KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Candida albicans

+8
BiKsi :)
Ema78
Republica
Nensy85
missile
LaFolie
3023456
HappyGirl
12 posters

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Candida albicans Empty Candida albicans

Počalji od HappyGirl 27/12/2007, 21:54

Candida albicans

Najčešći uzročnik (90 - 95%) ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u našim crijevima. U 2 - 8% uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata. Pod različitim utjecajima, prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili korištenja imunosupresivnih lijekova, uporabe oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjesne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitus, kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Učestalost ove infekcije je 5 - 8% svih ginekoloških pacijentica, a među pacijenticama koje se žale na pojačani iscjedak u 21% se radi o gljivičnoj infekciji.

Candida albicans Candida_sm
Candida albicans Buletic Simptomi: Veoma neugodan svrbež uz pojačan bjelkast iscjedak, sirastog karaktera. Spolni odnos je bolan, a za vrijeme mokrenja javlja se peckanje ili žarenje. U muškaraca se bolest očituje najčešće crvenilom i svrbežom glansa penisa i prepucija. Infekcija se često može dijagnosticirati samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscjetka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne pretrage najčešće nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se načiniti kultura brisa rodnice na specijalnoj podlozi (Sabouraud-agar ili Candida-II-agar).

Candida albicans Buletic Liječenje: Lijekovi izbora u liječenju gljivične infekcije su derivati imidazola: clotrimazol (Canesten, Plimycol) i polienski antibiotici kao što su nistatin (Nystatin, Moronal), amfotericin (Ampho-Moronal) i natamycin (Pimafucin) koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može trajati svega jedan dan ili duže: 3 - 7 dana. Muškarcima se lijekovi protiv gljivica propisuju u obliku krema ili tableta. Kod "recidivirajućih" - infekcija koje se ponavljaju, nezaobilazno je sistemno liječenje s fluconazolom (Diflucan) ili itraconazolom (Orungal) u vidu tableta ili kapsula. Iako se u 2/3 slučajeva gljivična infekcija ne prenosi spolnim odnosom, za vrijeme liječenja se savjetuje izbjegavanje spolnog kontakta.

Candida albicans Buletic Alternativne mogućnosti: Ženama koje se nikako ne mogu osloboditi gljivične infekcije preporuča se prehrana bogata biljnim vlakanima uz izbacivanje rafiniranih šećera i ugljikohidrata: Anti-Candida dijeta, kao i ponovno uspostavljanje ravnoteže crijevne flore uz crijevne biokulture (probiotici) kao što su acidofilus (kapsule ili jogurt) ili LGG jogurt. Od velike koristi može biti i homeopatski lijek Candida Yeast, koji predstavlja jednu vrstu oralnog cjepiva protiv gljivica. Može se nabaviti i bez recepta, dolazi u vidu zrnaca i koristi se 3 - 5 puta dnevno po 1 - 2 zrnca (oralno). Candida Yeast podstiče imunološki sustav crijeva na stvaranje protutijela koja djeluju lokalno u crijevima i na taj način ograničavaju, odnosno ometaju rast gljivica. Izbjegavati kemijske iritanse, hulahopke, usku odjeću i tanga gaćice. Intimno rublje potrebno je prati na najmanje 60° C. Nakon završenog liječenja korisno je potpomoći u obnovi prirodne vaginalne flore. U tu svrhu se mogu koristiti vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili izravni unos kulture laktobacilusa u rodnicu. Jednostavna metoda koje se pri tome može koristiti je ispiranje rodnice s otopinom mliječne kiseline (Ac. lactici) ili sirutke. Na isti način možete upotrijebiti 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofilus koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode. Kultura laktobacila može se unijeti u rodnicu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u rodnici kroz 2 sata. Ostale vrste ispiranja rodnice (sapuni, šamponi, gelovi, čajevi) se ne preporučuju zbog narušavanja normalne bakterijske flore.

Candida albicans Buletic Gljivična infekcija i prehrana


Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (90 - 95%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima našeg crijeva. Pod različitim utjecajima, a prije svega kod liječenja antibioticima, kod oslabljene reakcije imunološkog sustava ili uporabe imunosupresivnih lijekova, oralnih kontraceptiva, hormonske nadomjestne terapije ili antiandrogena, kod dijabetesa melitusa kao i u trudnoći, dolazi do njihovog neprirodnog razmnožavanja. Posljedica ovog bujanja gljivica nije samo lokalna infekcija rodnice, već i utjecaj na propustljivost sluznice crijevnog trakta, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih tvari i alergena iz hrane, koje bi inače bile u potpunosti eliminirane kod očuvane funkcije sluznice crijeva.
Candida albicans Candida
Candida albicans Buletic Uobičajeni simptomi gljivične infekcije su peckanje, crvenilo, neugodan osjećaj i svrbež, te bjelkasto-žućkasti sirasti iscjedak iz rodnice. Uklanjanje ovih simptoma relativno je jednostavno i za to postoje brojni lijekovi, kako u klasičnoj tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno izliječiti sveukupnu gljivičnu bolest, a ne samo lokalnu infekciju, te simptome kandidijaze svrstava u pet kategorija:

 • Opći simptomi: umor i nedostatak snage, depresija, glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćne infekcije, osjećaj ošamućenosti.
 • Probavni simptomi: plinovi, nadutost, učestali zatvor i proljevi, probavne smetnje, grčevi u crijevima.
 • Respiratorni simptomi: kronični iscjedak iz nosne šupljine koji se cijedi po stražnjem dijelu ždrijela, čest kašalj, grlobolja, prehlada, astma, alergije.
 • Kožni simptomi: ekcem, peckanje, osip, infekcije drugim vrstama gljivica.
 • Hormonalne smetnje: neredovita mjesečnica, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom, promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireoza, hipoglikemija.

Candida albicans Buletic Prehrana kod gljivične infekcije podrazumijeva na prvom mjestu prehranu bez kvasnih gljivica. Ovakova prehrana je istodobno i dijagnostička i terapijska. Učinke treba pratiti najmanje nekoliko tjedana, a s ovim načinom prehrane može se nastaviti onoliko dugo koliko nekome odgovara. Neke se žene osjećaju mnogo bolje odabirući namirnice po ovim preporukama i odlučuju se nadalje zadržati ovaj način prehrane. Ipak, dobro je postupno vraćati namirnice u svakodnevnu prehranu kako bi se ustanovio njihov učinak. Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno javljaju, tako ćete točno znati koju hranu doista trebate izbjegavati.

Prehrana bez kvasnih gljivica podrazumijeva


 • izbjegavati šećer, kao i
 • izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni.
Candida albicans Buletic Izbjegavati šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljičnog dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju probavne smetnje kao što su stvaranje plinova i nadutost. Izbjegavati šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Na svakom proizvodu je potrebno ponaosob pratiti oznake proizvođača o svim sastojcima koji su korišteni u proizvodnji. Potrebno je izbjegavati: maltozu, kukuruzni sirup, umjetna sladila, fruktozu, kukuruzni škrob, sodu, laktozu, mliječni šećer sadržan u mliječnim proizvodima.

Candida albicans Buletic Izbjegavati namirnice koje sadrže gljivice i plijesni: Ovo prije svega znači izbjegavati namirnice kao što su kruh, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljikohidrati, industrijski voćni sokovi, umak od rajčice (osim "domaćeg" pripremljenog od svježih rajčica), potom izbjegavati hranu koja sadrži ocat, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, fermentiranu hranu, sušeno meso i voće, gljive, pistacije i kikiriki.

Candida albicans Buletic Umjesto toga jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: cjelovite žitarice popute smeđe riže, prosa, ječma, te svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje klorofilom koji djeluje pročišćavajuće. Dopuštene su i morske biljke, raženi kruh, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, krto meso, svježa riba, meso prirodno hranjene peradi i jaja prirodno hranjenih kokoši. Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica. Češnjak, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.


Candida albicans Buletic Suplementi: Pokatkad promjena načina prehrane nije dovoljna u obrani od gljivica. U suzbijanju gljivične infekcije od koristi mogu biti i slijedeći dodaci prehrani:

Lactobacillus acidophyllus: radi se o "prijateljskim" bakterijama koje u prirodnim uvjetima naseljavaju kako crijeva, tako i rodnicu. Ove bakterije stvaraju iz glikogena mliječnu kiselinu koja osigurava nizak pH sredine u kojoj se nalaze, te na taj način čine prvu obrambenu liniju u nastupanju različitih infekcija. Prirodni izvor laktobacilusa je obični jogurt (Acidofil, LGG, Biojogurt itd). Također su mnogobrojni suplementi koji sadrže ove bakterije: tablete, kapsule, prah i napitci.


 • Sredstva protiv gljivica: Osim lijekova, od pomoći mogu biti ekstrakt limunovih sjemenki, češnjak, kaprilna kiselina i berberin, koje možete potražiti u nekoj od trgovina zdrave hrane. Ova sredstva se ne resorbiraju u krv, pa ih možete uzimati i za vrijeme trudnoće i dojenja.
 • Candida Yeast: homeopatski pripravak koji potpomaže uspostaviti zdravu ravnotežu gljivica u organizmu.
 • Multivitamnski preparati: vitamin C; vitamini B kompleksa, cink, magnezij, elementi u tragovima i esencijalne masne kiseline pospješuju obrambenu sposobnost organizma i sprječavaju povrat gljivične infekcije.

Anti - Candida dijeta

Neosporna je povezanost antibiotika i rafiniranih životnih namirnica u prehrani s pretjeranim razmnožavanjem gljivica u crijevima i rodnici. Gljivice koriste u svojoj prehrani prije svega ugljikohidrate, i što je veća ponuda ugljikohidrata, to gljivice više rastu. Obzirom da gotovo uvijek gljivičnoj genitalnoj infekciji prethodi, ili je istodobno prisutna gljivična crijevna infekcija, osobito je potrebno obratiti pozornost na prehranu. Hrana i namirnice koje sadrže rafinirani šećer i rafinirano brašno mogu pogodovati pretjeranom rastu gljivica u crijevima i rodnici. Mliječni proizvodi, osobito mlijeko i sladoled također pogoduju razmnožavanju gljivica zbog visokog sadržaja mliječnog šećera.Namirnice koje se ne preporučuju!
Nemirnice koje se preporučuju!


 • šećer
 • slatkiši: keksi, kolači, bombone, čokolada
 • sladoled
 • slatki namazi: med i marmelada
 • bijelo brašno i proizvodi od bijelog brašna: peciva, žemičke, bijeli kruh itd.
 • tijesta od bijelog brašna
 • toast od bijelog brašna
 • slatko voće (grožđe, lubenice, kruške)
 • sušeno voće (suhe smokve)
 • voćni sokovi s visokim sadržajem šećera (sok od grožđa)
 • pivo
 • slatka vina
 • likeri

 • sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhanom obliku
 • salata, rajčice, krastavci, zelje, kupus
 • jestive gljive, luk češnjak, mahunarke, začinsko bilje
 • limun
 • meso peradi ili divljač
 • riba, rakovi itd.
 • bistre juhe
 • svakodnevno male količine fermentiranih životnih namirnica kao što su obični jogurt (acidofil, LGG jogurt, AB kultura) i kiselo zelje, koji su prirodni izvori laktobacila
 • cijeđeni sokovi od povrća bez dodataka šećera
 • umjereno: smeđa riža, krumpir, ražev kruh


Candida albicans Buletic Gljivice se u crijevima često nalaze u formi nakupina između crijevnih resica i nabora crijevne sluznice. Stoga se za vrijeme medikamentoznog liječenja preporučuje koristiti namirnice s visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih tvari, koje sa svoje strane mehanički potpomažu odstranjenju gljivičnih nakupina.Namirnice s visokim sadržajem vlakana i balastnih tvari
povrće
produkti žitarica


 • cvjetača
 • brokula
 • zeleni kupus
 • crveni kupus
 • bijeli kupus
 • kiselo zelje
 • poriluk
 • celer
 • mrkva
 • mahune


 • ražev kruh
 • zobene pahuljice
 • pšenične klice

HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od HappyGirl 7/1/2008, 13:49

Candida

Ukoliko se radi o gljivicama (Candida albicans) radi se gotovo uvijek o autoinfekciji - dakle infekciji gljivicama koje žive u našem crevu, i koje se iz odredenih razloga, u odredenom trenutku pocnu intenzivno da razmnožavaju. Razlozi su uglavnom prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, upotreba kontracepcijskih tableta, prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru vagine, trudnoca, menstruacija, neadekvatno (sinteticko i preusko) rublje, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šecerna bolest itd. Loša regulacija šecerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije. Kada se šecerna bolest dobro reguliše, obrana od infekcije ponovo je onakva kao kod osoba koje ne boluju od šecerne bolesti.Uz to, u loše regulisanoj šecernoj bolesti krv i telesne tecnosti imaju više glukoze što ih cini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljive Candida albicans koja onda uzrokuje infekciju.
Kod žena najcešce se javlja svrabež uz žarenje i pojacan iscedak koji je obicno beo i sirast. Na spoljnem polnom organu vidi se crvenilo što je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljiva.
Kod muškaraca se najcešce ne javljaju simptomi (asimptomatski nosioci). Mogu se javiti belkaste naslage na glansu i prepuciju uz osecaj osetljivosti i nadraženosti. Može biti prisutan i oskudan iscedak iz mokracne cevi.
Simptomi su najizraženiji nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojacava osecaj žarenja i svrabež. Kod žena u toku i nakon polnog odnosa može se javiti bol uz žarenje i crvenilo vagine, kao i spoljnih organa. Svrabež se može proširiti i na podrucje oko analnog otvora (cmara).
U lecenju se ne primjenjuju antibiotici. Antibiotici podsticu rast gljivica u crevu, koje onda postaje izvor infekcije polnih organa. U lecenju se primjenjuje lokalna, tzv. antimikoticka terapija. Kod žena se primjenjuje u obliku vaginaleta koje se stavljaju u vaginu i krema koje se kod muškaraca primenjuje spolja. Krema se maže po glansu i prepuciju. Terapija može biti i tabletama po preporuci lekara. Obicno simptomi nakon primene lekova vrlo brzo prolaze.

Šta je uzrok genitalne kandidijaze:


1. Hormonali poremecaji i trudnoca
2. Upotreba oralnih kontraceptivnih pilula
3. Povisen secer u krvi i stanja Diabetesa
4. Slabosti imunog sistema
5. Upotreba steroida i
6. Najcesci razlog UPOTREBA ANTIBIOTIKA

Simtomi
:svrabez,peckanje,crvenilo vagine.

Ove faktor trebate ispitati jer je jedan od tih prisutan. Candida se može naci kod 70% žena ali ne dovodi do infekta dok se ne naruše odnosi izmedu gljivice i ljudskog organizma.
Veoma važno pitanje je kada leciti kandidijazu kojim lekom i kako dugo.
U tom pravcu su bitni i faktori higijene koji mogu nekad stetiti vaginalnoj flori dok drugi poboljsavaju stanje. Osobe koje imaju kandidu trebaju nositi pamucne gacice i izbeci mogucnosti stvaranja uslova za razvoj kandide i narusavanja ravnoteze izmedu organizma i gljivice.
Nesmete cesto uzimati lekove za kandidu neadkvatne i ne dovoljno dugo jer se može razviti rezistencija, sto pogorsava mogucnosti izlecenja.

VAŽNO:

Važno je takode da se prenosi od osobe na osobu seksulano sto znaci da se i druga osoba treba pridržavati istih kriterijuma.
Koristiti samo pamucan ves i izbegavati uzane pantalone (dzins) jer se tako stvara topla klima u kojoj se candida dobro oseca.
Koristiti samo blage sapune,ne preterivati sa higijenom (intimni sprej,maramice)
Mokar veš odmah skinuti(kod kupanja)
Brisati se sa toaletnim papirom uvek od vagine prema anusu jer bakterije koje se nalaze u anusu mogu u vagini da završe.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od 3023456 14/9/2012, 17:01

Ako u brisu postoji candida,da li ce da odloze vto? Uskoro bi trebalo da krenem sa th,sta mislite da li ce mi dati th ,a usput da koristim nesto za candidu,ili ce sve da odloze dok ne bude sve cisto? Rolling Eyes
3023456
3023456

Broj poruka : 62
Datum upisa : 08.12.2011

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od LaFolie 15/9/2012, 23:01

hey, ja sam se te bestije otarasila tabletom DIFLUKANA - samo jednu popila cvet
LaFolie
LaFolie

Broj poruka : 3412
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od missile 20/10/2012, 10:50

Obično od beštije patim posle antibiotika na bazi penicilina. Sad sam ispila kutiju hemomicina 250 zbog upale srednjeg uha, i eto sinoć 'onog' svrabeža na ulici. Kad nisam poludela. Sad idem da kupim taj Lafov Diflukan, ali se nadam da sam makar potukla bakterije u brisu
Mad
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od LaFolie 20/10/2012, 21:33

Miss taj diflukan je spas :*
LaFolie
LaFolie

Broj poruka : 3412
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od missile 20/10/2012, 22:39

Kupila sam onaj sa 1 tabletom i onaj sa 7, da imam za preventivu ako opet pijem antibiotike. Sad ću da pobijem sve beštije, i gljivice i bakterije!
Very Happy
sutra završavam sa hemomicinom, pa ću uveče da popijem diflukan. Joj što me svrbucka! No
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Nensy85 29/10/2012, 21:55

Devojke, ja nemam nista od gore nevedenih simptoma ustvari nemam ni crvenila, ni peckanja...ama bas nista a rezult.brisa je pokazao da imam Candidu alb. zbunjen
Ni dr nije bilo jasno al mi je dala vaginalete Gyno-daktanol za svaki slucaj.
Dal je to moguce?
Nensy85
Nensy85

Broj poruka : 58
Godina : 39
Datum upisa : 22.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od missile 30/10/2012, 08:56

Moguće je, Nensi, i meni se desilo. Ništa, ni promena u sekretu, ni tegobe, ma sve super, a rezultati - i e. coli i candida Crying or Very sad
missile
missile

Broj poruka : 8014
Godina : 54
Location : Beograd
Datum upisa : 24.10.2011

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Republica 10/11/2012, 19:52

Da podelim sa vama info:


http://ishrana-buducnosti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=111
Republica
Republica

Broj poruka : 2478
Godina : 55
Location : Amsterdam
Datum upisa : 01.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Ema78 12/11/2012, 11:06

Republica,super je link.
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Republica 12/11/2012, 13:55

Ema :)
Republica
Republica

Broj poruka : 2478
Godina : 55
Location : Amsterdam
Datum upisa : 01.07.2009

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Ema78 12/11/2012, 15:47

Ja ovih dana muku mucim sa kandidom, al ne koristim nista od antimikotika. Kupila sam bornu kiselinu, kantarion ulje, pavlovicevu i fitovag vaginalete,i moram da priznam dammi je bolje. Videcu stacce dr da kaze, ako kogu da se provucem bez kanestena,nistatina i sl, bilo bi super.

A inace,osim bikarbone,pomaze i obicna kuhinjska so, kadena kasika na solju gode,pa time ispirati...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 2/10/2013, 20:12

Da se ubeležim u "srećnice" koje se u trudnoći zapatiše ovom beštijom.

Od simptoma imam svrab, peckanje, naročito pri mokrenju, crvenilo, sa unutrašnje strane usmina par belih malih plihića i bol u toj regiji. Čak mi i gaće smetaju, pa sam uzela neke bokserice od muža, da mi bude lakše. Embarassed  Izuzetno vodim računa o higijeni, ne koristim u "prizemlju" nikakve sapune, kupke i ostale hemije od kada sam skidala kondilome, dakle 7 godina unazad, uvek se poplačem posle duže nužde, izvinte na plastičnosti, al tako je, uvek nosim isključivo pamučni veš, seks isključivo sa kondomima u trudnoći upražnjavamo, al eto, dr mi potvrdi da je od trudničkih homona i da je ta regija baš u trudnoći melem za kandidu.

Dr mi prepisala didermal mast (mada je on kortiokosteroid, pa ga ne treba duboko mazati, samo malo da se zasuši sluznica), a onda staviti daktanol mast u tankom sloju, i nistatin vaginalete svako drugo veče. Pritom, ja sam u 6. mesecu trudnoće, i čitala sam da se ništa od toga ne preporučuje u prvom tromesečju, dakle, ništa ne uzimajte na svoju ruku. Čak može i bez didermala, ja već uzimam pronizon koji je iz grupe kortio, tako da ću ga macnuti dva tri puta za sedam dana.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od buby 3/10/2013, 15:27

evo i mene opet...patila se u prvoj trudnoci...a vidim da cu opet...nisam radila opet briseve jer sam radila pre 3 nedelje...sterilno...al ja vec dva tri dana osecam kandidu...znam prosto..posto mi je rano za bilo sta a sto rece biksi majke mi sam higijenicarka po tom dole pitanju...al ne vredi ja sam ubedjena da mi je to sve zbog utrogestana i guranja vise dole pa mi po ceo dan curka on i remeti ph...nije za sad strasno tek ponekad i to bas na spoljasnjosti usmina osetim svrab..5-6 puta dnevno se prepiram,ispiram i pre ovog znaci uvek nosim pamucan ves..videcu ako se pogorsa moram opet kod ndrkane dr..Embarassed  ne secam se sta sam u prvoj trudnoci koristila,sinoc probala po dnevniku da kopam pa se smorila...a i znam da sam bila tako nesto 5-6 mesec...i tad mi je jedva prepisala
...stvarno neprijatan problem..inace retko jedem slatko..pijem svaki dan jogurt sa probiotikom.od tih ispiranja soda..zalfija...secam se da mi ni onda nije pomoglo,cak ni ublzilo ...kazem samo nije jos strasno...videcemo..Very Happy 
buby
buby

Broj poruka : 4093
Godina : 45
Datum upisa : 19.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Ema78 3/10/2013, 16:04

Trudna, ne trudna, kandida i ja se nikako ne odvajamo...sa ili bez simptoma... i tako ceo zivot...tek skoro shvatih da je to zbog  IR, odnosno zbog kolicine UH koje unosim... U trudnoci sam sizela, zbog ogranicenih mogucnosti th, a sada dobih tri vrste vaginaleta da koristim ne bih li se resila ...sva sreca pa je imam samo vaginalno.

Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 3/10/2013, 21:10

Bas je to smor sto stalno kuburis Ema, sta drugo nego totalno izbaciti uh, odn. smanjiti na minimun minimuma.

Buby, zar i ti sine brute, jbg, tako i meni pocelo svrbuckanje prvo, bzvz. Ne znam sta ti smes rano, koliko citah slabo sta u prvom tromesecju se sme dole cuskati. Nek sto pre prodje.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Ema78 3/10/2013, 22:28

Ma ja sam i sa ishranom bez Uh kuburila sa kandidom, a sada mi jej ako tesko da se kontrolisem, jer sam nonstop gladna, sve mi se jede. Koliko jedem cudi me da nemam 100 kg, a zapravo imaam 10kg vise nego pre trudnoce, odnosno 5 kg vise nego pre pocetka uotrebe metformina. Ali, ubija me potreba za slatkisima...
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Location : Beograd, Srbija
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 3/10/2013, 23:20

Uh, a kandida se bas vise razmnozava uz slatkise i jedan od simptoma joj je da se pocne traziti slatko.

Evo ga super tekst koji je meni lilya prosledila, pa nek ostane ovde, za buduce generacije. :)
http://porodicnilekar.net/index.php?option=com_content&view=article&id=84:ishrana-kod-kandide&catid=35:pravilna-ishrana&Itemid=63%20Ubijala%20sam%20se%20od%20luka,%20vodu%20sam%20pila%20iskljucivo%20sa%20limunom%20i%20nisam%20se%20odrekla%20ness%20sa%20mlekom%20i%20pola%20kk%20secera
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od SoJa 27/2/2014, 21:27

Posle ovog virusa koji me je drmao dve nedelje, kao i antibiotika, ja zaradila gljivice. Ne znam tačno kakvo je stanje, jer sam briseve (cervikalni, vaginalni) kao i PAPA, radila u Ponedeljak u SPEBO-u, danas su mi javili da krenem sa Polygynax vag. E, sad,  veštica  treba da stigne u utorak, tj. za nekih 5-6 dana. Jel dovoljno da ih koristim do tada?

SoJa

Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 28/2/2014, 14:11

Soja, trebalo bi da jeste, narocito ako candida nije u velikom broju. Samo izbaci slatkise skroz dok se ne sredi stanje tamo dole.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od SoJa 28/2/2014, 14:42

BiKsi :) ::Soja, trebalo bi da jeste, narocito ako candida nije u velikom broju. Samo izbaci slatkise skroz dok se ne sredi stanje tamo dole.

Hvala na odgovoru, draga Biksi  poljubac Ja se nadam da nije u velikom broju, jer su mi skoro bili sterilni brisevi i nemam nikakve tegobe, tipa peckanje, svrab, a mislim da sam je zaradila zbog thr antibiotika pre dve nedelje... Slatkiše sam već izbacila  Wink 
Još jedno pitanje, obično pre  veštica imam dva-tri dana brljanje neko, pa me interesuje da li da i tad nastavim sa vaginaletama, sve dok ne krene baš krvarenje?

SoJa

Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 28/2/2014, 16:07

Mozda ipak ne Soja, nego bas kad je sve cisto tamo dole u prizemlju. :)
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od SoJa 28/2/2014, 16:10

Ali, bojim se da će to mrljanje već da krene, možda za dan-dva, pošto u utorak treba da stigne  veštica Onda neću moći da stavim ni 5 vag....

SoJa

Broj poruka : 2029
Godina : 47
Datum upisa : 02.08.2013

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od BiKsi :) 28/2/2014, 16:12

Onda stavi, mozda mrljanje i ne krene ovaj put.
BiKsi :)
BiKsi :)

Broj poruka : 22697
Godina : 43
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Candida albicans Empty Re: Candida albicans

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu