KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto?

+5
jelena.kuburic
alisa
BiKsi :)
mimi85
HappyGirl
9 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto? Empty Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto?

Počalji od HappyGirl 21/11/2016, 18:00

Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada užica za vto?BiKsi :) ::Tribina je prosla opusteno, sve je bilo spontano, nosim divne utiske, dr je bio bas super, ja sam ga smorila sa pitanjima, ali bilo je korisno. Rad je da se napravi opet tribina u Gradskoj kuci, sto sam ja predlozila, a iz Gradske kuce predstavnik je rekao da je ok ideja. Takodje, iz Gradske kuce su radi da se menja pravilnik, da opet mogu konkurisati parovi koji nisu uspeli, a vec su dobili novac. Ja ga kasnije zovem da zakazem sastanak kod njega.
Rekao je obavezno vec ove nedelje da se to zavrsi, pre komisije za odobravanje postupaka, koja im je uskoro, koliko shvatih.

E sad, ja vas molim da mi kazete odmah vase misljenje, nema odugovlacenja, trazila bih veci budzet, za vise parova, jer sad daju za deset. Trazila bih da ukljuce parove koji nisu uspeli da mogu ponovo konkurisati, kao i parovi koji nisu imali pravo preko fonda.

Grad Uzice daje novac za deset parova godisnje. Granice u godinama nema za zenu, i to je pored visine primanja, glavni parametar ko ima prednost. Dakle, parovi gde zena ima preko 40 godina, i parovi koji imaju najnizi iznos primanja. Sta biste vi jos trazile, predlozile, pitale?

Poslednji put izmenio HappyGirl dana 20/2/2018, 22:13, izmenio ukupno 5 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto? Empty Re: Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto?

Počalji od HappyGirl 21/11/2016, 18:02

Drage cure, hajde racite vaše mišljenje bez obzira da li ste ili ne iz Užica. Nemojte samo da pročitate i produžite dalje. Biksi pa i mi ovde sada ima priliku da uradimo nešto za žene iz Užica. Dajte doprinos! Hvala!
HappyGirl
HappyGirl

Nazad na vrh Ići dole

Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto? Empty Re: Šta bi volele da se promeni u pravilniku grada Užica za vto?

Počalji od HappyGirl 21/11/2016, 18:19

Biksi, bravo! Zakazuj sastanak :)

Ono što je po meni najbitnije je da tražiš, kao što si i sama rekla, povećanje budžeta tj.broja donacija.
To je pod broj jedan i obavezno. Kriterijumi moraju da postoje jer zaista treba znati kome dati 10 donacija a prijavi se mnogo parova. Što se mene tiče mislim da oni koji nemaju pravo preko fonda trebaju tu da dobiju šansu.

Ako sam te dobro razumela žene koje imaju preko 40 i koje imaju niska primanja imaju prednost pri dobijanju donacije već sada?

Poslednji izmenio HappyGirl dana 14/1/2017, 11:21, izmenjeno ukupno 1 puta
HappyGirl
HappyGirl

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od mimi85 21/11/2016, 19:19

Po meni bi bilo logicno da oni koji ne mogu preko Fonda da imaju prednost, pogotovo kod kojih je muski sterilitet. To je nekako uvek u zapecku. Znam da je mnogo skuplje pogotovo kad se radi Tesa, Tese kako se vec zovu sve te metode, ali treba i tim ljudima dati sansu za potomstvo.
mimi85
mimi85

Broj poruka : 3352
Godina : 39
Datum upisa : 03.11.2015

https://mimainmiraculousadventure.blogspot.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 21/11/2016, 19:33

Hepi, da, dobro si razumela, parovi koji su ispucali postupke preko fonda, plus zene preko 40, nema starosne granice, i parovi sa najnizim primanjima.

Danas sam pozvala nacelnika za socijalna pitanja, i rekao mi da dodjem odmah. Imala sam vec pribelezeno sta bih ga pitala,juce u povratku iz Bgd sam ponesto stavila na papir.

Posvetio mi je svoje vreme punih sat ipo. Dakle, nigde zurio, nikog pustao unutra. Saslusao me je i potpuno se ukljucio u razgovor. Objasnila sam mu sta je to vto, sta donacija, sta stimulacija,koliko kosta postupak, koliko hormoni, ko su parovi koji nemaju pravo preko fonda i slicno, i to objasnila onim jasnim narodskim jezikom. Rekla mu za probleme izmedju primarne i sekundarne zdravstvene zastite, ispricala koliko se ceka na zakazivanje, kad se i dodje na red, da cesto nema reagenasa u laboratoriji, da je sterilitet preskup, da su analize skupe, rekla sam da su pregledi i konsultacije kod specijalista bezobrazno skupi. Postalo mu je sve prilicno jasnije, i sam je postavljao pitanja, i to detaljna, oko svega, pa i oko donacije npr.

Sada se izdvajaju sredstva od 1.500.000  din na godisnjem nivou, dakle, dva puta po pet parova dobija pod 150.000,00 din. Dva puta godisnje se odvajaju sredstva. Rekla sam da su ta sredstva minimalna,i da to najpre mora ici na duplo vecu sumu, pa opet na vecu i slicno. Sto se tice pravilnika, citao mi je clanove, pravo imaju i parovi koji nemaju pravo preko fonda, s tim sto bi to trebalo malo bolje precizirati. U smislu, kad parovi konkurisu za sredstva, oni naprave tabelu i rangiraju par. Tako prednost daju parovima gde partnerka ima preko 40 godina, i gde su primanja para najniza. Potom da su ispucali postupke preko fonda,i da moraju biti sa prebivalistem u gradu Uzicu najmanje dve godine. Onda sam rekla a sta je sa parovima koji nemaju pravo preko fonda, na sta me on upitao pa je li fond ima neke posebne uslove. Objasnila sam, da zene preko 40 godina nemaju pravo, da nemaju ni zene sa smanjenom  rezervom jajnih celija, ni muskarci sa azoospermijom, kao i parovi koji moraju na  donaciju. Istakla da bi ti parovi morali biti prioritet takodje. Jer, neko ima pravo na tri postupka preko fonda, a neko nijedan, i onda ga iskljucite i preko grada, i taj neko je ugasio ako nema para. Navela sam bas primer jedne devojke iz mog grada koja mi se javila preko Udruzenja Sansa za roditeljstvo. Pogledao je njen primer. Oni su konkurisali 4 puta, nijednom sredstva nisu dobili, iako njen muz ima azospermiju. U tabeli kad rangiraju stoji: Iskoristili program preko RFZO -  Rekla sam da to moraju da predefinisu, u smislu, da stoji prvo pitanje, imaju li parovi pravo preko RFZO,a onda sledece, ako je odgovor potvrdan,da se napise da li je par iskoristio sve postupke ili ne. Jer po tome, ispade da taj par nije iskoristio sredstva, a ustvari nema ni pravo na sredstva od fonda.

Shvatio  je o cemu pricam  i rekao da ce predloziti veci budzet za sledecu godinu,i da ce se potruditi da se Pravilnik redefinise. Takodje, u pravilniku pise da pravo imaju i parovi koji lece sekundarni sterilitet, tako da mi je u aprilu data pogresna informacija, ali samo ako se ne prijavi dovoljno parova, pa ima slobodnih sredstava. Sto je jako tesko za ostvariti. Rekla sam i da moraju ponovo uvrstiti parove koji nisu uspeli, i dala primer Cacka. Dakle, parovi mogu konkurisati jednom  u kalendarskoj godini. Sledece godine opet i tako svake godine dok ne uspeju. Rekao je da ce i to probati da izmene. On predlog daje na skupstini, gde ide glasanje, nadam se da sam  dovoljno  bila hrabra i jasna da mu dam do znanja koliko je ovo goruca tema, i da ce on to isto tako predstaviti ostalima. Budzet za sledecu godinu se donosi u roku od 40 narednih dana, drzite fige.

Trazila sam novu tribinu u gradskoj kuci, slozili smo se da bi bilo dobro da dodju i ginekolozi iz primarne zdravstvene zastite,kao i neko sa strane, kao i nasi ginekolozi iz bolnice,pa ih suceliti, iako se stalno svadjaju i gloze i koplja lome na pacijentima, al da konacno cujemo vise misljenja istovremeno.

Rekla sam i da je vto unosan biznis, pitao me je je li sve to mora toliko da kosta. Rekla sam za preglede da ne moraju, posebno one koje su preko 100 evra, al da im se moze i da zaradjuju na tudjoj muci. Rekla sam da su lekovi preskupi za stimulaciju, i da je to jos jedna stavka od koje zavisi konacna cifra kostanja jednog postupka. Upoznala ga da imamo zakon o donaciji, ali da nemamo podzakonska akta, niti banku sperme.

Rekla sam da je u planu snimanje emisije o vto, da cemo ga verovatno zvati, nije imao nista protiv.

Sve ukupno jedan kvalitetan razgovor i razmena misljenja. Verujem da ce bar nesto za pocetak izmeniti.

Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 21/11/2016, 19:36

Mimi, bas tako, posebno sam mu objasnila taj deo, i na svom primeru rekla da nismo imali pravo,a dobili smo dete!Dakle,sansa uvek ima, i sansu svima dati. I zasto ne dati i onima koji idu na donaciju. Objasnila mu donaciju i za zene i za muskarce, pitao me je cak a sta ako oboje moraju na donaciju, rekoh, koliko znam Prag ne radi obostranu donaciju, mozda Solun.

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od mimi85 21/11/2016, 19:45

Radi i Prag obostranu donaciju. Cak sam negde videla i inf da ja npr mogu da poklonim klinici svoje embrione. Al davno sam to citala ne uzimaj me 100% za rec. Za pare sve moze draga moja.

Svaka ti cast na svemu sto radis za svoj grad, za sve parove. Ako hocemo da promenimo situaciju u celoj zemlji prvo mora da se promeni mikroklima...svaka pobeda je korak vise ka cilju.
mimi85
mimi85

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od alisa 21/11/2016, 19:50

Solun radi donaciju embriona... a to su upravo i neki detalji koji treba da se definisu podzakonskim aktima na nivou drzave...
E sad da se ne naljutite al mislim da to pravilo da samo jednom mozes da iskoristis pare preko grada uspelo ti ili ne ima i tekako smisla kad je fond jako mali i ogranicen za nali broj ljudi jer ako odobrite da jedan par moze da iskoristi pravo svake kalendarske godine moze da se desi da stalno jedno te isti parovi dobijaju sredstva ili da neko zbog niskih prumanja u 3 godine dobije 3 postupka a neko recimo sa malo vecim primanjima ni jedan sto opet mislim da nije fer .... nemojte pogresno da me razumete samo naglas razmisljam
alisa
alisa

Broj poruka : 1753
Godina : 46
Datum upisa : 01.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 21/11/2016, 20:14

Alisa, slazem se, oni vode evidenciju ko je koliko puta konkurisao,da li je prvi put ili drugi i slicno. Sve imaju u tabeli, tako da ako ostane sredstava, bolje da dobije taj par koji nije uspeo prosle god,nego npr ja koja vec imam dete. Ili neko ko ima primanja preko hiljadu evra, u odnosu na te ljude koji nemaju nikakva primanja. Prosto rangiranje mora da se redefinise.

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jelena.kuburic 21/11/2016, 20:18

i ja bi prvenstveno dala prednost parovima loji ne ispunjavaju krierijume fonda ako je moguce cak i onim parovima koji moraju na donaciji da dobeju racun klinike koja je u inostranstvu

jelena.kuburic

Broj poruka : 603
Godina : 45
Datum upisa : 03.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od mimi85 21/11/2016, 20:30

Ma koliko sam samo puta rekla, makar nek plate troskove klinike jer klinika u Pragu kosta koliko i klinika u Srbiji, a niko se od nas sto idemo na donaciju ne bi bunio da sam plati put i smestaj!

Mi nekako nismo imali taj problem u glavi, u startu nam je receno da Srbiju u svakom pogledu zaboravimo, ali nebrojeno puta mi je bilo neprijatno i saplitali su me dodatno, kao da nije dovoljno sto moram u inostranstvo- to neko nerazumevanje naseg sistema- lazes za bolovanje (jer te ne upucuje drzava na lecenje u inostranstvu), onda te zezaju i za lekove, poslodavac te mrko gleda i tako u krug! I svi peru ruke od tebe jer ides u inostranstvo!
A ko da se tebi pa ide... odes kod ginekologa u dom zdravlja i skontas da znas vise od njega na tu temu- tad se osecam ko potpuni kreten. Moja dr bukvalno ne zeli vise ni da me pregleda-kaze vi iovako idete privatno, oni znaju sta sa vama (?!?) pa zapitas se za koj djavo prima platu...
Najveci mi bio hit, ja kazem sestri da moram hitno kod dr da otvorim bolovanje, sutra idem za Prag...a ona me onako sazaljivo gleda i kaze, necu vam naplatiti participaciju (mislim se ja, evo ti tih 50 dinara kad dajem 3-4000 eura sta mi je 50dinara)
mimi85
mimi85

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Bobaue 21/11/2016, 20:53

Biksi dobro je sto si uspela da izdejstvujes da na sledecem skupu budu i lekari iz primarne zdravstvene zastite jer mislim da je veliki problem kao sto sam i na tribini rekla u tome sto dugo traje prelazak zena iz dz do nekog ozbiljnijeg lecenja i ispitivanja. Pri tom ne mislim na zene kao sto smo mi na forumu koje su dosta upucene u sve analize i nacin tj.spregu izmedju privatnog i drzavnog. Problem je veliki broj zena koje godinama tapkaju po dz a pri tom ih niko ne uputi na pravo mesto i prodju godine dok ne urade laparoskopiju , histeroskopiju , ozbiljno ispitivanje hormona a kamoli neke dodatne analize. Sto se tice finansiranja , mislim da je to to sto si napisala . I da , mislim da se nista ne dobija tim da svi parovi koji konkurisu dobiju po 25 000. , sto je naveo predstavnik grada kao neke opcije pri dodeli pomoci. Cini mi se da je bolja ova varijanta koja je bila do sada bar po 150 000 pa bar za tih 5 parova tj. godisnje 10. Biksi ako treba neka moja pomoc , tu sam.

Bobaue

Broj poruka : 658
Datum upisa : 27.06.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od HappyGirl 21/11/2016, 22:32

Biksi, ja bih tebe za predsednicu svih udruženja Very Happy  Što bih ja volela da se neke predsednice ugledaju na tebe as Oduševljena sam tvojim izveštajem iz nekoliko razloga. Kao prvo odmah si nam rekla šta je bilo na sastanku, kao drugo očigledno je da je načelnik rad da pomogne i menja makar nešto a i hoće da se obrazuje po ovom pitanju i kao treće volim što si potkovana materijom ali to me ne čudi ipak si dete Kutka Very Happy

E sad definitivno oni koji nemaju prolaz preko fonda mislim da moraju da dobiju donacije. Imali niža ili veća primanja parovi  trebaju da imaju podjednake šanse, sem što bih pre dala parovima sa nižim primanjima ali bi posle njih dodelila i drugima.
Takođe mislim isto što i Bobaue, tih 25 000 ništa ne vredi parovima, na to ne bih pristajala nikako, a i ostalo što je navela kao da sam ja pisala pa da ne ponavljam.

Kutanjke, hvala što ste se uključile u diskusiju. Verovale ili ne mnogo znači a mogle bi i ostale cure da se oslobode i kažu šta imaju Very Happy

Biksi, još jednom hvala za sve! osmeh srce
HappyGirl
HappyGirl

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 21/11/2016, 22:43

Nema na cemu, tu smo, ova tribina je iskrsla i hvala Udruzenju Roditelj iz Uzica koje je sve to pokrenulo. Ja sam ranije htela kao jedinka da odem do nacelnika, i prethodnog sam smarala ponekad,koji je i pokrenuo celu pricu oko finansiranja. Ali potpuno je drugacije kad sam otisla danas, nakon tribine na kojoj je nacelnik sve vreme bio,cuo kako diskutujem i slicno. Ovako sam mnogo ozbiljnije shvacena, sto je zapravo najbitnije. Iskoristila sam trenutak. A i zene iz Udruzenja Roditelj prezadovoljne sto se neko angazovao. Dakle, obostrano zadovoljstvo. Jos ako uspe i emisija na lokalnoj tv5 sa gostovanjem nase Parizanke, i ako prodje bar nesto sto sam molila, ja sam prezadovoljna. Nece oni vise davati svim parovima, shvatili su da je to bezveze, to je bilo pre,onda kad sam i ja dobila deo sredstava. Sad boduju parove, i po broju bodova naprave rang listu, prvih pet prolazi. Sto se tice statistike, samo 20 parova je do sada iskoristilo sredstva u Uzicu, a odobreno je za 44 para. Od tih 20 parova, oni imaju informacije da je rodjeno 6 dece. Medju njima je i moje prase, i od nasih prijatelja jedno i od jos jedne moje poznanice devojcica. osmeh srce

Bobo, nacelnik i ja smo istomisljenici da treba sve lekare dovesti, da se neki i edukuju usput, da zene ne lutaju, a da lice pristati, videcemo. Otom potom, to ce verovatno biti na prolece. Danas cujem da se na prolece spremaju neki izbori opet, nisam u toku, ali cu iskoristiti i to vreme, jer oni vole kad ucine nesto za narod da se pohvale, a cine uglavnom pred izbore.

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od HappyGirl 21/11/2016, 23:01

Da, hvala i Udruženju Roditelj!Hvala im mnogooooooooooo! Vidiš mogla bih da se učlanim u udruženje Very Happy
HappyGirl
HappyGirl

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 21/11/2016, 23:11

Oni srecom ne insistiraju! Very Happy Sad se setih da tamo imaju fotke sa tribine, na Udruzenju Roditelj, mogla sam to skinuti i prebaciti i na fb stranicu, je l bi to bilo ok?

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sanja369 21/11/2016, 23:19

Svaka cast na angazovanju! Ja bih tu jos malo insistirala na hitnom odobravanju donacija, jet smatram da he banka sperme i jc totalno nepotrebna obzirom da je moguce sklopiti ugovor sa klinikama koje ih imaju ili raditi embriotransfere nakon usaglasavanja ciklusa. Tako je reseno u Makedoniji, Grckoj, Pragu... nzm da li oni imaju banke, obzirom da sr na donore ceka po mesec dva. Banka je jedna promasena i nepotrrbna investicija za gubljenje vremena.
Smatram da donaciju ne treba ogranicavati sa "ali ne postoji banka", jer je jedino ogranicenje da li postojo dobra volja da se ona odobri kao u okolnim zemljama. Samo prepisati..m

sanja369

Broj poruka : 93
Datum upisa : 15.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od alisa 22/11/2016, 00:24

Sto se tice donacije apsolutno se slazem sa Sanjom u vezi banaka jc i sperme jer nam prvenstveno treba da se donesu podzakonski akti da zakon moze da zazivi pa cemo lako dalje ali isto tako mislim da to nije pitanje za gradonacelnika Uzica vec za neke mnogo iznad njega... ono sto bi on mogao da ucini za svoje gradjane je sto kaze Mimi da odobri sredstva ili bar deo sredstava i za parove koji nemaju drugog izbora... za sada ni jedan program ne finansira nista u vezi donacije...
alisa
alisa

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sanja369 22/11/2016, 10:38

Alisa, slazem se sa vama da to nije pitanje za gradonacelnika Uzica, nego mi samo smeta "ali ne postoji banka" kada se govori o donaciji. Treba samo izbaciti to kada se govori o ciljevima udruzenja (a konkretno o donaciji) i jednostavno zahtevati da se i kod nas omoguci kao i u susednim drzavama.
Ja jednostavno ne volim prepreke i gledam uvek da ih eliminisem kako u tekstu tako i u zivotu...

sanja369

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sanja369 22/11/2016, 10:40

Eh da, i to za odobravanje sredstava za donaciju je ok, sada se postavlja pitanje ko ce i u kojim slucajevima potpisati da je to hedini nacin. Koliko ce sada famozni AMH biti bitan?

sanja369

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od alisa 22/11/2016, 11:50

Draga Sanja apsolutno znam o cemu pricas i skroz se slazem sa tobom ali ovo sto Biksi radi nema nikakve veze sa tim udruzenjem. Sve je sama zapocela i uz pomoc udruzenja Roditelj. Kutak nema veze sa tim udruzenjem.  Za to se vec treba obratiti na drugu adresu.
Ali ako ti je za utehu prof. Kopitovic je pre par meseci rekla da do sredine 2017god taj zakon svakako trebao da napokon zazivi ako drzava zeli da udje u eu
alisa
alisa

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sanja369 22/11/2016, 13:43

Alisa, da li mislis na Udruzenja Sansa za roditeljstvo ili Roditelj? Malo sa zbunjena...

sanja369

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od alisa 22/11/2016, 13:47

Udruzenje Roditelj je organizovalo tribinu a Udruzenje Sansa za roditeljstvo nema nikakve veze sa ovom tribinom i medju njihovim ciljevima je resavanje zakona o donaciji , oni traze da se otvore banke jc i sperme... Udruzenje Roditelj se bave totalno drugim stvarima , bar do sad su al izgleda da imaju zelju da pomognu i u ovome Very Happy
alisa
alisa

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sanja369 22/11/2016, 13:49

Ok hvala!!!

sanja369

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 23/11/2016, 09:12

Alisa, moj PR, tenkju na pojasnjenju. Bas tako, Udruzenje Roditelj u Uzicu je pokrenulo tribinu i organizovalo, ja sam ponudila pomoc, iako nisam clan, jer poznajem problematiku, oni oberucke prihvatili, jer ne poznaju vto pricu kao ja. Sto se tice Uzica, svi prdlozi idu na gradsko vece na glasanje, da li ce i ostali dati podrsku, videcemo, ja se nadam da hoce. Sto se tice donacije, tu grad Uzice ne moze nista.

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu