TSH-Štitna žlezda-HIPOTIREOZA-HIPERTIREOZA
+75
Niny
leptirko82
pegaz
lena31
zvoncica36
d77
lelas
missile
jaca*caca
Ninche
ragaco
gagax81
visnja123
winni
agata
suncokret
Tinche
BiKsi :)
tetreb
Skay
saska1
bulevarka
JecaPereca
Xena
sretna
Crvic
Struzzo
caci
Cecana
saška
shenon
daxi011
medolino
Jejaaa
mladolika
makica1984
ana 83
balmisa
Diksica
maza1972
perka
xelijana
dragana76ns
maus
enesa
zivka123
laKole
natalija
MAAKKI
kristina33
JocY
NatasaM
Kamilica
ninica2
SSanja
Republica
aida1980
LaFolie
filip
suncicas
racili
anna
Anavi
catherine290505
bobica83
noja
heart84
cicsa80
lolipop
djole42
Mali Princ
KoMetaK
Orline
dr mali pariz
nabla
79 posters
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 27 od 40
Strana 27 od 40 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
Re: TSH-Štitna žlezda-HIPOTIREOZA-HIPERTIREOZA
Lakole, za 2 i po godine meni je TSH skočio sa 1,1 na 1,7 (ref. 0,4 - 4,0), u međuvremenu sam počela da pijem svakodnevno Prenatal, Mg i Se. Da li je moguće da je zbog toga?lakole ::i još jedna napomena za sve: kontraceptivi i neki vitaminsko-mineralni suplementi znaju podići tsh (kalcijum, željezo)!
Srećom, ne mogu da se požalim, ali ne bih volela da raste dalje.
missile- Broj poruka : 8014
Godina : 54
Datum upisa : 24.10.2011
nisi na nekoj terapiji za štitnjaču?
tvoja, misslile, promjena se može podvesti pod dnevno osciliranje tsh, nije to nikakav skok.
i da, sa godinama raste i tsh, odnosno kako starimo tako i tsh lagano raste i kod onih koji imaju učuvanu funkciju štitaste žlijezde i metabolizam nam se usporava.
tvoja, misslile, promjena se može podvesti pod dnevno osciliranje tsh, nije to nikakav skok.
i da, sa godinama raste i tsh, odnosno kako starimo tako i tsh lagano raste i kod onih koji imaju učuvanu funkciju štitaste žlijezde i metabolizam nam se usporava.
laKole- Broj poruka : 1553
Datum upisa : 16.02.2010
lakole ::nisi na nekoj terapiji za štitnjaču?
Ma kakvi, nikad s tim problema nisam imala.
Biće da su godine. U svakom slučaju, imam sreće sa štitnom. bar nešto.
Maki, hormoni 3dc su ok, svi dr kažu 2 - 5 dc. Ne pitah te, jel planiraš uskoro neki postupak, jer ako planiraš moraš da spuštat TSH, bez obzira što ti uskače u ref vrednosti.
Planiran je postupak za april, ali videcemo, i da jesam i na kontracepciji (mikroginon) i uzimam totemu, e sad mozda je i od toga, ima istine i da sa godinama skoci tsh, ali ovoliki skok me je bas iznenadio. Mada je sada doslo do pad fsh posto je bio preko 10, a uzimam one smokve i dhea.
Sto se tice antitela anti TPO su mi svakako visoka i uzimam selen za to, tako da ne znam koliko uopste ima svrhe ih proveravati, bila su preko 1000.
Sto se tice antitela anti TPO su mi svakako visoka i uzimam selen za to, tako da ne znam koliko uopste ima svrhe ih proveravati, bila su preko 1000.
MAAKKI- Broj poruka : 4783
Godina : 56
Datum upisa : 08.09.2010
lakole ::
i bolje je raditi slobodne frakcije hormona t3 i t4 odnosno freet3 i freet4 jer oni pokazuju pravo stanje dok t3 i t4 vrlo često budu u ref vrijednostima.
Pre nekog vremena sam otisla u laboratoriju da odradim ove slobone frakcije i pogledali su me belo, imala sam utisak da nemaju pojma o cemu ja pricam, i odradili opet samo t3 i t4 nicim ja nisam videla da je to nesto drugacije od onog uobicajenog sto smam do sada radila.
Tiroidna žlijezda luci tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) koji uticu na nivo bazalnog metabolizma, neurološke i srcane funkcije. Oboljenja štitne žlijezde mogu da izazovu promjene u sekreciji hormona, uvecanje žlijezde ili obe promjene istovremeno. Hipotalamus luci tireotropni „releasing“ hormon, koji stimuliše oslobadanje
tireostimulirajuceg hormona (TSH) iz prednjeg režnja hipofize. TSH se otpušta u cirkulaciju i kontroliše stvaranje i oslobadanje T3 i T4, koji, opet, inhibiraju
oslobadanje TSH iz hipofize. Manju kolicinu T3 izlucuje štitna žlijezda, ali se najveci dio stvara dejodinacijom T4 u perifernim tkivima. I T3 i T4 su u cirkulaciji vezani za proteine nosace (prvenstveno tiroksin vezujuci globulin – thyroid binding globulin – TBG). Samo slobodni (nevezani) hormon raspoloživ je tkivima, zbog toga stanje metabolizma bolje korelira s koncentracijom slobodnog (free), nego sa koncentracijom ukupnog hormona u plazmi, pa je homeostatska regulacija funkcije štitne žlijezde usmjerena prema održavanju normalne koncentracije slobodnog hormona (FT3 i FT4).
Slobodni trijodtironin – fT3
Trijodtironin je hormon štitnjače koji regulira metabolizam. Određivanje njegove koncentracije u serumu je važno za dijagnostičku diferencijaciju funkcijskih stanja štitnjače (eutireoza, hipotireoza, hipertireoza). Najveći dio ukupnog trijodtironina se veže na transportne proteine (prealbumin, TBG, albumin). Slobodni trijodtironin (fT3) je fiziološki aktivan oblik trijodtironina (T3), a prednost određivanja fT3 leži u činjenici da je nezavisan od promjena koncentracije transportnih proteina.
Slobodni tiroksin – fT4
Hormon štitnjače tiroksin je fiziološki dio regulatornog sistema tiroidne žlijezde s utjecajem na opći metabolizam. Najveći dio i ovog hormona se veže na transportne proteine. Slobodni tiroksin (fT4) je fiziološki aktivna komponenta tiroksina. Određivanje slobodnog tiroksina je važan element u rutinskoj kliničkoj dijagnostici, a u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače ga je potrebno kombinirati s TSH. Određivanje fT3 je pogodno za praćenje tireosupresivne terapije.
Referentne vrijednosti su drugačije za ukupne i slobodne t3 i t4.
tireostimulirajuceg hormona (TSH) iz prednjeg režnja hipofize. TSH se otpušta u cirkulaciju i kontroliše stvaranje i oslobadanje T3 i T4, koji, opet, inhibiraju
oslobadanje TSH iz hipofize. Manju kolicinu T3 izlucuje štitna žlijezda, ali se najveci dio stvara dejodinacijom T4 u perifernim tkivima. I T3 i T4 su u cirkulaciji vezani za proteine nosace (prvenstveno tiroksin vezujuci globulin – thyroid binding globulin – TBG). Samo slobodni (nevezani) hormon raspoloživ je tkivima, zbog toga stanje metabolizma bolje korelira s koncentracijom slobodnog (free), nego sa koncentracijom ukupnog hormona u plazmi, pa je homeostatska regulacija funkcije štitne žlijezde usmjerena prema održavanju normalne koncentracije slobodnog hormona (FT3 i FT4).
Slobodni trijodtironin – fT3
Trijodtironin je hormon štitnjače koji regulira metabolizam. Određivanje njegove koncentracije u serumu je važno za dijagnostičku diferencijaciju funkcijskih stanja štitnjače (eutireoza, hipotireoza, hipertireoza). Najveći dio ukupnog trijodtironina se veže na transportne proteine (prealbumin, TBG, albumin). Slobodni trijodtironin (fT3) je fiziološki aktivan oblik trijodtironina (T3), a prednost određivanja fT3 leži u činjenici da je nezavisan od promjena koncentracije transportnih proteina.
Slobodni tiroksin – fT4
Hormon štitnjače tiroksin je fiziološki dio regulatornog sistema tiroidne žlijezde s utjecajem na opći metabolizam. Najveći dio i ovog hormona se veže na transportne proteine. Slobodni tiroksin (fT4) je fiziološki aktivna komponenta tiroksina. Određivanje slobodnog tiroksina je važan element u rutinskoj kliničkoj dijagnostici, a u slučaju sumnje na poremećenu funkciju štitnjače ga je potrebno kombinirati s TSH. Određivanje fT3 je pogodno za praćenje tireosupresivne terapije.
Referentne vrijednosti su drugačije za ukupne i slobodne t3 i t4.
Lakoli hvala sto si ovo postavila ja sam to vec negde na nekoj temi i procitala, o tome sam malopre i pisala kada sam trazila da mi odrade fT3 i fT4 oni su ipak odradili samo T3 i T4 i pokusala sam sa njima da razjasnim ovo ali nisam uspela na kraju.
maaki, ti imaš hašimoto, pitam zbog antitijela? kod većine pacijenata to je progresivna bolest, što znači da će vremenom štitnjača prestati da funkcioniše pa će i potrebe za hormonima koje unesemo kroz terapiju biti i više.
ako si na kontracepciji, sigurno je uticala na rast tsh. a vjerovatno i željezo, ne znam kad ga piješ.
i meni je tsh skakao a vrijednosti ft4 bile uredne dok nisam naučila da kalcijum moram uzimati predveče, odnosno da ga ne kombinujem sa letroxom ujutro.
ako si na kontracepciji, sigurno je uticala na rast tsh. a vjerovatno i željezo, ne znam kad ga piješ.
i meni je tsh skakao a vrijednosti ft4 bile uredne dok nisam naučila da kalcijum moram uzimati predveče, odnosno da ga ne kombinujem sa letroxom ujutro.
Maki, pitaj sledeći put u nekoj drugoj lab rade li ft3 i ft4 pre vađenja krvi.
Lakoli imam Hasimoto, ali na onu vrednost od 1,76 dr mi je htela i smanjiti terapiju, ionako imam problema sa njom, ona ne prihvata nikakve teorije koje su zastupljene u klinikama za vto, sama sam nastavila sa eutiroxom 50, a vikendom 75, tako sam i dosla do ove lepe vrednosti.
Gvozdje pijem uglavnom pola sata pre rucka, a kalcijum i ostalo uzimam posle rucka, ma sigurna sam ja da je ova kontracepcija uradila svoje jer samna njoj vec tri meseca, citala sam i ono sto si pisala kako si ti promenila kontracepciju ali mi bilo kasno da menjam jer sam vec pocela novu kutiju mikroginona.
Gvozdje pijem uglavnom pola sata pre rucka, a kalcijum i ostalo uzimam posle rucka, ma sigurna sam ja da je ova kontracepcija uradila svoje jer samna njoj vec tri meseca, citala sam i ono sto si pisala kako si ti promenila kontracepciju ali mi bilo kasno da menjam jer sam vec pocela novu kutiju mikroginona.
maakki, znaš da mora proći min 2 sata između uzimanja gvožđa i kalcijuma jer kalcijum ometa opsorpciju gvožđa?
vidi da ti prođe najmanje 4-5 sati od eutiroxa i gvožđa, a uzimanje kalcijuma prebaci za predveče. tako bi trebalo da ništa ničemu ne smeta.
vidi da ti prođe najmanje 4-5 sati od eutiroxa i gvožđa, a uzimanje kalcijuma prebaci za predveče. tako bi trebalo da ništa ničemu ne smeta.
lakole ::maakki, znaš da mora proći min 2 sata između uzimanja gvožđa i kalcijuma jer kalcijum ometa opsorpciju gvožđa?
ovo sam i ja čula!!! I da bi apsorpcija gvožđa bila uspešna, moraš unositi puno C vitamina.
Inače, terapije sa Fe i Ca baš malo teže idu u isto vreme.
Maakki, kontracepcija ti je digla tsh, garant. Mene je ona ubijala, a i moj tsh dizala. Ne znam šta da ti kažem. Možda da još jednom proveriš rezultat, da li je sigurna laboratorija u kojoj si radila? Nikako tvoj tsh nije da mu se ukine terapija, bar dok ne rodiš dete. Zato, načepi doktorku i juri da ga spustiš do postupka. Eto, ja bih još jednom tsh uradila, i ako je opet takav, onda bih povećala dozu leka definitivno. Poslušaj lakole za uzimanje lilulica.
BiKsi :)- Broj poruka : 22697
Godina : 44
Datum upisa : 09.05.2010
I sama sam misljenja da mi je kontracepcija podigla tsh jer i mene bas ubija, isto mislim da mi se desava i sa pritiskom. Sigurno cu poslusati vase savete za uzimanje lilulica, a vitamina c uzimam u lepim kolicinama. Laboratorija gde sam radila hormone je dosta sigurna i skoro pa uvek radim u njoj.
E sad sto se dr tice nemam ja zivaca za natezanje sa njom, ona je kategoricna u svom misljenju (cak i tom delu da sam ja matora za postupak i da unistavam sebe) tako da mislim da me razumete, sama cu povecati terapiju i voditi se onim sto mi je dr u Novom Sadu savetovala pred postupak.
E sad sto se dr tice nemam ja zivaca za natezanje sa njom, ona je kategoricna u svom misljenju (cak i tom delu da sam ja matora za postupak i da unistavam sebe) tako da mislim da me razumete, sama cu povecati terapiju i voditi se onim sto mi je dr u Novom Sadu savetovala pred postupak.
Kad nemaš potporu od tvoje dr, onda slušaj sebe i guraj do ostvarenja cilja! Mikroginon mi je i srce uzlupavao, u hitnoj sam zbog njega završavala.
Na zalost u njoj nemam razumevanje uopste, ne kazem j4a da sam u cvetu mladosti ali ipak trazim od nje da samo radi svoj posao.
Evo da dopunim hormone posto sam ovo morala privatno da radim
AMH 0,4 0,5-5,3
AMH 0,4 0,5-5,3
Za tvoje godine maks, super ti je amh. Samo da spustiš tsh i puška si!
da i ovde upisem da sam na terapiji eуtiroxom da spustim TSH sa 2.3 na vrednost manju od 2 i to od januara 2013.po savetu dr pocela sam sa dozom od 12.5 mg mesec dana,pa naizmenicno jedan dan 12.5 mg ,drugi dan 25 mg i treci mesec po 25 mg svaki dan.proveravam hormone krajem aprila pa kontrola.inace ovo je stanje TSH 6 meseci posle druge vantelesne.TSH mi je uvek na komisiji za vantelesnu bio iznad 2,iso i do 2.57, a svi ostali hormoni ok osim prolaktina koji je pred drugu vantelesnu bio na gornjoj granici ali to pripisujem stresu.sad su mi i antitela stitne uvecana i na stitnoj imam cvoric bas mali.dr kaze da nije vto nebi mi ni dao terapiju.Nadjeno je da imam pai 5g/5g pa nadam se da ova mutacija nije ta koja sa antitelima stitne dovodi do slepljivanja krvi.inace u drugom postupku sam pila deksametazon i po prestanku, kad je beta bila ,negativna ospem se cela.osip krenuo na mestu uboda ,gde sam primala progesteron,bila na imunoloskim ispititivanjima i kazu nije alergija na progesteron.inace tok dana kad sam i uradila betu,uradim i tsh i on bude 1.20!a 15 dana pre toga bila aspiracija i pre toga stimulacija pa mi to bilo cudno.
lelas- Broj poruka : 1644
Datum upisa : 18.11.2012
MAAKKI ::Na zalost u njoj nemam razumevanje uopste, ne kazem j4a da sam u cvetu mladosti ali ipak trazim od nje da samo radi svoj posao.
AMH 0,4 0,5-5,3
Maki, pa super si!!!! Nego, menjaj dr ako možeš.
da i sad ukapira da je Tsh bio iznad 2 kad sam se spremala za komisije a to je sam kraj septembra i to oba puta i oba puta sam bila dosla sam sa mora !a pomenuta vrednost od 1.2 je izmerena juna meseca vec je bilo pretoplo.i jos jednom davno u toku leta mi je tsh bio 1.4.izgleda da su stvarno potrebe leti i zimi razlicite.a drugo i meni se i missed posle prve vto desio juna kad je doslo do promene vremena prvo hladno pa onda naglo toplo a sledece godine ista kolebanja vremena ,isto jun, i vto nije uspela.obe vto su bile sa kontacepcijom pa stimulacija.ja mislim da mi je krenuo TSH da varira sa vrednostima pa je dobro da sam pod terapijom.
missile ::MAAKKI ::Na zalost u njoj nemam razumevanje uopste, ne kazem j4a da sam u cvetu mladosti ali ipak trazim od nje da samo radi svoj posao.
AMH 0,4 0,5-5,3
Maki, pa super si!!!! Nego, menjaj dr ako možeš.
Moram da vam priznam da sam bila cak sta vise prijatno iznenadjena sa ovom vrednoscu AMH za moje godine, e sad sto se tice promene dr svi su na zalost ovde isti, tako da sam se pomirila da nemam na koga da se oslonim i slusam sebe i vas. Nadam se da cu uspeti da spustim tsh u sto kracem roku pa da krenem u postupak sto pre.
Lelo tvoj tsh je odlican i ne varira nesto puno, uz terapijicu ce sve to lepo da dodje na svoje, a tsh varira svakako.
hvala maakki na odgovoru!navijam da sto pre sredis TSH i pravo u novi postupak koji ce se zavrsiti lepom betom!
lela38 ::Nadjeno je da imam pai 5g/5g pa nadam se da ova mutacija nije ta koja sa antitelima stitne dovodi do slepljivanja krvi.
lelo, pai1 5g/5g je uredan nalaz, nije mutacija - mutirani gen je kad je jedan ili oba alela 5g zamijenjen sa 4g.
što se tiče tsh, samo budi strpljiva, nekom treba malo više vremena - eto, meni godinu i po.
lakole divna si !sad mi je jasno sta znaci 5g/5g a TSH ce se vremenom srediti...
Strana 27 od 40 • 1 ... 15 ... 26, 27, 28 ... 33 ... 40
KUTAK :: STERILITET :: Hormoni
Strana 27 od 40
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu