KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mini rečnik

Ići dole

Mini rečnik Empty Mini rečnik

Počalji od HappyGirl taj 7/12/2007, 15:09

Dragi prijatelji,
Razlog za stvaranje ovog medicinskog rečnika je proistekao iz jedne životne situacije koja može da zadesi svakoga od nas.

Naime, desilo mi se da sam pitala svog ginekologa šta znači reč ektopija, jer sam htela da razumem dijagnozu koja mi je postavljena nakon kolposkopije. Uz začuđeni pogled mi je odgovoreno: „ektopija je... ektopija!“ Mini rečnik Icon_redface S obzirom da su mi se takve situacije ponovile nekoliko puta, shvatila sam da je došlo vreme da napravimo mali rečnik.
Zato, želim da Vas sve pozovem da potpomognete stvaranje i kreiranje ovog rečnika, tako što ćete obogaćivati ovaj rečnik, dodavanjem poznatih, manje poznatih i nepoznatih medicinskih pojmova vezanih za oblasti steriliteta, ginekologije i urologije.Takođe Vas molimo da nam skrenete pažnju ukoliko primetite bilo kakve greške.
Uz Vašu saradnju i pomoć, moderatori će ažurirati ovaj rečnik.

U želji da izbegnete ovakve i slične neprijatne situacije, ovaj rečnik posvećujemo svima nama. osmeh srce
Posebna zahvalnost hitron koja je svesrdno pomogla pri kreiranju istog

MINI REČNIK Mini rečnik 8742_110


A
Abortivi - sredstva koja izazivaju pobačaj
Abortus - uklanjanje ploda pre 180-og dana trudnoće.Prekid trudnoće u principu može da bude spontan,kada se trudnoća prekida zbog različitih poremećaja u razvoju ploda, ili veštački,arteficijelni kada se trudnoća prekida intervencijom zbog zdravstevih problema žene ili na njen zahtev.
Adneksi - ženski polni organi smešteni u naboru trbušne maramice s obe strane materice, a obuhvataju jajnike i jajovode
Agalaktacija - odsustvo sekrecije mleka kod žena koje su se tek porodile
Aid - heterologna inseminacija. Unosenje semena davaoca (donora) u matericu ili jajovod
Amniocenteza – punkcija amnionskog omotača i uzimanje amionske (plodove) tečnosti u cilju ispitivanja. Postupak uzimanja plodove vode ,najčešće se vrši između 16-18 nedelje trudnoće u cilju genetskog ispitivanja ploda.
Amenoreja - izostanak menstruacije
Androgeni - hormoni ili supstance koje izazivaju muške sekundarne seksualne karakteristike
Anovulacija - nepostojanje ovulacija. Označava stanje gde u jajniku ne dolazi do punog sazrevanja jajnog folikula zbog čega izostaje ovulacija.Anovulacija je prirodno stanje tokom trudnoće, dojenja i uzimanja kontraceptivnih tableta.Ukoliko se javlja van tih perioda može biti uzrok neplodnosti zbog čega se treba obratiti lekaru.
Antibiogram - nam ukazuje na koju vrstu leka je uzročnik zapalenja osetljiv pa smo u mogućnosti da sprovedemo ciljano lečenje.
Antitela u cervikalnoj sluzi- test kojim se određuje prisustvo antispermatozoidnih antitela u cerviklanoj sluzi ( ASA), u cilju ispitivanja uzroka neplodnosti.
Antispermatozoidna Antitela - Spermatozoidi(muške oplodne ćelije) imaju specifičnu belančevinastu strukturu.Ukoliko na bilo koji način prodru u imunokompetentno tkivo žene ono će ga "prepoznati" kao stranu belančevinu i stvoriti "odbranu" u obliku ANTISPERMATOZOIDNIH-antitala.Kod svakog sledećeg prodora spermatozoidnih belančevina doći će do reakcije antigena/spermatozoida) sa antispermatozoidnim antiutelima što spermatozoide čini nepokretnim. Ova pojava može biti uzrok neplodnosti.
Apsces - nakupina gnoja na bilo kom mestu u organizmu
Apstinencija - suzdržanost od polnih odnosa
Areola (mamarija) - mala tamnija zona oko vrha dojke
ASA (Anti-Spermatozoidna-Antitela),Antispermatotoidna antitela se najčešće određuju u semenoj tečnosti i cervikalnoj sluzi.Na osnovu
visine titra aASA određuje se stepen auti ili heteroimunizacije na antigene spermatozoida.
AFP ( Alfa-Feto-Protein) biohemiska analiza na osnovu koje se može zaključiti,uz druge preglede,o riziku razvojnih anomalija neuralne cevi
kod fetusa u toku trudnoće.
Asthenozoospermia - smanjena pokretljivost spermatozoida, kada je broj progresivno pokretnih spermatozoida manji od 40%
Atrezija - propadanje folikula
Azospermija ili Aspermia - nedostatak spermatozoida u ejakulatu


B
Balanitis - zapaljenje sluzokože muškog polnog organa
Bartonilitis - zapaljenje Bartolinijevih žlezda koje se nalaze u vulvi
Bartolinijeva Zlezda - Bartolinijeva žleezda- sekretorna žlezda koja se nalazi u velikim stidnim usnama na granici donje prema srednjoj trećini.Izvodni kanalići su dužine oko 1,5 cm i sa otvorom se ulivaju na unutrašnjoj strani malih stidnih usana.
Bazalna Temperatura - temperaturna krivulja u toku menstrualnog ciklusa na osnovu koje se može ustanoviti postojanje ili odsustvo ovulatornih ciklusa kao i približno odrediti vreme ovulacije.
Blastomere - ćelije koje nastaju deobom (deljenjem) oplođene jajne ćelije
Blastocista - zametak s više od 100 ćelija u kojem je počela diferencijacija
Brazdanje - deljenje (deoba) ćelija zametka
B Hcg - HCG ( horionski gonadotropin) jeste specifični hormon koji se luči u horionskim čupicama zametka ,kasnije posteljice ( odatle ime) i osnovni mu je zadatak da obezbedi produženo delovanje žutog tela koji proizvodi neophodan hormon da bi se trudnoća održala-PROGESTERON.Presudno je njegovo prisustvo do 12 nedelje trudnoće kada će posteljica biti kompletno funkcionalana i proizvoditi dovoljnu količinu PROGESTERONA.
B(beta) Hcg je subjedinica Hcg-a počinje da se luči veoma rano posle začeća pa su i male koncentracije tog hormona dovoljne da se veoma rano ustanovi postojanje trudnoće već dan dva po izostanku menstruacije.
Biopsija Korionskih Resica - Biopsija horionskih čupica je jedna od invazivnih metoda ranog otkrivanja hromozomalnih anomalija ploda. Pod UZ kontolom se aspirira deo posteljičnog tkiva koji se šalje na genetsku analizu.Nalaz koji se dobije već u ranoj trudnoći (8-10 nedelja trudnoće) o hromozomalnoj slici ploda.
BPD- biparijetalni prečnik. Merni parametar pri ultrazvučnom pregledu ploda. Označava dužinu razmaka između dve parijetalne kosto glave.
BT- bazalna temperatura, je ona koja se svakodnevno meri (u ustima) u istim uslovima pre ustajanja.


C
Cerviks - vrat materice koji strsi u svod rodnice.
Cervikalni faktor - promene na vratu materice oko ovulacije (cervikalna sluzi si.)
Cervicitis - zapaljenje grlića materice
Cervicitischronica - Hronicno zapalenje kanala grlica materice
Cervikalni kanal - anatomski deo materice koji spaja spoljanju sredinu ( vaginu) sa materičnom dupljom
Chlamidia Trachtomatis - Hlamidia trahomatis( Chlamidia trachomatis) mikroorganizam koji svoj razvojni ciklus ima unutar žlezdane ćelije -intracelularni mikroorganizam.U ginekologiji je čet uzročnik zapaljenskih obolenja kanala grlića Choroid Plexus Cyst - Cista horioidnog pleksusa ( Chorioid plexus cyst)-cistična tvorevina koja se tokom fetalnog razvoja može ultrazvučnim pregledom otkriti u predelu horioidnog plexusa ( deo moždanog tkiva).To je nalaz koji se često otkriva oko 22 nedelje trudnoće ali se najčešće gubi do 24 nedelje trudnoće.
Crl - CRL-pri ultrazvučnom pregledu ploda parametar koji označava dužinu razmaka između temena i trtične kosti ploda.Na osnovu ove mere se može dobiti podatak o starosti trudnoće.
Ctg - CTG -(Cardio-toco-gram kardio-toko-gram) predstavlja zapis na papiru ili monitoru srčanih otkucaja ploda i stanja kontrakcija materice.
Cupice - Horionske čupice ( Chorion villi),izraštaji na posteljičnom tkivu preko kojih se vrši razmena hranljivih materija izmeðu ploda i majke kao i odašiljanje štetnih materija od ploda prema majci i snabdevanje kiseonikom ploda
Cista - patološka šupljina koja se stvara u bilo kom delu organizma.Ima svoje zidove i u većini slučajeva je ispunjena tečnošću
Cistitis - zapaljenje mokraćne bešike
Colpitis - COLPITIS-pod ovim pojmom se označava zapalenje vaginalne sluznice
Corpus luteum - žuto telo. Žlezde unutar jajnika, koje nastaje iz folikula koji je otpustio jajnu ćeliju. Proizvodi hormone koji priređuju endometrij za implantaciju
Citogenetika - metoda analiza hromozoma


D
Daunov Sindrom - DAUNOV SINDROM-razvojna anomalija ploda koja je posledica defekta na 21 paru hromozoma.Označava se i kao trizomija 21.Moguće je na nju posumnjati biohemiskim skriningom i UZ pregledom( merenjem vratnog nabora NT-nuhalne translucencije) kao i genetskim pregledom plodove vode ili plodove krvi 16-18 nedelje trudnoće.
Decidua - sluznica materice s kojom je došao u kontakt zametak i započeo implantaciju
Dismenoreja - poremećaji u menstrualnom ciklusu
Douglas - DOUGLASOV PROSTOR-anatomski naziv za prostor koji se nalazi iza materice u trbušnoj duplji u kojoj predstavlja najnižu tačku.
Dysfunctioovarialis - DISFUNCTIO OVARII- stanje gde jajnik ne odgovara adekvatno na hormonski podsticaj hipofize zbog čega se mogu javiti poremećaji menstrualnog ciklusa i neuredna menstrualna krvarenja.

E
Escherichia coli - mikro organizam iz reda bakterija koja je prirodan crevni mikroorganizam.
Ektopija - izmenjena lokalizacija nekog organa. Ectopia pojava žlezdanog epitela koji potiče iz grlića materice na površini grlića materice gde se uobičajeno nalazi pločasto slojeviti epitel.
Eklampsija - Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.

Embrio - zametak
Endometrijum - sluzokoža koja s unutrašnje strane oblaže matericu. Postoje dva tipa endometrijuma: bazalni endometrijum i funkcionalni endometrijum. Bazalni endometrijum predstavlja žlezdano tkivo koje u toku ciklusa počinje da se umnožava prekrivajući materični zid. Podsticaj rastu endometrijuma daje Estrogen koji se stvara u jajnicima. Ukoliko ne dođe do trudnoće funkcionalni endometrijum se tokom menstruacije odlubljuje a ponovo će se u sledećem ciklusu obnoviti iz bazalnog endometrijuma
Endometrioza - prisutnost deliča tkiva endometrija izvan materične šupljine, na mestima kao sto su jajnici, tube, trbušna šupljina
Endometrit - zapaljenje endometrijuma
Endometritis - upala endometrija
Endometril - lek koji je progesteronski preparat i daje se u slučajevima prirodnog nedostatka tog hormona kod različitih poremećaja menstrualnog ciklusa.
Enterokokus - mikroorganizam iz reda bakterija koji su čest uzročnik zapaljenskih obolenja genitalnih organa žene
Enukleacija - operacija kojom se izljušti (odstrani) cista Hi miom
Epididimis - deo testisa sastavljen od kanalića u kome se skuplja sekret testisa
Epididimis. Ductus deferens- izvodni kanali testisa
Epididimitis - zapaljenje epididimisa
Episiotomija – zasecanje vulve u toku trudnoće
Epispadija – urođena mana kod muškarca kada se otvor mokraćnog kanala nalazi na donjoj strani penisa
Ergotil- lek koji sadrži supstancu koja omogućava kontrakciju,grčenje, mišića materice
Eryrtoplacia -najčešće označava pojavu žlesdanog epitela na površini grlića materice.
Estradiol (E2) - najsnažniji estrogen. Temeljni polni hormon žene koji podstiče rad svih tkiva i organa
Estrogeni – hormoni ovarijuma


F
FET- (frozen embrio transfer) transfer zametka koji je bio ranije zamrznut
Fibromioma – benigni tumor materice. Fibrom-myom ,dobroćudni tumor glatke mišićne muskulature. Često prisutan u materičnom mišiću kada se govori o fibroidnoj ili miomatoznoj materici.
Folikulin – hormon jajnika (ovarijuma)
Folikul – deo organa ili organi koji imaju oblik kesice
Folikulometrija - označava postupak praćenja rasta,sazrevanja i prskanja jajnog folikula pomoću ultrazvučnog aparata.Koristi se u procesu lečenja neplodnosti.
Folikulitis – zapaljenje folikula
Folikulogeneza - sazrevanje folikula
FSH - folikulostimulirajući hormon (hormon hipofize). Stimuliše rast folikula i sazrevanje jajne ćelije. Takođe podstiče stvaranje hormona. Istu funkciju ima i na testisu
Fertilizacija - oplodnja
Fertilitet - Plodnost


G
Gamete - polne stanice. Jajna stanica (kod žena) i spermatozoid (kod muskaraca).GN-RH gonadotropni realising hormone-hormon koji podstiče oslobađanje gonadotropina
Genitalije – polni organi
Gestaciski mešak - Ultrazvučni nalaz rane triudnoće u materičnoj duplji ( plodovi ovojci,plodova tečnost zametak ploda).
Gestaciska starost - označava starost trudnoće izražene u nedeljama.
Gonada – seksualna žlezda
Gonatropin – grupa hormona koji stimuliše lučenje polnih žlezda
Gonadotropini - FSH i LH


H
Hemoroidi – proširenje vena čmara i debelog creva
Hermafroditizam – prisustvo polnih žlezda testisa i jajnika kod iste osobe
Hiperandrogenizam – preterano lučenje hormona muških polnih žlezda
Hiperstimulacija - komplikacija indukcije ovulacije
Hipospermia - kada je ukupna količina ejakulata manja od 1,5 ml
Hiperspermia - kada je ukupna količina ejakulata veća od 5,5 ml
Hidrotorax - tečnost u prsnoj šupljini
Histerektomija – odstranjenje materice
Histerografija – snimanje materice posle unošenja kontrastnog sredstva
Histerometrija -merenje dužine materice i cerviksa.
HSG -histerosalpinografija. Radiološko ispitivanje kojim se ocenjuje izgled i anatomija materice i prohodnost jajovoda. U tu svrhu koristi se poseban kontrast koji se uvodi kateterom kroz cervikalni kanal.
Histeroskopija - endoskopska operacija kojom se utvrđuje normalnost ill patološke promene u unutrašnjosti materice (miom, polip, priraslice i dr.). Histeroskopijom se te promene mogu odstraniti.
HCG -humani korionski gonadotropin. Hormon kojeg stvara zametak i pre implantacije, taj hormon pravilno raste i ima najviši nivo u 9. nedelji trudnoće i održava funkciju žutog tela (produkcija progesterona). Upotrebljava se (zbog sličnosti) kao zamena za skok LH u indukciji ovulacije (Profasi, Primogonil i si.).


Poslednji put izmenio HappyGirl dana 14/12/2010, 20:04, izmenio ukupno 15 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13652
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Mini rečnik Empty Re: Mini rečnik

Počalji od HappyGirl taj 8/12/2007, 23:11

I
ICSI - (Intra-cytoplasmatic-sperm-injection)-postupak vantelesne oplodnje gde se spermatozoid specijalnim postupkom ubrizgava u citoplazmu jajne ćelije i na taj način obezbeđuje proces oplodnje. Indikacija za ovaj postupak lečenja neplodnosti su stanja poremećene spermatogeneze.
Implantacija -prihvatanje zametka u sluznicu materice. Zametak se ugnjezdi sedmi dan nakon fertilizacije i to je početak trudnoće.
Infertilitet - neplodnost
Inseminacija- terapiski postupak pri kome se u slučaju neplodnosti gde je glavni uzrok nizak stepen progresivno pokretnih spermatozoida,posle
laboratoriskog postupka izdvajanja najvitalnijih spermatozoida oni ubrizgavaju u materičnu duplju. Tim postupkom se povećavaju šanse da dođe do spontane trudnoće.
Involutivne Promene - Pod involutivnom promenom se najčešće podrazumeva vraćanje nekog organa ili tkiva u preðašnje stanje ( materice posle poroðaja u stanje pre poroðaja i.t.d) ili ili gubitka funkcije organa i promene u tkivima zbog procesa starenja.
Indukcija Ovulacije - Postupak lečenja neplodnosti gde se lekovima inicira rast jajnog folikula ,sazrevanja jajne ćelije i ovulacija.
Intrauterina Inseminacija - Intrauterina inseminacija (IUI) jeste metoda asistirane (biološki potpomognute) oplodnje koja podrazumeva ubrizgavanje ,prethodno laboratoriski pripremljenih spermatozoida u matericu kako bi do trudnoće lakše došlo. IUI se sprovodi u slučajevima poremećene spermatogeneze (manjeg broja i smanjenog procenta pokretnih spermatozoida) sa spermom partnera ( AIH-
arteficijalna homologa inseminacija ) ili sa spermom donora ( AID ) ukoliko kod partnera ppostoji poremaćaj koji označavamo azzospermijom (odsustvo spermatozoida u ejakulatu).
Insuficijencija žutog Tela - Stanje gde žuto telo proizvodi manje količine Progesterona od potrebnih.
IS- insuflacija. Dijagnostički postupak utvrđivanja prohodno
ITI -intratubarna inseminacija. Unošenje semena supruga u jajovod
IVF- in vitro fertilizacija ,vantelesna oplodnja


J
Jajnik - Jajnici su deo reproduktivnog trakta žene.Jajnici se kao specifičan germinativno endokrini organ formira već u 7 nedelji intrauterinog razvoja. Posle rođenja u sebi sadrži odreðeni broj primordijalnih jajnih meškova u kojima će sazrevati jajne ćelije od puberteta do menopauze (početka i prestanka menstrualnog ciklusa).Pored toga jajnik tokom čitavog živta žene proizvodi i dva specifična hormona ( steroidni hormoni) Estogen kontinuirano tokom čitavog života žene i Progesteron karakterističan za drugu fazu menstrualnog ciklusa ( posle ovulacije ) i u toku trudnoće.
Jajna Celija - Jajna ćelija je polna ćelija koju žena u toku svakog menstrualnog ciklusa "stvara" u jajnicima. Jajna ćelija se tokom ovulacije oslobaða iz jajnog folikula. Prihvata je jajovod u kome se oplodi nakon čega nastaje trudnoća.


K
Kapacitacija spermatozoida
- fiziološka promena spermatozoida kojom se ostvaruje oplođujuća sposobnost

Kavum (Cavum)- šupljina Cavum uterusa- materična šupljina
Kolpitis - Pod pojmom kolpitis podrazumevamo zapalenjsko obolenje vaginalne sluznice.
Kondilomi - Bradavičasti izraštaji najčešće u predelu spoljnih genitalnih organa mada se mogu naći i unutar vagine.Javljaju se kao pojedinačni izraštaji ili sliveni pojedinačni izrašzaji koji u tom slučćaju čine karfiolaste površine.Virusnog su porekla. Seksualno su prenosno obolenje.Terapija se sastoji u hirurškom odstranjenju.
Kontracepcija - Pod pojmom kontracepcije podrazumevamo metode sprečavanja neželjene trudniće.
Kontrakcija (grčenje) - Ovu osobinu poseduju sva mišićna vlakna što omogućava složenu funkciju mnogih organa.
Krioprezervacija - smrzavanje, održavanje i odmrzavanje zametaka


L
Laparoskopija - endoskopska operacija kojom se utvrđuju razne promene na organima u trbušnoj šupljini; pa tako i u zdelici. Danas su moguće brojne operacije. Laparoskopia je operativni postupak koji se svrstava u grupu tzv. minimalno invazivnih dijagnostičko operativnih postupaka. Dijagnostičko operativni postupak se ovom metodom vrši kroz male ubode u predelu pupka i bočnih delova male karlice. Otvori na trbušnom zidu su promera 5-10 mm. Kroz te otvore se pomoću posebne optike i prilagoðenih instrumenata mogu izvršiti veoma kompleksne operacije. Prednost metode je što se pacijent,u odnosu na klasične operativne zahvate,veoma brzo postoperativno oporavlja,bolnicu napušta 1-3 dana nakon operacije a svojim uobičajebnim poslovima vraća za 10-14 dana
LH -luteinizirajuci homnon (hormon hipofize). Kod žena je neophodan za ovulaciju. Proizvodi ga zadnji režanj hipofize i ima presudan uticaj na akt same ovulacije i oslobađanja jajne ćelije iz jajnog folikula.U drugoj fazi menstrualnog ciklusa utiče na formiranje žutog tela podržavajući njegovu funkciju i produkciju progesterona. Kod muškaraca ima funkciju stimulisanja testisa na stvaranje testosterona

Likvefakcija - Neposredno nakon ejakulacije u cilju zaštite spermatozoida od negativnog uticaja kisele sredine vagine dolazi do stavranja ugrušaka semene tečnosti. Tim procesom se štite vitalne sposobnosti spermatozoida. U sledećih 30-45 minuta posle ejakulacije dolazi do postepenog prelaska ugrušaka u tečno stanje. Taj proces se naziva LIKVEFAKCIJA.
Lohije – materije koje se eliminišu posle porođajaM
Mastitis
– zapaljenje mlečne žlezde
Mamografija – rendgensko snimanje dojke
MAR, MPP- metode asistirane reprodukcije, metode potpomognute prokreacije
Menopauza – period u životu žene koji odgovara prestanku funkcije ovarija
Menoreja – menstrualni sadržaj
Mesa- mikrohirurška izolacija spermatozoida iz epididimusa
Mikrodrop metoda -stavljanje jajne ćelije u malu kapijicu u kojoj je veća koncentracija spermatozoida
Miom – benigni tumor materice
Molla hydatidosa - bolest posteljičnog tkiva
Morula -zametak koji ima više od 16 ćelija


N
Normozoospermija
- normalno seme u kojem su svi parametri zadovoljeni (volumen, broj, pokretljivost, morfologija)
Necrospermija - u ejakulatu mrtvi spermatozoidi, Necrozoospermia kada su spermatozoidi u ejakulatu nepokretni "mrtvi"


O
Oligospermija
- smanjen ukupan broj spermatozoida, kada je broj spermatozoida manji od 20 mil. u 1 ml ejakulata)
Ooocita -jajna celija
Oportunističke infekcije - su različite infekcije koje prate osnovnu bolest
Opstipacija -zatvor, neredovne stolice
Opstrukcija - začepljenje

Opstetricija -nauka koja izučava trudnoću i porođaj
Oralna kandidijaza - je gljivično oboljenje usta i usne duplje koje izaziva Candida albicans ( vidi genitalna kandidijaza )
Ovarij – jajnik. Ženski parni reproduktivni organ. U njima se stvaraju hormoni estrogeni, androgeni i progesteron. Takođe rastom folikula sazrevaju jajne ćelije
Ovaritis – zapaljenje jajnika
Ovulacija – sazrevanje jajnih ćelija u folikulu
Ovulacija - izbacivanje zrele jajne ćelije iz folikula, najčešće 13.-15. dan menstruacijskog ciklusaP
Papa test-
test po Papanicolau-u - citoloska analiza razmaza vrata materice (cerviksa) -pregled brisa ćelija sa površine grlića materice i kanala grlića materice.Nalazi se obeležavaju brojevima od 1-5. PAPA 3 graničnu sliku izgleda i obojenosti jedra ćelije gde se pored velikog broja normalnih ćelija uočavaju i ćelije sa povećanim jedrima intenzivno obijenim što ukazuje na povećanu jedarsku aktivnost.Takav nalaz je karakterističan za atipične ćelije pa su potrebni ponovljeni nalazi i drugi dijagnostički postupci koji treba da otkriju uzrok tog stanja.PCO -sindrom policističnih ovarija (jajnika). Česti sindrom kod žene s hormonskim poremečajem. Karakteriziran je neurednim cikiusom, anovulacijama, pojacanom dlakavošću i neplodnošću
PCT- postkoitaini test. Pregled ponašanja spermatozoida u cervikainoj sluzi nekoliko sati nakon snošaja sluznice materice nakon polnog opštenja u svrhu utvrđivanja broja i pokretljivih spermatozoida
Penetracijski test- test sposobnosti fertilizacije
PESA - perkutana aspiracija spermija iz epididimisa i testisa


Policisticni Jajnici - Policistični jajnici ( Ovaria polycistica,PCOS-policistični ovarijalni sindrom,Syndroma Stein Leventhal)Ovo stanje se karakteriše trijasom simproma kod žena koje ga imaju: 1. Izostankom menstrualnog krvarenja ili velikim razmacima između menstrualnih krvarenja. 2.Izostankom ovulacije 3. pojavom kosmatosti muškog tipa Jajnici su povećani sa karakteristično zadebljalom kapsulom (opnom) i velikim brojem cističnih formacija u jajnicima promera do 8 mm rubno postavljenim ispod opne jajnika što se uočava ultrazvučnim pregledom.

Polip (Polypus) - polipoliki izraštaj žlezdanog tkiva najčešće sluznice materice i cervikalnog kanala.
Polucija – nevoljno izbacivanje sperme
Pospermia - veliki broj leukocita u ejakulatu
Pluri
para - višerotka

Prolongata - Pod pojmom Graviditas prolongata (produžena trudnoća) podrazumeva se izostanak početka porođaja pkosle termina izračunatog na osnovu datuma poslednje menstruacije ili UZ pregleda do 12 nedelje trudnoće. Ovaj termin se upotrebljava za trudnoće čiji je termion poroðaja prošao do 10 dana od izračunatog na osnovu napred navedenih para,metara.
Prematurs – dete rođeno pre vremena – nedonošče
Primoinfekcija - je momenat prvog ulaska infektivnog agensa u organizam
Pneumocistis carinii - je parazit koji uzrokuje upalu pluća sa povišenom temperaturom, suvim kašljem i otežanim disanjem u miru
PRL- prolactin-hormon hipofize koji utjiče na stvaranje mleka.
Progesteron – hormon koji luči žuto telo.Produkuje se u žutom telu stvorenom u jajniku posle ovulacije. Ovaj hormon priprema sluznicu materice za prihvat embriona nakon oplodnje stvarajući uslove za njegovu implantaciju i dalji nesmetan razvoj.


Prohodnost Jajnika - Jajovod je organ koji se pruža od materice prema jajniku.Posle ovulacije prihvata jajnu ćeliju koju spermatozoidi oplode u srednjem delu jajovoda.Posle oplodnje jajovod omogućava transport embriona u materičnu duplju gde će se embrion implantirati.Da bi se to postiglo jajovod u celoj svojoj dužini treba da bude prohodan sa ,.Prohodnost jajovoda se proverava Histerosalpingografijom ( HSG) ,rentgenskim snimanjem jajovoda posle ubrizgavanja kontrasta u njega, ili Ultrazvučnim pregledom tokom ubrizgavanja tečnosti u matericu i jajovod.
Prostata – seksualna žlezda kod muškarca, smeštena iza mokraćne bešike
Prostatis – zapaljenje prostate
Protuspermalna protutela -protiv tela koja uništavaiu ili onesposobljavaju spermatozoide. Mogu biti prisutna jednako u krvi muškarca, kao i žene, u semenu, sluznici i vratu materice, ili u jajovodu
PZD - parcijalno otvaranje ovojnice jajne ćelije (zone pelucide).
Prostaglandini - skup hormona koji se proizvode u različitim tkivima (endometrij, krvne zile I dr.) Deluje na glatke mišiće i žile.


R
Rektokela
– ispupčenje na zadnjem zidu vagine koje stvara rektum
Retrovirusi - su familija virusa sa sposobnošću ugradnje svoje DNK u genom inficirane humane ćelije
Retrofleksija materice – položaj materice sa telom prema napred i dole i grlićem naviše i napred
Rezus (faktor) – imunobiološki sastojak krvnog seruma
S

Salpingitis – zapaljenje tuba materice
Saprofiti – mikrobi koji žive u živom organizmu i za svoju ishranu koriste inertne organske supstance
Semena tečnost - je tečnost koju luči prostata, koja nakon ejakulacije neutrališe kiselost sperme i vaginalne tečnosti i tako potpomaže pokretljivost spermatozoida i eventualnu oplodnju
Septum - pregrada
Serklaža - hirurška intervencija kojom se grlić materice kružno opšiva u cilju sprečavanja njegovog prevremenog širenja što može biti uzrok prevremenog porođaja.
Sinehija – priraslica
Sperma – semena tečnost kod čoveka
Spermatoreja – izbacivanje semene tečnosti bez polnog nadražaja
Spermatozoid – polna ćelija muškarca
Spermogram (spermiogram) - predstavlja rezultat pregleda ejakulata u laboratoriji.
Spermokultura - mikrobiološko određivanje prisustva patogenih mikroorganizama (bakterija) u semenoj tečnosti.
Subfertilnost- smanjena oplođujuća sposobnost muškarca (ili žene).
Surogat majka- žena koja nosi zametak koji biološki i genetski nije njen (nastao je spajanjem tuđih gameta).
SUZI -subzonalna inseminacija spermatozoida.


T
TESA -mikrohirurska izolacija spermatozoida iz testisa
Testis – muška polna žlezda
Testosteron – hormon koji stvaraju testisi
Theratozoospermija - smanjen postotak morfološki pravilnih spermatozoida, kada postoji ukupno više od 40% morfološki abnormalnih spermatozoida u ejakulatu
Timing ovulacije - predviđanje vremena kad će biti ovulacija
Trofoblast - spoljni omotač zametka iz kojeg se razvija posteljica.
Tuboskopija- endoskopska operacija da se utvrdi unutrašnjost jajovoda.
Tube - jajovodi. Parni organ koji se nalazi sa svake strane materice. U njima dolazi do oplodnje jajne ćelije, kao i transport gameta i zametaka. Tube su mesta oplodnje jajne ćelije i spermatozoida


U
Urin – mokraća
Uterus – materica


V

Vagina – rodnica
Vaginizam – bolni spazam mišića vagine
Vaginitis – zapaljenski proces sluzokože vagine

Vaginalni sekret - Grupae vaginalnog sekreta se označavaju rimskim brojevima od I-VI. Šesta grupa vaginalnog sekreta označava predominantno prisustvo gljivičnih uzroka zapalenja.
Varikokela – proširenje spermičnih vena,proširene vene testisa što čini sa povišenom lokalnom temperaturom.Ometaju spermatogenezu.

Verniksa - Sirasti maz (Vernix caseosa),zaštitni sloj kože ploda pre porođaja
Vulva – Spoljni polni organi kod žena

Z
Zigota -oplođena jajna ćelija
Zift - unošenje embrija(zigote) u jajovod
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13652
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu