KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od HappyGirl taj 28/1/2008, 23:35

Igra hormona

Menstrualni ciklus kod žena traje prosečno 28 dana sa normalnim rasponom od 25 do 30 dana i hormonski je regulisan. Hormoni iz međumozga (hipotalamusa) GNRH stimulišu lučenje hipofizarnih hormona FSH i LH. FSH stimuliše lučenje estrogena u ovarijumu, a LH doprinosi stvaranju progesterona. Početak menstrualnog ciklusa je obeležen menstrualnim krvarenjem koje može trajati od 2 do 7 dana.
Sam ciklus podeljen je u tri osnovne faze: folikularna, ovulaciona i luteinska.
Samo menstrualno krvarenje pripada ranoj folikularnoj fazi.
Ovulaciona faza se nalazi u sredini menstrualnog ciklusa i karakteriše je skok nivoa hipofizarnih hormona (gonadostimulina) – LH (lutenizirajući hormon) i FSH (folikulo stimulirajući hormon).
Vrh skoka nivoa LH hormona u krvi se uzima kao sredina ovulacione faze iza koje neposredno sledi čin ovulacije. Taj vrh skoka LH se javlja približno tačno posle 14. dana od početka menstrualnog krvarenja, i posle 14 dana treba da usledi ponovno menstrualno krvarenje. Što se tiče same ovulacije ona sledi 7-24 h posle najvišeg skoka LH, odnosno tada dolazi do otpuštanja jajne ćelije iz meška jajnika - odigrava se ovulacija. Posle ovulacije sledi luteinska faza.

Folikularna faza

U ranoj folikularnoj fazi još u vreme menstrualnog krvarenja i neposredno posle toga vrednosti FSH, LH i estrogena u krvi su vrlo niski. FSH je hipofizarni hormon koji stimuliše razvoj i stvaranje folikula u jajnicima što će rezultirati ovulacijom. Dalje u toku ove folikularne faze dolazi do postepenog porasta FSH i estrogena dok neposredno pred ovulacionu fazu i nivo LH počinje da raste. U folikularnoj fazi folikuli u jajniku vrlo brzo sazrevaju a njihov razvoj stimuliše FSH. U sazrevanju većeg broja folikula izdvaja se jedan od njih koji je najviše napredovao u procesu sazrevanja i koji će biti opredeljen za ovulaciju. On ima visoku produkciju estrogena i on sa svoje strane utiče na povećano vezivanje FSH za taj folikul.
Međutim, samo povećanje estrogena u toku folikularne faze u krvi dospeva i do hipofize gde zaustavlja dalju pojačanu produkciju FSH (tzv. negativna povratna sprega), znači nivo estrogena koji raste zaustavlja dalju proizvodnju FSH.
U toku ovulacije će samo taj jedan ili ev. dva folikula (odnosno jajne ćelije) napustiti jajnik. Ostali folikuli podležu procesu degeneracije (propadanja) i oni u toj fazi luče izvesnu količinu androgena (testosterona) u preovulatornoj (na kraju folikularne faze) i ovulatornoj fazi što povećava libido kod žena (seksualnu želju) što je od značaja za funkciju oplođenja.

Ovulatorna faza

Ovulaciju karakteriše nagli skok LH (lutenizirajući hormon) čije su vrednosti desetostruke u odnosu na vrednosti pre ove faze. Nakon tog brzog skoka nivoa vrednosti u krvi dolazi i do naglog pada u toku od 7-24 h i u tom periodu sledi opuštanje jajne ćelije iz jajnika, dolazi do ovulacije. Što se tiče FSH postoji takođe jedan lak skok u ovoj fazi, ali te vrednosti su znatno niže, oko 3 puta u odnosu na prethodne vrednosti.
Značajno je da u toku skoka LH i FSH njihovo lučenje nije ravnomerno već ima pulzirajući karakter s tim što im se vrednosti menjaju na 90 minuta, odnosno svakih 90 min. se događaju skokovi odnosno pulsevi.
Samo izbacivanje jajne ćelije iz jajnika je omogućeno prskanjem meška (folikula) što je uslovljeno naglim povećanjem hormonske supstance koja se naziva prostaglnadin i koja učestvuje u samom procesu prskanja meška. Nivo prostaglandina posle ovulacija naglo opada.

Luteinska faza

Ovu fazu koja nastaje posle ovulacije označava formiranje žutog tela (korpus luteum). Naime odmah nakon ovulacije – izbacivanja jajne ćelije iz meška, dolazi do nakupljanja žutog pigmenta – luteina. Takođe, u mešku posle izbacivanja jajne ćelije dolazi do poajačane prokrvljenosti (vaskularizacije) odnosno formiranja novih manjih krvnih sudova (kapilara ). Nekada može doći i do prskanja ovih kapilara i krvarenja u
šupljinu meška. Vrlo retko ovo krvarenje može zahvatiti i skoro ceo jajnik, pa čak doći i do krvarenja u trbušnu duplju što kod žene može izazvati ozbiljne tegobe, a nekada se čak mora i hirurški intervenisati.
Razvoj žutog tela je relativno brz i traje oko 7 dana i praćen je povećanjem nivoa progesterona ali i estrogena u krvi. Posle tog maksimuma ukoliko ne dođe do oplođenja, trudnoće, njihove koncentracije počinju da opadaju. Sa svoje strane sekrecija FSH i LH iz hipofize u ovom periodu se održava na relativno niskom nivou. Osnovno stimulišući hormon u lutealnoj fazi je LH, a osnovni glavni produkt te stimulacije je progesteron. Progesteron kod žena koje nisu trudne potiče najviše iz jajnika, a vrlo malim delom se stvara u kori nadbubrežnih žljezda. Ali se praktično uzevši može reći da se on uglavnom stvara u žutom telu koje će vrlo brzo degenerisati u slučaju da ne dođe do trudnoće.
Međutim ukoliko do nje ipak dođe posteljica će svojim hormonima održati funkciju žutog tela još jedan izvestan period vremena. Paralelni pad progesterona i estrogena u krvnoj cirkulaciji dovešće do krvarenja i odlubljivanja sluzokože materice, odnosno do menstruacije.

Promene na sluzokoži materice (endometrijumu), grliću i vagini u toku menstrualnog ciklusa

U sluzokoži koja oblaže matericu (endometrijumu) u folikularnoj fazi dominira proliferacija (zadebljanje) i umnožavanje svih ćelijskih elemenata, pod uticajem FSH i estrogena. U luteinskoj fazi pod uticajem LH i progesterona sluzokoža materice pokazuje sekretornu aktivnost, stvaraju se minijaturne žljezdice i ona se na taj način priprema da
primu eventualno oplođenu jajnu ćeliju. Ukoliko ne dođe do trudnoće pred kraj ove faze dolazi do degeneracije ćelijskih elemenata sluzokože i menstrualnog krvarenja usled opisanog sinhronog pada progesterona i estrogena.
Na grliću materice sluzokoža u toku folikularne faze luči malo sluzi što se stalno povećava i do kraja ove faze čak i za 30 puta. Zbog pojačanog delovanja estrogena a zatim i hipofizarnih hormona taj sekert grlića u ovulacionoj fazi postaje obilan, tečan, elaastičan, viskozan(tegli se u vidu traka). NA mikroskopskom razmazu ova sekrecija se predstavlja u vidu paprati ili palminih grančica -papratizacija sluzi
ili tzv. Fern test (dijagnostički).
U luteinskoj fazi pod dejstvom progesterona viskoznost i elastičnost te sekrecije se gubi što takođe ima dijagnostički značaj.

_________________
Što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. Luka 18:27

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13653
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od vernem taj 30/4/2011, 16:43

Imam 27 godina i vec dve godine sam u braku. Iako jako zelim trudnocu, nikako da mi se desi to sto zelim. Naime , pre par dana sam uradila neke analize, tacnije test hormona. Te analize sam radila dan posle menzesa, a rezultati su mi sledeci
ESTRADIOL folikularna faza-21.30
FSH folikularna faza-47.80
LH folikularna faza 24.90
progesteron folikulrna faza-2.46
prolaktin-253.00
testosteron-0.69
T3-1.70
T4-101.00
free T3-4.16
TSH ultra sensitiv-5.560

Neka mi neko pojasni ove rezultate, jako mi je bitno, jer me zabrinjava ovo nesto sto je uvecano. HVALA VAM UNAPRED

vernem

Broj poruka : 1
Datum upisa : 30.04.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od dr mali pariz taj 30/4/2011, 17:46

Vernem,ponovi svoj post,i pitanje na ovoj temi https://kutak.forumotion.com/t215-fsh-folikulostimulirajuai-hormon-lh-luteinizirajuai-hormon
Inače,nisi navela ref. vrednosti,ali na osnovu estradiola,vidim da su ti FSH i LH prilično visoki...obrati se dobrom ginekologu,pa nek ti on pojasni.
Nadam se da ti to -dan posle menzisa-znači 2.dan ciklusa (jesi li hormone odradila sutradan od dana kad si dobila?).Povišene vrednosti govore o jako slabim rezervama jajnih ćelija.Ali za sve postoji rešenje.Mlada si,samo ne čekaj mnogo.
TSH je viši malo i ukazuje na hipotireozu...usporen rad štitne-i za to bi trebalo bar minimalnu dozu lekića da piješ...treba ti dobar i endokrinolog i ginekolog.Srećno!

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Folikularna, ovulaciona i luteinska faza 0913 Folikularna, ovulaciona i luteinska faza 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od ini89 taj 2/9/2011, 15:24

Zdravo,molim vas ako neko moze da mi ocita ove vrijednosti.....progesteron 0.86(folikularna faza0.25-0.54/lutealna faza 1.5-20/ovulacijska faza 0.25-6.22)
estradiol 164.03(f.faza18-147/predovulacijski pik 93-575/lutealna faza 43-214)
prolaktin 3.09,on mi je uredan to znam al se ne razumijem u ova 2 druga hormona....menstruaciju sam imala 11.08.....
ini89
ini89

Broj poruka : 23
Godina : 31
Location : Bosna i hercegovina-Tešanj
Datum upisa : 14.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od dr mali pariz taj 2/9/2011, 19:33

Ini,koji dsan ciklusa si radila hormone? Džabe nam ref.vredn. kad ne znam kog dana ciklusa si radila nalaz.

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Folikularna, ovulaciona i luteinska faza 0913 Folikularna, ovulaciona i luteinska faza 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od ini89 taj 2/9/2011, 21:32

radila sam danas,23 dan ciklusa,a radila sam ga zato sto u utorak idem kod endokrinologa........
ini89
ini89

Broj poruka : 23
Godina : 31
Location : Bosna i hercegovina-Tešanj
Datum upisa : 14.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od mirna taj 19/10/2011, 23:01

Pozdrav svima!
Da li moze neko da mi pomogne u ocitavanju ovih vrednosti.
hormone sam radila 3. dana ciklusa

FSH 3,3 <2-15>
LH 8,5 <1-10>
estradiol 13,0 <25-100>
progesteron 2,6 <1-9,5>
testosteron 0.33 <0.2-1.0>
prolaktin 522.0 <60-620>

referentne vrednosti sam dala za folikularnu fazu

mirna

Broj poruka : 1
Datum upisa : 19.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od noja taj 19/10/2011, 23:57

I
Mirna treba oggt sa insul. da se uradi radi odstupanja

lh ti je veci od fsh, prolaktin na gornjoj granici,
treba ti savet.endrokrin. za sterilite,terapija,odakle si ,koliko se trudite,god?

A tsh ?
Mi samo na osnovu ovih silnih nasih iskustsva dajemo
:savete nema dr ovde sve profesori Very Happy
noja
noja

Broj poruka : 6242
Godina : 42
Location : tamo gde Dunav teče
Datum upisa : 24.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od sladjanaboris taj 10/4/2013, 17:58

moze li pomoc ja sam radila progesteron 18 dan ciklusa i bio mi je 19.8 zanima me da li je taj nalaz dobar s obzirom da sam ga radila u luteinskoj fazi da li postoji mogucnos da sam ostala u drugom stanju ....

sladjanaboris

Broj poruka : 1
Datum upisa : 09.04.2013

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od ragaco taj 10/4/2013, 19:46

Sladjanaboris,dobrodosla!
Nisi navela jedinicu mere niti ref.vrednosti.
Inace,kod 28-dnevnog ciklusa,progesteron se meri 21.dana ili u duzem,odnosno kracem ciklusu-7 dana nakon ovulacije da se utvrdi je li do ovulacije doslo.
Dakle,ne mozes na osnovu progesterona 18. dana ciklusa razmatrati mogucnost trudnoce.
Sacekaj,pa uradi Beta hcg test krvi ili test urina,mada je beta merodavnija.

ragaco

Broj poruka : 1821
Godina : 40
Location : Beograd
Datum upisa : 28.08.2011

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od vakica taj 29/4/2014, 09:53

Dobar dan. Da li neko moze da mi procita ove nalaze, molim vas?
Zato sto mi je moja doktorka rekla da su mi hormoni niski i dala da pijem Legravan, a meni se cini da je sve u granicama.
Ipak sam ja laik, pa da proverim. Hvala :)
Analize sam radila 2. dan ciklusa.

Estradiol 17,4 (12.5 - 166)
FSH 6.1 (3.5 - 12.5)
LH 4.90 (2.4 - 12.6)

referentne vrednosti su za folikularnu fazu.

vakica

Broj poruka : 2
Datum upisa : 29.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od mamadabudem taj 29/4/2014, 10:30

Dobri su ti rezultati, možda je E2 maaalo niži, bez obzira što je u referentnim vrednostima. Uživaj! Wink Wink Wink 
mamadabudem
mamadabudem

Broj poruka : 2253
Location : Beograd
Datum upisa : 12.02.2014

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od KoMetaK taj 29/4/2014, 10:47

Vakice, i meni se cine dobri hormoni. E2 zavisi od ovulacije i ciklusal. Kog dana ciklusa si radila hormone? Odnos izmedju FSH i LH Je dobar. Najbolje da proveris sa jos nekim, ali ja ne bih tu ukljucivala terapiju.
KoMetaK
KoMetaK

Broj poruka : 7138
Godina : 47
Location : Italija
Datum upisa : 09.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od vakica taj 29/4/2014, 11:56

Drugi dan ciklusa sam radila. Hvala, ni ja nisam za terapiju :)

vakica

Broj poruka : 2
Datum upisa : 29.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od sandy23 taj 26/7/2014, 11:24

Dobar dan, radila sam hormonski drugi dan ciklusa i rezultati su sledeći:
TSH 0357 0,350-4940 mlU/L
T3 1.27 0,89-2,44 nmol/L
T4 75.98 62,67-150,83 nmol/L
Prolaktin - 253.44 108.78 - 557.13 mlU/L
Estradiol E2 192.0 77-921 F.F.
139-2381 S.C.
77-1145 L.F.
<103 P.M.

Progesteron (PG) 1.00 0.32-0.95 F.F. nmol/L
3.81-50.56 L.F.
8.9-468.4 I Tr.
71.55-303 II Tr.
88.7-171 III Tr.
0.32-0.64 P.M.

LH 7.51 2.39-6.60 F.F. mlU/mL
9.06-72.24 S.C.
0.90-9.33 L.F.

FSH 5.95 3.35-21.63 F.F. mlU/mL
4.97-20.82 S.C.
1.11-13.99 L.F.

Testosteron 0.95 0.45-3.74 nmol/L

E sad ginekolog mi kaze da je to sve ok, doktorka iz doma zdravlja kaze da TSH treba ponoviti za tri meseca. Sta vi mislite iskusne zene? Ponovila bih hormone u 2. i trecoj fazi ciklusa pa me zanima koji su zaista bitni da se ponove? Ja do sada nisam imala problem da zatrudnim ali sad ne znam kakva je situacija. Bila su dva spontala u 5. mesecu zbog nekih infekcija i jedna uspezna trudnoca izmedju te dve. Hvala puno!

sandy23

Broj poruka : 39
Datum upisa : 26.07.2014

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od BiKsi :) taj 26/7/2014, 11:58

Evo ovde cu ti odgovoriti, da ne zatrpavamo temu.

https://kutak.forumotion.com/t1977p510-hormonski-status#502514

_________________
Kad nemamo decu,jedva čekamo da ih dobijemo,a kad ih dobijemo,jedva ćemo čekati nekome da ih uvalimo!Wink
Ja`80-hipotireoza,hašimoto,PCO,hiperinuslinemija,pai-1 4g/5g,mm`79-azospermija;
1) Spebo, XI 2009.ICSI, 3 osmocelijska-beta 2.5,
2) Spebo V 2010.FET, 2 blaste-beta 463-biohemijska,
3) Spebo V 2013.ICSI, 3 cetvorocelijska-beta 168,8, 7.6.2013. videli srce 14.12.2013. Kinder suprise!
4) Spebo, IV 2016.ICSI,1 osmocelijski i 1 blasta-beta 4,
5) Spebo, V 2017. FET, 2 blaste-beta 2,
6) Spebo, VI 2018. FET, 3 blaste-beta 214 🐥, 29.10.2018. videli ❤  6.6.2019. stigla Rodjena
Lilypie Kids Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22654
Godina : 40
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od Nessi taj 6/5/2017, 20:31

Vidim da ova tema već dugo nije aktivna ali mi se čini da ono što me sad zanima najviše odgovara ovoj temi. Da li neko ima iskustva sa neusklađenim fazama ciklusa jajnika i endometrijuma? Osim što su opšte poznate tri faze ciklusa vezane za jajnike (folikularna, ovulatorna i lutealna), postoje i tri faze endometrijuma: "proliferativna faza u kojoj endometrijum zadebljava, napreduje, prokrvljuje i traje otprilike do 14. dana ciklusa, sekretorna faza, kada dolazi do pojačane sekrecije i endometrijum je spreman  za prihvatanje i usađivanje embriona i treća faza je propadanje endometrijuma i krvarenje." Ovo pod znacima navoda sam kopirala sa jednog sajta.

Ja lično nisam znala za nazive ovih faza endometrijuma do danas, kada sam dobila histopatološki izveštaj na osnovu odstranjenog polipa endometrijuma, gde su u napomeni naveli da je endometrijum bio u ranoj sekretornoj fazi. Meni je histeroskopska polipektomija rađena 6. dana ciklusa i u neverici sam da je tada već počela sekretorna faza endometrijuma, koja bi po svim tekstovima koje sad izguglah, trebalo da počne tek nakon ovulacije, tj. posle 14. dana ciklusa. Pri tom su moje ovulacije do sada uvek bile uredne, 14. ili 15. dana ciklusa, a za endometrijum su mi svi lekari tvrdili da je u tom periodu pre ovulacije odličan, troslojni, obično 9-10mm. Ako mi je endometrijum 6. dana ciklusa u sekretornoj fazi, to je onda skroz neusklađeno sa folikularnom fazom u kojoj su tog dana ciklusa jajnici? Ovo mi baca skroz novo svetlo na moje neuspešne postupke IUI, IVF i FET jer ako je tako bilo uvek onda embrioni nisu ni mogli da se usade. Da li neko ima slična iskustva i da li je moguće da ove faze budu u takvom raskoraku?

Nessi

Broj poruka : 337
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 23.04.2017

https://tripprototip.blogspot.rs

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od BiKsi :) taj 6/5/2017, 20:45

Nessi, sigurno da moze, ali ne verujem da je u svakom ciklusu isto. Da li si pila kontracepciju pred histeroskopiju ili ne? Moguce da je takav bio jedan ciklus, bas taj kad si radila histero.

_________________
Kad nemamo decu,jedva čekamo da ih dobijemo,a kad ih dobijemo,jedva ćemo čekati nekome da ih uvalimo!Wink
Ja`80-hipotireoza,hašimoto,PCO,hiperinuslinemija,pai-1 4g/5g,mm`79-azospermija;
1) Spebo, XI 2009.ICSI, 3 osmocelijska-beta 2.5,
2) Spebo V 2010.FET, 2 blaste-beta 463-biohemijska,
3) Spebo V 2013.ICSI, 3 cetvorocelijska-beta 168,8, 7.6.2013. videli srce 14.12.2013. Kinder suprise!
4) Spebo, IV 2016.ICSI,1 osmocelijski i 1 blasta-beta 4,
5) Spebo, V 2017. FET, 2 blaste-beta 2,
6) Spebo, VI 2018. FET, 3 blaste-beta 214 🐥, 29.10.2018. videli ❤  6.6.2019. stigla Rodjena
Lilypie Kids Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22654
Godina : 40
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od Nessi taj 6/5/2017, 20:48

Nisam pila kontracepciju. Nemam pojma o čemu se radi Shocked

Nessi

Broj poruka : 337
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 23.04.2017

https://tripprototip.blogspot.rs

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od alisa taj 6/5/2017, 21:01

Nessi mozda bi tebi bilo onda najbolje da uradis era test ako mozes finansijski to da priustis...
alisa
alisa

Broj poruka : 1753
Godina : 42
Datum upisa : 01.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od BiKsi :) taj 6/5/2017, 21:14

Nessi, ali sad je pitanje i sta znaci rana sekretorna faza. Nije losa ideja od Alise, za era test, posebno kazes da si isla na fet, znaci imas materijala za zamrzavanje. Ne znam ni sama. Sigurno u svakom ciklusu ne krece u isto vreme sve. Mozda da se posavetujes sa jos nekim ginekologom, mozda jos jedna histeroskopija ne bi bila losa. Razmisljam naglas. Ako su ti govorili da je endometrijum trolinijski, lep, to je opet bilo u tim ciklusima, isigurno je bilo tako. Ja sam mislila da se histeroskopija radi od 8-14.dana ciklusa, i da se tada najbolje vidi stanje stvari, ili sam to nesto umislila. Jesi li citala temu histeroskopija,ja je nisam radila, pa nemam prave informacije.

_________________
Kad nemamo decu,jedva čekamo da ih dobijemo,a kad ih dobijemo,jedva ćemo čekati nekome da ih uvalimo!Wink
Ja`80-hipotireoza,hašimoto,PCO,hiperinuslinemija,pai-1 4g/5g,mm`79-azospermija;
1) Spebo, XI 2009.ICSI, 3 osmocelijska-beta 2.5,
2) Spebo V 2010.FET, 2 blaste-beta 463-biohemijska,
3) Spebo V 2013.ICSI, 3 cetvorocelijska-beta 168,8, 7.6.2013. videli srce 14.12.2013. Kinder suprise!
4) Spebo, IV 2016.ICSI,1 osmocelijski i 1 blasta-beta 4,
5) Spebo, V 2017. FET, 2 blaste-beta 2,
6) Spebo, VI 2018. FET, 3 blaste-beta 214 🐥, 29.10.2018. videli ❤  6.6.2019. stigla Rodjena
Lilypie Kids Birthday tickersLilypie Second Birthday tickers
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22654
Godina : 40
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od Nessi taj 6/5/2017, 21:42

Alisa, slažem se iako do sada nisam baš uzimala u obzir ERA test ali znam šta je i koliko košta, a na žalost jeste preskup.

Biksi, što se FET-a tiče, imala sam samo jednu zamrznutu blastu i tu nije uspela implantacija. Sad ih više nemam, već idem na klasičnu stimulaciju, a kad je stimulisani ciklus u pitanju, nisam sigurna da je ERA od velike koristi. Svakako ću se konsultovati sa doktorkom.

Inače, histeroskopija može da se radi od trenutka kad prestane krvarenje pa sve dok ne dođe do ovulacije, obično se radi od 6. do 12. dana ciklusa. Meni je rađena 6. jer bi me uhvatili prvomajski praznici pa bih je radila tek 11. dana, a dr je rekao na osnovu ultrazvuka da može da se radi 6. dana ciklusa i da je tako bolje jer je bio baš mali polip na endometrijumu koji bi se teže mogao skinuti da je histeroskopija rađena 11. dana ciklusa.

Nessi

Broj poruka : 337
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 23.04.2017

https://tripprototip.blogspot.rs

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od micam taj 6/5/2017, 21:57

Umesto ERA moze da se uradi selektivno vracanje embriona znaci isti dan vracaju embrione razlicite starosti(obicno 3 vrate kad ima) i radi se u FET-u ali naglasis u stimulisanom postupku da hoces to i oni zamrznu embrione razlicite starosti
micam
micam

Broj poruka : 1291
Godina : 48
Datum upisa : 12.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od Nessi taj 6/5/2017, 22:05

Hvala na savetu, interesantna je ideja. Čitala sam već o tome na ovom forumu i vidim da je aktuelno. Videću prvo da li će biti toliko embriona za zamrzavanje...

Nessi

Broj poruka : 337
Godina : 42
Location : Beograd
Datum upisa : 23.04.2017

https://tripprototip.blogspot.rs

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od micam taj 6/5/2017, 22:27

Nessi moze i sa dva da se radi.Jedan bude 2 ili 3 dnevni a drugi blasta
micam
micam

Broj poruka : 1291
Godina : 48
Datum upisa : 12.11.2015

Nazad na vrh Ići dole

Folikularna, ovulaciona i luteinska faza Empty Re: Folikularna, ovulaciona i luteinska faza

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu