KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Normalno je...

5 posters

Ići dole

Normalno je... Empty Normalno je...

Počalji od HappyGirl 24/12/2007, 20:21

NORMALNO JE...

· Normalno je da u početku trudnoće imate jutarnje (ili cjelodnevne) mučnine, ali je isto tako normalno i da nemate mučnina.

· Normalno je da imate potrebu za duljim spavanjem, da vam se ranije navečer počne spavati, ili čak da vam se cijeli dan spava. Ali je isto tako normalno i da ne trebate više sna od uobičajenog

· Normalno je da vam smetaju neki mirisi, ne samo npr. sirova riba, meso i sl., nego i npr. vaš do tada omiljeni parfem ili prašak za veš. Normalno je i da sve to podnosite kao da niste trudni. Isto tako je normalno da vam poslije trudnoće ti mirisi više neće smetati, no postoje žene kojima i nakon trudnoće smetaju jaki mirisi

· Normalno je da vam se apetit povećao, isto tako normalno je i da vam je apetit ostao isti ili se čak u prvim mjesecima pogoršao

· Normalno je jesti uobičajene količine hrane. Ne slušajte one koji govore da kada ste trudni morate jesti za dvoje, razlika je neznatna, dovoljan je dnevno jedan međuobrok više nego prije trudnoće - npr. sendvič, tanjur juhe, čaša mlijeka (ako ga pijete).

· Normalno je da počinjete jesti neku hranu koju nikada prije niste voljeli, ali je isto tako normalno i da se prehrambene navike ne mijenjaju.

· Normalno je da ako imate jake mučnine u početku gubite kilograme, a ne dobivate ih.

· Normalno je da vam se tijekom trudnoće (najčešće u zadnjim mjesecima, ali može i ranije) pojavi iscjedak iz prsiju, tzv. kolostrum. Isto je tako normalno da se iscjedak uopće ne pojavi. Ne slušajte priče da to znači da ćete imati ili nećete imati mlijeka. Pravo se mlijeko stvara tek nakon poroda posteljice.

· Normalno je da je beba dio trudnoće okrenuta na zadak. To ne znači da će tako ostati do kraja, bebe se nekada okrenu u posljednji trenutak pred porod.

· Normalno je u trudnoći imati proširene vene. Isto je tako normalno da do toga ne dođe. Ako se vene pojave, zimske trudnice mogu nositi elastične čarape. Ljetnim će to biti teže, ali zato pomaže plivanje i hodanje kroz more. Važno je paziti da se ne izlažete puno suncu, jer toplina pridonosi širenju vena.

· Normalno je da tijekom trudnoće imate 9-10 ginekoloških pregleda. Ultrazvuk je dovoljno raditi 2-3 puta, ali je normalno i ako se radi češće. U Europi je tih pregleda puno manje - svega 2-3 pregleda i jedan do dva ultrazvuka ako trudnoća prolazi u redu.

· Normalno je da vam se u trudnoći pojave strije, isto je tako normalno da koža ne ispuca. Strije se pojavljuju najčešće na trbuhu, ali i na bedrima, prsima i leđima. Grudi mogu ispucati vrlo rano, ili tek nakon poroda uslijed naglog nadolaska mlijeka. Pojavu strija ništa ne može spriječiti, ali se pucanje kože može ublažiti redovitom i čestom upotrebom mlijeka i ulja za tijelo (dobra su mlijeka u kojima ima bademovog ulja). Ako osjetite da vas koža svrbi i zateže, to je znak da je rastezanje i pucanje počelo.

· Normalno je i da vam noge tijekom trudnoće otiču, posebice ako ste ljetna trudnica. No, preveliki i stalni otoci znak su za uzbunu i kontaktiranje liječnika. Trebalo bi izbjegavati preslanu hranu, što će utjecati na smanjenje unosa tekućine u organizam. Nosite udobnu obuću, ne previsoke potpetice, izbjegavajte dugo stajanje i sjedenje, a noge nastojte držati u malo povišenom položaju, noću pokušajte staviti jastuk pod noge.

· Normalno je da se u trudnoći pojave grčevi, iako je normalno i da ih nemate. Pomaže magnezij.

· Normalno je i da ste u trudnoći anemični i da se anemija nastavi i poslije poroda, obično je potrebno uzimati željezo još oko pola godine nakon poroda. Apsorpciju željeza pomaže vitamin C, pa bi bilo dobro uz tablete ili sirup željeza piti npr. limunadu. Prirodni izvori željeza su suho voće (grožđice, marelice, smokve, sezamove i bundevine sjemenke, proso i nerafinirana riža... Isto tako pri uzimanju željeza treba izbjegavati mlijeko jer sprečava njegovu apsorpciju.

· Normalno je da u trudnoći imate problema s probavom, posebice ako uzimate željezo.

· Normalno je da vam se u trudnoći ten popravi, trudnim ženama često kažu da izgledaju ljepše nego ikada u životu. Isto je tako normalno i da vam se ten pogorša, da se pojave tamne flekice ili prištići poput pubertetskih. Ne zabrinjavajte se, nakon trudnoće sve se vrati u normalu.

· Normalno je da vam se madeži ako ih imate u trudnoći promijene, isto je tako normalno da se u trudnoći pojave novi madeži.

· Normalno je da u trudnoći imate povećanu želju za intimnošću, posebice u drugom tromjesječju. Isto je tako normalno i da se želja gotovo potpuno izgubi.

· Normalno je i da vas je strah spolnih odnosa, međutim ako je trudnoća uredna, ne trebate se bojati. Bebi to ne smeta, ako i primijetite da je malo više aktivna, vjerojatno joj odgovara “ljuljanje”.

· Normalno je u trudnoći normalno nastaviti sa svim aktivnostima, naravno ako se osjećate sposobnim i ako to nije naporan fizički rad. Npr. ja sam manje-više radila sve kao da i nisam trudna, a vozila sam do dva dana prije termina.

· Normalno je da se trudnica jako brzo umori. Nastojte se ne preforsirati, kad osjetite i najmanji umor, taman to bilo 5 minuta nakon što ste počeli nešto raditi, prestanite s aktivnošću, sjednite, lezite, odmorite se.

· Normalno je da se u prvim tjednima trudnoće (oko 4. tjedna) u vrijeme kad trebate dobiti mjesečnicu pojavi lagano krvarenje, obično je slabije i kratkotrajnije od prave mjesečnice. Ako do toga dođe ne brinite se, to ne bi trebalo utjecati na trudnoću. Međutim, ako je krvarenje jače i bolno vrijeme je za posjet liječniku.

· Normalno je da ste zabrinuti hoće li s djetetom biti sve u redu. U 98 posto slučajeva bude sve OK, zato ne razbijajte glavu crnim mislima, nego se opustite i uživajte u svom stanju. Normalno je da pokrete bebe osjetite već u 16. tjednu trudnoće, isto je tako normalno da ih osjetite tek u 20. tjednu, posebice ako ste prvorotkinja. Ti prvi pokreti su poput laganog škakljanja.

· Normalno je da krajem drugog i u trećem tromjesječju trudnoće osjećate sve češća stezanja maternice. Obično se trbuh zaokruži i postane vrlo tvrd. To su tzv. Braxton-Hicksove kontrakcije, odnosno pripreme maternice za trudove i porod. Također je normalno da osjećate i bol u preponama, koja nastaje uslijed pritiska na karlične kosti i splet nervnih završetaka oko njih.

· Normalno je da vam je teško ležati na trbuhu, ali i na leđima. Obično se preporuča ležanje na lijevom boku, no normalno je da vam ni lijevi bok ne odgovara. Lezite na desni ili onako kako vam tijelo govori da je najbolje. Pomaže stavljanje jastuka između koljena kad spavate na boku.

· Normalno je da pred kraj trudnoće lošije spavate, da se budite u 3-4 sata ujutro i više ne možete zaspati. Također je normalno da i dalje spavate sasvim dobro, čak više od uobičajenog.

· Normalno je da tijekom trudnoće, posebno u zadnjim mjesecima, imate pojačan vaginalni iscjedak. Sve dok je sluzav, bjelkaste boje i bez mirisa, nema razloga za paniku.

· Normalno je i da u trudnoći češće mokrite, jer je maternica veća i više pritišće mjehur.

· Normalno je da pred kraj trudnoće, kada je trbuh dosta velik, otežano dišete i češće ostajete bez daha.

· Normalno je da osjećate bol u grudnom košu, jer rast maternice utječe i na širenje grudnog koša.

· Normalno je da vas u trudnoći bole leđa. Trbuh je velik i pritišće kralježnicu, uz to trudnice često imaju loše držanje, što dodatno opterećuje leđa. Nastojte ispraviti držanje i ako je moguće što kraće stajati.

· Normalno je da se u trudnoći pojave hemoroidi, često se i upale, nakon poroda su uglavnom još bolniji, ali se najčešće povuku nekoliko tjedana poslije poroda.

· Normalno je da dijete dok je u trbuhu ima svoj dnevni ritam, odnosno da se javlja u točno određene sate. Taj ritam dijete često nastavi i nakon rođenja.

· Također je normalno da se beba ponekad malo više uspava, pa ne osjetite pokrete kada ih očekujete. To nije razlog za paniku, no primijetite li da se dijete dulje ne miče, konzultirajte svog liječnika.

· Normalno je da vas tijekom trudnoće hvataju povremeni napadi vrućine, to je zbog pojačane cirkulacije krvi i nije zabrinjavajuće.

· Normalno je da vam bradavice u trudnoći potamne i da se preko trbuha od stidne kosti do pupka pojavi tamna crta, tzv. linea negra. To je zbog utjecaja hormona i nakon trudnoće će nestati. Normalno je da je linea negra jako tamna, ali i da je jedva primjetna.

· Normalno je da vam u trudnoći desni krvare, isto je tako normalno da do toga ne dođe. Pri pranju zuba dodatno trljajte desni ne obazirući se na krv.

· Normalno je i da vam se u trudnoći zubi više kvare. Važno je često ih prati i redovito odlaziti stomatologu. U trudnoći se jedino ne smiju snimati zubi (rentgen), sve ostalo je dopušteno, dapače poželjno.

· Normalno je da u trudnoći imate žgaravice, posebno u zadnjim mjesecima. Do njih dolazi zbog povećanog stvaranja želučane kiseline, zbog pritiska maternice na trbušne organe i popuštanja mišića jednjaka koji onda kiselini omogućavaju povratak u jednjak. Osim tableta poput gastala, pomaže grickanje suhih krekera, badema, a dobro je jesti češće a manje obilne obroke, na isti način unositi i tekućinu (češće a manje). Nemojte piti za vrijeme obroka. Spavajte malo povišenog gornjeg dijela tijela.

· Normalno je da vas je strah poroda.

· Normalno je da vas je strah da nećete prepoznati trudove, no ne možete pogriješiti. Konkretno moji su bili: bol u leđima s obje strane kralježnice koja se širi prema donjem dijelu trbuha, a trbuh se u isto vrijeme steži i boli kao bol jajnika pred mjesečnicu. Jedan mali savjet tatama (a možete i sami vidjeti u ogledalu): Kod pravih trudova većina trudnica počinje mijenjati boje u licu, kao kad tiskate, pa se zacrvenite i tako u razmacima kako i traju trudovi.

· Normalno je i da se brinete kako ćete znati da je iscurila plodova voda, odnosno hoćete li je razlikovati od mokraće. Uglavnom curi dulje nego što bi curila mokraća, prozirna je i bez mirisa, a ne boje i mirisa mokraće.

· Normalno je da vam ranije ispadne sluzavi sukrvičasti čep koji štiti ulaz u rodnicu. To nije razlog za paniku, jer od ispadanja čepa do poroda može proći i nekoliko dana.

· Normalno je i da vas je strah da nećete na vrijeme stići u rodilište. Osobno mislim da je bolje doći u zadnji trenutak nego prerano. Liječnici kažu da je dovoljno krenuti u rodilište kad već 2-3 sata imate trudove svakih 10 minuta. Ja sam u bolnicu krenula otvorena 5 cm s trudovima od svako 4 minute i od dolaska u bolnicu do poroda prošlo je još 6 sati.

· Normalno je da rodite dva tjedna prije ili dva nakon termina, to se računa kao porod u terminu.

· Normalno je (u Hrvatskoj) da ako prođe termin idete svaka dva dana na amnioskopiju. Ne bojte se, nije to ništa strašno, kao kad radite papa test.

· Normalno je da vam se nakon amnioskopije pojavi sukrvičasti sluzavi iscjedak, to je od pregleda i nije razlog za paniku. Ako se pojavi pravo krvarenje odmah se javite liječniku.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13681
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od Tamarica 6/12/2010, 11:16

Da li je normalno i dobro da posle odnosa sa deckom popijem tabletu escapelle posle 2 sata odnosa i posle 16 dana dobije menstruaciju koja mi je tamne boje i traje samo 3 dana..??? moze li mi neko nesto reci..zabrinuta sam... Shocked

Tamarica

Broj poruka : 6
Datum upisa : 01.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od Mirjana 26/5/2012, 12:15

Pošto je normalno i krvarenje desni, ja sam kopirala Eminu poruku o tome šta uraditi u slučaju da još pre trudnoće imamo taj problem
Ema78 ::
Ako su ti desni natecene i lako krvare, pogotovu u drugoj polovini ciklusa, to ide u prilog poremecene ravnoteze izmedju estrogena i progesterona. Posto ti ne mozes da kontrolises hormone, mozes da kontrolises nivo bakterija u ustima, ciji se broj povecava zbog e-p disbalansa. Prvo, moras da se javis stomatologu, da ti ukloni sve naslage i dooooobro iskiretira sve dzepove, i to nekoliko puta. Zatim, mozes da kupis u apoteci curaprox pastu ili curasept rastvor i da njime ispiras usta, uvece pred spavanje. cena je oko 10 e. Ako ti je to mnogo , moze i nas ozosept, pa prati uputstvo za upotrebu. Kao prva pomoc moze da posluzi i slani rastvor, kasika soli na vecu casu vode, ili kafena kasicica na solju srednje velicine, neutralisace kiselu sredinu. Ostali rastvori uglavnom nemaju efekat. O kocnu i interdentalnim cetkicama razgovaraj sa stomatologom !!! Iako ti mozda deluje bezazleno, nije za zanemarivanje.... Elem, ako sad reagujes tako, moze da se desi da ti se utrudnoci javi epulis ili tumor trudnoce... to nije strasno, pogledaj malo na netu sta je to i kako se boriti...

Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 47
Location : Subotica
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od petra82 12/9/2015, 14:39

Drustvo,imam bol u predelu besike,ali ne stalno i u vidu grca je. Besika se stegne,bude tvrda . Traj eoko 5 sekundi i prodje. Trudnoca 17+3

petra82

Broj poruka : 75
Datum upisa : 31.01.2015

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od Vecka 12/9/2015, 15:30

Zvuci kao kontrakcije. Idi kod dr.

Vecka

Broj poruka : 1318
Location : Beograd
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od petra82 12/9/2015, 18:27

Bila na ginekoloskom odeljenju,pregledao me dr.koji mi vodi trudnocu. Nema kontrakcija, sve u najboljem redu. Urin da dam na analizu pa da vidimo dal nije neka inf.

petra82

Broj poruka : 75
Datum upisa : 31.01.2015

Nazad na vrh Ići dole

Normalno je... Empty Re: Normalno je...

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu