KUTAK
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Carski rez, anestezija

+19
Klarica
Sofija Veks
Cecana
JednaSova
Vecka
Ema78
tulumba
noja
penelope
lena
agata
cicsa80
Zoka83
tuli
buby
Milijana
dr mali pariz
Mirjana
Orline
23 posters

Strana 2 od 3 Prethodni  1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Carski rez, anestezija - Page 2 Empty Re: Carski rez, anestezija

Počalji od lena 14/2/2012, 15:59

dr mali pariz ::
Mirjana :: U ovom slučaju, nemogućnost da se pomerim ili napustim prostoriju je isto kao da su me vezali, a to više steže od jednog prstena Carski rez, anestezija - Page 2 404938 Carski rez, anestezija - Page 2 404938 Carski rez, anestezija - Page 2 404938
Shocked Shocked Shocked

Miro, ja razumem odlicno o cemu ti pises. Doduse, ne gusim se kad ne mogu da skinem prsten... Rolling Eyes Elem, rekla bih da su u pitanju klasicni simptomi napada panike. Nekad sitni i brzo prodju, nekad jace izrazeni. Potreba da se pobegne a ne moze se pobeci, tj. napustiti prostorija ili prekinuti nelagodna situacija i sl. Ja sam takodje ispitivala dr koliko traje CR sa spinalnom ili epid. anest. u strahu da necu izdrzati, pa koliko noge ne mogu da se osete itd..... U strahu su velike oci. Pomisljala sam da iz svih tih razloga nisam dobar kandidat za spinalnu anest. Ma, cak da necu ni CTG mirno istrpeti... svasta nesto... Eto, i ja takva preziveh 14 dana u porodilistu (bez poseta). I ti ces lepo proci!

Nemoj previse da lupas glavu. Polako se pripremaj (i u mislima, za pocetak) za situacije kada ces osetiti nestrpljenje pa mozda i jak strah... Kad budes za par meseci docekivala svoje detesce, ponavljaj Isusovu molitvu, pisala si da si vernik, ili Bogorodice djevo. To je nasa joga. Bolje time da zaokupiras mozak nego beskorisnim strahom... I disanje je bitno, naravno. Ja ti pak preporucujem drugu knjigu - "Bez straha o strahu, panici i fobiji" koju je napisao dr Vladan Starcevic. Sve jasno. Eto, drugarice, to i pravoslavni molitvenik pa da te Bog vidi, sto bi nas narod rekao!Carski rez, anestezija - Page 2 338438

Da ne zatrpavamo vise temu, bolje da se prebacimo u tvoj dnevnik!
lena
lena

Broj poruka : 4087
Godina : 54
Datum upisa : 18.02.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lena 14/2/2012, 16:01

lol! samo da dodam apropo niskog pritiska: i moj je bio nizak pa poceo laganino da skace u 8. mesecu (klasika), za mene pravo cudo! dakle, videcemo kako ce kod tebe biti. i dobro ti je rekla dr pariz, svaki put pred UZ ili nakon UZ-a, kod mene narocito pre, moj pritisak bi rastao! kad sam dobila spinalnu anesteziju, takodje je poceo da raste a da ja toga uopste nisam bila ni svesna. secam se da je anesteziolog u jednom trenutku pocela da ponavlja "smirite se" (garant prateci pritisak) a mene nerviralo sto mi to stalno govori.... Carski rez, anestezija - Page 2 635297 Carski rez, anestezija - Page 2 805311
lena
lena

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Mirjana 14/2/2012, 19:11

Lena, ti si jedno veeeeliko srce osmeh srce
Komentar u mom dnevniku cvet

Moram samo drugu poruku ovde da prokomentarišem, tj. da pitam - Pa zar ne daju ništa za smirenje?
Mirjana
Mirjana

Broj poruka : 10482
Godina : 48
Datum upisa : 30.05.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lena 14/2/2012, 20:59

Kad? Ja sam pitala anesteziologa da li mogu da dobijem nesto za smirenje pred CR (bas zbog spinalne anestezije) i rekli su mi - ne. A i pitala sam verovatno zato sto sam se setila situacije pred moju operaciju mioma, kad nam je to bilo dozvoljeno (normalno, to je bila totalna anestezija).

Ja sam stoicki izdrzala celu trudnocu bez ijednog leka za smirenje, uz sve neizvesnosti... Ili sam samo jednom uzela jedan leksilijum kad je pocelo nesto kao kontrakcije, ne secam se vise. A onda, kad nisam oka mogla da sklopim u porodilistu tih nedelju dana pred CR, dali su mi bensedin. No, to nije lek koji meni pomaze, i spavalo mi se strasno od njega bas kad ne treba, u toku dana... i batalila sam ga. Slagala sam tabletice na stocicu pored kreveta.

Caty je jednom meni lepo napisala, na moje lamentovanje o preranoj hospitalizaciji, ne volimo bolnice ali porodilista - e, njih treba da obozavamo!!! Kad vec dodjes dotle, ma ima da pevas!
lena
lena

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Mirjana 19/5/2012, 17:58

Leno, čitam i pitam se da li sam videla poslednju poruku od tebe. Čini mi se da do sada nisam zbunjen Možda sam bila previše zaljubljena tog 14.02., a možda sam i strogo mirovala bez net-a...ko bi sad' znao.
Uglavnom, HVALA za svaku reč i delić iskustva koje si podelila samnom cvet love
penelope ::Jesam, carski u spinalnoj, tak' da izvoli-pucaj! Very Happy Naravno, na nekoj drugoj temi koja je za to namenjena, samo se ja bas ne snalazim, pa ti reci gde da idem. Wink
E ovako draga moja (uh, što sam sreeeećna što si se pojavila!):
- da li si pre CR-a pričala sa anesteziologom o vrsti anestezije? Znam da se silazi dole dan ranije, i da te pregledaju itd. ali se ne sećam da sam upoznala anesteziologa koji je bio zadužen za mene, niti da sam nešto mogla da ga pitam
- koliko dugo traje sve to?
- da li si nakon što su izvadili bebu mogla sve vreme, dok su te ušivali, da je vidiš? Meni bi to puno značilo, jer bih verovatno zaboravila na frku, ako mogu da vidim kako je mere, kupaju, itd.
- kada si prohodala?
- koliko dugo si bila u šok sobi?
- da li uzeti apartman posle šok sobe? (tvoje mišljenje)
Čekam sreca
Mirjana
Mirjana

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od penelope 19/5/2012, 22:00

Vid' sto mi se obradovala! Very Happy
Vezano za moj porodjaj, veoma mi je zao sto ne mogu da izaberem reci, nisam vicna, da opisem taj najveci dozivljaj u mom zivotu, jer ne bih htela da zaboravim ama bas ni sekund. Pokusala sam i pre, odmah kada sam stigla kuci iz porodilista u svesku, ali ne vredi.
Porodila sam se carskim rezom zbog povisenog pritiska, koji je poceo da raste jos oko 20-e nedelje, ali je dugo bio u dozvoljenim granicama, uz stalno merenje, strogu dijetu, dugacke setnje, izbegavanje stresa (kao da je moguce), svakog meseca kontrole- nefrogram, hepatogram, internista-sve je uvek bilo u redu. Negde u 34. nedelji mi je na kontroli izmeren 160/100 i odmah su me liferovali u bolnicu. Tamo su mi merili svaka 4 sata, dali najjacu terapiju, mirovanje, lezanje, smaranje i meni se pritisak stabilizuje,tako da su me poslali kuci, al' sam cesto odlazila na kontrole i ctg. Medjutim, nisam dugo izdrzala, i pored najjace terapije, pritisak je i dalje bio jako nestabilan i strasno varirao (iako su svi drugi rezultati bili manje-vise u redu) i doktor je jedne subote rekao da je rizicno cekati i da se moram poroditi. Tu sam odmah primila 3 ampule dexazona za sazrevanje bebinih pluca, jer sam bila trudna 37 nedelja i 2 dana, bila sam kod anesteziologa, na ctg-u, na moju molbu otisla kuci i vratila se sutradan, "prespavala" u bolnici i sledece jutro sam bila prva na programu.
Spinalnu anesteziju sam izabrala sama, ali na preporuku doktora i dr Tanje,koja je njegov specijalizant i njegova lepsa polovina, a moja prijateljica. Rekli su mi da je oporavak laksi, da je veliki dozivljaj i da oni preporucuju, tako da se ja ni sekundu nisam dvoumila. O svemu sam pricala sa njima, potpuno poverenje imam u njih. Od anesteziologa nije bilo puno vajde, jedan je bio na onom razgovoru 2 dana pre operacije (nije imao vremena ni sekund za bilo sta), a na samoj operaciji je bio drugi-onaj koji je tad bio dezuran. Rekao mi je samo sta treba da radim i da ako se uspanicim, oni ce me iste sekunde uspavati. Cak nije rekao ni tako vaznu stvar-da se oseca dodir, ali ne i bol, pa kad su poceli sa "poslom", ja sam ostala u soku, jer to nisam znala, ali sam iste sekunde reagovala i to tada saznala. Very Happy
Nakon onih svima poznatih priprema i davanja anestezije, cekali smo mozda 10-tak minuta da pocne da deluje. Tresla sam se sve vreme i nisam mogla to da kontrolisem. Pitali su me da li mi je hladno, ali nije bilo.
Bebu su izvadili jako brzo, ne mogu da procenim, ali nije bilo duze od 10 minuta. Anesteziolog je govorila sta se desava, a onda sam cula moju doktoricu kako govori:"Jaaao,sto je lepa!", neki su i tapsali. Pokazali su mi je na sekund, rasirili joj noge i rekli:"Evo,devojcica je!". Sledeci put sam je videla u sok sobi. Posle su mi dali nesto za umirenje, iako nisam trazila, pa se ostatka gotovo i ne secam, samo kroz maglu. Secam se tek momenta kad sam dovezena u sok sobu. Tamo sam provela 2 puna dana (ne pustaju iz nje dok nemas stolicu). Ja bih mogla tu milion detalja, meni jako zanimljivih, da napisem, ali sam vec jako oduzila i izvinjavam se zbog toga.
Kada sam prohodala? Porodila sam se u ponedeljak ujutru, a sutradan popodne su mi rekli da moram ustati i pokazali kako. Sestra mi je pomogla sa katetrom i stvarima i otisla sam da se umijem i ocesljam.
Ono sto sam zaboravila reci u vezi spinalne anestezije je da se ne sme podizati glava 24h-ja sam tako i radila (uz jake bolove u ledjima od lezanja), tako da nisam imala ama bas nikakve posledice spinalne anestezije.
I jos nesto, ja ne da se ne kajem sto sam izabrala ovu vrstu anestezije (mada su druge porodilje u sok sobi mislile da li sam normalna Very Happy ), nego sam presrecna, posto je to stvarno neverovatan dozivljaj i uopste ne mogu da zamislim kako bi bilo da sam ga prespavala.
Posle "sokare", otisla sam u veliku sobu (bilo nas je 5), bez obzira na insistiranje moje dr da idem u apartman. Meni je bilo lakse da sa nekim mogu da popricam i da se posavetujem, jer u tom momentu nije lako. Ja licno ne bih volela da sam sama. E sad, moja jetrva je posle oba svoja porodjaja bila u apartmanu i njoj je tako odgovaralo - tako su mogli da joj dolaze u sobu muz, mama, svekrva i mnogobrojna familija. I dolazili su. Very Happy
Htela sam da kazem Mirjani jos da je izabrala pravog lekara, koji je divna dusa. To ces tek videti u postporodjajnom periodu. yes
penelope
penelope

Broj poruka : 329
Godina : 43
Datum upisa : 07.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Mirjana 19/5/2012, 22:10

Penelope, nemoj se izvinjavati zbog opširnosti, jer si uradila pravu stvar. Tvoje iskustvo će mnogima da znači. Evo ja sam već srećna, jer si mi rekla puno toga što sam želela čuti, npr. da će me uspavati ako se uspaničim, da ću osećati dodir ali ne i bol, da ću dobiti nešto za smirenje dok me ušivaju! Hvala ti do neba i nazad i nekoliko puta tako Laughing cvet
Dr Radulović je inače moj dr godinama, tako da sve znam!
Moje mišljenje o njemu možeš pročitati na mnogim mestima na ovom forumu, npr ovde https://kutak.forumotion.com/t263-sujeta-lekara-redovna-pojava-ili-samo-vrlo-cesta#305495
Mirjana
Mirjana

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od noja 19/5/2012, 22:46

Pratim vas lol!
Vanzemaljke Very Happy
noja
noja

Broj poruka : 6242
Godina : 46
Datum upisa : 24.02.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od penelope 20/5/2012, 08:09

E, pa onda mi je bas drago! cvet
Ja uopste nisam puno razmisljala o detaljima (ustvari,to sam pokusavala Wink ), nego samo da sve bude u redu sa bebicom i sa mnom, a sve ostalo cu ja izdrzati, i bol, i neprijatnost, i sve. Hvala Bogu, tako je i bilo.
Sto se samog oporavka tice-svi smo tamo zbog tako lepe stvari, posto,na primer-neke starije zene su takodje lezale u sok sobi, tesko bolesne, operisane, a mi smo donele bebu na svet, kolika je to sreca, treba samo da prodje tih par dana oporavka, sta je to-nista. Onda je jedna klinka pored mene u sok sobi pocela da zapomaze i kuka celu noc kako je boli i da ne moze vise-pa tacno mi je doslo da ustanem i da je raspalim,da ima zasto da kuka. Very Happy
Noja lol!
penelope
penelope

Broj poruka : 329
Godina : 43
Datum upisa : 07.06.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od lena 20/5/2012, 10:41

penelope :: ...Cak nije rekao ni tako vaznu stvar - da se oseca dodir, ali ne i bol, pa kad su poceli sa "poslom", ja sam ostala u soku, jer to nisam znala, ali sam iste sekunde reagovala i to tada saznala. Very Happy

ja sam imala slicnu "senzaciju"....
lena
lena

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Mirjana 26/6/2012, 23:30

Vratih se da utvrdim gradivo.
Pitala sam dr-a kojom vrstom anestezije će me "tretirati", a on je rekao da ću sama izabrati igra Sad sve zavisi od anesteziologa. Ako bude mogao da odvoji 5 min za razgovor samnom, 99% ću izabrati spinalnu!
Mirjana
Mirjana

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od tulumba 7/8/2014, 16:23

Drage moje,u velikoj sam panici i strahu od porođaja,a tek sam 20 nedelja...Elem,moje pitanje je sledeće:Na fraxiparinu sam,da li je moguće uraditi CR u spinalnoj anesteziji?
tulumba
tulumba

Broj poruka : 443
Godina : 44
Datum upisa : 18.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od LaFolie 11/8/2014, 20:45

Meni je hematolog rekao da mi nece dati saglasnost, a jedan od najboljih anesteziologa u bolnici je potvrdio da ne moze da mi da epidural. Bila sam na fraxiparinu
LaFolie
LaFolie

Broj poruka : 3412
Datum upisa : 20.10.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Ema78 11/8/2014, 22:13

Tulumbo, porodjaj, kakav god da je, je jedinstven i neponovljiv trenutak. Razmisljaj o tome kao o necemu sto je normalno, prirodno i imaj poverenjea u lekare. Nemoj biti u grcu jer zaista nema razloga da se bojis, ili da panicis.

Bice to sve ok,ne brini...  sunny 
Ema78
Ema78

Broj poruka : 4233
Datum upisa : 23.04.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 14/8/2014, 12:54

Tulumba, zavisi od lekara do lekara. Negde moze epidural, negde ne uz fraksi. Nemoj se paniciti unapred bzvze, neces time nista postici. Bice kako mora biti, a bice dobro!  Very Happy 
BiKsi :)

Broj poruka : 22703
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od tulumba 14/8/2014, 13:29

BiKsi kako si se ti porodila?
tulumba
tulumba

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vecka 14/8/2014, 13:46

Ja sam se porodila u gradskoj bolnici. Kada mi je zakazan cr, receno mi je da spinal nije problem i da cu se na dan operacije dogovoriti sa anesteziologom. Kada je dosao dan za razgovor, anesteziolog nije hteo ni da cuje, jednostavno je rekao da nisam usla u pravu smenu i da on ne radi spinal. Posebno ne zeni posle vise totalnih anestezija. Porodila sam se u totalnoj ali sam he super podnenla.

Vecka

Broj poruka : 1318
Datum upisa : 18.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BiKsi :) 14/8/2014, 14:26

Carski u totalu tulumbice! Kod mene morao zbog operisane kicme. Pritom je meni pukao bio vodenjak u toku noci, pa je bio hitan carski, ne zakazan. Kod mene spinal nije bio u opticaju, jer imam i dalje u lumbalnom delu skoliozu. Kao ni prirodni porodjaj. Heparin sam dobila nekoliko sati posle porodjaja, a urbazon odmah nakon porodjaja, jer sam bila na pronizonu, i nisam ga stigla prekinuti postepeno kako je trebalo.

Broj poruka : 22703
Datum upisa : 09.05.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od JednaSova 3/9/2014, 18:41

I mene ceka carski, bar tako kaze moj dr iz Doma zdravlja. Zbog operacije mioma koju sam imala prosle godine, trudnoca je iz vto postupka i imam 41. godinu. E sad pitanje - posto sam dobila uput za Front i ovih dana treba da odem na razgovor sa Mandickom, da li vi mislite da ce me ona slati na carski i ako hoce - da li mora da se plati...? Ne znam kako to ide ako imas medicinskih indikacija za carski, a ne trazis ga sama?
JednaSova
JednaSova

Broj poruka : 245
Godina : 50
Datum upisa : 11.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Cecana 3/9/2014, 20:58

Siovice ja imam isto 41g i VTO trudnocu i idem na carski rez. Ali ja nikako ne smem na spinalnu anesteziju.Mislim da bi me uhvatila panika kad bih samo pomislila da me šiju. Ne znam
Cecana
Cecana

Broj poruka : 34
Godina : 51
Datum upisa : 05.06.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sofija Veks 3/9/2014, 22:00

Pzdrav devojke!

Posto nosim blizance, meni ne gine carski. Meni se za sada spinalna anestezija cini najadekvatnijom za mene...
Sofija Veks
Sofija Veks

Broj poruka : 2743
Datum upisa : 05.11.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od tulumba 4/9/2014, 15:56

Meni se spinalna sviđa jer si tu budan,svestan,čuješ plač deteta.
tulumba
tulumba

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od JednaSova 4/9/2014, 15:57

Ja i ne razmisljam o spinalnoj, nema sanse da bih ja to iskulrala, verovatno bi morali da me uspavljuju u sred posla. doktor
Jedino mi je zao sto necu biti budna da vidim i cujem bebana u trenutku kad dodje na ovaj svet.
A posto sam imala operaciju mioma i rez u bikini zoni, znam sta me ceka i kakav je oporavak, tako da - nije mi nikakva frka od carskog.
Jedino me zanima da li moras da platis doktoru (posto sam cula da u Frontu placas ako sama zelis carski), ako imas medicinskih indikacija za carski i moras da se tako porodis.
JednaSova
JednaSova

Godina : 50
Datum upisa : 11.12.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od tulumba 4/9/2014, 16:02

Iskreno,ja bih platila za carski rez,ali moram da jurim kombinaciju,kako i gde.Nisam plašljiva ni isfolirana,ali se plašim porođaja zbog komplikacija tj:vakuma...A jako teško sam ostala trudna,druga VTO,pa ne bih rizikovala...
tulumba
tulumba

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od JednaSova 4/9/2014, 16:18

Naravno, platila bih i ja ako mora. Ali ako ne mora- ne bih Laughing
JednaSova
JednaSova