KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zaštitite svoju plodnost

2 posters

Ići dole

Zaštitite svoju plodnost Empty Zaštitite svoju plodnost

Počalji od HappyGirl 16/12/2007, 22:45


ZAŠTITITE SVOJU PLODNOST


1.Čuvajte se polno prenosivih bolesti

Jedan od veoma važnih uslova da sačuvate svoju plodnost jeste da učinite sve što je u vašoj moći da biste izbegli polne infekcije kao što su hlamidija, gonoreja, sifilis, herpes i papiloma virus. Ove infekcije oštećuju jajovode i uzrokuju njihovo začepljenje, a papiloma virus je odavno "obeležen" kao jedan od najozbiljnijih uzročnika karcinoma grlića materice. Da biste izbegli "susret" sa polnim infekcijama, postoje dva sigurna načina. Prvi je da uvek upražnjavate seks uz upotrebu kondoma, a drugi da najmanje jednom u dva meseca odete kod ginekologa na pregled. Ovo se posebno odnosi na žene koje često menjaju seksualne partnere.
Infekcije poput sifilisa ili gonoreje veoma brzo se prepoznaju po veoma izraženim simptomima. Međutim, to nije slučaj sa hlamidijom i papiloma virusom. Ove vrste infekcija mogu da tinjaju u vašem organizmu mesecima dok se ne pokažu prvi znaci njihovog postojanja, a tada je na vašim reproduktivnim organima već načinjena prilična šteta. Ako vaš ginekolog utvrdi postojanje infekcije hlamidijom, ona može da se izleči dugotrajnom terapijom antibioticima. Veoma je važno da se i vaš partner leči, jer u suprotnom, infekcija se vraća sa njega na vas, i tako u nedogled. Što se tiče papiloma virusa, tu je stvar mnogo komplikovanija. Teško se otkriva, a neki sojevi ovog virusa mogu da izazovu veoma ozbiljne promene na sluzokoži grlića materice, koje se mogu otkriti Papa-testom. Ukoliko Papa-test pokaže postojanje papiloma virusa, potrebno je da se uradi i biopsija grlića materice, da bi se isključile kancerogene promene. Vremenom se skraćuje dužina grlića materice što može da izazove velike probleme u toku trudnoće (prevremeno otvaranje, ispadanje pupčane vrpce, itd).

2. Obratite pažnju na menstrualni ciklus

Ukoliko primetite promene u svom menstrualnom ciklusu, na primer da se period između dve menstruacije skratio ili produžio, ako imate bolne grčeve ili je krvarenje pojačano, obavezno se obratite svom ginekologu. Ovi simptomi mogli bi da znače da se nešto poremetilo u procesu ovulacije što, naravno, negativno utiče na vašu sposobnost da zatrudnite. Ovaj problem treba da zabrine samo one žene koje su tokom čitavog života imale redovnu menstruaciju, pa se odjednom desilo da ona izostane ili da se pojavi dva puta mesečno. Dobro bi bilo da prijavite ginekologu sve promene koje ste primetili da bi mogao da ustanovi o čemu se radi. Bez obzira na to da li se radi o posledicama stresa, fibroidima, policističnom jajniku ili endometriozi, morate prvo da se lečite, pa tek onda da razmišljate o potomstvu.

3. Održavajte normalnu telesnu težinu
Zaštitite svoju plodnost Teza-v11
Svaka žena zna koliko je gojaznost nezdrava (bez osvrta na estetiku), ali retko koja zna da gojaznost može nepovoljno da utiče po mogućnost začeća. Mnoge naučne studije dokazale su da gojazne žene mnogo teže ostaju u drugom stanju, ali isto tako je dokazano da i preterana mršavost loše utiče na žensku plodnost. Kod preterano mršavih žena dolazi do smanjenja količine estrogena u organizmu, ali ne može da se kaže da su one potpuno neplodne, već da su delimično plodne. Jedna pacijentkinja, koja je godinama patila od preterane mršavosti i nije mogla da zatrudni, uspela je specijalnom dijetom da se ugoji 7 kg, da bi mesec dana kasnije ostala
u drugom stanju. Većina žena koje imaju problema sa telesnom težinom, bez obzira na to da li je ona prekomerna ili nedovoljna, imaju problem sa količinom estrogena u organizmu. Čim reše problem sa težinom, nivo estrogena se podiže i one uspevaju da postanu majke.

4. Održavajte dobro raspoloženje
Zaštitite svoju plodnost 29312-10
Nakon dosta godina izučavanja uticaja stresa na plodnost žene utvrđeno je da je depresivno stanje mnogo opasnije po plodnost žene od preteranog uzbuđenja. Naime, žene koje su u dužem vremenskom periodu utučene, neraspoložene i depresivne, tri puta teže ostaju u drugom stanju od onih koje to nisu. Naučnici nisu otkrili valjan razlog te pojave, ali su uspeli da dokažu da organizam depresivnih žena luči dvostruko manju količinu hormona koji su odgovorni za ovulaciju. Ako mislite da spadate u grupu depresivnih žena, odnosno ako više meseci imate problema sa nesanicom (ili preteranim spavanjem), apetit vam je pojačan ili ga uopšte nemate, nemate volje ni za šta, osećate se kao izgubljeni u vremenu i prostoru, obavezno porazgovarajte sa lekarom. Lečenje depresije može da traje mesecima (pa i duže), naročito ako vam lekar propiše uzimanje antidepresiva.
Ukoliko ste stariji od 35 godina i upražnjavate seks bez zaštite duže od šest meseci, a ne uspevate da zatrudnite, onda obavezno morate da se obratite stručnjaku. Ako žena mlađa od 35 godina za godinu dana ne zatrudni, onda sigurno postoji neki problem.

5. Ostavite cigarete

Zaštitite svoju plodnost Stopsm10

Najnovija istraživanja dokazala su da pušenje smanjuje plodnost žene za oko 30% i ubrzava rad biološkog sata za četvrtinu. žene pušači, u proseku ulaze u menopauzu tri godine ranije nego one koje ne puše. Ali, kao što je rečeno, to je prosek, jer ima slučajeva da žena koja puši kutiju cigareta dnevno, ulazi u menopauzu čak 5 godina kasnije od svoje vršnjakinje nepušačice!
Pored toga, pušenje povećava rizik od vanmaterične trudnoće, što predstavlja po život opasno stanje! Ako se vanmaterična (etopična) trudnoća otkrije na vreme, pribegava se operativnom zahvatu kojim se odstranjuje jajovod, što opet dovodi do smanjenja mogućnosti novog začeća.

6. Vreme je (ipak) važno!

Iako smo na početku ove priče spomenuli da starost žene nije jedini razlog za smanjenje njene plodnosti, ipak treba imati na umu da godine neumitno prolaze i da se količina jajnih ćelija u jajnicima žene vremenom smanjuje. životni apsurd leži u činjenici da ženska beba ima ogromnu količinu jajnih ćelija u svojim jajnicima i da taj broj počinje da opada od dana njenog rođenja. Dakle, žene imaju najveću količinu zdravih jajnih ćelija u svom telu u životnom razdoblju kada im one uopšte ne trebaju.
Mnogi stručnjaci tvrde da opadanje plodnosti žene počinje krajem druge decenije njenog života, međutim, sve je više onih koji dižu svoj glas u prilog tezi da žena lako može da zatrudni i krajem treće decenije, pod uslovom da vodila zdrav život.
Kako se godinama smanjuje plodnost, tako se, nažalost, povećava rizik od pobačaja. Kod žene u dvadesetim godinama taj rizik iznosi oko 10%, dok kod žene u četrdesetim preko 53%!

_________________
Što je u ljudi nemoguće u Boga je moguće. Luka 18:27

PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
"Kada bi svakoga koga sretnemo tretirali sa toliko ljubavi kao što to činimo sa nama omiljenom mačkom i oni bi verovatno počeli da predu."
PitaPata - Personal picturePitaPata Cat tickers
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13666
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Zaštitite svoju plodnost Empty Re: Zaštitite svoju plodnost

Počalji od lilikan 28/12/2010, 14:36

životni apsurd leži u činjenici da ženska beba ima ogromnu količinu jajnih ćelija u svojim jajnicima i da taj broj počinje da opada od dana njenog rođenja.

Ako je to tako, gde se devaju te jc do puberteta kada devojcice dobijaju prvu mens?

lilikan

Broj poruka : 41
Datum upisa : 27.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu