KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bebe i putovanja

+8
maus
Republica
dr mali pariz
Milijana
bobica83
Zoka83
Lily
nena beba
12 posters

KUTAK :: BEBE :: Razno

Ići dole

Bebe i putovanja Empty Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 11/10/2010, 16:17

verujem da ce svima ovo biti intereasntno i korisno pa otvaram temu i predlazem je u lepiljive.
stavicu neki text koji je opsti , mozda i ne bas sez ali ako neko cuje neku novu info na ovu temu (tipa popusta za bebe, decu, raznih pogodnosti)-imacemo gde da je kacmo.


http://www.travelmagazine.rs/srp/saveti.php?savet=25
Kako deca putuju avionom

Za početak ćemo krenuti od pretpostavke da roditelji putuju zajedno sa svojim detetom. Ovo je najbolja moguća opcija. Let avionom je prilično stresan i detetu će biti mnogo lakše da se suoči sa nepoznatom stresnom situacijom ukoliko su uz njega oni kojima najviše veruje i koje poznaje i voli. Dakle, gledajte da na put odlazite zajedno, posebno ukoliko je dete malo. Ovo je i najisplativija opcija, pošto u tom slučaju aviokompanije odobravaju popuste za decu koji nimalo nisu beznačajni. Dete staro do dve godine se u avio saobraćaju označava kao beba (infant, skraćeno: INF) i kao takvo ima pravo na najpovlašćeniji prevoz. Karta za infanta košta tek 10% od cene karte za odrasle, a i takse su prilično redukovane i svode se na međunarodno osiguranje tokom leta koje je obavezno. Beba nema posebno sedište, već je neko od roditelja drži u krilu. Ukoliko pak roditelji žele posebno sedište za svoju bebu onda se u tom slučaju primenjuje sledeći tarifni razred i bebi se naplaćuje karta kao za dete od dve do 12 godina (child, skraćeno CHD), a ona najčešće iznosi 67% od redovne cene karte za odrasle. Kako se aerodromske i sve ostale takse plaćaju po sedištu tako i dete u ovom slučaju plaća pun iznos svih taksi kao i odrasle osobe.
Starija deca (od 12 do 16 godina, youth, skraćeno: YTH u rezervaciji ili ZZ u oznaci tarife) plaćaju kartu sa juniorskim popustom, ukoliko je predviđen za određenu tarifu. Ukoliko ga nema cena je ista kao i za odrasle putnike. O svim popustima treba razgovarati sa agentom prilikom pravljenja rezervacije. Obavezan podatak koji se mora uneti u rezervaciju je datum rođenja deteta. Na ovaj način rezervacioni sistem će automatski primeniti odgovarajući popust.
Svi ovi popusti se odnose samo na decu koja putuju u pratnji jedne odrasle osobe. Pratnju deteta ne moraju nužno činiti njegovi roditelji ili staratelji, to može biti bilo koja odrasla osoba koja putuje zajedno sa detetom i preuzima odgovornost za njega. Pojedine kompanije dozvoljavaju da svako stariji od 16 godina može biti pratnja deteta, nije neophodno da osoba u pratnji bude punoletna. Ukoliko je putovanje u domaćem saobraćaju, unutar jedne države, osoba koja prati dete ne mora da ima nikakvo posebno ovlašćenje, ali je poželjno da ima bilo koji vid identifikacionog dokumenta sa fotografijom. Ovo se posebno odnosi na pratioce koji još nemaju ličnu kartu, jer pretpostavka je da je oni koji je imaju uvek nose sa sobom. Bar bi trebalo!
Najveći problem nastaje ukoliko dete i njegov pratilac putuju u inostranstvo. U ovom slučaju mora se ispoštovati stroga birokratska procedura koja je u potpunosti ispravna. Ako dete putuje sa jednim roditeljem, onda taj roditelj mora da poseduje izjavu drugog roditelja da je saglasan da dete putuje u inostranstvo. Ovo je posebno važno ukoliko su roditelji razvedeni ili čak u braku, ali nemaju isto prezime. Ako je jedan od roditelja umro, drugi mora poneti sa sobom umrlicu kao dokaz. Ukoliko to ne učini, službenici aviokompanije imaju pravo da odbiju prevoz. Često se dešava da deca putuju sa drugim članovima porodice, starijom braćom ili sestrama, bakom ili dekom, nekim od rođaka ili čak sa kućnim prijateljima. U ovom slučaju procedura je ista samo što je sada potrebna saglasnost oba roditelja. Koliko god da ovo zvuči komplikovano, nije baš tako. Potreban je samo jedan papir overen u opštini i ništa drugo. Na ovaj način se deca štite od kidnapovanja, a ne treba zaboraviti koliko su česti slučajevi trgovine decom svih uzrasta.
Kao što smo već pominjali na početku, najveći problem predstavljaju nepraćena deca (Unaccompanied minors, skraćeno UNMR ili UM) svih uzrasta. Ovde su pravila toliko različita i komplikovana da je potrebno utrošiti poprilično vremena za pripreme i proučavanja. Prvi problem sa kojim ćete se sresti je neznanje agenata, kako onih u turističkim agencijama tako i u samim aviokompanijama. Ova pravila su izuzetno detaljna, na desetak strana minimum, a i procedure za rezervaciju karte su maksimalno iskomplikovane. Svaka aviokompanija propisuje drugačija pravila i agent će morati obavezno da ih sve detaljno pregleda i prouči. Ono što je najčešći standard kod većine kompanija je gornja starosna granica deteta koje nikako ne sme da putuje samo, a to je pet godina. Deca od pet do 12 godina mogu da putuju sama, ali uz posebnu doplatu i u tom slučaju plaćaju punu cenu avionske karte za odrasle osobe i to standardnu cenu (najčešće "Y" klasa, koja je obično negde na sredini, između najjeftinije promotivne i najskuplje ekonomske). Pored toga, dete mora posedovati i izjavu roditelja.
Ono što se obavezno zahteva još prilikom rezervacije je da se jasno i detaljno naznače osobe koje će dopratiti dete do aerodroma i one osobe koje će ga sačekati na krajnjoj destinaciji. To mogu da budu roditelji, rođaci ili prijatelji. Za decu ispod pet godina pratnja odrasle osobe je obavezna i u slučaju da dete putuje samo, aviokompanija mu određuje pratnju, to jest hostesu (taj posao obavlja obično neko od kabinskog osoblja). Ova procedura zahteva posebne doplate. Dete plaća standardnu cenu karte za odrasle umanjenu za dečji popust, plus nadoknadu za pratioca u iznosu jedne pune karte u jednom pravcu. Ukoliko roditelji žele i starije dete (od pet do 12 godina) može dobiti pratioca i u tom slučaju se primenjuju tarife i nadoknade kao za dete do pet godina.
Deca starija od 12 godina mogu putovati sama. Za sve ove slučajeve deca moraju posedovati urednu dokumentaciju (pasoš, vizu, saglasnost roditelja za putovanje u inostranstvo, adrese i kontakt podatke osobe koja ih prati na put i osobe koja ih dočekuje). U zavisnosti od propisanih pravila aviokompanije i tipa aviona na određenoj liniji preciziran je broj dozvoljene nepraćene dece po letu. U Jat Airways-u i većini drugih kompanija je dozvoljeno dvoje nepraćene dece po letu kojima je potrebna pratnja (do pet godina). Zbog ovoga svako nepraćeno dete uneto u rezervaciju mora biti odobreno od strane aviokompanije. Tek nakon potvrde kompanije može se izdati karta.
Za školska i grupna putovanja važe sva ista pravila s tim što tada deca imaju pratnju nastavnika, vaspitača ili vođe grupe koji je odgovoran za njih. Ova osoba mora posedovati saglasnosti svih roditelja ukoliko izvodi decu van matične države. Treba reći da ovakva pravila za prevoz dece na međunarodnim linijama važe od prošle godine i za Crnu Goru. Razni formulari koji su potrebni da se popune mogu se naći na šalterima aviokompanija na aerodromu, gde ih roditelji koji prate svoju decu mogu zatražiti i popuniti. Registracija nepraćene dece se obavlja ranije nego regularan check-in i potrebno je na aerodrom doći bar pola sata ranije od uobičajenog termina. O ovim se detaljima treba raspitati prilikom rezervacije karte.
Roditelji koji prate svoju decu mogu zatražiti od aviokompanije posebnu propusnicu kako bi decu doveli u sam gejt, osim ako pravila aerodroma ne zahtevaju drugačije. Ako je prolazak do gejta nedozvoljen, osoblje aviokompanije preuzeće decu na za to predviđenom mestu. Najvažnije što treba uraditi je da se roditelji dobro i do detalja raspitaju pre same rezervacije, da kada urade rezervaciju naprave spisak potrebnih stvari i da se pridržavaju pravila. Većina kompanija ne prima nepraćenu decu na letove koji nisu non-stop letovi već imaju presedanje. Takođe se ne primaju deca na poslednje letove za neku destinaciju u jednom danu.
Ukoliko dođe do nepredviđenog sletanja na treći aerodrom ili povratka na aerodrom odakle se krenulo, osoblje aviokompanije će kontaktirati osobu koja je dopratila dete na let i u razgovoru sa njom dogovoriće se o alternativnim rešenjima. Dete će biti prebačeno na neki drugi let ili će biti vraćeno na početni aerodrom. Zbog toga je veoma važno da osobe koje prate i dočekuju dete ostave više kontakt podataka kako bi službenici kompanije lakše stupili u kontakt sa njima. Veoma je važno i da se osobe koje prate i dočekuju dete identifikuju službenicima kompanije, tako da ne treba zaboraviti na validna dokumenta sa fotografijom.
Tokom leta sa decom treba obratiti i posebnu pažnju na procedure u slučaju vanrednih situacija. Obratite pažnju na demonstraciju kabinskog osoblja na početku leta kada se govori o postupcima za slučaj gubitka pritiska u putničkoj kabini, kada ispadaju maske za kiseonik uvek se naglašava da roditelji treba prvo sebi da nameste masku, pa tek onda deci. Iako će se roditeljima ovakav redosled činiti nelogičnim veoma je bitno da oni ostanu prisebni, kako bi uspeli da se pobrinu za svoje dete na pravilan način.
S obzirom na najnovije procedure za unos tečnosti u avion važno je da roditelji znaju da je hrana za bebe koja će se koristiti tokom leta izuzeta od ovog pravila, ali ne treba da se začude ako im aerodromsko osoblje zatraži da je probaju pred njima. Putovanje avionom nije jednostavno i zahteva brojne pripreme i traži puno razumevanja za stroge procedure. Sve je to u interesu putnika i sa ciljem njihove sigurnosti i bezbednosti, što se posebno odnosi na decu, koja nisu u stanju da se sama zaštite od potencijalnih problema. Roditelji treba da decu od rođenja navikavaju na letenje. Što ranije deca shvate da avion nije nikakav bauk pre će rasteretiti roditelje problema na putovanju. U novije vreme mnoge aviokompanije posebnu pažnju obraćaju na najmlađe putnike. Osmišljavaju se veoma raznovrsne i zanimljive aktivnosti tokom leta. Deca dobijaju igračke, slikovnice, bojanke, prikazuju im se crtaći. Klincima se takođe nude dečji "frequent flyer" programi koji im pružaju razne mogućnosti napredovanja i to sve kroz igru ili neku zanimljivu priču. Na ovaj način letenje će svima biti lepše, a roditeljima i lakše.

Novi uslovi prevoza trudnica na letovima Jat Airways-a
Trudnice se mogu prevoziti do 36. nedelje normalne, nekomplikovane trudnoće. U slučajevima komplikovane trudnoće (blizanci i slično), mogu se prevoziti do 32. nedelje. U periodu od 28. do 36. nedelje trudnoće, trudnica mora posedovati potvrdu svog ginekologa o starosti trudnoće i očekivanom terminu porođaja. Ova potvrda može biti izdata najranije u 28 nedelji trudnoće. Potrebno je da buduća majka direktno obavesti Jat Airways u vezi sa svojom trudnoćom već prilikom rezervisanja mesta na letu. Služba rezervacija je dužna da u rezervaciji putnika-trudnice (PNR) evidentira trudnoću starosti od 28 do 36 nedelja i upozna trudnicu sa obavezom posedovanja lekarskog uverenja. Ova informacija može se uneti i prilikom kupovine karte. Lekarsko uverenje trudnica mora nositi sa sobom i na zahtev posade dati na uvid. Putovanje avionom nije preporučeno tokom prvih sedam dana po porođaju. Putovanje avionom nije preporučeno tek rođenim zdravim bebama prvih sedam dana po rođenju.
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 11/10/2010, 16:18

http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=349
ovde cete naci odgovore na sledeca pitanja:

* Koje su prednosti i mane aviona?
* Koji su razlozi kada beba ne bi trebalo da putuje avionom?
* Gde ću da smestim moju bebu u avionu?
* Mogu li hranu za bebu da ponesem u ručnom prtljagu?
* Šta dete može da jede u avionu?
* Koje su prednosti i mane voza
* Koje su prednosti i mane automobila
* Zašto je potrebno koristiti auto sedište za decu?
* Kakva sedišta postoje?
* Kako se pravilno koristi auto sedište?
* Da li je potrebno da neko sedi sa bebom na zadnjem sedištu automobila?
* Koje su prednosti i mane autobusa
* Popusti za decu u prevoznim sredstvima
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 11/10/2010, 16:19

izdvajam:

Popusti za decu u prevoznim sredstvima

Voz:
Železnice Srbije odobravaju deci do navršene 4. godine starosti besplatan prevoz vozom, ukoliko putuju sa osobom koja poseduje voznu kartu, s tim da jedan putnik može da povede najviše dvoje dece koja se prevoze besplatno. Deca od navršene 4. godine do navršene 12 godine prevoze se sa popustom od 50 %.

Avion:
Prilikom vožnje avionom, bebe i deca dobijaju popust od 25 do 90 posto u zavisnosti od avio prevoznika I od starosti deteta.

Autobus:
Popust prilikom vožnje autobusom zavisi uglavnom od toga kakav ugovor ima turistička agencija sa prevoznikom. Uglavnom deca do 10 godina imaju oko 20 posto popusta, dok bebe ponekad ne plaćaju prevoz, ali zato nemaju rezervisano sopstveno sedište – razmislite da li bi vam bilo zgodno da provedete 12 -tak sati u putu sa detetom u krilu?
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 11/10/2010, 17:27

http://www.jat.com/active/sr-latin/home/main_menu/travel_info/catering_service/special_meals.html

Obroci za decu

Obrok za bebe (BBML) – proizvod koji je originalno zapakovao proizvođač. Obrok je namenjen deci do dve godine.

Obrok za decu (CHML) – namenjen je deci od dve do šest godina. Količina začina je smanjena.
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Lily 29/10/2010, 00:37

Hej, Nensi, šta ti sve izbunariš! lol!
Očekivala sam neki popust za avio let, ali nisam znala da ću za mog infanta Wink hahaha..platiti svega 10%, od cene avio karte!I već sada maštam o tom putovanju!!!Samo ćemo morati da pričekamo, još malo...

ps. trebalo bi da više vremena provodiš u nekom parkiću, no za kompom yes yes
Lily
Lily

Broj poruka : 706
Datum upisa : 22.03.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 29/10/2010, 08:59

heheheh
lily likeit

joj hocu, moram, al ne volim bez cilja da lutam parkom, tj bez cilja da setam... a u radno vreme cilj mi mogu biti samo izlozi Very Happy , jer svi rade, a i to sam sve opajala... posle zahladni, i eto ti...
svi bi radije da kafenisu u toplini doma svoga... penzosi ... Very Happy te i ja sa njima...
ali , cu se trudim...

a ovo za karte, e ja planiram vec sa 9 meseci da ih vodimo negde, pa treba ekonomisati Very Happy
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od nena beba 4/6/2011, 11:02

sad videh da sam ovde davno otvorila ovu temu ali za bebu a ne za bebe... stavih novu temu na blizancima.... to je ipak teze za putovanja... :)
nena beba
nena beba

Broj poruka : 4697
Location : BGD
Datum upisa : 08.04.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Zoka83 23/10/2011, 21:44

Zanima me kada ste prvi put poveli bebu sa sobom na zimovanje?Konkretno, zanima me bas beba u ski centru, kao sto je Kopaonik i stara oko 8 meseci? Rolling Eyes Da li je prerano? Mm planira u februaru da idemo svi zajedno, a meni nekako bez veze da vodim Nadju, sve mislim suvise je mala...
Zoka83
Zoka83

Broj poruka : 2261
Godina : 40
Location : Novi Sad
Datum upisa : 29.10.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od bobica83 23/10/2011, 22:46

Posto mi je lap na 'ispiranj' pisem sa tel.pa se unapred izvinjavam na greskama.
Zoko zasto ne ici sa detetom na zimovanje. Mi se nadam takodje idemo opet na Zlatibor na zimu. Moja sestra je oboje dece vodila dok su bila jako male i nista im nije falilo. Uzivale su na snegu,Dunja je prvi put bila sa sest meseci i uzivala je. Obuces je i uzivate svi. Meni je Dimitrije posle boravka na Zlatiboru poceo da spava skoro po celu noc i to do 9h ujutro,a tamo u sumi je spavao u kolicima po 3h. Prijalo mu a i nama takodje. Ja sam uvek za putovanja,navikavati ih od malena.
bobica83
bobica83

Broj poruka : 2140
Godina : 40
Location : zemun
Datum upisa : 15.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Milijana 23/10/2011, 23:31

Meni to zavisi od deteta i od ocekivanja roditelja.
E sad, meni je Kopaonik dosadan ako ne skijam i ne znam sta bih drugo radila, a sa bebom definitivno to ne mozes. Zlatibor je drugo, ima gde da se seta i da ti ne bude dosadno. I definitivno moras da uzmes neku kucu ili apartman sa kuhinjom zbog spremanja kasica.

Milijana

Broj poruka : 5167
Datum upisa : 01.12.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od dr mali pariz 24/10/2011, 09:58

Neće Zoki biti dosadno da se izvali na neku od onih ležaljki,na suncu i da se manekenke sunčaju,dok ima tata skija pored njih, zar ne?
Zdrav vazduh, priroda,čistina-milina. Zoko,ako ti ceniš da tvoja šmizla hoće i može, zašto da ne?
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 46
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Republica 24/10/2011, 10:22

Ja sam ishla na skijanje kad je moj sin imao 5 meseci.U martu mesecu-Kopaonik.

Naravno ja skijala a sin uzhivao u vazduhu i shetnjama.I bazenu u Grand hotelu.

Super smo se proveli.Februar zna da bude hladan na Kopaoniku , zato smo mi izabrali mart.Ali pracenjem vremenskih prognoza danas, mozhda mozhe ranije da se odredi kakav ce biti februar.

Bebe i putovanja 254414
Republica
Republica

Broj poruka : 2478
Godina : 55
Location : Amsterdam
Datum upisa : 01.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od maus 24/10/2011, 10:30

Zoka83 ::Zanima me kada ste prvi put poveli bebu sa sobom na zimovanje?Konkretno, zanima me bas beba u ski centru, kao sto je Kopaonik i stara oko 8 meseci? Rolling Eyes Da li je prerano? Mm planira u februaru da idemo svi zajedno, a meni nekako bez veze da vodim Nadju, sve mislim suvise je mala...
Samo palite i uzivajte. Cist planinski vazduh ce prijati i Nadji i vama.
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Stenli 26/5/2014, 13:42

Mame, gde ste vodili prvi put bebu/bebe na putovanje? Mm i ja planiramo da odemo u junu negde sa decom, ali nisam pametna gde. Na more cemo verovatno u sept, a sada bih mozda Zlatibor, Palic ili slicno. Ako imate neki predlog, rado bih ga cula.
Stenli
Stenli

Broj poruka : 533
Location : Beograd
Datum upisa : 21.04.2013

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Ema78 26/5/2014, 17:37

Stenli, mi smo vodili Petra i kod mojih i kod muzevljevih, tu po Srbiji... a proletos smo bili na Zlatiboru. PLaniram da ga vodim na Kopaonik, u julu...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od fmala 26/5/2014, 22:49

Ja kod mojih i Milana i Borisa. Milan je imao 2.5 meseca, Boris ce imati 3.5 tacno u dan Very Happy Idemo na tri meseca, a najverovatnije u avgustu i na more. Moj savet je da ides kod nekg kod koga imas potpuni konfor, kome mozes da kazes: "tise, beba mi spava", i sl.
fmala
fmala

Broj poruka : 1989
Datum upisa : 25.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Vecka 27/5/2014, 22:31

Ja sam kupila kartu za nocno putovanje iz Bgda do Sutomora, sama putujem sa detetom od 2god i 8meseci. Zajedno bismo spavali na lezaju, ja sam kartu platila za sebe, i za povratak bez popusta za povratnu kartu, ali za dete nisam platila nista, zato sto cemo deliti lezaj.
Medjutim, kako su nocni vozovi otkazani, rezervaciju sam morala da vratim, novac su mi vratili 100%.
Kupila sam za isti datum kartu za autobus, takodje nocna voznja, dobila sam sedista koja sam zelela, rezervaciju dva sedista, za mene i dete, s' tim sto sam svoju kartu platila punu cenu, za povratak jos dodatnih 25%, a za dete sam platila 50% karte i za povratak jos dodatni popust. Veoma je ispala povoljna karta i nadam se da cemo ipak dobro putovati.

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Bebe i putovanja Empty Re: Bebe i putovanja

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

KUTAK :: BEBE :: Razno

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu