaše vina ili 1-2 čašice žestokog pića). Javljaju se oštećenja tena (koža lica ogrubi), podočnjaci postaju izraženiji, a bore naglašenije. Posledice su naročito drastične u trudnoći. U medicini je poznat fetalni alkoholni sindrom, koji nastaje kod dece čije su majke tokom trudnoće pile alkohol.Interesantno je da za pojavu ovog sindroma nije potrebno da se uzima veća količina alkohola. Deca su pri rođenju manja u dužini i težini, plavičaste kože, a može doći do deformiteta skeleta, anomalija srca, bubrega, genitalnih i drugih organa. Utvrđeno je da ova deca kasnije imaju manji intelektualni kapacitet, često su veoma nemirna, čak hiperaktivna. Zbog svega ovoga, žena tokom trudnoće ne bi smela da uzme ni kap alkohola...

UTICAJ ALKOHOLA NA MOZAK DETETA

Skorašnja istraživanja pokazivala su da se godišnje rodi oko 6000 dece s oštećenjem mozga zbog pijenja alkohola tokom trudnoće. No, najnovija studija pokazala je da se ta brojka utrostručila.
U Velikoj Britaniji godišnje se rodi oko 18.000 novorođenčadi s oštećenjem mozga jer su njihove majke tokom trudnoće pile alkohol. Sindrom alkoholiziranog deteta uzrokuje celu paletu bolesti, psihičkih i fizičkih oštećenja koje deca nose celi život.
Zbog ove brojke, stručnjaci u Britaniji razmišljaju o ozakonjivanju zabrane ispijanja alkohola tokom trudnoće. Doktor Raj Mukherjee s medicinske škole u Londonu kaže da postoje dokazi koji povezuju alkohol u trudnoći i autizam kod novorođene dece, piše Sun.
U Francuskoj je prošlog meseca donesen zakon prema kojem alkoholna pića moraju imati natpise upozorenja za trudnice.

--------------------------------------------------------------

Ljudski mozak je jedinstven, jedan je od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Mozak je posebno osjetljiv na alkohol tijekom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće. S obzirom da štetnost ovisi o dnevnoj količini i vrsti uživanog alkohola poprilično je teško prosuditi o štetnosti alkohola. Djelujući na moždane centre, alkohol proizvodi ovisnost i ostavlja posljedice.

Alkohol utječe negativno na embrionalni razvoj, a danas ga se smatra i najčešćim krivcem za prenatalne anomalije. Kao stanični toksin djeluje na embrionalni razvoj i izaziva smetnje rasta ili određene anomalije u razvitku. Oštećenja uzrokovana konzumacijom alkohola u trudnoći mogu biti teža ili lakša. U težu formu spada puna slika alkoholne embriopatije s tjelesnim i psihičkim znacima bolesti, a nešto lakša forma su tzv. alkoholni efekti.

Alkoholna embriopatija često se javlja kod majki koje tijekom trudnoće redovito i nekontrolirano konzumiraju alkohol. Ovakvo ponašanje može negativno utjecati na razvoj mozga što može uzrokovati srednju, pa čak i težu mentalnu retardiranost djeteta. Djeca ostaju mala rastom, masa i obim glavice su ispod donje granice krivulje za dob, razvoj motoričkih funkcija nije adekvatan. Nadalje može doći do psihičkih oštećenja, problema sa centralnim živčanim sustavom, anomalija u području glave, odnosno lica, te, u kasnijoj dobi, do problema s ponašanjem i socijalnom prilagodbom, te kvocijenta inteligencije nižeg od prosjeka.
Alkoholni efekti očituju se manje izraženim oštećenjima koja se uglavnom ispoljavaju na centralnom živčanom sustavu, pa se zbog toga i teže dijagnosticiraju. Javlja se usred redovite konzumacije umjerenih količina ili povremene konzumacije prekomjernih količina alkohola u trudnoći. Kod djece su oslabljene moždane funkcije. U školskoj dobi se javljaju poteškoće s čitanjem, pravopisom i računanjem, poteškoće u koncentraciji i pažnji, logičkom i apstraktnom razmišljanju. Ponašanje je često hiperaktivno i hiperagresivno.

Ostali čimbenici rizika
Uz učestalo konzumiranje alkohola tijekom trudnoće, postoje i biološki čimbenici koji mogu utjecati na pojavu fetalnih alkoholnih efekata. U te čimbenike spadaju starosna dob majke, broj djece, ili induvidualne razlike organizma u samom metabolizmu alkohola. Tu su i genetičke razlike koje neke ljude čine "ranjivijim" na djelovanje alkohola.

Prevencija
Najsigurniji izbor za trudnice je apstinencija od alkohola tijekom trudnoće. Na pitanja kolika količina alkohola je dopuštena i kada njegovo konzumiranje ostavlja najveće posljedice na dijete, još ni sama istraživanja nisu dala konačne odgovore.
Ipak, činjenica je da ima djece čije su majke tijekom trudnoće konzumirale alkohol, bez da je to ostavilo ikakve posljedice na njihov rast i razvoj.


Poslednji izmenio dana 22/12/2007, 15:15, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 15:09

FETALNI ALKOHOLNI SINDROM (FAS)

U vezi sa načinom života i drugim sredinskim faktorima, alkohol je vodeći uzrok mentalne retardacije u zapadnom svetu. Prvobitno opisan krajem 1960-tih i početkom 1970-tih godina, fetalni alkoholni sindrom (FAS) je oznaka korišćena za najgore porođajne defekte povezane sa alkoholom. Ova deca imaju tri glavna niza problema. (US Department of Health and Human Services Effects of Alcohol on Fetal and Postnatal development. In: Eighth Special Report to the US Congress on Alcohol and Health. National Institute of Health (NIH) Publication No. 94-3699, Sep 1993p. 203-205.)Prvo, teže da zaostaju po fizičkom rastu i u materici i nakon rođenja, Drugo, pokazuju dokaze o problemima u vezi sa mozgom kao što su smanjenje intelektualnih sposobnosti, hiperaktivnost, gubitak pažnje i impulsivnost. Treće, imaju karakterističan niz abnormaliteta lica uključujući male očne otvore, mali obim glave, tanku gornju usnu, kožne nabore u uglovima očiju i nizak nosni greben.
Mnoga deca su pogođena zbog majki koje koriste alkohol tokom
trudnoće, pa ipak nikad ne razvijaju potpunu sliku FAS-a. Ova deca imaju samo neke odlike sindroma i kaže se da imaju FAE (fetalne alkoholne efekte) ili ARBD-e (alkohol- releted birth defects, urođene mane povezane sa alkoholom). Delimična lista urođenih mana povezanih sa upotrebom alkohola od strane majke: (McGivern RE, Riley EP. Chapter 11: Influence of Perinatal Alcohol exposure on sexual differentiation. In: Zakhari S, editor. Alcohol and the Endocrine sistem.. National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism; Research Monograph-23. NIH Publication Number 93-3533, 1993p.223-248.)
- Poremećaj imunog sistema
- Hiperaktivnost
- Problemi sa vidom
- Problemi sa sluhom
- Problematično dojenje (usled slabijih obrazaca sisanja)
- Poteškoće sa učenjem
- Abnormalnost lica i lobanje
- Genitalne abnormalnosti
- Poremećena ravnoteža i koordinacija
- Mentalna retardacija
- Smanjen rast


Većina autora veruje da je FAS značajno potcenjen; nije iznenađenje da se čak i manje očigledni defekti FAE-a često zanemaruju. Trenutne procene FAS-a u Severnoj Americi variraju od 3 slučaja na 10.000 živorođenih, pa do jednog od 9 rođenja u zavisnosti od kulturne grupe i drugih faktora ruzika. Na primer, osobe afričko-američkog ili urođeničko-američkog nasleđa imaju dramatično povećane rizike. Sve u svemu, procene su da se do 11.000 američke dece rodi sa fetalnim alkoholnim sindromom svake godine, uz 30.000 ili više koji imaju probleme povezane sa prenatalnom upotrebom alkohola.
Što jedna žena više pije, to je veći rizik za njeno dete; međutim, nije potrebna velika količina alkohola da bi fetus bio pogođen. U stvari, upotreba alkohola koja je u okviru zakonskih granica za vozače može da predstavlja ozbiljne pretnje za fetus. Naročito opasno vreme je period veoma rane trudnoće, pre nego što žena uopšte i prepozna da je trudna. I do 1,7 miliona američkih žena sposobnih za porođaj su pile dva ili više puta dnevno prilikom ispitivanja 1988. godine. Ove žene bi suočile svoju decu sa visokim rizikom kada bi postale trudne. Takva tvrdnja nije samo pretpostavka. Brojna istraživanja ukazuju da umerena upotreba alkohola, možda čak i pre začeća, može da utiče bar na mentalne sposobnosti deteta.(Jacobs JL, Jacobson SW,et al. Teratogenic effects of alcohol on infant development. Alcohol Clin Exp Res 1993 Feb;17(1):174-183. i Larroque B, Kamionski M, et al.Moderate prenetal Alcohol Exposure and Psychomotor Development at Preschool age. Am J Public Health 1995 Dec; 85 (12):1654-1661.)
Istraživanje Univerziteta u Minesoti je pokazalo da leukemija može da se javi kod odojčeta čija je majka pila tokom trudnoće.(Shu XO, Rossa JA, Pendergrass TW,et al. Parental alcohol consumption, cigarette smoking, and risk of infant leukemia: a Childrens Cancer Group study, J. Natl Cancer Inst 1996 Jan 3;88(1):24-31) Žene koje su koristile više od 20 alkoholnih pića tokom trudnoće su u odnosu na one koje nisu pile imale 3 puta veću šansu da imaju bebu sa određenim tipom leukemije zvanim akutna mijeloidna leukemija (AML). Deca majki koje su pile tokom drugog i trećeg tromesečja su imale 10 puta veći rizik od AML i 2 puta veći rizik od drugog tipa leukemije, zvanog akutna leukemija limfocita.
Istina je da je totalna apstinencija jedini način da se kod dece spreči pojava urođenih mana povezanih sa alkoholom. Takav stav je usvojio načelnik sanitetske službe, kao i Američko medicinsko udruženje. Takođe preporučujem da sve žene sposobne da imaju decu kod kojih može da se javi nenamerna trudnoća ostanu u potpunoj apstinenciji. Slična preporuka je takođe opravdana: osim totalne histerektomije (uz uklanjanje jajnika), svi metodi kontrole rađanja imaju neuspehe. Svaka žena koja nije prošla menopauzu, čak i ona koja koristi „pouzdane“ mere za kontrolu rađanja, bi definitivno trebalo da razmisli o putu totalne apstinencije – bar za zdravlje nerođenog deteta, ako ne za sopstveno. Štaviše, imajući u vidu istraživanja koja povezuju očeve koji piju sa poremečajima fetusa, takođe preporučujem da bilo koji suprug ostane u potpunoj apstinenciji ako bi njegova žena mogla da postane trudna.

ALKOHOL I SEKSUALNE FUNKCIJE

Jedan od sporednih efekata alkohola je naročito uznemiravajući kod veće upotrebe alkohola – skupljanje (atrofija) testisa. To može da feminizira pogođene muškarce. Kao rezultat toga oni mogu da steknu ženske karakteristike kao što su uvećane grudi. Dugoročna upotreba alkohola je takođe povezana sa impotencijom usled hormonalnih efekata. (Bartke A. Cronic Disturbances of the Hypothalamic-Pituitary Testicular Axis:Effects on Sexual behavior and Fertility. In: Zakhari S, editor. Alkohol and the Endocrine system Reserch Monograph23. National Institute on Alkohol Abuse and Alcoholism; NIH Publication Number 93-3533,1993 p.69-87.). Takvi rezultati su ironični, naročito kada mnogi muškarci misle da je pijenje „mačo“ stvar.
Za mnoge osobe se na horizontu pojavljuju još strašniji problemi: homoseksualne težnje mogu da rezultuju iz izlaganja alkohola u materici. Već godinama znamo da izlaganje fetusa alkoholu drastično povećava rizik od problema sa genitalnim razvojem i kod muškog i kod ženskog potomstva. Na primer, kod fetalnog alkoholnog sindroma (FAS)preko 12% dece ima genitalne abnormalitete (McGivern RE, Riley EP. Influence of Perinatal Alkohol exsposure on sexual differentiation. In: Zakhari S, editor. Alkohol and the Endocrine system Reserch Monograph-23. National Institute on Alkohol Abuse and Alcoholism.;NIH Publication Number 93- 3533, 1993p. 223-248.). Sada postoji ozbiljna zabrinutost da i sam mozak može da ispolji poremećenu seksualnu diferencijaciju- čak i kada je izlaganje alkoholu bilo relativno blago i nije prouzrokovalo FAS. Broj pogođene dece je značajan. Dok se 11.000 dece svake godine rađa sa fetalnim alkoholnim sindromom, i do 30.000 ili više može da ima druge probleme povezane sa alkoholom koji nisu toliko prepoznatljivi (McGivern RE,Riley EP. Chapter11: Influence of Perinatal Alkohol exposure on sexual diferentiation. In: Zakhari S, editor. Alkohol and the Endocrine system Research Monigraph- 23. National Institute on Alkohol Abuse and Alkoholism.; NIH Publication Number 93-3533,1993p. 223-224.).Svi oni su izloženi riziku od od problema sa seksualnom diferencijacijom i spoljašnjeg genitalnog regiona i mozga. Kao razlog za naročitu zabrinutost u vezi sa pitanjem polne diferencijacije, istraživanja na životinjama pokazuju da muški pacovi izloženi alkoholu u materici imaju smanjeno ispoljavanje ponašanja karakterističnog za muški pol, dok ženke pacovi ispoljavaju defeminizaciju (smanjenje ispoljavanja ponašanja karakterističnog za ženski pol).

Deo teksta preuzet iz knjige „Zakoni zdravlja i izlečenja“, iz poglavlja „Želite piće?“ (orig. “Proof Positive by Neil Nedley M.D.“),

HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od HappyGirl 16/11/2012, 21:56

Studija: Čak i umjereno konzumiranje alkohola u trudnoći može uticati na djetetov IQ

Mislite da je OK zadovoljiti sebe čašom vina tokom trudnoće? Možda bi bilo pametnije da tu flašu vina odložite negdje do daljnjeg.

Jedna nova studija pokazala je da žena koja konzumira čak i veoma umjerene količine alkohola tokom trudnoće riskira snižavanje djetetovog nivoa inteligencije.

Istraživači koji su koristili genetičku analizu na više od četiri hiljade majki i djece otkrili su da konzumiranje između jednog i 6 alkoholnih pića nedjeljno, tokom trudnoće, može uzrokovati niži IQ što će se manifestovati već u uzrastu od 8 godina.

„Čak i pri nivoima konzumiranja alkohola koji se uobičajeno smatraju bezopasnim, možemo detektovati razlike u IQ-u tokom djetinjstva, koje su uzrokovane sposobnošću fetusa da „očisti“ taj alkohol“, rekla je Reuters-u vođa studije, Sarah Lewis sa Univerziteta u Bristolu.

„Ovo je dokaz da čak i na tim umjerenim nivoima alkohol utiče na fetalni razvoj mozga“.

Za ovu studiju, objavljenu u žurnalu PLOS ONE ove sedmice, korištena je nova tehnika analiziranja genetičkih varijacija koja modifikuje efekte izlaganja različitim nivoima alkohola.

Mnogo je kontroverzi, kao i kontradiktornih savjeta vezanih za konzumaciju alkohola tokom trudnoće. Jedan izvještaj, npr., koji su prije par mjeseci objavili danski istraživači, zaključuje da je do osam „pića“ nedjeljno tokom trudnoće, „vjerovatno OK“.

Istovremeno, američki Centar za kontrolu bolesti (CDC), upozorava da ne postoji sigurna kolilčina alkohola za konzumaciju tokom trudnoće.

Sve ovo ne spriječava mnoge buduće majke da popiju po koje piće. Jedna prijašnja CDC-ova studija u kojoj je učestvovalo više od 14.000 žena, pokazala je da svaka trinaesta majka konzumirala alkohol tokoom trudnoće.

Među onima koje su pile alkohol, skoro svaka peta je rekla da je imala makar jednu „pijanku“ tokom trudnoće, konzumirajući četiri iili više pića odjednom.

Izvor: Parenting.com
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od nabla 16/11/2012, 22:06

da se nadovezem...

ne samo na IQ. Moguce je da IQ bude u granicama proseka, ali da ostale kognitivne funkcije pokazu 'deficit', posebno kada je rec o paznji, mogucnosti kontrole impulsa, sposobnosti planiranja, radne memorije, brzini misljenja...sto ce se kasnije odraziti u vidu nizeg skolskog postignuca, losijih adaptivnih vestina, pa i problema u ponasanju
nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Alkohol i trudnoća Empty Re: Alkohol i trudnoća

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu