KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Matični mleč

+3
duca
predrag
HappyGirl
7 posters

Ići dole

Matični mleč Empty Matični mleč

Počalji od HappyGirl 9/12/2007, 12:21

MATIČNI MLEČ
Matični mleč Mlec10
Mleč je gusta neprozirna masa bele do bledo žućkaste boje. Ima karakterističnu aromu i oštar kiseo ukus sa slatkim akcentom. Kompleksne je hemijske strukture koju proizvode mlade pčele negovateljice kao hranu za larve. Iako nije tako dobro poznata kao pčelinji polen, matična mleč je jednaka polenu po lekovitosti. Mlade pčele negovateljice prave matičnu mleč, to je sekret iz žlezda na vrhu njihovih glava. 2-3 dana matična mleč je jedina hrana koja se daje svim mladim larvama u procesu njihovog sazrevanja, dok je za maticu to hrana ceo životni period. Za 3 dana tokom kojih su larve pčela radilica hranjene matičnom mleči, one dosegnu maksimalno razviće; njhova težina se poveća oko 250 puta. Matica dosegne zrelost 5 dana pre pčela radilica; kada potpuno sazri, njena težina je duplo veća od težine pčela radilica. Životni vek pčele radilice je oko 35-40 dana; dok matica živi 5-6 godina i ekstremno je plodna. Jednom je oplođena i od tog momenta može da snese čak do 3000 jaja dnevno tokom letnje sezone. Ma kako ovo neverovatno zvučalo, ona može da nose toliko jaja i do 5 godina. Svako biće koje ima toliko energije i vitalnosti treba poštovati! Ova bogata koncentrovana hrana nije korisna samo za pčele. Ona sadrži neverovatne količine proteina, lipida, glucida, vitamina, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu. Iako su neki elementi nađeni u matičnoj mleči u mikrogramskim količinama, oni još uvek mogu delovati do krajnosti sa koenzimima kao katalizatori ili mogu delovati sinergistički. Mnogobrojna proučavanja mleča pokazala su da je to komleksan i bogat sastav. Količina sastojaka mleča varira u prilično širokom dijapazonu. Konstatovano je da je mleč bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, aminokiselinama, vitaminama B-1, B-2, B-6, C, E, niacinima, pantotenskom kiselinom, biotinom, inozitolom i folskom kiselinom. (Mleč sadrži razne vitamine koji su apsolutno neophodni za razvoj pčelinjih larvi. Veliko variranje vitaminskog sadržaja zavisi od različitih faktora ali neosporan značaj imaju i raznovrsne metode analize. Ukupna količina vitamina je od 336 do 351 nanograma u 1 gramu mleča.)

Apikultura - proučavanje pčela i njihovih proizvoda više nije prepušteno statusu narodne medicine. Otkad su držanje pčela i skupljanje proizvoda izvođeni u tehnološki naprednim uslovima apiterapija je dostigla nivo naučne medicine. Generalni interes u pčelinjim proizvodima za lečenje i preventivu raznih bolesti od strane medicinskih praktičara i laika takođe svedoci o validnosti pčelinjih proizvoda kao lekovitih sredstava. Studije pokazuju učinkovitost matične mleči za sledeće: umor, nesanicu, anoreksiju, uznemirenost, bronhialnu astmu, hepatitis, pankreas, artritis, kostobolju, arterosklerozu, bolesti bubrega, stomačni čir, jajnički nedostatak, obrtanje procesa starenja, stimulisanje i regeneraciju nervnog sistema, za ubrzavanje zarastanja i konsolidacije slomljenih kostiju, kožna oboljenja, promoviše seksualno podmlađivanje. Otkako njena akcija izgleda vise sistematski nego akcija koja utice na specificnu biološku funkciju, matična mleč je veoma preporučljiva za veliki broj upotreba.

Skoro svi naučni istraživači su se usaglasili barem oko 2 stvari:

* Više labolatorijskih i kliničkih studija je potrebno i treba da se napravi dok se cela priča o matičnom mleču ne spozna;
* Bez obzira, matična mleč je vredan dodatak ishrani.

Institut Bating iz Ontaria, analizom matičnog mleča je otkrio da je bogat proteinima i vitaminima B kompleksa i naročito pantotenskom kiselinom, vitamin B koji je povezan sa dugovečnošću i vraćanjem sede kose u prvobitnu boju. Odsek poljoprivrede u US je zaključio da 1g matičniog mleča sadrži sledeće:

* vitamin B1 (tiamin) - 1.5 do 7.4 mikrograma
* vitamin B2 (riboflavin) - 5.3 do 10.0 mikrograma
* vitamin B6(pirodoksin) - 2.2 do 10.2 mikrograma
* niacin (nikotinska kiselina) - 91.0 do 149.0 mikrograma
* pantontenska kiselina - 65.0 do 200.0 mikrograma
* biotin - 0.9 do 3.7 mikrograma
* inozitol - 78.0 do 150.0 mikrograma
* folna kiselina - 0.16 do 0.50 mikrograma
* vitamin C - u tragovima

Kao što vidimo mleč je veoma bogata belančevinama i vitaminima. Sastav vitamina i drugih vrednih materija u mleču zavisi od starosti larve, paše i godišnjeg doba u kom je proizvedena. Matična mleč ima kiselu reakciju, pH 3,5 - 4,5. Ima bakteriozna svojstva, pa u njoj umiru patogene bakterije. Primena mleča najpre je počela u Francuskoj, a onda se raširila na Belgiju, Nemačku, SSSR i sve istočne zemlje. Najviše se upotrebljava sa medom i polenom. U tom se sastavu prodaje kao vredna životna namirnica. Osetljivost mleča prema raznim uticajima zadaje dosta brige oko čuvanja. Škodi mu toplina, svetlost, vlaga, vazduh i uticaj hemiskih faktora. Na toploti mleč gubi vlagu, a svetlost pospešuje redukciju kiseonika i deluje kao katalizator hemijski reakcija. Na vlazi mleč plesnivi. Vazduh je najštetniji; njegovim uticajem dolazi do oksidacije i propadanja vitamina. Mleč se najsigurnije čuva liofilizacijom. To je postupak kojim se mleč pri niskoj temperaturi od -60oC vakuumom oduzme voda i tim se pretvori u prašak. U tom stanju može se čuvati nekoliko godina. U frižideru na temperaturi od -5o C do -2oC mleč se čuva 6 meseci, dok se na temperaturi od -18oC do -16oC drži godinu dana. Neki istraživači preporučuju čuvanje mleča u medu u odnosu 1:10, 1:20 i 1:50, ali med treba najpre da bude prokuvan da se u njemu unište fermenti. Matična mleč se čuva i u šećerima, u laktozi u odnosu 1:4, a u glukozi 1:20. Vrlo uspešnim se smatra čuvanje mleča u fermentiranoj medovini jakoj 13,5% ili alkoholu 40-45%. Ovako spremljena mleč pred upotrebu podeli se na male obroke, izmeša s vodom i odmah potroši. Stabilizacija mleča uhemijskim sredstvima se ne preporučuje.


Poslednji put izmenio HappyGirl dana 2/8/2012, 13:57, izmenio ukupno 3 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 9/12/2007, 12:22

Činioci od kojih zavisi lekovitost mleča

Lekovito dejstvo mleča ne zavisi samo od načina proizvodnje već i od činilaca koji utiču na njegovo čuvanje. U ove činioce ubrajaju se temperatura, svetlost, sudovi, atmosferski vazduh i mikroorganizmi.

TEMPERATURA: utiče na isparavanje i zgušnjavanje mleča i na taj način uslovljava promene koje izazivaju drugi faktori. Prema višoj temperaturi naročito su osetljivi vitamini B1 i pantotenska kiselina, dok su vitamini B2, niacin, biotin i inezotol postojani. Niske temperature deluju suprotno i koriste se pri čuvanju mleča. Pri temperaturi od 0 stepeni do -2 stepena C mleč se u staklenom sudu koji je hermetički zatvoren očuva bez promene preko 8 meseci.

SVETLOST: takođe uzročnik promena mleča, naročito deluje kao katalizator tačnije pomagač hemijskih promena. Pod uticajem svetlosti mleč gubi lekovito dejstvo, zbog čega se mora držati u mraku.

SUDOVI: za čuvanje mleča najbolji su sudovi od stakla koje je nerastvorljivo i koje u sebi ne sadrži alkalne materije, jer su vitamini B1, niacin i pantotenska kiselina izuzetno osetljivi prema alkalijama.

ATMOSFERSKI VAZDUH: najvažniji činilac hemijskih promena mleča i to preko kiseonika i vodene pare. Kiseonik je uzrok svih oksidacija, naročito pri svetlosti i višim temperaturama. Oksidacionim promenama izuzetno su podložni vitamini B1 i biotin. Vodena para takođe deluje na mleč:na suvom vazduhu mleč lako ispušta vodu a na vlažnom je upija, zbog čega u oba slučaja nastaju hemijske promene mleča koje smanjuju njegovo aktivno dejstvo.

MIKROORGANIZMI (bakterije, plesni i fermenti): mogu takođe pod određenim uslovima uticati na mleč i menjati ga. Mleč sadrži i bakteriostatične i čak baktericidne supstance, pa u početku u njemu nisu moguće neke veće promene. Pod dejstvom nekih fizičko-hemijskih faktora ove supstance se razaraju,pa se i mleč posle toga brzo kvari.


Poslednji put izmenio dana 9/12/2007, 12:50, izmenio ukupno 2 puta
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 9/12/2007, 12:23

Preparati na bazi matičnog mleča

Matični mleč se koristi za ljudsku ishranu i kao lekovita sredstva, ili pomešan sa medom (najčešće u odnosu 1:100)

Smeša mleča i meda

Za uobičajnu, preventivnu upotrebu preporučuje se da se sadržaj mleča 250-300 mg) iz 1-2 matičnjaka, starih 55-60 sati pomeša sa 100 g meda, dobro izmiksa, i takav preparat koristi ujutru pre jela, po jedna kafena kašičica tako što se drži u ustima dok se ne rastopi. Kao lekovito sredstvo smeša meda i mleča se priprema tako što se u 100g kristalnog meda, prethodno pripremljenog za miksiranje grejanjem, doda mleč iz 5-6 matičnjaka (oko 1 g). Smešu dobro izmešati, staviti u stakleni sud, dobro zatvoriti i držati na hladnom mestu. Preparat koristiti svakog jutra pre jela, po jednu kafenu kašičicu tako što se drži u ustima dok se ne rastopi.

Liofilisani mleč rastvoren u destilovanoj vodi

Liofilisani mleč (mleč u prahu) rastvoriti u vodi u odnosu 1:3 (1g liofilisanog mleča u 3ml destilovane vode). Koristiti 1-2 kapi ovog rastvora dnevno, pod jezik.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od predrag 19/4/2009, 08:29

pozdrav svima www.maticnimlec.com

predrag

Broj poruka : 5
Godina : 40
Location : Lajkovac, Jabucje
Datum upisa : 19.04.2009

http://www.maticnimlec.com

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od duca 7/11/2009, 00:59

sta mislite o mlecu u reviti ?

duca

Broj poruka : 4
Datum upisa : 01.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 7/11/2009, 09:07

Mi smo to pili ali prestali smo. Meni sve to izgleda nekako slabo, sladunjavo, ima secera a i ukus nije nista posebno ... Prestali smo sakonzumiranjemistog. Ako nisi alergicna moja je preporuka uvek originalan proizvod.
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od predrag 7/11/2009, 12:06

Moje misljenje je da bi trbalo uzimati maticni mlec koji se uzima tako da se restapa ili sisa u ustima a ne neki koji se proguta ili popije, zato sto svi strucnjaci naglasavaju da se najvazniji sastojci iz mleca apsorbuju u ustima a zeludacna kiselina unistava te materije.Cist maticni mlec pomesan sa medom se uzima tako sto se 3-4 minuta rastapa u ustima

predrag

Broj poruka : 5
Godina : 40
Location : Lajkovac, Jabucje
Datum upisa : 19.04.2009

http://www.maticnimlec.com

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 8/11/2009, 09:47

Predraže hvala na info.Išla sam na tvoj sajt .Ostaviću direktni link
http://maticnimlec.com/
Alergična sam na dosta biljaka.Med jedem i nemam reakciju mada izbegavam livadski i cvetni tj.bilo kakve mešavine. Uglavnom koristim bagremov tj.od onih biljaka za koje znam da na njih nisam alergična. Kako bi to išlo sa mmlečom. Kupila sam mleč ali sam ga poklonila jer nisam htela da rizikujem sobzirom da je moj suprug jednom imao užasnu reakciju ali koliko sam shvatila nije ga upotrebio kako treba ili da budem preciznija u jednom trenutku uzeo je ogromnu količinu.
Kako bi mogla proveriti da li smem da ga konzumiram jer rado bi.
Posetila sam i linkove koje si ostavio na sajtu išla na forum ali nisam znala gde da pitam. Usvakom slučaju hvala i veliki pozdrav!
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od predrag 8/11/2009, 11:59

Ne znam da li u nekoj zdravstvenoj ustanovi može da se uradi alergo test na matični mleč (mislim da ne može). U zavisnosti od toga kako se ispoljavaju te alergije mislim da bi ste mogli da uzmete vrlo malu količinu mleča i vidite reakciju.U slučaju da niste alergični, matični mleč može da pomogne u ublažavanju ostalih alergija. Imam sestru koja je alergična na polen u letnjem periodu i uzimala je svako jutro mleč i po jedan čen belog luka i to joj je dosta ublažilo alergiju. Imam jos jedan primer gde je takodje slučaj sa alergijom na polen, gde je primenjivan samo matični mleč, i doslo je do poboljsanja. 

predrag

Broj poruka : 5
Godina : 40
Location : Lajkovac, Jabucje
Datum upisa : 19.04.2009

http://www.maticnimlec.com

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 10/11/2009, 12:29

Predraže gde ima da se kupi tvoj matični mleč?
Rado bi probalo tu varijantu sa mlečom i belim lukom, samo me zanima da li se luk zgnječi pa se pomeša sa mlečom i tako drži u ustima ili... Hvala!
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od predrag 10/11/2009, 21:04

poslao sam ti detalje kao privatnu poruku, a za ostale mogu me kontaktirati na e-mail, samo da kazem da maticni mlec ne prodajem na pijaci ni po prodavnicama vec po narudzbini.                                                                                                                            beli luk je uzimala odvojeno od meda, znaci isecka se jedan cen i popije sa malo vode

predrag

Broj poruka : 5
Godina : 40
Location : Lajkovac, Jabucje
Datum upisa : 19.04.2009

http://www.maticnimlec.com

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od HappyGirl 10/11/2009, 21:16

Hvala!
HappyGirl
HappyGirl

Broj poruka : 13679
Location : Uvek na oblacima :)
Datum upisa : 05.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od MARA 11/11/2009, 09:41

Mene interesuje da li maticni mlec sme da se jede metalnom kasikom
cula sam da ne sme
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 36
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od predrag 11/11/2009, 14:19

Maticni mlec se uzima drvenom ili plasticnom kasicicom, iz razloga sto se prilikom dodira metala sa mlecom desava odredjena reakcija prilikom kojih mlec gubi svojstva.

predrag

Broj poruka : 5
Godina : 40
Location : Lajkovac, Jabucje
Datum upisa : 19.04.2009

http://www.maticnimlec.com

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od MARA 11/11/2009, 16:01

Hvala ti Predraze
MARA
MARA

Broj poruka : 5394
Godina : 36
Location : Vranje-------Serbia
Datum upisa : 01.01.2009

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od maus 27/1/2012, 09:44

predrag ::samo da kazem da maticni mlec ne prodajem na pijaci ni po prodavnicama vec po narudzbini.                                          

Jako bitno!

U poredjenju sa drugim pcelinjim proizvodima,mat.mlec je najmanje otporan i svoj kvalitet zadrzava na sobnoj temperaturi od nekoliko sati do nekoliko dana. Ako mlec izgleda penast i ako ima gorak ukus, moze se smatrati da nije pogodan za upotrebu.
U hermeticki zatvorenoj posudi u tamnim staklenim flasama u frizideru na temp od 0
do 4 stepana mlec, posebno sa medom cuva svoju aktivnost od nekoliko meseci do jedne godine. Duze vreme na temp od 0 stepeni mm se moze odrzati u alkoholnoj emulziji:2grama mm na 40% alkohola. Ali alkohol oslabljuje antimikrobska svojstva mm,zgrusava njegove belancevine.

Najbolje je mlec uzimati, kao sto je Predrag napisao pod jezik jednom na dan. Mm se dobro upija od sluzokoze podjezicne oblasti i brzo se razilazi po celom organizmu.

200 do 300 miligrama za odrasle
100 do 150 miligrama za decu

Vazno je napomenuti da mlec u dodiru sa metalom menja svoju delotvornost pa moze da izazove nepozeljne efekte po ljudsko zdravlje. Mlec je skodljiv i kada se prekoraci propisana doza.
Najbolji efekat ima primena mm neposredno iz maticnjaka kosnice. Prednost tog nacina se satoji u tome sto nije doslo do promena u bioloskom sastavu mleca i do snizenja lekovitih svojstava koji se desavaju prilikom cuvanja.
maus
maus

Broj poruka : 14046
Location : Loznica
Datum upisa : 07.12.2007

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od sareni leptir 24/12/2013, 16:37

zanima me dali neko prodaje mat mlec sa zlatibora ?
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 47
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od zvoncica36 24/12/2013, 20:44

Proizvod Apisin poboljšava kvalitet jajnih ćelija,poboljšava imunitet,...Sastav:med 93%,cvetni prah 3%,mleč 1%,vosak 2%,propolis 1%.Proizvođač Tomislav Novaković tel.011-2333-516.Provereno i proizvod sa sertifikatom.

zvoncica36

Broj poruka : 2090
Datum upisa : 23.02.2012

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od sareni leptir 24/12/2013, 21:10

hvala zvoncice 36 ! sunny
ja trazila nesto na netu ,,cene ,kolicina ,itd o tom medu ..ali nema skoro nista ,osim jednog teksta ...dali mi mozes reci cenu otprilke ,ako si uzimala to ?
sareni leptir
sareni leptir

Broj poruka : 3884
Godina : 47
Location : SRBIJA
Datum upisa : 27.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Matični mleč Empty Re: Matični mleč

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu