KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Trajane trudnoće i termin porođaja

+27
Vecka
tatjanica
ragaco
anasrce
Niny
KoMetaK
lenabeograd
BiKsi :)
krol
Ema78
Nensy85
La Plagne
lilly13
Botox
Zoka83
lena
maus
zalosna_sova
maleni moj
Gala
Hitron-Luka
vakic
Kata
tedi
jul
Jelence
HappyGirl
31 posters

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od HappyGirl 17/12/2007, 11:05

Trajanje trudnoće
Trajane trudnoće i termin porođaja Trudni15

Normalna trudnoća traje u prosjeku, računajući od prvog dana zadnje menstruacije, 288 dana ili 40 tjedana ili 10 lunarnih mjeseci ili 9 kalendarskih mjeseci plus 7 dana. Oko 7% trudnica rađa uranjeno, prije kraja 37.0 tjedna trudnoće, oko 80% rađa u toku ili uoči samoga roka, a oko 14% trudnica rađa nakon izračunatog termina. U
stvarnosti, tih 14% je samo oko 4-5%, jer mnoge trudnice zanesu sa zakašnjelom ovulacijom, pa im je termin poroda kasniji.

Podioba djece prema trajanju trudnoće i prema težini u suvremenoj je perinatalnoj medicini ovakva:

pobačaj je prije 23. tjedna trudnoće,
ekstremna nedonošenost je s 23-28 tjedana,
rana nedonošenost je s 29-32 tjedna,
kasna nedonošenost je s 33-37 tjedana
donošenost je s 38-42 tjedna i
prenošenost nakon 42 tjedna.

Dijete rođeno s 500-999 grama je ekstremno niske težine, s 1000-1499 grama vrlo niske težine, s 1500-2499 grama niske težine, a s 2500 i više grama normalne težine. Težina novorođenčeta ponajprije ovisi o trajanju trudnoće, ali i o komplikacijama trudnoće te prehrani majke u trudnoći.

Računajte termin porođaja

Termin poroda može se izračunati na tri načina:

- najsigurnije je ako je poznato vrijeme ovulacije. Tada se poznatom datumu ovulacije doda 9 mjeseci i odbije 7 dana.
Primjer:
ako je dokazana ovulacija ili izolirani spolni snošaj bio 20. VII 2000., termin je 13. IV 2001.
- Dosta je vjerodostojno računanje na temelju prvog dana zadnje menstruacije. Tom se datumu doda 9 mjeseci i još sedam dana.
Primjer: ako je zadnja menstruacija počela 6. VII 2000., termin je 13. IV 2001.

- Najmanje je točno računanje na temelju prvog osjeta micanja čeda. U trudnice koja prvi put osjeća micanje čeda dodaje se 4 i pol mjeseca, a u trudnice koja sa micanjem čeda već ima iskustva, dodaje se 5 mjeseci. Primjer:
ako je trudnica prvi osjet micanja čeda zabilježila 15. I 2000., termin za prvorotkinju je oko 30. V 2000., a za drugo- i višerotkinju oko 15. IV 2000

Ultrazvučni pregledPrvih 20 tjedana, kad ne postoje individualne razlike u rastu djeteta, izvodi se ultrazvučni pregled: na temelju dobivenih vrijednosti duljine zametka prvih 10 tjedana trudnoće, ili veličine glavice ploda između 14. i 20. tjedna trudnoće može se
pretpostaviti dob trudnoće.

Rast i razvoj ploda


Radi lakšeg pamćenja dužine i težine ploda u pojedinim mjesecima trudnoće rabi se mnemotehnička formula po kojoj je duljina zametka u centimetrima na kraju 3. do 5. lunarnog mjeseca jednaka kvadratu broja mjeseca (9, 16 i 25 cm), a na kraju 6. do 10. lunarnog mjeseca, broju mjeseca pomnoženom s 5 (30, 35, 40, 45 i 50 cm)

Tjelesna težina u trudnoći

Trajane trudnoće i termin porođaja Trudnica
Prirast težine u trudnoći usko je vezan s prehranom majke, a jedno i drugo s težinom novorođenčeta. Mnogo je studija pokazalo da trudnice s prekomjernim porastom težine rađaju znakovito težu djecu od onih s normalnim prirastom težine, a posebice u odnosu na one s nedovoljnim prirastom težine. Od 13. tjedna trudnoće posteljica izlučuje sve veće količine humanog placentnog laktogena, hormona koji sprečava korištenje glukoze i potiče oslobađanje masti. Stoga se u trudnice pojačano luči
inzulin koji dovodi do sniženja razine glukoze u krvi i osjećaja gladi. Zato prekomjerna prehrana i prirast tjelesne težine obično počinju nakon 13. tjedna trudnoće.

Prirast težine mora biti takav da ne dovede do komplikacija trudnoće (npr.
EPH gestoza ) i da rezultira rođenjem djeteta normalne težine, koja je kod nas oko 3.500 g. Razni autori navode normalnim prirast težine od 11 do 12 kg kod normalno
uhranjene žene, a kod nas on iznosi u prosjeku 13 kg. Prirast je češće manji
u inače pothranjenih žena, a veći u preuhranjenih žena. Dijete za svoj rast
i razvoj u maternici treba određeni dodatni broj kalorija, koji ne ovisi ili neznatno ovisi o stanju uhranjenosti majke prije trudnoće. Trudnoća nije razdoblje života za korekciju stanja uhranjenosti žene, jer dijete u maternici zahtjeva svoje, ni previše, ni premalo. Zato se u trudnoći preporuča već navedeni prirast težine od oko 12 do 13 kg. Prva tri mjeseca ili 14 tjedana prirast će biti minimalan, tek nešto iznad 1 kg. Od tada, pa sve do kraja 36. tjedna, tjedni prirast treba iznositi oko 500 g ili 2 kg mjesečno, a u zadnjem mjesecu trudnoće tek nešto iznad 1 kg.

Nakon poroda će se već za nekoliko dana smanjiti nakupljena težina; pri rađanju su izašli plod, posteljica i plodna voda (oko 5 kg), babinjača će izmokriti oko 1,5 kg izvantjelesne tekućine, krv se vraća na normalni volumen, a maternica se za 2-3 tjedna vraća na svoju normalnu težinu. Preostaje oko 3 kg "pričuvne" masti, koju će dojilja u slijedećih nekoliko mjeseci potrošiti za stvaranje mlijeka i dojenje.

Ako tijekom dojenja žena nastavi prekomjerno jesti, neće samo potrošiti stvorenu pričuvu, nego je može i povećati. Mnoge će se žene, tijekom 10-15 godina reprodukcije, "uz pomoć" dvije-tri trudnoće, na taj način udebljati za 10-15 kg.

Funkcije posteljice


Posteljica je fetalni organ, kojim dijete iz majke dobiva kisik i sve hranjive tvari, potrebne za život stanica i rast. Posteljicom dijete u majčin krvotok izlučuje sve otpadne tvari svog metabolizma, stvara velike količine novih hormona koje preplavljuju majčin organizam i omogućuju održavanje trudnoće. Te se funkcije nazivaju dišna (respiratorna), hranidbena (nutritivna), izlučna (ekskretorna) i hormonska. Osim toga, posteljica je i imunosna prepreka za ulazak stranih tijela
(antigena) u krvotok ploda (imunosna funkcija).

Rast posteljice približno je jednakomjeran, oko 100 grama na mjesec, sve do 36. tjedna. Tada u posteljici počinju promjene koje ograničavaju i njezin rast i rast djeteta.

Promjene majčina organizma


Promjene majčina organizma mnogostruke su i dalekosežne. One omogućuju rast i razvoj ploda, njegovo zadržavanje u maternici i zatim - kad za to dođe vrijeme - njegov izgon iz maternice u novi svijet. Promjene se očituju kao promjene maternice i spolnih organa, kao promjene ostalih organa i tkiva, te kao hormonske promjene.

Trajane trudnoće i termin porođaja Ljudski_fetus

Hormonske promjene


Središnju hormonsku funkciju u trudnoći preuzima posteljica. Posteljica stvara hormone koji prelaze u majčinu krv i preplavljuju majčin organizam. Od hormona koji se iznova stvaraju treba napomenuti humani korionski gonadotropin i humani placentni laktogen, a od prije postojećih hormona esrogene i progesterone. Zajedničko je djelovanje svih hormona da omogućuju rast maternice i ujedno je drže "smirenom", da dovode do zadržavanja manjih količina vode u organizmu, da ubrzavaju rad srca, povećavaju volumen krvi i prokrvljenost, pojačavaju funkciju bubrega, mijenjaju mliječnu žlijezdu i pripremaju je za dojenje. Hormonska sekrecija omogućava karakteristične promjene organizma trudnice, bez kojih trudnoća ne bi bila moguća. I druge endokrilne žlijezde djeluju umjereno pojačano. Treba naglasiti promjene lučenja hipofize, točnije sekreciju prolaktina i oksitocina. Oba su hormona bitna u proizvodnji mlijeka.

Promjene maternice i spolnih organa


Maternica je organ koji se u trudnoći najviše mijenja, posebno njezin trup. Trup maternice koji je izvan trudnoće dugačak oko 5 cm, na kraju trudnoće doseže duljinu od oko 35 cm. Težina joj se povećava od oko 50 grama na 1 kg. Te su promjene moguće zbog rasta i promjena mišića maternice, koji su sposobni za snažne kontrakcijske trudove, ali tek u određeno vrijeme. Do tog trenutka mišići miruju, a vrat maternice čuva da sadržaj (plod, plodna voda, posteljica) ne izađe prije
vremena.

Dojka je spolni organ koji u trudnoći također doživljava velike promjene. Nakon završenog puberteta dojka je građena od žljezdanog, vezivnog i masnog tkiva. Tek u trudnoći, pod utjecajem velikih količina estrogena, progesterona, humana placentnog laktogena i prolaktina buja žljezdani epitel, te se mliječna žlijezda konačno formira i priprema za dojenje. Osim bujanja žljezdanog epitela u potkožnom se tkivu nakuplja dodatna mast.

Tjelesne promjene


Tjelesne promjene u smislu izgleda trudnice počinju već u drugom tromjesečju, izraženije su u trećem tromjesečju, posebice u zadnja dva mjeseca trudnoće. Koža se mijenja u smislu pojačane pigmentacije bradavica dojki, smeđe crteizmeđu pupka i stidne kosti, a na licu trudnice mogu se pojaviti smeđe pjege. Kod nekih se trudnica pojave i sitni madeži paukova izgleda; sve te promjene nestaju nakon trudnoće. Nakupljanje masnog tkiva ima karakteristična mjesta: dojke, nadlaktice, natkoljenice, pojas i stražnjica. Pod djelovanjem estrogena u potkožnom se tkivu zadržava sol i na sebe navlači vodu. Kod zdrave trudnice se na kraju trudnoće nakupi oko 1,5 litara vode, što se zbog otežanog otjecanja krvi iz nogu očituje kao otok u području stopala, gležnja i potkoljenica, ali i šaka i podlaktica. Povećana maternica pritišće na vene male zdjelice, pa nastaje zastoj krvi u venama nogu. Pri stajanju trudnice
mogu se pojaviti kao prst debele proširene krvne žile na natkoljenici i u području stidnice. Probavni je sustav lijeniji nego prije trudnoće, a živčani sustav pokazuje labilnost.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Jelence 20/12/2007, 16:46

Primjena 17-OH progesteron caproata kod trudnica tijekom drugog i trećeg trimestra u liječenju ponavljanih spontanih pobačaja sigurna je za fetus, objavljeno je u znanstvenom časopisu Obstetrics & Gynecology.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic Ranija ispitivanja su pokazala da hormonsko liječenje progesteronom u trudnoći smanjuje učestalost ponavljanja prijevremenog poroda prije 37, 35 i 32. tjedna trudnoće, navode autori, ali je ostalo nejasno je li ovaj način liječenja siguran za fetus.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic Američki znanstvenici sa Sveučilišta u Alabami, Birmingham, istraživali su neurološki razvitak i druge zdravstvene parametre ishoda trudnoće kod 194 djece koja su tijekom trudnoće bila izložena djelovanju 17-OH progesteron caproata tijekom drugog i trećeg trimestra, te uspoređivali ove podatke s ishodom poroda 84 djece izložene placebo lijeku.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic Prema upitnicima provedenim u starosnoj dobi od 48 mjeseci ("Ages and Stages Questionnaire scores") nisu nađene razlike između skupina djece koja su bila izložena 17-OH progesteron caproatu i skupine izložene placebo lijeku, navode autori.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic Dvije skupine djece nisu se statistički značajno razlikovale niti po prirodi ili učestalosti postavljanja različitih dijagnoza od strane liječnika koji su pratili zdravlje djece.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic Rezultati tjelesnog pregleda kao i tjelesnih abnormalnosti, uključujući genitalne malformacije se također nisu razlikovale u dvije navedene skupine djece, a indeksi spolno-specifičnog ponašanja su bili unutar normalnih granica djece predškolske dobi.
Trajane trudnoće i termin porođaja Buletic "Sveukupno," zaključak je znanstvenika, "ovo istraživanje omogućuje donošenje zaključka da je uporaba 17-OH progesteron caproata tijekom drugog i trećeg trimestra trudnoće sigurna glede fetusa."
Jelence
Jelence

Broj poruka : 3155
Godina : 50
Location : Beograd
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od jul 24/12/2008, 11:00

moze li mi neko objasniti kako se odredjuje u kojem si mesecu trudnoce po nedeljama? meni je to visa matematika...naime ako svaki mesec ima po 4 nedelja, onda izlazi da je zena trudna 10 meseci...ja sam sad trudna 23 nedelje i po nekim knjigama koje sam citala sam na kraju 6-og meseca, a po nekim na kraju 5-og??? No
jul
jul

Broj poruka : 616
Location : ...na jug
Datum upisa : 11.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 24/12/2008, 14:34

Jul, i ja sam malo bila zbunjena, ali sve se ustvari poklapa Wink

Vidi, svaki mesec ima više od 4 nedelje, jer 4 nedelje su 28 dana, a u mesecu imaš 30 ili 31, pa kad to uzmeš u obzir, sve se lepo uklapa.

Najbolje ti je da na kalendaru beleziš kad u koju nedelju ulaziš (počevši od prvog dana poslednje menstruacije) i videćeš da do termina imaš tačno 40 nedelja.
ff
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od jul 24/12/2008, 19:42

tedi znam ja u kojoj sam nedelji i to mi je sve jasno u vezi nedeljama... ali kad me neko pita koji si ti u stvari mesec, ja se sva zbunim zato sto i sama ne znam Very Happy
jul
jul

Broj poruka : 616
Location : ...na jug
Datum upisa : 11.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 24/12/2008, 21:09

Pa to ti pričam Very Happy mesece brojiš normalno, kako jeste, počevši od poslednje menstruacije....i onda trudnoca traje, u stvari, 9 meseci i sedam dana, tako se i racuna termin porodjaja. Problem je što meseci imaju vise od cetiri nedelje, pa zato trudnoca ne traje 36 meseci nego zapravo 40...uh, ne znam da li je nešto jasnije, al ja nUmem drugačije da objasnim Laughing

Evo ja ću na primer iduće srede ući u peti mesec, a već ću biti u 18. nedelji....
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Kata 24/12/2008, 21:12

jul, kad te neko pita u kom si mesecu, ti kaži u decembru, pa nek se oni misle, kad već postavljaju komplikovana pitanja! lol!
Kata
Kata

Broj poruka : 575
Godina : 46
Location : Novi Sad
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od vakic 24/12/2008, 21:31

Kato ja se danas stobom sita nasmeja
A kog si meseca ti
vakic
vakic

Broj poruka : 1583
Location : MACEDONIJA
Datum upisa : 29.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Hitron-Luka 24/12/2008, 22:50

Tako je Kato b
Julic poslusaj ti nasu Katu..to ti je najbolj resenje Wink
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 48
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Gala 24/12/2008, 23:10

tedi :: pa zato trudnoca ne traje 36 meseci nego zapravo 40...
Ajme meni, pa do tada cemo ti i ja da se pridruzimo nasim muzevima u Lazi! b b b
Gala
Gala

Broj poruka : 2954
Location : Beograd
Datum upisa : 05.06.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Hitron-Luka 24/12/2008, 23:55

Gala ::
tedi :: pa zato trudnoca ne traje 36 meseci nego zapravo 40...
Ajme meni, pa do tada cemo ti i ja da se pridruzimo nasim muzevima u Lazi! b b b

Boga mi kako ste pocele tesko da i necete b b
Hitron-Luka
Hitron-Luka

Broj poruka : 2221
Godina : 48
Location : Benelux
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 25/12/2008, 10:12

Biće da sam prolupala skroz b b b b b a nije ni čudo, pa ko se ne bi zaludeo sa ovolikom računicom!

Ja od sad prelazim na Katin recept Laughing
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od vakic 25/12/2008, 11:31

 b b b b b b b b b b b b b b b b b
E bogami KAtin racun ti je savrsen b b b b b
vakic
vakic

Broj poruka : 1583
Location : MACEDONIJA
Datum upisa : 29.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od jul 25/12/2008, 11:38

eto vidis, sad mi je sve jasno kao beli dan v ...posle svega ovoga, nista cudno ako kazem da sam u 24 mesecu ili u januaru na primer. pa sto, neka si drugi lupaju glavu sto moram ja b
jul
jul

Broj poruka : 616
Location : ...na jug
Datum upisa : 11.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maleni moj 6/5/2009, 09:09

ej, cure moje...ja sam vam nova ovdje...tražim pomoć u vezi određivanja termina poroda trudnica ...doc me vodi po ultrazvuku jer joj se nešto otpočetka ne poklapa... po mengi mi je termin 14.10. , po ultrazvuku 21.10. a po meni 27. 10....kako odrediti termin ako tačno znaš datum začeća? pusssssse usne
maleni moj
maleni moj

Broj poruka : 8
Godina : 46
Datum upisa : 06.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od zalosna_sova 6/5/2009, 13:35

Pi bre ni ja ne znam i mene to buni No lol!
zalosna_sova
zalosna_sova

Broj poruka : 505
Godina : 48
Location : Novi Beograd - Blokovi
Datum upisa : 30.09.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maus 6/5/2009, 21:29

Na poslednju menstruaciju dodas 5 ili 7 dana i manje 3 meseca. To je termin porodjaja. Npmr:poslednji ciklus 8.4.2009. ocekivani termin porodjaja je 13.1.2010.
Uz uvek malo odstupa.
I da dobro nam dosla maleni moj c
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maleni moj 7/5/2009, 08:30

Ej curice moje hvala na odgovoru radost Da, da znam da to tako ide, i s prvom bebicom nije bio nikakav problem bebe Međutim, sad sam zatrudnila pred samu menstruaciju...opustili se kontam nisu plodni dani:sex: Znači, zatrudnila sam 28 dan ciklusa. kako odrediti termin kad znaš datum začeća? ljubim vas puno d I hvala na dobrodošlici navijači1
maleni moj
maleni moj

Broj poruka : 8
Godina : 46
Datum upisa : 06.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 7/5/2009, 11:32

Iz mog iskustva, termin se uvek odredjuje prema poslednjoj menstruaciji, bez obzira da li znas kad si zatrudnela ili ne. I ja tacno znam kad je doslo do zaceca, jer je radjen IVF, ali nikad ni jedan lekar taj datum nije hteo da uzme u obzir nego samo onu racunicu prema poslednjoj menstruaciji....a zbog tih mogucih varijacija, ranijeg i kasnijeg zatrudnjivanja se i racuna da je porodjaj "u terminu" ako je u 40 nedelja +/- 15 dana.

Kod tebe je problem sto tebi ispada po njihovoj racunici da beba kasni po ultrazvuku, a u stvari, po tvojoj racunici je naprednija. Ali to ne bi trebalo mnogo da te opterecuje...jednostavno prihvati tako kako je, jer da isteras pravu istinu, bojim se da neces uspeti....

ff
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maleni moj 7/5/2009, 17:14

Ćao Tedi radost Kod mene je obrnuto....uz pokazuje da je beba naprednija, a po meni je manja....al to sad nema veze...bitno je da ja budem spremna za taj dan, a boga mi me fata panika. lakše ti je kad ne znaš šta te čeka...Vidim, Tedi, ti si se primakla tom danu? Jel te imalo strah? Kakav je tvoj stav o porodu? pussssssssssssssssssssssssssseeeeeeeeee ljubav
maleni moj
maleni moj

Broj poruka : 8
Godina : 46
Datum upisa : 06.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 7/5/2009, 19:34

Cekaj, sad si me zbunila. Pa zar nisi napisala da ti je po menstruaciji termin 14.10., po UZ 21.10. a po tvojoj racunici 27.10.

To znaci da ti beba kasni po UZ u odnosu na ono kako lekari racunaju, po poslednjoj menstruaciji, a da je naprednija u odnosu na ono kad ti racunas da si ostala trudna....bas kao sto sam i napisala?!

I ne znam kako mislis da se pripremis bas za taj dan? Pa ko ti garantuje da ces se poroditi tad kad ti je termin, pa sve i da moze tacno da se sracuna?

Meni je ovo prva trudnoca, ali shvatam da je sve to orijentaciono. Ti bi trebalo da si iskusnija, ako ti je ovo drugo dete....ne znam sta te je tacno zbunilo.

I jeste, meni se priblizilo opasno affraid sta da ti kazem, nije da se ne bojim....ali vise od toga sam zbunjena jer jos uvek ne znam da li ce biti vaginalni porodjaj ili carski rez, pa se spremam i za jedno i za drugo.

c
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maleni moj 7/5/2009, 23:42

Na ,,pripremu za taj dan" sam kontala u kontekstu psihičke pripreme ne vremenske...Da, reklo bi se da imam neko iskustvo iza sebe...ali tad sam bila potpuno rasterećena od svega, ni o čemu nisam razmišljala....a i sve mi je bilo totalno drugačije, i trudnoća, i ja, i okolnosti, i sve....
A sad Bogami previše razmišljam o svemu...Tad nisam trčkarala po netu i forumima da skontam nešto...(ironično, zar ne).Tad su mi rekli kad mi je termin, pa sam se nekako vrtila oko tog datuma a sad mi u trudničkoj knjižici stoje nekakvi upitnici pa me valjda sve to zbunilo...a valjda sam i takva osoba koja voli da sve bude po ps-u...
Drago mi je zbog tebe da si skoro pri kraju i što ćeš ubrzo vidjeti svoju bebicu roda i želim ti puno sreće na porodu ma kako se ti odlučila da on bude...Ja definitivno idem na carski...
Ljubiiim poljubci
maleni moj
maleni moj

Broj poruka : 8
Godina : 46
Datum upisa : 06.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 8/5/2009, 07:52

Hvala ti na lepim zeljama Very Happy

Ali ne odlucujem ja kakav ce porodjaj biti, nego lekar!

A tebi zelim da se opustis kao u prvoj trudnoci....sto manje znas, bolje....manje brines lol!
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od maleni moj 8/5/2009, 17:08

čekaj, ti ne možeš da odlučiš kako ćeš da se porodiš??? kod nas je to stvar lične odluke a ne ljekarove...prvi put sam odabrala prirodno al ovaj put idem na carski... srcasti poljupci
maleni moj
maleni moj

Broj poruka : 8
Godina : 46
Datum upisa : 06.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od tedi 8/5/2009, 22:13

Ja ne znam odakle si ti, tj gde zivis i gde ces se poroditi.....ja sam u Beogradu.

Mozda bi ja i mogla da insistiram da sama izaberem kako cu se poroditi, ali svakako to ne zelim. Smatram da lekar treba da proceni sta je najbezbednije u datoj situaciji i za bebu i za mene.

Nije mi na primer jasno, kako si ti na pola trudnoce vec odlucila kako ces se poroditi? Koji su to kriterijumi? Zasto carski rez? Sta je problem?
tedi
tedi

Broj poruka : 248
Godina : 56
Location : Beograd-Zagreb
Datum upisa : 17.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Trajane trudnoće i termin porođaja Empty Re: Trajane trudnoće i termin porođaja

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu