KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Osnove dojenja

Ići dole

Osnove dojenja Empty Osnove dojenja

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 22:55

Osnove dojenja

Osnove dojenja Dojenj11
Kada jednom uđete u rutinu, dojenje će vam postati pravo zadovoljstvo. No prije toga, upoznajte se s nekim osnovnim stvarima koje biste trebali znati:
Kako pravilno dojiti?

1. Majka mora biti udobno smještena i opuštena.
2. Položaj može biti sjedeći, polusjedeći ili ležeći.
3. Bradavicu uspravite palcem i kažiprstom.
4. Bradavicom ili prstom prijeđite pokraj bebinih usana, tako ćete stimulirati refleks sisanja i beba će se odmah usnama okrenuti prema dodiru.
5. Taj postupak ponavljajte više puta, odnosno sve dok beba sama ne odluči primiti bradavicu.
6. Vrlo je važno naučiti dijete da pravilo primi dojku.
Osim bradavice, beba mora obuhvatiti i dio areole, jer će na taj način pritiskati mliječne žlijezde. Bude li povlačila samo bradavicu vas će užasno boljeti, moglo bi doći do upale i pucanja, a beba će ostati gladna.
7. Ako se bebin nosić naslanja na vašu dojku, pokušajte dojku malo podignuti rukom.
8. Uspješno sisanje prepoznat ćete po ritmičnom micanju čeljusti, a ponekad i ušiju. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi mogu značiti da dijete treba jače privući na prsa.
9. Nakon završetka podoja, nemojte nasilno izvlačiti bradavicu. Pokušajte prstima odvojiti dojku od bebinih usta i tako propustiti malo zraka. Tek nakon toga izvucite bradavicu.

Kako znati siše li pravilno?

Osnova uspješnog hranjenja je da beba dobro i raširenih usta primi dojku. Kada se prinosi prsima, beba mora donjom čeljusti što više dojke zahvatiti ispod same bradavice. Ako je pravilno zahvatilo dojku, na djetetu će biti vidljivo micanje čeljusti.
Koliko trebaju trajati podoji?
To je vrlo individualna stvar. Neke se bebe zasite već za nekoliko minuta, a nekima hranjenje potraje i preko sat vremena. Zato nije dobro uspoređivati vaše dijete s ostalom djecom, pa čak ni s braćom ili sestrama. Ponekad i tijekom dana obroci znaju trajati različito. Ako podoj potraje, a dijete je još uvijek nezadovoljno, problem je vjerojatno u nepravilnom položaju.

Koliko često hraniti?

To je također vrlo individualno, a za razliku od prijašnjie prakse kada se dijete dojilo u određeno vrijeme svakoga dana, danas se preporuča "hranjenje po želji djeteta", dakle
kad god to beba hoće. Ne zaboravite da se češćim dojenjem stimulira proizvodnja mlijeka.

Kako kombinirati dojke?

Svaki podoj ima svoje faze. Na početku hranjenja beba prima mlijeko s manje masnoće, tzv. predmlijeko, kojim utažuje žeđ. Nakon njega slijedi zrelo mlijeko u kojemu je povećana razina masnoće. Mala količina mlijeka s velikim postotkom masnoće dolazi na kraju obroka i zove se zadnje mlijeko. Vrlo je bitno da dijete prilikom dojenja dobije pravi omjer predmlijeka i zadnjeg mlijeka, a cjelovitim obrokom na jednoj dojci to ćete mu i omogućiti. Tek kada je beba gotova s jednom dojkom, možete mu ponuditi i drugu. Svaki novi obrok započnite s drugom dojkom.

Kako njegovati grudi?

Neka posebna njega nije neophodna. U mlijeku se nalazi sve što dijete štiti od zaraza tako da nije potrebno prati dojku i bradavicu. Međutim, ne zaboravite prati ruke prije svakog podoja jer one mogu prenijeti zarazu.

Je li potrebno noćno hranjenje?

Dijete treba hraniti noću sve dok nije u stanju tijekom dana posisati dovoljnu količinu mlijeka. Noćni su obroci važni i zato što stimuliraju proizvodnju mlijeka. Noćne podoje pokušajte obavljati uz što manje buke i s minimalnim izvorom svjetlosti. Na taj će način dijete naučiti da je noć vrijeme bez dodatnih ativnosti i vrlo brzo opet zaspati.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Osnove dojenja Empty Re: Osnove dojenja

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 22:56

5 savjeta za dojenje

Koliko često, koliko dugo i koju dojku? To su samo neka od brojnih pitanja koja imaju nove mame.

Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći:

· Ponudite bebici prsa kad god vam se čini da je gladna ili kad plače. To bi moglo biti svaka dva sata, pa čak i češće prvih nekoliko tjedana (bebin želudac je tada još vrlo malen).

· Ako je novorođenče mlađe od 6 tjedana i spava u komadu dulje od 4 sata, probudite ga radi dojenja. Bebica treba jesti inače će zapasti u loš krug – glad će je izmoriti, a od izmorenosti neće moći ni tražiti hranu. Možete gledati i na drugi način – ako beba nema barem 6 obroka tijekom 24 sata – probudite je. U prvih tjedan dana trebalo bi biti najmanje 8 obroka dnevno, koji trebaju trajati barem 10 minuta.

· Dojenje bi trebalo trajati između 10 i 30 minuta. Neke bebe piju brzo i gotove su za 10-15 minuta; druge zadrijemaju usred obroka i treba ih razbuditi kako bi ga dovršile što može potrajati i dulje od 40 minuta. Međutim, dojenje kraće od 10 minuta ili dulje od 40 može predstavljati problem – provjerite znakove po kojima ćete znati da beba stvarno dobija mlijeko, poput mokrih pelena (6-8 mokrih pamučnih ili 5-6 jednokratnih mokrih pelena dnevno – težinu mokre pelene možete provjeriti tako da na suhu pelenu izlijete 2-4 žličice vode) ili stolice (2-5 stolica dnevno, iako neke bebe nakon 6 tjedana života znaju imati rjeđe ali obilnije stolice).

· Dobro je u jednom obroku ponuditi jednu dojku, a u sljedećem drugu. Ipak, ako je beba nakon posisane jedne dojke još uvijek gladna ponudite joj i drugu. Samo nastavite mijenjati 'početnu' dojku iz obroka u obrok. Razlog: sastav majčina mlijeka se mijenja tijekom sisanja; u početku je rjeđe (predmlijeko) i postaje sve masnije pred kraj obroka. U idealnim uvjetima, ako beba posiše do kraja barem jednu dojku u obroku, dobit će i jednu i drugu vrstu mlijeka, što je optimalno za razvoj.

· Beba će sama pustiti dojku kada završi s obrokom. Vi nikada ne biste trebali sami skidati dijete s dojke na kraju obroka. Bez obzira da li je beba zaspala ili vas samo povlači, sama će 'sići' s dojke kad bude spremna.

Izvori: Američka pedijatrijska akademija; La leche League
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Osnove dojenja Empty Re: Osnove dojenja

Počalji od HappyGirl 11/1/2008, 22:58

Počnite na pravi način

Osnove dojenja Dojenj12
Dojenje treba biti jednostavno i većini majki ne bi trebalo predstavljati problem, a dobar početak pridonosi upravo tome.

Velika većina majki potpuno je sposobna isključivo dojiti svoje dijete prvih četiri do šest mjeseci života. Zapravo, većina majki proizvodi više mlijeka nego što je potrebno. Nažalost, zastarjela bolnička pravila bazirana na hranjenju na bočicu još uvijek dominiraju u većini rodilišta. Time se otežava dojenje, a ponekad čak i onemogućuje. Da bi dojenje bilo uspješno, ponekad je baš tih prvih nekoliko dana u rodilištu presudno. Ipak, kao što je poznato, čak i uz tako loš početak veliki broj majki uspije uspješno dojiti.

Vještina dojenja je u tome da beba nauči pravilno sisati. Beba koja dobro sisa, dobiva dovoljno mlijeka. Beba koja loše sisa teško dolazi do mlijeka, posebno ako su zalihe male. Loše sisanje može se usporediti s bočicom punom mlijeka, ali s premalom rupicom, tako da beba neće lako doći do njega. Nepravilno sisanje može uzrokovati i bolne bradavice. Ako beba ne izvlači mlijeko kako treba, ono će obično ostati u grudima dulje vrijeme, što će samo pogoršati bolove. Pročitajte nekoliko načina koji dojenje mogu učiniti jednostavnijim:


1. Bebu bi odmah nakon rođenja trebalo staviti na prsa. Velika većina djece može se staviti na grudi nekoliko minuta nakon rođenja. Zapravo, istraživanja su pokazala kako čak i beba stara samo jednu minutu može sama otpuzati s majčinog trbuha i pronaći put do dojke i početi sisati. Taj bi proces mogao trajati i dulje od sata, ali bi majci i djetetu trebalo omogućiti to vrijeme i dopustiti im da se počnu upoznavati. Bebe kojima se to omogući imaju puno manje problema s dojenjem. Taj proces ne zahtijeva nikakav napor, pa su izgovori da se to ne može izvesti jer je majka premorena jednostavno neopravdani. Osim toga, istraživanja su pokazala kako fizički dodir bebe i majke bebu može grijati jednako kao inkubator.


2. Majka i beba trebale bi biti u istoj sobi. Ne postoji medicinski razlog zbog kojega bi ih trebalo razdvajati, čak i na kratko vrijeme. Rodilišta koja rutinski razdvajaju majku i dijete nakon porođaja daleko su iza svog vremena. Razlog je često taj da se pokaže tko ima kontrolu (bolnica), a tko nema (roditelji). Često se fiktivni izgovori daju kao objašnjenje (ako se daju). Jedan od njih je da je beba izbacila mekonij prije rođenja. Beba kojoj se to dogodi, a to bi se trebalo dogoditi nekoliko minuta nakon porođaja, neće imati posljedica i nema je potrebe stavljati u inkubator nekoliko sati zbog promatranja.

Nema dokaza da se majke koje su odvojene od djece bolje odmore nakon porođaja. Upravo suprotno, više odmora i manje stresa imaju ako su sa svojim bebama. Majka i dijete uče spavati u istom ritmu. Uz to, kada se dijete počne buditi zbog hranjenja, prirodno je da se i majka budi kako bi ga nahranila. To nije toliko naporno majci kao kada se probudi iz dubokog sna, što se često događa kada je dijete odvojeno.

Prije nego počne plakati, beba pokazuje znakove gladi. Naprimjer, disanje se može promijeniti ili se izvija. Majka, koja je u laganom snu, će se probuditi, umiriti bebu i nahraniti je. Beba koja već neko vrijeme plače zato jer je gladna i ne dolazi do mlijeka možda će čak odbiti dojku iako je gladna. Majke i bebe bi trebale spavati u istoj sobi. To je odličan način za majku da se odmori. Dojenje bi trebalo biti umirujuće, a nikako zamarajuće iskustvo.


3. Dude se ne bi se trebale davati bebama. Čini se da postoje kontroverze oko toga postoji li tzv. zbrka oko bradavice. Bebe će prihvatiti onu metodu koja će im omogućiti lakši dolazak do mlijeka i mogle bi odbiti bilo koji drugi način. Zbog toga će beba prvih nekoliko dana, kada majka proizvodi samo malo mlijeka (kao što je priroda odredila), a beba dobije bočicu (kao što je priroda odredila?!) iz koje mlijeko brže curi brže, vjerojatno preferirati bržu metodu. Ne morate biti znanstvenik da biste to shvatili iako brojni medicinski stručnjaci koji bi vam trebali pomagati, u tome ne uspijevaju. "Zbrka oko bradavice" ne znači samo da beba odbija grudi. To znači i da beba ne sisa dovoljno, odnosno da ne dobiva dovoljno mlijeka pa majka može dobiti upalu grudi ili bradavica. Samo zato što beba "prihvaća oboje", ne znači da bočica nije ostavila svoje negativne posljedice.


4. Nema ograničenja u duljini trajanja dojenja ili u tome koliko često dojiti. Beba koja dobije dovoljno mlijeka na pravi način neće trebati dojenje nekoliko sati. S druge strane, ako beba stalno traži dojku to znači da ne sisa pravilno i da količnine mlijeka nisu dovoljne.


5. Dodaci poput vode, zašećerene vode ili formule rijetko su potrebni. Većina se dodataka može izbjeći ako dijete sisa pravilno i dobiva dovoljnu količinu mlijeka. Ako vam je netko preporučio dodatke bez da je promotrio način na koji dojite, pokušajte pronaći pomoć od nekoga tko zna što radi.


6. Pravilno sisanje presudno je za uspjeh. To je ključ uspješnog dojenja. Nažalost, previše majki dobiva "pomoć" od osoba koje ne znaju što to znači. Ako vam kažu da vaše dva dana staro dijete dobro sisa iako vas pri tome bole bradavice, budite skeptični i potražite pomoć od nekoga drugoga.

Prije odlaska iz bolnice trebali biste biti sigurni da beba sisa dobro i da stvarno dobiva mlijako iz grudi i da vi znate je li dijete sito ili nije. Ako napuštae bolnicu bez tih saznanja, brzo potražite pomoć.


7. Besplatni reklamni uzorci formula nisu dobronamjerni pokloni. Jedina svrha tih "poklona" je nagovoriti vas na njihovo korištenje. To je vrlo učinkovit i vrlo neetičan marketing. Ako dobijete takve "poklone" od zdravstvenog osoblja zapitajte se o njihovu znanju o dojenju. "Ali ja trebam nadomjestke jer mi dijete ne dobiva dovoljno mlijeka!". Možda, no vjerojatnije je da vam nije pružena dobra pomoć i da beba jednostvano ne dobiva mlijeko na pravi način. Potrudite se pronaći pravu pomoć. Uzorci formule nisu pravo rješenje.


Pod tim okolnostima čini se nemoguće početi dojiti rano i uspješno. Ipak, većina medicinskih razloga (recimo lijekovi koje majka pije) nisu pravi razlog za prestanak ili smanjenje dojenja i vi imate krive informacije. Prijevremeno rođene bebe mogu početi sisati puno prije nego što im je to omogućeno u većini bolnica. Zapravo, istraživanja su prilično jasno pokazala da je prijevremeno rođeno dijete lakše dojiti nego ga hraniti na bočicu. Nažalost, čini se da previše zdravstvenih radnika toga nije svjesno.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Osnove dojenja Empty Re: Osnove dojenja

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu