KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od HappyGirl taj 29/1/2008, 08:47

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Dr. sc. J. B. Brown
Počasni profesor ginekologije i
porodništva, Sveučilište Melbourne, Australija



Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Body_hr
Ovulacija-oslobađanje jajašca iz jajnika-najvažniji je događaj plodnog ciklusa; do njega dolazi samo jednom u određenom vremenskom trenutku tijekom ciklusa, čak i kad se oslobodi više od jednog jajašca.

Ovulacijski mehanizam također stvara dva hormona jajnika, estradiol i progesteron.
Sam folikul u razvoju prije ovulacije stvara estradiol; on potiče žlijezde vrata maternice
da luče određenu vrstu sluzi (“sluz s karakteristikama plodnosti “) što je bitno da bi spermiji mogli proći kroz vrat maternice i stići do jajašca.
Estradiol također potiče rast endometrija, sluznice koja iznutra oblaže maternicu.
Nakon ovulacije, žuto tijelo koje nastaje iz prsnutog folikula, proizvodi progesteron i estradiol. Taj progesteron izaziva naglu promjenu u sluzi do koje dolazi odmah nakon ovulacije i koja određuje simptom vrhunca.

Progesteron također priprema estrogenima povećan endometrij za usađivanje oplođenog jajašca.
Izostane li trudnoća, proizvodnja estradiola i progesterona počinje se smanjivati približno 7 dana nakon ovulacije, a to dovodi do kidanja endometrija u obliku menstruacijskog krvarenja 11-16 dana nakon ovulacije.

Billingsova ovulacijska metoda služi se promjenama u stvaranju cervikalne sluzi kako ih opaža sama žena da bi prepoznala zbivanja tijekom ciklusa jajnika koja se nalaze u njihovoj pozadini.












Cikličke promjene u aktivnosti jajnika kontroliraju se lučenjem dvaju hormona hipofize, folikul-stimulirajućeg hormona(FSH) i luteinizirajućeg hormona (LH). Proizvodnja ovih hormona se pak kontrolira u predjelu mozga zvanom hipotalamus.
Hipotalamus se ponaša kao računalo, analizirajući živčane signale iz drugih predjela mozga uključujući one koje stvaraju emocije i čimbenici okoliša, poput tame i svjetla; on također analizira hormonske signale koji se stvaraju u jajnicima i drugim endokrinim žlijezdama, te se prenose krvotokom.
Ciklus jajnika odvija se dobro utvrđenim slijedom zbivanja. Tijekom druge polovice prethodnog ciklusa, velika količina estradiola i progesterona koji djeluju preko hipotalamusa potiskuje lučenje FSH i LH u hipofizi. Na kraju ciklusa, sve slabije stvaranje estradiola i progesterona u žutom tijelu poništava ovo potiskivanje i razina FSH raste.
Folikuli u jajnicima imaju graničnu vrijednost FSH ispod koje ne dolazi ni do kakve stimulacije. U početku su vrijednosti FSH ispod ovoga praga, no one polako rastu dok se prag ne prijeđe, nakon čega se skupina folikula stimulira na aktivan rast.
Potrebno je nekoliko dana rasta prije no što folikuli počnu proizvoditi estradiol koji se luči u krvotok i dolazi do hipotalamusa kako bi osigurao signal da je dostignuta granična vrijednost FSH.
Postoji isto tako i srednja razina proizvodnje FSH koju se mora premašiti prije no što se folikul konačno stimulira na punu ovulacijsku reakciju, te maksimalna razina koju se ne smije premašiti jer će se inače stimulirati previše folikula i doći će do višestrukih ovulacija. Maksimalna razina je samo 20% iznad granične vrijednosti, pa je tako vrlo bitna precizna povratna kontrola proizvodnje FSH pomoću estrogena koji proizvode folikuli.
Kako se dominantni folikul ubrzano razvija prema ovulaciji, on brzo proizvodi sve veće količine estradiola.
Taj estradiol potiče stvaranje cervikalne sluzi, te isto tako potiskuje proizvodnju FSH ispod granične vrijednosti, uklanjajući tako potporu koja je potrebna manjim folikulima koji sudjeluju u utrci do ovulacije.
Pad FSH također pokreće mehanizam sazrijevanja unutar dominantnog folikula koji ga čini prijemljivim za drugi gonadotropin hipofize, LH. Visoka razina estradiola također aktivira pozitivan povratni mehanizam u hipotalamusu uslijed čega žlijezda hipofiza oslobađa golem val LH. Ovaj val luteinizirajućeg hormona predstavlja okidač koji pokreće prsnuće folikula (ovulaciju) približno 37 sati nakon početka vala LH ili 17 sati nakon
njegova vrhunca.
Proizvodnja estradiola u jajniku naglo pada tijekom tog vremenskog razmaka prije ovulacije. Nakon ovulacije prsnuti folikul pretvara se u žuto tijelo, a stvaranje drugog hormona jajnika, progesterona, brzo se povećava zajedno s estradiolom.
Progesteron izaziva naglu promjenu u karakteristikama cervikalne sluzi, što ukazuje na simptom vrhunca, a njegovo smanjivanje prema kraju ciklusa izaziva krvarenje – menstruaciju.



Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Hormones_hr

Za sve navedene mehanizme potrebna su vremenska razdoblja koja se gotovo ne mijenjaju iz ciklusa u ciklus i od žene do žene. No rast proizvodnje FSH do granične vrijednosti i srednje razine može biti odgođen. Tijekom normalnog 28-dnevnog ciklusa granična vrijednost se dostiže približno petog dana ciklusa, no kod žena s vrlo dugim ciklusima možda neće biti dostignuta više mjeseci, do približno 23 dana prije naredne menstruacije. Dok se ne dosegne granična vrijednost nema nikakva razvoja folikula i stoga se izlučuje vrlo malo estradiola, te se ne stvara nimalo sluzi. Žena tijekom tog vremena prolazi kroz niz “suhih” dana.
Ako žena nije ušla u menopauzu ili ako nema trajnu amenoreju, vrijednosti FSH konačno narastu dovoljno da bi prešle graničnu vrijednost i počinje razvoj folikula. Tijekom normalnog ciklusa, rast u proizvodnji FSH iznad granične vrijednosti nastavlja se bez prekida tako da se srednja razina premašuje u roku nekoliko dana, a dominantni folikul prima dovoljno stimulacije da bi se povećavao do ovulacije, pri čemu vremenski razmak od trenutka prelaska granične vrijednosti do ovulacije iznosi 7-10 dana. No rast se može zaustaviti prije nego se premaši srednja razina, pa folikuli ostaju u stanju kronične stimulacije.
Količina izlučenog estradiola stabilizira se na razini manjoj od razine predovulacijskog vrhunca i dovoljna je za stimulaciju cervikalne sluzi s izraženijim obilježjima plodnosti koja se ne mijenjaju dok je razina estradiola stalna i tako dugo dok se zbog povećane razine estradiola dominantni folikul ne potakne na ovulaciju. Estradiol stimulira sluznicu maternice, tako da s vremenom može doći do krvarenja uslijed relativnog rasta razine estrogena. To je uobičajen uzrok krvarenja ili tragova krvi između menstruacija.
Konačno se aktiviraju povratni mehanizmi koji povećavaju FSH vrijednosti iznad srednje razine i do ovulacije dolazi odmah u roku 7 dana. Bilježenje “suhih” dana ili malih količina sluzi tijekom
predovulacijske faze produženih ciklusa je zapravo bilježenje jesu li pojedine razine FSH ispod ili iznad granične vrijednosti, te jesu li
folikuli s proizvodnjom estradiola odsutni ili prisutni.
Kad se dominantni folikul jednom počeo stimulirati na ovulaciju, zbivanja koja nastaju kao rezultat toga, odvijaju se ustaljenim vremenskim slijedom. Faza stimulacije dominantnog folikula traje 3 dana, vrijeme između najviše proizvodnje estradiola i ovulacije 1½ dan, a razmak od ovulacije do naredne menstruacije 11-16 dana. Kraćenje posljednjeg razmaka na manje od 11 dana označava neplodan ciklus, a produljenje označava trudnoću.
Maksimalni simptomi stvaranja sluzi sa znakovima plodnosti opažaju se na dan najviše proizvodnje estradiola koja prethodi simptomu sluzi vrhunca i ovulaciji. Brza promjena koja slijedi nakon simptoma sluzi vrhunca javlja se vrlo blizu danu ovulacije i posljedica je sve veće proizvodnje progesterona u ovo vrijeme. Nastupanje narednog menstruacijskog krvarenja, u slučaju izostanka trudnoće, iz ovih je događanja vrlo lako predvidjeti.



_________________
Što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. Luka 18:27

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13655
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Re: Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od sandra che cafe taj 26/1/2012, 14:47

cao,da li neko moze da mi protumaci moje nalaze.imam 41 god,nemam dece i nisam udata estradiol 12.36,progesteron0,175....FSH 103,9...LH 46,74....prolaktin 113,40.....testosteron 0,107....

sandra che cafe

Broj poruka : 2
Datum upisa : 26.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Re: Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od MARA taj 26/1/2012, 15:15

Koliko se ja razumem E2 je ispod granice
progesteron dobar

fsh preterano visok do 20 je gornja gr
lh dobar

prolaktin visok
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 33
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Re: Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od MARA taj 26/1/2012, 15:16

MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 33
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Re: Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od sandra che cafe taj 27/1/2012, 12:06

Hvala!!!!da li je moguce da je to trenutno stanje posto sam bila bolesna...a i mom ginekologu nisu jasni moji simptomi,pa me salje na dodatne analize...

sandra che cafe

Broj poruka : 2
Datum upisa : 26.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu Empty Re: Hormoni hipofize i jajnika u ženinom reprodukcijskom ciklusu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu