Polazak u školu

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

Polazak u školu

Počalji od Simona taj 24/3/2014, 11:49

Već neko vreme hoću da postavim ovu temu a sad naidjoh na tekst koji me je naveo pa ću njega staviti u drugom postu... Testovi su nešto što mene najmanje brine ali šta sve treba za školu to već da... Kuma mi je ispričala i ja sam ostala ovako  affraid Ništa nisam uspela da zapamtim, jedino sledeći put da zapisujem... Možda se ovde nadje neka dobra duša čije je dete školsko da napiše sve čega se seća kako kreće i kako ide...

E sad neke stvari koje ja već mogu da znam da me zanimaju... Neću da upišem Vilenjaka u školu kojoj pripada. Prvo nisam sigurna ni kojoj pripada, kako se to saznaje? Kad saznam opet je svejedno jer u obe škole kojima možda  pripada mi nećemo da ga upišemo nego u treću. Kažu mi da se piše neka molba. Kome se ta molba piše - školi u koju hoćemo da ga upišemo ili iz koje hoćemo da ga ispišemo ili obema? Kada se ta molba piše? Vilenjak kreće u školu sledećeg septembra... Kuma mi je rekla da sa sistematskim treba da krenemo negde u aprilu eto tu informaciju sam upamtila pa da i ja nešto podelim a pisaću kad saznam i ja nove stvari... Elem njoj je bilo lakše jer su joj deca išla u državni vrtić pa kaže da je većinom u samom vrtiću obavljen jedan veći deo pregleda ali Vilenjak ide u privatni... Koji su sve pregledi potrebni? Zatim ti testovi... da li čekamo da nas škola zove da to rešavamo? Kuma mi kaže da mi treba da rešavamo testove u školi iz koje se ispisujemo a meni to nije baš najlogičnije... Koliko sam shvatila na sistematski nas niko ne zove... Da li deca primaju i neku vakcinu? Da li je ta vakcina obavezna? Koja dokumenta su nam potrebna?

Kuku mogu da zamislim koliko ću pitanja imati do sledeće godine, mada se nadam i neke odgovore lol!


Poslednji izmenio Simona dana 24/3/2014, 11:52, izmenjeno ukupno 1 puta

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 24/3/2014, 11:50

http://www.mojpedijatar.co.rs/testiranja-za-skolu/


Testiranja za školu
MojPedijatar Vesti 1 komentar
skola

Testovi pokazuju stepen intelektualne, socijalne i emocionalne zrelosti i ne mogu da se padnu, već daju sliku o detetu i važne smernice roditeljima

Testiranja obavlja školski psiholog, a ona se sastoje iz različitih pitanja, zadataka, razgovora sa detetom i crtanja.

U zavisnosti od škole, primenjuje se nekoliko vrsta testova, ali svi za cilj imaju da pokažu stepen emocionalne, intelektualne i socijalne zrelosti.

Jako je važno da sva tri parametra zadovolje kriterijume, jer je to jedini siguran pokazatelj da je dete spremno da se suoči sa novim obavezama i okruženjem.

Najveća greška koju roditelji prave, tvrde stručnjaci, jeste što decu pre nego što krenu u školu teraju da uče slova, da nauče da pišu i čitaju.

To uopšte nije važno i to je ono čemu će ih podučavati učitelj i učiteljica. Mnogo je bitnije da dete naučite samostalnosti, odnosno da, između ostalog, ume samo da se obuče, presvuče, zaveže pertlu i vodi računa o svojim stvarima, knjigama, opremi za fizičko, prihvati pohvalu i kritiku nastavnika, ima izgrađen odnos prema drugoj deci, zna da prevaziđe konflikte i neprijatne stuacije, ume da sasluša i prihvati tuđe mišljenje ili ponašanje.

Mnogi roditelji pokušavaju da dođu do testova i da svoje dete pripreme za školsko “ispitivanje”. To je još jedna velika greška, tvrde psiholozi, jer ukoliko dete bude upoznato sa pitanjima i zadacima na testu, to neće dati realnu sliku o zrelosti, pa se može dogoditi da tokom školovanja bude pogrešno procenjivano i da školski stručnjaci ne mogu da mu pomognu ukoliko do eventualnih problema dođe.

Na ovakvoj vrsti provere ne može da se padne, poručuju psiholozi, niti je važno da dete testove prođe bez greške. Kroz razgovor, pitanja i zadatke, psiholog dobija sliku o tome šta detetu dobro ide, koji je tip (vizuelni, audio, audio-vizuelni…), na šta treba obratiti pažnju, odnosno koje veštine kod deteta treba intenzivnije razvijati. Postoje, na primer, deca koja znaju sva slova, tečno čitaju i pišu, ali nisu spremna da podnesu kritiku ili prekor učiteljice.

U slučaju kada dete ne pokaže dobre rezultate, odnosno kada testovi pokažu da određena oblast razvoja nije adekvatno završena, od školskog psihologa roditelji dobijaju instrukcije kako da se ponašaju i šta treba da promene u svom odnosu prema detetu.

To ne znači da dete neće poći u školu, već se roditeljima daju smernice na šta treba da obrate pažnju kako bi dete sa što manje problema prošlo kroz školovanje.

U slučaju kada je dete mlađe, odnosno kada je u pitanju raniji polazak u školu, deca rade dodatne testove koji se obavljaju u junu.

Ukoliko psiholog proceni da dete nije spremno, odnosno da njegov razvoj ne zadovoljava “školske” kriterijume, roditeljima se daje preporuka da dete bude u vrtiću ili kod kuće još godinu dana.

Vrlo su veliki problem i sve češći roditeljski zahtevi da deca iz vrtića idu u isti razred, što je uglavnom neizvodljivo, jer su grupe iz vrtića velike i imaju po 15-20 dece.

O sastavljanju odeljenja odlučuje tim u čijem sastavu su direktor, psiholog, pedagog i učiteljica na osnovu procena koje su testovima dobili o deci. Trude se da naprave “šarenolika” odeljenja, odnosno da u svakom od njih budu deca različitih karaktera, osobina i ličnosti.

Neki stručnjaci tvrde da nije dobro insistirati da deca iz vrtića budu u istom odeljenju jer tako prave “zatvorene grupice” i teže se socijalizuju i prihvataju nepoznatu decu, dok ima i onih koji tvrde da poznata deca jedno drugom olakšavaju socijalizaciju i prilagođavanje na novo okruženje i okolnosti.

U svakom slučanju, testovi za školu su važan događaj u životu svakog deteta i izuzetno važna smernica roditeljima. Jedino što treba da uradite da biste dete “pripremili” za testiranje je da mu objasnite kako će ono izgledati, da će tamo biti “teta ili čika koji će postavljati pitanja, na koje treba da odgovore”.

Objasnite im da je to važno i da će tako psholozi shvatiti koliko su deca pametna i dobra. Mališani ne bi smeli da imaju strah od testiranja, jer psiholog neće dobiti pravu sliku ili će je dobiti uz više vremena i napora. Zbog toga nikada buduće prvake nemojte da plašite sa testiranjem za školu, niti da ih grdite ako bude zamerki stručnjaka. Nije dobro da dete misli da nije spremno ili da su njegovi drugovi pametniji ili bolji.

Ukoliko imate predškolca koji u prvi razred želi ranije, ali testovi to ne sugerišu, nikada mu nemojte reći da “nije spreman”. Možete mu objasniti da je mlađi i da, na primer, “nema mesta, jer starija deca koja zbog uzrasta moraju da krenu u prvi razred imaju prioritet”.


_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od maus taj 24/3/2014, 12:11

Simona draga ne kukaj, ima jos ihahaj dok Vilenjak ne krene u skolu. On i Ana su vrsnjaci, milsim krenuce u skolu u sept. 2015 godine.

Nema nikakve veze da li Vilenjak ide u privatni ili drzavni vrtic. On mora og krenuti u predskolsko, koje je obavezno. Predskolsko je UVEK u drzavnim ustanovama. Znaci, vec u maju, moras uzetu formulare i popuniti ih i predati ustanovi gde ce V ici u predskolsko. Kod nas, u lozana sitiju, predskolsko ima i popodne od 15:30 do 19:30 koje se ne placa. Inace je kao celodnevni boravak i kosta ,u Loznici 3.500,00. Tek sledece godine u aprilu se radi sistematski. Dobijas poziv gde pise vreme i satnica i sta se sve radi:vadjenje krvi, ocno, logoped... Tek posle toga svako dete dobija vreme i satnicu gde se obavlja razgovor sa pedagogom,to traje veoma kratko i posle toga razgovor sa decijim psihologom, koji traje oko 45 minuta. Tu se rade razni testovi, psiholog im postavlja razna pitanja. Npmr, kada je Nadja bila na razgovoru, psiholog ju je pitao sta bi radila kada bi videla pozar kod komsije.

Ej draga, do godine cemo nas dve parlati u ovo vreme o upisu u skkolu Very Happy 
avatar
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od zoxa taj 24/3/2014, 12:16

Simona odlicna tema!
Odgovore nemam ali cu vas rado pratiti jer i mi idemo na upis za godinu dana.
Mi se za sad bavimo izborom skole. Mi sami biramo gdje cemo se upisati. Koliko sam shvatila, barem je tako ovdje, u vasoj opstini mozes dobiti odgovore na to pod koju skolu pripadate. U samoj skoli mozes dobiti sve odgovore.
Sto se tice ucenja djeteta citanju i pisanju, mi smo sve prilagodili nasem djetetu, kad je ona pokazala interesovanje krenuli smo je uciti.
U nasem slucaju je problem sto zivimo u inostranstvu i sto je ja ucim nesto sasvim drugo od onoga sto ce uciti u skoli.

Da Nina je sledece godine predskolska, koliko cujem necemo placati vrtic sledece godine.
avatar
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od maus taj 24/3/2014, 12:22

Ana je sama pokazala interesovanje za slova i citanje. I lako je naucila da cita latinicu i cirilicu. Mogu slobodno reci sama i uz mali Nadjinu pomoc, koja je 1. razred.
To nije merilo inteligencije i psiholge uopste ne zanima da li dete zna da cita ili da li uopste zna slova.
Testovi se ne mogu naci nigde.
Zoko draga, Nina je ove godine predskolac Very Happy Mamo draga, jos uvek si u prosloj godini.
avatar
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 24/3/2014, 12:28

Maus,
Hehe pa evo već sad pričamo a tek sledeće godine...

Totalno si me šokirala da se predškolsko pohadja u državnoj ustanovi. Ubedjena sam da to nije tako. Privatni vrtići su takodje dobili licence i samo se uzme potvrda iz vrtića da je dete prošlo predškolsko... No svakako ću da ih pitam ipak ponovo. Mada koliko se sećam već sam ih to pitala pri upisu deteta u vrtić jer nisam htela da ide u vrtić pa godinu dana pred školu da menjamo nešto. Za sistematski super ako zovu kad da dodjemo. Oko testova se ja kažem ne potresam za razliku od roditelja iz ovog teksta. Neka ih reši kako hoće, naravno samo ću ga pripremiti da se testira i sl, ali do toga stvarno ima vremena...

Zoxa hvala :)

Što se čitanja i pisanja tiče ja isto sam za to da dete samo nameće svoj tempo i interesovanja. Jedno vreme je Vilenjak imao problem sa vrtićem oko toga jer su mu mnogo nametali a sad imaju problem da ga prate  lol! Uglavnom se ni za to ne brinem, ne znam još nikog a da nije naučio čitanje, pisanje, latinicu, ćirilicu a da je hteo da nauči pa će i on, da li će sve da savlada sad u petoj ili u šestoj, sedmoj, svejedno mi je. Što se mene tiče kako njemu odgovara, imaće dovoljno obaveznog kad krene u školu...

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od maus taj 24/3/2014, 12:33

Simona, onda je u BG drugacije. Ovde privatni vrtici nemaju predskolsko.
I nema potrebe da se potresas zbog testova. Sve se to radi kroz igru i pricu. I verujem da ce Vilenjak oduseviti psihologa yes yes yes 
avatar
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od zoxa taj 24/3/2014, 12:53

maus ::
Zoko draga, Nina je ove godine predskolac Very Happy Mamo draga, jos uvek si u prosloj godini.

Ne zamjeri mama nema pojma gdje udara :)
Mislila sam na sledecu skolsku godinu.
avatar
zoxa

Broj poruka : 2601
Godina : 42
Location : Prag
Datum upisa : 25.11.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Tangerine taj 24/3/2014, 13:14

Simona, pišeš molbu školi u koju želiš da upišeš dete. Proveriću u zakonu još jednom, ali koliko se sećam sa ispita za licencu, ne mora da se upiše u školu sa 'svog' područja.
avatar
Tangerine

Broj poruka : 348
Godina : 33
Datum upisa : 25.08.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 24/3/2014, 13:26

miki je moj ove godine preskolarac a u setembru krece u prvi razred a marija ce biti predskolarac u setembru
dosad smo imali sistematke preglede u vrticima i vaspitacica ih je vodila u ambulantu na pregled kod zubara,bio nam je ocni u zabavistu a sutra ili u cetvrtak imamo kod fizijatra danas cemo cuti kako su se podelili koji dan ce ici koja grupa na pregled.mesecno imaju po jedna pregled i deca vole da idu kad su u grupi.koliko znam jos trebaju krv da vade a videcemo dali ce oni doci kod njih u vrtic ili ce deca sa vaspitacicom ici.znam da tu nece biti problem sa mikijem jer neplace kad vadi krv
ovde cu vas obavestavati oko desavanja u vezi pripreme za prvi razred sto znam i prolazimo kroz to sad a i u setembru cu imati obnovu gradiva pored marije
sto se tice kodnas deca idu u dve smene pre podne od 8-12 a popodne od 1-5 placamo mesecno oko 1000 d tu je uzina uracunata i potrebstine za decu sto im treba.odnosno do decembra smo placali po 1000 a sad kakao koji mesec jer su sad krenuli unazad da placamo dosad smo unapred za taj tekuci mesec placali.videcemo koliko cxe biti za mart jer je jedini do sad ceo mesec za februar sam platila 868 d kazem de nadjose taj iznos
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 24/3/2014, 14:29

Tangerine,
i ja koliko znam ne mora... Samo me interesuju detalji oko te molbe, kad se predaje, kako izgleda i sl.

Nina,
suuperr onda sam postavila temu u pravo vreme. Taman da pratimo vas pa mi pišemo naše korake sledeće godine. Marija, Ana, Nina, Vilenjak svi su ista generacija, mislim i Erina ćerka, biće nam sledeće godine uzbudljivo... Mada je tebi već sada zbog Mikija. Moj muž je sav već onako ponosan, sin nam kreće u školu, i Vilenjak često računa kad kreće... a ja bih to još malo da odložim ali evo polako se spremam... To je super da ih vode iz vrtića. Pitaću i to u našem vrtiću ali ne verujem da u privatnim vrtićima to ima organizovano nego ćemo na preglede morati sami.

Ako je dete u privatnom vrtiću gde se uzima taj spisak šta sve da pregledamo? U domu zdravlja? Da li možemo da donesemo potvrde sa pregleda od privatnih lekara?

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od majat taj 24/3/2014, 16:25

Simona ::Tangerine,
i ja koliko znam ne mora... Samo me interesuju detalji oko te molbe, kad se predaje, kako izgleda i sl.

Nina,
suuperr onda sam postavila temu u pravo vreme. Taman da pratimo vas pa mi pišemo naše korake sledeće godine. Marija, Ana, Nina, Vilenjak svi su ista generacija, mislim i Erina ćerka, biće nam sledeće godine uzbudljivo... Mada je tebi već sada zbog Mikija. Moj muž je sav već onako ponosan, sin nam kreće u školu, i Vilenjak često računa kad kreće... a ja bih to još malo da odložim ali evo polako se spremam... To je super da ih vode iz vrtića. Pitaću i to u našem vrtiću ali ne verujem da u privatnim vrtićima to ima organizovano nego ćemo na preglede morati sami.

Ako je dete u privatnom vrtiću gde se uzima taj spisak šta sve da pregledamo? U domu zdravlja? Da li možemo da donesemo potvrde sa pregleda od privatnih lekara?

Možda mogu malo da pomognem  Very Happy 
Moja ćerka je bila u privatnom vrtiću, pa imamo iskustva. Predškolsko se može završiti u i u privatnim i u državnim vrtićima, potrebno je samo da vrtić bude verifikovana predškolska ustanova - većina beogradskih privatnih vrtića to jeste. Na kraju od njih smo dobili potvrdu da je pohađala obavezno predškolsko.

Što se škole tiče, možeš da upišeš koju god želiš na teritoriji Beograda. Mi smo prodali stan u vreme kada je ćerka bila predškolac, privremeno smo bili smešteni kod nekih rođaka u stanu. U vreme kada se vrši upis, otišli smo u najbližu školu (nismo uopšte tu bili prijavljeni), objasnili situaciju i uradili test. Dete je formalno bilo upisano. U međuvremenu smo kupili stan, i 30. avgusta otišli u školu koju smo izabrali - i tamo je upisali. Problem može biti ako upisuješ Viljenjaka u neku školu koja je "na glasu", tipa Drinka Pavlović, Ribnikar... Tu prednost imaju deca koja su iz okoline, i lista čekanja za one koji nisu. Tada treba otići ranije i raspitati se direktno u tu školu. Sve ostale škole se "tuku" za decu, jer je dece sve manje... I ukoliko budeš želela celodnevni boravak - opet idi ranije, u nekim školama za to bude malo više gužve...
Što se tiče pregleda, mi smo sve oavili u DZ Vračar, tamo smo bili prijavljeni. Pedijatar nam je ispisao gde sve treba - ne sećam se da smo nešto puno vremena izgubili. I da, može i ceo pregled da se obavi privatno.
Srećno! osmeh srce 

avatar
majat

Broj poruka : 130
Godina : 44
Datum upisa : 07.03.2012

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 28/3/2014, 06:28

Hvala Majat!

U medjuvremenu sam srela jednu ženu koja je menjala deci školu. Ona nije ni pisala nikakvu molbu nego je samo išla kod direktora škole, četiri puta  affraid Taj četvrti put je srela neku učiteljicu koja je samo upisala decu. Tako mi je rekla da ako znam bilo koju učiteljicu da ne moram ni da pišem molbu. Takodje mi je rekla da se predaje kod sekretara škole. E sad meni nije najjasnije što je ona samo dolazila a ne napisala tu molbu i insistirala da vidi direktora a ne sekretara, mogla je i da ne sretne tu dobronamernu učiteljicu. Ali dobro... ja ću im napisati molbu pa kako bude...


_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 1/4/2014, 14:00

danas sam cula na tv da je cepis za prvi razred .slusala sam neku direktoricu i zena pricala o izboru skola za decu,kaze ako dete nece ici u skolu na svoju opstinu ili mesto prebivalista u bg da trebaju pocetkom februara roditelji da se jave skolama u koje bi da upisu decu zbog administracije.i da oni imaju za ovu skolsku godinu ceo razred prijavjen tako koji nebi trebali tu da idu ali praksa je da uvek ima dece koja se upisu u drugu skolu u bg.
odma sam se setila vas par koje ste rekli da bi decu upisali u druge skole a ne koja im sleduje po mestu prebivalista
pitala sam nasu vaspitacicu i kaze da to nas nesleduje nego cemo krajem maja dobiti pozive u koliko sati treba da se javimo u skoli sa decom da bi imali razgovor sa psihologom da nebi bilo guzve
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 4/4/2014, 19:56

Hvala Nina... eto ne bih znala da već tada treba da se piše... Mada kod nas je ista opština u pitanju no ipak ću otići već u februaru da pitam.

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 4/4/2014, 20:59

mi smo danas dobili poziv za upis za 15.4ise da moramarsko da odemo i da donesemo na uvid zdravsicu i izvod iz maticne knjige rodjenih idosad su uvek trazili prebivaliste iz supa da de vadi.pa smo sad svi roditelji u dilemi dali da vadimo ili ne.javjam kakao je bilo
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 15/4/2014, 10:30

bili smo danas na upisu u skoli.prvo smo isli da dobijemo vakcinu i da dr da potvrdu da smo zdravi da bi mogli da se upisemo u skolu
dobili smo zakazano za 9.5 kod pedagoga i psihologa na razgovor.koliko sam cula razgovor traje 45 min i deca budu celo vreme sami sa njima.videcemo kako ce tad biti
znaci od danas smo postali i zvanicno prvacici
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 29/4/2014, 12:42

Nina,
čestitam!

Da li ta vakcina mora da se primi? Možemo li da kažemo da mi nećemo da je Vilenjak dobije? Ja čitam svud po netu koliko su vakcine opasne a za našu decu možda još rizičnije jer mi ne znamo šta su pre primili...

Šta mislite o privatnim školama? Ja nisam ni razmišljala u tom pravcu dok ne čuh druge roditelje da razmišljaju... Onda mi se ta ideja svidela, prvenstveno zbog straha od vršnjačkog nasilja a naročito i zbog toga jer sam čitala na netu da je državna škola gde bih ja upisala Vilenjaka jedna od traženijih i da oni masu molbi da se deca tu upišu odbiju Sad Eto i to nisam znala da škole mogu da odbijaju... U moje vreme i ja sam upisana u tu školu a da nisam pripadala, isto je bila navala, ali napravili su novo odeljenje a ne da odbijaju decu... Ali davno je bilo to "moje vreme"... Elem tako sam se ja zanela da pregledam privatne škole, ali me je zanos brzo prošao kad sam videla koliko treba da se plate... Ja sam mislila da je to nešto kao privatni vrtići, hajde to je mnogo ali podnošljivo... a ono je strašno. Ja nemam te pare a i da imam ne bih im platila. Ali čitam po netu da ljudi upisuju decu u te škole, eto i ja imam poznanike koji planiraju da upišu decu, no ne znam da li su videli cene ili je njima to prihvatljivo... Čak pišu ljudi po netu da je upis u privatne škole sad "in". Da li vi znate nekog čija deca idu u privatnu školu i kakva su iskustva? I da li znate da postoji neka privatna škola koja ima podnošljivije cene?

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 29/4/2014, 13:27

stvarno nemam pojma za vakcine dali moze da dete neprmi ,jer sam ja strogo vodila racuna da mi marija sve primi na vreme a tako su i hranitelji za mikija vodili racuna i nisu cak ni jednu preskocili vreme kad su trebali primiti
za privatne skole nema kod mene nego bi onda trebala decu voditi u novi sad ako ima tamo ali nisam cula za sad da ih ima.zato o tome i ne razmisljamo sto da dajemo tolike pare na privatne skole kad sve to uce i u drzavnoj a i u privatnoj sigurno ima nasija jer deca su takva jer vole da se gurkaju pogotovo decaci.kazem iz mog iskustva u zabavistu kakao se deca igraju i ponasaju
neznam ni jedno dete da ide u privatnu skolu jer koje god znam roditelje po celij vojvodini i srbiji to su svi srednjeg statusa i nemaju ljudi tolike pare za skolstvo privatno
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 29/4/2014, 14:07

Evo ovde nadjoh neke informacije o upisu u školu

http://upravusi.rs/obrazovanje/tok-skolovanja/upis-ucenika-u-osnovnu-skolu/

Ja sam zadovoljna brigom vaspitačica u vrtiću a i time što kad vidim nešto što mi se ne dopada mogu da intervenišem. Desi se da se Vilenjak sukobi verbalno ili da ga neko gurne ali to je daleko od onog što je meni kuma pričala da su njena deca doživljavala u državnom vrtiću (vraćala se sa šljivom na oku, uplakana, udarala ih ne samo druga deca nego i vaspitačica  affraid ). Mislim da je to osnovna prednost i privatnih vrtića i škola, manje je dece i više su pod kontrolom. Mada za privatne škole nisam sigurna, s obzirom ako je to sin nekog koji njima ne znam šta plaća pitanje je da li bi škola intervenisala. Ali vrtić to za sada čini.

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 29/4/2014, 16:17

Jedan od problema meni je i što nema produženog boravka do četvrtog razreda. Bio je neki predlog da škole moraju da uvedu produženi boravak ali izgleda za sada ništa od toga... Samo da se nadam da će dok Vilenjak krene biti uvedeno...

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:486687-Roditelji-strepe-za-produzeni-boravak

Inače gledala sam danas opet sajtove škola i prvo ću njih da pokažem Vilenjaku a onda ćemo tamo najesen i da odemo u svaku. Neka i on odlučuje, ipak će on tamo ići... U principu se složio sa mnom ali možda će mu se kad ode u škole dopasti nešto drugo... Svaka škola ima prednosti i mane te će mi to što Vilenjak kaže biti taman dodatna pomoć Very Happy

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 29/4/2014, 20:25

koliko znam da ovde ima produzen boravak za decu koji idu u skolu.makar znama je bilo pre 3 g kad su moje komsinice isle u prvi razred jer su ostajale stalno a znam da mi je jedna drugarica iz zr pricala da i kod njih ima jer ona radi sa tom decom
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 29/4/2014, 21:04

Nina,
ima i ovde ali samo za prvi i drugi razred ali ne i za treći i četvrti... Ja već mislim na daleku budućnost Very Happy Ali to mi je značajno i za odabir škole. Ako neka od školi u našoj okolini bude imala boravak do četvrtog razreda ta škola će imati prednost. Ako nijedna, verovatno ćemo morati da Vilenjaku uzimamo čuvarku tada... Ali ja se sve nadam da će zaživeti taj predlog da nateraju škole da boravak postoji do četvrtog razreda kao što je i bilo nekad, nije mi jasno zašto su to uopšte i ukidali...

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Simona taj 12/5/2014, 12:08

Mi smo doznali za jednu srećnu vest a to da izgleda Vilenjak pripada baš onoj školi u koju sam ja htela da ga upišemo  f To smo saznali od nekih majki iz okoline ali opet ja još sasvim nisam sigurna... Malo mi je čudno jer to nama nije najbliža škola, čak je najudaljenija, ne znam koji im je sistem po kome odredjuju pripadnost školama?! Ima li neki sajt gde to može da se proveri? Kako sam ja čitala jedino u školi gde se dete upisuje se može saznati da li pripada toj školi ali to mi je baš čudno, znači svi krenemo po školama da ih ispitujemo... Logičnije mi je da postoji neki plan po kome se upisuju ili da su bar škole napisale na sajtovima spisak ulica odakle deca idu u njihovu školu... Ali nečeg takvog nema.

_________________
"Successful mothers are not the ones who have never struggled. They are the ones who never give up, despite the struggles."
avatar
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 49
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od nina :) taj 12/5/2014, 14:40

simona sto lepo nezovnes skolu i proveris da se neopterecujes puno
mi smo li i testiranju u petak i psiholog je rekla da je zadovojna sa mikijem ida se vidi da ima potencionala u njemu.kaze sta ga je pitala od tezih stvari sve je odgovorio bez problema a laksa pitanja gde je trebo da kaze 3 reci svuda je odgovaro sa dve jer se vidi da ga to ne interesuje,i kad ga je nesto pitala u vezi proslosti nije se setio onda sam joj ja rekla da je on usvojen i prokomentarisala je mozda zato i nije teo da prica u vezi tog i da se neseca a sta je bilo u pitanju nijew mi rekla.ali sam zato opet cula famozne reci da smo jako humani sto smo ga usvojili i onda sam rekla i za mariju isto jer je on reko da ima sestru.vise sam se ja zadrzala sa njom pricajuci oko usvajanja nego sto je on bio
dobila sam neki papir da popunim sa pitanjanjima od 52 da samo obelezim gde se nekad desava ili cesto .a pitanja toliko glupa da nemoze biti glupja
samo o nekih koja se secam.dali piski nocu u krevetu,dali ima proliv cesto,dali ima zatvor,bolove u stomaku ,dali se tuce sa decom,ima li drugove,dal ije stidljivo,dali se tuce sa bratom ili sestrom ako ima,dali se boji nepoznatih ljudi,dali oce da ide u skolu,dali voli da ide u zabaviste .....nemogu se svega setiti vise
i kao na kraju kze dali mama znate da se sa decom treba vise raditi kuci nego u skoli jer oni u skoli nerade toliko sa decom.sto sam ja rekla znam ja otkad vi to praktikujete da mi moramo vise da radimo,ona se samo nasmejala
zadovojna sam kakao smo prosli jer sam mislila da ce biti cutljiv i da nece da odgovara na pitanja nikakva znaju ci ga
avatar
nina :)

Broj poruka : 5061
Godina : 42
Datum upisa : 06.07.2011

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Polazak u školu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu