KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 17:53

Iskucaću tekst preuzet iz brošure Jevremovaca:

Pacijentima se pre planiranog embriotransfera nudi još jedna mogućnost, a to je preimplantaciona genetska dijagnostika. Radi se o ranom ispitivanju zametka, kojim se može izvršiti selekcija onih emriona koji imaju dobar potencijal za usađivanje i opstanak.
Preimplantaciona genetska dijagnostika se zasniva na odvajanju jedne ili dvije ćelije tek stvorenog embriona i to u najranijoj fazi njegovog razvoja, obično kada se on sastoji od osam ili deset ćelija (blastomera). Kod onih pacijentkinja kod kojih postoji mogućnost i koje žele da se embriotransfer odloži do stadijuma blastociste, što je znatno ređa situacija, preimplantaciona dijagnostika se može izvršiti i tada. Prema tome i u jednom, i u drugom slučaju, ovaj postupak predstavlja svojevrsnu biopsiju embriona u cilju njihove kariotipizacije, eventualno i ispitivanja jednog broja retkih metaboličkih bolesti koje je medicina danas sposobna da otkrije. Ono što je važno da pacijenti znaju je da se embrioni ovom mikromanipulacijom ne štećuju, jer preostale ćelije u potpunosti nadoknađuju nedostatak osvojenih. Uostalom u svim medicinskim postupcima, pa tako i ovde, osnovno je pravilo ne nauditi (primum non nocere)
Postupak genetskog ispitivanja obično traje jedan dan, retko duže, tako da se za to vreme odlaže embriotransfer. To praktično znači da se embriotransfer radi u pomenutom stadijumu blastociste (od svih embriona koji se nalaze u inkubatoru do stadijuma blastociste dođe 1/5, u najboljem slučaju 1/2, a kod ostalih ćelijske deobe prestanu i oni gube vitalnost. Isto se očekuje i kod embriona kod kojih je urađena preimplantaciona dijagnostika, dakle smanjeno preživljavanje embriona ne mora biti posledica odvajanja ćelija u cilju genetske dijagnostike.)
Kada treba razmišljati o preimplantacionoj dijagnostici? Mada se u poslednje vreme šire razlozi za genetsku dijagnostiku, izdvajamo nekoliko situacija u kojima bi parovima koji su ušli u postupak vantelesnog oplođenja savetovali ovaj vid dijagnostike:
a) pacijentkinje starije od 35 godina, kod koji je prisutan rizik da se rodi djete sa hromozomskim nenormalnostima (mongoloidna bolest, npr)
b)pacijentkinje koje su imale spontane pobačaje, posebno one kojima se to događalo tri ili više puta i gdje je dokazano da je razlog bio genetski
c)pacijentkinje sa nekoliko neuspješnih embriotransfera
d)parovi kod kojih postoji realan rizik prenošenja naslednog oboljenja sa roditelja na dete, naročito ako je ta bolest vezana za pol (hemofilija, npr)

Na kraju moramo da upozorimo zainteresovane pacijente da preimplantaciona genetska dijagnostika ima i nekih svojih ograničenja. Najozbiljnija primedba se odnosi na pouzdanost rezultata genetskog ispitivanja koje se vrši na jednoj ili dve embrionalne ćelije, kada je moguća pogrešna imterpretacija, a ne na dvadesetak ćelija, koliko je uobičajeno kada se analiza radi kasnije u trudnoći ili po rođenju. Naše je mišljenje, međutim, da od urađenog pregleda u ovoj najranijoj fazi embrionalnog razvoja mnogostruko nadmašuje eventualni rizik od greške, posebno ako se radi o pomenutim ozbiljnim razlozima.
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 17:59

Znam da smo ponekad razgovarale i na ovu temu, ali nam je to ostalo zabilježeno negdje na klubu ili koracima, nisam videla da ovu temu imamo otvorenu.
Mnogo me zanimaju vaša razmišljanja na ovu temu, vaša saznanja i zaključci. Pa bi mi bilo mnogo drago da ih pribilježite Very Happy
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 18:09

Evo ja bih prva iznijela ono što me muči, jeste da prvenstveno razmišljam o mojim smrzlićima, ali i oni su embriončići, jel tako Wink
Bleki ::
Ja bi trebala u trecoj nedelji marta da imam FET. Vidim da je tvoje iskustvo sa Ljubićem lepo. Meni prvi utisak nije bajan. Bebu sam izgubila zbog Down sindroma, a on mi je onako sasuo u facu da oni ne garantuju da zamrzlici nemaju genetski defekt. Ok, znam ja to, ali mozes birati reci :)

Odavno pročitah post ove djevojke, i nikako da mi izađe iz glave.
Gotovo sam sigurna da ili je ona pogrešno razumila doktora, ili ja pogrešno razumijem njem post. Koliko sam sama shvatila, a valjda jesam, na genetiku ne mogu uticati apsolutno nikakvi vanjski faktori, u smislu nastajanja genestski nasledne bolesti zbog vanjskog uticaja. Mislim da je djevojka pogrešno razumila, mislim da je doktor htjeo reći "da ne garantuju da emrioni nemaju genetski defekt", a ne da se samo to odnosi na smrzliće.

Ali je ovo u mnogom zagolicalo moje sive ćelije, i mnogo me interesuje koliko zamrzavanje embriona utiče na njih u daljem životu ( u smislu da li su podložniji nekim bolestima, i sl).
Pokušavala sam već par dana da istražim ovu oblast, no nažalost nisam puno našla, jer su takva istraživanja zaista vemora rijetka i skupa.
Ali bi mi svako vaše novo saznanje mnogo pomoglo.

lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 23/2/2012, 21:04

Loli, možda nisam najkompetentnija da pišem na ovu temu,ali mišljenje mogu izneti.
Devojka koju si citirala je samo jako pogođena, da ne kažem ozlojeđena, tako da te reči pripisujem tome.
Nisam radila PGD, mada sam razmišljala o tome, jer sam u ovom postupku,po prvi put imala embriona nad kojim bi se to moglo odraditi...no, ipak smo novčano bili ograničeni, i to je najveći razlog što to nismo uradili.
Iz toga proizilazi moj stav-krajnje pozitivan prema metodi.
Jednom sam mami rekla da bih volela da imam blaste, ja bih se sigurnije osećala za zrelijim embrionima, ali da ne čekaju blaste sa 3 ili 4 embriona, koliko sam ja imala...ona je rekla sjajnu stvar:
zašto ne insistiraš na blastama i nad ta 3 embriona, ako TI u to veruješ. Uostalom,i ako ne dočekaju taj stadijum, i bolje da ti ne vraćaju i ne daju lažnu nadu...
To je apro po ove priče o PGD. Bolje je odraditi, ko ima uslova za to, bez bojazni, iako, što se nas tiče, mi bismo samo obuhvatali tvrdnju pod C .
I još nešto Loli...ne mislim da zamrznuti embriji imaju neku predispoziciju da "pokupe" nešto što ne valja...ne, nisam stručna, ima ovde biologa na forumu, a možda i embriologa,ali moje mišljenje je da ako je embrion uredu, takav će biti i u zamrznutom stanju, i po odmrzavanju.
Izvinjavam se na opširnosti.
Svaka čast za otvorenu temu!

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Orline taj 23/2/2012, 21:32

Super za temu, Loli.
Mislim da je pariz u pravu, samo je izvučeno iz koteksta, bleki je rekla da joj dr ne može garantovati da njeni smrzlići nemaju genetsku grešku, i ne može, verovatno je ona pitala zabrinuta da joj se ne ponovi, jer je već imala problem. Tako da...nije tu ništa nejasno.

A zamrzavanje ako i utiče, mada nije dokazano, onda ti embrioni ne prežive. Ako prežive, i nastave da se dele, znači da su baš jaki. Ne bih ja brinula na tvom mestu.
A što se tiče PGD, smatram da je dobro što postoji ta metoda. Ona je primarno rezervisana za parove koji imaju genetski poremećaj (ili jedan od njih) koji se ne prenosi na sve embrione, nego na deo njih, pa da onda PGD-je odrede koji su OK.
Moja drugarica je imala pet spontanih, i ustanovili su mužu neku translokaciju, stigli su i do genetičara, medjutim na razgovoru joj je rečeno da se kod nas ne radi i tak...Da pokušava i dalje, dok ne "ubode" jer za Prag nema para. Ona se nadala da će u medju vremenu početi i negde u Srbiji (živi u Bosni) i jedva može da skupi i za jedan IVF, i ne ide joj se još...

Malo nabacah, ali sad sam tek videla temu.
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Orline taj 23/2/2012, 21:34

I da, pošto nema edit, ne bi bilo loše da se prebaci na IVF temu, jer nije vezana isključivo za ženski sterilitet.

Dosta smo ranije pisali o tome, čini mi se na povišenom FSH, ali me ubij ako znam gde. Ako nadjem, kopiraću neke postove.
Šteta je da ovako dobru temu ne razradimo...
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od anna taj 23/2/2012, 21:47

Loli, interesantna tema.
Ja ne znam puno o PGD, zapravo nisam ni znala da Jevremovci to rade, mislila sam da još niko u Srbiji to ne radi. Ako oni primenjuju stvarno ovu metodu, onda je to baš pohvalno. Leskovac se valjda priprema da počne, stoji na sajtu, ali nije još realizovano (skoro smo pominjali).
U razgovoru sa endokrinologom, letos nakon spontanog, smo zaključili da bi meni bio pogodan PGD, pošto nemam nikakvih vidnih prepreka za ostajanje u drugom stanju i održavanje trudnoće, a iza sebe dva spontana (prvi u baš kasnoj trudnoći - verovatno nema veze sa genetikom, plod je bio ok, ali drugi, tek iznenadni prestanak razvoja ploda, mogao bi imati veze) i jednu biohemijsku. Međutim, ni on tada nije mogao tačno da me uputi gde se to radi kod nas...Pošto meni predstoji vto o trošku fonda, o ovoj metodi nisam puno i detaljno razmišljala. Ako budem nešto saznala, napisaću ovde.
Što se tiče ovog problema koji Bleki ima, mislim da je u pitanju sledeća stvar - ona je imala nekoliko embriona, nešto vraćeno, a nešto zamrznuto. Pošto je utvrđeno da je jedan plod imao Daunov sindrom, nažalost, oni ne mogu da garantuju da preostali koji su zamrznuti nemaju taj isti defekt. Mislim da je to Ljubić njoj hteo da kaže, a mislim da ga je ona tako i razumela.
Da li zamrzavanje oštećuje embrione, to bi embriolozi trebalo da nam kažu. Ja sam imala dva fet-a i moram priznati da me takva razmišljanja nisu mučila. Bilo mi je bitno da se oni lepo odmrznu i nastave svoj razvoj. Ukoliko se odmrznuti embrion nastavi normalno razvijati i dođe do ET, pretpostavljam da je onda on nepromenjen u odnosu na stanje pre zamrzavanja, ako je nešto oštećen, neće preživeti do et-a. Tako sam ja razmišljala. Za razliku od zamrzavanja, nailazila sam na informacije o tome da metoda "hečing" može oštetiti embrione.
Da, spoljašnji faktori utiču na ćelije, pa tako i na embrionalne, i nastaju raznorazne mutacije. Ali, da li zamrzavanje može dovesti do genetskih oboljenja, to ne znam, ne mogu da tvrdim, ja mislim da je malo verovatno.
p.s. ...i nisam ti mnogo pomogla ovim svojim pisanijem... Very Happy
anna
anna

Broj poruka : 1979
Godina : 43
Location : Beograd
Datum upisa : 05.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od anna taj 23/2/2012, 21:50

Dok ja ispisah, drugarice me preduhitrile Very Happy
anna
anna

Broj poruka : 1979
Godina : 43
Location : Beograd
Datum upisa : 05.09.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Orline taj 23/2/2012, 22:01

Anna je bolje objasnila od mene Very Happy
Ja sam se isto htela nadovezati na to da se može raditi (sem kod potvrdjenih genetskih bolesti) i kod parova sa ponavljanim neuspehom.

Da imam prilike i dovoljno embriona, mislim da bih ja uradila to.

I da, FET je manje invazivan od obe intervencije po mom mišljenju, baš iz razloga što oni koji prežive su OK.
ICSI mi izgleda "nasilniji" od zamrzavanja Rolling Eyes Wink
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 23:10

Opalih vam po jedan + usne
Orle, nikakav problem da se tema prebaci gdje god moderator bude smatrao da joj je mjesto. A znam i sjećam se da se o ovoj temi pisalo i pričalo, sigurna sam čak da imamo negdje i u klubu, mislim da je čak Ciklama imala dobre postove po pitanju PGD, samo sam htjela da je prikupimo na jedno mjesto.

I sama znam da je Bleki zaista očajna, vidi se to u njenom postu, ali moram priznati da ja nisam razumila njen post, tek sad kada pročitah Annin, skontala sam o čemu se u stvari radi. I žao mi je mnogo. A Ljubić je takav, direktan, ne okoliša, ma koliko to nama u to trenutku se okrutnim činilo.
Iskreno, kad sam vidjela ovu brošuricu u Jevremovoj (inače naslovnica je hečing), pomalo me zagolicalo da li je to dovoljno kvalitetno da se tu radi, i da li je sve (žao mi je što tako mislim, ali život me natjerao) pitanje marketinga i promocije nove analize, za nas ovakve kakvi jesmo?

Ono što me golica jeste pri samoj PGD analizi se od 8-ćelijskog embriona skidaju dvije ćelije? Dali sam spremna da naštetim jednom tako divnom 8-ćelijskom embrionu, jer ruku na srce ponekad nemam hrabrosti ići na blaste?

I ono što nisam znala jeste, da se PGD radi na svim embrionima koje dobijemo? Znači oni svaki oštete, a najjači samo ostaju? Ili se radi na par embriona?

Sa hečingom sam upoznata, jer sam već htjela u prošlom postupku da ga radim, i znam da je invazivan. A kako sam osuđena na ICSI koji je isto tako invazivan metod, nema mi druge nego stisnuti zube, i čekati da se razvijaju.

Znam i da je nakon odmrzavanja embriona važno da nastave sa razvojem, i da su u tom slučaju "ispravni" za ET. I meni je do prije par dana bilo važno jedino to da nastave sa razvojem nakon odleđavanja. Ali mi se kroz glavu provukla misao dali zamrzavanje slučajno može uticati kao predispozicija za neki negativan tok u daljem životu?

Drago mi je da vam se tema svidjela, probaću i ja da pronađem pisanja na klubu
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 23/2/2012, 23:15

eto ga i tebi Wink
zašto ne bi porazgovarala sa embriologom o svemu tome?

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 23:22

Hvala vi, hvala usne

Iskreno i razmišljam da opet porazgovaram sa ovom ženicom koja je tamo embriolog, prošli put je baš bila uključena u razgovor, mada smo pričale o ICSI i hečingu. I moram priznati da bar ona nije letila za parama, nego mi je prijateljski savjetovala da su mi embriončići već preživjeli ICSI invazivnu metodu, i da samim tim imaju otvor, a da tako na izgled lijepi nemaju potrebe za hečingom. Donekle je i bila u pravu, jer je betica bila tu.
Ali moram bar koliko toliko da se informišem o svemu, da bih imala šta da je pitam. Znaš šta ti hoću reći?
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 23:31


Poštovani dr Radončiću,
Možete li da mi odgovorite, ako je uopšte i poznato, na šta utiče muški genetski sastav a na šta ženski u procesu vantelesne oplodnje? Čula sam da na oplodnju (odnosno eventualnu neoplodnju) utiče geneski sastav spermatozoida a na deljenje (eventualno nedeljenje embriona) utiče genetski sastav jajne ćelije.

Odgovor:

Sve je genski zadano, no naš je problem što mnoge stvari još uvijek nedovoljno poznajemo, a neke su u fazi istraživanja. Naravno da je kompletan genom gameta presudan, svaka stanica od oba roditelja nosi svoj set gena koji - kada se spoje - daju novu kombinaciju života koja mora imati sve preduvjete (od biokemijskih, metaboličkih, pa sve do sekvencijalno-razvojnih) da bi se dijelio, došao do stadija implantcije, uspostavio prvu cirkulaciju, itd, itd.
Ono što je izvjesno, sada ste Vi osono u dobi kada stvaranje jajnih stanica nije više idealno, tako da su kvalitetne stanice relativno rijetke - otprilike 1/10, ako je vjerovati novijim istraživanjima na tu temu. pojedini IVF centri tome doskoče primjenom metoda PGD, koja se može primjeniti kako na same spolne stanice, tako i na gotove embrije. Ova potonja varijanta čini se točnija, no opet otvara mnoga pitanja kako tehničkih, tako i suštinskih, odnosno koliko tim testovima možemo sliljepo vjerovati - ponajviše u smislu činjenice da su mnoge promjene vrlo dinamične, te da jedan nalaz (recimo, na blastomerama od 3. dana) ne mora nužno značiti i da vrijedi stalno (npr u kasnijim stdijima).
Kako god, PGD je za tavke slučajeve jedino mudro rješenje, uz, naravno, donaciju gameta kao krajnjoj alternativi.

ciklama

Broj poruka: 603
Reputation: 2
Datum upisa: 24.06.2009


lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 23/2/2012, 23:40

Našla

"Uglavnom, zbog specifičnosti PGD postupka i naše dijagnoze rekla bi da
nas je pomazila sreća, a nadam se da će nas i dalje pratiti - od 25
jajnih stanica, dobili ICSI-om 18 embrija, 12 ih dočekalo 3.dan i PGD,
samo 2 nisu nosila translokaciju, a u subotu su ta 2 čekali drugi krug
PGD testiranja. Iako nas je doktorica L. upozorila da se može dogoditi
da nema niti jedan za prijenos, kada smo došli na transfer dočekala nas
je lijepa vijest - jedan junak je "prošao" sve testove i vraćen je
mamici.
Ja 78, on 79 balansirana translokacija kromosoma
Polik.IVF-1 AIH,4 biokemijske, 1 blithed
4/2011 PFC Prag- ICDI/PGD, beta 03.05."

Moram da se čudim....

ciklama

Broj poruka: 603
Reputation: 2
Datum upisa: 24.06.2009


Ove zadnje dvije poruke sam ovako iskopirala jer je arhiva kluba zaključana, pa kvotovanje nije moguće.


lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od 7-patuljaka taj 24/2/2012, 07:38

Moja rođaka je radila petu vto i radila je tada PGD.Tada je imala 45 g. Ne znam koliko su dobili j.ć., ali je imala 11 embriona! Zbog njenih godina radili su PGD embrionima. Ta metoda se radi kada su embrioni stari tri dana.Sa njih se uzme "biopsija", materijal šalje u lab. i u roku od 24h, ili približno tome, dobije genetska naliza embriona. Elem, njoj je od 11 embriona samo 1 bio "normalan",bez genetske greške (Daunov sindrom, neke trizomoje i sl.) . Napominjem, da niko, niko kod nje u porodici nema genetske bolesti. Ovo je radila isključivo zbog njenih godina i zbog rizika koje nosi kvalitet j.ć. u tim godinama. Epilog te vto je da je taj jedan embrion koji je vraćen sada bebac od godinu dana! Podržavam PGD i svakako bih ga radila, ali što reče Pari ograničeni smo uvek sa finansijama (npr. u Pragu košta 2.200 evra).

7-patuljaka

Broj poruka : 599
Datum upisa : 06.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 24/2/2012, 14:34

U bre, ovo su informacije za zabrinjavanje...
mislim, jeste da je žena o kojoj Patuljci svedoče, ipak starija-od mene više od 10 g.,ali isto tako vrlo dobro smo naučile da ni godine nisu isključivo merilo.
I Loli je citirala sličan primer-od "mase" embriona (p.s. za mene je sve iznad 5-masa Wink ) izdvoji se samo 1 jedini koji nema neku , nazovimo- mutaciju.
To je zaista zabrinjavajuće.
Ali opet, u tom slučaju, zar ne bi svaki dr ,ako ne zbog novca, a ono zbog profesionalnosti, savetovao parovima sa ponovljenim postupcima, porodičnom anamn. i sl. primerima, savetovao PGD.
Iskreno, ja ne znam da su ikom od nas, cura koje su tu vrtimo, savetovali PGD.
Mene stvarno zabrinjava toliki mali postotak čistih embriona.

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Orline taj 24/2/2012, 14:39

Pariz, ja se ne bih brinula na tvom mestu, dušo.
Kvalitet jajne ćelije rapidno opada posle četrdesete, i taj nalaz kod žene od 45g je za očekivati, bukvalno je jedna od deset ćelija dobra, a do 35 više od pola. Zato i tako mali procenat uspešnosti VTO posle četrdesete, čista je lutrija da se ubode dobra jć. Ali svi znamo da nije nemoguće Wink

A ko da nam preporuči kad se ovde i ne radi.
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 24/2/2012, 14:56

Orli, nije da nije zabrinjavajuće...mislim, zašto da ne preporuče, bar ordinirajući dr, ako ne ovi koji rade postupke...mada, s obtirom da sam ja mojoj pre 2 g. objašnjavala šta je AMH, jer mi trebao uput ...onda šta i da očekujem da preporuče.
Ma,Orle, ne brinem ja sad u smislu...da li su dobri u meni...da imam i 30% sumnje u sebi, ja bih radila AC,ali ne možeš a da ne odreaguješ na ovo što smo ovde pročitale.

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od 7-patuljaka taj 24/2/2012, 15:00

Pari, ne brini...da nije u redu, ne bi se "zakačili" ili ne dao bog imala bi spontani...Uglavnom su to ti sa greškom....

7-patuljaka

Broj poruka : 599
Datum upisa : 06.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 24/2/2012, 15:15

Pari, trudničice dobila si od mene upravo jedan žuti karton za sekiraciju u trudnom stanju, i usne da se ne brineš više.
Ako ti nešto znači moje mišljenje, ni ja nakon urednog dabl testa ne bih išla na AC.
Ja se trenutno malo više brinem jer sam otišla u "idiopate" zato i razmišljam o ovom. A ti si imala par problema, koje su vajni dr-kovi preskočili analizirati, hvala Bogu uspješno ih sanirala, i sada gajiš, maziš i paziš svoje anđelke.
Meni je eto, donekle ostalo još samo ovo da isčeprkam ukoliko budem pronašla ijedan razlog za ovu analizu.
Eto rade je Jevremovci od nedavno, i Leskovčani zagovaraju, novi su i jedni i drugi u tome, pa sad valjda to dobro rade.
Što se tiče primjera koji nađoh i iskopirah Od naše Ciklame, ovoj djevojci koju je Ciklamiš kopirala u potpisu za mužića piše : balansirana translokacija kromozoma, mislim (jer da budem iskrena ne znam šta ta dijagnoza znači)da je to neki genetski poremećaj, što znači da oni imaju osnovnu predispoziciju za PGD.
A rođaka naše Patuljčice je u godinama kada je kvalitet JĆ, upitan. To je baš Orlić dobro objasnila.
Nisam bila sa puno embriologa, bila sam sa dva, prvi mi nije ostavio nikakav utisak, a drugi ta ženskica iz Jevremove, koliko sam primjetila dobro odvaže razloge za i protiv, i nekako mi se čini da ne voli invazivne metode, nego pribjegava prirodi.
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Orline taj 24/2/2012, 15:18

Razumem potpuno Pariz. Sve normalno, nisam ni mislila na zvezdice nego na smrzlice sto su ostali. Ljub osmeh srce
Orline
Orline

Broj poruka : 11716
Godina : 48
Location : Beograd
Datum upisa : 05.02.2009

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od 7-patuljaka taj 24/2/2012, 15:20

Loli, a koja je cena PGD-a u Jevremovoj?

7-patuljaka

Broj poruka : 599
Datum upisa : 06.06.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od lolipop taj 24/2/2012, 15:24

Patuljci vjeruj da ih nisam pitala, nego samo vidjela da nude tu uslugu koja je na brošuri zajedno sa hečingom. Kod njih sam 21. marta, i tada ću da ih i pitam i za cijenu, i za sam postupak.
lolipop
lolipop

Broj poruka : 4146
Godina : 42
Location : Sarajevo
Datum upisa : 15.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 24/2/2012, 15:25

Cure, da nerazvlačimo ,smao da znate, ne brinem zbog sebe. ne, nego smatram da je to psototak koji zna da te "zapita"
Ne brinem ni za moje smrzle.
NEKAKO SAM SA ULASKOM U 4. POSTUPAK REŠILA DA OTERAM TE MRAČNE PREDRASUDE DA BIH OTVORILA VRATA sreći.
Nisam na ovoj temi zbog sebe. Već zbog vas, a to smo MI! Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 692299
orle, dobila p.p.?

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od dr mali pariz taj 24/2/2012, 15:27

dr mali pariz ::Cure, da nerazvlačimo ,smao da znate, ne brinem zbog sebe. ne, nego smatram da je to psototak koji zna da te "zapita"
Ne brinem ni za moje smrzle.
NEKAKO SAM SA ULASKOM U 4. POSTUPAK REŠILA DA OTERAM TE MRAČNE PREDRASUDE DA BIH OTVORILA VRATA sreći.
Nisam na ovoj temi zbog sebe. Već zbog vas, a to smo MI! Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 692299
orle, dobila p.p.?
p.s. oprostite na pravopisnim greškama...da ih ne nabrajam, ima ih u mom postu...nemam edit,a pivo čini svoje

_________________
ja '78.g.
m.m. '71.g.
2x IVF beta 0
1x ICSI  beta 1,87
4. postupak ICSI+PICSI+hatching PFC dr Sonja
16. dan beta 1931

ispod maminog , kucaju još Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913 Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD 0913
Bog će nam dati sve u svoje vreme ; onako i onoliko, kako i koliko nam je nužno , za naše spasenje.
16.jul, Zvezde su rodjene!
Lilypie Fifth Birthday tickers
dr mali pariz
dr mali pariz

Broj poruka : 22885
Godina : 42
Location : mali pariz
Datum upisa : 29.01.2010

Nazad na vrh Ići dole

Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD Empty Re: Preimplantaciona genetska dijagnostika PGD

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu