Nemačka
+5
BiKsi :)
lena
Shizika
Struzzo
tanjaz
9 posters
KUTAK :: KAFANICA ;) :: Putovanja svet
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Nemačka
Jos malo kombinacije starog i novog, cuvena nemacka Commerzbank...
Struzzo- Broj poruka : 7041
Godina : 48
Datum upisa : 27.09.2008
De mi spomenu Pariz i Senu....to mi je davna zelja koju jos uvek nikako da ostvarim....
Obozavam reke i cim vidim odmah mi asocijacija -brodic-zalazak sunca....dobro vino.....
Slicice su prelepe cudan spoj starog i novog.....
Obozavam reke i cim vidim odmah mi asocijacija -brodic-zalazak sunca....dobro vino.....
Slicice su prelepe cudan spoj starog i novog.....
djole42- Broj poruka : 6359
Godina : 53
Datum upisa : 15.01.2010
Katedrala je stvarno divan primjer goticke athitekture.
Ove moderne zgrade su zbilja impozantne. Koliko je sve cisto, djeluje sterilno. Ne mozes to staklo ni grafitima ukrasiti!
Ove moderne zgrade su zbilja impozantne. Koliko je sve cisto, djeluje sterilno. Ne mozes to staklo ni grafitima ukrasiti!
Shizika- Broj poruka : 5408
Godina : 55
Datum upisa : 14.03.2010
Za Shizi iz drugog ugla...
Sad me bas zaintrigirala ova statua na stupu, cini mi se k'o Hindu bozanstvo? Razjasni?
Shizika- Broj poruka : 5408
Godina : 55
Datum upisa : 14.03.2010
Bila sam i u jednoj simpaticnoj galeriji...Ovu sam sliku nazvala "Zivelo mleko!!!!"
moram da ponovim - bas lepo!
lena- Broj poruka : 4087
Godina : 54
Datum upisa : 18.02.2010
Ovo je jedna "obicna" prodavnica novina na zeleznickoj stanici koja je btw prelepa i precista (ja sam se inace u Parizu odusevljavala njihovim "gar"-ovima, najzivopisniji delovi grada).Nemci zaista imaju kulturu citanja i kupovine knjizevnih dela(nista cudno sto je najveci sajam knjiga bas u Frankfurtu), novina, casopisa svih mogucih, kao i stripova na opste odusevljenje mog muza.
Eto, u pomenutoj prodavnici novina iz citavog sveta, evo i iz naseg kutka...Inace, neke sam prvi put videla tamo, vidi se da se ne zadrzavam kod kioska.
Jedan od shopping centar-a...ima ih raznih, skupljih, jeftinijih...naravno, ne onoliko "fensi" radnji sa kineskom robom kao kod nas, vec ako su fensi zaista su fensi sa istom takvom robom...Kupila sam svasta nesto, jos kad mi vrate pare od pdv, 19%, stvarno sam prosla super povoljno.
Struzzo, slike su fantastične. Mogu ti reći da sam i ja neke od onih časopisa sad prvi put videla, a posebno onaj Hrvatski list na odeljenju Srbije
Kakav bre PDV, gde se to vraća, ja sam pala sa marsa
Kakav bre PDV, gde se to vraća, ja sam pala sa marsa
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
Ori, zašto bih kupujući robu dala pare od pdv, tj. tih 19% od cene državi Nemačkoj kad ja nisam njen građanin i ne koristim njene usluge administracije, policije i dr.
Ti kao turista i državljanin van EU imaš pravo da na svaki iznos preko 25 evra da tražiš pdv nazad tako što u prodavnici gde si kupovala overiš račun na kasi, a potom na šalteru tax free (carine) na granici, bilo na aerodromu ili na granici sa Madjarskom ili u tvom slučaju sa Slovenijom ako ideš autom. Znači, carinici ti ponovo overe račune i tad mogu da traže da vide robu (meni nisu jer su stvarno bile krpice i cipele, a ne neka tehnička roba) i onda im ti to pošalješ nazad (u zemlju gde si bila) mailom pa ti oni tih 19% uplate posle par nedelja na tvoj račun ili ako ti neko skoro ide u EU, oni ti isplate u kešu.
Nisi znala za to? Što bi ostavljala svoje parice bezveze Berluskoniju, zar ne...
Haha za novine...da, sve je izmešano verovatno zato što su pored Serbia-e novine Croatia-e... A i njima (Zapadnjacima) je sve to isto...Balkan...
Opera...
Ti kao turista i državljanin van EU imaš pravo da na svaki iznos preko 25 evra da tražiš pdv nazad tako što u prodavnici gde si kupovala overiš račun na kasi, a potom na šalteru tax free (carine) na granici, bilo na aerodromu ili na granici sa Madjarskom ili u tvom slučaju sa Slovenijom ako ideš autom. Znači, carinici ti ponovo overe račune i tad mogu da traže da vide robu (meni nisu jer su stvarno bile krpice i cipele, a ne neka tehnička roba) i onda im ti to pošalješ nazad (u zemlju gde si bila) mailom pa ti oni tih 19% uplate posle par nedelja na tvoj račun ili ako ti neko skoro ide u EU, oni ti isplate u kešu.
Nisi znala za to? Što bi ostavljala svoje parice bezveze Berluskoniju, zar ne...
Haha za novine...da, sve je izmešano verovatno zato što su pored Serbia-e novine Croatia-e... A i njima (Zapadnjacima) je sve to isto...Balkan...
Opera...
Dve iste...c,c,c...
Hvala ti za info, u aprilu sam uglavnom trošila za benzin i skitnju, ali ovaj put sam kupila krpica, zauvar bi bilo da sam dobila nazad 19%. Nisam znala za to, stvarno...a nisam nešto mnogo ni putovala ranije. Samo nisam shvatila kome šaljem nazad mailom? Na koju adresu. Ako te ne mrzi napiši da znam za drugi put.
Slike su divne...lepo vreme, vidi se, jesu li te zatekle ove vrućine tamo, ili je Germaniji podnošljivije bilo?
Opera je prelepa, ali opet ponavljam, kontrasti starog i novog su nestvarni, kao fotomontaža.
Slike su divne...lepo vreme, vidi se, jesu li te zatekle ove vrućine tamo, ili je Germaniji podnošljivije bilo?
Opera je prelepa, ali opet ponavljam, kontrasti starog i novog su nestvarni, kao fotomontaža.
Orline- Broj poruka : 11716
Godina : 52
Datum upisa : 05.02.2009
Jašta, draga, zauvar naravno...
Ti kad si u prodavnici oni ti overe račune i daju neki formular uz njih, tačnije zakače ih...na tom formularu koji ti popunjavaš (opšti podaci, ime, prezime, adresa, br. pasoša itd) piše ime firme koja se bavi tax free-jom... Ima ih više, nisam zapamtila ime, nije ni bitno, verovatno se u drugoj zemlji drugačije zovu. Oni ti (u prodavnici) daju i njihov koverat sa odštampanom adresom...na tebi je samo da to ponovo overiš pri granici i pošalješ...
Da, šteta što nismo ostali koji dan duže i imali karte, naravno, jer je u toj Operi bio najavljen neki Rock balet sa Bonom Vox.
Vreme...da, bilo je lepo, toplo, vruće ali ne kao kod nas, pirka uvek nešto...
Bio je dan pre našeg dolaska neki gay skup...Jeste li čuli za onaj stampedo na gay paradi u okolini, mislim Dizeldorfa? Inače, ne rekoh Frankfurt je poznat kao kolevka tehno, trans muzike...verovatno nisam napisala jer me ista ne zanima, ali se setih kad već pričam o gay populaciji i njihovim čuvenim paradama u Nemačkoj...to je vrlo usko povezano.
Ti kad si u prodavnici oni ti overe račune i daju neki formular uz njih, tačnije zakače ih...na tom formularu koji ti popunjavaš (opšti podaci, ime, prezime, adresa, br. pasoša itd) piše ime firme koja se bavi tax free-jom... Ima ih više, nisam zapamtila ime, nije ni bitno, verovatno se u drugoj zemlji drugačije zovu. Oni ti (u prodavnici) daju i njihov koverat sa odštampanom adresom...na tebi je samo da to ponovo overiš pri granici i pošalješ...
Da, šteta što nismo ostali koji dan duže i imali karte, naravno, jer je u toj Operi bio najavljen neki Rock balet sa Bonom Vox.
Vreme...da, bilo je lepo, toplo, vruće ali ne kao kod nas, pirka uvek nešto...
Bio je dan pre našeg dolaska neki gay skup...Jeste li čuli za onaj stampedo na gay paradi u okolini, mislim Dizeldorfa? Inače, ne rekoh Frankfurt je poznat kao kolevka tehno, trans muzike...verovatno nisam napisala jer me ista ne zanima, ali se setih kad već pričam o gay populaciji i njihovim čuvenim paradama u Nemačkoj...to je vrlo usko povezano.
Do dodam važan info u vezi sa tax free:
Možete takođe da podignite keš sa, kao što rekoh, overenim računima i pasošem u Raiffeisen banci, Terazije 40 (videćete kako uđete na prvom šalteru piše tax free)...jedino važno napomenuti: isplaćuju vas isključivo u dinarima i to po nižem kursu.
Možete takođe da podignite keš sa, kao što rekoh, overenim računima i pasošem u Raiffeisen banci, Terazije 40 (videćete kako uđete na prvom šalteru piše tax free)...jedino važno napomenuti: isplaćuju vas isključivo u dinarima i to po nižem kursu.
Volim Nemačku i uživala sam gledajući i čitajući. Hvala Stru!
HappyGirl- Broj poruka : 13681
Datum upisa : 05.12.2007
Struzzita,ja sam oduševljenja tom preciznošću!
fenomenalno!
I opet da dodam za Grke-Cincare,muka mi od njih,sad mi jasno što nijedan rašun nismo dobili, na tom pdv-u smo mogli vratiti bar 100 evra...strašno.
No,Frankfurt je... TAČAN!
fenomenalno!
I opet da dodam za Grke-Cincare,muka mi od njih,sad mi jasno što nijedan rašun nismo dobili, na tom pdv-u smo mogli vratiti bar 100 evra...strašno.
No,Frankfurt je... TAČAN!
dr mali pariz- Broj poruka : 22885
Godina : 46
Datum upisa : 29.01.2010
Strana 2 od 2 • 1, 2
KUTAK :: KAFANICA ;) :: Putovanja svet
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu