KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Usvajanje u zemljama u regionu

2 posters

Ići dole

Usvajanje - Usvajanje u zemljama u regionu Empty Usvajanje u zemljama u regionu

Počalji od Tangerine 24/1/2015, 13:10

Mislila sam da ovakva tema već postoji, ali pošto ne mogu da je nađem, otvoriću novu za razmenu informacija i iskustava za naše prostore -- Balkan, ex-Yu...

Moja ujna, koja živi u Makedoniji, usvojena je. Tražila je dosije preko tamošnjeg CZSR i tom prilikom joj je rečeno da po zakonu ne mogu da joj daju uvid u dosije.

Meni je to bilo nezamislivo i, nakon što sam na blogu pročitala Dacin članak o traženju bioloških roditelja, pomislila sam da je jednostavno kucala na pogrešnu adresu, te da je trebalo da ode direktno u dom odakle je usvojena kada je imala tri meseca, a da CZSR možda i nema ovlašćenje da daje dosijee na uvid.

Međutim, čitajući makedonske forume, naišla sam na podatak da je kod njih usvajanje tajno i da se dosije ne može dobiti nikad osim po specijalnom ukazu predsednika, u slučaju, recimo, potrebe za genetskim ispitivanjima.

Meni je to zaista strašno, pogotovo sad nakon što sam pročitala priče odrasle usvojene dece. Mislim da je naš sistem daleko bolji i da je princip zatvorenog usvajanja prilično nehuman.
Tangerine
Tangerine

Broj poruka : 354
Godina : 39
Datum upisa : 25.08.2012

Nazad na vrh Ići dole

Usvajanje - Usvajanje u zemljama u regionu Empty Re: Usvajanje u zemljama u regionu

Počalji od Simona 24/1/2015, 14:28

Odlična tema Tangerine.

Daca će imati mnogo da kaže na to...

Tužno da je tako u Makedoniji, slično je i u SAD, zato je mnogo nezadovoljstva tamo.

U Hrvatskoj je mislim slično/isto kao kod nas, mada Daca stalno hvali kako imaju odličan obiteljski zakon.

Za Bosnu smo imali dnevnik od Anak,meni se čini da je tamo prilično neorganizovano usvajanje i jedno im kaže zakon a drugo je u praksi.

Inače svi smo mi u zatvorenom usvajanju, ja podržavam otkako sam više saznala o usvajanju sistem otvorenog usvajanja jer mislim da zatvoreno usvajanje nanosi mnogo štete deci. Valjda bi roditeljstvo putem usvajanja trebalo da bude prilagodjeno deci a ne nama. Sem toga mi se opredeljujemo za usvajanje, ako hoćemo samo decu koja liče na nas i da nemamo ostale posledice usvajanja, lepo se opredelimo za biološko roditeljstvo ili ne ulazimo u roditeljstvo uopšte. Ali je tek ta nemogućnost da se sazna ko je biološki roditelj strašna...
Simona
Simona

Broj poruka : 8349
Godina : 55
Location : Beograd
Datum upisa : 14.11.2009

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu