Dešavanja u mojoj trudnoći - za one koje nemaju otvoren TD
+59
cicsa80
korpica
dra00
Zoka83
mijaki
MAAKKI
buby
heart84
LaFolie
Bokicalepotica
Sneza
caci
sreda
Dacaa
Republica
bobica83
MARA
bak
Nefertari
dragmilk
nena beba
jaca*caca
djole42
Struzzo
nesalela
JocY
shenon
Milijana
Tanja83
zoxa
bebko
missile
Marija86
KoMetaK
Mirjana
*AIDA*
stefi :*
maki79
anak
Xena
lolipop
nacKa
Kamilica
lena
Botox
maus
lilly13
lilya
Mali Princ
BiKsi :)
noja
natalija
Akijeva
Sofka
vremejezabebe
dr mali pariz
Orline
Shizika
Mrvica
63 posters
Strana 15 od 40
Strana 15 od 40 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Re: Dešavanja u mojoj trudnoći - za one koje nemaju otvoren TD
E, da... davila sam i Caty oko BH kontrakcija... Mene je npr. zanimalo kad se i da li se one utvrdjuju CTG-om (najranije), valjda je to najpouzdaniji nacin), tj. da li je dovoljno otici "samo" na UZ ako trudnica posumnja da ih ima ili bi trebalo ici bas na CTG. Cisto iz predostroznosti, kontrakcije su ipak kontrakcije i nikad se ne zna.
Meni su rekli npr. da je za CTG rano (bila sam negde 5. mesec, ili 6), a Caty su u "Frontu" poslali pravo na CTG... Pisem konfuzno jer Andrija cas spava a cas se budi... izvinite!
Meni su rekli npr. da je za CTG rano (bila sam negde 5. mesec, ili 6), a Caty su u "Frontu" poslali pravo na CTG... Pisem konfuzno jer Andrija cas spava a cas se budi... izvinite!
lena- Broj poruka : 4087
Godina : 54
Datum upisa : 18.02.2010
Leno, skapirala, hvala ti. Da li je to imalo iakkve veze sa nekim kao menstrualnim bolom-kako opisuju u knjizi?
Prinče, t nisi imala ove kontarkcije?
Nekad osetim, ni svaki dan, ali bude taj osećaj kao menstrualni bol koji odmah pusti. I tako 1x, nema vezanih...
Prinče, jest lepo ako sve bude u rokovima...ja majstore da mi postave par kutija u kupatilo čekam mesec dana, a platiću sve-bez čekanja...izluđuje me neažurnost, jer ja nisam takva.
Onda za krečenje, dever sve nešto odlaže od vikenda do vikenda, a sad je sveki bolesna...tako da se vazda nepredviđenih stvari depava, i iz tog razloga nekako mi lakše da sve bude pre vremena potaman
Inače stigla mi krvna slika, urin i tsh.
TSH je 0,8-prošli mesec bio 0,7, neću menjati terapiju dok miruje. Gvožđe palo sa 16 na 9, adonja je 6...sad već ne znam d ali će biti neke gvožđurije da se uvede ili je krajnje vreme da tu kinou kupim Hemoglobin identičan kao i prošli put -108...
A glukoza...ripila na 5,8, tako da-slatko se totalno izbacuje...a jesam sinoć pljesak ubila u 20h
Urin je dobar bez svih onih zajeb.... bakterija malo, čekamo urinokulturu,ali verujem da će biti dobra. Čekam i bris grla.
Prinče, t nisi imala ove kontarkcije?
Nekad osetim, ni svaki dan, ali bude taj osećaj kao menstrualni bol koji odmah pusti. I tako 1x, nema vezanih...
Prinče, jest lepo ako sve bude u rokovima...ja majstore da mi postave par kutija u kupatilo čekam mesec dana, a platiću sve-bez čekanja...izluđuje me neažurnost, jer ja nisam takva.
Onda za krečenje, dever sve nešto odlaže od vikenda do vikenda, a sad je sveki bolesna...tako da se vazda nepredviđenih stvari depava, i iz tog razloga nekako mi lakše da sve bude pre vremena potaman
Inače stigla mi krvna slika, urin i tsh.
TSH je 0,8-prošli mesec bio 0,7, neću menjati terapiju dok miruje. Gvožđe palo sa 16 na 9, adonja je 6...sad već ne znam d ali će biti neke gvožđurije da se uvede ili je krajnje vreme da tu kinou kupim Hemoglobin identičan kao i prošli put -108...
A glukoza...ripila na 5,8, tako da-slatko se totalno izbacuje...a jesam sinoć pljesak ubila u 20h
Urin je dobar bez svih onih zajeb.... bakterija malo, čekamo urinokulturu,ali verujem da će biti dobra. Čekam i bris grla.
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010
meni ce biti ovo prvi rodjus da necu praviti ama bas nista
em nemam zelju ni volju
em za nas dvoje sad tu ceo dan u kuhinji da provedem, a i ne slavim vec godinama... ko se seti dodje na sokic i kolace
al ove godine ni slatkog nece biti
ne mogu i necu da pravim, jer cim ima, ja ne mogu da odolim i moram da gricnem... tako da zaboravljam na kolace do daljnjeg...
pariz sta je ta kinoa?
ja sam startovala s dobrim gvozdjem od 33,3 al to je sam pocetak
ko zna kolko je vec sada i kolko je palo...
a jezim se sirota kad pomislim na one preparate gvozdja i dodatnu muku
kaze mi majka, ona je primala u debelo meso injekcije gvozdja :/
to ne zelim ni da zamisljam...
a sto se tice ljudi oko nas koji kao sto zivota da imaju, sve mi je poznato
mene je to uvek izludjivalo (mozda imamo tu crtu mi zemljani znaci :) )
ali uopste ne volim kada nemam kontrolu nad situacijom, niti kada mi se sve izdesava u poslednji minut
a ovaj moj, bas kao sto zivota da ima... sav je mrtav ladan, a od mene otpada...
eto iskukah se i ja neplanski...
em nemam zelju ni volju
em za nas dvoje sad tu ceo dan u kuhinji da provedem, a i ne slavim vec godinama... ko se seti dodje na sokic i kolace
al ove godine ni slatkog nece biti
ne mogu i necu da pravim, jer cim ima, ja ne mogu da odolim i moram da gricnem... tako da zaboravljam na kolace do daljnjeg...
pariz sta je ta kinoa?
ja sam startovala s dobrim gvozdjem od 33,3 al to je sam pocetak
ko zna kolko je vec sada i kolko je palo...
a jezim se sirota kad pomislim na one preparate gvozdja i dodatnu muku
kaze mi majka, ona je primala u debelo meso injekcije gvozdja :/
to ne zelim ni da zamisljam...
a sto se tice ljudi oko nas koji kao sto zivota da imaju, sve mi je poznato
mene je to uvek izludjivalo (mozda imamo tu crtu mi zemljani znaci :) )
ali uopste ne volim kada nemam kontrolu nad situacijom, niti kada mi se sve izdesava u poslednji minut
a ovaj moj, bas kao sto zivota da ima... sav je mrtav ladan, a od mene otpada...
eto iskukah se i ja neplanski...
Botox- Broj poruka : 4342
Godina : 38
Datum upisa : 10.04.2011
Bojana, kinoa...ah...pisala o njoj, a puuuuuuna gvožđa i koječega ...
i ja ne bih te preparate gvožđa koji su "teški" kako kaže moj dr...te ću pokušati sa ishranom..
evo opet kačim isto:
Opis proizvoda:
pakovanje od 200 grama
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i
,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane
starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva: sadrži više kalcijuma od
mleka i više proteina od mesa. Kinoa sadrži sve esencijalne
aminokiseline. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača
organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao
prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.
Ovaj proizvod nosi oznaku ,garantovano biološki uzgoj'.
•lekovita svojstva:
Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje
druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i
greje telo. Tonificira bubrege.
Dobar je izvor vitamina B2 i nijacina. Takođe dobar je izvor gvožđa i
fosfora i zato se preporučuje u dijetama za lečenje anemije.
Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.
Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od
celijakije.
•način pripreme:
U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri
smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica
ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.
Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je
pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u
pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da
biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou
možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i
poslastica.
i ja ne bih te preparate gvožđa koji su "teški" kako kaže moj dr...te ću pokušati sa ishranom..
evo opet kačim isto:
Opis proizvoda:
pakovanje od 200 grama
Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i
,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane
starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva: sadrži više kalcijuma od
mleka i više proteina od mesa. Kinoa sadrži sve esencijalne
aminokiseline. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača
organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao
prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama.
Ovaj proizvod nosi oznaku ,garantovano biološki uzgoj'.
•lekovita svojstva:
Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje
druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i
greje telo. Tonificira bubrege.
Dobar je izvor vitamina B2 i nijacina. Takođe dobar je izvor gvožđa i
fosfora i zato se preporučuje u dijetama za lečenje anemije.
Odlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.
Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od
celijakije.
•način pripreme:
U 1-2 šolje vode sipati 1 šolju kinoa i sačekati da zavri. Kada zavri
smanjiti vatru i ostaviti da lagano vri oko 15 minuta (sve dok se klica
ne odvoji od semena). Kada se skuva, kinoa je vazdušasta i lagana.
Kinou možete začiniti po želji, možete joj dodati razne sosove ili je
pripremati uz druge namirnice. Pripremajte kinou i kao pirinač (u
pilavima, rižotima...). Slobodno je mešajte sa drugim žitaricama, da
biste pojačali jelo. Kombinujte je sa povrćem i mahunarkama. Kinou
možete i samleti u brašno i koristiti za pečenje hleba, peciva i
poslastica.
opa, super
nisam cula za nju
a cini se odlicna
verovatno je ima u boljim zdravim hranama, nadam se da joj je cena pristupacna...
nisam cula za nju
a cini se odlicna
verovatno je ima u boljim zdravim hranama, nadam se da joj je cena pristupacna...
Pari, bice dobri rezultati - sada ce i sve biljcice, salatice, lukovi, zelja... I proso je extra, priprema se slicno kinoi, samo naglasite u zdravoj hrani da hocete oljusteno, da ne dobijete za papagaje...
Govedji prsut, ali pravi i da nije preslan, je extra za gvodzdje - ja ga uzimam za dorucak, a nabavljam ili iz Novog Pazara njihov je manje slan i lepse susen) ili uzicko-zlatiborskog kraja- od proverenih dobavljaca.
Mada mislim da mi gvozdje najvise drze ove moje integralne dzidze, hleb bez kvasca i sl...
Pravo da ti kazem, meni je bitnije da su ti urin i urinokultura ok - oni nose mnogo vece rizike nego krvna slika
Sto se tice kontrakcija, teorijski bi trebalo da sam ih imala, ali Bogu hvala ja ih nisam osetila. Mozda su bile u snu ili ne znam kada... Uglavnom, ne bih mogla da kazem da sam ih imala.
Govedji prsut, ali pravi i da nije preslan, je extra za gvodzdje - ja ga uzimam za dorucak, a nabavljam ili iz Novog Pazara njihov je manje slan i lepse susen) ili uzicko-zlatiborskog kraja- od proverenih dobavljaca.
Mada mislim da mi gvozdje najvise drze ove moje integralne dzidze, hleb bez kvasca i sl...
Pravo da ti kazem, meni je bitnije da su ti urin i urinokultura ok - oni nose mnogo vece rizike nego krvna slika
Sto se tice kontrakcija, teorijski bi trebalo da sam ih imala, ali Bogu hvala ja ih nisam osetila. Mozda su bile u snu ili ne znam kada... Uglavnom, ne bih mogla da kazem da sam ih imala.
Mali Princ- Broj poruka : 1962
Godina : 50
Datum upisa : 10.03.2011
nisam znala da je i prso dobar, njega inace jedem
:) sad ste me obradovali :)
:) sad ste me obradovali :)
a za gvozdje i ja cu sad ko papagaj, kasicica kakaa dnevno, do dve
kakaao kazu ima bas dosta gvozdja
kakaao kazu ima bas dosta gvozdja
hvala cure...
za ovo mazenje stomaka nisam cula da ne valja,moram da prestanem to da radim,al zasto ne valja nesto nema logike pa nemamo magiju u rukama
za ovo mazenje stomaka nisam cula da ne valja,moram da prestanem to da radim,al zasto ne valja nesto nema logike pa nemamo magiju u rukama
stefi :*- Broj poruka : 553
Datum upisa : 16.03.2012
dr mali pariz :: Leno, skapirala, hvala ti. Da li je to imalo ikakve veze sa nekim kao menstrualnim bolom - kako opisuju u knjizi?
Prinče, ti nisi imala ove kontarkcije?
Nekad osetim, ne svaki dan, ali bude taj osećaj kao menstrualni bol koji odmah pusti. I tako 1x, nema vezanih...
............. Inače stigla mi krvna slika, urin i tsh. TSH je 0,8-prošli mesec bio 0,7, neću menjati terapiju dok miruje. Gvožđe palo sa 16 na 9, adonja je 6...sad već ne znam d ali će biti neke gvožđurije da se uvede ili je krajnje vreme da tu kinou kupim Hemoglobin identičan kao i prošli put -108... A glukoza...ripila na 5,8, tako da-slatko se totalno izbacuje...a jesam sinoć pljesak ubila u 20h
Pariz, jeste nesto kao menstr. bol, stomak bude ceo tvrd, bas tvrd. Ma, da, cim nema vezanih i u regularnim intervalima (vremenski), to su BH kontrakcije. Uostalom, one su sasvim normalna pojava (sem kod mene panicarke koja je reagovala brigom i sumnjom na svaki simptom trudnoce!). Rekoh danas Princu, tako sam bar citala, neke trudnice ih naprosto ne osecaju ali to ne znaci da se i njihova materica na isti nacin ne vezba za buduci porodjaj.....
Htedoh nesto da dodam za Fe. Ja sam ga zanemarivala, kao po obicaju i celokupnu analizu KS... Onda su me dr ubedili da je Fe vrlo bitno za bebu, za njen razvoj i mentalni i fizicki... da bude OK to gvozdje. I da kod vecine trudnica nije dovoljno ono gvozdje koje su uzima preko hrane, da jednostavno ne moze toliko da se "nabilda" koliko je mami i bebi potrebno, da se ne apsorbuje u organizmu, te da stoga ne moramo da bezimo (kao ja) od "gvozdjurije" kako ti lepo napisa. A kako nedelje trudnoce odmicu, beba sve vise i vise uzima Fe od mame... Ti jos imas komata 2 ! Dakle, bolje da ti Fe ne padne mnogo... dr ce ti vec reci svoje misljenje... Ja sam uzimala heferol (koji je bas jak) a problem sa zatvorom imala...
stefi, nemamo magiju , ali to moze da podstakne kontrakcije, a i povecava temperaturu pa beba hoce napolje... isto vazi i za topliju vodu dok se tusiras po stomaku...
moju sestru su u porodilistu slali na tusiranje toplom vodom i kruzno masiranje tusem da ubrzaju porodjaj - bolje nego indukcija
moju sestru su u porodilistu slali na tusiranje toplom vodom i kruzno masiranje tusem da ubrzaju porodjaj - bolje nego indukcija
Mali Princ- Broj poruka : 1962
Godina : 50
Datum upisa : 10.03.2011
Uh ja sam sad u drugoj trudnoci imala katastrofa laznjake, radila sam do ulaska u 8 mes i uglavnom na poslu su me hvatale jer sam sedela u nekoj neudobnoj visokoj stolici, ma ceo stomak mi se stvrdne, a boli odozgo kao da kamen nosim povrh stomaka a i nekako zateze, bas uzasan osecaj.
Nefertari- Broj poruka : 3133
Godina : 41
Datum upisa : 04.08.2009
Tacno tako, Prince, tusiranje toplijom vodom moze da podstakne kontrakcije (a ja volim vrucom vodom da se tusiram, mozete misliti, odmah sam presla na "hladan tus"... )..........
E, Nef, lepo rece "laznjaci", uh sto sam ih mrzela.......
E, Nef, lepo rece "laznjaci", uh sto sam ih mrzela.......
Upravo kako kažeš, oba dr koja me vode imaće priliku da kažu svoje mišljenje.lena :: Dakle, bolje da ti Fe ne padne mnogo... dr ce ti vec reci svoje misljenje... Ja sam uzimala heferol (koji je bas jak) a problem sa zatvorom imala...
Lično, ne bih ga unosila,ali ako kažu da mora-nije teško, svašta.
Šta sam u sebe sve ubacila da bih do ovog blaga došla, zar ću na metal da kukam?
Nego, čini mi se da je za mesec baš pao-sa 16 na 9. Ali to je period kad su i one počele ubrzanije da dobijaju na težini, zar ne?
Prinče, i ja imam više zent od nekih infekcija, virusa i sl. nego od malokrvnosti.
Hvala vam što ste podelila sa mnom vaše shvatanje tih kontrakcija i iskustva.
Inače sad -tj. pre 2 sata , sad i više, kad sam mamu pratila kući, ija da prošetam, svratim u jednu "zdravu hranu", i nađem kinou, ali rok je do početka juna...a pola kg ima pakovanje i petsto i neki dinar košta...Moram probati u mojoj, proverenoj zdravoj hrani. I taj ovas ću da nabavim, iako me i sam naziv na papagaja asocira
dobro de- tražiću oljušćeni...sećam se da si već jednom to napomenula.
Eto ceo dan ništa slatko nisam uzela. Lažem. Jesam jutros bananu, ali zbog K.
Neću više spremati slatkiše. mrzim sebe zbog te slabosti.Celu tepsiju onog kolača sam razdelila
Ostavila mužu parče.
Inače sam skroz pod utiskom Dace...je l ona imala svoj dnevnik? Malo sam listala Dešavanja, vidim da je od sredine marta nema, ali sem kukanja na leđa-što mnoge to radimo, ja ne videh da je išta pisala što bi ukazalo na taj prevremen porođaj...ne znam...
Ajd cure, žive bile!
I ja sam, pariz, pod utiskom..Iščitavala unazad...ništa specijalno nisam našla. Ona je imala VTO dnevnik, ovaj nije. Ne puštame iako ne bi trebalo. Al ne vredi, i lepe i ružne stvari zajedno proživljavamo...A ovo je retko teška i ružna stvar što se njoj desila.
Korisne info oko BH kontrakcija...Ima vremena za mene, daleko je još to, ali probaću da upamtim
Vidim, nisko gvožđe pariz...Pa i za očekivati je...Dva su to bebca. I ja bih probala prirodno do kad god može, ali što kažeš. koliko mso tableta unele u sebe, još jedna nam neće smetati
Nosila sam juče u Jevremovu rezultate dabl testa, dr zadovoljna, kontrola za 4 nedelje. Fala bogu da ne zatreba ranije, jedino ako me ova dr što sam počla ići kod nje nije isplanirala nešto pre.
Ionako sam ove nedelje neplanski bila dva puta. Na pregledu juče beba manja za dva dana nego u sredu. Tj ista, ali bi trebalo da je veća. Nisam se smorila, drugi UZ aparat, drugi dr, prvi abdominalno, drugi vaginalno, verovatno je odatle ta razlika.Bitno je da su dr-ovi zadovoljni. Juče sam ponovo videla kako skače i okreće se, ali bukvalno. Jajnici mi se smiruju, ostale još neke dve ciste, manje...Valjda će se i one resorbovati uskoro.
Niko ne sme da mi uzme bris, probala dr da stavi spekulum i polip se preprečio, pa se boje krvarenja. Tako da ne diraju do daljnjeg.
Prestala Siofor, jupiii, jedna manje, I dexason skoro izbačen, po malčice još imam
Korisne info oko BH kontrakcija...Ima vremena za mene, daleko je još to, ali probaću da upamtim
Vidim, nisko gvožđe pariz...Pa i za očekivati je...Dva su to bebca. I ja bih probala prirodno do kad god može, ali što kažeš. koliko mso tableta unele u sebe, još jedna nam neće smetati
Nosila sam juče u Jevremovu rezultate dabl testa, dr zadovoljna, kontrola za 4 nedelje. Fala bogu da ne zatreba ranije, jedino ako me ova dr što sam počla ići kod nje nije isplanirala nešto pre.
Ionako sam ove nedelje neplanski bila dva puta. Na pregledu juče beba manja za dva dana nego u sredu. Tj ista, ali bi trebalo da je veća. Nisam se smorila, drugi UZ aparat, drugi dr, prvi abdominalno, drugi vaginalno, verovatno je odatle ta razlika.Bitno je da su dr-ovi zadovoljni. Juče sam ponovo videla kako skače i okreće se, ali bukvalno. Jajnici mi se smiruju, ostale još neke dve ciste, manje...Valjda će se i one resorbovati uskoro.
Niko ne sme da mi uzme bris, probala dr da stavi spekulum i polip se preprečio, pa se boje krvarenja. Tako da ne diraju do daljnjeg.
Prestala Siofor, jupiii, jedna manje, I dexason skoro izbačen, po malčice još imam
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
Orle, dexason isto postepeno ukidaš?
Ma da, kontrola na 4 nedelje, tako i ja, naravno da ćeš ako primetiš nešto neobično, javiti se i ranije.
Meni bi sad trebalo opet da pregleda grlić...prošli put je to radio bez spekuluma, jer se sećate za papu i kolpo kako sam sa spekulumom prošla?
I, šta kažeš, vrti se mamin borac samo tako...duša mala.
te razlike su sigurno razlike usled svega što si navela.
Ma da, kontrola na 4 nedelje, tako i ja, naravno da ćeš ako primetiš nešto neobično, javiti se i ranije.
Meni bi sad trebalo opet da pregleda grlić...prošli put je to radio bez spekuluma, jer se sećate za papu i kolpo kako sam sa spekulumom prošla?
I, šta kažeš, vrti se mamin borac samo tako...duša mala.
te razlike su sigurno razlike usled svega što si navela.
Da, da, postepeno...Pila sam ja njega i po 1mg, pa 0.75, onda dugo 0.5mg. Sad sam na 0.25mg. I to ću na drugi dan još par puta i voila
Ako ne ubace metil dopu Dva puta mi bio povišen pritisak, ali to je bilo kad sam išla zbog krvarenja...Čudi me da mi nije bio 200 umesto 140.
Sad ga merim kući, kao baba, dobar je stalno. Ali su dr-ovi na oprezu. Što razumem.
Pa i ja mislim da je samo usled toga razlika. Vrti se brate...Čak mi se učinilo i da nešto mota ručicom, pa sam zamislila pupčanik kao laso
Leno, uskoro će mužić, još mesec dana...Kud sve, tud i ovo. Ne može da iščeka, nervozan je baš, oteglo mu se.
Ako ne ubace metil dopu Dva puta mi bio povišen pritisak, ali to je bilo kad sam išla zbog krvarenja...Čudi me da mi nije bio 200 umesto 140.
Sad ga merim kući, kao baba, dobar je stalno. Ali su dr-ovi na oprezu. Što razumem.
Pa i ja mislim da je samo usled toga razlika. Vrti se brate...Čak mi se učinilo i da nešto mota ručicom, pa sam zamislila pupčanik kao laso
Leno, uskoro će mužić, još mesec dana...Kud sve, tud i ovo. Ne može da iščeka, nervozan je baš, oteglo mu se.
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
ju daleko bilo,imacu to u vidu,ipak koristna informacija
stefi :*- Broj poruka : 553
Datum upisa : 16.03.2012
Moj bebac muškić je jednom žvaćkao pupčanik , ma svašta oni probaju
Namirnice bogate gvoždem
Anemija
prouzrokovana nedostatkom gvožda cesto se javlja kod dece, tinejdzerki,
žena sa intenzivnim menstroalnim krvarenjima i starih ljudi. Ljudima
koji pate od anemije preporucuje se ishrana namirnicama bogatim
gvoždjem, pored suplemenata gvožda koje prepisuje lekar.
Na
apsorpciju gvožda iz namirnica uticu mnogi faktori. Njegoa apsorpcija
pre svega zavisi od forme gvožda koja se nalazi u naminicama, pa se tako
gvožde koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje
adsorbuje od formi gvožda koje se nalaze u povrcu.
Namirnice u
kojima ima najviše gvožda životinjskog porekla su: svinjska, pileca,
goveda dzigeica, ostrige. Namirnice koje nisu životinjskog porekla a
sadrže velike kolicine apsortivnog gvožda su : žitne cerealije, kuvani
pasulj i grašak, socivo, semenke bundeve.
Nešto slabiji ali dobar
izvor gvožda su: govedina, curetina, škampi, sardine, peceni krompir
zajedno sa ljuskom, konzervisane špargle.
Trudnice ne bi trebalo da previše cesto jedu dzigeicu jer ona sadrži dosta vitamina A koji može da škodi bebi.
Apsorpcija
gvožda iz namirnica koje nisu životinjskog porekla se poboljšava ako se
u istom obroku kombinuju sa namirnice bogate gvoždem životinjskog sa
onim biljnog porekla.
Postoje namirnice koje poboljšavaju
apsorpciju gvožda kao i one koje zaustavljaju ili otežavaju apsorpciju.
Treba izbegavati unos namirnica koje otežavaju apsorpciju gvožda u istom
obroku.
Namirnice koje predstavljaju inhibitore apsorpcije
gvožda iz drugih namirnica su : spanac, crveno vino, kafa, caj, blitva,
raven, mekinje, soja i proizvodi od soje.
Namirnice koje u
kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvoždem poboljšavaju
apsorpciju gvožda su : citrusi (pomorandza, limun, grjpfrut), jagode,
brokuli, paradajz, paradajz sok, krompir, zelene i crvene paprike, belo
vino.
Unošenje 100mg vitamina C uz obroke može 100% povecati
apsorpciju gvoždja.Ukoliko uz ili posle obroka unesete caj ili kafu,
smanjujete apsorpciju gvožda od 50 do 100%.
eto,ja sam do juče uz spanać pekla i džigericu...
Namirnice bogate gvoždem
prouzrokovana nedostatkom gvožda cesto se javlja kod dece, tinejdzerki,
žena sa intenzivnim menstroalnim krvarenjima i starih ljudi. Ljudima
koji pate od anemije preporucuje se ishrana namirnicama bogatim
gvoždjem, pored suplemenata gvožda koje prepisuje lekar.
Na
apsorpciju gvožda iz namirnica uticu mnogi faktori. Njegoa apsorpcija
pre svega zavisi od forme gvožda koja se nalazi u naminicama, pa se tako
gvožde koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje
adsorbuje od formi gvožda koje se nalaze u povrcu.
Namirnice u
kojima ima najviše gvožda životinjskog porekla su: svinjska, pileca,
goveda dzigeica, ostrige. Namirnice koje nisu životinjskog porekla a
sadrže velike kolicine apsortivnog gvožda su : žitne cerealije, kuvani
pasulj i grašak, socivo, semenke bundeve.
Nešto slabiji ali dobar
izvor gvožda su: govedina, curetina, škampi, sardine, peceni krompir
zajedno sa ljuskom, konzervisane špargle.
Trudnice ne bi trebalo da previše cesto jedu dzigeicu jer ona sadrži dosta vitamina A koji može da škodi bebi.
Apsorpcija
gvožda iz namirnica koje nisu životinjskog porekla se poboljšava ako se
u istom obroku kombinuju sa namirnice bogate gvoždem životinjskog sa
onim biljnog porekla.
Postoje namirnice koje poboljšavaju
apsorpciju gvožda kao i one koje zaustavljaju ili otežavaju apsorpciju.
Treba izbegavati unos namirnica koje otežavaju apsorpciju gvožda u istom
obroku.
Namirnice koje predstavljaju inhibitore apsorpcije
gvožda iz drugih namirnica su : spanac, crveno vino, kafa, caj, blitva,
raven, mekinje, soja i proizvodi od soje.
Namirnice koje u
kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvoždem poboljšavaju
apsorpciju gvožda su : citrusi (pomorandza, limun, grjpfrut), jagode,
brokuli, paradajz, paradajz sok, krompir, zelene i crvene paprike, belo
vino.
Unošenje 100mg vitamina C uz obroke može 100% povecati
apsorpciju gvoždja.Ukoliko uz ili posle obroka unesete caj ili kafu,
smanjujete apsorpciju gvožda od 50 do 100%.
eto,ja sam do juče uz spanać pekla i džigericu...
e, pa to covek stvarno ne moze sve povatati :)
ni meni na kraj pameti ne bi palo da spanac inhibira
a bas ga volim i prija mi u ovom stanju
cesto je na meniju
a htedoh vas pitati za grejp
eno puna nam korpa crvenog grejpa
a ja ko da sam procitala da kao ne sme jer izaziva kontrakcije
pojma vise nemam sta smem a sta ne u usta da stavim
al ja bome i juce i danas pojedoh jedan, mnogo je lep, greota da izbegavam
ni meni na kraj pameti ne bi palo da spanac inhibira
a bas ga volim i prija mi u ovom stanju
cesto je na meniju
a htedoh vas pitati za grejp
eno puna nam korpa crvenog grejpa
a ja ko da sam procitala da kao ne sme jer izaziva kontrakcije
pojma vise nemam sta smem a sta ne u usta da stavim
al ja bome i juce i danas pojedoh jedan, mnogo je lep, greota da izbegavam
Grejpa nemoj puno, ne moraš ni svaki dan...a spanać- eto, i sam ima gvožđe ,ali zajedno sa životinjskim gvožđem,a tu mu i jaje što volimo na njemu dođe, ne ide...a vitamin C pijem
aham
a danas sam jela i pomorandze i kivi
kazu dva -tri kivija i dnevna doza za c vitaminom je zadovoljena
mada popijem svako jutro onu jednu i sumecu za svaki slucaj
eto i da kucnem u drvo, nisam bila bolesna, valjda mi je imunitet ok
a bas sam se plasila da ne pokupim neki virus
dragi me po ceo dan kljuka s vocem
juce sam morala da ga molim da prestane da mi ljusti pomorandze, jer sam mislila da ce mi na usi izaci :)
pa nista, moracu klot spanac da jedem :)
a danas sam jela i pomorandze i kivi
kazu dva -tri kivija i dnevna doza za c vitaminom je zadovoljena
mada popijem svako jutro onu jednu i sumecu za svaki slucaj
eto i da kucnem u drvo, nisam bila bolesna, valjda mi je imunitet ok
a bas sam se plasila da ne pokupim neki virus
dragi me po ceo dan kljuka s vocem
juce sam morala da ga molim da prestane da mi ljusti pomorandze, jer sam mislila da ce mi na usi izaci :)
pa nista, moracu klot spanac da jedem :)
Pari nisam imala svoj trudnicki dnevnik pisala sam ovde desavanja.Nisam imala nikakve simptome.Odjednom sve je bilo ok.Cak sam kupila i pojas za ledja i sve bilo ok.Kontrakcije su bile toliko blage da sam mislila da su lazne.I trajale su jedan sat ali je vec bilo kasno....Nemojte da se plasite trudnice moje drugarice bice sa vama sve ok.Ja kontam vi pominjete tu neke briseve meni nijedan bris nije uradjen u trudnoci!!!Mozda je bila neka bakterija?!Puno vas sve ljubim i samo napred mislite pozitivno bebe sve osete.Mislite na sebe i svoja ceda mala.
Dacaa- Broj poruka : 800
Godina : 41
Datum upisa : 29.07.2009
Ah, Daco...činjenica da je sve bilo o.k. još više ubija u pojam...
iskreno mi je mnogo zao
juce sam procitala sta se desilo, i knedla mi je zastala u grlu
nisam znala sta napisati u trenutku a da ne bude so na ranu...
mogu samo da vam pozelim da nadjete nacin da prebrodite svu bol i skupite snage za dalje
Strana 15 od 40 • 1 ... 9 ... 14, 15, 16 ... 27 ... 40
Strana 15 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu