KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Serum Atina

4 posters

Ići dole

Serum Atina Empty Serum Atina

Počalji od mina 12/6/2014, 00:57

Drage devojke, kao prvo da vas sve pozdravim i poželim svu sreću. Povod za moje javljanje su konsultacije kod dr Peni na klinici Serum u Atini, koliko vidim niko nije pisao o tome. O sebi bih kratko, dugo pratim forum od Blondi doktor rs, kolevke pa do kutka, što govori da sam suviše dugo u ovome.
Nisam nikad pisala, iz više razloga, te previše posla po ceo dan, posle kada je bilo manje posla, onda nisam imala šta da pišem, pa odmaranje od silnog istraživanja, ali ipak i nisam osoba osoba koja voli ovakav vid komunikacije. I da ponovim što svako ovde napiše, plakala sa vašim i negativnim i pozitivnim betama, u ovom drugom slučaju od radosti, znate na šta mislim.
Ali mnogo sam naučila od vas, i najmanje što mogu da uradim je da dam izveštaj o klinici. Ovde bih da dodam da sam radila postupke više puta u Beogradu, zatim u PFC, pa Pronatal, pa Genezis. Rekoh ja na početku da sam isuviše dugo u ovome.

Serum sam pronašla preko ff foruma, natrčala na Agatu (koja je pandan našoj Nabli) koja je napisala poduži indeksiran izveštaj o imuno problemima ali i ostalim stvarima vezanim za postupak. Pošto je moja dijagnoza da nemam sreće (ne šalim se, jer su mi neki lekari maltene to i rekli) nekako sam počela da sumnjam na imunologiju koja se kod nas ne može testirati (bar je tako bilo, možda se nešto promenilo, ograđujem se) i skoro niko ne obraća pažnju na to, već je savet iz postupka u postupak pa ako vam se posreći, i preko tog Agatinog fajla dođoh do klinike Serum koja pridaje važnost imunologiji.
Tamo sam natrčala na tzv skriveni C test (hidden C test) koji se odnosi na Hlamidiju i koji se radi iz menstrualne krvi. Ako vas zanima mogu i tome da pišem, recite mi.

Evo linka za Agatin fajl koji govori o samoj klinici http://www.fertilityfriends.co.uk/forum/index.php?topic=274114.0

Evo linka za Agatin fajl koji je generalan za imuno probleme i koji pokriva i deo o Serumu.
http://www.fertilityfriends.co.uk/forum/index.php?topic=242395.0

U ova dva linka je sve napisano, ali zaista mislim da je sve pokriveno, tako da ću samo još dodati svoj utisak.
Posle neuspeha u Genezisu, (gde za dr Kopitović mogu samo reći da je neverovatan lekar i čovek) rešila sam da se neupuštam da sama pijem antibiotsku terapiju, jer ima i toga opisanog u fajlu, ako ne možete da uradite testove možete empirijski da popijete turu, da to nije dobro, znamo.
Uglavnom popunila sam upitnik i poslala na mejl, sve po instrukcijama sa sajta klinike.
Postoje dva sajta klinike
http://www.serum-ivf.com
http://www.ivfserum.com/
Prvi je valjda stariji adrugi noviji.

ovde je upitnik
http://www.ivfserum.com/questionaire/de

Istog dana stiže mejlom odgovor i pitanje kada može doktorka da me pozove na fiksni telefon ali da bude večernji termin, pri tom znaju za vremensku razliku. Doktorka je pozvala, kasnila pet minuta i izvinila se. Mali detalj. Pročitala je popunjen upitnik i njen predlog je da uradim taj test, poslaće mi instrukcije na mejl i komentar koji je vezan za mene, jeste da imate godine, ali imali ste manje godina pa niste izneli nijednu trudnoću do kraja. Dogovaramo se da posle testa dogovorimo sledeće korake.
Rezultat testa je bio da imam „skrivenu“ ili hroničnu hlamidiju i dobila sam da pijem antibiotike kao i moj muž. Kada samo završili sa terapijom otišli smo na kosultacije. Ne bih sada o svom slučaju, ali posle tolikog iskustva i praćenja ff forum i iskustava uglavnom Britanki i ostalih to je klinika koja ima individulan pristup pacijentu.
Nude neke stvari kojih kod nas nema, te su mi zato interesantni. Insistiraju na histeroskopiji pre postupka i insistiraju na „implementation cuts“ ne znam kako se kod nas to kaže, ali znači da zaseku endometrijum na nekoliko mesta prilikom histeroskopije. Daju se antibiotici na samom početku stimulacije (kod onih koji su bili bar na neki test pozitivni), nekako mnogo vole antibiotike, mada moj muž iako nije problem kod njega, nikada bolji spermogram nije imao kao tada posle antibiotika, 2 i po puta povećanje ukupnog broja sprematozoida.

Dr Peni je naša prof Kopitovićka, jedna prijatna i topla žena. Ja sam mislila da ću raditi još neki akvatest, ona me je pogledala na UZ i kaže ne treba, sve je ok. I za imuno testove, kaže ništa, ionako ćemo dati terapiju, negde sam konačno htela da saznam da li su mi NK ćelije uvećane ali dobro, kaže doktorka da vam prištedimo pare, ako nešto ne mora. Takav odnos sam imala i sa prof Kopitovićkom.
Generalno rade sve što rade i druge klinike, rade se i donacije. E sad oko muškog sterilitetra ne znam ništa šta rade, verovatno ima na sajtu, kažem nama to nije problem pa to nisam ni čitala.
Cene su više nego u Pragu, postoji opcija da se plate 2 postupka da je onda jeftinije ali se onda malo kockate i jedni i drugi pa kod koga prevagne.
Ono što ja vidim da je moguć problem je jezik. Cena prevoza je ok, jer kada nije sezona avio karte se mogu naći povoljno, lete naši i Egian a tu je autobuski prevoz, za voz ne znam. Smeštaj takođe nije problem, hotela, apartmana dovoljan broj. Devojke sa FF već imaju dilove sa apartmanima u okolini pa su razmenile direktne tel sa vlasnicima koje dele na FF, da bi se izbegla provizija sajtova.

Da su uspešni jesu, ali nisu svemogući naravno, prateći intenzivnije ff u poslednje vreme itekako se zaređa red negativnih beta, pa pozitivnih, pa u krug. Mada sve to zavisi da li se radi sa vlastitim jć ili sa doniranim. Nekako sam stekla utisak da im dolaze stariji, valjda kada sve probaju pa je samim tim i uspešnost drugačija. U čekaonici videh devojke u godinama, ako se ne varam samo jedna mi je delovala mlađe, msm na oko 30.
Da se izvinim na dugom postu i da ne pišem ako vam ovo nije interesantno. Koristim da vas sve pozdravim da vam svima od srca poželim samo pozitivne bete, da jednom rečju što pre postanete mame.
Ako neko ima pitanja, slobodno pišite, napisaću sve pto znam i ne zamerite ako sam prekršila pravila, ispravite me i uputite, jer nemam iskustva sa forumima.mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od bak 12/6/2014, 09:53

Mina, prvo dorodosla, mada vidim da si u stvari starosedelac.

Interesuje me kakav je pristup stimulaciji, koje protokole odredjuju i koliko cesto se prati zena u toku stimulacije?

Koliko vracaju embriona?

Deluje mi kao da malo dublje od PFC proucavaju zenu pre postupka. Histero si radila kod njih?

I naravno, kakav je ishod tvog postupka?
bak
bak

Broj poruka : 6802
Godina : 46
Location : Zemun
Datum upisa : 25.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od mina 12/6/2014, 18:00

Draga Bak, hvala.
U pravu si da se dublje poručava istorija postupaka. Ja sam bila samo na konsultacijama koje us besplatne, i dobila predlog stimualcije, tu sam trenutno. Ne rade u avgustu, tako da verovatno krećem septembar.
Tačna situmulacija se određuje nakon ultrazvuka drugog dana ciklusa na osnovu broja antralnih folikula, i onda se dobija potvrda šeme. Peni voli da se dođe u Atinu negde oko 6 dana i onda ide svakodnevno vađenje krvi i ultrazvuk, koliko kome treba. Naravno ako je to nekome problem nije problem i da se ide kao za Prag kasnije, ona samo kaže kako bi trebalo. Ono što je jako dobro je komunikacija mejlovima, nema čekanja na odgovore, ima dosta koordinatorki.
Na osnovu moje predložene stimualcije, gde se pominje Neupogen, spakovali su mi prazan pen i gomilu malih iglica i špriceva onih malih i preciznih, iako nema potvrde da ću raditi kod njih, naravno sestra mi je sve pokazala i objasnila kako se koristi. Dala mi je svoj mejl za pitanja.
Ima i dugih i kratkih protoola, sve zavisi.
Broj embriona opet zavisi, starijim pacijentknjima se vraćaju 3, ali mislim da je sve stvar dogovora i njihovog kvaliteta. Mada meni je Sonja vratila 4 iako tamo postoji oganičenje na 3.
Histero sa tim rezovima je podosta 1550 evra, što je meni trenutno previše pa sam predložila da uradim kod nas, rekli su mi da moja doktorka pogleda na youtube kako oni rade jer koriste drugačiju metodu. Koliko sam shvatila oni rade dublje rezove. Ja imam u planu da odem kod Kopitovićke i sa njom probam da se dogovorim oko histero.
Pošto sam ja na kraju puta VTO priče, možda ne opisujem sa oduševljenjem, ali klinike jeste dobra, koriste intralipide, koriste neupogen, koriste vijagru (vaginalna primena) za debljanje endometrijuma. Zatim ti antibiotici, i taj neobičan test na hlamidiju koju ja nikada nisam imala a više puta proveravala sve tri, baš zbog čestih intervencija. I dobila rezultat da sam pozitivna na hlamidiju.
Tako da Bak, ishod još ne znamo  Wink 

mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od saska1 5/7/2014, 21:19

Mina dobro došla i samo ti nama piši sve nas zanima.U septembru krećeš držim fige da ti ovaj put bude uspješan.
saska1
saska1

Broj poruka : 2530
Datum upisa : 04.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od mina 6/7/2014, 22:02

Hvala draga Saška.Mislila sam na tebe i htela da ti se javim.Žao mi što ti nije uspelo. Nemam puno vremena sada, idem na odmor za 2 dana, ali ću ukratko ono što sam htela da ti kažem. Gledajući tvoju nezavidnu istoriju htela sam da ti predložim da možda uradiš taj grčki test na hlamidiju.
Kod tebe se stiče utisak da je problem implantacije, koliko se sećam embrionu su ok. Nekako ne verujem da su svi imali genetske greške.
A evo zašto i predlažem da uradiš taj test, Grci veruju da ta skrivena hlamidija ili urea ili miko odgovorna za ponovljene spontane i za neuspešnu implantaciju. Test košta 170 evra a kako se šalje uzorak bih ti objasnila ako hoćeš. Serum ne radi ceo avgust a potreban je uzorak menstrualne krvi, pa sad ne znam da li ćeš se uklopiti.
Evo linka gde je to opisano doduše na engleskom
http://www.locus-medicus.gr/index.php/en/hiddenc-en
Ako imaš pitanja tu sam

mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od saska1 6/7/2014, 23:17

Draga Mina hajd možda bi i odradila taj test a ti mi objasni kako se to radi i gdje se šalje ko mi uzima uzorak i sve ostalo ,nažalost engleski mi nije jača strana.Jel bješe i tebi našli tu hlamidiju i šta kažu kako se liječi koja je terapija?Ra dila sam kod nas sto puta i uvijek je bila u redu.
saska1
saska1

Broj poruka : 2530
Datum upisa : 04.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od mina 6/7/2014, 23:41

nikakav problem za engleski pomoći ću ti, a i ne treba puno pomoći oko toga. Da, meni su našli a ja sam imala puno neuspešnih trudnoća. Uobičajen test koji se radi kod nas uvek je davao negativan rezultat, više puta ponovljano. Po nekoj teoriji, hlamidija ostane u materici, i ne daje simptome, i onda se sa svakim ciklusom i ljušćenjem i ona smanji u broju i ne otkriva se u cervilkalnom brisu i ostaje tu pritajena i zadaje probleme. Ali da ne dužim.
Iz laba se dobije terpaija antibioticima, doksiciklin od 100mg i azitromicin 4 puta po 1 g, malo pišem napamet. Uglavnom to nije jaka terapija smao duže traje. Na forumu se čak piše da može da se popije doza bez da se proverava, e sad da li je pametno
Na forumu FF su neke ostale trudne posle terapije, ciklusi su bolji (to sam i ja primetila kod sebe) spermogram je bolji (i to je bilo kod nas)
Uglavnom Peni iz Seruma posle popijene terpaije daje tri meseca vremena da se proba prirodno ko može.
Ukratko za test, kupi se ona urin bočica sa podlogama, da bi mogla da se zatvori. Podloge se bace, uzme se vrlo malo menstrulane krvi, najbolje drugog dana posle ležanja pa kad se ustane. U to se doda fiziološki rastvor, naprave se 2 takve bočice, jedna se čuva u frižideru za svaki slučaj ako prva ne stigne. I takva se šalje u Serum a oni je proslede u laboratoriju Locus. Pošto je zabranjeno slanje bio materijala ja sam korisitila običnu poštu a bočicu sa uzorkom stavila u neki mineralni puder i tako poslala vrlo jeftino za Atinu. Nije problem vreme putovanja, jer se radi PCR metoda. Čim jave da su dobili uzorak onda se plati preko banke, oni pošalju profakturu i rezultati su gotovi za par dana. Onda laboratorija napiše poduži mejl gde objašnjava šta su pronašli, naravno ne nađu svima, pratila sam na ff forumu.
Napiši mi svoju mejl adresu, ako hoćeš da pošalješ, da bih ti poslala šta je potrebno napisati u mejlu i još malo detalja, ali uglavnom glaven korake sam napisala. Izvini što ja ovako nadugačko. ALi ja bih ovaj test preporučila svima koji imaju više neuspelih vantelesnih.

mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od saska1 6/7/2014, 23:58

imaš pp
saska1
saska1

Broj poruka : 2530
Datum upisa : 04.10.2012

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od anna 7/7/2014, 11:28

Želim da vas obavestim da se analiza o kojoj govorite zapravo zove "bris kavuma" i podrazumeva mikrobiološki pregled na sve bakterije + miko, ureaplazmu i hlamidiju i radi se kod nas, za Jevremovu znam sigurno. Bris se uzima tokom ciklusa, za vreme najobimnijeg krvarenja, obično 2-3 dan ciklusa, cena je ako se dobro sećam ista kolika bi bila i da radite klasične briseve na ove žgadije.
anna
anna

Broj poruka : 1979
Godina : 45
Location : Beograd
Datum upisa : 05.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od mina 7/7/2014, 12:49

Draga anna,
mislim da nije isto, jer se ovde radi o PCR metodi (Polymerase Chain reaction) na nivou DNK je analiza. Nije moja struka pa se ograđujem.
Britanke takođe rade ovaj test u Grčkoj , jer nije dostupan u Britaniji.
Evo kopiranog dela o tome, sa linka koji sam postavila gore Agatin fajl: Ako ima biologa možda bi oni mogli da objasne.

4.2.6 What do I need to know about the Chlamydia test by menstrual blood PCR?
It is a new test and not yet accepted by most of the medical community. No formal scientfic studies have been published using it yet. It uses a similar method to the standard tests (i.e., PCR) but using a patented method with different reagents (the reagents used in other patented methods in the UK and elsewhere were developed for blood-free samples (urine, swabs, semen etc) and are sensitive to enzymes in blood and cannot be used on menstrual samples. The greek laboratory, Locus Medicus, hold the worldwide patent on this new test.

Like all PCR tests for Chlamydia, it cannot distinguish between different bugs from the Chlamydia family (but other than Chlamydophila pneumoniae (which causes pneumonia)), the other Chlamydiae are almost unknown in humans. Like C trach, C pneumoniae reproduces by infecting white blood cells, and, in theory, a menstrual blood sample could contain C pneumoniae as well as C trach. However, Serum believe that the majority of positive greek tests seen in infertility patients are due to C trach, and, in the event that there is infection with C pneumoniae rather than C trach, I think it is still possible that C pneumoniae could contribute to infertility by, for example, increasing NK activity and TNFa. C pneumoniae is also implicated in alzheimers, pre-eclampsia, heart disease and strokes. The antibiotics recommended for C trach are similar to those recommended for C pneumoniae.

Locus Medicus will provide an estimate of the concentration of Chlamydia bugs in the aliquots of sample that they test in the format of, for example, 1.8 x 10^3 (which is 1,800 - anything which is x 10^2 or 10^3 is a fairly low concentration of bugs) or 3.5 x 10^8 (which is 350,000,000 - anything which is x 10^8 or 10^9 is very high - anything which is x 10^4 or 10^5 is, I suppose a moderate result - whereas anything x 10^6, or x 10^7 is fairly high). However, it is important to remember that PCR is not accurate as a quantitative test so it would be misleading to read too much into the estimate provided. Most labs do not attempt to give quantitative measurements on PCR tests for this reason.

As with all PCR tests, the test cannot distinguish between live bugs and dead bugs. Therefore, if you test too soon after taking antibiotics, you may still get a positive result, even if all the Chlamydia bugs are dead.

mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od anna 7/7/2014, 13:55

Da, PCR je jedan od načina obrade nekog uzorka. Kod nas se odavno u privatnim laboratorijama može uraditi testiranje na hlamidijiu iz venske krvi, kao i iz urina, međutim, ono što za ovaj način testiranja važi (bar koliko ja znam) jeste da nije baš pouzdan jer usled uticaja raznih faktora može dati lažno pozitivan rezultat, što upravo nagoveštava i tekst koji si postirala. Zato se prednost daje klasičnom uzimanju cervikalnog i vaginalnog brisa, kada pretpostavljam da je u pitanju klasično zasejavanje podloga.
Po meni ovde nije poenta u metodi kojom se obrađuje uzorak, već da se uzorak uzme iz unutrašnjosti materice (a ne klasičan cb i vb) kako bi se videlo da li postoji ta skrivena infekcija koja tinja dugo, a nema vidljive simptome i to se postiže upravo za vreme ciklusa.
Ustvari, da ne idemo u off :), želela sam samo reći da ta analiza kavuma nije ništa novo, da se radi i kod nas, u Jevremovoj i da su odavno žene na ovom forumu o tome pisale, pa da nema potrebe maltretirati se zbog toga sa grčkom klinikom, bar ja ne bih. Jedino ako neko baš toliko sumnja u pouzdanost naših testova, ali to je već stvar ličnog izbora :).
anna
anna

Broj poruka : 1979
Godina : 45
Location : Beograd
Datum upisa : 05.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od mina 7/7/2014, 15:13

hvala na objašnjenju. Jeste, poenta je uzimanje uzorka iz materice, da se ne radi biopsija. Elem, njihova terapija je 28 dana antibiotika ako se nađe nešto.
Da ne budem pogrešno shvaćena (ne kažem da jesam) ja ne navijam za njih, prosto mislim da je klinika interesantna za teže i neobjašnjive slučajeve, jer nekada samo puko ponavljanje postupaka ne da rezultat.
Ono što je njihova prednost je individulan pristup, iskustvo sa starijim pacijentima, davanje antiviralnih lekova, davanje neupogena (GCSF) davanje intralipida, PMBC, LIT terpaija, antibiotika u samom postupku, to je čega mogu sad da se setim, ne kažem da sve to sigurno dovodi do uspeha, ali možda vredi pokušati. Faktor očaja ne zanemariti :) i činjenice da si sve probao i nemaš gde više
Peni nije ginekolog već doktor biohemije i biologije ili tako nešto, (ona i ne radi postupke, ona daje protokole i jako dugo se bavi IVF) tako da su posvećeni detaljnijoj analizi.
Pozdrav anna

mina

Broj poruka : 6
Datum upisa : 08.07.2011

Nazad na vrh Ići dole

Serum Atina Empty Re: Serum Atina

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu