KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Varikokela (Varikocela)

+12
dra00
bak
marko_22
BiKsi :)
Sasa D
lopez
anak
fenix
maja76
Bitter Sweet
nabla
HappyGirl
16 posters

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Varikokela (Varikocela)

Počalji od HappyGirl 17/12/2007, 18:58

VARIKOKELA (VARIKOCELA)

Definicija

Varikokela je proširenje venskog spleta (plexus pampiniformis) u mošnji i unutarnje sjemenske vene (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa). Najčešće nema kliničkih simptoma, ali je značajan čimbenik u nastanku neplodnosti.

Lako se dijagnosticiraju i jednostavno liječe kirurški.

Povijest

Značenje varikokele poznato je već tisuću godina. Grčki liječnik Celzus u prvom je stoljeću opisao ovo stanje. Ambroise Pare, najpoznatiji kirurg renesanse u 16. je stoljeću opet opisao ovu abnormalnost krvnih žila. Britanski kirurg Barfield je u 19. stoljeću povezao varikokelu i neplodnost te oporavak plodnosti nakon kirurškog liječenja.

Naziv

Latinski i engleski naziv: varicocele

Anatomija muškog spolnog sustava

Sjemenici, testisi, parni su muški spolni organi koji ne sadrže samo spermije već i stanice koje ih proizvode (spermatogonije) i hrane (Sertolijeve stanice), kao i stanice koje proizvode muški spolni hormon testosteron (Leydigove stanice). Testisi su smješteni u vreći zvanoj mošnja (scrotum).
Pasjemenik (epididymis) je struktura građena od sustava kanalića, a služi kao spremnik spermija. Spermiji putuju kroz sjemenovod (vas deferens) do prostate. Sjemenovod je većim dijelom smješten u trbušnoj šupljini, a nalazi se unutar sjemenskog snopa koji osim sjemenovoda sadrži krvne i limfne žile te živce.

Venski splet, plexus pampiniformis, sastoji se od vena sjemenskog snopa. Ove vene
odvode krv iz sjemenika, pasjemenika i sjemenovoda te postaju spermatične vene
koje se ulijevaju u bubrežne vene. Ponekad ovaj venski splet postaje proširen i izvijugan, kao i varikozne vene na nogama i to stanje se naziva varikokela.

Doba i pol

Javlja se kod osoba muškog spola obično između 15. i 20. godine života.

Učestalost

U općoj populaciji varikokela se javlja u 10-20% slučajeva te kod 40% neplodnih muškaraca.

Podjela

Varikokele se prema veličini dijele u male, srednje i velike.

- male primjećuju se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta kad je otežano oticanje venske krvi pa se varikokela povećava
- srednje - mogu se dijagnosticirati pipanjem testisa
-velike - uočavaju se samim pogledom na testis

Prema strani koju zahvaćaju varikokele se mogu nalaziti na lijevoj, desnoj strani ili biti obostrane.

Varikokele su mnogo češće na lijevoj strani (90%) nego na desnoj zbog nekoliko anatomskih razloga:

- kut pod kojim lijeva vena testisa ulazi u bubrežnu venu
- manjak zalizaka koji bi spriječili vraćanje venske krvi na spoju testikularne i bubrežne vene
- povećan tlak u bubrežnoj veni zbog pritiska gornje mezenterijske arterije i aorte

Uzrok

Varikokele su redovito nepoznata uzroka jer u većine osoba nema popratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenju je mehanički, zbog opisanih osobitosti građe. Međutim, varikokele mogu biti posljedica bolesti gornjih mokraćnih putova, najčešće tumora bubrega. U prilog tumora najčešće govori iznenadan nastup varikokele.

Poremećaj cirkulacije dovodi do vraćanja krvi natrag iz bubrežne cirkulacije u testise zbog čega se vene šire.

Simptomi

Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade neplodnosti. Bolesnici se ponekad žale na osjećaj težine ili bol u mošnji. Pri opipu mošnja je nalik na vreću punu glista. Na koži mošnje mogu se javiti znojenje, upala kože, crvenilo i ojedine.

Varikokela smanjuje plodnost, ali ne kod svih muškaraca. Kod mlađih muškaraca je bitno pogoršava li se stanje jer varikokela ponekad može dovesti do atrofije (odumiranja) testisa.

Dijagnoza

Za prepoznavanje varikokele najvažniji je pregled i pipanje testisa. Dijagnoza se najčešće postavlja opipavanjem testisa dok muškarac stoji na nogama. Na opip varikokela izgleda poput vreće pune crvi ili glista, a često nestaje nakon što pacijent legne. Ponekad je varikokela tako velika da se uočava samim promatranjem. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis.
Pretraga izbora za potvrdu dijagnoze jest ultrazvučno snimanje, tzv. kolor-Doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tijela. Kad se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu može se uraditi kompjutorska tomografija (CT).

Varikokele se mogu dokazivati i drugim metodama kao što je venografija, radionuklidna angiografija, termografija i običan ultrazvuk. Iako je točna definicija veličine predmet rasprava, većina kirurga smatra kako se varikokelom može smatrati stanje kad su vene u promjeru široke 3 mm ili više.

Liječenje

Zasad ne postoje lijekovi koji bi učinkovito liječili varikokelu iako se intenzivno istražuju antioksidanti kao potencijalni nekirurški lijekovi.

Liječenje u većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača (suspenzorija). Kod većih varikokela potreban je kirurški zahvat.

Kirurški zahvat se provodi u slijedećim slučajevima:

- jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije liječenje
- poremećaj funkcije testisa - smanjena kvaliteta sjemena
- smanjenje (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, duljina manja od 4 cm)

Varikokela je uzrok neplodnosti koji se najlakše ispravlja pa je kod osoba s abnormalnostima kvalitete sjemena kirurški zahvat potrebno ozbiljno razmotriti kao mogućnost liječenja neplodnosti.

Kirurški se zahvat može obaviti u općoj ili lokalnoj anesteziji. Kirurzi koriste nekoliko pristupa u liječenju pri čemu mogu koristiti povećala ili operacijski mikroskop. Najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni).

Sve proširene vene se trajno podvezuju. Operacijskim putem se podvežu vene ili rjeđe odstranjuje cijela varikokela.

Varikokela se može liječiti i interventnim radiološkim metodama gdje se u venu ulazi kateterom koji krvnom strujom dolazi u testis i pod kontrolom rendgenskih snimki emboliziraju se proširene vene različitim sredstvima.

Budući se radi o lakšoj operaciji pacijenti se već nakon nekoliko dana mogu vratiti na posao. Zavoji se skidaju nakon dva dana, a mali komadi trake ostavljaju 7-10 dana. Kupanje i tuširanje je dozvoljeno 48 sati nakon zahvata. Prehrana treba biti normalna i uravnotežena nakon povratka kući. Počinje se tekućom hranom te postupno prelazi na krutu. Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv bolova.
Sportske aktivnosti potrebno je izbjegavati najmanje dva tjedna, a nakon toga ih postupno uvoditi. Najmanje tjedan dana potrebno je suzdržavanje od seksualnih odnosa.

Komplikacije kirurškog zahvata su rijetke. Normalno se nakon zahvat javljaju slijedeći blaži problemi:

-pojavu modrica i blage promjene boje oko kirurškog reza što spontano nestaje
-osjećaj težine oko i ispod kirurškog reza što nestaje nakon prosječno tri tjedna
- blago crvenilo i osjetljivost oko kirurškog reza dio su normalnog procesa zarastanja te polako nestaju nakon nekoliko dana
- mala količina ružičastog iscjetka može izlaziti iz kirurške rane nekoliko dana
- grlobolja, glavobolja, mučnina, zatvor i opća slabost mogu se pojaviti kao reakcija na anesteziju. Ovi simptomi nestaju unutar 24 sata.

Komplikacije koje zahtijevaju liječničku intervenciju su:

-infekcija kirurške rane; najčešće se razvije 3-5 dana nakon zahvata. Pacijenti imaju povišenu tjelesnu temperaturu, a mjesto reza postaje jako crveno, otečeno, toplo i bolno s često obilnim iscjetkom. Antibiotici su potrebni i uglavnom dovoljni.
- hematom; obilno nakupljanje krvi pod kožom koje uzrokuje intenzivne promjene boje, bol i izbočinu
- u 2-5% bolesnika nakon ovog kirurškog zahvata nastaje hidrokela - nakupljanje tekućine oko sjemenika
- varikokele ponovno nastaju u prosječno 10% bolesnika

Kontrola nakon operacije provodi se kod kirurga po dogovoru, a kvaliteta sjemena provjerava 3-4 mjeseca nakon zahvata. Budući razvoj spermija prosječno traje 72 dana, potrebno je proći duže vremena da bi se procijenio učinak zahvata na oporavak kvalitete i količine spermija.

Varikokela i neplodnost

Ponekad muškarci s velikom varikokelom uopće nemaju smanjenu plodnost, a ponekad oni s vrlo malom varikokelom koja se klinički jedva primjećuje imaju značajno umanjenu kvalitetu sjemena. Zbog toga je utjecaj varikokele na kvalitetu i broj
spermija teško definirati i predvidjeti. Uzorak sjemena koji pokazuje smanjen broj spermija i njihovu slabiju pokretljivost često se naziva ”stres uzorak„ (engl. stress pattern).

Nije poznat točan mehanizam kojim varikokela oštećuje strukturu spermija, njihovu
funkciju i proizvodnju, ali se pretpostavlja kako ima veze s temperaturom, pritiskom, manjkom kisika i otrovima. Nizom istraživanja nijedna od ovih teorija nije neupitno dokazana U mošnji je temperatura niža nego u drugim dijelovima tijela jer su za razvoj spermija potrebni takvi toplinski uvjeti.
Proširenje krvnih žila povećava temperaturu tog područja i štetno djeluje na spermije i njihov razvoj.

Nakon kirurškog odstranjenja varikokele kod prosječno 60-70% bolesnika popravljaju se rezultati analize sjemena, a 40-60% dotad neplodnih muškaraca s partnericom postiže trudnoću. Budući razvoj spermija, spermatogeneza, traje 72 dana, prvi rezultati povećanja plodnosti mogu se očekivati tek 3-4 mjeseca nakon kirurškog zahvata.

Iako su 1992. znanstvenici razvili novu metodu umjetne oplodnje zvanu ICSI - intracitoplasmatic sperm injection (unutarcitoplazmatska injekcija spermija) kojom se samo jedan spermij uvodi u žensku jajnu stanicu i postiže oplodnja,kod muškaraca smanjene plodnosti je popravak varikokele mnogo jeftiniji i jednostavniji zahvat.

Autor:
dr. med. Livia Puljak
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od HappyGirl 22/12/2007, 10:51

VARICOCELA

Testis se snabdeva krvlju preko jedne arterije, ali odvod krvi iz testisa se odvija preko 2 spleta vena. Proširenje ovih vena se relativno često sreće kod pacijenata koji se leče zbog infertiliteta. Način na koji je infertilitet povezan sa varikocelom nije u potpunosti jasan, a kao mogući mehanizmi navode se povišena intertestikularna temperatura, refluks hormona nadbubrežne žlezde, zadržavanje otpadnih produkata metabolizma. Osnovna dijagnostika varikocele se vrši pregledom.
Proširene testikularne vene se mogu napipati nad testisom, znatno češće nad levim. Stepen proširenja označavmo brojevima od 1 do 3. Ukoliko postoji samo sumnja na proširene vena vrši se Valsalva manevar koji se sastoji u dubohom udahu pri čemu se napinju trbušni mišići i vene se pune krvlju. Dijagnoza varikocele u graničnim slučajevima se moze postaviti i scintigrafijom skrotuma , ehosonografijom i Doplerom kao i venografijom. Ukoliko se radi venografija, u slucaju da se otkrije varikocela obicno se izvrsi i embolizacija sto je terapijska procedura koja može donekle da zameni hirurško lečenje.Varikocela često izaziva oligo ili astenospermiju. Izuzetno retko je varikocela uzrok azoospermije i to samo u slučaju da je bilateralna. Korekcija varikocele se najčešće vrši hirurškim putem. Sama intervencija je laka, izvodi se u opštoj ili lokalnoj anesteziji, može se raditi ambulantno, i ne zahteva dugo bolovanje. Oporavak funkcije testisa se očekuje tek posle nekoliko meseci.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od nabla 4/6/2010, 14:50

Prilog o ultrazvučnom pregledu muških polnih organa i varikokeli
RTS 1, Gost je dr Saša Tomović.

nabla
nabla

Broj poruka : 2658
Location : Beograd
Datum upisa : 17.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Bitter Sweet 7/7/2010, 19:58

Hvala Happy & Nabla. Ja imam različita iskustva u svom okruženju. Da počnem od svog supruga koji je operisao varikocelu (zbog oligoastenospermije) prije 6 godina, ali to nije značajnije popravilo rezultate njegovog spermograma sve do danas. Na početku je tu bilo oko 10 miliona spermića, što je značajno palo na 5-8 nakon operacije da bi se nakon par godina penjalo povremeno i do 20 i variralo, ali.. to je to. U VTO klinici su nam rekli da je to sjajno i više nego dovoljno za ICSI, te da ne brinemo više oko njegovih spermograma kad smo se već zatražili "dete iz epruvete"...

S druge strane, par mojih drugara je napravilo operaciju varikocele u istim godinama (oko tridesete) i njima je oporavak bio prilično brz, imajući u vidu da su obojica za manje od 2 godine dobili bebice, a onda nakon par godina još po jednu. Nažalost ne znam koliko bi se to poboljšanje kod njih izrazilo numerički.
Bitter Sweet
Bitter Sweet

Broj poruka : 123
Location : CG
Datum upisa : 04.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od maja76 7/7/2010, 22:41

MM je operisao varikokelu sa dvadeset godina, vec ju je imao u 18. godini. Kada je isao na preglede za vojsku lekari su mu saopstili da ima prosirenje vene i da bi trebao to da operise, nije nista hitno, ali trebao bi. Posle nekog vremena imao je uzasne bolove, kaze da cak nije mogao normalno da hoda. Medjutim u vecini slucajeva varikokela zna i da se vrati,(sto je bilo u njegovom slucaju)tako da lekari operaciju vise ne praktikuju. Razlog je taj sto poboljsanje posle operacije je neznatno a ono moze da se resi nekim terapijama. U Sloveniji te vrste operacija ne rade bar deset godina.
maja76
maja76

Broj poruka : 3181
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 03.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Bitter Sweet 7/7/2010, 22:50

Varikokela (Varikocela) Icon_eek Nisam znala.... Hvala, Majo!
Bitter Sweet
Bitter Sweet

Broj poruka : 123
Location : CG
Datum upisa : 04.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od fenix 22/11/2010, 19:28

Mm je operiso varicocelu prije godinu i nista.Pio je profertil pa proksid pa ono sa medom i kostunjicavim vocem pa nista i dalje astenospermija,sad smo na cajevima
fenix
fenix

Broj poruka : 344
Godina : 46
Location : Banjaluka
Datum upisa : 06.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Bitter Sweet 22/11/2010, 22:50

Fenix, kojim cajevima? Preporuci nam
Bitter Sweet
Bitter Sweet

Broj poruka : 123
Location : CG
Datum upisa : 04.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od fenix 23/11/2010, 16:50

Tesicevim,pisala sam o tome na lijecenje biljem.Mi smo 3 puta pili njegovu terapiju prije nego je mm operiso varicocelu i cak je jednom imao 30 posto pokretnih,a broj sper. mu je uredu.Posto je njegova terapija poskupa,a moze se sve jeftinije nabavit u apotekama odlucili smo da probamo jos jednom.Sad kad se on operisoa ija sam rijesila svoj prolaktin bio je 2400,sad je ok.Operisala sam i ciste i polip i imal 2 vto pa se nadam da sad mozda nesto i bude jer u vrijeme kad smo ih nekad pili imali smo eto tih zdravstvenih problem pa mozda nisu mogli djelovati,naznam.EVO AKO SE ODLUCITE KOMPLETNA TERAPIJA OBADVOJE PIJETE, CAJEVI KADULJA,ZDRAVAC,MATICNJAK.TIM REDOM SE PIJU JUTRO PODNE, VECE.ZATIM PROPOLIS KAPI 3 PUTA DNEVNO 5 KAPI U MALO CASE VODE.ONDA MATICNA MLIJEC UJUTRO I UVECE POLIZATI KASKICU MORA BITI PLASTICNA.MATICNA MLIJEC JE U MEDU I IMAS KOD PCELARA.i jos 1 litar jabukovog sirceta domaceg i 2 kile meda.on se pije uvece 2 kasike sirceta i 2 meda i to se pomjesa u casi vode uvecer se pije.Et to je to 3 mjeseca se pije.Sirce i med 1 mjesec.Ako jos sta trebas pitaj pozdrav Very Happy
fenix
fenix

Broj poruka : 344
Godina : 46
Location : Banjaluka
Datum upisa : 06.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Bitter Sweet 24/11/2010, 21:43

Hvala ti! c
Bitter Sweet
Bitter Sweet

Broj poruka : 123
Location : CG
Datum upisa : 04.07.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od anak 26/1/2011, 21:55

Mm je takođe operisao varikokelu pre 6 godina, i stanje je takođe bilo puno gore posle toga. Onda je ostalo na tome da bi posle Tešićevih čajeva samo se pogoršalo. Ali zato su meni pomogli, ali zaista neverovatno pomogli da se rešim svih zaostalih hormonskih terapija u organizmu, i naprosto sam oživela posle njih. Meni je Tešićeva terapija vrh
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Location : BiH, Srbija, Hrvatska
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od fenix 27/1/2011, 10:51

Ja sam zavrsila sa Tesicevom terapijom neki dan to je valjda 4 put da je pijemo jos nista od bebe,ali mi je ok malo cemo odmorit pa cemo opet dok nekrenemo na vto.iZGLEDA DA SMO OVISNI O TIM TRAVKAMA.Mm je bio malo bolji spermiogram od tih cajeva ustvari sa 5 na 30 posto pokretljivosti sad poslije ove terapije nije isao na kontrolu.
fenix
fenix

Broj poruka : 344
Godina : 46
Location : Banjaluka
Datum upisa : 06.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od anak 30/1/2011, 19:30

E Fenix izgleda da je nama Bosankama alternativa vrh, dok mi dođemo do medicine........................ Wink
Popili smo i mi sigurno 4 terapije, puta 300 evra, ma.....
Ja sad trenutno pijem vrkutu. Pa videćemo. Odlučili smo do leta da ne razmišljamo o novom postupku, i naravno da se uzdamo u Boga i travke
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Location : BiH, Srbija, Hrvatska
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od fenix 31/1/2011, 16:34

Da Bosanke tvrdoglave i uporne Very Happy ali isplat ce nam se to jos da ti kazem da ja nekupujem vise od njega pa prodjem jeftinije kad kupujes kod pcelara maticnu mlijec i cajeve Josif Pancic u apotekama,a mi cemo na proljece u postupak treca sreca.Sto se tce te varicocele slabo sta pomaze neko je ima pa opet nema problema sa spermiogramom kako ko valjda.Srecno ti nesto ce upalit ili travke ili medicina Very Happy
fenix
fenix

Broj poruka : 344
Godina : 46
Location : Banjaluka
Datum upisa : 06.09.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od anak 31/1/2011, 19:06

Mi takođe planiramo na leto na konsultacije, pa na jesen u postupak. Naravno da se nadamo da će upalit nešto Wink onako bosanski, tvrdoglavo Wink yes
anak
anak

Broj poruka : 3404
Godina : 52
Location : BiH, Srbija, Hrvatska
Datum upisa : 12.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od lopez 6/6/2011, 14:31

imam jedan problem.trebao sam da operishem varikokelu ali mi je doktor predlozio kao neku najsavremeniju metodu za lijechenje varikokele kako bih izbjego operaciju.interesuje me je li ko chuo da postoji tako neshto jer sam ja mislio da se to jedino operativnim putem reshava.
Ako neko neshto zna molim da mi shto prije odgovori jer sam u dilemi da li da se operishem ili da vjerujem doktoru iako mi je to malo sunjivo.

lopez

Broj poruka : 2
Godina : 35
Location : podgorica
Datum upisa : 06.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od maja76 6/6/2011, 18:22

Ja nisam cula za tu savremenu metodu lecenja varikocele, u inostranstvu savremeno lecenje podrazumeva ne lecenje iste jer je to po njima zastarela metoda. Moj suprug je podvezivanje vene operisao sa dvadeset godina i kao da nista nije radio, vratila se. Varikocela se vraca u polovini slucajeva. Izvini, a koji ti je dr to predlozio i gde bas me interesuje? Pozdrav
maja76
maja76

Broj poruka : 3181
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 03.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od lopez 7/6/2011, 13:53

u KBC-u u Podgorici.doktor mi je rekao kako se to zove ali ja nisam zapamtio jer je masu komplikovano za izgovoriti Very Happy . operacijom ne mogu nishta da izgubim jel tako?

lopez

Broj poruka : 2
Godina : 35
Location : podgorica
Datum upisa : 06.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od maja76 8/6/2011, 11:41

Mislim da ne mozes nista da izgubis, ali je veliko pitanje da li mozes nesto da dobijes. Moj ti je savet ako se budes odlucio za podvezivanje vene da se dobro raspitas ko ce ti to uraditi korektno.
maja76
maja76

Broj poruka : 3181
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 03.01.2008

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Sasa D 5/11/2011, 11:17


Pozdav svima.Ovo je moje prvo oglasavanje na ovom forumu,a glavni razlog je da pomognem onima koji imaju problem koji sam ja imao i rijesio.Juce sam postao otac prelijepog djecaka,pa bi volio i da svi oni koji imaju problem sa varikocelom to rijese i postanu roditelji.
Prije 16g operisao sam varikocelu u Beranama kod Dr.Labudovica i po njegovim rijecima je operacija uspjela,pa tome nisam vise razmisljao bez obzira sto je kolicina vena fakticki ostala ista i nakon svih ovih godina poslije operacije.Ozenio sam se prije 3 godine i doslo je vrijeme da se prave djeca.Pokusavali smo,ali nije islo.Radio sam nekoliko spermograma i nalazi su bili losi po pitanju pokretljivosti.Pokretljivost se kretala od 20-32%,dok je broj bio dobar.Koristio sam proizvode od aloje vere,Speman,mamavit,kombinaciju meda sa raznim sastojcima,ali nije pomoglo.To je sve bilo na princimu cuo sam da je to dobrao pa hajde da probam.Nakon godinu da sam po prvi put potrazio pomoc urologa.Doktor je odma primjetio veliku kolicinu vena na mojoj lijevoj starni i zatrazio da odradim dopler skrotuma da bi ustanovili dali je operacija koja je odradje na nekada davno uspjela,tj, dali jos uvijek imam varikocelu.Odradio sam dopler i ustanovljena mi je varikocela.Odradio sam i nalaz na hlamidiju i u dva nalaza sam imao prelazni rezultat pa sam pio lijekove i nakon par mjeseci to izlijecio.Doktor je predlozio da nakon izlijecene hlamidije odradim spermogram i opet nalaz nije bio dobar.Sledeci korak je bila operacija varikocele.Na prijedlog moga kuma koji je imao isti problem operisao sam se u Baru kod Dr.Ivovica cuvenog urologa koji jedini radi laparaskopski tu operaciju u CG,a cini mi se i sire.Nakon pregleda kod Dr.Ivovica ustanovio mi je varikocelu sa obje strane, stim sto je na lijevoj starni bila jako izrazena i u nejvecem stadijumu.Operacija je prosla odlicno.Sutra dan se izadje iz bolnice.U toku operacije ustanovio je doktor da prva operacija nije dobro odradjena.Nakon operacije sam dobio terapiju koju sam trebao da pijem 3 mjeseca.Vec nakon mjesec dana supruga je zatrudnila,a od juce imamo sina Petra.
To je moja prica,jeste da je malo duza i opsirna,ali se nadam da ce nekome pomoci.
Ono sto mogu predloziti svima je to da sto se tice lijecenja varikocele nema od toga nista,vec se moraju operisati,pa ako sam ja mogoa to uraditi 2 puta mozete i vi jednom jer je to prvi problem kod muskarca koji mora da se rijesi da bi popravili svoj spermogram.Ko god ima taj problem preporucio bi da se javi Dr.Ivovicu.
Toliko od mene,ako ima neko nesto da pita tu sam.

Sasa D

Broj poruka : 6
Datum upisa : 05.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od BiKsi :) 5/11/2011, 16:55

Sasa D, dobrodošao i hvala što si podelio svoju priču s nama, jer nekome će sigurno značiti! I nek vam je sinak zdrav, srećan i voljen dugo, dugo godina! Čestitam još jednom! Varikokela (Varikocela) 566213
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Sasa D 5/11/2011, 19:03

Hvala puno!

Sasa D

Broj poruka : 6
Datum upisa : 05.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od marko_22 4/4/2012, 17:37

Biksi :) ::Sasa D, dobrodošao i hvala što si podelio svoju priču s nama, jer nekome će sigurno značiti! I nek vam je sinak zdrav, srećan i voljen dugo, dugo godina! Čestitam još jednom! Varikokela (Varikocela) 566213
pozdrav..ja imam isti problem,sad ce god ipol odkada sam operirao varikokelu u mostaru kod dr.zalihića,nakon pola god obavio sam spermiogram koji je bio jos gori ne puno,al jest,prije operacije bio je 38%,a nakon 32%,pa me zanima taj dr ivovic,gdje se nalazi i kako da ga kontaktiram,a inace sam iz hercegovine!pozdrav

marko_22

Broj poruka : 11
Datum upisa : 04.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Sasa D 5/4/2012, 10:34

Pozdrav Marko!Dr.Ivovic radi u bolnici u Baru u CG.Interesuje me jesi li pio neku terapiju poslije operacije?Obicno poslije operacije ide terapija 3 mjeseca do prvog spermograma kada se vide rezultati.Kao sto sam vec napisao kod mene je nakon prvog mjeseca terapije doslo je do oplodnje.Ako te interesuje nesto vise mozes me kontaktirati na tel. 065947863.

Sasa D

Broj poruka : 6
Datum upisa : 05.11.2011

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od marko_22 6/4/2012, 13:31

Sasa D ::Pozdrav Marko!Dr.Ivovic radi u bolnici u Baru u CG.Interesuje me jesi li pio neku terapiju poslije operacije?Obicno poslije operacije ide terapija 3 mjeseca do prvog spermograma kada se vide rezultati.Kao sto sam vec napisao kod mene je nakon prvog mjeseca terapije doslo je do oplodnje.Ako te interesuje nesto vise mozes me kontaktirati na tel. 065947863.
nikakva terapija poslije operacije,cisto mirovanje,ne naprezanje,uglavnom mi nikakvu terapiju nije preporucio..receno mi je da nakon 6mj uradim spermiogram,kao sto sa napisao bio je 32%,te sam se uputio istom dr koji me je operirao,te mi je rekao da cisto nemoze vjerovat,i da ne vjeruje previse toj poliklinici u kojoj sam radio spermiogram,pa sad neznam sta mi cinit..pio sam neke cajeve od travara,bioastin tablete,al nista..lijeva strana testisa je i dalje kao i prije operacije..pa me zanima taj dr ivovic,vidim da je tebi pomogao,pa zasto ne probat?

marko_22

Broj poruka : 11
Datum upisa : 04.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Varikokela (Varikocela) Empty Re: Varikokela (Varikocela)

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu